Kirjoittaja Aihe: Läppärivillitys  (Luettu 17366 kertaa)

hungryfd

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #20 : 09.12.11 - klo:11.02 »
Itse opiskelen tietotekniikkaa ja teen luonnollisesti ohjelmointiakin jonkin verran siinä samalla. Tällä hetkellä ainoa tietokoneeni on miniläppäri. Se riittää varsin hyvin tarpeisiini vaikkakin joskus toivoisi vähän suurempaa näyttöä esimerkiksi jonkin IDE:n käyttämiseen. Tehoiltaan läppäri on kuitenkin omiin tarpeisiini riittävä. Offtopic: Suurempi ongelma on kuitenkin ehkä liiankin heterogeeninen Linux-maailma. Hardware tuki ei ole läheskään joka tilanteessa täydellinen ja vaikka säätäminen on kivaa, niin on paljon hetkiä (esimerkiksi jos täytyy tehdä koulutöitä tai töitä ja haluaisi vakaan järjestelmän) kun toivoisi laitetta, joka vain toimisi eikä sitä tarvitsisi päivittää/asentaa uudelleen usein. Ubuntu rollingiksi tai sitten jossain vaiheessa Mac-maailmaan. Pahoitteluni vielä offtopicista.

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #21 : 09.12.11 - klo:13.05 »
Offtopic: Suurempi ongelma on kuitenkin ehkä liiankin heterogeeninen Linux-maailma. Hardware tuki ei ole läheskään joka tilanteessa täydellinen ja vaikka säätäminen on kivaa, niin on paljon hetkiä (esimerkiksi jos täytyy tehdä koulutöitä tai töitä ja haluaisi vakaan järjestelmän) kun toivoisi laitetta, joka vain toimisi eikä sitä tarvitsisi päivittää/asentaa uudelleen usein. Ubuntu rollingiksi tai sitten jossain vaiheessa Mac-maailmaan.
Rautaongelmat koskevat kyllä merkittävästi läppäreitä. Työpöytä puolella lähes kaikki tuntuu toimivan, samaa ei kuitenkaan voi sanoa kannettavista. Ehkä pahin on tämä Optimus fiasko, yli puolet markkinoiden tehokannettavista ei toimi ainakaan suoraan Linuxilla ja usein ei lainkaan. Rautaongelmat jäävät kuitenkin hyvin pitkälti menneisyyteen, jos Intel jatkaa voitto kulkuaan. Ultrabookit ovat lähes täysin Intelin kädenjälkeä: APU (CPU&GPU), piirisarjat,  ääni- ja verkkokorit jne. Näiden kaikki ajurit ovat avointa lähdekoodia ja toimivat loistavasti joitakin näytönohjaimiin liittyviä ongelmia lukuunottamatta. Intel kehittää myös Waylandia (X:n korvaaja) ja parempaa käynnistysprosessia, joka on kauniimpi ja nopeampi. Voimme siis olettaa Ultarbookkien tukevan Linuxia (ja Waylandia) erittäin hyvin, ja kun Ultrabookkien uskotaan kattavat yli puolet myynnistä lähitulevaisuudessa tarkoittaa se parempaa tilanetta Linuxille. Intelin tulevat APU:t vaikuttavat todella lupaavilta suorituskyvyn, akunkeston ja ajurituen suhteen.

Toki tämän lisäksi on vielä AMD:n APU:t, jotka niin ikään ovat "suosittuja". Ne ovat tuettuja Linuxilla sekä suljeilla että avoimen lähdekoodin ajureilla. Vaikka AMD:n Linux tiimi ei ole yhtä iso kuin Intelin vaikuttaa niiden avoimen lähdekoodin ajurit lupaavilta ja suuri osa koodista jaetaan näiden välillä. AMD:n ja Intelin lisäksi on vielä nVidia, jolla ei ole mitään avoimen lähdekoodin strategiaa eikä aietta tukea Waylandia eikä Optimusta Linuxilla. APU:jen yleistymisen ja tehostumisen myötä nVidia piirit kuitenkin jäävät vain todellisiin tehokanettaviin, joita myydään suhteellisen vähän. Suunta on siis joka tapauksessa positiivinen. Voi hyvin olla, että parin vuoden päästä käytännössä kaikki kannettavat toimivat moitteettomasti Linuxilla.

Ubuntusta tuskin koskaan tulee rolling release distroa, mutta jo nyt on olemassa hyviä vaihtoehtoja, joista toki paras on Arch Linux. Kerran asentaa kunnolla niin ylläpito on todella vaivatonta.

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #22 : 09.12.11 - klo:16.09 »
Minulla muutaman pöytäkoneen lisäksi neljä toimivaa läppäriä:
1. Acer TravelMate 5520 (15,4" varaläppäri)
2. HP Compaq 6735s (15,4" tavallinen läppäri)
3. Advent 4211 eli MSI Wind U100 (10,1" miniläppäri)
4. Lenovo IdeaPad S205 (11,6" subnotebook, haettu tänään Itellasta)

Luentosaliläppärin kohdalla pieni koon mahdollistama hyvä kannettavuus on varsin tärkeä kriteeri.

Lege

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 57
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #23 : 09.12.11 - klo:16.18 »
Ubuntusta tuskin koskaan tulee rolling release distroa

Muistan joskus vuosi - pari sitten lukeneeni tästä, että siihen suuntaan olisivat ainakin menossa. Kyseisessä kirjotuksessa oli lainattu ainakin Canonicalin työntekijän ajatuksia asiasta (olisikohan ollut itse Markin?)

Enempää en muista, oliko kyseessä sitten blogi, tai jotain muuta spekulointia, enkä kyllä sitä pikaisella googlauksella löytänytkään.

Mutta itse asiaan: Henkilökohtaisesti itse pidän kannettavia "turhina", poislukien sitten miniläppärit, jotka tuntuvan oikeasti kannettavilta. Suurin osa kannettavien käyttäjistä taitaa olla kuitenkin niitä, jotka käyttävät vain selainta (lue: Facebookkaavat,lukevat uutisia ja maksavat laskuja) ja meseä/skypeä/irciä.
Nykyisissä miniläppäreissäkin alkaa oleen jo sen verta tehoa, että kyllä niillä onnistuu perus kuvanmuokkaus, toimisto-sovellusten käyttö, ja tietynlainen ohjelmointi. Niin itse kallistuisin ennemmin miniläppäri/tablet-pc puolelle, jos ei oikeasti mitään raskasta tarvitse tehdä.

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #24 : 09.12.11 - klo:18.07 »
Se riittää varsin hyvin tarpeisiini vaikkakin joskus toivoisi vähän suurempaa näyttöä esimerkiksi jonkin IDE:n käyttämiseen.

Auttaa kummasti kun saa ruudulle samaan aikaan sovelluksen käyttöliittymän, koodi tracen, muuttujat, mahdolliset logit jne. Vähintään kunnon tuplanäytölle on käyttöä. Ajoitain kaipaa triplaakin. Varsinkin debug tilanteissa, tai määrittelyjä laatiessa tuosta on merkittävää hyötyä kun saa materiaalin hyvin käsille.

Näytöt on paljon halvempia, kuin aika joka menetetään jos niitä ei ole.
« Viimeksi muokattu: 09.12.11 - klo:19.28 kirjoittanut Sami Lehtinen »

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #25 : 09.12.11 - klo:18.36 »
Muistan joskus vuosi - pari sitten lukeneeni tästä, että siihen suuntaan olisivat ainakin menossa. Kyseisessä kirjotuksessa oli lainattu ainakin Canonicalin työntekijän ajatuksia asiasta (olisikohan ollut itse Markin?)
Lainaus
Ubuntu is not changing to a rolling release. We are confident that our customers, partners, and the FLOSS ecosystem are well served by our current release cadence. What the article was probably referring to was the possibility of making it easier for developers to use cutting edge versions of certain software packages on Ubuntu.This is a wide-ranging project that we will continue to pursue through our normal planning processes
http://theravingrick.blogspot.com/2010/11/ubuntu-is-not-moving-to-rolling-release.html

Näin vaihteeksi kyseessä oli vain uutissivustojen sensationalismi.


qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #26 : 09.12.11 - klo:20.05 »
Vähintään kunnon tuplanäytölle on käyttöä. Ajoitain kaipaa triplaakin.

Näytöt on paljon halvempia, kuin aika joka menetetään jos niitä ei ole.
+1

Itse olen ihaillut ja tiennyt kahden (tai useammankin) näytön kokoonpanot varmasti käteväksi, mutta vasta nyt vuosien jälkeen olen saanut aikaiseksi hommattua toisenkin näytön ja jo kahden päivän totuttelun jälkeen tuntuu töissäkin tietokoneen yhden näytön äärellä lähes siltä, että olisi sahattu hiiri käsi irti. Vasta käytännön kokeilun jälkeen tajuaa kuinka ajatuksen keskeyttävää on vaihdella ruutua ja samalla tajuaa myös sen kuinka paljon sitä käytännössä tapahtuu yhdellä näytöllä. Enkä edes puhu mistään erikoisesta käytöstä, vaan ihan perusjutuissakin hyöty on oikeasti mittava.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #27 : 10.12.11 - klo:09.25 »
Tuolla yllä on jo lueteltu työasemien ja läppäreiden hyviä ja huonoja puolia, useampaankin kertaan. Erot ovat niin suuria, että yhdellä tyypillä, eikä edes yhdellä koneella, en pärjää mitenkään vaan molempia tyyppejä tulee käytettyä. Esimerkiksi silloin kun haluaa kirjoitella rauhassa, niin kyllähän sitä työaseman ääreen istuu ja laittaa tiedostopalvelimelta musiikin soimaan valmiiksi kytkettyyn järjestelmään.

Vielä viime vuonna kaikki hyvää suorituskykyä vaativat työt tapahtuivat aina työasemalla, koska läppäristä kokonaissuorituskykyä ei löytynyt mitenkään (puhutaan DELLin catalogista, poikkeuksena, ehkä, yksi julman iso malli, jota minulla ei ollut). Tämä on nyt muuttunut i7-prosessoreiden ja varsinkin, isojen SSD-levyjen myötä. Läppäri on nyt selkeästi nopein kone - tosin erittäin kallis työasemaan verrattuna (jossa hyvän suorituskyvyn saa monella halvemmalla kovalevyllä).

Jatkoksi voisi vielä laittaa miniläppärin ja puhelimen nettikäytössä. Näissä on käyttötottumukset viime aikoina muuttuneet sen verran, että miniläppäri on käytössä vähemmän ja puhelin enemmän.
« Viimeksi muokattu: 10.12.11 - klo:09.33 kirjoittanut Ganymedes »

JarTak

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #28 : 11.12.11 - klo:02.11 »
Heavy usereilla on erilaiset tavat kuin home usereilla ja suurin osa on jälkimmäistä porukkaa. Jo vuosia sitten tulin siihen tulokseen, että läppärit tulee yleistymään vauhdilla ja ainakin mainoksia katsottaessa tuntuu että pöytäkoneiden mainostaminen on vähentynyt. Syy yleistymiseen on omasta mielestäni osittain siinä, että pöytäkone vie neliöitä kerrostalo asunnosta aika runsaasti. Jossain 30 neliön yksiössä voi olla aika vaikea löytää muiden huonekalujen lisäksi paikkaa tietokone pöydälle. Kyllä sitä silloin mielellään ostaa kannettavan, jota voi käyttää sohvalla maaten tai keittiön pöydällä. Niin...ja sitä tietokonepöytääkään ei enään tarvi ostaa ja kasata. Helppoa ja kätevää.

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #29 : 11.12.11 - klo:09.04 »
Jossain 30 neliön yksiössä voi olla aika vaikea löytää muiden huonekalujen lisäksi paikkaa tietokone pöydälle.

Siksi koko asunto rakennetaankin sen koneen käyttöpaikan ympärille. Viereen jääkaapit ja mikroaatouunit niin ettei tarvitse tuolista nousta. Arkena menee kuitenkin koneen ääressä joku 4 tuntia ja viikonloppuisin 12-16 tuntia. Monesti tuo ratkaisee myös sohva / tv-ongelmat. Hyvä komentokeskus kolmella ruudulla, niin erillistä sohvaa ja tv:tä ei tarvita. Koska yksi screeneistä voi olla videokäytössä. Tietenkin vain silloin kun ei tehdä muuta keskittymistä vaativaa.

Juuri sisustusta uusimassa ja lähtökohtana on ollut se, että olohuoneeseen rakennetaan kaksi kunnollista komentokeskusta. Häviäjinä on sitten mahdollisesti juur sohva, televisio ja mahdollisesti ruokailupyötä. Koneen ääressä voi syödä aivan hyvin.

Nyt kun ollaan jo tällä legendaarisella linjalla, niin enää pitäisi olla se pönttötuoli. ;)

Mitä tuli meteliin, kyllä koneen voi kasata niin että se on pääsääntöisesti hiljainen. Toisaalta jos on kunnon CPU-reservit, niin täysi kuorma voi johtaa tilapäiseen meluun. Mutta silloin puhutaan sen luokan suorituskyvystä johon läppärillä ei kuitenkaan oltaisi mitenkään ylletty. Melkoisen hyviä CPU-coolereita on myös tarjolla.

Edit: Koneiden riittävyydestä. Jos koneen tehot eivät riitä esimerkiksi jonkun tehtävän suoritukseen, aina voi avata etätyöpöydän palvelimelle jolla pistää asiat hoitumaan.  Tuo on yksi ikiaikaisista tavoista hyödyntää mm. vanhenevia läppäreitä. Oli se yhteys sitten konesalissa olevalle palvelimelle tai kotona olevalle tehokoneelle.

Lisäksi kunnon työasema antaa tarvittavat resurssit muutaman virtuaalikoneen ajamiseen, esim. softan protoiluun ja testaukseen eri ympäristöissä.

Jos pelkät prosessorit imee satoja wattia watteja tehoa, niin ei siinä paljon läppäristä puhuta. Tosin noissakin on päästy nykyjään aikalailla kivasti alaspäin. Tässä koneessa on 2xE5506 ja se syö pahimmillaan 80W/kpl, joka ei ole loppujen lopuksi kovin paljon. 500W powerista on tuuletin irrotettuna. Testasin kuormitustesteillä että mikään osa ei polta kättä ja sen jälkeen otin tuulettimen pois virtalähteestä. Se kun ei muutenkaan pyörinyt koskaan vaan oli lähinnä ilmakanavassa virtausjarruna.

Töihin tuli just läpäreitä joissa oli kyllä resurssit kohdallaan. Ainoa ongelma oli vaan se, että ne olivat juuri niitä pöytäkoneen korvaajia. Eli jos kannat konetta nurkasta kiini pitäen se kiertyy ja painoakin on useita kiloja. Vielä kun tollasen saisi puristettua ultra-bookiksi. Valitettavasti se, että akunkestoa kasvatetaan näkyy CPU-tehossa ja rankasti.

Off-topic: Meillä on valikoimissa kokonaan passiivijäähdytettyjä (Atom) koneita ja niitä ei voi kyllä mitenkään tykiksi sanoa. Edes dual core atomit, hyper threadingilla (näyttää neljältä corelta), eivät kyllä tarjoa kummaa potkua. Hyötynä tietysti on se, että koneet saa täysin passivijäähdytettynä alumiinikoteloituna vehkeenä.  Yksi kaveri kyselikin jo jos noista saisi palvelimia sellaisiin paikkoihin joissa perinteinen kone on iso ja ongelmallinen. Koko koneen kun voi pistää vaikka jätesäkkiin ja johdot jättää alapuolelle, ettei kosteus / olosuhteet pääse liikaa vaikuttamaan.

Muistuttaa muuten tämä etäkäyttö keskustelu kovasti vanhoista ajoista. IBM Network Station 300, noita asentelin ja testailin joskus 1996. "Verkkotietokoneen etuna pitäisi olla ainakin laskelmien mukaan mikroa noin puolta edullisemmat käyttökustannukset, koska kaikki ohjelmistot päivitetään palvelimelle. ". Eipä sitä kovin pitkälle olla Elisan Supermatrix projektinkaan myötä päästy vanhoista ajoista. ;)
« Viimeksi muokattu: 11.12.11 - klo:11.58 kirjoittanut Sami Lehtinen »

finbatt

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 24
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #30 : 11.12.11 - klo:09.24 »
Thinkpadit korvasi itsellä pöytäkoneen. Vaikka usein käytän läppäriä telakassa, jossa kiinni ulkoinen näyttö ja näppis/hiiri, niin kannettavuus on käytännöllistä kotonakin. Usein tulee surffailtua mieluummin sohvalla kuin pöydän ääressä. Tehojen puolesta läppärit riittävät nykyisin esim. tehokäyttäjän kuvankäsittelyyn. Tehokäytössä läppäri ei tosin vie yhtään vähempää tilaa kuin pöytäkone, jos oletetaan että se vaatii kuitenkin työpöydän, ulkoisen näytön ja muut hilppeet. 3g/gps varustettuna läppäri on mitä mainioin matkakumppani.
Pelaaminen ja koneen rakentelu jää harrastuksina pöytäkonekategoriaan todennäköisesti ikuisesti. Kannettava tehokkaalla näyttiksellä varustettuna menettää kannettavan edut (kannettavuus, energiatehokkuus) eikä niitä tosiaan päivitellä muistia ja kiintolevyä lukuunottamatta.
"Läppärivillitys" johtuu prosessoreiden valmistustekniikan kehittymisestä. Hiljainen, tehokas kannettava on useimmille tehokasta, ei niin hiljaista, ei kannettavaa pöytäkonetta käytännöllisempi vaihtoehto.

jekku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2624
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #31 : 11.12.11 - klo:10.57 »
---
"Läppärivillitys" johtuu prosessoreiden valmistustekniikan kehittymisestä. Hiljainen, tehokas kannettava on useimmille tehokasta, ei niin hiljaista, ei kannettavaa pöytäkonetta käytännöllisempi vaihtoehto.

Minä aloin korvata laitteistoa kannettavilla jo kauan sitten, ensimmäinen askel oli joku melko tehoton (ehkä silti jo Pentium) Toshiba.
Kellarissa pyöri meluisa 'pöytäkone' johon otin ihan rloginilla yhteyden ja surffailin siten. Ja itse asiassa, vähän kerrallaan kaikki duuni meni sitä kautta. Toki oli ulkoinen näyttö, erillisen näppäimistö ja hiiri.
Mutta ah niin hiljaista :)

Sitten vähän kerrallaan, kun vauraammat alkoivat nakella roskiin jopa Ibareita, niin T23 oli ensi askel luopua erillisestä serveristä. Samoihin aikoihin menetin muutossa sen kellarin, eli pikku pakko, niin sanoakseni ;)

Nyt ei tulisi mieleenikään ottaa mitään lisämelua työhuoneeseen. (Haluan kuulla milloin kettiössä kahvinkeitin saa työnsä valmiiksi, sen loppukorhaduksen)
Lenovo T43 on joskus lähes kiusallinen, senkin suhinan kuulee ajoittain!

Daneli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1037
  • Red Hat Chili Peppers
    • Profiili
    • www.daneli.org
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #32 : 11.12.11 - klo:11.51 »
Tään pojan läppärivillitys alko kun nyt on alkanut olemaan liikenteessä noita vanhoja läppäreitä kavereilla ja sukulaisilla kun uusia ostavat. Ennen ei vaan yksinkertasesti raskinut ostaa läppäriä ja nyt noita 4 vuotta vanhoja saa. Nyt käytössä oli tuuletin "rikki" imuroin ja kun pöly pallot sain pois niin toimii ku unelma ei vaan mahtunut tuuletin pyötii. Läppärin omistaja oli ostanut uuden kun kone on rikki ja antoi vanhan mulle varaosiksi. Eipä tuosta mitään varaosia vaan käyttöön vaan.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #33 : 11.12.11 - klo:13.02 »
Kuten tuolla hyvin todettiin, läppäri kunnollisella ergonomialla vie jopa enemmän pöytätilaa kuin työasema. Pelkän läppärin ergonomia on oikeasti ihan karmea, jos pitää oikeasti kirjoittaa - mutta kieltämättä onhan sitä muunkinlaista käyttöä ... tosin silloinhan riittäisi tablettikin ja olisi kätevämpi kuin läppäri.

Läppäri kyllä oikeasti soveltuu melkein mihin hommaan vain - tai riippuu mitä kukakin tekee - itsellä lähinnä se, että voi käyttää kolmea raskasta virtuaalikonetta samaanaikaan ja yksittäinen kone on "mahdollisimman nopea" interaktiivisessa käytössä - tämän sujuminen tarkoittaa "riittävän nopeaa mihin vain".

Valitettavasti tuon saavuttaminen maksaa työasemalla n. 1500 euroa ja läppärillä 5000 euroa (listahintoja).

Edellinen kuitenkin tarkoittaa sitä, että kohtapuoliin läppäreiden suorituskyky on hyvää ihan edullisessakin hintaluokassa. Tuo mainittu suuri hinta johtuu eniten isojen SSD-levyjen hinnasta, mutta tokihan läppärissä pitää "kaikki" olla paremmalla tasolla, jotta se kykenee siihen mihin työasema.

Uusien mallien/prosessorien myötä, on myös tehokkaiden läppärien akunkesto parantunut, joten ne ovat nyt ihan oikeasti käteviä kodissa ja toimistossa, kun pitää liikkua. Ennen 2 h oli jo haasteellista (edelleenkin puhun DELLin malleista vain), mikä on aivan liian vähän ollakseen kätevää.
« Viimeksi muokattu: 11.12.11 - klo:13.24 kirjoittanut Ganymedes »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #34 : 11.12.11 - klo:13.36 »
Pakko vielä kommentoida tuota pöytäkoneiden hiljaisuutta, niin se on todella pienellä panostuksella saatavissa ja isolla rahalla saa minkälaisen tehomyllyn vain hiljaiseksi jos häiritsee. Mitä taas tulee täällä minusta yllättäen kehuttuihin läppäreiden hiljaisuuteen, niin ei ne minusta kyllä ole hiljaisia kuin perusnettiselailussa, eikä kaikki edes niin perushommissa. Sama mitä muuta vähänkään tehoa vaativaa alkaa tekemään, niin lähes jokainen läppäri muuttuu hetkessä huomattavasti meluisammaksi kuin useimmat pöytäkoneet.
« Viimeksi muokattu: 11.12.11 - klo:13.39 kirjoittanut qwertyy »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #35 : 11.12.11 - klo:13.47 »
Pakko vielä kommentoida tuota pöytäkoneiden hiljaisuutta, niin se on todella pienellä panostuksella saatavissa ja isolla rahalla saa minkälaisen tehomyllyn vain hiljaiseksi jos häiritsee. Mitä taas tulee täällä minusta yllättäen kehuttuihin läppäreiden hiljaisuuteen, niin ei ne minusta kyllä ole hiljaisia kuin perusnettiselailussa, eikä kaikki edes niin perushommissa. Sama mitä muuta vähänkään tehoa vaativaa alkaa tekemään, niin lähes jokainen läppäri muuttuu hetkessä huomattavasti meluisammaksi kuin useimmat pöytäkoneet.

Oikeastaan unohdin tuota kommentoida edellä.

Näinhän se on, että nykytyöasemat saa hiljaiseksi, pientä askartelua vain ja huolellisuutta komponenttien valintaan. Aiemmatkin sai, vähän suuremmalla askartelulla.

Kaikkihan nuo ovat hiljentyneet i3,i5,i7 - prosessorien myötä. Oma i7-läppärinikin on perus/ammattikäytössä kyllä ihan hiljainen, itse asiassa käytännössä äänetön - mutta tietysti jospa joku tekee jonkinlaista renderöintiä ja kuormittaa jatkuvasti prosessoria, niin tilanne voi olla aivan toinen. Joka tapauksessa lämpöätuottavien kovalevyjen puute läppärikotelon sisällä vaikuttaa tilanteeseen edelleen. DELLillä on vielä yksi juttu - heidän 15.6" teholäppärinsä on nyt aika paljon isompi - taisi edellinen malli olla liian tiukkaan survottu, jolloin lämmöt nousi tästäkin johtuen - ja silloin tuuletin huutaa.

Työasemaa ei ole pakko sijoittaa aivan lähelle ...

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #36 : 11.12.11 - klo:14.01 »
Oma i7-läppärinikin on perus/ammattikäytössä kyllä ihan hiljainen, itse asiassa käytännössä äänetön
Mutta tuon luokan prossulla oleva kone ei varmastikaan ole mikään 500e luokassa oleva kone. Toki hiljaisia ja laadukkaitakin läppäreitä löytyy, mutta halvoissa malleissa lämmöntuotonhallintaan ei paljoakaan panostettu.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #37 : 11.12.11 - klo:14.04 »
Oma i7-läppärinikin on perus/ammattikäytössä kyllä ihan hiljainen, itse asiassa käytännössä äänetön
Mutta tuon luokan prossulla oleva kone ei varmastikaan ole mikään 500e luokassa oleva kone. Toki hiljaisia ja laadukkaitakin läppäreitä löytyy, mutta halvoissa malleissa lämmöntuotonhallintaan ei paljoakaan panostettu.

Joo, ei siis todellakaan ole - tuota melko järkyttävää hintaeroa (listahinnoilla) kommentoin jo edellä.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #38 : 11.12.11 - klo:15.17 »
Se on tässä keskustelussa jäänyt sanomatta, että läppärin pienet tullettimet kyllä pitävät pirun paljon pahempaa ääntä kuin poöytäkoneen suurimittaiset ja hitaammilla kierroksilla pyörivät. Tämä siis silloin kun konetta kuormitetaan esimerkiksi flasheillä.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Läppärivillitys
« Vastaus #39 : 11.12.11 - klo:15.50 »
Kannettavien äänekkyys on myös tulossa loppuun Ultrabookkien myötä, koska niissä ei (välttämättä) ole tuulettimia ollenkaan. Tietenkään mitään tehoprosessoreita näissä ei ole, mutta toisaalta ohjelmien tehovaatimukset eivät kasva verrannollisesti Morren lakiin ja heikommatkin prosessorit ovat vähintäänkin riittäviä tavallisille tietokonekäyttäjällille. Pakettikoneet eivät ole hiljaisia ja uskoisin tämän entisestään lisäävän läppäreiden myyntiä.