Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ohjelmointi, palvelimet ja muu edistyneempi käyttö => Aiheen aloitti: mieto - 31.10.13 - klo:17.59

Otsikko: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: mieto - 31.10.13 - klo:17.59
Hei, tässä on suunnitteilla pienehkö palvelinfarmia, jossa tulee olemaan mahdollisesti kymmeniä virtuaalikoneita. Käyttöjärjestelmät tulenevat olemaan pääsääntöisesti Ubuntuja, mutta joukossa saattaa olla yksittäisiä Redhatteja ja Windowseja. Näistä koneista olisi tärkeätä saada käyttäjätilastoja, esimerkiksi suoritin/muisti/kiintolevykäytöstä ja ketkä näitä resursseja vie, joten kyselenkin, että onko jotain hienoa Dashboardia, jolla voisi yhdellä vilkaisulla nähdä vähän vaikka mitä.
Kuinka te seuraatte palvelimienne käyttöasteita?
Otsikko: Vs: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: Elekaz - 31.10.13 - klo:18.53
Itse käytän Newrelicciä (https://newrelic.com/) parin palvelimen seurantaan. Ilmaisellakin accolla saa mielestäni ihan hyviä statistiikkoja.
Otsikko: Vs: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: mieto - 31.10.13 - klo:20.39
Näyttää nätiltä, pitääpä tutustua tarkemmin.
Sattui tässä selatessa myös tälläinen vastaan:
https://www.icinga.org

Melko heikosti löydän kyllä noita työkaluja vaikka luulisi, että melko oleellinen osa kokonaisuutta.
Otsikko: Vs: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 01.11.13 - klo:11.28
Näistä koneista olisi tärkeätä saada käyttäjätilastoja, esimerkiksi suoritin/muisti/kiintolevykäytöstä ja ketkä näitä resursseja vie, joten kyselenkin, että onko jotain hienoa Dashboardia, jolla voisi yhdellä vilkaisulla nähdä vähän vaikka mitä.

http://www.cacti.net/

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_6.06_LTSP42#LTSP_Kokkola_-_Cacti

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: ajaaskel - 01.11.13 - klo:14.31
Asiassa on oikeastaan kaksi hieman toisistaan poikkeavaa puolta:  Pelkkä tilastojen vilkaisu silloin tällöin tai toisaalta jatkuva palvelujen seuranta niin että poikkeamasta hälyytetään.

Tuolla Cactilla saa nättejä graafeja.

Lainaus
Kuinka te seuraatte palvelimienne käyttöasteita?

Maksullisissa ohjelmissa Nagios on monipuolinen seurantaohjelma joka valvoo 24/7 ja  tarkastaa automaattisesti halutulla syklillä valisemiesi palvelujen toiminnan ja myös haluttaessa hälyyttää asetetun rajan ylityksestä sähköpostiisi.  Jos lisenssihinta ei haittaa niin käyttökelpoinen kun seurattavia kohteita on paljon mutta vaatii kuitenkin hieman aikaa ja syventymistä laittaa tuo järjestykseen.

http://www.nagios.org/

Noiden lisäksi, jos tarve on kerätä satunnaisesti tietoja kaikilta koneilta niin itselläni on skripti (sshrun) joka ssh: n avulla hakee hetkessä koko farmin tiedot.   Toimintaperiaate tuossa on sangen yksinkertainen, skripti lukee yhdestä tiedostosta joka sisältää luettelon kaikista palvelimista mille koneelle otetaan yhteys, avaa ssh-yhteyden, ajaa halutut komennot toisesta komentotiedostosta ja loggaa vastaukset omaan tiedostoonsa.   Eli sen toimnta on tyyliin

Koodia: [Valitse]
ssh  _kohdekone_  'Kohteella_ajettava_ohjelma'
"sshrun" syöttää itse kohdekoneen listalta. Samoin tuo "kohteella_ajettava_ohjelma" on "sshrun": ssa komentotiedosto eli lista komentoja. Kun käytät ssh-avaimia tuo ei kysele mitään ja "sshrun" tukee myös "sudo": a.   Tuolla pystyy itseasiassa ajamaan mitä hyvänsä ylläpitokomentoja isolle määrälle palvelimia rivakasti.  Toimii sekä RHEL että Debian/Ubuntu/Mint koneilla, muista ei ole havaintoa.


Edit 23.1.2014: Perusversio Nagioksesta onkin ilmainen.
Otsikko: Vs: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: mieto - 01.11.13 - klo:22.11
Kiitoksia, New Relicillä, Cactilla ja Nagiokselle pääseekin varmaan alkuun, pitää tutustua tarkemmin. Tosin tuo Nagios hieman pelottaa, kun vaikuttaa ensisilmäykseltä melkoiselta reliikiltä. Oppimiskynnys lienee korkea, mutta ei auta kuin tutustua. Etenkin se, että haluan tietää jos ja kun jotain on vialla, ennen kuin sähköposti/puhelin alkaa tulvia valituksia :)

Tässä samalla tutustuin Puppettiin (http://puppetlabs.com/), niin sillä hoitunee massiivinen komentojen heittely nodeille.

Samoin löytyi ainakin Rubylle (https://github.com/nethacker/usagewatch) ja Pythonille (https://pypi.python.org/pypi/linux-metrics) pulikat, joilla saisi ehkä näppärästi oleelliset asiat tietokantaan. Aloittaisi hyvissä ajoissa tallennuksen, niin voisi sitten ajan kanssa säätää ja kaivaa datasta informaatiota.

Mutta ehkäpä kuitenkin tutustun ensin jo olemassa oleviin ratkaisuihin, ennen kun alan pyörää uudestaan keksimään..
Otsikko: Vs: Tilastoja palvelimista
Kirjoitti: ajaaskel - 23.01.14 - klo:11.15
Huomasin että Nagios on perusversiona ilmainen eli korjataan kun mainitsin tuon "maksulliseksi".
Oma havaintoni on että pätevä ja monipuolinen systeemi.