Allekirjoittaneella on kolme Ubuntua kolmessa eri koneessa, ja niiden toimivuudessa on ollut jonkin verran eroja.
Ubuntu 8.10 vanhassa pöytäkoneessa (otettu käyttöön tammikuussa 2009).
Luotettavuus ja toimivuus lähes täydellinen. Järjestelmä ei ole kertaakaan kaatunut. Ainostaan yksittäisiä ohjelmia on joskus kaatuillut; lähinnä kokeiltuja videoeditoreja sekä Open Office, jos asiakirjaan on vahingossa liittänyt muuta kuin "unformatted" tekstiä. Tämä taitaa olla Open Officen yleinen ominaisuus Linuxissa.
Ubuntu 10.04 HP miniläppärissä (päivitys 09.10 versiosta toukokuussa 2010).
Luotettavuus ja toimivuus hyvät. Open Office on kuitenkin ollut alusta alkaen kova kaatuilemaan. Linux Multimedia Studio on ollut lähes käyttökelvoton, koska se on kaatunut huomattavasti useammin kuin 8.10:ssä, jossa se toimii hyvin. Testatut videoeditorit olleet aika kaatumisherkkiä, mutta tilanne on parantunut uusien versioiden myötä.
Aivan viime aikoina on alkanut esiintyä uudenlaisia ongelmia. Pari viikkoa sitten Gnome romahti yhtäkkiä pois päältä ja tietokone siirtyi kirjautumistilaan. Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Kaikki kesken olleet työt (joita ei onneksi ollut kuin yksi foorumikirjoitus) menetettiin. Tässä vaiheessa huomasin kirjautumisvalikossa KDE-vaihtoehdon, joka johtui ilmeisesti siitä, että olin joskus kauan sitten ladannut koneeseen kokeilutarkoituksessa joitakin osia KDE:stä. Kokeilu oli jäänyt kesken, joten päätin nyt jatkaa sitä ja latasin koko paketin.
Vanhan insinöörin ohje kuulema on, että ei pitäisi koskea toimivaan systeemiin. No, Gnome oli romahtanut, joten ei systeemi täysin toimiva ollut. KDE-kokeilu kuitenkin johti lisäongelmiin kuten fonttien näkymiseen huonoina Gnomen puolella. Ja eilen kaatui Opera-selain tavalla, jolla se ei ollut koskaan ennen kaatunut (hyvä, kun muistin, täytyypä kopioida tämä teksti heti). Se vain hävisi silmänräpäyksessä, kun olin kirjoittamassa tekstiä. Saatoin huitaista silloin juuri vahingossa jotain nappia (caps lock tai sen yläpuolella oleva tabulaattorinappi). Ohjelmia on toki kaatuillut ennenkin, mutta ei näin salamannopeasti. Minkäänlaista palautumistoimintaa ei ollut, eikä edes sivuhistoria näyttänyt, mitkä sivut olivat olleet auki. Tämä kaatuminen tapahtui KDE:n puolella, jonka kokeilut ja käytön aion vähitellen lopettaa. Jääköön kuitenkin paikalleen.
Ubuntu 11.04 Sony läppärissä (otettu käyttöön viime elokuussa).
Kone on hyytynyt monta kertaa niin täydellisesti, että se on sammunut vain katkaisemalla virta. Luulin alussa, että hyytyminen johtui Opera selaimesta, koska se tapahtui sitä käytettäessä. Myöhemmin sama alkoi kuitenkin tapahtua myös Chrome-selainta käytettäessä, joten Opera ei ole syyllinen. Kone ei reagoi mihinkään, mutta siinä oleva toiminta jatkuu piilevänä. Jos esimerkiksi Youtube-lataus on ollut käynnissä toisessa selaimessa tai toisella välilehdellä, se jatkuu loppuun asti.
Hyytymiset ovat tapahtuneet Sudoku-nettipeliä pelattaessa ja joissakin muissa tämän tyyppisissä tilanteissa, joten ehkä jokin ”blugin” aiheuttaa ne. Flash tai joku muu. Chromessa hyytyminen tapahtui Yle Areenan ohjelmaa katsottaessa. Kuva yhtäkkiä vain pysähtyi, ja ääni jäi ”loop-tilaan” eli puolen sekunnin pätkä ääntä kuului jatkuvana ”päpätyksenä”. Tähänkin auttoi vain virtanappi. Tämä on tapahtunut muistaakseni parikin kertaa.
Tällaisia hyytymisiä on tapahtunut niin usein, että ne jo haittaavat koneen käyttämistä. Koko ajan saa pelätä, milloin kone taas menee jumiin.
Allekirjoittaneen kokemukset Ubuntuista ovat siis olleet sellaiset, että uusi versio on ollut vakaudeltaan edeltäjäänsä huonompi. Vertailu on siinä mielessä epäluotettava, koska ohjelmat eivät ole samassa tietokoneessa. Käyttöjärjestelmän toimivuus on laitekohtaista. Jossakin tietokoneessa jokin ohjelman versio toimii loistavasti, mutta jossakin toisessa tietokoneessa jokin ohjelman versio on kiusankappale. Tässä juuri lienee Macin vahvuus.