Molempia, mutta jos on linux n00b, ei ole aikaa ja tarvitsee käyttökuntoista konetta ohjelmineen, Ubuntuguidesta on hyvä aloittaa. Siinä se mielestäni on paikallaan.
minusta ubuntuguide voi, joissain tietyissä erikoistapauksissa, olla hyvä ja ytimekäskin lähde siihen tietoon miten joku asia tehdään. aloittelijalle siitä ei ehkä puutteidensa vuoksi ole ihan hirvittävän paljon suoranaista hyötyä.
komentojen kopioiminen täysin vailla ymmärrystä ei välttämättä ole aina hyvä juttu. ubuntuguiden jotkut ohjeet puolestaan ovat minun mielestäni jopa vääriä ja ohjelmasuositukset aivan järkyttävän typeriä.
otetaan nyt esimerkkinä vaikka RSS-lukija. aloittelija kaipaa RSS-lukijaa ja ohje sellaisen asentamiseksi löytyy kuin löytyykin ubuntuguidesta. ainoa ongelma on, että lukijaksi on välttämättä haluttu valita RSSOwl joka on kaikkiin ympäristöihin huonosti istuva javasofta joka asennetaan vaikeimman kautta paketinhallinnan ulkopuolelta. tämä siitäkin huolimatta, että paketinhallinnasta löytyy useita, erinomaisia ja työpöytiin hyvin ulkoisesti sopivia sekä integroituvia vaihtoehtoja joiden asentaminen olisi varsin triviaali toimenpide.
Siinä se mielestäni on paikallaan. Ja vaikka sitä lukemalla ei syvällistä unix -tietoutta voi saavuttaa, antaa se valmiit vastaukset ensimmäisiin ongelmiin.
paitsi, että vastausten oikeellisuudesta tai järkevyydestä ei ole mitään takuita...
Wikikirja vaikuttaa tosi hyvältä ja hyödylliseltä jatkon suhteen, tai ihmisille, joilla on liikaa aikaa.
pitäisikö täysin erilaiseen käyttöjärjestelmän siirtymisen onnistua hetkessä ja täysin vailla ymmärrystä?
Arvelen, että Winkasta Ubuntuun siirtyvälle Ubuntuguide on hyvä saitti siinä, että se on todella palikkatasoa.
se ei nimenomaan ole palikkatasoa, vaan mahdollisimman kryptista aloittelijalle. sitä seuraamalla saa varmasti kuvan, että linuxin käyttö on jotain salatiedettä jota ei voi ymmärtää ja siksi onkin hyvä kun voi vaan kopioida komentoja.
yhtä palikkatasoa olisi tarjota vaan scripti joka suorittaa jotain toimenpiteitä järjestelmässä. eikun, niitähän onkin tarjolla.
Uusien käyttäjien kiinnostus saattaa pahimmassa tapauksessa tyssätä siihen, ettei tiedä miten XMMS:n saa soittamaan MP3:sia.
uusi käyttäjä ei varmasti edes tiedä mitä XMMS on ja parempi niin. tietty ubuntuguiden avulla on mahdollista asentaa noinkin vanhaa ja rumaa softaa ymmärtämättä, että parempia softia löytyy. todella ystävällistä.