Yhdessä koneessani on vieläkin tallella kiintolevylle keväällä 2005 asentamani Mandrake Linux. En koskaan käyttänyt sitä muuten kuin silloin tällöin kokeilumielessä. Muistan vieläkin, kuinka mielenkiintoinen ja aikaa vienyt projekti oli asentaa siihen näytönohjaimen ajuri terminalin kautta. Oli palkitsevaa, kun Nvidian logo lopulta ilmestyi näyttöön, kun koneen käynnisti. Mandrake oli kömpelö ja karu, joten siitä ei ollut ns. tosikäyttöön.
Seuraavan kerran yritin käyttää Mandraken seuraajaa Mandrivaa keväällä 2010 läppärissäni. Asensin järjestelmän kovalevylle, joten tarkoitus oli pitää se. Tein sen virheen, että käytin 64 bittistä versiota tietokoneessa, joka ei tue sitä. Linux käynnistyi, mutta juuri mikään ei toiminut. Formatoin levyosion ja asensin tilalle Ubuntun.
Seuraavan kerran yritin käyttää Mandrake/Mandriva johdannaista Mageiaa viime vuoden keväällä. Tein UBS-tikun Unetbootinilla, mutta ohjelma ei latautunut. Kokeilin vielä uudestaan Mageiaa toisessa koneessa, mutta tulos oli sama.
Jokin aika sitten otin käyttöön Windowsissa toimivan ”imagewriter” ohjelman. Sen avulla alkoivat myös aikaisemmin toimimattomat Linuxit toimia UBS-tikulta. Niinpä kokeilin taas uudestaan Mageiaa. Kokeilin sitä ensiksi pöytäkoneessa, ja kokeilen sitä juuri parhaillaan läppärissä. Kirjoitan tätä tekstiä siis USB-tikulta ladatussa Mageiassa. Versio on Mageia 3 beta. Yllättävää on se, että mistään ei voi käytännössä huomata, että kyse on beta-versiosta. Kaikki tuntuu toimivan täysin normaalisti. Yllättävää on myös se, miten valmista ja loppuun hiottua kaikki on.
Kun ohjelma käynnistyy, valitaan kieli. Valitsin pöytäkoneessa kieleksi englannin ja näppäimistön asetukseksi suomen. Mutta nyt kun kokeilen Mageiaa läppärissä, valitsin kokeilumielessä myös käyttökieleksi suomen. Sen jälkeen myös näppäimistön kieliasetus tuli oletusarvoisesti suomeksi ja aikavyöhykkeeksi tuli Helsinki.
Se tuntuu yllättävältä, (otan juuri nyt PrintScreenin, jonka linkki tulee olemaan lopussa) että kielivalinta vaikuttaa myös siten, että Libre Officessa on valmiina suomenkielen oikoluku, joka alkaa toimia saman tien kun kirjoittaa. Oikoluku toimii myös Firefoxin kirjoitusruuduissa. Ehkä tällainen ominaisuus on ollut myös joissakin muissa järjestelmissä, mutta en ole huomannut.
Mageia vaikuttaa ohjelmalta, jonka voi ottaa paketista ja alkaa käyttää saman tien. Uusimman FlashPlayerin joutuu lataamaan, jos katsoo Youtube-videoita. Siitä tulee huomautus. Koska käytän Mageiaa USB-tikulta, en tietenkään edes yritä asentaa siihen mitään playereitä. Osa Youtube-videoista näkyy ilman asennustakin, mutta videon ääni alkaa takerrella ja muuttua pätkittäiseksi loppua kohtia. En tiedä, liittyykö tämän jotenkin muistin käyttöön. Kiinteästi asennetussa Mageiasssa, johon on asennettu asianmukaiset playerit ja kodekit, tällaista ongelmaa tuskin on.
Pöytäkonetta käyttäessäni onnistuin nauhoittamaan musiikkia Youtubesta Audacity-ohjelmalla ja tallentamaan musiikin. Tämä on erikoista, koska tässä nimenomaisessa pöytäkoneessa tuollainen nauhoitus ei ole onnistunut edes Windowsin puolella, vaikka se yleensä tietokoneissa onnistuu. Olen ajatellut että syynä on erillisen äänikortin puute. Windows ei osaa täydellisesti hyödyntää integroitua äänikorttia. Mikserissä ei näy ollenkaan vaihtoehtoa ”sisäisestä” äänittämisestä. Mageiassa äänenvoimakkuuden säädöt olivat epämääräiset, mutta lopulta sain volyymit kohdalleen.
Lyhyen kokeilun jälkeen olen jossakin määrin positiivisesti yllättynyt Mageian toimivuudesta. En ole KDE:n ystävä, mutta sekin toimii tällä kerralla aika mutkattomasti. Käytän ”classic menua” eli ”vanhantyylistä valikkoa” niin kuin ohjelmassa tällä kerralla lukee.
Sovellutuksia on mukana kohtuullinen valikoima, ja kaikki mitä olen kokeillut, on toiminut erinomaisesti. Pienensin juuri Gimpillä muutamia valokuvia.
http://zaktestit.blogspot.fi/2013/02/mageia-3-beta.html