Kiitos myös, helpotti paljon valinnan vaikeutta.
Paketti voisi olla siis tämä:
Asus P8Z77-V LX + CPU Intel Core i5-3570K 3,4 GHz + PC-muisti 2 X 4 Gt
http://www.pixmania.com/fi/fi/12006553/art/tikoo/paivityssetti-emolevy-asu.html
Kiitokset täältäkin.
Tuohon pakettiin jos lisäisi sellaisen 120 GB:n SSD-levyn järjestelmälevyksi niin saattaisi olla kova sana.
Olisiko 120 GB:tä järjestelmälevyksi riittävä varsinkin jos siinä ajaisi virtuaalina jotain. Tuohon pakettiin tulisi lisää 134€ (jimm's)
Rakentelin itsekin vajaa vuosi sitten muutaman i7-pohjaisen Asus/P67 koneen. Yksityiskohdat ovat kuitenkin vuodessa muuttuneet, joten vaikeata kommentoida noita suoranaisesti. Joka tapauksessa nämä koneet ovat olleet erinomaisia.
Lyhyesti sanottuna kyllähän tuo 120 GB riittää Linux-maailmassa paljoon. Mielestäni vastauksen yksityiskohdat koostuvat näistä mm. asioista:
- älä vain laita Windows-boottia sille levylle, koska sen tilasyöppöys tulee kalliiksi. Saa sitä siivottua, mutta oletuksena vie todella paljon
- esim. Ubuntu-koneita tuolle levylle mahtuu paljon. Riippuu mitä dataa niissä on, mutta toisaalta ... ei yksittäiselle koneelle kannata mahduttaa kaikkea mahdollista tai antaa kasvaa koneen hallitsemattomasti.
- kysehän on oikeasti aktiivisten koneiden määrästä joita levyllä tarvitaan. Minulla on muilla levyilla "virtuaalikoneet" hakemisto, jossa on sitten alihakemistoina koneita. Eli SSD-levyn ja kovalevyn välillä voit siirrellä koneita tarpeen mukaan ja toisaalta ajaa jostakin muualta koneita joilla ei ole niin kiire.
- tuo levyjen välinen pasianssi voi kuitenkin olla mieleen koska SSD on hyvin nopea, juuri virtualisoinnissa verrattuna kovalevyyn. Tuntuu että nopeusero korostuu virtualisoinnissa. Tarkoitan tapauksia, joissa ajat konetta jossa oikeasti on suorituskykyvaatimuksia, kevyitä koneita ajat tuolla raudalla mistä hyvänsä.
- levyjen välinen kopiointikin sujuu, kiitos emon ja prosessorin, ilman että systeemi olisi sen aikana jumissa. Ja onhan se kopiointi nopeaa, varsinkin silloin kun kirjoitus osuu SSD-levylle.
- itsellä on:
a) aktiivikäytön virtuaalikoneet SSD-levyllä,
b) passiiviset ja harvoin käytetyt USB 3-levyllä (läppärillä) tai sisäisellä kovalevyllä, paljon nopeampia kuin USB 3 (joka on n. 2.5 kertaa nopeampi kuin USB 2 eli ei sillä vielä kuuhun mennä (työasemilla),
c) backupit koneista ajettu esim. rsync:llä scriptien kanssa, omilla USB-levyillään. Backupit ovat tietysti hyviä koska yksi hakemisto = yksi kone.