Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: HifiTollo - 22.02.12 - klo:19.33

Otsikko: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 22.02.12 - klo:19.33
Taisin rikkoa koneeni viime yönä, siihen ei tule virran kytkemisen jälkeen näytölle yhtikäs mitään. Ei edes BIOS-tiedotetta, Ubuntun lataamisesta puhumattakaan.

Olen pari vuotta käyttänyt Acer Aspire A150 -miniläppärissäni Ubuntua, viime vuoden 10.04 versiota.

Nyt ajattelin kokeilla Ubuntun 12.04 Daily Build -versiota. Päätin ensin pienentää levypartitiota Parted Magic-ohjelmalla, ja asentaa uuden version omalle pienelle testipartitiolle. Tein aivan uudelle USB-muistitikulle Unetbootin-ohjelmalla bootaavan Parted Magic jakelun. (Käytin uusinta Parted Magic -jakelua, minkä asensin kehittäjän ohjelmistolähteestä, samoin uusinta Unetbootin-versiota).

En saanut kuitenkaan bootattua tikulta. Parted Magic-tikun käyttiksen lataus juuttui pian johonkin "unknown keyword"-herjaan. Sammutin koneen, irrotin tikun ja kytkin virran, jolloin Ubuntu 10.04 käynnistyi normaalisti.

No, ajattelin sitten olla partitioimatta systeemilevyä, ja koeajaa Ubu 12.04:sta tikulta. Kasasin Ubuntu 12.04 (20.02 Daily Build)-version samalle USB-tikulle. Sekään ei bootannut, vaan tuli jotain herjaa (Kernel panic - no sync ...)
Sammutin koneen, irrotin tikun ja kytkin virran, jolloin Ubuntu 10.04 käynnistyi taas normaalisti.

Aloin epäillä upouuden USB-tikun toimintaa, tai sitten Unetbootin-ohjelman, eikö noilla saakaan kunnollista boottaavaa asennusmediaa aikaan?

Mieleeni tuli kasata joku muu, tikulta koeajettava, Linux-versio, jotta näkisi boottaako unetbootinilla tikulleni kasattu mikään käyttis. Joku oli kehunut Mint Linux:ia, ja sen versioita sai myös Unetbootin:lla kasattua.

No, koneenihan boottasi ja pääsi heti Mintin asennusvalikkoon, ja valitsin (ainakin mielestäni) koeajon tikulta. Mintin teräksenharmaa näyttö oli outo, mutta käyttis näytti toimivan. USB-tikultani siis pystyi boottaamaan, ja Unetbootin pystyi kasaamaan boottaavan käyttiksen tikulle. Päätin ajaa koneen alas, irrottaa tikun ja boota vanhan tutun Ubuntu 10.04:n taas kiintolevyltä.

Mutta!

Kun koneeseen laittaa virrat, niin näytölle ei tule niin yhtään mitään, ei BIOS -ilmoituksia F2 boot  menu jne. F12 ei vie boottilaitteen valintaan kuten ennen. Ubuntu ei lataudu. Eikö koneeni edes lataa BIOS:lta? Miten asennan uudelleen Ubuntun, ellen edes pääse bootti-valinkoon?

Olenko onnistunut testilläni tosiaan tuhoamaan kelpo koneeni?

Onko mitään enää tehtävissä?

(Moderaattori: siirtäkää tämä, jos laitoin väärään ketjuun, mutta tarvitsisin todella apua tähän ongelmaan.)
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 22.02.12 - klo:20.29
Ei mikään käyttöjärjestelmä (/ohjelmistojärjestelmä) vaikuta biokseen. Bioksen hajoaminen itsestään - silloin kun sitä ei ohjelmoida - on myös aika kaukaa haettua, koska koneessa on huomattava määrä muita komponentteja, jotka voivat hajota.

Eli siis koneesi hajosi, ei bios, kaiken todennäköisyyden mukaan.

Voiko käyttö/ohjelmistojärjestelmä sitten hajottaa koneen mainitsemillasi oireilla - teoriassa ajamalla näyttöä väärillä asetuksilla tämä on mahdollista. En tosin tunne rautaa niin tarkkaan, että osaisin sanoa onko tämä teoriassakaan mahdollista miniläppärilläsi ja sen tyyppisellä näytöllä.

Eli kaiken todennäköisyyden mukaan kone vain hajosi - sen hajoaminen yleensä tapahtuu tai käy ilmi seuraavassa bootissa. Joten tällä perusteella Mintiä on aika turha syyllistää.

Toisaalta, mitä tämä hajoaminen tarkoittaa? - sanoit että näyttöön ei tule kuvaa. Seuraavia asioita tulee mieleen siitä:

- toimiiko kone kuitenkin? Siis syttyvätkö ledit, pyöriikö kovaleyvy, "kuulostaako normaalilta"?
- näkyykö kuva ulkoisella näytöllä?
- onko näyttö irti mekaanisesti, siten että sen huomaisi ... liikuttele ja painele sitä (varovasti)?
- onko joku oikosulussa siten, että kone ei sen vuoksi toimi (virtalähde, jopa akku, näppis ...)?

No, rautaspecialistiahan tämä kaipaisi koneen ääreen. Mitenköhän esim. emolevyn pariston loppuminen ilmenee tuollaisessa koneessa?
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: matsukan - 22.02.12 - klo:20.30
irroita akku ja anna laitteen olla ilman akkua ja virtaa yön yli.

Laita akku paikalleen sitten ja kokeile käynnistää. Ja jos ei kone boottaa tai tule mitään indikaatiota elämästä (ei virtavaloja tms) varmaan ainoa vaihtoehto on viedä kone huoltoon.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 22.02.12 - klo:20.34
irroita akku ja anna laitteen olla ilman akkua ja virtaa yön yli.
...

Hyvä vinkki  :) ... vastaavan kylmän bootinhan joutuu toisinaan tekemään työasemillakin (silloin kun on kyseessä joku oikutteleva rauta tai emolevy on hiipumassa).

... tosin käsittääkseni riittää, että irrotat akun ja painat virtanappia akku irrotettuna (ikäänkuin kytkeäksesi virran).
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 22.02.12 - klo:21.01
- Ulkoinen näyttö pysyy yhtä pimeänä kuin läppärin omakin. Ikävä kyllä.

- Virtanapin ledi syttyy kun sitä painaa koneen käynnistämiseksi, ja jää palamaan. Kuten ennen hajoamistakin.

- NumLock ja CapsLoc ledit välähtävät käynnistettäessä. Kuten ennen hajoamistakin.

- Jotain hurinaa kuuluu läppärin sisältä virran ollessa päällä, mutta en osaa sanoa, onko se tuuletin, kovalevy vai molemmat, kun on niin pieni miniläppäri.

Tuskin kannattaa 250 Eur hintaista konetta huoltoon viedä?
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 22.02.12 - klo:21.39
Varmaan pitäisi ohjata jollakin näppäimillä, jotta ulkoiseen näyttöön tulee kuva ...

Vaikuttaisi lähinnä siltä, että näytön liittimet ovat pettäneet ... voisi olla näytönohjain rikkikin, mutta silloin bootti oletettavasti keskeytyisi, joka ei nyt kuulosta tapahtuvan. Voi tietysti olla niinkin, että näytön elektroniikkakin on hajonnut, joka olisi isompi remontti.

Viralliseen huoltoon ei taida kannattaa viedä, mutta jos löytyy joku harrastelija ...

Ehkä joku on avannut tällaisen koneen ja keksinyt paremmin mistä on kyse ... voi olla tyyppivikakin, jolloin Google voisi auttaa?
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Daneli - 22.02.12 - klo:23.34
Ubuntun asennus voi joskus rikkoa ainakin koneen näytönohjaimen. Joskus käy niin ettei ubuntun asennuksen aikana näytönohjaimen tuuletin toimi ja näytönohjain lämpenee liikaa. Tietty voi siinä integroidussa emossa sulaa muutakin.

En ole kuitenkaan kyseiseen ongelmaan törmännyt muutamaan vuoteen. Mutta muistan muutamankin ubuntu asennuksen parinvuoden takaa jossa kävi juuri näin. Silloin muistan asentaneeni ubuntua kylmäkallet koneen alla parvekeella siihen pisteeseen että sain näyttiksen ajurit asennettua.  :D

   
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 22.02.12 - klo:23.41
Kyseisessä miniläppärissä vaihdetaan näyttöä F5-näppäimellä, sitä on kokeiltu.

Googleakin tongin, ennen kuin tänne kirjoitin.

Hurjaa jos näytönohjain on kärähtänyt.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: CoReD - 22.02.12 - klo:23.53
Läppärit osaa olla joskus jänniä kavereita..  :)

Itselläni oli yhdessä vaiheessa käytössä syntisen vanha hp:n läppäri "servukoneena" ja oikutteli vähän samaan tapaan. Pelasi muutaman päivän ilman mitään ongelmaa (mitä nyt lämpeni niin että jouduin irroittamaan näppiksen ja pistämään parit 12mm tuularit hönkimään ala- ja yläpuolelta ettei kaatunut ylikuumenemiseen  ;D) ja yksi kaunis päivä bootin jälkeen näyttö ei välähtänytkään. Ei mitään, virrat pois ja uudelleenkäynnistystä uudestaan ja uudestaan eikä mitään eloa. Loppuviimeksi hakkasin vaan sokkona käyttäjän ja salasanan sisään ja avot ssh-yhteys pelaa ja kone toimi näyttöä lukuunottamatta täysin normaalisti. Useimmiten näyttö myös "elpyi" kun kone oli ollut jonkun aikaa päällä, eli kun kone oli muutaman tunnin hyrissyt ja kävi hiireä sohaisemassa niin hupsista, näyttöön tulee kuva. Näyttö saattoi toimia seuraavaan boottiin tai kuolla taas hetken päästä omin nokkinensa.. Ota siitä sitten selvää :D

Tällä hetkellä käytössä oleva läppäri ei käynnisty jos virtalähde on kiinni koneessa ja edellinen läppäri ei suostunut käynnistymään mikäli mitään usb-laitteita oli kiinnitettynä. :D Jänniä vikoja...

Kannattanee nyt siis kokeilla niin että napsii virrat, akun ja kaikki lisälaitteet irti ja antaa koneen huilia jokusen tunnin ja yrittää sitten uudestaan. Emolevyn patteri kannattaa myös käyttää irti mikäli se irrotettavissa on, ilman, että tarvitsee koko runko avata. Jos ei vieläkään tule kuvaa niin koittaa sitten toisinpäin ja antaa sen koneen olla käynnissä muutaman tunnin ja seurailee josko se näyttö siitä elpyy niinkuin itsellä tuon yhden läppärin kanssa kävi.

Huoltoon ei kannata viedä, Velottavat jo puolet uuden hinnasta pelkästään siitä että toteavat että kyllähän se rikki on ja korjaus maksaa ainakin tän ja tän verran.. Muuta ku tutun tutuilta kyseleen josko joku voisi sitä vilkasta ja jos ei tekijää löydy niin loppuviimeksi sen voi aina itse purkaa ja alkaa ihmettelemään josko vika löytyisi.. Siinä vaiheessa kun ei yleensä enää mitään menetettävääkään ole :D

E: näyttis tuskin on kärvähtänyt kerrasta. Useimmiten hajoamassa oleva näyttis alkaa kuitenkin oikuttelemaan ja piirtelemään jänniä ruutuun ennenkuin sanoo itsensä irti. Jos taas olisi ihan joku kunnon oikosulku päässyt käymään niin ei se kone siitä heräilisi mihinkään suuntaan tai vähintäänkin biibberi pitäisi jatkuvaa ulinaa. Jonkunlaisen lämpösuojan kytkeytyminen on toki mahdollista. Pienemmissä läppäreissä koko järjestelmää jäähdytetään useimmiten isolla siilellä ja yhdellä tuulettimella, eli kunhan sieltä jotain hurinaa kuuluu, niin jäähdytys pelaa. Se toki on mahdollista että siili on sieltä näytönohjaimen seudulta niin tukossa että pääsee lämpiämään liiaksi eikä suostu siksi antamaan kuvaa joten kannattanee sohia vielä imurilla kaikki välit ja aukot, ritilät ja muut reiät puhtaiksi ja antaa imurin imeä isommista aukoista sen verran pitkään, että syvemmällä olevakin pöly lähtee liikkeelle.

Siivottu -Storck
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: ajaaskel - 23.02.12 - klo:09.05
Läppäreissä olen törmännyt ainakin kahteen asiaan:  1)  Laturin ennen aikainen pettäminen 2) Pöly rakentaa sitkeän huopamaton koneen sisälle joka tukki tuuletuksen.  Tämä tapahtuu usein jo vuoden käytön jälkeen.  En tunne läppärisi rakennetta, HP: n eräs malli  on kurja putsattava kun jouttuu purkamaan niin paljon, Acerin 5520 jota olen joutunut ajoittain siivoamaan itse on taas melko helppo. Kunnollinen putsaus vaatii aina koneen purkamisen. Tukkeutuvat kohdat eivät näy ulos. Kumpikaan noista koneista ei mennyt rikki tuossa tilanteessa vaan jumahtivat jonkin aikaa käynnistyksen jälkeen.  Se kolmas asia mikä tuli vielä mieleen läppäreihin ja muihinkin laitteisiin liittyen on että Litium-akut kestävät aika tarkasti kaksi vuotta, ilman kosteus pilaa ne siinä ajassa. DealExtreme: stä sain Acerin akun edullisesti ja on toiminut ok mutta mitään takuutahan en tietenkään anna heidän puolestaan.  

Tuolla on valokuva mitä tuli esiin kun tuuletin irrotettiin Acerin sisältä:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=36859.msg288695#msg288695 (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=36859.msg288695#msg288695)

Se harmahtava mössö on pölystä yhteen liimautunutta huopamaton kaltaista ainetta joka oli tukkinut tuuletuksen tien kokonaan.

Edit: Niin tuo otsikon kysymys, vastaan ei tai melkein mitä tahansa muuta on varmemmin tapahtunut.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Jtkone - 23.02.12 - klo:10.49
Jos koneessa palaa pelkkä virtavalo ja mikään muu ei toimi niin itse olen palauttanut useammankin Acer Onen bios vian seuraavalla ohjeella:
 http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html (http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html)
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 23.02.12 - klo:20.15
Ubuntun asennus voi joskus rikkoa ainakin koneen näytönohjaimen. Joskus käy niin ettei ubuntun asennuksen aikana näytönohjaimen tuuletin toimi ja näytönohjain lämpenee liikaa. Tietty voi siinä integroidussa emossa sulaa muutakin.

En ole kuitenkaan kyseiseen ongelmaan törmännyt muutamaan vuoteen. Mutta muistan muutamankin ubuntu asennuksen parinvuoden takaa jossa kävi juuri näin.
...  

Mitä tuo tarkoittaa?

Jos vika on "Ubuntun asennuksessa" ...

... niin tarkoitatko, että Windowsin asennus sitten pyörittää tuota tuuletinta ja Ubuntun asennus ei?

Vai tarkoitatko, että läppäri on suunniteltu kertakäyttöiseksi, jolloin siihen ei voi asentaa mitään uutta käyttistä, vaan käyttää Windowsia joka esiasennettuna ohjelmistojärjestelmänä osaa pyörittää tuota puhallinta asennuksen jälkeen?

En heti pidä kumpaakaan edellä mainittua uskottavana - jos et erikseen selitä - ... paremminkin pidän kyseistä konetta viallisena tai bioksen osalta väärin konfiguroituna - jos kerran tuulettimet eivät pyöri asennusvaiheessa.

Voitko myös kertoa läppärimallit jotka käyttäytyvät noin?
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 23.02.12 - klo:20.17
Jos koneessa palaa pelkkä virtavalo ja mikään muu ei toimi niin itse olen palauttanut useammankin Acer Onen bios vian seuraavalla ohjeella:
 http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html (http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html)

Mielenkiintoista, siis bios kuolee koneessa "itsekseen" - en ole moisesta kuullutkaan. Nämä Acerin tyyppiviat eivät lakkaa hämmästyttämästä.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 23.02.12 - klo:20.28
Kiitos nimimerkille Jtkone tuosta linkistä BIOS-flash:äykseen!
Mutta sekään temppu ei saanut konettani näyttämään yhtikäs mitään näytöllään, saati boottaamaan.
Ilmeisesti vika ei siis liene koneeni BIOS:ssa.

Kiitos nimimerkille Daneli:
Tuo näytönohjaimen kärähtäminen saattaa olla todennäköisempää tapauksessani. Koneen pohja tuntui aika kuumalta asennusyrityksiä tehdessäni. Olen toki yrittänyt imuroida lappäriäni säännöllisesti.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Jtkone - 23.02.12 - klo:21.13
Mielenkiintoista, siis bios kuolee koneessa "itsekseen" - en ole moisesta kuullutkaan. Nämä Acerin tyyppiviat eivät lakkaa hämmästyttämästä.
Sanoppa muuta. Tuo Acer Onen "black screen of death" on kyllä nimen omaan tyyppivika.
@Hifitollo; harmin paikka. Vika on sitten todennäköisesti rautapohjaista.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: ajaaskel - 24.02.12 - klo:08.40
Lainaus
Tuskin kannattaa 250 Eur hintaista konetta huoltoon viedä?

Kannattaa ainakin ottaa yhteyttä huoltoon ja tiedustella ellei tuo nyt ole hirveän vanha kone.  Joskus koneissa on tyyppivikoja (ja tuo näyttää siltä kun katsoo tuota ylempänä olevan linkin kommenttiketjua) jolloin valmistaja saattaa vapaaehtoisesti auttaa takuun jälkeenkin.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Hajakenttä - 24.02.12 - klo:16.27
Mielenkiintoista...

Kerran oli tuollainen samantapainen tilanne. Kone (pieni läppäri, en muista merkkiä) vain näytti käynnistäessä muutaman rivin tekstiä, joka vilahti niin nopeasti, että ei sitä ehtinyt lukea. Sen jälkeen vain musta ruutu ja muutamat merkkilamput. Seuraavilla booteilla ei mitään näytössä, pelkkä musta ruutu. Levy pyöri minuutin verran ja pysähtyi ja alkoi täysi hiljaisuus. Vika poistui kun vaihdettiin muistikampa. Koitettiin vielä varmuuden vuoksi sillä risalla kammalla ja sama vika toistui.

Siinäkin oli kysymyksessä Ubuntun asennus yritys ja koneen omistaja luulee vieläkin, että Linux rikkoo muistin.  ;D
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: ajaaskel - 24.02.12 - klo:17.25
Merkillisiä sattumia. Oma Acer 5520 sammahti lennossa tänään.  Ei inaustakaan virtakytkimestä. Kun laturin laittoi kiinni niin vilkuttelee hiljakseen oranssia valoa.  Jos painoi virtanappia niin vilkuttelu hidastui, ei mitään muuta. Irrottelin akkua ja laitoin takaisin ei mitään uutta.  Laturi näytti antavan 19 V liittimestään ulos, kuormittamaan en pystynyt samaan aikaan.  Menikö emo ?
Menin toiselle koneelle kyselemään emon hintaa Acer: in huollosta sähköpostilla ja käänsin koneen ylösalaisin viereni että näin tiedot pohjasta.  Laitoin postini menemään ja hypistelin konetta käsissäni --- vaan mikä tuolla rapisee koneen sisällä ?  Se oli DVD-asema, kone oli lähtenyt käynnistymään !
Kone käynnistyikin --- mutta sammui pian.   Avasin koneen:   "Siili" oli pölystä tukossa ja kone sai lämpöhalvauksen.  Tuo paikka on tuulettimen takana, sitä ei näe vaikka avaa pohjalevyn vaan tuuletin pitää irrottaa. Ulkoisella imuroinnilla tuota ei saa mitenkään pois.  Kirjoittelen tätä nyt kyseisellä koneella.
 
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 24.02.12 - klo:18.14
Voihan näitä sattumiksikin nimittää ... ;)

Alkuperäiseen ongelmaan viitaten:

1. Kuten edellä huomautettiin, voihan toki muistin vioittuminenkin estää bootin kokonaan.

2. Syitä sille miksi kone on mahdollisesti hajonnut kannattaa mielestäni etsiä paikoista mitä esim. ajaaskel ja CodeD ovat kertoneet: joko "luonnollinen kuolema" tai pölystä johtuva lämpöhalvaus.

3. Jos myöntävät ajatuksen tyyppiviasta, niin ainahan voi kysyä huollosta.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: motalb - 24.02.12 - klo:18.28
Tuo Acer Onen "black screen of death" on kyllä nimen omaan tyyppivika.

Kerran olen tuohon itsekin törmännyt. Koneessa oli pääkäyttiksenä XP, ja yhtenä päivänä ei vain enää käynnistynyt. Joku valo syttyi kun virtanapista painoi, mutta mitään elonmerkkejä koneesta ei kuulunut.
Kun Kyseisessä mallissa kiintolevyn irrottaminen todella vaati käytännössä koko koneen purkamisen, niin tuli samalla todettua ettei vikaantuminen todennäköisesti pölystäkään johtunut.
Sitten vain kauppaan ja uusi vastaavanlainen Acer One tilalle. XP:n sijasta tuossa koneessa oli Windows 7 Starter. Seiska palveli vajaan kaksi vuotta, kunnes muutama viikko sitten kone vaihtoi omistajaa perheen sisällä, ja uusi omistaja korvasi seiskan Ubuntulla.
Saa nyt sitten nähdä iskeekö tuohon koneeseen joskus "black screen of death".
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Lege - 24.02.12 - klo:21.11
Kuten ylempänä sanottiin, saattaa olla muistissakin vikaa. Esimerkiksi IBM T40(?) kannettavien tyyppivikana oli, että koneen pohjassa oleva muistipaikka sanoi itsensä irti, ja ainoa toimiva muistipaikka oli siis näppäimistön alla.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 25.02.12 - klo:11.31
Kävin eilen illalla (ja viime yönä) läpi tuhansia keskustelukommentteja liittyen Acer Aspire One A150 -koneen "Black Screen of Doom"- ilmiöön, tälle koneelle omistetulla englanninkielisellä foorumilla.

Ongelma on, että sangen moni oli joutunut tuohon virrat-päällä-mutta-kone-totaalisen-käynnistymätön -tilanteeseen, mutta varsinaista tyyppivikaa, saati ratkaisua, ei siihen selvästi löydy. Voi olla, ettei Ubuntun-asennus liity koko ongelmaan, pimenneitä koneita oli sekä Ubu että Win -käyttiksellä, mutta joillakin sama ongelma oli tullut nimenomaan Ubuntun asennusyrityksessä?

Se osaporukka, joka oli onnistunut korjaamaan koneensa, oli löytänyt erilaisia vikoja. Tätä halpiskonemallia on myyty mielettöän paljon, joten vikautuneitakin löytyy maailmasta pienelläkin vikautuvuusprosentilla kymmeniä (tuon foorumin perusteella.) Mutta: joillakin oli ollut syynä selkeä kylmä juotos mobo:ssa, haljennut mobo-piirilevy, oikosulku jonkun johdon ja metallirakenteen välillä, jne... lukuisia eri syitä. Joiltakin harvoilta oli tuo BIOS-flash korjannut ongelman, mutta osalta sekin vain väliaikaisesti, joten onko se syy vai seuraus varsinaisesta ongelmasta.

Toisaalta: hankin koneeni v. 2008, ja maksoin siitä hieman päälle 200Eur uutena. Kone on ollut todella raskaassa kokopäiväisessä käytössä, mihin tällaisia mini-notepadejä ei oikeastaan ole suunniteltu. On kai ajateltu, että ihminen tekee varsinaisen pc-käyttönsä isomman koneen kanssa, ja tämä sitten kulkee välillä mukana.

Itselläni Acer on ollut mukana aamusta iltaan. Ja käytössä. Aamukuudelta miniläppäri oli keittiön pöydällä elektronisena sanomalehtenä. Päivät kulki mukana keveytensä takia. Latasin sitä välillä autoinvertterin tai kahvilan töpselin kautta. Illalla kone oli sylissä kun toisella silmällä katsoin tv:tä ja toisella uutisia ja keskusteluita netistä. Kone on ollut enemmän auki ja käytössä noina neljänä vuotena. Iso PC on käynnistetty pari kertaa kuukaudessa, lähinnä jotta virusturva päivittyy.
 
Jotain kertonee, että muutamasta näppäimestä on kulunut pinta n. millin syvyydeltä, esimerkiksi a-näppäin. Joten menetykseni n. 4Eur/käyttökuukausi on sangen hyväksyttävä hinta tähän asti ongelmattomasta laptop-koneesta. Moni isompi ja arvostetumpaa brändiä edustava konekin hyytyy siinä ajassa, mutta on maksanut sitten viisin- kuusinkertaisesti.
 
Joten selkeää tyyppivikaa, saati -ratkaisua ei ikävä kyllä löytynyt. Johtuen vain tuosta runsaasta päivittäisestä käytöstä, ja siitä että kone kulki aina mukana, tuntui lähes kuin olisi menettänyt hyvän työkaverin!

Minusta nakkisormesta ei taida olla hienomekaanikoksi avaamaan konetta ja korjaamaan mahdollisesti löytyviä palaneita komponentteja tai huonoja juotoksia. Ehkä kuitenkin puran koneen ja otan kovalevyn vaikka telakassa käytettäväksi.

Laptop on kuollut - Eläköön uusi laptop!
(Hyödynsin Anttilan Pimeitä Hintoja eilen)
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 25.02.12 - klo:11.48
Tuon keskustelun - ja miksei tämän Foorumin muidenkin keskustelujen - perusteella näyttää silti että Acerissa on varsin monta syytä miksi se tuhoaa itsensä viimeistään muutamassa vuodessa. Ei sinänsä mikään ihme koska ne ovat kaikkein halvimpia, yhdessä HP:n markettimallien kanssa.

Tuo kestoikä minkä ilmoitat on sinänsä toki hyvä. Hyvä laatu ei kuitenkaan tarkoita yksittäisiä tapauksia vaan sitä, että virheellisiä on mahdollisimman vähän ja sitäkin että eri malleissa ei ole mätiä omenia joukossa. Tuskin tuollaista "screen of death" fani-sivustoa on syntynyt monellekaan merkille - joku perimmäinen syyhän siihen on, tuskin kuluttajat ovat sitä ilkeyttään luoneet.

Laadukkaammissa merkeissä takuu on tuplasti pidempi - ei olisi siltikään riittänyt tänne asti vuodesta 2008. Kalliissa malleissa takuu voi olla 3-4 vuottakin - ne eivät välttämättä ole huippulaadukkaita, niihin vain myydään sisäänrakennettuna pidempi takuu (takuu=rahaa) ja neljännen vuoden voi vielä erikseen ostaa.

Se, että käyttöjärjestelmän asentaminen rikkoisi bioksen on kyllä ihan turha salaliittoteoria, mielestäni. Se on mielestäni samaa luokkaa kuin 70-luvulla "vallalla ollut käsitys" (ainakin hevosmiesten tietotoimistossa), että katsastusmiehet saattavat tahallaan rikkoa auton jarruja painamalla poljinta liian kovaa. (Silloin jarrujärjestelmät eivät olleet kovin laadukkaita ja harvapa jarruja oikeasti testaa itse.)
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 25.02.12 - klo:17.35
Hyvä Ganymedes!

 Kirjoituksesi on kovin asenteellinen Aceria vastaan?

Tietokoneet ovat sangen monimutkaisia teknisiä elektroniikkalaitteita, jotka vikautuvat. Piste.
Minulla on vuosien saatossa hajonnut niin IBM:n, Compaqin, Fujitsun kuin Acerinkin koneita.

Eri hintaisia, mutta kaikilla niillä on kestoikänsä. Käyttöni on kovaa, mutta asiallista. Noudatan käyttöohjeita, en harrasta mitään ylikellotuksia enkä muitakaan HW-tuunauksia. Imuroin koneitani jne.

Olet samaa mieltä kanssani siitä, että 4vuoden käyttöikä halpis-mini-läppäri Acer-koneelleni oli aivan kunnollinen. Kuitenkin sinun täytyy heti perään vihjata, että  koneeni olisi sitten ollut joku poikkeuksellisen hyvälaatuinen? Vihjailusi on tahallisen pahantahtoinen, ellet esitä samalla laajoja vikautuvuustilastoja eri merkkisille ja mallisille tietokoneille. Onko sinulla jotain erityistä Aceria vastaan? Saatko kenties palkkaa kilpailevien mallien edustajilta?

Itse olen eläkeläinen, joka ostaa ja maksaa koneensa itse, siksi valitsen yleensä halvimpia malleja ja seuraan tarkasti tarjouksia. Useimmat koneistani ovat ja ovat olleet juuri niitä suuresti halveksimiasi "markettikoneita", Kuen uusinkin, ajattele mikä hirvitys: Anttila- Marketin ALE-kone!

Jotkut diivailevat sitten firman tai isin ostamalla Applella. Tietenkin lisäksi I-pod taskussa ja I-Pad pöydällä.
Minulla taas on vain "I-Pay" -kone, mutta oma ja itse maksettu. En ole työelämässä enkä yritä tehdä vaikutusta naisiin trendikkäillä IT-asusteilla.

Olen myös sitä mieltä, että kaikesta ei kannata maksaa paljon, eikä etsiä "huippulaatua". Jos sitä laatua edes rahalla saa, yleensä rahalla saa vain kalliimpia mielikuvia. Laitevalmistajat sijoittavat usein enemmän rahaa markkinointiin kuin R&D:hen.

Olisiko minun pitänyt maksaa läppäristäni moninkerroin ja saada "laatua"? Saada kone, mikä 4 vuoden sijasta olisi kestänyt 12 vuotta? Minusta sellainen ylimitoitettu käyttöikä ei ole välttämättä lainkaan etu. Ostaessani tuon Acerin en kaivannut HDMI-liitäntää, nyt kun ostin uuden koneen sain myös sen. Ostoessani miniläppärini en kaivannut USB 3:sta, nyt sain sen.

Jos maksaa koneesta kolme kertaa enemmän, ja se kestää kolme kertaa pitempään, joutuu myös tinkimään mahdollisuudesta kulkea tekniikan kehityksen mukana. Jos taas ostaa kolme kertaa halvemman koneen, voi ostaa kolme konetta sen 12v aikana yhden sijasta ja aina uuteen vaihtamall päivittää laitteistonsa teknologian tukemaan uudempia interface:jä ja käyttisversioita. Päivityskittejä ostamatta.  Pitkä käyttöikä koneelle ei minun käytössäni ole mikään itseisarvo.

Vihjailusi myös siitä, että juuri kyseisestä ongelmasta olisi joku oma fooruminsa, on myös tosi ilkeää. Kyseessä on AAO-koneen laaja support -keskustelu, jollainen on jokaisesta suuresti myyneestä ja globaalisti käytetystä tuotteesta, ja hyvä että näitä on. Hauilla etsin sieltä samantapaisia vikoja, mikä koneeseeni tuli.

Itse olen oppinut arvostamaan näitä "halpoja markettikoneita", koska nämä Acerit ovat kestäneet yllättävän hyvin kovaa ja tiheää kokopäiväistä käyttöäni. Yli hintansa veroisesti. Ja kun ns. laatumerkit eivät ole kestäneet sen enempää. Siksi olen jo kymmenen vuoden aikana ostanut useampia Acereita itselleni (5kpl) vaimolleni ja pojalleni. Käyttökokemukseni ovat olleet positiivisia. Ihme vikoja ei juurikaan ole ollut (enemmänkin XP-, Vista- ja Ubuntu-ongelmia). Ei kummallisia laitevikoja, paitsi tällainen "kuoleminen" kohtuullisen käyttöiän jälkeen.
 
Ei myöskään yksittäisistä ongelmista tule tuomita jotain laitemerkkiä. Sellainen on pelkkää pahantahtoista panettelua, ellei ole osoittaa selkeitä vikatilastoja.

Minulla ei ole mitään muuta syytä kehua Aceria, muuta kuin voittopuolisesti n.10v hyvät käyttökokemukset. Usein edullisin hinta ominaisuuksiin nähden ja aivan riittävä käyttöikä tarpeisiini.

Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Lege - 25.02.12 - klo:18.08
Olet samaa mieltä kanssani siitä, että 4vuoden käyttöikä halpis-mini-läppäri Acer-koneelleni oli aivan kunnollinen. Kuitenkin sinun täytyy heti perään vihjata, että  koneeni olisi sitten ollut joku poikkeuksellisen hyvälaatuinen? Vihjailusi on tahallisen pahantahtoinen, ellet esitä samalla laajoja vikautuvuustilastoja eri merkkisille ja mallisille tietokoneille. Onko sinulla jotain erityistä Aceria vastaan? Saatko kenties palkkaa kilpailevien mallien edustajilta?


En usko, että Ganymede'ellä (vai Ganymedeksellä, miten tuo taipuu? :D) on mitään sen kummempaa Aceria vastaan, mutta voin itsekin todeta näin kannettavia huoltaneena, että ei se Acerin laatu kuluttajakannettavissa mitään järin hyvää ole ollut. Jostainhan se halpa hinta on revittävä. Lämpöongelmat/näytön saranaongelmat ovat yleisimpiä Acerin kuluttajamallien ongelmia. Tosin Acereita myydäänkin varmaan enemmän suhteutettuna muihin, juurikin halvan hinnan takia.

Toisaalta takuuta voisi pitää luotettavuuden mittarina myös, sillä mitä korkeampi takuu, sitä enemmän valmistajakin luottaa tuotteeseen.

http://www.engadget.com/2009/11/17/laptop-reliability-survey-asus-and-toshiba-win-hp-fails/ (http://www.engadget.com/2009/11/17/laptop-reliability-survey-asus-and-toshiba-win-hp-fails/)


Itse olen eläkeläinen, joka ostaa ja maksaa koneensa itse, siksi valitsen yleensä halvimpia malleja ja seuraan tarkasti tarjouksia. Useimmat koneistani ovat ja ovat olleet juuri niitä suuresti halveksimiasi "markettikoneita", Kuen uusinkin, ajattele mikä hirvitys: Anttila- Marketin ALE-kone!

Ei markettikoneissa mitään vikaa ole, kuluttajakäyttöön ne on tarkoitettukin, mutta kuluttajakannettavissakin on eroja. Yrityskannettavissa (riippuu toki mallista/valmistajasta) on tehty sillä tavalla, että se rauta on samaa, mutta myydään paremmalla takuulla.

Olisiko minun pitänyt maksaa läppäristäni moninkerroin ja saada "laatua"? Saada kone, mikä 4 vuoden sijasta olisi kestänyt 12 vuotta? Minusta sellainen ylimitoitettu käyttöikä ei ole välttämättä lainkaan etu. Ostaessani tuon Acerin en kaivannut HDMI-liitäntää, nyt kun ostin uuden koneen sain myös sen. Ostoessani miniläppärini en kaivannut USB 3:sta, nyt sain sen.

Itse olen oppinut arvostamaan näitä "halpoja markettikoneita", koska nämä Acerit ovat kestäneet yllättävän hyvin kovaa ja tiheää kokopäiväistä käyttöäni. Yli hintansa veroisesti. Ja kun ns. laatumerkit eivät ole kestäneet sen enempää. Siksi olen jo kymmenen vuoden aikana ostanut useampia Acereita itselleni (5kpl) vaimolleni ja pojalleni. Käyttökokemukseni ovat olleet positiivisia. Ihme vikoja ei juurikaan ole ollut (enemmänkin XP-, Vista- ja Ubuntu-ongelmia). Ei kummallisia laitevikoja, paitsi tällainen "kuoleminen" kohtuullisen käyttöiän jälkeen.

Kannettavat/Pakettikoneet, kestävät _yleisesti_ sen 3-5v. Ei mikään hinta kerro laitteen elinikää. Mutta, kuten sanoin, kuluttajakannettavissakin on eroja. Erilaiset jäähdytysratkaisutkin vaikuttavat aika paljon laitteen käyttöikään.

AMD:n mobiiliprosessoritkin taitavat tuottaa enemmän lämpöä verrattuna Inteliin.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 25.02.12 - klo:18.35
Tarkoitus ei ollut sinänsä tuomita ketään ihmistä, jos siltä tuntui niin pahoittelen. Jos olet onnistunut ostamaan juuri niitä malleja, jotka ovat osoittautuneet kestäviksi niin onnittelen.

Sinänsä huonosti suunniteltuihin teknisiin laitteisiin suhtaudun aina kriittisesti, merkistä riippumatta, sitä en pahoittele.

Mielestäni en antanut kalliille koneelle mitään laatuleimaa vaan sanoin niistä juuri toisinpäin kuin näytät ajattelevan: sanoin, että niiden hintaan sisältyy pidempi takuu ilman että niiden laatu on välttämättä yhtään sen kummenpaa.


Näistä teknisistä asioista:

a. Todellakin tuollaisia tilastoja on julkaistu. Acerit ja HP:n halpismarkettimallit ovat niissä menestyneet todella huonosti. Sen sijaan Asus ja etenkin EEE-mallit ovat olleet aivan kärkipäässä. Esim. perinteisemmät merkit kuten DELLit ovat olleet keskivaiheilla. Erot näissä tilastoissa olivat todella isoja, jo kärkipään ja keskikastinkin välillä. Olen tällaisia nähnyt lehdistössä parikin - varmaan näitä löytyy jos haluaa hakea.

b. Mistä hyvänsä laitteesta voi esim. hajota kovalevy tai akku - näyttää siltä, että laitevalmistajat eivät pysty näiden ongelmia kontrolloimaan nekään.

Sen sijaan kun lukee tämän Foorumin ongelmia, niin monet niistä ovat sellaisia, joilla ei ole mitään tekemistä satunnaisen laatuvaihtelun kanssa, vaan ne kuvastavat lievää huonompaa suunnittelua tai materiaalinvalintoja.

Tällaisia voisi luetella vaikkapa seuraavia, merkistä riippumatta:

- hyvin toteutetusta laitteesta puhaltimet eivät hajoa. Jos hajoavat, niin valmistaja on säästänyt järjettömässä paikassa.
- pölyn kertymisestä laitteen sisälle, voisi siitäkin keskustella että mikä on ollut suunnittelun osaamisaste
- hyvin suunnitellussa laitteessa kovalevyn vaihto ei edellytä laitteen purkamista (Acer)
- oikeilla materiaalivalinnoilla näytön saranat eivät hajoa (Asuksesta väitetty tätä)
- laadukas, oikeastaan ehjä läppäri ei hyydy kerran päivässä Win 7 käyttiksellä (Dell high-end läppäri), ensimmäisen 10 kk:n aikana kunnes osaavat korjata
- laadukas läppäri ei nollaa biosta itsestään (Acer)
- laadukkaasta koneesta ei emolevyn elektroniikka petä muutaman vuoden jälkeen (esim. Soltekin emolevyt)
- laadukkaat virtalähteet eivät vikaannu yli 50%:sti muutaman vuoden jälkeen (LaCie USB-kovalevyt, tietty malli)

Itse epäilit, että Acerin bios hajosi Ubuntua asennettaessa. Tämä olisi ollut merkki erittäin huonosta läppäristä. Tuota en kuitenkaan minä uskonut vaan uskon paremminkin satunnaiseen ongelmaan.

Listaa voisi jatkaa ihan vain tämän Foorumin ongelmien valossa.

c. Oikeastaan missä hyvänsä tuotteessa, jossa vapaa kilpailu toimii, se kaikkein halvin malli, ei useinkaan ole hyvä ostos

d. Toisaalta tilastot ja kokemukset ovat yksi juttu. Asioilla on taipumus myös muuttua ja tietotekniikan laatu merkeittäin ja malleittain voi muuttua hyvinkin nopeasti. Se mihin minä olen viitannut on historia - en väitä osaavani ennustaa tulevaisuutta.

e. Laadun määritelmän esille tuomisessa ei ole mitään pahansuopaisuutta - sitä voi katsoa vaikkapa Wikipediasta.

f. Mielestäni juuri tällaisilla palstoilla on tärkeää tuoda esiin huonoja malleja ja myös malleja jotka näyttävät toimivan poikkeuksellisen hyvin. Tärkeää on myös tietää MIKSI ongelma on syntynyt. Kuten edellä viittasin JOS ongelma johtuu huonosta suunnittelusta tai huonoista materiaalinvalinnoista on syy AIVAN eri luonteinen kuin esim. se, että kovalevy hajoaa. Itse en tekniikan ihmisenä milloinkaan voi hyväksyä, periaatteessa tarkoitushakuisesti, huonosti tehtyjä laitteita. Tarkoitushakuisuus tässä tarkoittaa esim. säästöjä tuotteen valmistuksessa, joka sitten toteutuu ongelmina kuluttajalle. Sen sijaan satunnaiset viat, joille "ei voi mitään" voin kyllä hyväksyä. Mielestäni monet kuluttajat antavat valmistajille aivan liian helposti anteeksi törkeitä toteutuksia, joita ei voi puolustella satunnaisilla ongelmilla.

Tällä ajattelulla ei ole pienintäkään tekemistä muoti-ilmiöiden ja kalliiden laitteiden hypetyksen kanssa. Tällä ei myöskään ole mitään tekemistä sen kanssa, että minkälaista suorituskykyä tai minkälaisia ominaisuuksia kukakin ostaja haluaa.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Jtkone - 25.02.12 - klo:19.36
Ottamatta sen enempää kantaa minkään merkin hyvyyteen tai huonouteen totesin vain
aiemmin omana subjektiivisena mielipiteenä Acer Onen bios ongelman tyyppivikana. Kokemusta hurjat
kolme konetta, yksi oma Ubuntulla ja kaksi tuttavien XP:tä. Niin kuin Ganymedes totesi niin en minäkään  tällaiseen Acer Onen kaltaiseen bios vikaan aiemmin törmännyt.
Tuli  mieleen tästä Hifitollon aloitusviestistä, kun joitakin vuosia sitten muutamia valvomokäyttöön tarkoitettuja  yritystason HP pöytäkoneita downgreidattiin Vistasta XP:n niin yksi otti ja kuoli totaalisesti asennuksen loppuvaiheella. (Syy tuntematon, kun meni takuuseen)
Eli kysymys: Voisikko käyttöjärjestelmänasennus olla jonkinlainen rasitustesti. Mitä siinä oikeasti tapahtuu?
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Tomin - 25.02.12 - klo:20.08
- oikeilla materiaalivalinnoilla näytön saranat eivät hajoa (Asuksesta väitetty tätä)
Ovat oppineet jotain Asus A8Js:n jälkeen (http://www.google.fi/search?q=Asus+A8Js+hinges).
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: JarTak - 26.02.12 - klo:01.47
Hinta laatusuhteella Acer lienee erittäin kilpailukykyinen ja myös paljon myyty kone. Ei mielestäni ole paha maksaa pari kolme hunttia koneesta, jota käyttää neljä viisi vuotta. Se on kuitenkin valintakysymys, eikä silloin pitäisi tulla yllätyksenä, jos koneesta kuulee kriittistä kommenttia.

Acerin laatuun en itse oikein luota. Aikoinaan laskeskelin kuinka monella tuttavalla oli muutaman vuoden ikäinen Acer poksahtanut. Siinä vaiheessa kun luku oli luokkaa 10, päätin että enään ei jaksa laskeskella. Tulee väistämättä mieleen dokumentti hehkulamppuhuijaus ja en yhtään ihmettelisi, vaikka kyseiset koneet suunniteltaisiin kestämään tietyn verran. Aika nopeasti voidaan tuoda uusi kone markkinoille ja sanoa, että tässä ei enään tyyppivikoja ole....
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: mrl586 - 26.02.12 - klo:06.27
AMD:n mobiiliprosessoritkin taitavat tuottaa enemmän lämpöä verrattuna Inteliin.
Riippuu prosessorista. Esimerkiksi AMD E-450 APU tuottaa huomattavasti vähemmän lämpöä kuin vastaavantehoinen Intelin tuote.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: timbba - 26.02.12 - klo:18.44
AMD:n mobiiliprosessoritkin taitavat tuottaa enemmän lämpöä verrattuna Inteliin.
Riippuu prosessorista. Esimerkiksi AMD E-450 APU tuottaa huomattavasti vähemmän lämpöä kuin vastaavantehoinen Intelin tuote.

Ei pidä paikkaansa.. Kyllä AMD:n prossat tuottavat pääosin enemmän lämpöä.

TDP on varmaan ihan hyvä mittari vertaamaan lämpöjä. E-450 TDP on 18W kun taas esimerkiksi vastaavantehoisen (cpubenchmarkin arvoja käyttäen) Intelin N2800 TDP on 6,5W . Sitten jos otetaan esimerkiksi Sandy Bridge mallistosta vähiten kuluttavat, niin päästään samoihin TDP arvoihin kuin tuo E-450, mutta tehoja tuleekin sitten moninkerroin enemmän.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: JaniAlander - 27.02.12 - klo:09.07
Hmm kuulostaa samantapaiselta ongelmoinnilta kuin eräällä kaverillani. Sillä oli Acerin miniläppäri ja kone toimi miten sattui. Välillä ei käynnistynyt lainkaan, välillä ei suostunut lataamaan akkua jne..
Ystäväni "ratkaisi" ongelman toimittamalla Acerin huitsin nevadaan ja ostamalla Lenovon täyskokoisen läppärin.

Isäukolla Acerin täyskokoinen läppäri ja siinäkin on ongelmia piisannut. Eli näillä kokemuksilla sanoisin että Aceriin ei kannata koskea pitkällä tikullakaan.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Daneli - 27.02.12 - klo:21.42
Olen nähnyt hyvää ja huonoa aceria, hyvää ja huonoa ph:tä, hyvää ja huonoa lenovoa...listaa voisi jatkaa loputtomiin. Jokaisella valmistajalla on maanantai mallinsa. Ubuntu yhteensopivuus paljastuu usein selvittämällä mitä piirejä kone on syönyt ennemminkin kuin kuka koneen nyt on sattunut noista piireistä kasaamaan.

Itselläni on ollut muutamia huomioita kannettavista jotka kyllä voivat olla ihan vääriäkin.

Jos kannettava on halpa ja sisältää paljon kaikkea usein se on merkki koneesta josta tulee ongelmia. Usein halpa ja yksinkertainen kone on toimivampi, vakaampi ja kestävämpi kuin halpa ja paljon härpäkettä oleva kone.  Halpaa konetta metsästäessä usein katselen sen mahku bulkin mallin ja hommaan siihen lisämuistin.

Onkohan muilla saman suuntaisia kokemuksia tai ehkäpä ihan päin vastaisia ?

Yrityskäyttöön tehdyt kannettavat ovat usein vakaampia ja kestävämpiä vaikka niiden specsit voivat olla huonompia. 

Tästä keskustelusta voisi tehdä kyllä jo oman threadin.....
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Hajakenttä - 27.02.12 - klo:23.11
Tuli sitten eteen tuollainen "mustan ruudun kuolema".  Fujitsu lifebook oli apuna, kun rustailin Puppy Linuxin kanssa, ilman asennusta harjoittelin tuota mainiota kevytkäyttistä. Sitten kun lopetin ja tarkistin vielä, että kone jää kuntoon ja boottaa Ubuntunsa nöyrästi, niin vielä mitä... Muutama valo vaan ja siinä jökötti ruutu mustana.  ;)

Tuo hymiö on tuossa siksi, että ehkä näin tolloa juttua ei edes pitäisi täällä kertoa, mutta olkoon menneeksi, ehkä tästä joku oppii jotain.

Puppy ei suostunut liittymään WLAN verkkooni, jota virkaa tekee 3g-puhelin. Siksi olin kytkenyt puhelimen USB-kaapelilla eth0 yhteydeksi. Se aiheutti sen, että sammutuksen jälkeen, kun se puhelin ja USB-kaapeli olivat edelleen kiinni, kone ei bootannut lainkaan. Ehdin jo kokeilla vaikka millä asennusmedialla ja aina sama juttu. Vasta hetken epätoivon jälkeen keksin nyppästä sen letkun irti. Sitten kone toimi ihan oikein.

Voisin hyvin kuvitella, että melkein mikä tahansa TV-tikku, tai USB-modeemi liittimessä ollessaan aiheuttaa saman. Äkkiseltään voisi ajatella, että kone yrittää bootata USB-laitteelta kuten muistilta, joka ei sitten kelpaa boottiin. Mutta ei se niin monimutkaista voi olla. Eihän muistikaan boottaa, jos ei sen "bootti lippu ole pystyssä." En ole asiantuntija, mutta epäilen yksinkertaisempaa syytä:

USB-linja syöttää myös monessa tapauksessa ulkoiselle laitteelle käyttösähköt. Jos tietokoneen virtalähde ei juuri käynnistyessä sitä pysty syöttämään, nousemaan ylös, se "sakkaa," eikä virtalähteen ylikuormitussuojaus päästä sitä nousemaan ennen sammutusta, ylikuorman poistamista ja uutta käynnistystä. Ja konehan ei tietenkään käynnisty ennen kun kaikki käyttöjännitteet ovat olemassa.

Koneen sisällä olevat vierasesineet ja lika tekevät tietenkin ihan omia kytkentöjään. Huomasin myös kerran yhtä Asusta putsatessani, että kansien ruuvit ovat eri pituiset. Olisi ollut kohtalokasta laittaa ne vääriin paikkoihin, jolloin ne olisivat ylettyneet piirilevyyn kiinni.


EDIT:
Unohdin mainita, että juuri virtalähdeviat tuottava tuollaisia oireita. Ja virtalähteet myös ovat lähes ainoita vanhenevia elektroniikkaosia niiden elektrolyyttikondensaattorien takia. Elkot nim. kuivuvat ja menettävät kapasitteettinsa. Silloin niiden vika ei juurikaan näy mittaamallakaan koska jännite kyllä on olemassa, mutta notkuu juuri käynnistyessä. Se on myös hitaasti syntyvä vika. Sitä hitaampi, mitä laadukkaammat elkot.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: JarTak - 28.02.12 - klo:00.03
Lainaus
Voisin hyvin kuvitella, että melkein mikä tahansa TV-tikku, tai USB-modeemi liittimessä ollessaan aiheuttaa saman.

Kerran tuttavan vanha Xp-kone teki käynnistettäessä mustan näytön, joten päätin mennä biosiin tutkailemaan tilannetta, että jos sitä vaikka laittais usb aseman ensisijaiseksi käynnistysasemaksi ja pelastaisi tiedostot live tikulla. Hämmästykseni oli melkoinen, kun bios ilmoitti ensisijaiseksi käynnistysasemaksi/laitteeksi MP3-soittimen, joka oli kytkettynä koneeseen. Kyllä sitä tuli ihmeteltyä pienen tovin verran, että miten voi olla mahdollista. Helposti tuli vika korjattua ja samalla tietysti muutos asetuksiin, ettei usb asemaa enää käynnistyksessä oteta huomioon.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 19.03.12 - klo:20.59
ILOISIA UUTISIA: Sain Acer Aspire One A150-koneeni kuntoon!

Se jäi mysteeriksi, olivatko nuo Ubu 12.04 & Mint -asennusyritykseni sotkeneet koneeni BIOS:in, mutta sekaisin se oli. Ja  käynnistymättömyyden syyksi osoittautui juuri viallinen BIOS.

Kone oli ollut hyllyllä monta viikkoa, ja nyt ajattelin vielä kerran yrittää BIOS Flash:iä, ennen kuin puran koko koneen. Käytin nyt aivan uutta ja eri merkkistä USB-muistitikkua tähän BIOS:in lataamiseen. Tikku oli PNY-merkkinen 32 GB-tikku, minkä olin joku viikko sitten ostanut Expert-liikkeen tarjouksesta. (Käytin Acerin vasemmanpuoleista USB-porttia.)

BIOS-päivitys onnistui ensimmäisellä yrityksellä, ja nopeasti. Virrat päälle Fn + Esc -näppäimiä painaen ja kerran vielä virtanappia. Parikymmentä sekuntia vilkkui virtavalo, kun BIOS latautui ja sitten kone boottasi kuin ei mitään häikkää olisi koskaan ollutkaan.

(Ubu päivityksiä tuli sitten 60 kpl kun oli ollut kone hieman aikaa hyllyllä.)

Mitään rautavikaa ei tässä kuluneessa ja kolhiintuneessa mini-Acerissa siis ollutkaan. (Joten en vieläkään suostu pitämään Acereita surkeina tekeleinä, kuten jotkut kommentoijat ovat syyksi tarjonneet.)



 
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: vartsu - 20.03.12 - klo:22.08
ILOISIA UUTISIA: Sain Acer Aspire One A150-koneeni kuntoon!

Se jäi mysteeriksi, olivatko nuo Ubu 12.04 & Mint -asennusyritykseni sotkeneet koneeni BIOS:in, mutta sekaisin se oli. Ja  käynnistymättömyyden syyksi osoittautui juuri viallinen BIOS.




 

Tuskin,

Itsellä samanen kone ja aikoinaan oliko 2009? asensin siihen susen ja muutaman käyttökerran jälkeen sama tilanne päällä.
Bios päivityksellä alkoi taas toimimaan. Siinä biossissa joka koneessa oli, on kuulemma joku bugi joka aiheuttaa moisen.
Ei vaikuta onko win / linux. Se vaan lakkaa toimimasta tai sitten ei. Noin vastasivat Acerin huollosta aikoinaan kun kysyin takuuhommia, oli meinaan vajaat 6kk vanha kone silloin. Eikä vaikuta mikä käyttis on sisällä.
Otsikko: Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: qwertyy - 20.03.12 - klo:22.28
Mitään rautavikaa ei tässä kuluneessa ja kolhiintuneessa mini-Acerissa siis ollutkaan. (Joten en vieläkään suostu pitämään Acereita surkeina tekeleinä, kuten jotkut kommentoijat ovat syyksi tarjonneet.)
Kaikella kunnioituksella, niin ei tuo nyt kyllä ainakaan luottoja lisää kyseiseen merkkiin. Itse olen omistanut Acerin ja käytellyt lukuisia malleja. Sekä myöskin yrittänyt noita muutamaan otteeseen korjailla.

Henk.kohtaisesti olen sitä mieltä, että Acerin koneet on kaikista huonoimpia budjettiluokan koneita. Mutta myös arvokkaammissa malleissa kyseisellä valmistajalla on kyllä ihan järkyttävän huonoja malleja ollut myynnissä. Heillä on mm. ikävä tapa tunkea SiS:n piirisarjaa yms. ei kovinkaan hyviä rautaratkaisuja malleihinsa. Kaikenlisäksi heillä on ikävä tapa tehdä omia sovelluksia esim. Bluetoothin hallintaan ja näistä tuuppaa monesti löytymään rankasti käyttöä haittaavia bugeja.

Jos itselle laitan kannettavaa niin merkit on (satunnainen järjestys ja joitain harkitsemisen arvoisia merkkejä varmasti jää pois): Asus, HP (poislukien halvimmat mallit), Lenovo, Dell, Toshiba tai Apple. Acerin mallit skippaan ihan järjestään. Myös sen "ammattimallit" joiden olen nähnyt käyvän huollossa jopa viisi kertaa muutaman kuukauden käytön jälkeen ja aina samalla emolevyvialla.

Budjettiluokassa Asus tuntuu olevan laadultaan kyllä ylivoimaisesti paras. Ainakin tripla e sarjan koneet mitä olen nähnyt on fyysisesti ja raudaltaankin todella kestäviä koneita.

Lainaus käyttäjältä: HifiTollo
Käyttökokemukseni ovat olleet positiivisia. Ihme vikoja ei juurikaan ole ollut (enemmänkin XP-, Vista- ja Ubuntu-ongelmia).
Sanonpa vain, että erittäin monet "käyttöjärjestelmäviat" kulminoituu kyllä varsin monesti valmistajan onnettomiin koodaustaitoihin.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 21.03.12 - klo:21.09
Itselleni riittää, että tämä sinun surkeaksi tuomitsemasi rauta toimii taas mainiosti! (Kirjoittelen tätä juuri kyseisellä A150:llä.)

Samoin perheeni kaksi muuta Acer-läppäriä ja yksi Acer työasema.

Kiinnostavampaa kuin riidellä koneeni merkin laadusta tässä ketjussa, olisi kuulla lisää kommentteja BIOS:n mahdollisesta vikaantumisesta asennustilanteissa, ja niiden korjaamiskokemuksista.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Daneli - 21.03.12 - klo:21.17
Kiinnostavampaa kuin riidellä koneeni merkin laadusta tässä ketjussa, olisi kuulla lisää kommentteja BIOS:n mahdollisesta vikaantumisesta asennustilanteissa, ja niiden korjaamiskokemuksista.
:)  Nimen omaan. 

Tässä osoite missä voi jatkaa acer keskustelua: http://www.acer.fi/ac/fi/FI/content/contacts (http://www.acer.fi/ac/fi/FI/content/contacts) Lopukoot se tässä topicissa nyt tähän.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 21.03.12 - klo:21.25
...
Kiinnostavampaa kuin riidellä koneeni merkin laadusta tässä ketjussa, olisi kuulla lisää kommentteja BIOS:n mahdollisesta vikaantumisesta asennustilanteissa, ja niiden korjaamiskokemuksista.

Kiinnostavinta tässä on minusta se miksi rautavika ei tunnu rautavialta. Bios piirisarjoineen on välttämätön, kiinteä ja erottamaton osa Acerin rautatoimitusta.

Muutoinkin on vaikeata sulkea Acer tästä ulos jos kerran muista koneista bios ei koskaan hajoa - ainakin useampi on sanonut, että ei ole tällaista havainnut. Aika moni on täällä kuitenkin PC-koneita katsellut kymmeniä vuosiakin  :o . Päinvastaiset tarinat ovat tietysti kiinnostavia, jos sellaisia on - tarkoitan todellakin BIOS-ongelmia - ei sitä, että "koneessa ei toiminut enää mikään" - sehän on selvästi poweri-vika (tai sitten väärä väite tapahtuneesta).

Liittyykö tuo bioksen hajoaminen sitten näihin huonoihin piirisarjoihin joita emolla käytetään - joku elektroniikkaa tunteva voisi tästä ehkä antaa jonkun hyvän arvauksen? Vai onko kyseessä ylikuumeneminen, emon huonot materiaalit, väärät valmistustavat vai virransyötön ongelmat yhdistyneenä huonoihin piirisarjoihin?

Biosta voi kuitenkin ohjelmoida - käyttö/ohjelmistojärjestelmät eivät sitä tee asennusvaiheessa eivätkä missään muussakaan vaiheessa. Joten mitään "mysteeriä" tässä asiassa ei ole. Tyypillisesti ohjelmointi tapahtuu valmistajan (bioksen) ohjelmilla - joten mikään ei tässä etäisestikään viittaa siihen, että tällaista olisi tehty. Tällaiset ohjelmistot eivät liity mihinkään ohjelmistojärjestelmään erityisesti eikä niitä ajeta ohjelmistojärjestelmän sisältä (vaikka ne sieltä käynnistettäisiinkin).

qwertyy:n kaikista kohdista olen kyllä aivan samaa mieltä - tosin siinä tuli ilmi joitakin heikkouksia, joista en ollut näin yksityiskohtaisesti perillä.

EDIT: Edelle näytti tulleen muuta tekstiä. Tämä on kuitenkin it-tekninen foorumi, johon kuuluu it-tekninen lähestymistapa. Ei täällä voi pakottaa teknisten asiantuntijoiden keskustelua sille asteelle niin, että asia on "mysteeri", jos se ei sitä ole tai että ohjelmistojärjestelmät ohjelmoivat väärin biosta, jos mikään sellainen ei ole mahdollista. Sinänsä se on mielenkiintoista, että minkälaisia rautavikoja esiintyy ja minkä merkkisiin niitä vikoja syntyy. Lukijat varmaan osaavat itse vetää johtopäätöksensä siitä, että ovatko arviot tilastollisesti merkittäviä vai eivät ole. Ei kai kukaan oikeasti usko, että Suomen Acerille annettu suljettu palaute vaikuttaa jotakin Acer Corporation myynti- ja valmistusstrategiaan?
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: qwertyy - 21.03.12 - klo:22.10
Liittykö tuo bioksen hajoaminen sitten näihin huonoihin piirisarjoihin joita emolla käytetään - joku elektroniikkaa tunteva voisi tästä ehkä antaa jonkun hyvän arvauksen? Vai onko kyseessä ylikuumeneminen, emon huonot materiaalit, väärät valmistustavat vai virransyötön ongelmat yhdistyneenä huonoihin piirisarjoihin?
En ainakaan itse ole tietoinen, että nuo olisi mitenkään yhteydessä toisiinsa. Vaikka tietysti on mahdollista, että itse biosin sisältävä piiri tai muistihan se oikeastaan käytännössä on, voi olla niin huonolaatuinen, että se rikkoutuisi "mekaanisemmalla tasolla". Tosin veikkaan, että biosit taitaa majailla vain muutaman tyyppisillä piireillä?

Tuli mieleen, että Asuksen koneessa olen törmännyt erikoiseen bios ongelmaan, että käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen. Oli se sitten Linux tai Windows saattoi muistaakseni verkkoyhteydet jäädä jotenkin ohjelmallisesti täysin nalkkiin. Tämän pystyi ohittamaan sillä, että irroitti akun irti noin 10s ajaksi, kytki paikoilleen ja virrat päälle --> Kappas vain taas oli normaalisti elämää koneessa. En tiedä mikä tuon tarkalleen aiheutti, mutta veikkaisin että joku erikoinen biosissa oleva virransäästöön liittyvä ominaisuus tuon teki. Tämä ominaisuus taisi häipyä viimeisimmillä bios päivityksillä kokonaan kyseisessä koneessa.

Itse olen tehnyt varmasti kymmeniä bios päivityksiä ja ei tule mieleen, että lopullisesti olisin saanut mitään nalkkiin. Bios päivitykset on kuitenkin pääsääntöisesti tehty varsin idioottivarmoiksi tapahtumiksi ja esim. pöytäkoneessani saa dippikytkimellä toisen biosin käyttöön vaikka jotenkin onnistuisi fläshimään muistin pahasti pieleen. Joskus tahallani yritin fläshiä väärällä bioksella yhtä konetta ja päivitysohjelma antoi heti ilmoituksen, että bios ei ole yhteensopiva, eikä kone antanut sitä tehdä. En toki suosittele koska tuohan on ihan päivitysohjelmasta kiinni.

Tietysti aina kannattaa varmistaa koneiden virransyöttö päivityksiä tehdessä. Koskee varsinkin vanhempia koneita joissa piirin "polttaminen" kestää oikeasti yllättävän pitkään.

Tai tuli mieleen että jossain koneessa oli sössitty olikohan juuri sähköjen takia bios, mutta kyseisen mallin pystyi kuitenkin vielä palauttamaan, vaikka kone ei tuntunut reagoivan yhtään mitenkään. En ole ihan varma, mutta suurimmassa osassa piirejä taitaa olla jonkinlainen suojaominaisuus, että muistia ei koskaan ihan kokonaan pyyhitä yli ja jollain näppäinyhdistelmällä koneen saa joltain tietyltä muistilta vielä yrittämään hakea uudelleen ohjelmistoa. Piti tähän loppuun välillä ihan mielenkiinnosta kuukailla ja tuossa linkin ketjussa näyttää kuvasta ja kuvauksesta päätellen päivitys meneen pieleen, mutta minusta tuon pystyisi palauttamaan ihan disketiltä kuten järjestelmä näyttää pyytävänkin.
http://www.techsupportforum.com/forums/f15/bios-update-gone-wrong-465213.html

Täälläkin näyttää olevan pelastettu toivottamalta näyttänyt eee josta tahallaan revitty piuhat irti kesken päivityksen, että bios menisi juntturaan
http://pressf1.pcworld.co.nz/archive/index.php/t-108953.html?s=2df2d139b7518d782fda1a90a8778b09
Lainaus
This is not a question, it's a guide.

I've done this twice now (edit: thrice), so i'm talking from experience.

I've removed the battery & mains power while it was updating the BIOS (I let it update for around 45 secs so it at least did the first part of the flashing). After this I confirmed it was dead. The screen doesn't light up, only the power light is on (other time WiFi was on too), no HDD activity or anything else.

To recover, have the Eee's BIOS .ROM file (downloaded from ASUS website) renamed to 701.ROM on a FAT16 formatted Flash Stick. Plug it into any USB slot, and turn the Eee on. If the Flash Stick has lights, it will continuously blink for a second or 2 (depending on speed). Continue to wait 10 mins, then power off the Eee, then turn it back on, and it's recovered! There is no need to press Alt+F2.

Mutta tosiaan. Ikään. En milloinkaan. Ole nähnyt vielä konetta mikä olisi mennyt vain yhtäkkiä pimeäksi ja vaatinut biospäivityksen. Minusta kyllä varsin hyvä esimerkki Acerin laadusta jos niissä tuollaistakin ilmenee  :)
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 22.03.12 - klo:08.54
Selvyyden vuoksi lienee paikallaan todeta (muille lukijoille), että quertyyn kertomat bioksen vaurioitumiseen liittyvät ongelmat liittyvät bioksen ohjelmointiin, jota tässä tapauksessa ei ole tehty (eivätkä ne liity mihinkään tiettyyn käyttöjärjestelmään saati sen asennukseen).

Näkyy kyllä tässä ohjelmoinnissakin olevan monenlaisia suojamekanismeja. Itse flashaan käsiini saamiin koneisiin, uusiin tai vanhoihin, suunnilleen ensimmäiseksi uuden bioksen. Ongelmia ei ole ollut, mutta sinänsä en ole lähtenyt kokeilemaan miten turvamekanismit olisivat toimineet.

Tuo kertomuksesi, quertyy, tuo mieleen tiettyjä käynnistysongelmia takavuosilta. Tämä on siis eri asia kuin mitä tämän ketjun aloittajalla oli.

Tässä omassa tapauksessani:  syy- ja seuraussuhteessa en ole koskaan ajatellut, että bios sinänsä aiheuttaisi mitään - sehän on muuttumaton osa koodia - vaan, että tietyntyyppinen rautavika on aiheuttanut sen, että kone ei käynnisty. Näissäkään siis bios ei ole mitenkään nollaantunut. Tarkemmin:

Joskus kone ei lähtenyt käyntiin. Vaivat tihentyivät koneen vanhetessa. Se miten koneen sai tyypillisesti käynnistymään heti, oli koneen tekeminen täysin virrattomaksi. Tämä tapahtuu odottelemalla tunnin tai sitten:
- virtojen katkaisu, mutta koneen pitäminen kiinni sähköverkossa
- näytön irrottaminen jotta kone ei saa virtaa sen kautta tai sitten virran sulkeminen siitäkin
- käynnistysnapin painaminen silloin kun kone ei saa virtaa (siis joku kytkin jossakin suljettu, powerissa tai koneen ulkopuolella, jolloin kone ei saa virtaa, mutta on kiinni sähköverkossa)
- tällöin koneen tuulettimet yleensä pyörähtävät
- näytön kiinnittäminen
- koneen käynnistys normaalisti

Olen tulkinnut tätä ongelmaa siten, että kone on jotenkin saanut sähköpiikin, jota vanhentunut tai muutoin huono emolevy ei hyväksy. Tämä piikki on saattanut emolevyllä jotakin sellaiseen tilaan, että käynnistys ei onnistu. Sinänsä itse bios-ohjelmaan tämä ei liity, koska se ei ole vaurioitunut - ilmeisesti emolevy ei kuitenkaan ole ollut niin huono, että bios olisi pyyhkiytynyt pois. Joku käynnistymiseen liittyvä on kuitenkin ollut jumissa.

Syy- ja seuraussuhde ei tässä mielestäni mene niin, että bios olisi estänyt koneen käynnistymisen, vaan että koneen rautaongelmat ovat aiheuttaneet sen, että bios-ohjelmat eivät ole toimineet. Tällä tilanteella ei ole ollut mitään tekemistä käyttöjärjestelmän tai ohjelmien asentamisen kanssa eikä tämä ilmennyt Linuxilla (siis sitä ei käytetty, tosin tuskin sillä mitään merkitystä tässä oli). Ainakin Soltek-emot saivat tällaisia hepulikohtauksia, mutta Pentium II/III aikakaudella oli mielestäni muitakin koneita jotka oireilivat näin. Viime aikoina en ole Asus-emoilla tavannut mitään tällaista (enkä muistaakseni vanhemmilla EpoXeillakaan).
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 22.03.12 - klo:15.23
Mielenkiintoinen teoria, ja pohdiskelu.

Mutta ellei mielestäsi BIOS:in koodi olisi ollut lainkaan vioittunut, niin miksi sen flashäys korjasi tilanteen?

Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 22.03.12 - klo:15.31
Mielenkiintoinen teoria, ja pohdiskelu.

Mutta ellei mielestäsi BIOS:in koodi olisi ollut lainkaan vioittunut, niin miksi sen flashäys korjasi tilanteen?

Täsmensin yllä tuota omaa tapaustani. Siinä BIOS ei vioittunut eikä flashäystä tehty. Koneen tekeminen täysin virrattomaksi auttoi.

Tapaus on siis eri kuin mitä sinulla oli nyt.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 22.03.12 - klo:16.49
Googlasin haulla "BIOS ongelma"

(Se oli vain noilla sanoilla ja suomenkielinen haku) - tuotti 117 000 tulosta.

Vaikea uskoa, että nämä BIOS sekoamiset olisivat harvinaisia ja että näitä sattuisi vain acereille.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: JaniAlander - 22.03.12 - klo:17.26
Kyllähän noi flash rom-piirit suhteellisen varmoja on, mutta eivät niin varmoja kuin wanhan ajan perinteiset rom-piirit, eli kaipa noita vioittumisia voi silloin tällöin sattua merkistä riippumatta.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 22.03.12 - klo:18.19
Googlasin haulla "BIOS ongelma"
(Se oli vain noilla sanoilla ja suomenkielinen haku) - tuotti 117 000 tulosta.
Vaikea uskoa, että nämä BIOS sekoamiset olisivat harvinaisia ja että näitä sattuisi vain acereille.

Bios ongelmia on useammanlaisia, jota ei ole tässä keskustelussa ehkä selkeästi tuotu esille:

1.
Bioksen konfigurointi "ongelmat", esim. käyttöjärjestelmää asentaessa tai vaikkapa uutta kovalevyä asentaessa varsinkin jos mukana on IDE-rekkuloita. Kaikenlaista muutakin säätöä pitäisi osata tehdä.

Nämä eivät ole ollenkaan ongelmia, vaan kysymyksiä, jotka johtuvat siitä, että mitään vastaavaa ei ole tullut tehtyä aiemmin.


2.
Bioksen asetusten muuttuminen itsestään. Tämä on jonkinlainen ongelma, koska tällaista ei pitäisi tapahtua. Bioksessahan on tallessa, paitsi se mitä flashillä sinne ajetaan, myös edelliset konfiguroinnit. Nämä muuttuvat esim. emolevyn patterin heiketessä ja esim. Asus-emoilla on tapana joskus hukata levyjen boottijärjestys. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä käyttö/ohjelmistojärjestelmän kanssa eikä tämä liity mihinkään asentamiseen.

Tämä on ongelma jos asiaa ei hallitse ja pienehkö haitta jos sen hallitsee. Nämä haitat ovat tyypillisesti rajallisia eivätkä johda siihen, että kone mykistyisi täysin. Bios ei tässä vaurioidu, ainoastaan osa muutettavissa olevista asetuksista muuttuu käyttäjän kannalta katsottuna hallitsemattomasti.


3.
Acerilla tapahtuva bioksen kuoleminen.

(Tein saman haun mitä suosittelit ja ensimmäiseltä sivulta löytyi heti kaksi tällaista. Kaikki muut, joihin pääsi, olivat edellisen 1-kohdan asioita.)
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: maalainen - 22.03.12 - klo:19.21
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.  Koneen sammuttamisessa oli ongelmia.
Flashin päivittäminen korjasi tilanteen.

Mikä lienee aiheuttanut vioittumisen – varmaa en osaa sanoa? Epäilen jännitepiikkiä yhdistettynä laitteen ikään. Tästä kokemuksestani päättelen, että BIOS saattaa vikaantua ilman käyttäjän toimiakin.








Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: Ganymedes - 23.03.12 - klo:08.04
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.  Koneen sammuttamisessa oli ongelmia.
Flashin päivittäminen korjasi tilanteen.

Mikä lienee aiheuttanut vioittumisen – varmaa en osaa sanoa? Epäilen jännitepiikkiä yhdistettynä laitteen ikään. Tästä kokemuksestani päättelen, että BIOS saattaa vikaantua ilman käyttäjän toimiakin.

Tämä voi olla näillä tiedoilla aika moni eri asia ylläluetelluista ... riippuen miten tarkkaan oikeasti tutkit.

En epäile, että bioksen flashaus auttoi, mutta oliko se tarpeen, on jo toinen juttu. Tarkemmin:

a. Edellä kerroin pitkähkösti ongelmasta, joka hyvin saattoi olla luonteeltaan PCI-väylän putoaminen pois pelistä. Asia mielestäni jotenkin liittyi juuri näytönohjaimiin, jotka olivat PCI-väyläisiä tuon aikakauden koneilla.

Tässä tapauksessa auttoi koneen tekeminen virrattomaksi. Tiedän, että jotkut tekivät kaikenlaista muutakin, ja saivat koneen toimimaan, mutta oikeasti koneen virrattomaksi tekeminen riitti.

Toinen juttu on se, että paheniko tuo ongelmasi aikaa myöten? Minun tapauksessani se teki sitä. Ongelman perussyy saattoi olla jännitepiikki ja huono suojaus niiden varalta, mutta paremminkin epäilisin Soltek-emojen kondensaattoreita joilla oli taipumuksena alkaa pullistella muutaman vuoden päästä. Jossain vaiheessa emo lopetti toimintansa kokonaan.

Tässä tapauksessa ei siis ole kyse bios-ongelmasta vaan koneen huonosta elektroniikasta, joka estää bioksen toiminnan bootissa.


b. Kokeilitko palauttaa tehdasasetukset? Mainitsemassasi flashauksessa tapahtuu koneen tekeminen virrattomaksi ja myös tehdasasetusten palauttaminen. Jos tuo olisi auttanut, niin silloin ongelma olisi ollut ryhmässä 2) aiemmassa postissani. Kyse ei tällöin ole bioksen vioittumisesta, vaan bioksen asetusten hallitsemattomasta muuttumisesta.
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: ajaaskel - 23.03.12 - klo:09.12
Lainaus
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.

Huonosti käyttäytyvä PCI-väylän kortti voi aiheuttaa tuollaisen ilmiön.  BIOS-päivitys saattaa auttaa jos siinä on jokin korjaus juuri kyseistä ilmiötä vastaan.  Ei kannata myös unohtaa risan kortin mahdollisuutta (katkos/lämpövika jossain).
Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: maalainen - 23.03.12 - klo:10.15
Itselläni jostain tuntemattomasta syystä johtuen BIOS sekosi hieman. Ei näkynyt BIOS:n tiedoissa mitään kolmesta PCI-väylässä olevista laitteista.  Koneen sammuttamisessa oli ongelmia.
Flashin päivittäminen korjasi tilanteen.

Mikä lienee aiheuttanut vioittumisen – varmaa en osaa sanoa? Epäilen jännitepiikkiä yhdistettynä laitteen ikään. Tästä kokemuksestani päättelen, että BIOS saattaa vikaantua ilman käyttäjän toimiakin.

Tämä voi olla näillä tiedoilla aika moni eri asia ylläluetelluista ... riippuen miten tarkkaan oikeasti tutkit.

En epäile, että bioksen flashaus auttoi, mutta oliko se tarpeen, on jo toinen juttu. Tarkemmin:


Post-vaiheessa näytölle tuli viesti, missä kehoitettiin päivittämään system processor flash. Niin sitten teinkin, koska se oli mielestäni oikea ratkaisu. Toki olin sitä ennen palauttanut oletusasetukset ilman korjaavaa vaikutusta. En muistaakseni sammuttanut virtoja missään vaiheessa  – tuskin olisi auttanutkaan.

(Soltekin emolevyt ovat näköjään huonoja vanhetessaan; eräskin yksilö ei jaksa aina käynnistyä. Elkot näkyy olevan ihan siistissä kunnossa, mutta mistäs niistä tietää... ehkä ne pitää korvata uusilla joskus, jos viitsii)





Huonosti käyttäytyvä PCI-väylän kortti voi aiheuttaa tuollaisen ilmiön.  BIOS-päivitys saattaa auttaa jos siinä on jokin korjaus juuri kyseistä ilmiötä vastaan.  Ei kannata myös unohtaa risan kortin mahdollisuutta (katkos/lämpövika jossain).

Hyvä pointti, mikä antaa aihetta seurata tilannetta. Vaihdoin tosiaankin joitakin viikkoja sitten toisen näyttiksen laitteeseeni. Ihan kiitettävästi on pelittänyt tähän asti. Toinen todennäköisempi vaihtoehto on tietenkin PCI-väyläinen äänikortti(Yamaha XG). Se on toiminut kuitenkin omasta mielestäni kohtullisen hyvin(n.5kk.); ainoa "sisäinen" äänikortti, mikä edes jotenkin soveltuu laitteistostooni(xSeries330, 8674).




Otsikko: Vs: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
Kirjoitti: HifiTollo - 23.03.12 - klo:10.59
Tästä onkin kehkeytynyt aika oivallinen keskustelu-thread!

(Henkilökohtaisesti olen tietenkin iloisin siitä BIOS flash -ohjelinkistä, minkä avulla sain koneeni korjatuksi. Kiitos vielä!)

Mutta kaikkiaan tämä keskustelu on sangen yleissivistävä, ja antaa tällaiselle harrastelijalle paremman ja laajemman ymmärryksen tietokoneen mahdollisista rautavioista ja käyttäytymisestä, mistä voi olla apua vastaisuudessakin. Ymmärrän nyt että "BIOS:in toimimattomuutena" ilmenevä vika, ei välttämättä ole itse BIOS:in vika, vaan asiaan vaikuttaa lukuisat muut rauta-asiat, mitkä estävät BIOS:in normaalin toiminnan käynnistyksessä.

Poikani muistutti minua eräästä aiemmasta tapauksesta. Silloin Fujitsu-merkkinen työasema tuotti myös käynnistyksessä mustan ruudun, millä kursori kyllä vilkkui vasemmassa ylänurkassa, mutta muuta ei sitten tapahtunutkaan. Ei BIOS-ilmoituksia, ei mitään. Avasin koneen ja kun ei päällepäin näkynyt mitään palanutta tai rikkoutunutta, niin ostin uuden BIOS-pariston ja vaihdoin, mutta sekään ei auttanut. Se kone tuli sitten vietyä kierrätyskeskukseen. Nyt kyllä tutkisin perusteellisemmin.

Kiitos vielä kaikille kommentoijille, etenkin teille, joilla on todellista korjauskokemusta ja tietoa: viisautta on hyvä jakaa!