Eli summa summarum. Voit tulla Linuxin kanssa toimeen, ilman säätämistä jos laitteistosi sitä tukee. Voit saada osassa ongelmalaitteistoja hommat toimimaan vähäisellä säätämisellä (tyyliin pakettilähteen lisäämisellä ja jokusen paketin asennuksella), osassa ongelmallisempia laitteistoja isolla säätämisellä, osassa et käytännössä mitenkään.
Eli tuo on ensimmäinen kysymys mikä pitää selvittää.
Sen jälkeen ohjelmisto: Mitkä ovat käyttötarpeesi? Et todennäköisesti ilman isoa hässäkkää saa jotain MS Officea toimimaan Winellä, mutta korvaavia ohjelmia on. Ne EIVÄT kuitenkaan ole sama asia kuin MS Office.
Itse käyttöympäristö, graafiset käyttöympäristöt ovat helppoja, mutta eivät mitään ilmaisversioita Windowsista. Joudut opiskelemaan uusia kikkoja.
Linux EI ole ilmaisversio Windowsista, asiat tehdään eri tavalla, ja käyttiksen toimintapa on eri. Ei huonompi, ei ehkä parempi, mutta erilainen. Eli joudut opettelemaan uusia asioita.
Eli kun tämän sisäistät pystyt tekemään omat johtopäätöksesi? Onko Windows sittenkin riittävän hyvä omiin tarpeisiin? Haluanko/jaksanko opetella asioita uusiksi? Jne...
En mitenkään halua kehottaa olemaan kokeilematta, mutta on hyvä miettiä asioita, jottei saada taas ihmistä joka kokeilee Linuxia ja pettyy siihen, ja mainostaa sitten tutuilleenkin ettei kannata kokeilla..