Kiitos
Onhan tuolla tehty monenlaista, mutta lyhyt oppitunti olisi paikallaan. Koneessa on oma muisti, mutta jollakin konstilla sen pitäisi käyttiskin ladata. Onko se flashissa, tikulla, missä. Ja toinen on tietenkin, että jotta jotain voisi tehdä, pitäisi näppis ja näyttö saada kiinni? Eli lyhyesti, miten tuon saa helpohkosti käyttökuntoon? Ajettavista ohjelmista ja sellaisista pitää sitten ottaa paremmin selvää.
Taidan siis tilata yhden
...ja nopeusluokka kannattaa olla se 10.
Raspberry Pi forumilla on ollut pitkään asiantuntija-mielipiteenä, että ei kannata hankkia nopeusluokan 10 korttia. Perusteena on se, että kortessa (ainakin joissakin aikoinaan) tuo sekventiaalinen kirjoitusnopeus on saavutettu uhraamalla muita ominaisuuksia, jotka ovat tärkeämpiä raspille. Kirjoitusnopeutta tärkeämpi on lukunopeus, josta tuo nopeusluokka ei kerro mitään. Kirjoitusnopeudessakin tärkeämpää voi olla pienten tiedostojen ei-sekventiaalinen kirjoitus kuin tuo nopeusluokan määräävä sekventiaalinen kirjoitusnopeus. Heidän ajatuksenaan siis oli/on, että nopean sekventiaalisen kirjoitusnopeuden saavuttavat kortit on optimoitu sille muiden ominaisuuksien kustannuksella. Tästä syystä he suosittelivat luokan 4 tai 6 kortteja. (Jotkin Sandiskin luokan 4 ja 6 kortit olivat toimineet paremmin kuin jonkin toisen valmistajan luokan 10 kortit.)
En usko, että siinäkään neuvossa on järkeä, koska heikommasta sekventiaalisesta kirjoitusnopeudesta ei välttämättä seuraa, että kortti olisi sen parempi muilta ominaisuuksiltaan. Minulla Samsungin luokan 10 kortti oli huomattavasti nopeampi kuin luokan 4 Kingston. Kannattaa etsiä tietoja todellisista luku- ja kirjoitusnopeuksista ja painottaa ei-sekventiaalisia (random access) tuloksia. Kannattaa myös huomata, ettei raspi kykene hyödyntämään kuin hiukan yli 20MB/s nopeuksia, eli hyvin nopeat sekventiaaliset luku- ja kirjoitusnopeudet menevät siinä mielessä hukkaan.