Kirjoittaja Aihe: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?  (Luettu 17412 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #40 : 21.03.12 - klo:21.25 »
...
Kiinnostavampaa kuin riidellä koneeni merkin laadusta tässä ketjussa, olisi kuulla lisää kommentteja BIOS:n mahdollisesta vikaantumisesta asennustilanteissa, ja niiden korjaamiskokemuksista.

Kiinnostavinta tässä on minusta se miksi rautavika ei tunnu rautavialta. Bios piirisarjoineen on välttämätön, kiinteä ja erottamaton osa Acerin rautatoimitusta.

Muutoinkin on vaikeata sulkea Acer tästä ulos jos kerran muista koneista bios ei koskaan hajoa - ainakin useampi on sanonut, että ei ole tällaista havainnut. Aika moni on täällä kuitenkin PC-koneita katsellut kymmeniä vuosiakin  :o . Päinvastaiset tarinat ovat tietysti kiinnostavia, jos sellaisia on - tarkoitan todellakin BIOS-ongelmia - ei sitä, että "koneessa ei toiminut enää mikään" - sehän on selvästi poweri-vika (tai sitten väärä väite tapahtuneesta).

Liittyykö tuo bioksen hajoaminen sitten näihin huonoihin piirisarjoihin joita emolla käytetään - joku elektroniikkaa tunteva voisi tästä ehkä antaa jonkun hyvän arvauksen? Vai onko kyseessä ylikuumeneminen, emon huonot materiaalit, väärät valmistustavat vai virransyötön ongelmat yhdistyneenä huonoihin piirisarjoihin?

Biosta voi kuitenkin ohjelmoida - käyttö/ohjelmistojärjestelmät eivät sitä tee asennusvaiheessa eivätkä missään muussakaan vaiheessa. Joten mitään "mysteeriä" tässä asiassa ei ole. Tyypillisesti ohjelmointi tapahtuu valmistajan (bioksen) ohjelmilla - joten mikään ei tässä etäisestikään viittaa siihen, että tällaista olisi tehty. Tällaiset ohjelmistot eivät liity mihinkään ohjelmistojärjestelmään erityisesti eikä niitä ajeta ohjelmistojärjestelmän sisältä (vaikka ne sieltä käynnistettäisiinkin).

qwertyy:n kaikista kohdista olen kyllä aivan samaa mieltä - tosin siinä tuli ilmi joitakin heikkouksia, joista en ollut näin yksityiskohtaisesti perillä.

EDIT: Edelle näytti tulleen muuta tekstiä. Tämä on kuitenkin it-tekninen foorumi, johon kuuluu it-tekninen lähestymistapa. Ei täällä voi pakottaa teknisten asiantuntijoiden keskustelua sille asteelle niin, että asia on "mysteeri", jos se ei sitä ole tai että ohjelmistojärjestelmät ohjelmoivat väärin biosta, jos mikään sellainen ei ole mahdollista. Sinänsä se on mielenkiintoista, että minkälaisia rautavikoja esiintyy ja minkä merkkisiin niitä vikoja syntyy. Lukijat varmaan osaavat itse vetää johtopäätöksensä siitä, että ovatko arviot tilastollisesti merkittäviä vai eivät ole. Ei kai kukaan oikeasti usko, että Suomen Acerille annettu suljettu palaute vaikuttaa jotakin Acer Corporation myynti- ja valmistusstrategiaan?
« Viimeksi muokattu: 21.03.12 - klo:21.43 kirjoittanut Ganymedes »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #41 : 21.03.12 - klo:22.10 »
Liittykö tuo bioksen hajoaminen sitten näihin huonoihin piirisarjoihin joita emolla käytetään - joku elektroniikkaa tunteva voisi tästä ehkä antaa jonkun hyvän arvauksen? Vai onko kyseessä ylikuumeneminen, emon huonot materiaalit, väärät valmistustavat vai virransyötön ongelmat yhdistyneenä huonoihin piirisarjoihin?
En ainakaan itse ole tietoinen, että nuo olisi mitenkään yhteydessä toisiinsa. Vaikka tietysti on mahdollista, että itse biosin sisältävä piiri tai muistihan se oikeastaan käytännössä on, voi olla niin huonolaatuinen, että se rikkoutuisi "mekaanisemmalla tasolla". Tosin veikkaan, että biosit taitaa majailla vain muutaman tyyppisillä piireillä?

Tuli mieleen, että Asuksen koneessa olen törmännyt erikoiseen bios ongelmaan, että käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen. Oli se sitten Linux tai Windows saattoi muistaakseni verkkoyhteydet jäädä jotenkin ohjelmallisesti täysin nalkkiin. Tämän pystyi ohittamaan sillä, että irroitti akun irti noin 10s ajaksi, kytki paikoilleen ja virrat päälle --> Kappas vain taas oli normaalisti elämää koneessa. En tiedä mikä tuon tarkalleen aiheutti, mutta veikkaisin että joku erikoinen biosissa oleva virransäästöön liittyvä ominaisuus tuon teki. Tämä ominaisuus taisi häipyä viimeisimmillä bios päivityksillä kokonaan kyseisessä koneessa.

Itse olen tehnyt varmasti kymmeniä bios päivityksiä ja ei tule mieleen, että lopullisesti olisin saanut mitään nalkkiin. Bios päivitykset on kuitenkin pääsääntöisesti tehty varsin idioottivarmoiksi tapahtumiksi ja esim. pöytäkoneessani saa dippikytkimellä toisen biosin käyttöön vaikka jotenkin onnistuisi fläshimään muistin pahasti pieleen. Joskus tahallani yritin fläshiä väärällä bioksella yhtä konetta ja päivitysohjelma antoi heti ilmoituksen, että bios ei ole yhteensopiva, eikä kone antanut sitä tehdä. En toki suosittele koska tuohan on ihan päivitysohjelmasta kiinni.

Tietysti aina kannattaa varmistaa koneiden virransyöttö päivityksiä tehdessä. Koskee varsinkin vanhempia koneita joissa piirin "polttaminen" kestää oikeasti yllättävän pitkään.

Tai tuli mieleen että jossain koneessa oli sössitty olikohan juuri sähköjen takia bios, mutta kyseisen mallin pystyi kuitenkin vielä palauttamaan, vaikka kone ei tuntunut reagoivan yhtään mitenkään. En ole ihan varma, mutta suurimmassa osassa piirejä taitaa olla jonkinlainen suojaominaisuus, että muistia ei koskaan ihan kokonaan pyyhitä yli ja jollain näppäinyhdistelmällä koneen saa joltain tietyltä muistilta vielä yrittämään hakea uudelleen ohjelmistoa. Piti tähän loppuun välillä ihan mielenkiinnosta kuukailla ja tuossa linkin ketjussa näyttää kuvasta ja kuvauksesta päätellen päivitys meneen pieleen, mutta minusta tuon pystyisi palauttamaan ihan disketiltä kuten järjestelmä näyttää pyytävänkin.
http://www.techsupportforum.com/forums/f15/bios-update-gone-wrong-465213.html

Täälläkin näyttää olevan pelastettu toivottamalta näyttänyt eee josta tahallaan revitty piuhat irti kesken päivityksen, että bios menisi juntturaan
http://pressf1.pcworld.co.nz/archive/index.php/t-108953.html?s=2df2d139b7518d782fda1a90a8778b09
Lainaus
This is not a question, it's a guide.

I've done this twice now (edit: thrice), so i'm talking from experience.

I've removed the battery & mains power while it was updating the BIOS (I let it update for around 45 secs so it at least did the first part of the flashing). After this I confirmed it was dead. The screen doesn't light up, only the power light is on (other time WiFi was on too), no HDD activity or anything else.

To recover, have the Eee's BIOS .ROM file (downloaded from ASUS website) renamed to 701.ROM on a FAT16 formatted Flash Stick. Plug it into any USB slot, and turn the Eee on. If the Flash Stick has lights, it will continuously blink for a second or 2 (depending on speed). Continue to wait 10 mins, then power off the Eee, then turn it back on, and it's recovered! There is no need to press Alt+F2.

Mutta tosiaan. Ikään. En milloinkaan. Ole nähnyt vielä konetta mikä olisi mennyt vain yhtäkkiä pimeäksi ja vaatinut biospäivityksen. Minusta kyllä varsin hyvä esimerkki Acerin laadusta jos niissä tuollaistakin ilmenee  :)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #42 : 22.03.12 - klo:08.54 »
Selvyyden vuoksi lienee paikallaan todeta (muille lukijoille), että quertyyn kertomat bioksen vaurioitumiseen liittyvät ongelmat liittyvät bioksen ohjelmointiin, jota tässä tapauksessa ei ole tehty (eivätkä ne liity mihinkään tiettyyn käyttöjärjestelmään saati sen asennukseen).

Näkyy kyllä tässä ohjelmoinnissakin olevan monenlaisia suojamekanismeja. Itse flashaan käsiini saamiin koneisiin, uusiin tai vanhoihin, suunnilleen ensimmäiseksi uuden bioksen. Ongelmia ei ole ollut, mutta sinänsä en ole lähtenyt kokeilemaan miten turvamekanismit olisivat toimineet.

Tuo kertomuksesi, quertyy, tuo mieleen tiettyjä käynnistysongelmia takavuosilta. Tämä on siis eri asia kuin mitä tämän ketjun aloittajalla oli.

Tässä omassa tapauksessani:  syy- ja seuraussuhteessa en ole koskaan ajatellut, että bios sinänsä aiheuttaisi mitään - sehän on muuttumaton osa koodia - vaan, että tietyntyyppinen rautavika on aiheuttanut sen, että kone ei käynnisty. Näissäkään siis bios ei ole mitenkään nollaantunut. Tarkemmin:

Joskus kone ei lähtenyt käyntiin. Vaivat tihentyivät koneen vanhetessa. Se miten koneen sai tyypillisesti käynnistymään heti, oli koneen tekeminen täysin virrattomaksi. Tämä tapahtuu odottelemalla tunnin tai sitten:
- virtojen katkaisu, mutta koneen pitäminen kiinni sähköverkossa
- näytön irrottaminen jotta kone ei saa virtaa sen kautta tai sitten virran sulkeminen siitäkin
- käynnistysnapin painaminen silloin kun kone ei saa virtaa (siis joku kytkin jossakin suljettu, powerissa tai koneen ulkopuolella, jolloin kone ei saa virtaa, mutta on kiinni sähköverkossa)
- tällöin koneen tuulettimet yleensä pyörähtävät
- näytön kiinnittäminen
- koneen käynnistys normaalisti

Olen tulkinnut tätä ongelmaa siten, että kone on jotenkin saanut sähköpiikin, jota vanhentunut tai muutoin huono emolevy ei hyväksy. Tämä piikki on saattanut emolevyllä jotakin sellaiseen tilaan, että käynnistys ei onnistu. Sinänsä itse bios-ohjelmaan tämä ei liity, koska se ei ole vaurioitunut - ilmeisesti emolevy ei kuitenkaan ole ollut niin huono, että bios olisi pyyhkiytynyt pois. Joku käynnistymiseen liittyvä on kuitenkin ollut jumissa.

Syy- ja seuraussuhde ei tässä mielestäni mene niin, että bios olisi estänyt koneen käynnistymisen, vaan että koneen rautaongelmat ovat aiheuttaneet sen, että bios-ohjelmat eivät ole toimineet. Tällä tilanteella ei ole ollut mitään tekemistä käyttöjärjestelmän tai ohjelmien asentamisen kanssa eikä tämä ilmennyt Linuxilla (siis sitä ei käytetty, tosin tuskin sillä mitään merkitystä tässä oli). Ainakin Soltek-emot saivat tällaisia hepulikohtauksia, mutta Pentium II/III aikakaudella oli mielestäni muitakin koneita jotka oireilivat näin. Viime aikoina en ole Asus-emoilla tavannut mitään tällaista (enkä muistaakseni vanhemmilla EpoXeillakaan).
« Viimeksi muokattu: 22.03.12 - klo:15.27 kirjoittanut Ganymedes »

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #43 : 22.03.12 - klo:15.23 »
Mielenkiintoinen teoria, ja pohdiskelu.

Mutta ellei mielestäsi BIOS:in koodi olisi ollut lainkaan vioittunut, niin miksi sen flashäys korjasi tilanteen?


Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #44 : 22.03.12 - klo:15.31 »
Mielenkiintoinen teoria, ja pohdiskelu.

Mutta ellei mielestäsi BIOS:in koodi olisi ollut lainkaan vioittunut, niin miksi sen flashäys korjasi tilanteen?

Täsmensin yllä tuota omaa tapaustani. Siinä BIOS ei vioittunut eikä flashäystä tehty. Koneen tekeminen täysin virrattomaksi auttoi.

Tapaus on siis eri kuin mitä sinulla oli nyt.

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #45 : 22.03.12 - klo:16.49 »
Googlasin haulla "BIOS ongelma"

(Se oli vain noilla sanoilla ja suomenkielinen haku) - tuotti 117 000 tulosta.

Vaikea uskoa, että nämä BIOS sekoamiset olisivat harvinaisia ja että näitä sattuisi vain acereille.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #46 : 22.03.12 - klo:17.26 »
Kyllähän noi flash rom-piirit suhteellisen varmoja on, mutta eivät niin varmoja kuin wanhan ajan perinteiset rom-piirit, eli kaipa noita vioittumisia voi silloin tällöin sattua merkistä riippumatta.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #47 : 22.03.12 - klo:18.19 »
Googlasin haulla "BIOS ongelma"
(Se oli vain noilla sanoilla ja suomenkielinen haku) - tuotti 117 000 tulosta.
Vaikea uskoa, että nämä BIOS sekoamiset olisivat harvinaisia ja että näitä sattuisi vain acereille.

Bios ongelmia on useammanlaisia, jota ei ole tässä keskustelussa ehkä selkeästi tuotu esille:

1.
Bioksen konfigurointi "ongelmat", esim. käyttöjärjestelmää asentaessa tai vaikkapa uutta kovalevyä asentaessa varsinkin jos mukana on IDE-rekkuloita. Kaikenlaista muutakin säätöä pitäisi osata tehdä.

Nämä eivät ole ollenkaan ongelmia, vaan kysymyksiä, jotka johtuvat siitä, että mitään vastaavaa ei ole tullut tehtyä aiemmin.


2.
Bioksen asetusten muuttuminen itsestään. Tämä on jonkinlainen ongelma, koska tällaista ei pitäisi tapahtua. Bioksessahan on tallessa, paitsi se mitä flashillä sinne ajetaan, myös edelliset konfiguroinnit. Nämä muuttuvat esim. emolevyn patterin heiketessä ja esim. Asus-emoilla on tapana joskus hukata levyjen boottijärjestys. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä käyttö/ohjelmistojärjestelmän kanssa eikä tämä liity mihinkään asentamiseen.

Tämä on ongelma jos asiaa ei hallitse ja pienehkö haitta jos sen hallitsee. Nämä haitat ovat tyypillisesti rajallisia eivätkä johda siihen, että kone mykistyisi täysin. Bios ei tässä vaurioidu, ainoastaan osa muutettavissa olevista asetuksista muuttuu käyttäjän kannalta katsottuna hallitsemattomasti.


3.
Acerilla tapahtuva bioksen kuoleminen.

(Tein saman haun mitä suosittelit ja ensimmäiseltä sivulta löytyi heti kaksi tällaista. Kaikki muut, joihin pääsi, olivat edellisen 1-kohdan asioita.)

maalainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 63
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #48 : 22.03.12 - klo:19.21 »
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.  Koneen sammuttamisessa oli ongelmia.
Flashin päivittäminen korjasi tilanteen.

Mikä lienee aiheuttanut vioittumisen – varmaa en osaa sanoa? Epäilen jännitepiikkiä yhdistettynä laitteen ikään. Tästä kokemuksestani päättelen, että BIOS saattaa vikaantua ilman käyttäjän toimiakin.








HP 4515s | 2,7GHz | win10/debian
Thinkpad X61 | 2GHz | win10/debian
IBM PC 5160 | 640KB ram | EGA 256 KB | Dos 3.0

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #49 : 23.03.12 - klo:08.04 »
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.  Koneen sammuttamisessa oli ongelmia.
Flashin päivittäminen korjasi tilanteen.

Mikä lienee aiheuttanut vioittumisen – varmaa en osaa sanoa? Epäilen jännitepiikkiä yhdistettynä laitteen ikään. Tästä kokemuksestani päättelen, että BIOS saattaa vikaantua ilman käyttäjän toimiakin.

Tämä voi olla näillä tiedoilla aika moni eri asia ylläluetelluista ... riippuen miten tarkkaan oikeasti tutkit.

En epäile, että bioksen flashaus auttoi, mutta oliko se tarpeen, on jo toinen juttu. Tarkemmin:

a. Edellä kerroin pitkähkösti ongelmasta, joka hyvin saattoi olla luonteeltaan PCI-väylän putoaminen pois pelistä. Asia mielestäni jotenkin liittyi juuri näytönohjaimiin, jotka olivat PCI-väyläisiä tuon aikakauden koneilla.

Tässä tapauksessa auttoi koneen tekeminen virrattomaksi. Tiedän, että jotkut tekivät kaikenlaista muutakin, ja saivat koneen toimimaan, mutta oikeasti koneen virrattomaksi tekeminen riitti.

Toinen juttu on se, että paheniko tuo ongelmasi aikaa myöten? Minun tapauksessani se teki sitä. Ongelman perussyy saattoi olla jännitepiikki ja huono suojaus niiden varalta, mutta paremminkin epäilisin Soltek-emojen kondensaattoreita joilla oli taipumuksena alkaa pullistella muutaman vuoden päästä. Jossain vaiheessa emo lopetti toimintansa kokonaan.

Tässä tapauksessa ei siis ole kyse bios-ongelmasta vaan koneen huonosta elektroniikasta, joka estää bioksen toiminnan bootissa.


b. Kokeilitko palauttaa tehdasasetukset? Mainitsemassasi flashauksessa tapahtuu koneen tekeminen virrattomaksi ja myös tehdasasetusten palauttaminen. Jos tuo olisi auttanut, niin silloin ongelma olisi ollut ryhmässä 2) aiemmassa postissani. Kyse ei tällöin ole bioksen vioittumisesta, vaan bioksen asetusten hallitsemattomasta muuttumisesta.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #50 : 23.03.12 - klo:09.12 »
Lainaus
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.

Huonosti käyttäytyvä PCI-väylän kortti voi aiheuttaa tuollaisen ilmiön.  BIOS-päivitys saattaa auttaa jos siinä on jokin korjaus juuri kyseistä ilmiötä vastaan.  Ei kannata myös unohtaa risan kortin mahdollisuutta (katkos/lämpövika jossain).
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

maalainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 63
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #51 : 23.03.12 - klo:10.15 »
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.  Koneen sammuttamisessa oli ongelmia.
Flashin päivittäminen korjasi tilanteen.

Mikä lienee aiheuttanut vioittumisen – varmaa en osaa sanoa? Epäilen jännitepiikkiä yhdistettynä laitteen ikään. Tästä kokemuksestani päättelen, että BIOS saattaa vikaantua ilman käyttäjän toimiakin.

Tämä voi olla näillä tiedoilla aika moni eri asia ylläluetelluista ... riippuen miten tarkkaan oikeasti tutkit.

En epäile, että bioksen flashaus auttoi, mutta oliko se tarpeen, on jo toinen juttu. Tarkemmin:


Post-vaiheessa näytölle tuli viesti, missä kehoitettiin päivittämään system processor flash. Niin sitten teinkin, koska se oli mielestäni oikea ratkaisu. Toki olin sitä ennen palauttanut oletusasetukset ilman korjaavaa vaikutusta. En muistaakseni sammuttanut virtoja missään vaiheessa  – tuskin olisi auttanutkaan.

(Soltekin emolevyt ovat näköjään huonoja vanhetessaan; eräskin yksilö ei jaksa aina käynnistyä. Elkot näkyy olevan ihan siistissä kunnossa, mutta mistäs niistä tietää... ehkä ne pitää korvata uusilla joskus, jos viitsii)





Huonosti käyttäytyvä PCI-väylän kortti voi aiheuttaa tuollaisen ilmiön.  BIOS-päivitys saattaa auttaa jos siinä on jokin korjaus juuri kyseistä ilmiötä vastaan.  Ei kannata myös unohtaa risan kortin mahdollisuutta (katkos/lämpövika jossain).

Hyvä pointti, mikä antaa aihetta seurata tilannetta. Vaihdoin tosiaankin joitakin viikkoja sitten toisen näyttiksen laitteeseeni. Ihan kiitettävästi on pelittänyt tähän asti. Toinen todennäköisempi vaihtoehto on tietenkin PCI-väyläinen äänikortti(Yamaha XG). Se on toiminut kuitenkin omasta mielestäni kohtullisen hyvin(n.5kk.); ainoa "sisäinen" äänikortti, mikä edes jotenkin soveltuu laitteistostooni(xSeries330, 8674).




HP 4515s | 2,7GHz | win10/debian
Thinkpad X61 | 2GHz | win10/debian
IBM PC 5160 | 640KB ram | EGA 256 KB | Dos 3.0

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #52 : 23.03.12 - klo:10.59 »
Tästä onkin kehkeytynyt aika oivallinen keskustelu-thread!

(Henkilökohtaisesti olen tietenkin iloisin siitä BIOS flash -ohjelinkistä, minkä avulla sain koneeni korjatuksi. Kiitos vielä!)

Mutta kaikkiaan tämä keskustelu on sangen yleissivistävä, ja antaa tällaiselle harrastelijalle paremman ja laajemman ymmärryksen tietokoneen mahdollisista rautavioista ja käyttäytymisestä, mistä voi olla apua vastaisuudessakin. Ymmärrän nyt että "BIOS:in toimimattomuutena" ilmenevä vika, ei välttämättä ole itse BIOS:in vika, vaan asiaan vaikuttaa lukuisat muut rauta-asiat, mitkä estävät BIOS:in normaalin toiminnan käynnistyksessä.

Poikani muistutti minua eräästä aiemmasta tapauksesta. Silloin Fujitsu-merkkinen työasema tuotti myös käynnistyksessä mustan ruudun, millä kursori kyllä vilkkui vasemmassa ylänurkassa, mutta muuta ei sitten tapahtunutkaan. Ei BIOS-ilmoituksia, ei mitään. Avasin koneen ja kun ei päällepäin näkynyt mitään palanutta tai rikkoutunutta, niin ostin uuden BIOS-pariston ja vaihdoin, mutta sekään ei auttanut. Se kone tuli sitten vietyä kierrätyskeskukseen. Nyt kyllä tutkisin perusteellisemmin.

Kiitos vielä kaikille kommentoijille, etenkin teille, joilla on todellista korjauskokemusta ja tietoa: viisautta on hyvä jakaa!