En tiedä onko tämä teksti enempi purnausta vai kysymys. Latasin Ubuntun ja asensin sen, kun xp:n tuki loppui. Aluksi näytti hyvältä, netti toimi ja tulostin toimi, mutta sitten Youtube, Yle-areena eikä Ruutu videot toimineet. Kuvittelin netistä löytyvän helposti ratkaisun, vaan eipä löytynyt. Kaikenlaisia ohjeita löytyi, mutta ei toimivaa ohjetta. Latasin "Ubuntun rajoitetut lisäosat" ja Adobe flash liitännäisen, ei auttanut
Adobe Flash Player asentuu Ubuntuun automaattisesti, jos sallit asennuksen aikana kolmansien osapuolten sovellusten asentamisen. Sen saa asennuksen jälkeen käyttöön asentamalla paketin
flashplugin-installer (löytyy sovellusvalikoimasta hakusanalla
flash). Googlen Chrome-selaimen mukana tulee oma Flash-liitännäinen.
Flash on siis nykyisin helppo asentaa Ubuntuun ja se oli sinullakin jo asennettuna silloin kun Areena ei vielä valittanut Flashin puuttumisesta. Kertomuksesi perusteella todennäköisin vika on se, että Flash Playerin nykyiset Linux-versiot toimivat vain SSE2-käskykantaa tukevilla prosessoreilla. Koneesi on niin vanha, ettei tätä tukea ole. Prosessorisi on varmaankin AMD Athlon XP / Duron tai Intel Pentium III / PIII-Celeron?
Vaihtoehtoisia ratkaisuja:
1. Asenna Flash Player 10, joka toimii myös vanhemmilla prosessoreillaOngelma: Tähän versioon ei enää tehdä tietoturvapäivityksiä, joten liitännäinen aiheuttaa merkittävän tietoturvariskin. Lisäksi asennus on haastava.
2. Käytä Windowsin Flash Playeriä Pipelightin avullaOngelma: Videotoiston suorituskyky on heikompi kuin Linuxin Flash-liitännäisellä. Voi olla, ettei prosessorisi ja näytönohjaimesi teho riitä sujuvaan toistoon.
Asennusohje:
Kopioi nämä rivit yksitellen päätteeseen (joka avautuu näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T tai Dashin kautta hakusanalla
pääte). Suorita komento painamalla enteriä. Syötä salasanasi kysyttäessä. Odota, että suoritus päättyy ja saat $-komentokehotteen takaisin ennen seuraavan komennon kopiointia ja suorittamista.
sudo add-apt-repository ppa:pipelight/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install --install-recommends pipelight-multi
sudo pipelight-plugin --update
sudo pipelight-plugin --enable flash
Lisäksi kannattaa poistaa flashplugin-installer kokonaan:
sudo apt-get purge flashplugin-installer
3. Käytä vaihtoehtoisia käyttöliittymiä nettivideopalveluihinYoutube-videoita voi ladata ja katsella Minitube-ohjelmalla. Yle Areenan videot voi ladata omalle koneelle yle-dl:llä ja katsella millä tahansa mediasoittimella. Myös Ruutu.fi:n videoita on mahdollista ladata (
skripti), mutta nykyisestä Katsomosta ei kukaan ole tainnut löytää helppoa porsaanreikää.
4. Vaihda tietokoneesi uudempaanSopivia koneita saa käytettynä muutamilla kympeillä -- joskus ilmaiseksikin. Prosessorin pitäisi olla Intel Pentium 4 (tai vastaava Celeron), mieluummin Core 2. AMD:n puolella Athlon 64 (X2) tai uudempi. Suurin osa Sempron-malleista käy myös.
Saman tien kannattaa ehkä panostaa edes 50 euroa, niin voit saada Core 2:n parin gigan muistilla, jolloin netin käyttö on kaikin puolin sujuvampaa.
Suurin osa ohjeista mitä löytyi ei ollut Windowsiin tottuneelle "pertti peruskäyttäjälle" yksinkertaisia tulkita. Koko ajan tuli vastaan jotain sudo apt-get..., mikä ei peruskäyttäjälle sano mitään, tai jokin
terminaali, siis mikä ja mistä, miten siellä toimitaan.
Tällä foorumilla neuvotaan kyllä alusta alkaen, kun vaan kysyt. Usein neuvomme kokeneempia käyttäjiä, joille pääte ja komennot ovat hyvinkin tuttuja. Silloin ohjeet jäävät helposti lyhyiksi ja ytimekkäiksi. Päätekomentoja suositaan siksi, että ongelmien ratkominen on niiden avulla tehokasta myös hitaiden kommunikaatiokanavien kuten keskustelupalstojen tai sähköpostin kautta.
Sain jo sen selville, että ctrl+alt+t valinnalla pääsee teminaali-ikkunaan, johon voi kopioida tekstiä, jos jotain sopivaa tekstiä jostain sattuu löytämään. Kopioimalla sinne jotain tekstiä sainkin Youtuben toimimaan, mutta samalla hävisi Adobe flash liitännäinen ja siitä Areena valitti.
Youtube lähti varmaankin toimimaan HTML5-tilassa, kun onnistuit poistamaan Flash-liitännäisen jollain komennolla.
Vähän pienempinä harmeina voisin vielä lisätä, että toisinaan tämä Ubuntu tuntuu olevan hyvin hidas ja töksähtelevä.
Kuten Jallu59 sanoi, Ubuntu on nykyisin sen verran raskas käyttöjärjestelmä, ettei se sovi aivan ikäloppuihin koneisiin. Muistia pitäisi olla pari gigaa ja Unity-työpöytä vaatii näytönohjaimeltakin aika paljon. Xubuntu tai Lubuntu on yleensä parempi valinta Windows XP -aikakauden koneisiin. Ubuntu käy Vista-koneisiin ja uudempiin.
Lisäksi tuntuu, että mainoksia tulee nettisivuille enemmän kuin xp:ssä, esimerkiksi silloin kun Youtube toimii, niin aika usein siihen tulee joko alkumainos tai mainosbanneri, mutta tästä en ole ihan varma onko mainoksia enemmän verrattuna xp:hen.
Tuskinpa Youtube/Google kohdistaa enemmän mainoksia Linux-käyttäjille, vaikka foliohattu päässä se ei nyt ihan mahdoton ajatus olisikaan.
Ja ihan vinkiksi kaikille Linuxin kehittelijöille sanoisin, että jos sitä halutaan laajempaan käyttöön, niin käyttäjäystävällisyys on ihan keskeinen juttu mihin pitää panostaa.
Ainoa varsinainen ongelmasi liittyy Flash Playeriin, joka ei ole Canonicalin tai Linux-yhteisön ylläpitämä ohjelma vaan Adoben ystävällisesti tarjoama suljettu palikka. Olemme sen suhteen käytännössä täysin Adoben armoilla ja voit osoittaa palautteesi siihen suuntaan. Edes Google ei ole Chromen Flash-versiossaan pystynyt tai halunnut ulottaa tukea vanhoille SSE2-vajaille prosessoreille, vaikka tekeekin jonkinasteista yhteistyötä Adoben kanssa.
Kannattaa lähettää postia myös kotimaisille nettitv-palveluille, jotka edelleen nojautuvat Flashiin tai Silverlightiin ainoina vaihtoehtoina.