Kirjoittaja Aihe: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö  (Luettu 24460 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #20 : 22.04.12 - klo:11.27 »
...
Voitte vain kuvitella sitä kysymysryöppyä, joka foorumille tulvii.
...

Tuo on ihan totta ja sitä sopisi miettiä että miten se hoidetaan. Asiasta enemmän ehkä jossakin muualla.


Lainaus
...
ps. meidän perheessä 1 käyttää Unityä, 1 käyttää GNOME 2 työpöytää, 1 XFCE työpöytää ja minulla on MATE. Ihanaa tämä valinnanvapaus!

Kyllä. Mutta pitäisi miettiä sitäkin että miten tuo tehdään helpoksi. Etenkin kun Unity on vakiona ja sitten pitäisi saada "jotakin muuta" - kuten Gnome2 -tyyppinen - helposti käyttöön. Tarkoitan sitäkin, että pelkkä helppouskaan ei aina riitä, koska todennäköisesti tällaisessa asiassa pitäisi olla dokumentointi mahdollisimman vaivattomasti saatavilla ja ennen kaikkea käyttäjän pitäisi tiedostaa että sitä tarvitaan.

(Esimerkiksi ubuntu-restricted-extras -tarve ei käy uudelle käyttäjälle ilmi mistään - vaikka onkin helppoa asia kun tietää.)

Vaikka olenkin sitä mieltä että Unity on erittäin hyvä, kannatan myös vaihtoehtojen tekemistä helpoksi ja toimiviksi - jokainen saa tehdä mitä haluaa ilman turhia vaikeuksia, JOS ne ovat vältettävisssä kohtuullisilla järjestelyillä.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #21 : 22.04.12 - klo:11.38 »
Netti on pullollaan ohjeita, mutta valtaosin englanniksi. Nykyään englantia osaamaton henkilö on tavallaan lukutaidoton.

Tulevaisuuden mummut ja papsut ovat imeneet tietotekniikan jo äidinmaidossa. Muutenkin minusta liian helposti aliarvioidaan seniorikansalaisten motorisia taitoja ja älynlahjoja.

Oppiva käyttöliittymä, jollainen Unity on, kehittyy käyttäjänsä mukana. Enää ei tarvitse tietää hakemistopolkua tai tiedostonimeä. Tämä taitaakin olla perussyy Unitya kohtaan osoitettuun kritiikkiin. Unity on liian helppo, ja sen konehuone on piilotettu.

Komentorivi on kuitenkin edelleen olemassa, samoin Synaptic-pakettienhallinta. Monet oletusasennuksesta poistetut työkalut on mahdollista asentaa itse.

CoReD

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #22 : 22.04.12 - klo:13.28 »
Ainakin itselläni on tuo Gnome kakkonen kirjautumisruudussa valittavissa. jonkun päivityksen yhteydessä sinne pamahtanut, itse on en ole mitään Gnome-paketteja asennellut. Eli vanha kunnon Gnome 2 on mitä ilmeisemmin lopullisessakin versiossa valittaessa suoraan kirjautuessa ilman minkäänsortin asenteluja tai säätämisiä. (olisi muuten hienoa jos olisi vielä asennuksen lopussa ruutu 'Minkälaista työpöytäympäristöä haluat käyttää', jossa nuo kirjautumisruudussa oletuksena ovat vaihtoehdot, joista sitten asennin määräisi oletusvaihtoehdon)

Itse olen nyt ollut sangen tyytyväinen Unityyn, kun se on saatu valmiimmaksi. 11.04 ja 11.10 oli vielä sen verran iso läjä haisevaa, ettei itseäni ainakaan lämmittänyt jatkuvat kaatuilut, yleinen bugisuus ja tahmaisuus. Nyt jo vallan mainio.

Unity on erittäin näppärä ja nopea, täytyy vain päästää irti vanhoista pinttymistään ja uskaltaa kokeilla uutta. :)
Asus Maximux IV Hero | i5-4670K | Thermalright Archon SB-E | 2x4GB RipjawsX | GTX 970 4GB  | Samsung 128GB 840 Pro | Kingston 480GB SSDNow V300 | 2TB WD Green | Fractal Design Define R4 | Seasonic G-550 | Creative Sound Blaster Z |  Asus PB278Q | Win 8.1

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #23 : 22.04.12 - klo:13.37 »
Ainakin itselläni on tuo Gnome kakkonen kirjautumisruudussa.
------------------------
Minulla valittavissa ainoastaan 'Ubuntu' (Unity 3D) ja 'Ubuntu 2D' (Unity ilman tehosteita).

En ole Gnome 2:sta kaivannut. Oli jatkuvia ongelmia kaatuvien tai muutoin huonosti käyttäytyvien applettien kanssa. Usein jokin ikoni jäi latautumatta tai näkyi vain puolittain.
« Viimeksi muokattu: 22.04.12 - klo:13.40 kirjoittanut khaosaming »

Emithgih

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 152
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #24 : 22.04.12 - klo:22.53 »
Testailua.

Neljä konetta, joissa Ubuntu 08.10 (A), Ubuntu 10.04 (B), Ubuntu 11.04 (C ) ja Ubuntu 12.04 (D). Taustalla Fedora (E), jolla kokosin USB-tikun. Ubuntu 11.04 on uudessa moodissa, mutta käynistyspaneeli on autohide-tilassa (muutin sen kuvan ottamisen jälkeen kiinteäksi samalla kun pienensin sitä – mutta käytän joka tapauksessa Classic-moodia).

http://www.imagebam.com/image/49e6b4186338537

Tämä nyt on itsestään selvää, mutta vertailun vuoksi:

Ohjelman käynnistäminen tapahtuu eri Ubuntun versioissa klikkaamalla hiirellä nappeja seuraavassa järjestyksessä. Esimerkkiohjelma on Gimp. Käyttöjärjestelmistä yksi on suomenkielinen ja muut englanninkielisiä, joten kielisekamelska johtuu tästä. Seuraavat selostukset on tehty suoraan jokaisen kokeilun jälkeen.


Vanhat Ubuntut:

Applications → Graphics → Gimp Image Editor

Kolme hiiren klikkausta valikon eri kohdissa riittää, ja Gimp on käynnissä. Aikaa kuluu pari sekuntia.


Ubuntu 11.04 Unity työpöydällä:

aloitusnappi → mediasovellutukset → näytä 22 tulosta lisää → (ei löytynyt) → uudelleen aloitusnappi (kaksi kertaa) → lisää sovellutuksia → näytä 126 tulosta lisää → Gimp kuvankäsittely

Aika lailla joutuu harhailemaan ja etsimään. Useita sekunteja kuluu.


Ohjelman käynnistys Ubuntu 12.04

Dash Home → toinen symboli alareunassa vasemmalta → installed See 84 more results → filter results → Media (ei tapahdu mitään) → etsitään ja löydetään Gimp

(Koska Gimp ei ollut asennettu, sitä ei oikeasti löytynyt, mutta hakuruudun kautta löytyi mahdollisuus ladata se → Apps available for Download

Ohjelman käynnistys hakuruudun kautta (Ubuntu 11.04 ja 12.04)

Aloitusnappi → tekstiä ruutuun → Gimp

http://www.imagebam.com/image/361428186333277

Hakuruudun kautta ohjelma löytyy sunnilleen samassa ajassa kun vanhassa Ubuntussa – riippuen ohjelmasta. Tällöin joutuu kuitenkin käyttämään toista kättä kirjoittamiseen, jos toisella käyttää hiirtä, tai panemaan hiiren kirjoituksen ajaksi sivuun.

Jos Unityn reunapaneli on oletuskokoa, ja kuvakkeita on paljon, alimmaiset kuvakkeet menevät lomittain eivätkä näy kunnolla. On hieman hankala kaivella reunapaneelin alareunan ”piilotetuista” kuvakkeista esille symbolia, jolla saa auki ohjelmaruudun (esimerkiksi asetuksien säätämisohjelman, johon on käynyt välillä katsomassa ohjetta netistä). Jos käynnistyspalkin pienentää minimikokoon, siihen mahtuu enemmän ohjelmia, jolloin ohjelmakuvakkeet eivät pakkaudu niin helposti alareunasta, ja niitä on helpompi availla.

Ubuntu 12.04:ssä on mahdollisuus vetää Dashista joitakin ohjelmakuvakkeita työpöydälle, mutta kaikkien kohdalla se ei onnistu. Firefox ja Screenshot esimerkiksi toimivat kuvakkeista, mutta Libre Office ei toiminut.

Ubuntussa on tapahtunut muutoksia vuoden takaiseen versioon verrattuna. Uusi versio Unitystä on toimivampi. Sivupaneelia voi säätää helposti. Vanhemmassa Ubuntussa säädöt löytyivät vasta googlaamisen jälkeen (osittain siksi, että olen käyttänyt Classicia enkä Unityä).

Kyllä Unityn uuden version kanssa juuri ja juuri toimeen tulee – jos on pakko. Siinä on yläpalkissa linkkejä, joilla pääsee mm. kätevästi tiedostoihin. Kevään 2011 versiossa näitä linkkejä ei ole. Valitettavasti nämä linkit ovat olemassa vain silloin, kun ohjelmana on ”työpöytä”. Jos jokin selain esimerkiksi on käynnissä, silloin yläpalkissa ovat selaimeen liittyvät linkit. Selaimista ja yleensä ohjelmista puheen ollen, en edelleenkään pidä siitä, että käyttösymbolit ovat vasemmassa yläreunassa. En tullut kokeilleeksi, saako ne oikeaan reunaan.  

On todennäköistä, että selostan edellä jonkin asian väärin, koska en ole huomannut jotain asiaa (nappia, linkkiä, asetusta tms.). Mutta tämä onkin aloittelevan käyttäjän kokeilua.

Lyhyen testailun jälkeen ”loppuarvioni” on se, että viime keväinen Unity on sekava ja epämukava, mutta uusin Unity on jo jonkin verran parempi. Onko se vieläkään hyvä tai mukava, siitä riitelemisen jätän muille. Itse en sitä kuitenkaan aio käyttää, joten ehkä tämä kertoo jotain.

Lopuksi vielä vertailua muutamissa perusasioissa.

a) ohjelmien käynnistäminen

Vanhassa Ubuntussa se on helppoa ja nopeaa. Unityssä se on suosikkiohjelmien kohdalla helppoa ja nopeaa, mutta harvemmin käytettävien kohdalla ei niin helppoa.

b) sen näkeminen, mitkä ohjelmat ovat auki.

Vanhassa Ubuntussa helppo nähdä alapalkista. Unityssä melko helppo nähdä pienestä merkistä, jos ohjelmia on sivupaneelissa vähän, mutta hankalaa, jos niitä on paljon. Itse hukkasin jossakin vaiheessa Libre Officen, joka löytyi yllättäen sivupalkin alaosasta muunlaisella symbolilla kuin vakiomallinen Libre Officen symboli (ehkä asiakirja). Ehdin jo käynnistää ohjelman uudestaan.

c)tiedostojen selaaminen

Vanhassa Ubuntussa erittäin helppoa. Unityssä... mistähän ne tiedostot löytyvät... jotakin yläreunan linkistä tai Dashiin piilotetusta Home-napista... tai jostakin. No, kyllä ne joskus löytyvät.
« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:06.59 kirjoittanut Emithgih »

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #25 : 23.04.12 - klo:00.39 »
Gimpin käynnistäminen on Unityssa nopea toimenpide. Sama koskee muitakin ohjelmia.

--> Super (Windows-logo) --> g --> kliks (ikonia, yksi painallus riittää)

Unityssa Dash oppii käyttäjän tavoille ja jatkossa käynnistys on entistäkin liukkaampaa. Seuraavalla kerralla Gimp löytyy heti kohdasta "recent apps". Valikoissa ei tarvitse kahlata.

Gimpin voi kiinnittää Launcheriin pysyvästi, jolloin ei tarvitse avata Dashia lainkaan.

Tiedostoja voi selata vaivatta Launcherin Home-ikonista oikealla hiiren napilla. Tällöin avautuu valikko, josta pääsee suoraan vaikka musiikki-hakemistoon. Jo käytössä olleet tiedostot löytyvät Dashista kohdasta "recent files". Pikanäppäinkomento Super+F avaa files-linssin suoraan. Dashin alakategorioihin pääsee Launcherin ikonista hiiren oikealla napilla.





Unityssa on todella paljon hyviä ominaisuuksia, jotka nopeuttavat työskentelyä. Dashin linsseissä voi suodattaa hakuehtoja nimen, luontiajan, koon tai muiden kriteereiden mukaan. Enää tiedostot tai ohjelmat eivät pääse hukkumaan kiintolevylle tai valikkojen syövereihin. Linssi toimii kuin Macin Spotlight.



Avoinna olevat ikkunat näkee painamalla Super+W. Tämä on kuin Macin Exposé. Launcherin ikoneissa on pieni väkänen osoittamassa, että sovellus on auki.

Näppäimistöoikotiet näkee painamalla Superia ja pitämällä sitä pohjassa.

« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:01.25 kirjoittanut khaosaming »

junnuh

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 331
    • Profiili
    • Kotisivu
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #26 : 23.04.12 - klo:02.12 »
Hei ja tervehdys lämmin!

Itselläni vei vähän aikaa ennekuin löysin Unity:ssä reitit, pidin niin paljon Gnome 2:sta jota olen käyttänyt 6 vuotta mutta pienen ajan päästä oli sinut Unity:n kanssa.

Joustavuudesta on hyvä esimerkki poikani joka omalla pöytäkoneellaan käyttää Windowsia, kannettavallaan Mackia ja mun koneella Ubuntua ja eikä ollut moksiskaan Gnomen vaihtumisesta Unityyn. Kerran kerrroin reitin mistä leffat löytyy ja sen jälkeen "no problem". ;D

Itse ole tyytyväinen Untity työpöytään ja kokeilen varmast mutitakin vaihtoehtoja. Gnome2 oli vaan niin hyvä. ;D Kun luopuu saa uutta.

valoisin terveisin Junnu
valoa lämmöllä ja rakkaudella - ubuntu rulaa
www.junnunterapiat.com

JarTak

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #27 : 23.04.12 - klo:03.04 »
Lainaus
Avoinna olevat ikkunat näkee painamalla Super+W.

Onko tuohon mahdollista liittää sellaista toimintoa, mikä itselläni on tällä hetkellä käytössä, eli kun liikutan hiiren esim. näytön vasempaan reunaan ja painan hiiren näppäintä, niin tulee juurikin tuo expose efekti?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #28 : 23.04.12 - klo:08.07 »
Omaa vertailuani asiasta:

Ohjelman käynnistäminen:

a)
Harvemmin tulee "käynnistetty ohjelmaa", koska en ajattele Windows 3.1:n tavalla (Program Manager), vaan ajattelen sitä työtä mitä ole tekemässä. Eli ensimmäiseksi avaan kansion jossa datat ovat, sanotaan esimerkiksi hakemisto "projekti1". Sieltä katson mitä olinkaan tekemässä, esim. editoimassa dokumenttia "teksti.odt".

Avaus on tupla-klikkaus tai hiiren oikealla napilla avaus vaihtoehtoisella ohjelmalla. Tämän tekemiseksi on suunnilleen sama käyttääkö Unityä, Gnome2:ta tai uutta Windowsia (XP on kaikessa heikompi).


b)
Jos kuitenkin käynnistän ensimmäiseksi ohjelman, niin ei sitä voi ensimmäiseksi tehdä. Pitää ensin tietää onko se jo auki.

Gnome 2 - muistinvaraisesti tai pahimmillaan muiden työpöytien läpikäynti, jota asian näkee. Joskus näkee ikoneista, joskus ei.  Jos instansseja on useampia auki ja haluaa avata niistä tietyn, oikea instanssi pitää hakea. Ajatukset harhautuvat tässä kohtaa muualle ja mahdollisesti tarvitaan klikkauksia.

Unity - avataan siitä yhdestä ja samasta paikasta, josta näkee onko se jo auki. Toisen instanssin avaaminen sujuu hiiren oikealla napilla. Työpöydän vaihto sujuu automaattisesti jos ohjelma on jo auki. Kaikkien instanssien näyttäminen neljäsosaruuduissa sujuu automaattisesti jos on jo useampia auki.

Unity on tässä ylivoimainen Gnome 2:een nähden ja parempi kuin Windows 7, jossa toteutus on vajavainen.

Gnome 2:lla ohjelman helppo käynnistyminen riippuu siitä onko käytössä hiiri ja työpöytä. Muuten hierarkisten menujen käyttö on vaikeaa tai toivotonta. Windows on vielä huonompi äärimmäisen sekavan menurakenteen vuoksi.


Harvemmin käytetyn ohjelman hakeminen:


a)
Unityssä ei tarvitse hakea ollenkaan jos ohjelmaa on kuitenkin jo käytetty aiemmin - se on valmiiksi näkyvillä.

Gnome 2:ssa pitää aina hakea.

b)
Gnome 2:ssa voi hakea hierarkisia menua kahlaamalla. Jos ohjelmaa ei löydy sieltä, pitää avata Software Center ja hakea sieltä eri tavalla.

Unityssä voi Dashin avulla hakea hyvin nopeasti tai hitaammin, jonka joku mieltää helpommaksi. Siinä on sisäänrakennettuna sekä haku että menut. Ohjelman lataukseen pääsee siirtymään suoraan Dashistä.

EeroL

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 57
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #29 : 23.04.12 - klo:08.25 »
Jutun alkuperäinen idea oli, että miten Windowsia käyttävä siirtyisi Linux käyttäjäksi. Ei ainakaan Unityn kanssa. Windows käyttäjä on tottunut valikoihin ja niin myös "vanhakantainen" Linux käyttäjä.

Juttu vähän karkasi alkuperäisestä aiheesta mutta hyvä että Unitylle löytyy kannattijia. Yritin antaa unitylle mahdollisuuden mutta se ei ole mulle tehty. En millään ymmärtänyt sen logiikkaa. Löysin kyllä ohjelmat ym. mutta jotenkin sen käyttö on aivan ihmeellisen sekavaa. Varmaan kosketusnäytöllä se toimii hyvin. MUTTA kosketusnäytöille ja tietokoneille TÄYTYY olla omat työpöytänsä. Jos niitä ruvetaan yhdistelee niin silloin mennään metsään ja rajusti. Nyt mun mielestä niin on käynyt.
Ajaaskel kirjoitti: Käyttöliittymä jonka käyttöön pitää "totutella" kaksi viikkoa on mielestäni ala-arvoisesti suunniteltu. .
Olen täysin samaa mieltä. Olen yhä sitä mieltä, että ykkösvaihtoehtona pitäisi olla joku perinteisempi työpöytä (kiitos linkeistä) ja sitten voisi valita valikosta Unityn. Tai sitten päinvastoin. Nyt perinteistä työpöytää ei edes pysty valitsee koska sitä ei ole. Se pitäisi ehdottomasti lisätä.

Mielestäni tässä on yksi syy miksi Linux ei leviä kansan keskuuteen. Tehdään liian vaikeaa. 10.04:n suhteen ajattelin että tästä lähtee Linux-käyttöjärjestelmän voittokulku mutta 12.04 romutti ajatuksen. Ei voi kuin todeta että HUOH. Muutama mummo käyttää onnellisena 10.04:ää ja vähät välittää mikä taustalla pyörii. Firefox, sää ja pasianssi on ne tärkeimmät. Nyt Unityn myötä se autuus hajoaa. Liian radikaali muutos. Mä kyllä vielä uskon ja toivon kevytversiota perinteisellä työpöydällä :).
Toinen este on distrojen määrä ja niiden yhteensopimattomuus.

Hermostuttuani Unityn juttuihin asensin Mintlinux:in. Se on varsin mainio. Siinä on hieno yhdistelmä perinteistä käyttistä ja unityä. Jos sitä nyt voi unityksi sanoa. Vasempaa yläkulmaan kun vie hiiren niin tulee toinen työpöytä. Todella hieno. Tällaisen kun saisi Ubuntuunkin. Ubuntu pyörii nyt VirtualBox:ssa ja täytyy odotella parempaa.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #30 : 23.04.12 - klo:09.26 »
Lainaus
Avoinna olevat ikkunat näkee painamalla Super+W.

Onko tuohon mahdollista liittää sellaista toimintoa, mikä itselläni on tällä hetkellä käytössä, eli kun liikutan hiiren esim. näytön vasempaan reunaan ja painan hiiren näppäintä, niin tulee juurikin tuo expose efekti?
---------------------
Eiköhän se ole edelleen mahdollista asentamalla Compiz Config Settings Managerin.

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2148
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #31 : 23.04.12 - klo:10.23 »

Turha on itkeä jostakin Unitystä kun kerran voi asentaa esim cairo-dock taikka fallback:n.
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #32 : 23.04.12 - klo:11.42 »
Täällä on kerrottu aika hyvin millaista on kun käyttäjälle laitetaan yht'äkkiä eteen Unity-työpöytä.   Kun ajatellaan siirtymistä "Win-jotain" -käytöstä Linuxiin tuo Gnome 2 on käyttäjille erittäin helppo ja ongelmaton.  Tavarat ja käyttötavat löytyivät heti mitä tarvitaan ja tukitarve on liki nolla.

Ajatellaanpa että joku yritys/yhteisö nyt käyttäälaajasti Gnome 2 -työpöyttää ja eteen lyötäisin yht'äkkiä Unity.  Mitä luulet tapahtuvan
  1) Käyttäjien keskuudessa ?
  2) Atk-tuessa ?
  3) Pomojen puhelimessa ?

Tuo olisi täydellinen kaaos ja veisi luottamuksen työpöydän toimittajaan yhdellä kertaa.   Ei tuote jonka käytöstä ollaan riippuvaisia oleellisesti voi yht'äkkiä muuttua kokonaan toiseksi, tuo on täydellinen hölmöys.  Se pitäisi tuoda rinnakkaisena vaihtoehtona.  

Olen itse ollut pitkään atk-tuessa ja nähnyt monenlaisia käyttäjäliittymiä siinä sivussa. Silti se mitä minä ajattelen, mitä sinä ajattelet  tai mitä joku muu atk: ssa pidempään mukanaollut ajattelee ei merkitse mitään:   Jokainen käyttäjä katsoo sitä työpöytää itse, arvioi itse ja tekee johtopäätökset itse.   Ei tyrkyttäminen auta asiaa eikä myöskään epäkohtelias lähestymistapa fanaattisten Unity-kannattajien tyyliin:  "Tarvitset koulutusta Unityn käyttöön" tai "Ihan helppo se on kun vaan opettelet" tai "Turha ruikuttaa".  

Uuden kehittäminen on hieno asia, sen tarjoaminen väärällä tavalla "väkisin" paha virhe.  Kaikki uusi ei automaattisesti ole parempaa kuin mitä aikaisempi.  Jokin asia voi olla paremmin mutta samalla jokin muu menee takapakkia. Tiedän hyvin että Unity voisi tarjota käyttäjälle asian mitä ohjelmoinnissa usein kuvataan nimellä "näkymä", sama tavara taustalla mutta ulkoasu valittavissa.   Unityssä voisi helposti olla valittavissa se totutun näköinen menukko vaihtoehtoisena näkymänä ja asetuksista voisi vaihtaa sen nykyiseksi.  Tuolloin ei työnnettäisi käyttäjän ja tuen eteen kaaosta yht'äkkiä, käyttäjä valitsisi mitä haluaa ja kaikki hymyilisivät tyytyväisinä.

Se, että käyttäjille tarjotaan taas komentojen ulkomuistelua graafisen käyttöjärjestelmän yhteydessä että oikean ohjelman saa käyntiin on kuin mentäisiin takaisin kymmeniä vuosia.  Kätevää se on niille jotka jo tietävät kaiken ja erityisesti kaikkien komentojen tai ohjelmien nimet, muille täydellisen hyödytön ja hankala.   Kaiken nähneet atk-miehet/naiset selviävät itse mistä vain ja pääte toimii jos grafiikka tökkii vastaan.   Pitänee kuitenkin ajatella sitä laajaa käyttäjäjoukkoa johon viitattiin jo joissakin puheenvuoroissa tuolla aikaisemmin ja mikä on heidän historiansa.

Otetaan lopuksi pieni vertaus tähän kuivaan tekstiin kuvaamaan asiaa:   Menet ravintolaan jonka nimi sattui olemaan "Unity Restaurant".  Istut pöytään ja haluaisit tilata ruokaa.   Ystävällisen näköinen tarjoilija saapuu ja pyydät häneltä menua.  Kumma kyllä, tarjoilija ei vastaa mitään.  Yrität kaikilla tuntemillasi kielillä mutta tarjoilija ei vastaa, hymyilee vaan tyytyväisenä. Käytettyäsi jo kaikki selityskeinosi, parhaat ilmeesi ja käsimerkkisi saat lopulta selville että tarjoilija haluaakin tietää alkukirjaimen ruuasta jota haluat syödä.  Mutta, mutta...  miten voin tilata jos en tiedä mitä on valittavissa ?   Tarjoilija hymyilee taas leveästi, ei näytä ymmärtävän mitään ja menee palvelemaan toista myöhemmin tullutta asiakasta. Vatsa huutaa jo ruokaa ja rauhallisen asiakkaan sietorajakin lienee jo täyttymässä.....

Voit itse arvata meneekö tuo asiakas jonnekin selvittämään miten tuon tarjoilijan kanssa pitäisi kommunikoida että saisi lopulta ruokaa  ---  vai käveleekö toiseen ravintolaan ?



 
 
  



« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:11.51 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #33 : 23.04.12 - klo:11.46 »
Ohjelmat ovat Unityssa pääosin vanhoja tuttuja. En oikein ymmärrä, miksi käyttäjät yhtäkkiä alkavat unohtaa vuosikausia käyttämiensä ohjelmien nimiä. Joka tapauksessa Dashista ne kaikki löytyvät - helposti. Ohjelmat ja tiedostot voi suodattaa ("filter results") kategorioittain. Tämä vastaa perinteistä valikkotyyliä. Edellä olevassa viestissäni on tästä kuva.

Super+A näyttää kaikki asennetut ohjelmat.



Unityn tilalle on vaihtoehtoja. Minä suosittelen Unityyn tyytymättömiä siirtymään Linux Minttiin.
« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:11.57 kirjoittanut khaosaming »

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #34 : 23.04.12 - klo:11.53 »
Lainaus
En oikein ymmärrä, miksi käyttäjät yhtäkkiä alkavat unohtaa vuosikausia käyttämiensä ohjelmien nimiä.

Haluatko uusia Ubuntun käyttäjiä ?   Me tiedämme ohjelmien nimet ja vähän muutakin--- sillä ei ole mitään merkitystä.  Entä ne uudet käyttäjät ?
« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:11.58 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #35 : 23.04.12 - klo:11.59 »
Uudet käyttäjät pääsevät onnekkaasti suoraan Unityyn ilman totuttelua vuosikymmeniä vanhaan valikkohierarkiaan.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #36 : 23.04.12 - klo:12.03 »
Uudet käyttäjät pääsevät onnekkaasti suoraan Unityyn ilman totuttelua vuosikymmeniä vanhaan valikkohierarkiaan.

Jonkinlaisen todennäköisyyden mukaan siinä voi käydä toisin (kuten tuossa vertauksessani tuolla ylempänä).
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #37 : 23.04.12 - klo:12.07 »
Windows 95 -mallinen valikkojärjestelmä oli alusta loppuun sekava viidakko, kuin heinikko, jonne hukattuja käynnistimiä sai hakea. Siksi käyttäjät laittoivatkin pikakuvakkeet Windowsissa suoraan työpöydälle. Tämä vastaa likipitäen Dashin "näytä kaikki ohjelmat" -moodia.
« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:12.12 kirjoittanut khaosaming »

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #38 : 23.04.12 - klo:12.12 »
Windows 95 -mallinen valikkojärjestelmä oli alusta loppuun sekava viidakko, kuin heinikko, jonne hukattuja käynnistimiä sai hakea. Siksi käyttäjät laittoivatkin pikakuvakkeet suoraan työpöydälle. Tämä vastaa likipitäen Dashin "näytä kaikki ohjelmat" -moodia.

Saman asian voi tehdä hyvin ja huonosti.  Gnome -menut ovat olleet käyttäjille erittäin helpot käyttää alusta lähtien.  Tukitarve liki nolla ja siirtyminen jostain "Win-jotain" -versiosta helppoa.
« Viimeksi muokattu: 23.04.12 - klo:12.15 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

khaosaming

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Ubuntu 12.04 beta2:n käyttö
« Vastaus #39 : 23.04.12 - klo:12.13 »
Dashin ikonista saa halutessaan suorat linkit kaikkiin tiedostoihin ja ohjelmiin. Oikea hiiren nappi tuo esiin valikon, jos sellaista kaipaa.