Kirjoittaja Aihe: RATKAISTU: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?  (Luettu 16165 kertaa)

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Taisin rikkoa koneeni viime yönä, siihen ei tule virran kytkemisen jälkeen näytölle yhtikäs mitään. Ei edes BIOS-tiedotetta, Ubuntun lataamisesta puhumattakaan.

Olen pari vuotta käyttänyt Acer Aspire A150 -miniläppärissäni Ubuntua, viime vuoden 10.04 versiota.

Nyt ajattelin kokeilla Ubuntun 12.04 Daily Build -versiota. Päätin ensin pienentää levypartitiota Parted Magic-ohjelmalla, ja asentaa uuden version omalle pienelle testipartitiolle. Tein aivan uudelle USB-muistitikulle Unetbootin-ohjelmalla bootaavan Parted Magic jakelun. (Käytin uusinta Parted Magic -jakelua, minkä asensin kehittäjän ohjelmistolähteestä, samoin uusinta Unetbootin-versiota).

En saanut kuitenkaan bootattua tikulta. Parted Magic-tikun käyttiksen lataus juuttui pian johonkin "unknown keyword"-herjaan. Sammutin koneen, irrotin tikun ja kytkin virran, jolloin Ubuntu 10.04 käynnistyi normaalisti.

No, ajattelin sitten olla partitioimatta systeemilevyä, ja koeajaa Ubu 12.04:sta tikulta. Kasasin Ubuntu 12.04 (20.02 Daily Build)-version samalle USB-tikulle. Sekään ei bootannut, vaan tuli jotain herjaa (Kernel panic - no sync ...)
Sammutin koneen, irrotin tikun ja kytkin virran, jolloin Ubuntu 10.04 käynnistyi taas normaalisti.

Aloin epäillä upouuden USB-tikun toimintaa, tai sitten Unetbootin-ohjelman, eikö noilla saakaan kunnollista boottaavaa asennusmediaa aikaan?

Mieleeni tuli kasata joku muu, tikulta koeajettava, Linux-versio, jotta näkisi boottaako unetbootinilla tikulleni kasattu mikään käyttis. Joku oli kehunut Mint Linux:ia, ja sen versioita sai myös Unetbootin:lla kasattua.

No, koneenihan boottasi ja pääsi heti Mintin asennusvalikkoon, ja valitsin (ainakin mielestäni) koeajon tikulta. Mintin teräksenharmaa näyttö oli outo, mutta käyttis näytti toimivan. USB-tikultani siis pystyi boottaamaan, ja Unetbootin pystyi kasaamaan boottaavan käyttiksen tikulle. Päätin ajaa koneen alas, irrottaa tikun ja boota vanhan tutun Ubuntu 10.04:n taas kiintolevyltä.

Mutta!

Kun koneeseen laittaa virrat, niin näytölle ei tule niin yhtään mitään, ei BIOS -ilmoituksia F2 boot  menu jne. F12 ei vie boottilaitteen valintaan kuten ennen. Ubuntu ei lataudu. Eikö koneeni edes lataa BIOS:lta? Miten asennan uudelleen Ubuntun, ellen edes pääse bootti-valinkoon?

Olenko onnistunut testilläni tosiaan tuhoamaan kelpo koneeni?

Onko mitään enää tehtävissä?

(Moderaattori: siirtäkää tämä, jos laitoin väärään ketjuun, mutta tarvitsisin todella apua tähän ongelmaan.)
« Viimeksi muokattu: 19.03.12 - klo:21.00 kirjoittanut HifiTollo »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #1 : 22.02.12 - klo:20.29 »
Ei mikään käyttöjärjestelmä (/ohjelmistojärjestelmä) vaikuta biokseen. Bioksen hajoaminen itsestään - silloin kun sitä ei ohjelmoida - on myös aika kaukaa haettua, koska koneessa on huomattava määrä muita komponentteja, jotka voivat hajota.

Eli siis koneesi hajosi, ei bios, kaiken todennäköisyyden mukaan.

Voiko käyttö/ohjelmistojärjestelmä sitten hajottaa koneen mainitsemillasi oireilla - teoriassa ajamalla näyttöä väärillä asetuksilla tämä on mahdollista. En tosin tunne rautaa niin tarkkaan, että osaisin sanoa onko tämä teoriassakaan mahdollista miniläppärilläsi ja sen tyyppisellä näytöllä.

Eli kaiken todennäköisyyden mukaan kone vain hajosi - sen hajoaminen yleensä tapahtuu tai käy ilmi seuraavassa bootissa. Joten tällä perusteella Mintiä on aika turha syyllistää.

Toisaalta, mitä tämä hajoaminen tarkoittaa? - sanoit että näyttöön ei tule kuvaa. Seuraavia asioita tulee mieleen siitä:

- toimiiko kone kuitenkin? Siis syttyvätkö ledit, pyöriikö kovaleyvy, "kuulostaako normaalilta"?
- näkyykö kuva ulkoisella näytöllä?
- onko näyttö irti mekaanisesti, siten että sen huomaisi ... liikuttele ja painele sitä (varovasti)?
- onko joku oikosulussa siten, että kone ei sen vuoksi toimi (virtalähde, jopa akku, näppis ...)?

No, rautaspecialistiahan tämä kaipaisi koneen ääreen. Mitenköhän esim. emolevyn pariston loppuminen ilmenee tuollaisessa koneessa?

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2148
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #2 : 22.02.12 - klo:20.30 »
irroita akku ja anna laitteen olla ilman akkua ja virtaa yön yli.

Laita akku paikalleen sitten ja kokeile käynnistää. Ja jos ei kone boottaa tai tule mitään indikaatiota elämästä (ei virtavaloja tms) varmaan ainoa vaihtoehto on viedä kone huoltoon.
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #3 : 22.02.12 - klo:20.34 »
irroita akku ja anna laitteen olla ilman akkua ja virtaa yön yli.
...

Hyvä vinkki  :) ... vastaavan kylmän bootinhan joutuu toisinaan tekemään työasemillakin (silloin kun on kyseessä joku oikutteleva rauta tai emolevy on hiipumassa).

... tosin käsittääkseni riittää, että irrotat akun ja painat virtanappia akku irrotettuna (ikäänkuin kytkeäksesi virran).

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #4 : 22.02.12 - klo:21.01 »
- Ulkoinen näyttö pysyy yhtä pimeänä kuin läppärin omakin. Ikävä kyllä.

- Virtanapin ledi syttyy kun sitä painaa koneen käynnistämiseksi, ja jää palamaan. Kuten ennen hajoamistakin.

- NumLock ja CapsLoc ledit välähtävät käynnistettäessä. Kuten ennen hajoamistakin.

- Jotain hurinaa kuuluu läppärin sisältä virran ollessa päällä, mutta en osaa sanoa, onko se tuuletin, kovalevy vai molemmat, kun on niin pieni miniläppäri.

Tuskin kannattaa 250 Eur hintaista konetta huoltoon viedä?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #5 : 22.02.12 - klo:21.39 »
Varmaan pitäisi ohjata jollakin näppäimillä, jotta ulkoiseen näyttöön tulee kuva ...

Vaikuttaisi lähinnä siltä, että näytön liittimet ovat pettäneet ... voisi olla näytönohjain rikkikin, mutta silloin bootti oletettavasti keskeytyisi, joka ei nyt kuulosta tapahtuvan. Voi tietysti olla niinkin, että näytön elektroniikkakin on hajonnut, joka olisi isompi remontti.

Viralliseen huoltoon ei taida kannattaa viedä, mutta jos löytyy joku harrastelija ...

Ehkä joku on avannut tällaisen koneen ja keksinyt paremmin mistä on kyse ... voi olla tyyppivikakin, jolloin Google voisi auttaa?

Daneli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1037
  • Red Hat Chili Peppers
    • Profiili
    • www.daneli.org
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #6 : 22.02.12 - klo:23.34 »
Ubuntun asennus voi joskus rikkoa ainakin koneen näytönohjaimen. Joskus käy niin ettei ubuntun asennuksen aikana näytönohjaimen tuuletin toimi ja näytönohjain lämpenee liikaa. Tietty voi siinä integroidussa emossa sulaa muutakin.

En ole kuitenkaan kyseiseen ongelmaan törmännyt muutamaan vuoteen. Mutta muistan muutamankin ubuntu asennuksen parinvuoden takaa jossa kävi juuri näin. Silloin muistan asentaneeni ubuntua kylmäkallet koneen alla parvekeella siihen pisteeseen että sain näyttiksen ajurit asennettua.  :D

   

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #7 : 22.02.12 - klo:23.41 »
Kyseisessä miniläppärissä vaihdetaan näyttöä F5-näppäimellä, sitä on kokeiltu.

Googleakin tongin, ennen kuin tänne kirjoitin.

Hurjaa jos näytönohjain on kärähtänyt.

CoReD

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #8 : 22.02.12 - klo:23.53 »
Läppärit osaa olla joskus jänniä kavereita..  :)

Itselläni oli yhdessä vaiheessa käytössä syntisen vanha hp:n läppäri "servukoneena" ja oikutteli vähän samaan tapaan. Pelasi muutaman päivän ilman mitään ongelmaa (mitä nyt lämpeni niin että jouduin irroittamaan näppiksen ja pistämään parit 12mm tuularit hönkimään ala- ja yläpuolelta ettei kaatunut ylikuumenemiseen  ;D) ja yksi kaunis päivä bootin jälkeen näyttö ei välähtänytkään. Ei mitään, virrat pois ja uudelleenkäynnistystä uudestaan ja uudestaan eikä mitään eloa. Loppuviimeksi hakkasin vaan sokkona käyttäjän ja salasanan sisään ja avot ssh-yhteys pelaa ja kone toimi näyttöä lukuunottamatta täysin normaalisti. Useimmiten näyttö myös "elpyi" kun kone oli ollut jonkun aikaa päällä, eli kun kone oli muutaman tunnin hyrissyt ja kävi hiireä sohaisemassa niin hupsista, näyttöön tulee kuva. Näyttö saattoi toimia seuraavaan boottiin tai kuolla taas hetken päästä omin nokkinensa.. Ota siitä sitten selvää :D

Tällä hetkellä käytössä oleva läppäri ei käynnisty jos virtalähde on kiinni koneessa ja edellinen läppäri ei suostunut käynnistymään mikäli mitään usb-laitteita oli kiinnitettynä. :D Jänniä vikoja...

Kannattanee nyt siis kokeilla niin että napsii virrat, akun ja kaikki lisälaitteet irti ja antaa koneen huilia jokusen tunnin ja yrittää sitten uudestaan. Emolevyn patteri kannattaa myös käyttää irti mikäli se irrotettavissa on, ilman, että tarvitsee koko runko avata. Jos ei vieläkään tule kuvaa niin koittaa sitten toisinpäin ja antaa sen koneen olla käynnissä muutaman tunnin ja seurailee josko se näyttö siitä elpyy niinkuin itsellä tuon yhden läppärin kanssa kävi.

Huoltoon ei kannata viedä, Velottavat jo puolet uuden hinnasta pelkästään siitä että toteavat että kyllähän se rikki on ja korjaus maksaa ainakin tän ja tän verran.. Muuta ku tutun tutuilta kyseleen josko joku voisi sitä vilkasta ja jos ei tekijää löydy niin loppuviimeksi sen voi aina itse purkaa ja alkaa ihmettelemään josko vika löytyisi.. Siinä vaiheessa kun ei yleensä enää mitään menetettävääkään ole :D

E: näyttis tuskin on kärvähtänyt kerrasta. Useimmiten hajoamassa oleva näyttis alkaa kuitenkin oikuttelemaan ja piirtelemään jänniä ruutuun ennenkuin sanoo itsensä irti. Jos taas olisi ihan joku kunnon oikosulku päässyt käymään niin ei se kone siitä heräilisi mihinkään suuntaan tai vähintäänkin biibberi pitäisi jatkuvaa ulinaa. Jonkunlaisen lämpösuojan kytkeytyminen on toki mahdollista. Pienemmissä läppäreissä koko järjestelmää jäähdytetään useimmiten isolla siilellä ja yhdellä tuulettimella, eli kunhan sieltä jotain hurinaa kuuluu, niin jäähdytys pelaa. Se toki on mahdollista että siili on sieltä näytönohjaimen seudulta niin tukossa että pääsee lämpiämään liiaksi eikä suostu siksi antamaan kuvaa joten kannattanee sohia vielä imurilla kaikki välit ja aukot, ritilät ja muut reiät puhtaiksi ja antaa imurin imeä isommista aukoista sen verran pitkään, että syvemmällä olevakin pöly lähtee liikkeelle.

Siivottu -Storck
« Viimeksi muokattu: 23.02.12 - klo:05.45 kirjoittanut Storck »
Asus Maximux IV Hero | i5-4670K | Thermalright Archon SB-E | 2x4GB RipjawsX | GTX 970 4GB  | Samsung 128GB 840 Pro | Kingston 480GB SSDNow V300 | 2TB WD Green | Fractal Design Define R4 | Seasonic G-550 | Creative Sound Blaster Z |  Asus PB278Q | Win 8.1

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #9 : 23.02.12 - klo:09.05 »
Läppäreissä olen törmännyt ainakin kahteen asiaan:  1)  Laturin ennen aikainen pettäminen 2) Pöly rakentaa sitkeän huopamaton koneen sisälle joka tukki tuuletuksen.  Tämä tapahtuu usein jo vuoden käytön jälkeen.  En tunne läppärisi rakennetta, HP: n eräs malli  on kurja putsattava kun jouttuu purkamaan niin paljon, Acerin 5520 jota olen joutunut ajoittain siivoamaan itse on taas melko helppo. Kunnollinen putsaus vaatii aina koneen purkamisen. Tukkeutuvat kohdat eivät näy ulos. Kumpikaan noista koneista ei mennyt rikki tuossa tilanteessa vaan jumahtivat jonkin aikaa käynnistyksen jälkeen.  Se kolmas asia mikä tuli vielä mieleen läppäreihin ja muihinkin laitteisiin liittyen on että Litium-akut kestävät aika tarkasti kaksi vuotta, ilman kosteus pilaa ne siinä ajassa. DealExtreme: stä sain Acerin akun edullisesti ja on toiminut ok mutta mitään takuutahan en tietenkään anna heidän puolestaan.  

Tuolla on valokuva mitä tuli esiin kun tuuletin irrotettiin Acerin sisältä:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=36859.msg288695#msg288695

Se harmahtava mössö on pölystä yhteen liimautunutta huopamaton kaltaista ainetta joka oli tukkinut tuuletuksen tien kokonaan.

Edit: Niin tuo otsikon kysymys, vastaan ei tai melkein mitä tahansa muuta on varmemmin tapahtunut.
« Viimeksi muokattu: 23.02.12 - klo:09.25 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Jtkone

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 878
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #10 : 23.02.12 - klo:10.49 »
Jos koneessa palaa pelkkä virtavalo ja mikään muu ei toimi niin itse olen palauttanut useammankin Acer Onen bios vian seuraavalla ohjeella:
http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #11 : 23.02.12 - klo:20.15 »
Ubuntun asennus voi joskus rikkoa ainakin koneen näytönohjaimen. Joskus käy niin ettei ubuntun asennuksen aikana näytönohjaimen tuuletin toimi ja näytönohjain lämpenee liikaa. Tietty voi siinä integroidussa emossa sulaa muutakin.

En ole kuitenkaan kyseiseen ongelmaan törmännyt muutamaan vuoteen. Mutta muistan muutamankin ubuntu asennuksen parinvuoden takaa jossa kävi juuri näin.
...  

Mitä tuo tarkoittaa?

Jos vika on "Ubuntun asennuksessa" ...

... niin tarkoitatko, että Windowsin asennus sitten pyörittää tuota tuuletinta ja Ubuntun asennus ei?

Vai tarkoitatko, että läppäri on suunniteltu kertakäyttöiseksi, jolloin siihen ei voi asentaa mitään uutta käyttistä, vaan käyttää Windowsia joka esiasennettuna ohjelmistojärjestelmänä osaa pyörittää tuota puhallinta asennuksen jälkeen?

En heti pidä kumpaakaan edellä mainittua uskottavana - jos et erikseen selitä - ... paremminkin pidän kyseistä konetta viallisena tai bioksen osalta väärin konfiguroituna - jos kerran tuulettimet eivät pyöri asennusvaiheessa.

Voitko myös kertoa läppärimallit jotka käyttäytyvät noin?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #12 : 23.02.12 - klo:20.17 »
Jos koneessa palaa pelkkä virtavalo ja mikään muu ei toimi niin itse olen palauttanut useammankin Acer Onen bios vian seuraavalla ohjeella:
http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html

Mielenkiintoista, siis bios kuolee koneessa "itsekseen" - en ole moisesta kuullutkaan. Nämä Acerin tyyppiviat eivät lakkaa hämmästyttämästä.

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #13 : 23.02.12 - klo:20.28 »
Kiitos nimimerkille Jtkone tuosta linkistä BIOS-flash:äykseen!
Mutta sekään temppu ei saanut konettani näyttämään yhtikäs mitään näytöllään, saati boottaamaan.
Ilmeisesti vika ei siis liene koneeni BIOS:ssa.

Kiitos nimimerkille Daneli:
Tuo näytönohjaimen kärähtäminen saattaa olla todennäköisempää tapauksessani. Koneen pohja tuntui aika kuumalta asennusyrityksiä tehdessäni. Olen toki yrittänyt imuroida lappäriäni säännöllisesti.

Jtkone

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 878
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #14 : 23.02.12 - klo:21.13 »
Mielenkiintoista, siis bios kuolee koneessa "itsekseen" - en ole moisesta kuullutkaan. Nämä Acerin tyyppiviat eivät lakkaa hämmästyttämästä.
Sanoppa muuta. Tuo Acer Onen "black screen of death" on kyllä nimen omaan tyyppivika.
@Hifitollo; harmin paikka. Vika on sitten todennäköisesti rautapohjaista.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #15 : 24.02.12 - klo:08.40 »
Lainaus
Tuskin kannattaa 250 Eur hintaista konetta huoltoon viedä?

Kannattaa ainakin ottaa yhteyttä huoltoon ja tiedustella ellei tuo nyt ole hirveän vanha kone.  Joskus koneissa on tyyppivikoja (ja tuo näyttää siltä kun katsoo tuota ylempänä olevan linkin kommenttiketjua) jolloin valmistaja saattaa vapaaehtoisesti auttaa takuun jälkeenkin.
« Viimeksi muokattu: 24.02.12 - klo:08.47 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #16 : 24.02.12 - klo:16.27 »
Mielenkiintoista...

Kerran oli tuollainen samantapainen tilanne. Kone (pieni läppäri, en muista merkkiä) vain näytti käynnistäessä muutaman rivin tekstiä, joka vilahti niin nopeasti, että ei sitä ehtinyt lukea. Sen jälkeen vain musta ruutu ja muutamat merkkilamput. Seuraavilla booteilla ei mitään näytössä, pelkkä musta ruutu. Levy pyöri minuutin verran ja pysähtyi ja alkoi täysi hiljaisuus. Vika poistui kun vaihdettiin muistikampa. Koitettiin vielä varmuuden vuoksi sillä risalla kammalla ja sama vika toistui.

Siinäkin oli kysymyksessä Ubuntun asennus yritys ja koneen omistaja luulee vieläkin, että Linux rikkoo muistin.  ;D
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #17 : 24.02.12 - klo:17.25 »
Merkillisiä sattumia. Oma Acer 5520 sammahti lennossa tänään.  Ei inaustakaan virtakytkimestä. Kun laturin laittoi kiinni niin vilkuttelee hiljakseen oranssia valoa.  Jos painoi virtanappia niin vilkuttelu hidastui, ei mitään muuta. Irrottelin akkua ja laitoin takaisin ei mitään uutta.  Laturi näytti antavan 19 V liittimestään ulos, kuormittamaan en pystynyt samaan aikaan.  Menikö emo ?
Menin toiselle koneelle kyselemään emon hintaa Acer: in huollosta sähköpostilla ja käänsin koneen ylösalaisin viereni että näin tiedot pohjasta.  Laitoin postini menemään ja hypistelin konetta käsissäni --- vaan mikä tuolla rapisee koneen sisällä ?  Se oli DVD-asema, kone oli lähtenyt käynnistymään !
Kone käynnistyikin --- mutta sammui pian.   Avasin koneen:   "Siili" oli pölystä tukossa ja kone sai lämpöhalvauksen.  Tuo paikka on tuulettimen takana, sitä ei näe vaikka avaa pohjalevyn vaan tuuletin pitää irrottaa. Ulkoisella imuroinnilla tuota ei saa mitenkään pois.  Kirjoittelen tätä nyt kyseisellä koneella.
 
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #18 : 24.02.12 - klo:18.14 »
Voihan näitä sattumiksikin nimittää ... ;)

Alkuperäiseen ongelmaan viitaten:

1. Kuten edellä huomautettiin, voihan toki muistin vioittuminenkin estää bootin kokonaan.

2. Syitä sille miksi kone on mahdollisesti hajonnut kannattaa mielestäni etsiä paikoista mitä esim. ajaaskel ja CodeD ovat kertoneet: joko "luonnollinen kuolema" tai pölystä johtuva lämpöhalvaus.

3. Jos myöntävät ajatuksen tyyppiviasta, niin ainahan voi kysyä huollosta.

motalb

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 279
    • Profiili
Vs: Voiko Ubuntu-asennusyritys rikkoa BIOS:in?
« Vastaus #19 : 24.02.12 - klo:18.28 »
Tuo Acer Onen "black screen of death" on kyllä nimen omaan tyyppivika.

Kerran olen tuohon itsekin törmännyt. Koneessa oli pääkäyttiksenä XP, ja yhtenä päivänä ei vain enää käynnistynyt. Joku valo syttyi kun virtanapista painoi, mutta mitään elonmerkkejä koneesta ei kuulunut.
Kun Kyseisessä mallissa kiintolevyn irrottaminen todella vaati käytännössä koko koneen purkamisen, niin tuli samalla todettua ettei vikaantuminen todennäköisesti pölystäkään johtunut.
Sitten vain kauppaan ja uusi vastaavanlainen Acer One tilalle. XP:n sijasta tuossa koneessa oli Windows 7 Starter. Seiska palveli vajaan kaksi vuotta, kunnes muutama viikko sitten kone vaihtoi omistajaa perheen sisällä, ja uusi omistaja korvasi seiskan Ubuntulla.
Saa nyt sitten nähdä iskeekö tuohon koneeseen joskus "black screen of death".