Se mikä Linuxin käytön siis voi estää olisi se, että joku valmistaja ottaa UEFI:ssa toimivan Secure boot ominaisuuden käyttöön ja sallii avaimen vain Windows 8:lle. Secure boot voi toimia myös Linuxien kanssa, mutta tämä on siis valmistajan päätettävissä oleva asia.
Tästä kuitenkin seuraa ISO ongelma. Salaliittoteoria seuraa:
Ensinnäkin ”valmistajan päätettävissä oleva asia” on ennenkin ollut Microsoftin taidolla käyttämä porsaanreikä. Julkisesti valmistaja Foobar saa päättää mitä haluaa, mutta takahuoneessa M$ antaa ymmärtää, että jos vain toimitaan kuten he haluavat, OEM-Windows voi irrota vielä muutamaa taalaa edullisemmin. Onhan valmistajilla nykyiselläänkin vapaus valita, mitä OEM-käyttistä käyttävät, jos mitään, mutta kumma kyllä M$:n tarjous aika montaa kiinnostaa.
Toisekseen mitä voi lainsäätäjäkään tehdä, jos valmistaja rupeaa myymään konetta esiasennetulla Windowsilla secure boot -ominaisuus lukittuna ja ilmoittaa kyseessä olevan
appliance eli ”kodinkone” perinteisen ”tietokoneen” sijaan? EU ei voi sakottaa Foobaria markkina-aseman väärinkäytöstä, koska kyse ei ole Foobarin vaan M$:n markkina-asemasta. M$:a taas ei voi sakottaa, koska julkisesti se EI ole vaatinut secure bootia lukittavaksi vaan Foobar on tehnyt päätöksensä (vaikka kuinkakin näennäisesti) itse.
Sinänsä olen, qwertyy, ihan sinun linjoillasi siinä, että secure boot on hyväkin ominaisuus, mutta minusta siitä täytyy kyllä myös huolestua, koska kyseessä voi olla M$:n keino edetä porsaanreiästä toiseen.