Mistä muuten sait nuo impendanssit?
Tuanoinnii... pistitpä pahan. Tottapuhuen käytin valistunutta arvausta
Kun selasin noita tuubin rakennusmanööverejä ja kuuntelin sitä jenkkiaksenttia moneen kertaan, tulin tuohon tulokseen. En siihen olisi niin huomiota pannutkaan, mutta transformerinhan ne pojat siinä tälläävät kytkentään. Kun sitä kuvaa suurentamallakaan en saanut selvää mustan palikan teksteistä, käytin vanhaa kokemusperäistä tietoa: Parijohto on tyypillisesti 200 - 300 ohm ja koaksiaali tyypillisesti 50 - 80 ohm. Tuossa kytkennässä on käytetty elemennttien väliseen siirtotiehen parijohtoa ilman mitään balun sovitinta, jollainen näkyy hassuna kytkentäpisteen sivuhyppynä tuossa edellä linkatussa HB9CV kaksoisdipolissa. Balunillahan saadaan impedanssi sovitetuksi melkein mihin vaan arvoon. (Ja impedanssihan tarkoitta tässä tapauksessa linjalla vaikuttavan suurtaajuisen jännitteen ja virran suhdetta: r=u/i .) Siitä ja rakennusvideoista päättelin tuon impedanssin. Mikäänhän ei estä kokeilemasta useita sovituksia (pätkän pituuksia) jos on telkkarissa signaalin voimakkuusmittari.
Yritin löytää selvää-selvää kyseisestä mielenkiintoisesta (kravatti)rusetti antennista, toistaiseksi huonolla menestyksellä. Radioamatöörit varmaan tuntevat asian paremmin. Jos dataa löytyy niin olisin kiinnostunut.
Olisiko tuo kuva nyt hyväksyttävissä?
Myös tuo mitoitus on kohdaltani täysin noiden videomallien varassa. Viiksien V-kulma näyttäisi olevan niin auki, että vierekkäisten elementtien viiksenkärjet tulevat parin sentin etäisyydelle toisistaan. Uskoisin (perimätietoon nojaten), että V-kulma vaikuttaa antennin kaistanleveyteen, siis ylimmän ja alimman käyttökelpoisen taajuuden väliin. Em. videoissa puhutaan vain UHF-antennista ja UHF-alue on tosi laaja 300 - 3000 MHz. Siis telkkarikäytössä kaksi ylintä kolmannesta turhia. Suurempi V-kulma luullakseni virittää juuri ne tarpeelliset meikäläiset telkkaritajuudet, samoin viiksien suuremmat pituudet. Tuumaa pitempi olisi jo VHF-alueella 30 - 300 MHz.