Asiassa on oikeastaan kaksi hieman toisistaan poikkeavaa puolta: Pelkkä tilastojen vilkaisu silloin tällöin tai toisaalta jatkuva palvelujen seuranta niin että poikkeamasta hälyytetään.
Tuolla Cactilla saa nättejä graafeja.
Kuinka te seuraatte palvelimienne käyttöasteita?
Maksullisissa ohjelmissa Nagios on monipuolinen seurantaohjelma joka valvoo 24/7 ja tarkastaa automaattisesti halutulla syklillä valisemiesi palvelujen toiminnan ja myös haluttaessa hälyyttää asetetun rajan ylityksestä sähköpostiisi. Jos lisenssihinta ei haittaa niin käyttökelpoinen kun seurattavia kohteita on paljon mutta vaatii kuitenkin hieman aikaa ja syventymistä laittaa tuo järjestykseen.
http://www.nagios.org/Noiden lisäksi, jos tarve on kerätä satunnaisesti tietoja kaikilta koneilta niin itselläni on skripti (sshrun) joka ssh: n avulla hakee hetkessä koko farmin tiedot. Toimintaperiaate tuossa on sangen yksinkertainen, skripti lukee yhdestä tiedostosta joka sisältää luettelon kaikista palvelimista mille koneelle otetaan yhteys, avaa ssh-yhteyden, ajaa halutut komennot toisesta komentotiedostosta ja loggaa vastaukset omaan tiedostoonsa. Eli sen toimnta on tyyliin
ssh _kohdekone_ 'Kohteella_ajettava_ohjelma'
"sshrun" syöttää itse kohdekoneen listalta. Samoin tuo "kohteella_ajettava_ohjelma" on "sshrun": ssa komentotiedosto eli lista komentoja. Kun käytät ssh-avaimia tuo ei kysele mitään ja "sshrun" tukee myös "sudo": a. Tuolla pystyy itseasiassa ajamaan mitä hyvänsä ylläpitokomentoja isolle määrälle palvelimia rivakasti. Toimii sekä RHEL että Debian/Ubuntu/Mint koneilla, muista ei ole havaintoa.
Edit 23.1.2014: Perusversio Nagioksesta onkin ilmainen.