Kirjoittaja Aihe: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen  (Luettu 12066 kertaa)

MOJR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 7
    • Profiili
Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« : 10.04.14 - klo:23.13 »
En tiedä onko tämä teksti enempi purnausta vai kysymys. Latasin Ubuntun ja asensin sen, kun xp:n tuki loppui. Aluksi näytti hyvältä, netti toimi ja tulostin toimi, mutta sitten Youtube, Yle-areena eikä Ruutu videot toimineet. Kuvittelin netistä löytyvän helposti ratkaisun, vaan eipä löytynyt. Kaikenlaisia ohjeita löytyi, mutta ei toimivaa ohjetta. Latasin "Ubuntun rajoitetut lisäosat" ja Adobe flash liitännäisen, ei auttanut

Suurin osa ohjeista mitä löytyi ei ollut Windowsiin tottuneelle "pertti peruskäyttäjälle" yksinkertaisia tulkita. Koko ajan tuli vastaan jotain sudo apt-get..., mikä ei peruskäyttäjälle sano mitään, tai jokin terminaali, siis mikä ja mistä, miten siellä toimitaan. Sain jo sen selville, että ctrl+alt+t valinnalla pääsee teminaali-ikkunaan, johon voi kopioida tekstiä, jos jotain sopivaa tekstiä jostain sattuu löytämään. Kopioimalla sinne jotain tekstiä sainkin Youtuben toimimaan, mutta samalla hävisi Adobe flash liitännäinen ja siitä Areena valitti. Aiemmin siis Areena ei valittanut mistään, se ei vaan toiminut, nyt se valitti, ettei ollut kyseistä liitännäistä. Kun hain sen uudestaan lakkasi taas Youtube toimimasta.

Sitten sain ohjeen, että valitsemalla "youtube html5" käyttöön ongelma voi ratketa. Youtube aluksi toimikin, mutta lakkasi itsestään taas toimimasta. Kun käy rämppäämässä html5 pois käytöstä ja taas takaisin käyttöön, saa Youtuben joksikin aikaa taas toimimaan, siis Firefoxissa, Cromeen se ei vaikuta. Yle-arenaan lähetin viestin ja kysyin asiaa, ja vastaus oli, että täytyy ladata uusin Firefox ja uusiin flash, mutta kun ne oli jo ladattu.

Vähän pienempinä harmeina voisin vielä lisätä, että toisinaan tämä Ubuntu tuntuu olevan hyvin hidas ja töksähtelevä. Lisäksi tuntuu,  että mainoksia tulee nettisivuille enemmän kuin xp:ssä, esimerkiksi silloin kun Youtube toimii, niin aika usein siihen tulee joko alkumainos tai mainosbanneri, mutta tästä en ole ihan varma onko mainoksia enemmän verrattuna xp:hen.

Nyt alkaa olla tilanne siinä pisteessä, että jaksan tämän kanssa ehkä hetken vielä leikkiä, mutta sitten asennan Windows xp:n takaisin, oli sitten turvaton tai ei. Vaikka koneeni on ainakin kymmenen vuotta vanha, niin xp tässä silti pyöri. Ja ihan vinkiksi kaikille Linuxin kehittelijöille sanoisin, että jos sitä halutaan laajempaan käyttöön, niin käyttäjäystävällisyys on ihan keskeinen juttu mihin pitää panostaa.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #1 : 10.04.14 - klo:23.30 »
Kymmenen vuotta vanhaan myllyyn ei Ubuntu sovi. Pitää käyttää kevyempää varianttia Xubuntu tai Lubuntu koneen resursseista riippuen. Vanhoissa koneissa Flashin toimivuus alustasta riippumatta on kyseenalaista sen näyttömuistivaatimusten takia. Mainoksien määrään ei käyttis vaikuta.

T:Jallu
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #2 : 11.04.14 - klo:00.22 »
9 vuotiaalla HP:llä tässä kirjoittelen. Ihan notkea on. Sisällä hyrrää Ubuntu 12.04lts.
Muistit on tosin päivitetty tappiin. Mitään vakio ohjelmia ei ole karsittu, eikä nopeuteen
vaikuttavia poppa konsteja käytetty.

On totta, että vaatii jonkin verran totuttelua Windowsista siirtyvälle, mutta sama asia
mihin tahansa uuteen järjestelmään vaihtaessa.
Poistuu taka vasemmalle - - -

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16412
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #3 : 11.04.14 - klo:03.34 »
En tiedä onko tämä teksti enempi purnausta vai kysymys. Latasin Ubuntun ja asensin sen, kun xp:n tuki loppui. Aluksi näytti hyvältä, netti toimi ja tulostin toimi, mutta sitten Youtube, Yle-areena eikä Ruutu videot toimineet. Kuvittelin netistä löytyvän helposti ratkaisun, vaan eipä löytynyt. Kaikenlaisia ohjeita löytyi, mutta ei toimivaa ohjetta. Latasin "Ubuntun rajoitetut lisäosat" ja Adobe flash liitännäisen, ei auttanut

Adobe Flash Player asentuu Ubuntuun automaattisesti, jos sallit asennuksen aikana kolmansien osapuolten sovellusten asentamisen. Sen saa asennuksen jälkeen käyttöön asentamalla paketin flashplugin-installer (löytyy sovellusvalikoimasta hakusanalla flash). Googlen Chrome-selaimen mukana tulee oma Flash-liitännäinen.

Flash on siis nykyisin helppo asentaa Ubuntuun ja se oli sinullakin jo asennettuna silloin kun Areena ei vielä valittanut Flashin puuttumisesta. Kertomuksesi perusteella todennäköisin vika on se, että Flash Playerin nykyiset Linux-versiot toimivat vain SSE2-käskykantaa tukevilla prosessoreilla. Koneesi on niin vanha, ettei tätä tukea ole. Prosessorisi on varmaankin AMD Athlon XP / Duron tai Intel Pentium III / PIII-Celeron?

Vaihtoehtoisia ratkaisuja:

1. Asenna Flash Player 10, joka toimii myös vanhemmilla prosessoreilla

Ongelma: Tähän versioon ei enää tehdä tietoturvapäivityksiä, joten liitännäinen aiheuttaa merkittävän tietoturvariskin. Lisäksi asennus on haastava.


2. Käytä Windowsin Flash Playeriä Pipelightin avulla

Ongelma: Videotoiston suorituskyky on heikompi kuin Linuxin Flash-liitännäisellä. Voi olla, ettei prosessorisi ja näytönohjaimesi teho riitä sujuvaan toistoon.

Asennusohje:

Kopioi nämä rivit yksitellen päätteeseen (joka avautuu näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T tai Dashin kautta hakusanalla pääte). Suorita komento painamalla enteriä. Syötä salasanasi kysyttäessä. Odota, että suoritus päättyy ja saat $-komentokehotteen takaisin ennen seuraavan komennon kopiointia ja suorittamista.

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:pipelight/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install --install-recommends pipelight-multi
sudo pipelight-plugin --update
sudo pipelight-plugin --enable flash

Lisäksi kannattaa poistaa flashplugin-installer kokonaan:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get purge flashplugin-installer

3. Käytä vaihtoehtoisia käyttöliittymiä nettivideopalveluihin

Youtube-videoita voi ladata ja katsella Minitube-ohjelmalla. Yle Areenan videot voi ladata omalle koneelle yle-dl:llä ja katsella millä tahansa mediasoittimella. Myös Ruutu.fi:n videoita on mahdollista ladata (skripti), mutta nykyisestä Katsomosta ei kukaan ole tainnut löytää helppoa porsaanreikää.


4. Vaihda tietokoneesi uudempaan

Sopivia koneita saa käytettynä muutamilla kympeillä -- joskus ilmaiseksikin. Prosessorin pitäisi olla Intel Pentium 4 (tai vastaava Celeron), mieluummin Core 2. AMD:n puolella Athlon 64 (X2) tai uudempi. Suurin osa Sempron-malleista käy myös.

Saman tien kannattaa ehkä panostaa edes 50 euroa, niin voit saada Core 2:n parin gigan muistilla, jolloin netin käyttö on kaikin puolin sujuvampaa.



Suurin osa ohjeista mitä löytyi ei ollut Windowsiin tottuneelle "pertti peruskäyttäjälle" yksinkertaisia tulkita. Koko ajan tuli vastaan jotain sudo apt-get..., mikä ei peruskäyttäjälle sano mitään, tai jokin
terminaali, siis mikä ja mistä, miten siellä toimitaan.

Tällä foorumilla neuvotaan kyllä alusta alkaen, kun vaan kysyt. Usein neuvomme kokeneempia käyttäjiä, joille pääte ja komennot ovat hyvinkin tuttuja. Silloin ohjeet jäävät helposti lyhyiksi ja ytimekkäiksi. Päätekomentoja suositaan siksi, että ongelmien ratkominen on niiden avulla tehokasta myös hitaiden kommunikaatiokanavien kuten keskustelupalstojen tai sähköpostin kautta.


Sain jo sen selville, että ctrl+alt+t valinnalla pääsee teminaali-ikkunaan, johon voi kopioida tekstiä, jos jotain sopivaa tekstiä jostain sattuu löytämään. Kopioimalla sinne jotain tekstiä sainkin Youtuben toimimaan, mutta samalla hävisi Adobe flash liitännäinen ja siitä Areena valitti.

Youtube lähti varmaankin toimimaan HTML5-tilassa, kun onnistuit poistamaan Flash-liitännäisen jollain komennolla.


Vähän pienempinä harmeina voisin vielä lisätä, että toisinaan tämä Ubuntu tuntuu olevan hyvin hidas ja töksähtelevä.

Kuten Jallu59 sanoi, Ubuntu on nykyisin sen verran raskas käyttöjärjestelmä, ettei se sovi aivan ikäloppuihin koneisiin. Muistia pitäisi olla pari gigaa ja Unity-työpöytä vaatii näytönohjaimeltakin aika paljon. Xubuntu tai Lubuntu on yleensä parempi valinta Windows XP -aikakauden koneisiin. Ubuntu käy Vista-koneisiin ja uudempiin.


Lisäksi tuntuu,  että mainoksia tulee nettisivuille enemmän kuin xp:ssä, esimerkiksi silloin kun Youtube toimii, niin aika usein siihen tulee joko alkumainos tai mainosbanneri, mutta tästä en ole ihan varma onko mainoksia enemmän verrattuna xp:hen.

Tuskinpa Youtube/Google kohdistaa enemmän mainoksia Linux-käyttäjille, vaikka foliohattu päässä se ei nyt ihan mahdoton ajatus olisikaan. :)


Ja ihan vinkiksi kaikille Linuxin kehittelijöille sanoisin, että jos sitä halutaan laajempaan käyttöön, niin käyttäjäystävällisyys on ihan keskeinen juttu mihin pitää panostaa.

Ainoa varsinainen ongelmasi liittyy Flash Playeriin, joka ei ole Canonicalin tai Linux-yhteisön ylläpitämä ohjelma vaan Adoben ystävällisesti tarjoama suljettu palikka. Olemme sen suhteen käytännössä täysin Adoben armoilla ja voit osoittaa palautteesi siihen suuntaan. Edes Google ei ole Chromen Flash-versiossaan pystynyt tai halunnut ulottaa tukea vanhoille SSE2-vajaille prosessoreille, vaikka tekeekin jonkinasteista yhteistyötä Adoben kanssa.

Kannattaa lähettää postia myös kotimaisille nettitv-palveluille, jotka edelleen nojautuvat Flashiin tai Silverlightiin ainoina vaihtoehtoina.

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #4 : 11.04.14 - klo:05.18 »
Eräs vaihtoehto flash-videoiden toistoon on jokin vaihtoehtoisista avoimen lähdekoodin flash-korvikkeista esim. Lightspark. Se lienee mahdollista kääntää ilman SSE2-tukea.

John Hilly

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 319
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #5 : 11.04.14 - klo:13.15 »
Minulla on 10 vuotta vanha pönttö. Muistia vain 1 Gt, Prosessori Intel(R) Celeron(R) CPU 2.66GHz . Unitykin toimii, tosin vain 2D versiona, joka taas ei minua haittaa yhtään.
Ubuntu 12.04.4 LTS toimii erinomaisesti, Areena ja Youtube ym. toimivat. Ei mitään valittamista.
Flash, ja jopa Java on asennettuna ja automaattisesti päivitettynä.

Vaikea ymmärtää mikä sinun koneessasi mättää.
Älä kuitenkaan lannistu. Itse en enää ikinä Windowsiin sorru, vaikka olisi kuinka hyvä kone!

Ystävällisin terveisin,
Juha-Pekka  ;)

MOJR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 7
    • Profiili
Vs: Kiitos vastauksista
« Vastaus #6 : 11.04.14 - klo:13.19 »
Taidan seuraavaksi kokeilla Linux Mint 9 Isadoraa, jota tuolla toisaalla mainostettiin sopivaksi kevyt versioksi vanhoihin koneisiin.

Prosessori tosiaankin on AMD Athlon XP.

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3451
    • Profiili
Vs: Kiitos vastauksista
« Vastaus #7 : 11.04.14 - klo:13.36 »
Taidan seuraavaksi kokeilla Linux Mint 9 Isadoraa

Älä nyt sentään. Sehän on ikuisuuksia vanha versio, taisi tulla vuonna 2010. Tuki loppunut/loppuu ihan kohta.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16412
    • Profiili
Vs: Kiitos vastauksista
« Vastaus #8 : 11.04.14 - klo:14.16 »
Taidan seuraavaksi kokeilla Linux Mint 9 Isadoraa, jota tuolla toisaalla mainostettiin sopivaksi kevyt versioksi vanhoihin koneisiin.

Tässä muutama aloittelijaystävällinen, vanhempiin koneisiin sopiva jakelu:

Xubuntu 13.10 tai 14.04 (13.10 32-bit ISO)

Lubuntu 13.10 tai 14.04 (13.10 32-bit ISO)

Mint 16 Xfce (32-bit ISO)


Athlon XP:n Flash-ongelmia nämäkään eivät ratkaise, mutta muuten työpöydän pitäisi toimia riittävän jouhevasti.

mpiso

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 657
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #9 : 11.04.14 - klo:17.57 »
>mutta sitten asennan Windows xp:n takaisin

Kuinka tuo onnistuu? Onko joku aktivoinut XP:n tuen päätymisen jälkeen? Pitäisi itsekin tehdä versio jossa ei netti toimi. XP:lle on pari ohjelmaa joita saatan joskus tarvita. Mielestäni ei kuitenkaan ole järkevää käyttää XP:tä nettiin jatkossa. Linuxin käytön kyllä oppii kun jaksaa siihen perehtyä. Kubuntua olen käyttänyt nyt yli vuoden ja se tuntuu paljon tutummalta kuin Win 8. Jotain asioita ei vain pysty Kubuntussa tekemään, tai se on hankalampaa. Toisaalta samoin toisinpäin kun työpaikalla on Win 7.

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1089
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #10 : 11.04.14 - klo:18.43 »
Et nyt varmasti ole ensimmäinen, joka hämmästelee toisenlaista käyttöjärjestelmää. Ei Linux tosiaan ole ihan simppeli, johtuen siitä etteivät pankkitiliä kasvattavat laite- ja ohjelmistovalmistajat ole kiinnostuneita tuottamaan ilmaista tuotetta.

Jos sinulla on yleensä kiinnostusta käyttää aikaasi myös säätämiseen, neuvoja kyllä löytyy, varsinkin tällä foorumilla on osaavia henkilöitä. Ja omaksi ällistyksekseni heillä on myös paukkuja neuvoa asioissa.

Henkilölle jota ei kiinnosta säätäminen, ei Linux vaan sovi. Esimerkkinä kokkisiskoni 60+v., jolle internet on iexplorer. Myöskään hätäiselle "out of the box"- henkilölle ei Linux sovi. Toki kun järjestelmä on kunnossa, homma toimii, Jos kuitenkin tunnet osaavasi käyttää tietokonetta syvemmin, lähde mukaan. Saat turvallisen järjestelmän, jonka päivityssysteemin helppouta en useankaan vuoden jälkeen ala hämmästelemästä.

Älä anna persiksi (Jussi Jurkka).

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3026
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #11 : 11.04.14 - klo:18.59 »
Henkilölle jota ei kiinnosta säätäminen, ei Linux vaan sovi. Esimerkkinä kokkisiskoni 60+v., jolle internet on iexplorer. Myöskään hätäiselle "out of the box"- henkilölle ei Linux sovi. Toki kun järjestelmä on kunnossa, homma toimii, Jos kuitenkin tunnet osaavasi käyttää tietokonetta syvemmin, lähde mukaan. Saat turvallisen järjestelmän, jonka päivityssysteemin helppouta en useankaan vuoden jälkeen ala hämmästelemästä.

Kyllä sopii myös henkilölle, jota ei kiinnosta säätäminen, jos tyytyy siihen, ettei kaikki toimi, ja malttaa odottaa nörttien parsivan ongelmat pois.

Itse olen sen verran laiska, etten jaksa säätää. Jos ei toimi, niin joskus ehkä rupeaa toimimaan, ja ennen sitä ollaan ilman.

Linuxia on kuitenkin niin paljon kätevämpi käyttää kuin kilpailevia maksullisia vaihtoehtoja.

Joo-o osaan tehdä yksinkertaisia scriptejä ja ohjelmia, ja niiden tekemisen ero kilpaileviin järjestelmiin (BSD:tä lukuunottamatta) on niin suuri, että käytän mieluummin hivenen rikkinäistä järjestelmää, kuin itken foorumeilla jonkin pikkuseikan toimimattomuutta. Toki minulla toimii tulostus, scannaus ja äänet.
Olen sijoittanut kalliimpiin laitteisiin, kuin Windowsilla olisi ollut tarvetta, mutta laitteiteni elinkaari on ainakin kaksinkertaistunut, joten ei tarvitse heti rynnätä kauppaa, kun tulee uusi versio käyttöjärjestelmästäni.

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3451
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #12 : 11.04.14 - klo:19.06 »
Henkilölle jota ei kiinnosta säätäminen, ei Linux vaan sovi.

Olen tästä jollain tasolla eri mieltä. Esim. Ubuntu on koneen rautaan sopiessaan hyvin valmis kokonaisuus heti asennuksen jälkeen, ei juuri tarvetta säätää. No rajoitetut lisäosat pitää hoksata asentaa, mutta muuten voi joitain nettipalveluita (Katsomo yms.) lukuunottamatta tehdä vaikka mitä heti kättelyssä. 

Tampereelta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #13 : 11.04.14 - klo:19.21 »
Kymmenen vuotta vanhaan myllyyn ei Ubuntu sovi. Pitää käyttää kevyempää varianttia Xubuntu tai Lubuntu koneen resursseista riippuen. Vanhoissa koneissa Flashin toimivuus alustasta riippumatta on kyseenalaista sen näyttömuistivaatimusten takia. Mainoksien määrään ei käyttis vaikuta.

T:Jallu

Minulla toimii Flash Cromen selaimella mutta ei Firefoxin.
Eilen vasta asensin Xubuntun XP:n rinnalle ja huomaan, että paljon on opeteltavaa!
Aluksi kun saisi ajurit kuntoon, kone on vanha Acer Ferrari 4000. Lähinnä WLAN ajuri olisi tärkein.
terv. Paavo Tampereelta

Tampereelta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #14 : 11.04.14 - klo:19.30 »


Kiitos tuosta sainkin heti vastauksen kysymykseeni joka minulla olisi ollut seuraanana mielessä!

(Adobe Flash Player asentuu Ubuntuun automaattisesti, jos sallit asennuksen aikana kolmansien osapuolten sovellusten asentamisen (tuosta jäi varmaan ruksi pois epähuomiossa! asennuksen aikana). Sen saa asennuksen jälkeen käyttöön asentamalla paketin flashplugin-installer (löytyy sovellusvalikoimasta hakusanalla flash). Googlen Chrome-selaimen mukana tulee oma Flash-liitännäinen). Huomasin, että Cromessa toimii, pitää opetella laittamaan se myös Firefoxiin. Miten asennetaan "paketti flashplugin-installer" pitääpä se ensin asentaa ja nuo kolmansien osapuolten sovellusten asentamisten hyväksymiset!

terv. Paavo


Turhat miljoonat lainaukset poistettu -Storck
« Viimeksi muokattu: 11.04.14 - klo:19.56 kirjoittanut Storck »

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1089
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #15 : 11.04.14 - klo:19.41 »
kamara ja Eesaurus, kirjoitatte viisaita sanoja. Kuitenkin on huomioitava, että lukemieni perusteella teillä on kiinnostusta ja kykyä ratkoa ongelmia tarvittaessa. Minä en juuri osaa, kuin kopioida skriptin ja ehkä sitä muokata. Mutta nyt usean vuoden käytön jälkeen olen käytöltäni "kasvanut" Ubuntuun (variaatioihin), eikä mieleeni enää tulisi muuttaa takaisin Windowsiin ainoana käytettävissä olevaan.

Omalla kohdallani olen kuitenkin joutunut usein turvautumaan toisten apuun saadakseni jonkin asian toimimaan. Kamaran tavoin olen hyväksynyt säädön tai sen puutteen, pakolliset hoitaen.

Edelleen, luotan Linuxin turvallisuuteen, sen hallittavuuteen ja järkevään tukeen. Eniten harmittaa kehitysmenettely. Kun on saatu systeemi toimimaan, tehdään aika isoja muutoksia jotka vaativat taas ratkaisujen hakua. Siinä mielessä WXP oli reikineen hyvä, että en ole joutunut sitä asentamaan uudelleen moniin vuosiin.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16412
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #16 : 11.04.14 - klo:20.37 »
Miten asennetaan "paketti flashplugin-installer"

1. Käynnistä Ubuntun sovellusvalikoima

Ubuntun Unity-työpöydällä vasemmassa laidassa on rivi kuvakkeita eli Käynnistin (Launcher). Ubuntun sovellusvalikoiman kuvake on kauppakassi, heti LibreOfficen kuvakkeiden alapuolella. Voit myös etsiä ohjelman Dash-haulla sovellusvalikoima.

2. Etsi paketti sovellusvalikoimasta

Sovellusvalikoiman ikkunan oikeassa yläkulmassa on hakulaatikko, johon voit kirjoittaa etsittävän paketin nimen tai muun sopivan hakusanan.

Flashplugin-installer tarjotaan ykkösvaihtoehtona hakusanalla flash, mutta voit kirjoittaa hakuun myös paketin koko nimen, flashplugin-installer

Voit myös asentaa kaikki rajoitetut lisäosat eli paketin ubuntu-restricted-extras. Löytyy suomenkielisessä Ubuntussa esimerkiksi hakusanalla "ubuntun rajoitetut". Tämä asentaa myös flashplugin-installerin, jolloin sitä ei tarvitse hakea erikseen.

3. Asenna haluamasi paketti sovellusvalikoimasta

Valitse paketin rivi ja klikkaa Asenna-painiketta. Syötä salasanasi kysyttäessä.

Asennuksen jälkeen Flash-liitännäinen lähtee toimimaan, kun käynnistät selaimen uudelleen. Jos ei toimi, kokeile kirjautua ulos työpöydältä ja takaisin sisään.


Lisätietoja paketeista ja ohjelmalähteistä:
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot


nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16412
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #17 : 11.04.14 - klo:20.56 »
Edelleen, luotan Linuxin turvallisuuteen, sen hallittavuuteen ja järkevään tukeen. Eniten harmittaa kehitysmenettely. Kun on saatu systeemi toimimaan, tehdään aika isoja muutoksia jotka vaativat taas ratkaisujen hakua. Siinä mielessä WXP oli reikineen hyvä, että en ole joutunut sitä asentamaan uudelleen moniin vuosiin.

Valitse vakaa ja pitkään tuettu Linux-jakelu, niin ei tule jatkuvia muutoksia. Ubuntun LTS-versioita tuetaan nykyisin viisi vuotta myös työpöytäsovellusten osalta, eli 12.04 on tuettu vielä vuoteen 2017 asti, ja kohta julkaistavaa 14.04:ää tuetaan vuoteen 2019 saakka.

Tätä pidemmän tukiajan joudut sitten maksamaan omasta lompakostasi. Esimerkiksi Red Hat Enterprise Linuxia tuetaan kymmenen vuoden ajan. Työpöytäkäyttöön suunnatuissa ilmaisjakeluissa tällaiset erikoispitkät tukiajat eivät olisi kovin järkeviä, vaan pelkkää resurssien haaskausta. Luulen, että valtaosa Linux-käyttäjistä päivittää käyttöjärjestelmiään vuoden tai parin välein.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #18 : 11.04.14 - klo:20.56 »
On nyt pakko sanoa tähän aloittajalle muutama asia: Ubuntu ei ole sen käyttäjävihamielisempi kuin se XP:kään. Se on erilainen, ja sillä tehdään asiat omalla tavallaan. Jos odotit ilmaista Windows-kloonia mikä ei edellytä yhtään asioihin perehtymistä niin no, juu petyt varmasti. Ja petyt taatusti kaikkien ei-Windowsien kanssa, on sitten Ubuntu, Mac OS X tai jokin muu kyseessä. Ne eivät ole Windows klooneja ja tekevät asiat omalla tavallaan. Jos taas päätät opetella uudesta käyttöjärjestelmästä edes perusteet, saatat ehkä jopa oppia pitämään siitä.

Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Ubuntu ei käyttäjäystävällinen
« Vastaus #19 : 11.04.14 - klo:21.01 »
Ja ei se Ubuntun terminaalikaan sen kummempi loppupeleissä ole (muuten kuin että on pirusti parempi ja joustavampi) kuin sen Windowsin komentorivi. Toki jos ei ole aikanaan vaikkapa MS-DOSsin kanssa tapellut niin komentorivi on pelottava ja maaginen nörttien juttu, mutta sen hallitsevalle se on monessa asiassa kätevämpi kuin graafinen työkalu.

Lisäksi toiselle neuvomisen näkökulmasta on paljon helpompaa sanoa, mene terminaaliin kirjoita tämä ja homman pitäisi toimia, kuin: etsi tää sovellus, siinä pitäisi siinä ja siinä kohtaa olla tämmöinen hassu symboli paina sitä ja sitten klikkaa tuolta ja täältä jne...
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.