Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: samja - 08.12.11 - klo:12.04

Otsikko: Läppärivillitys
Kirjoitti: samja - 08.12.11 - klo:12.04
Läppärivillitys

Eli onko kyseessä muotiasia vain jatkuvuus, kun kyse on läppäreistä ja miniläppäreistä?

Läppärissä ei tavan pöytäkoneeseen verrattuna ole muuta kuin liikkuvuus, energiatalous? ja pienempi tila.

Liikkuvuutta ei välttämättä tarvitse käytännössä kovin usein ja kaipa nyt toimistonurkkausesta löytyy sen verran tilaa keskusyksikölle.

Kaikki muut ominaisuudet taitavat puhua läppäreitä vastaan. Puhelimeen yhdistettynä tietokoneen vielä ymmärtää helpommin, sillä puhelin kulkee käytännössä aidosti mukana jatkuvasti.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: JaniAlander - 08.12.11 - klo:12.12
Tässä silloin tällöin pidetty pieniä lan-pelitilaisuuksia parin kaverin kanssa, käytännön pakosta minun kämpilläni. Mun pötäkonetta kun ei siirrellä jollei henkilöautoa ole käytössä. Tämmöisiin läppäri on kätevä.

Muuten kyllä pöytäkone ergonomian yms. perusteella voittaa kevyesti läppärin.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: samja - 08.12.11 - klo:12.20
Muuten kyllä pöytäkone ergonomian yms. perusteella voittaa kevyesti läppärin.

Niin. Läppäriä ei ole niin kiva käyttämismielessä. Jonkin verran kokemusta ja itselläni on miniläppäri. Harvemmin kuulee tästä puolesta. Etenkin tehokäytössä ei läppäriä oikein voisi kuvitella. Toisaalta miksi hankkia kone jos sitä ei juurikaan käytä? Siksikö, koska kaikilla muillakin on?

Selvä liikuteltavuus on toki riittävä peruste läppärin hankkimiselle.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Rähmäkäpälä - 08.12.11 - klo:12.40
Läppäri on nätti, persoonallinen ja helppo siivota ainakin päältä päin, sopii siis ainakin naisille. Läppäri sopii myös tähän kulutushysterian aikakauteen: jos jokin palikka menee rikki, on melkeinpä halvempaa (ja kivempaa!) ostaa kokonaan uusi kone tilalle.  ;D
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: samja - 08.12.11 - klo:12.44

Joo. Mutta ei tekisi mieli ostaa vaikka naisystävälle läppäriä, sillä vaikka sitä on kiva kannalla ja siihen voi luoda persoonallisemman suhteen, niin sitä ei ole kätevä käyttää. Jos tietotekniikkaan haluaa jonkun tutustuvan, niin läppäri ei ole käyttötyöväline, vaan ehkä joku ihailun kohde.

Tietotekniikan omaksumisen vastakohtaisuutta hankkia vaikka eka koneeksi läppäri.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Jallu59 - 08.12.11 - klo:12.54
Muistaa pitää myös, että jos liikkuvuutta ei oikeasti tarvitse, pöytäkone on ympäristöystävällisempi, halvempi/tehokkaampi, huollettavampi, päivitettävämpi, laajennettavampi, sekä ergonomisempi varustettuna isommalla näytöllä, paremmalla näppiksellä ja hiirellä.

Tämän yritän saada vihertävän anoppini päähän seuraavaksi, joka on retkahtanut mokomaan hypeen. >:(
Perheen tyttärillä samaa vaivaa. Läppärit seisoo tukevasti kämpän pöydällä ja lahottuaan, niitä ei saa juurikaan korjattua ainakaan kannattavasti. Pojat (3 kpl, 11, 13 ja 25v) ovat ymmärtäneet pöytäkoneen päälle.

EDIT: Perheen pääkone on pöytäkone vm2005. Kokous- ja opintokäyttöön mulla on tuo läppärivanhus vm 2003 Xubuntulla ja se oikeasti reissaa Turuna ja Tampereen/Helsingin väliä, paikallisten neuvonpitojen lisäksi.

EDIT2: Erityisesti erillisillä näytönohjaimilla varustettujen läppäreiden kauppiaat hykertelevät käsiään, kun niitä paukkuu niistä turhan usein, varsinkin heti takuuajan jälkeen ja niiden korjaaminen on joko taloudellisesti tai teknisesti erittäin vaikeaa/mahdotonta, niin kuin läppärivikojen korjaus yleensäkin.

T::Jallu59

Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: shelby - 08.12.11 - klo:12.58
Itsellä pari pöytäkonetta, muijalla läppäri, tietysti. Kaikissa Linux + muijalla pitää olla vielä Wintoosa, mutta alkaa käyttää enemmän Minttiä. Niin, mökillä ja veneessä on hyvä tuo läppäri kyllä, kun ei jaksa tihrustaa anroidista sitä nettiä. Puhelin on mokkulana mökillä.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: hro1 - 08.12.11 - klo:13.21
Kotona ollut läppäreitä kymmenen vuotta. Toissa vuonna siirryttiin uusien koneitten ostossa pöytäkoneisiin koska läppärit näyttivät jämähtäneen paikoilleen älypuhelimien ja ipodien/ipadien tultua käyttöön. Läppäreitä tuskin hankitaan enää koskaan.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Eesaurus - 08.12.11 - klo:13.34
Jep, itsellekin asia on päivänselvä. Jos ei ole tarvetta kuljetella konetta mukana juurikaan, niin ei ole oikein mitään järkeä valita läppäriä ainoaksi koneeksi.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Karvameduusa - 08.12.11 - klo:13.38
Itse siirryin kokonaan kannettavaan tietokoneeseen. Kannettava tietokone vapauttaa ihan kivan tilan pöydältä, kuin vertaa normaalin tietokoneen viemään tilaan. Ostin Lenovon T61 käytettynä ja olen sitä jonkin verran päivitellyt. Lisätehoa SSD:llä ja muistilla. Ainakin tässä läppäristä on vielä moneksi vuodeksi puhtia.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Teho - 08.12.11 - klo:13.51
Kotona ollut läppäreitä kymmenen vuotta. Toissa vuonna siirryttiin uusien koneitten ostossa pöytäkoneisiin koska läppärit näyttivät jämähtäneen paikoilleen älypuhelimien ja ipodien/ipadien tultua käyttöön. Läppäreitä tuskin hankitaan enää koskaan.
Ultrabook on uusi konsepti ja ehkä merkittävin mullistus läppärimarkkinoilla vuosiin.

Itse ostin tehokannettavan ainoaksi tietokoneeksi sen tyylikkyyden, liikkuvuuden, johdottomuuden, pienuuden je helppouden takia. Ainoa etu pöytäkoneella tähän verrattuna olisi ollut hinta. Läppärit ovat niin tehokkaita nykyään, ettei pöytäkoneiden lisätehoille ole tarvetta kuin erityis tapauksissa kuten pelaamisessa. Ehkä suurin heikkous läppäreissä on niiden kehnot näytöt, mutta tämäkin on muuttumassa ja omaan kannettavaani saa ainakin kaksi lisänäyttöä kiinni ja telkakan kanssa ehkä enemmänkin.

Jos haluaa helposti päivitettävän, korjattavan ja laajenettavan kannettavan siitä joutuu vain maksamaan hieman enemmän. HP:n Elitebook sarjan koneet osaa purkaa ja koota kuka tahansa eikä laite mene rikki vaikka sen heittäisi seinään.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: qwertyy - 08.12.11 - klo:15.53
On kyllä totta että varsinkin "pöytäkoneen korvaajat", eli +15" tuuman läppärit aika onnettomia raha/teho suhteessa verrattuna itse kasattuun pöytäkoneeseen. Pöytäkoneen komponenttien valintaan ei tarvitse perehtyä paljoakaan, niin samaan rahaan saa käyttöiältään yli tuplasti paremman koneen. Mutta yllämainittu ultrabook konsepti on kyllä jo niin hyvä, että itse sellaisen vielä laitan sen liikutettavuuden takia. Itse olen kokenut, että edes 15" läppäriä ei vain viitsi kovin helpolla ottaa mukaan. Tosin hyvä Android puhelin on jo itsellä korvannut paljon sitä pahinta mobiilia tietotekniikka tarvetta. Olisi ihan mielenkiintoinen kokeilla käytännössä miltä Samsungin Note tuntuu mukana pidettävänä. Siinä olisi jo oikeasti varsin käyttökelpoinen näyttökoko ja viitsisi tehdä paljon enemmänkin "puhelimella", mutta mahtaako sen mitat olla jo liiankin isot jatkuvasti mukana pidettäväksi.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 08.12.11 - klo:16.54
Hmm, joskus läppäriä harkinnut. Lähinnä muistikirjan korvikkeeksi. Päädyin kuitenkin naputtelemaan muistiot ennenmmin kännykkjään jossa fyysinen qwerty-näppis. Läppäri ei kyllä pärjää ollenkaan kunnon komentokeskukselle jossa 2x27" (2560x1440) IPS-ruudut ja televisio koneeseen kytkettynä. Läppäreiden näppikset on usein (ei aina) huonoja jne. Edullisempien ja ei niinkään halpojen (1500€) läppäreiden näytöt on usein surkeita.

Jos läppäriä tarvitsee liikuteltavuuden takia, niin se on toki hyvä ratkaisu silloin. Henkilökohtaisesti en vaan läppäreille lämpiä, koska aina kun olen töissä olen koneen ääressä ja aina kun olen töissä olen koneen ääressä. Mihin tarvitsisin läppäriä?

Yli reilusti yli kymmenen vuotta sitten ihmeteltiin mihin tarvitsee kännykkää, kun ihmiset on aina irkissä.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Hajakenttä - 08.12.11 - klo:17.17
Täällä raukoilla rajoilla on niin usein sähkökatkoksia, että läppärin akku on aika halpa battery backuppi.

Ja asuntojen neliöt maksavat nekin. Jos on oikea tarve tehdä työtä pääasiassa tietokoneella, on tietysti oltava sellainen toimisto, jonka varustelu vastaa sitä tarvetta.

Usein rötkötän sohvalla, kuten nytkin, miniläppäri sylissä, eikä tämä läpyskä vie niitä neliöitä, eikä minun tarvitse eriytyä perheen arjesta johonkin nurkkaan. Kun tämän suljen ja sujautan keinonahkapussiinsa tämä mahtuu kirjahyllyyn vihkiraamatun viereen, eikä edes mahdollinen varas hoksaa sieltä katsoa. Perheessä on muutama muukin kone, kaikki läppäreitä, juurikin siksi kun ei ole sitä tilaa, eikä toisaalta niin suurta tarvetta ergonomiselle työtilalle. Jostain syystä useimmiten valitsen käyttöön tämän mopon... lienee vaan niin kevyt ja kuitenkin tekee sen mitä pyydän.

Nytkin vaimo on muutaman metrin päässä oma läppärinsä, kylläkin täysimittainen, sylissänsä. Ja viestiyhteys on tällä kertaa hänen puhelimensa 3g wlan-jaolla meillä molemmilla.

Puhelinta nettiyhteydellä olen käyttänyt vain tilapäiseen tarpeeseen jossain katuvarressa, kun on pitänyt jotain osoitetta löytää t. j. s. p.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: jekku - 08.12.11 - klo:18.01
Aikasten monta vuotta (jotain 7+) siitä kun kannoin viimeisen pöytäkoneen kierrätykseen.

Teen töitä sekä kotoa että etätoimistolla, joten päädyin tähän malliin paitsi melun ja tilankäytön takia, myös siksi että on samanlaiset koneet niin kotona kuin toimistolla.
Eli Ibarin T4x sarjalaiset nököttävät pöydillä ja kassissa kulkee kolmas.
(Ja hyllyssä pari varalla ;)

Ei kestä hermot sitä puhaltimien suhinaa, ja saattaa olla sähkönkulutuskin omaa luokkaansa näissä kannettavissa. Olen otki joskus katsonut mutta en muista.
Eikä väliäkään, koska ei ole mahdollisuutta verrata ns. pöytäkoneen + näytön kulutukseen.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: tosiutelias - 08.12.11 - klo:20.30
Niin, pitääkö yhdellä tehdä kaikki?
Itse en ainakaan halua yleiskonetta, tai siis keittiössä on sellainen....
Tilanteen mukaan: känny, tabletti, miniläppäri, läppäri ja pöytäkone.
Ei tietenkään ole koko arsenalia kerralla ostettu, niitä on vaan perheeseen kertynyt.
Käyttiskin on tilanteen mukaan, yhdellä ei voi tehdä kaikkea [piste]

Kaikki koneet ovat kompromisseja, moni on varmaankin mieltänyt että läppärissä on vähiten kompromissia.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: matt1 - 08.12.11 - klo:22.25
Vaihdoin aikoinaan kohtuullisen pöytäkoneen (HP Pavilion, Pentium) edulliseen läppäriin (Asus a6 Sempronilla) ja petyin kaikkeen. Akkukestoon, painoon ja lämpöön ja  ennenkaikkea hirveään suhinaan ja pihinään. XP ja alati paisuva virustorjunta oli jo parin vuoden päästä sille liikaa vaikka miten hoidettiin ja kerran jo formattiin ja asennettiin uusiksi. Vasta Lubuntun kanssa siinä on jonkinlaista suorituskykyä . Se on sellainen reissukone, jonka voi  periaatteessa viedä mökille - yleensä ei jaksa. Kotiin ei tee enää mieli ottaa läppäriä. Nyt on kookas atx-kotelo täynnä käytettyjä osia, ja kun vaihdon tarvetta ilmenee niin osa kerrallaan voi fiksata. Eikä tarvitse maksaa Windows-veroa.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: SuperOscar - 08.12.11 - klo:22.38
Läppärissä ei tavan pöytäkoneeseen verrattuna ole muuta kuin liikkuvuus, energiatalous? ja pienempi tila.

Minkä tavan? Ei ainakaan minulle ole kyseessä mikään tapa vaan oikea tarve.

Läppäri kulkee mukana ja siirtyy asunnossakin mukavasti paikasta toiseen. Pöytäkonetta on toki helpompi päivittää, mutta kuka enää oikeasti päivittää konettaan?

Muoks: Äh, ai niin, savossa tavan merkitsee samaa kuin suomen ’tavallinen’. My bad.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: thewk - 08.12.11 - klo:23.42
Läppäriä tulee käytettyä surffaukseen yms. ei niin vakavaan ja pöytäkone käynnistyy käytännössä vain silloin jos pitää tehdä jotain kuvan, äänen tai videonkäsittelyä. Tietysti sitten jos tarvii konetta jossain missä ei ole pöytäkonetta ennestään niin sitten läppäri tietysti mukaan.

Pöytäkoneet kyllä tuntuu jotenkin menettäneen arvonsa ja läppäreitä ostellaan vaikka ne sitten oliskin kokoajan siinä samalla pöydällä. Viehän ne tietysti vähän tilaa ja ne on helppo toimittaa huoltoon jne. Peruskäyttäjälle myöskin luullakseni ihan sama että mikä dual core -prossu siellä on, Facebookille, YouTubelle jne. se riittää  :)
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Lasse. - 09.12.11 - klo:10.31
Löytyy Thinkpad T42, mutta vähän käytän. Pöytäkonetta suosin teho/hintasuhteen takia. Harvoin läppäriä tuleee vastaan, jossa olisi ylikellotettu 4,4GHz Intel Core-i5 2500K ja sitä rataa. Nyt on 8GB muistisetti tulossa.

Mutta jos olisin töissä tai koulussa, jommassakummassa toivottavasti pian, niin läppärille voi tulla enemmän tarvetta. Läppärillä ei kuitenkaan tarvitse olla saman verran tehoa, kun kotoa kuitenkin löytyy tämä pöytäkone. Tätäkin tulee kanniskeltua joskus vaikkapa laneille, mutta ei se kivaa ole. Varmaan lähemmäs 15kg painoa kolmannen osapuolen aftermarket-jäähyineen ja muine.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: hungryfd - 09.12.11 - klo:11.02
Itse opiskelen tietotekniikkaa ja teen luonnollisesti ohjelmointiakin jonkin verran siinä samalla. Tällä hetkellä ainoa tietokoneeni on miniläppäri. Se riittää varsin hyvin tarpeisiini vaikkakin joskus toivoisi vähän suurempaa näyttöä esimerkiksi jonkin IDE:n käyttämiseen. Tehoiltaan läppäri on kuitenkin omiin tarpeisiini riittävä. Offtopic: Suurempi ongelma on kuitenkin ehkä liiankin heterogeeninen Linux-maailma. Hardware tuki ei ole läheskään joka tilanteessa täydellinen ja vaikka säätäminen on kivaa, niin on paljon hetkiä (esimerkiksi jos täytyy tehdä koulutöitä tai töitä ja haluaisi vakaan järjestelmän) kun toivoisi laitetta, joka vain toimisi eikä sitä tarvitsisi päivittää/asentaa uudelleen usein. Ubuntu rollingiksi tai sitten jossain vaiheessa Mac-maailmaan. Pahoitteluni vielä offtopicista.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Teho - 09.12.11 - klo:13.05
Offtopic: Suurempi ongelma on kuitenkin ehkä liiankin heterogeeninen Linux-maailma. Hardware tuki ei ole läheskään joka tilanteessa täydellinen ja vaikka säätäminen on kivaa, niin on paljon hetkiä (esimerkiksi jos täytyy tehdä koulutöitä tai töitä ja haluaisi vakaan järjestelmän) kun toivoisi laitetta, joka vain toimisi eikä sitä tarvitsisi päivittää/asentaa uudelleen usein. Ubuntu rollingiksi tai sitten jossain vaiheessa Mac-maailmaan.
Rautaongelmat koskevat kyllä merkittävästi läppäreitä. Työpöytä puolella lähes kaikki tuntuu toimivan, samaa ei kuitenkaan voi sanoa kannettavista. Ehkä pahin on tämä Optimus fiasko, yli puolet markkinoiden tehokannettavista ei toimi ainakaan suoraan Linuxilla ja usein ei lainkaan. Rautaongelmat jäävät kuitenkin hyvin pitkälti menneisyyteen, jos Intel jatkaa voitto kulkuaan. Ultrabookit ovat lähes täysin Intelin kädenjälkeä: APU (CPU&GPU), piirisarjat,  ääni- ja verkkokorit jne. Näiden kaikki ajurit ovat avointa lähdekoodia ja toimivat loistavasti joitakin näytönohjaimiin liittyviä ongelmia lukuunottamatta. Intel kehittää myös Waylandia (X:n korvaaja) ja parempaa käynnistysprosessia, joka on kauniimpi ja nopeampi. Voimme siis olettaa Ultarbookkien tukevan Linuxia (ja Waylandia) erittäin hyvin, ja kun Ultrabookkien uskotaan kattavat yli puolet myynnistä lähitulevaisuudessa tarkoittaa se parempaa tilanetta Linuxille. Intelin tulevat APU:t vaikuttavat todella lupaavilta suorituskyvyn, akunkeston ja ajurituen suhteen.

Toki tämän lisäksi on vielä AMD:n APU:t, jotka niin ikään ovat "suosittuja". Ne ovat tuettuja Linuxilla sekä suljeilla että avoimen lähdekoodin ajureilla. Vaikka AMD:n Linux tiimi ei ole yhtä iso kuin Intelin vaikuttaa niiden avoimen lähdekoodin ajurit lupaavilta ja suuri osa koodista jaetaan näiden välillä. AMD:n ja Intelin lisäksi on vielä nVidia, jolla ei ole mitään avoimen lähdekoodin strategiaa eikä aietta tukea Waylandia eikä Optimusta Linuxilla. APU:jen yleistymisen ja tehostumisen myötä nVidia piirit kuitenkin jäävät vain todellisiin tehokanettaviin, joita myydään suhteellisen vähän. Suunta on siis joka tapauksessa positiivinen. Voi hyvin olla, että parin vuoden päästä käytännössä kaikki kannettavat toimivat moitteettomasti Linuxilla.

Ubuntusta tuskin koskaan tulee rolling release distroa, mutta jo nyt on olemassa hyviä vaihtoehtoja, joista toki paras on Arch Linux. Kerran asentaa kunnolla niin ylläpito on todella vaivatonta.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: mrl586 - 09.12.11 - klo:16.09
Minulla muutaman pöytäkoneen lisäksi neljä toimivaa läppäriä:
1. Acer TravelMate 5520 (15,4" varaläppäri)
2. HP Compaq 6735s (15,4" tavallinen läppäri)
3. Advent 4211 eli MSI Wind U100 (10,1" miniläppäri)
4. Lenovo IdeaPad S205 (11,6" subnotebook, haettu tänään Itellasta)

Luentosaliläppärin kohdalla pieni koon mahdollistama hyvä kannettavuus on varsin tärkeä kriteeri.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Lege - 09.12.11 - klo:16.18
Ubuntusta tuskin koskaan tulee rolling release distroa

Muistan joskus vuosi - pari sitten lukeneeni tästä, että siihen suuntaan olisivat ainakin menossa. Kyseisessä kirjotuksessa oli lainattu ainakin Canonicalin työntekijän ajatuksia asiasta (olisikohan ollut itse Markin?)

Enempää en muista, oliko kyseessä sitten blogi, tai jotain muuta spekulointia, enkä kyllä sitä pikaisella googlauksella löytänytkään.

Mutta itse asiaan: Henkilökohtaisesti itse pidän kannettavia "turhina", poislukien sitten miniläppärit, jotka tuntuvan oikeasti kannettavilta. Suurin osa kannettavien käyttäjistä taitaa olla kuitenkin niitä, jotka käyttävät vain selainta (lue: Facebookkaavat,lukevat uutisia ja maksavat laskuja) ja meseä/skypeä/irciä.
Nykyisissä miniläppäreissäkin alkaa oleen jo sen verta tehoa, että kyllä niillä onnistuu perus kuvanmuokkaus, toimisto-sovellusten käyttö, ja tietynlainen ohjelmointi. Niin itse kallistuisin ennemmin miniläppäri/tablet-pc puolelle, jos ei oikeasti mitään raskasta tarvitse tehdä.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 09.12.11 - klo:18.07
Se riittää varsin hyvin tarpeisiini vaikkakin joskus toivoisi vähän suurempaa näyttöä esimerkiksi jonkin IDE:n käyttämiseen.

Auttaa kummasti kun saa ruudulle samaan aikaan sovelluksen käyttöliittymän, koodi tracen, muuttujat, mahdolliset logit jne. Vähintään kunnon tuplanäytölle on käyttöä. Ajoitain kaipaa triplaakin. Varsinkin debug tilanteissa, tai määrittelyjä laatiessa tuosta on merkittävää hyötyä kun saa materiaalin hyvin käsille.

Näytöt on paljon halvempia, kuin aika joka menetetään jos niitä ei ole.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Teho - 09.12.11 - klo:18.36
Muistan joskus vuosi - pari sitten lukeneeni tästä, että siihen suuntaan olisivat ainakin menossa. Kyseisessä kirjotuksessa oli lainattu ainakin Canonicalin työntekijän ajatuksia asiasta (olisikohan ollut itse Markin?)
Lainaus
Ubuntu is not changing to a rolling release. We are confident that our customers, partners, and the FLOSS ecosystem are well served by our current release cadence. What the article was probably referring to was the possibility of making it easier for developers to use cutting edge versions of certain software packages on Ubuntu.This is a wide-ranging project that we will continue to pursue through our normal planning processes
http://theravingrick.blogspot.com/2010/11/ubuntu-is-not-moving-to-rolling-release.html

Näin vaihteeksi kyseessä oli vain uutissivustojen sensationalismi.

Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: qwertyy - 09.12.11 - klo:20.05
Vähintään kunnon tuplanäytölle on käyttöä. Ajoitain kaipaa triplaakin.

Näytöt on paljon halvempia, kuin aika joka menetetään jos niitä ei ole.
+1

Itse olen ihaillut ja tiennyt kahden (tai useammankin) näytön kokoonpanot varmasti käteväksi, mutta vasta nyt vuosien jälkeen olen saanut aikaiseksi hommattua toisenkin näytön ja jo kahden päivän totuttelun jälkeen tuntuu töissäkin tietokoneen yhden näytön äärellä lähes siltä, että olisi sahattu hiiri käsi irti. Vasta käytännön kokeilun jälkeen tajuaa kuinka ajatuksen keskeyttävää on vaihdella ruutua ja samalla tajuaa myös sen kuinka paljon sitä käytännössä tapahtuu yhdellä näytöllä. Enkä edes puhu mistään erikoisesta käytöstä, vaan ihan perusjutuissakin hyöty on oikeasti mittava.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Ganymedes - 10.12.11 - klo:09.25
Tuolla yllä on jo lueteltu työasemien ja läppäreiden hyviä ja huonoja puolia, useampaankin kertaan. Erot ovat niin suuria, että yhdellä tyypillä, eikä edes yhdellä koneella, en pärjää mitenkään vaan molempia tyyppejä tulee käytettyä. Esimerkiksi silloin kun haluaa kirjoitella rauhassa, niin kyllähän sitä työaseman ääreen istuu ja laittaa tiedostopalvelimelta musiikin soimaan valmiiksi kytkettyyn järjestelmään.

Vielä viime vuonna kaikki hyvää suorituskykyä vaativat työt tapahtuivat aina työasemalla, koska läppäristä kokonaissuorituskykyä ei löytynyt mitenkään (puhutaan DELLin catalogista, poikkeuksena, ehkä, yksi julman iso malli, jota minulla ei ollut). Tämä on nyt muuttunut i7-prosessoreiden ja varsinkin, isojen SSD-levyjen myötä. Läppäri on nyt selkeästi nopein kone - tosin erittäin kallis työasemaan verrattuna (jossa hyvän suorituskyvyn saa monella halvemmalla kovalevyllä).

Jatkoksi voisi vielä laittaa miniläppärin ja puhelimen nettikäytössä. Näissä on käyttötottumukset viime aikoina muuttuneet sen verran, että miniläppäri on käytössä vähemmän ja puhelin enemmän.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: JarTak - 11.12.11 - klo:02.11
Heavy usereilla on erilaiset tavat kuin home usereilla ja suurin osa on jälkimmäistä porukkaa. Jo vuosia sitten tulin siihen tulokseen, että läppärit tulee yleistymään vauhdilla ja ainakin mainoksia katsottaessa tuntuu että pöytäkoneiden mainostaminen on vähentynyt. Syy yleistymiseen on omasta mielestäni osittain siinä, että pöytäkone vie neliöitä kerrostalo asunnosta aika runsaasti. Jossain 30 neliön yksiössä voi olla aika vaikea löytää muiden huonekalujen lisäksi paikkaa tietokone pöydälle. Kyllä sitä silloin mielellään ostaa kannettavan, jota voi käyttää sohvalla maaten tai keittiön pöydällä. Niin...ja sitä tietokonepöytääkään ei enään tarvi ostaa ja kasata. Helppoa ja kätevää.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 11.12.11 - klo:09.04
Jossain 30 neliön yksiössä voi olla aika vaikea löytää muiden huonekalujen lisäksi paikkaa tietokone pöydälle.

Siksi koko asunto rakennetaankin sen koneen käyttöpaikan ympärille. Viereen jääkaapit ja mikroaatouunit niin ettei tarvitse tuolista nousta. Arkena menee kuitenkin koneen ääressä joku 4 tuntia ja viikonloppuisin 12-16 tuntia. Monesti tuo ratkaisee myös sohva / tv-ongelmat. Hyvä komentokeskus kolmella ruudulla, niin erillistä sohvaa ja tv:tä ei tarvita. Koska yksi screeneistä voi olla videokäytössä. Tietenkin vain silloin kun ei tehdä muuta keskittymistä vaativaa.

Juuri sisustusta uusimassa ja lähtökohtana on ollut se, että olohuoneeseen rakennetaan kaksi kunnollista komentokeskusta. Häviäjinä on sitten mahdollisesti juur sohva, televisio ja mahdollisesti ruokailupyötä. Koneen ääressä voi syödä aivan hyvin.

Nyt kun ollaan jo tällä legendaarisella linjalla, niin enää pitäisi olla se pönttötuoli. ;)

Mitä tuli meteliin, kyllä koneen voi kasata niin että se on pääsääntöisesti hiljainen. Toisaalta jos on kunnon CPU-reservit, niin täysi kuorma voi johtaa tilapäiseen meluun. Mutta silloin puhutaan sen luokan suorituskyvystä johon läppärillä ei kuitenkaan oltaisi mitenkään ylletty. Melkoisen hyviä CPU-coolereita on myös tarjolla.

Edit: Koneiden riittävyydestä. Jos koneen tehot eivät riitä esimerkiksi jonkun tehtävän suoritukseen, aina voi avata etätyöpöydän palvelimelle jolla pistää asiat hoitumaan.  Tuo on yksi ikiaikaisista tavoista hyödyntää mm. vanhenevia läppäreitä. Oli se yhteys sitten konesalissa olevalle palvelimelle tai kotona olevalle tehokoneelle.

Lisäksi kunnon työasema antaa tarvittavat resurssit muutaman virtuaalikoneen ajamiseen, esim. softan protoiluun ja testaukseen eri ympäristöissä.

Jos pelkät prosessorit imee satoja wattia watteja tehoa, niin ei siinä paljon läppäristä puhuta. Tosin noissakin on päästy nykyjään aikalailla kivasti alaspäin. Tässä koneessa on 2xE5506 ja se syö pahimmillaan 80W/kpl, joka ei ole loppujen lopuksi kovin paljon. 500W powerista on tuuletin irrotettuna. Testasin kuormitustesteillä että mikään osa ei polta kättä ja sen jälkeen otin tuulettimen pois virtalähteestä. Se kun ei muutenkaan pyörinyt koskaan vaan oli lähinnä ilmakanavassa virtausjarruna.

Töihin tuli just läpäreitä joissa oli kyllä resurssit kohdallaan. Ainoa ongelma oli vaan se, että ne olivat juuri niitä pöytäkoneen korvaajia. Eli jos kannat konetta nurkasta kiini pitäen se kiertyy ja painoakin on useita kiloja. Vielä kun tollasen saisi puristettua ultra-bookiksi. Valitettavasti se, että akunkestoa kasvatetaan näkyy CPU-tehossa ja rankasti.

Off-topic: Meillä on valikoimissa kokonaan passiivijäähdytettyjä (Atom) koneita ja niitä ei voi kyllä mitenkään tykiksi sanoa. Edes dual core atomit, hyper threadingilla (näyttää neljältä corelta), eivät kyllä tarjoa kummaa potkua. Hyötynä tietysti on se, että koneet saa täysin passivijäähdytettynä alumiinikoteloituna vehkeenä.  Yksi kaveri kyselikin jo jos noista saisi palvelimia sellaisiin paikkoihin joissa perinteinen kone on iso ja ongelmallinen. Koko koneen kun voi pistää vaikka jätesäkkiin ja johdot jättää alapuolelle, ettei kosteus / olosuhteet pääse liikaa vaikuttamaan.

Muistuttaa muuten tämä etäkäyttö keskustelu kovasti vanhoista ajoista. IBM Network Station 300, noita asentelin ja testailin joskus 1996. "Verkkotietokoneen etuna pitäisi olla ainakin laskelmien mukaan mikroa noin puolta edullisemmat käyttökustannukset, koska kaikki ohjelmistot päivitetään palvelimelle. ". Eipä sitä kovin pitkälle olla Elisan Supermatrix projektinkaan (http://www.supermatrix.fi/jt3/index.php/projektin-esittely/projektin-ideat-paehkinaenkuoressa) myötä päästy vanhoista ajoista. ;)
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: finbatt - 11.12.11 - klo:09.24
Thinkpadit korvasi itsellä pöytäkoneen. Vaikka usein käytän läppäriä telakassa, jossa kiinni ulkoinen näyttö ja näppis/hiiri, niin kannettavuus on käytännöllistä kotonakin. Usein tulee surffailtua mieluummin sohvalla kuin pöydän ääressä. Tehojen puolesta läppärit riittävät nykyisin esim. tehokäyttäjän kuvankäsittelyyn. Tehokäytössä läppäri ei tosin vie yhtään vähempää tilaa kuin pöytäkone, jos oletetaan että se vaatii kuitenkin työpöydän, ulkoisen näytön ja muut hilppeet. 3g/gps varustettuna läppäri on mitä mainioin matkakumppani.
Pelaaminen ja koneen rakentelu jää harrastuksina pöytäkonekategoriaan todennäköisesti ikuisesti. Kannettava tehokkaalla näyttiksellä varustettuna menettää kannettavan edut (kannettavuus, energiatehokkuus) eikä niitä tosiaan päivitellä muistia ja kiintolevyä lukuunottamatta.
"Läppärivillitys" johtuu prosessoreiden valmistustekniikan kehittymisestä. Hiljainen, tehokas kannettava on useimmille tehokasta, ei niin hiljaista, ei kannettavaa pöytäkonetta käytännöllisempi vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: jekku - 11.12.11 - klo:10.57
---
"Läppärivillitys" johtuu prosessoreiden valmistustekniikan kehittymisestä. Hiljainen, tehokas kannettava on useimmille tehokasta, ei niin hiljaista, ei kannettavaa pöytäkonetta käytännöllisempi vaihtoehto.

Minä aloin korvata laitteistoa kannettavilla jo kauan sitten, ensimmäinen askel oli joku melko tehoton (ehkä silti jo Pentium) Toshiba.
Kellarissa pyöri meluisa 'pöytäkone' johon otin ihan rloginilla yhteyden ja surffailin siten. Ja itse asiassa, vähän kerrallaan kaikki duuni meni sitä kautta. Toki oli ulkoinen näyttö, erillisen näppäimistö ja hiiri.
Mutta ah niin hiljaista :)

Sitten vähän kerrallaan, kun vauraammat alkoivat nakella roskiin jopa Ibareita, niin T23 oli ensi askel luopua erillisestä serveristä. Samoihin aikoihin menetin muutossa sen kellarin, eli pikku pakko, niin sanoakseni ;)

Nyt ei tulisi mieleenikään ottaa mitään lisämelua työhuoneeseen. (Haluan kuulla milloin kettiössä kahvinkeitin saa työnsä valmiiksi, sen loppukorhaduksen)
Lenovo T43 on joskus lähes kiusallinen, senkin suhinan kuulee ajoittain!
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Daneli - 11.12.11 - klo:11.51
Tään pojan läppärivillitys alko kun nyt on alkanut olemaan liikenteessä noita vanhoja läppäreitä kavereilla ja sukulaisilla kun uusia ostavat. Ennen ei vaan yksinkertasesti raskinut ostaa läppäriä ja nyt noita 4 vuotta vanhoja saa. Nyt käytössä oli tuuletin "rikki" imuroin ja kun pöly pallot sain pois niin toimii ku unelma ei vaan mahtunut tuuletin pyötii. Läppärin omistaja oli ostanut uuden kun kone on rikki ja antoi vanhan mulle varaosiksi. Eipä tuosta mitään varaosia vaan käyttöön vaan.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Ganymedes - 11.12.11 - klo:13.02
Kuten tuolla hyvin todettiin, läppäri kunnollisella ergonomialla vie jopa enemmän pöytätilaa kuin työasema. Pelkän läppärin ergonomia on oikeasti ihan karmea, jos pitää oikeasti kirjoittaa - mutta kieltämättä onhan sitä muunkinlaista käyttöä ... tosin silloinhan riittäisi tablettikin ja olisi kätevämpi kuin läppäri.

Läppäri kyllä oikeasti soveltuu melkein mihin hommaan vain - tai riippuu mitä kukakin tekee - itsellä lähinnä se, että voi käyttää kolmea raskasta virtuaalikonetta samaanaikaan ja yksittäinen kone on "mahdollisimman nopea" interaktiivisessa käytössä - tämän sujuminen tarkoittaa "riittävän nopeaa mihin vain".

Valitettavasti tuon saavuttaminen maksaa työasemalla n. 1500 euroa ja läppärillä 5000 euroa (listahintoja).

Edellinen kuitenkin tarkoittaa sitä, että kohtapuoliin läppäreiden suorituskyky on hyvää ihan edullisessakin hintaluokassa. Tuo mainittu suuri hinta johtuu eniten isojen SSD-levyjen hinnasta, mutta tokihan läppärissä pitää "kaikki" olla paremmalla tasolla, jotta se kykenee siihen mihin työasema.

Uusien mallien/prosessorien myötä, on myös tehokkaiden läppärien akunkesto parantunut, joten ne ovat nyt ihan oikeasti käteviä kodissa ja toimistossa, kun pitää liikkua. Ennen 2 h oli jo haasteellista (edelleenkin puhun DELLin malleista vain), mikä on aivan liian vähän ollakseen kätevää.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: qwertyy - 11.12.11 - klo:13.36
Pakko vielä kommentoida tuota pöytäkoneiden hiljaisuutta, niin se on todella pienellä panostuksella saatavissa ja isolla rahalla saa minkälaisen tehomyllyn vain hiljaiseksi jos häiritsee. Mitä taas tulee täällä minusta yllättäen kehuttuihin läppäreiden hiljaisuuteen, niin ei ne minusta kyllä ole hiljaisia kuin perusnettiselailussa, eikä kaikki edes niin perushommissa. Sama mitä muuta vähänkään tehoa vaativaa alkaa tekemään, niin lähes jokainen läppäri muuttuu hetkessä huomattavasti meluisammaksi kuin useimmat pöytäkoneet.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Ganymedes - 11.12.11 - klo:13.47
Pakko vielä kommentoida tuota pöytäkoneiden hiljaisuutta, niin se on todella pienellä panostuksella saatavissa ja isolla rahalla saa minkälaisen tehomyllyn vain hiljaiseksi jos häiritsee. Mitä taas tulee täällä minusta yllättäen kehuttuihin läppäreiden hiljaisuuteen, niin ei ne minusta kyllä ole hiljaisia kuin perusnettiselailussa, eikä kaikki edes niin perushommissa. Sama mitä muuta vähänkään tehoa vaativaa alkaa tekemään, niin lähes jokainen läppäri muuttuu hetkessä huomattavasti meluisammaksi kuin useimmat pöytäkoneet.

Oikeastaan unohdin tuota kommentoida edellä.

Näinhän se on, että nykytyöasemat saa hiljaiseksi, pientä askartelua vain ja huolellisuutta komponenttien valintaan. Aiemmatkin sai, vähän suuremmalla askartelulla.

Kaikkihan nuo ovat hiljentyneet i3,i5,i7 - prosessorien myötä. Oma i7-läppärinikin on perus/ammattikäytössä kyllä ihan hiljainen, itse asiassa käytännössä äänetön - mutta tietysti jospa joku tekee jonkinlaista renderöintiä ja kuormittaa jatkuvasti prosessoria, niin tilanne voi olla aivan toinen. Joka tapauksessa lämpöätuottavien kovalevyjen puute läppärikotelon sisällä vaikuttaa tilanteeseen edelleen. DELLillä on vielä yksi juttu - heidän 15.6" teholäppärinsä on nyt aika paljon isompi - taisi edellinen malli olla liian tiukkaan survottu, jolloin lämmöt nousi tästäkin johtuen - ja silloin tuuletin huutaa.

Työasemaa ei ole pakko sijoittaa aivan lähelle ...
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: qwertyy - 11.12.11 - klo:14.01
Oma i7-läppärinikin on perus/ammattikäytössä kyllä ihan hiljainen, itse asiassa käytännössä äänetön
Mutta tuon luokan prossulla oleva kone ei varmastikaan ole mikään 500e luokassa oleva kone. Toki hiljaisia ja laadukkaitakin läppäreitä löytyy, mutta halvoissa malleissa lämmöntuotonhallintaan ei paljoakaan panostettu.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Ganymedes - 11.12.11 - klo:14.04
Oma i7-läppärinikin on perus/ammattikäytössä kyllä ihan hiljainen, itse asiassa käytännössä äänetön
Mutta tuon luokan prossulla oleva kone ei varmastikaan ole mikään 500e luokassa oleva kone. Toki hiljaisia ja laadukkaitakin läppäreitä löytyy, mutta halvoissa malleissa lämmöntuotonhallintaan ei paljoakaan panostettu.

Joo, ei siis todellakaan ole - tuota melko järkyttävää hintaeroa (listahinnoilla) kommentoin jo edellä.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Jallu59 - 11.12.11 - klo:15.17
Se on tässä keskustelussa jäänyt sanomatta, että läppärin pienet tullettimet kyllä pitävät pirun paljon pahempaa ääntä kuin poöytäkoneen suurimittaiset ja hitaammilla kierroksilla pyörivät. Tämä siis silloin kun konetta kuormitetaan esimerkiksi flasheillä.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Teho - 11.12.11 - klo:15.50
Kannettavien äänekkyys on myös tulossa loppuun Ultrabookkien myötä, koska niissä ei (välttämättä) ole tuulettimia ollenkaan. Tietenkään mitään tehoprosessoreita näissä ei ole, mutta toisaalta ohjelmien tehovaatimukset eivät kasva verrannollisesti Morren lakiin ja heikommatkin prosessorit ovat vähintäänkin riittäviä tavallisille tietokonekäyttäjällille. Pakettikoneet eivät ole hiljaisia ja uskoisin tämän entisestään lisäävän läppäreiden myyntiä.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Jantunen - 11.12.11 - klo:16.11
Thinkpadit korvasi itsellä pöytäkoneen. Vaikka usein käytän läppäriä telakassa, jossa kiinni ulkoinen näyttö ja näppis/hiiri, niin kannettavuus on käytännöllistä kotonakin. Usein tulee surffailtua mieluummin sohvalla kuin pöydän ääressä. Tehojen puolesta läppärit riittävät nykyisin esim. tehokäyttäjän kuvankäsittelyyn. Tehokäytössä läppäri ei tosin vie yhtään vähempää tilaa kuin pöytäkone, jos oletetaan että se vaatii kuitenkin työpöydän, ulkoisen näytön ja muut hilppeet. 3g/gps varustettuna läppäri on mitä mainioin matkakumppani.
Pelaaminen ja koneen rakentelu jää harrastuksina pöytäkonekategoriaan todennäköisesti ikuisesti. Kannettava tehokkaalla näyttiksellä varustettuna menettää kannettavan edut (kannettavuus, energiatehokkuus) eikä niitä tosiaan päivitellä muistia ja kiintolevyä lukuunottamatta.
"Läppärivillitys" johtuu prosessoreiden valmistustekniikan kehittymisestä. Hiljainen, tehokas kannettava on useimmille tehokasta, ei niin hiljaista, ei kannettavaa pöytäkonetta käytännöllisempi vaihtoehto.

Lueskelin tätä ketjua alusta lähtien valtavan hämmennyksen vallitessa: eikö kukaan ole kuullut telakka-asemista??! Mutta onneksi se tuli sieltä sitten vihdoin.

Itselläni on tuossa hyllyssä Thinkpad X201 telakassa ja tässä työpöydällä on yksi 24" full-HD-näyttö sekä sen vieressä pivotilla pystyssä toinen hieman pienempi näyttö - molemmat näytöt siis kiinni kannettavassa tietokoneessa (displayport + vga), samoin näppis ja hiiri. Tehoja tuossa keksinnössä on vaikka muille jakaa ja tarvittaessa (=aika usein) saan napattua läppärin laukkuun ja kätevästi minne tahansa reissuun (12" ei ole kovin paha rasti kanniskella). Ainoa, missä jäisin jalkoihin tuolla koneella olisi näytönohjain (Intelin integroitu), mutta kertaakaan ei ole mitään jäänyt tekemättä sen takia (en tosin  pelaa). Jos vastaavasti tarvitsisin lisää tehoa grafiikkaan ja olisin hieman valmis tinkimään kannettavuudesta, löytyisi Lenovolta 14" nvidian näyttiksillä, mutta kun ei ole tarvetta. Tien päällä tuo kestää tuolla vakio-akulla sen 3.5 - 5 tuntia käytöstä riippuen.

Myönnettäkööt, että tuo oli kallis hankinta, mutta eipä se erillinen kannettava ja pöytäkoneratkaisukaan ilmainen ole.

E: ja on noita telakoitavia läppäreitä tosiaan olemassa muillakin valmistajilla, ainakin Dellillä, HP:llä ja Sonyllä, vain muutamia mainitakseni.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 11.12.11 - klo:17.12
Mutta tuon luokan prossulla oleva kone ei varmastikaan ole mikään 500e luokassa oleva kone.

500€ koneissa näytötkin on sitä kuuluisaa TN-kuraa. Kunnon koneet on 1500-2500€ hintaluokassa. Mutta saman verran se kunnollinen työasemakin maksaa. Edelleen vaan läppäreissä ergonomia, suorituskyky ja hinta-suhde ei ole mielestäni kovin hyvä. Tosin tuolla 500 eurolla ei kyllä saa edes hyvää 27" IPS-näyttöä.

Jos ei ole kokemusta hyvästä IPS-näytöstä, niin ei kannata kokeilla. Jos haluaa todella kärsiä voi laittaa vierekkäin 250€ 27" näytön ja sitten kunnollisen. Monesti sitä kitkuttelee vaan huonoilla varusteilla, kun ei halua edes kokeilla parempaa. Mutta sitten jos kokeilee, niin koukkuun jää valitettavan nopeasti. Ehkä se on juuri se autuuaaksi tekevä juttu, että ei tiedä mitään paremmasta.

Kuten aikaisemmin todettiin, työkalut ja välineet on sellainen asia johon kannattaa panostaa. Raha tulee kyllä varmasti takaisin. Tuoli, näytöt, näppis, hiiri, kone. Harrastuksena tietotekniikka on vielä tosi halpaa, vaikka pistäisi vaan 3000 euroa vuodessa uusiin vermeisiin.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: gnome+kde - 12.12.11 - klo:11.14
omassa kotikäytössäni olen käyttänyt vain läppäreitä. en ole tietotekniikan ihminen, enkä ole harrastanut koskaan tietokoneiden rakentelua. ennemmin autojen ja moottoripyörien ja eräiden muiden materiaalien kyllä. läppärissä on kaikki mitä tarvitsen, vie tilaa vähän, on hiljainen, otan mukaan lomareissuille ym. työssä tulee käyteltyä pöytäkoneita enimmäkseen, koska siellä ei ole läppäreitä yhtä lukuun ottamatta. pöytäkoneissa on hirveä meteli, pahimmillaan kuin pölynimuri olisi korvanjuuressa. tämä siis kun kone on vuoden kaksi vanha ja toimii wanhalla windoosalla. läppäriä voin käyttää sängyllä loikoillen kuten nytkin. jos pelaisin paljon, niin sitten ehkä tehojen ja näytönohjaimen takia pöytäkone olisi parempi.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Ryppy - 12.12.11 - klo:21.33
Minulle 21,5" näyttö on minimi. Miksköhän mulla ei oo läppäriä?
Olen omistanut läppäreitä välillisesti, firman kautta. Olen korjannut ja myynyt niitä, mutta omassa käytössä ei ole ollut ainoatakaan. En tarvitse tietokonetta ollessani liikkeellä, enkä välitä tihrustaa pientä räpellystä postimerkin kokoisella näytöllä.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Teho - 12.12.11 - klo:22.21
enkä välitä tihrustaa pientä räpellystä postimerkin kokoisella näytöllä.
Kannettavia löytyy verkkokaupasta mm. 18,4" kokosilla näytöillä.  Toki siitä vielä puuttu pari tuumaa, mutta kauas ei jäädä. Ottaen huomioon, että kanettavien näyttöjä katsotaan käytännössä poikkeuksetta lähempää ja koska niissä on sama resoluutio kuin tavallisissa monioreissa niin ero koon suhteen tietokoneen käytössä on olematon :p

Näytöistä puhteen ollen, ensivuonna on tulossa 2560x1440 Ultrabookkeja arvioilta kokoluokassa 13-14". Tämä ainakin jossain määrin kompensoi näyttöjen pienuuttaa normaalinäköisillä ja vähentää silmienrasitusta merkittävästi,
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: jekku - 13.12.11 - klo:05.17

Ihastuttavan pitkä ketju tämä :)

Paljasti ainakin sen että ihan yksi tai kaksi kokoonpanoa ei riitä kattamaan laajan yleisön mieltymyksiä.
Elämä on valintoja, muuallakin.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Thinkit - 13.12.11 - klo:08.25
Minulla oli monta vuotta pöytäkone ja kuolasin aina hienojen läppäreiden perään. Satuin sitten tänä syksynä rikastumaan sen verran että uuden koneen osto oli edessä. Sijoitin sitten läppäriin ja onhan tämä paljon kätevämpi kuin pöytäkoneen rohjake. Matkalle mukaan ja nettitikun kanssa mukava kumppani.

t: Antti  ;)

Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: JaniAlander - 13.12.11 - klo:09.23
... pöytäkoneissa on hirveä meteli, pahimmillaan kuin pölynimuri olisi korvanjuuressa. tämä siis kun kone on vuoden kaksi vanha ja toimii wanhalla windoosalla. läppäriä voin käyttää sängyllä loikoillen kuten nytkin. jos pelaisin paljon, niin sitten ehkä tehojen ja näytönohjaimen takia pöytäkone olisi parempi.

Se on vähän kiinni pöytäkoneesta ja kotelosta se mekkalapuoli. Omani on aina ollut suht. hiljainen, mitä nyt näytönohjaimen vaihdon jälkeen on suhina hiukan lisääntynyt. Sitä vastoin isän läppäri huutaa kuin viimeistä päivää windowsin työpöydän raskaassa kuormassa.

Sanoisin niin että pienellä panostuksella saat pöytäkoneesta liki äänettömän, läppärin kanssa se on enempi tuurista kiinni mitä saat, niitä kun ei pahemmin kustomoida.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Ganymedes - 13.12.11 - klo:09.26
...
Paljasti ainakin sen että ihan yksi tai kaksi kokoonpanoa ei riitä kattamaan laajan yleisön mieltymyksiä.
...

Tuo on hyvin totta - riippuu hyvin paljon siitä mitä kukakin tekee, missä tekee ja millälailla haluaa tehdä. Eroja näiden laitteiden välillä on varsin paljon - erojen merkitys riippuu taas e.m. asioista.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Tomin - 13.12.11 - klo:19.26
Itse olen pitkään käyttänyt ainoastaan läppäriä kotona. Olihan se ihan kiva varsinkin uutena, mutta kun saranat hajosi, ei sitä enää voinut hirveästi mukanakaan kuljetella. Sitten se on ollut pöydällä lähes aina, vaikka kyseessä oli ihan kohtuullisen pieni kone (14" näyttö, 2,3 kg painoa). Lopulta se hajosi kokonaan ja samoihin aikoihin suunnittelin pöytäkonetta, enkä muuttanut päätöstäni hankkia sellainen, joten nyt on sitten vähän huonompi läppäri, jonka näytöstä ja näyttiksestä en pidä yhtään, sekä pöytäkone, jossa on kyllä kannettavan jälkeen ihan kivasti potkua. Virrankulutus kyllä vähän häiritsee, ääni ei niinkään, jos näyttöä* ei lasketa. Virtaahan tuo vie ehkä 4 kertaa sen mitä vanha läppäri, kun mitataan idle kulutusta.

*joo, siinä on ilmeisesti tuuletin tai sitten ääni tulee taustavalosta ja se on pirun paljon häiritsevämpi kuin AMD:n boxed jäähdytin (joka vaihtuu, mutta mitäpä se auttaa). Muutenkin haluaisin tuosta Samsungin huonosta (24") FullHD-näytöstä eroon, mutta kun se on melkein uusi (nyt jotain 4-5 kk) niin en toistakaan kehtaa hankkia saati tuhlata enää enempää moiseen.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: Fenotype - 13.12.11 - klo:21.31
Mielestäni ainut hyvä asia läppärissä (helpohkon liikultavuuden lisäksi) on se että siinä tulee akku, eli niin sanottu varavirta. Pöytäkone sammuu pienestäkin sähkökatkosta jos ei ole ostettuna erillistä upsia ja sehän harmittaa jos ei se teksti olekkaan tallennettu tai välimuistissa oleva versio ei olekkaan ehjä (viivästetty kirjoitus sata levyissä, tuo nopeutta mutta ei kerkeä usein kirjoittamaan sähkökatkon yllättäessä..) Tehon suhteen kannettavat ovatkin sitten auttamattoman hitaita omiin jokapäiväisiin tarpeisiini.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: juyli - 15.12.11 - klo:21.31
Läppärissä ei tavan pöytäkoneeseen verrattuna ole muuta kuin liikkuvuus, energiatalous? ja pienempi tila.

Läppärien muokattavuus on omasta mielestäni tuo pahin kompastuskivi, joka sattuu Akilleen kantapäähän.
Pöytäkoneisiin, joissa laajennuspaikkoja löytyy, on helposti lisättävissä soveltuvia kortteja. Vieläkään ei USB-väylä tarjoa riittävän tehokkaita laajennusvaihtoehtoja.
Vuodesta -91/92 rakentelin pöytäkoneista vuosittain _soveltuvin osin_ uudemman entistä tehokkaamman koneen. Ylijääneistä osista (vrt. Ikea) rakennettiin toinen, toimiva konekokonaisuus. Loput romut toimitettiin lopulta Sertiin.
Kannettavat ovat spesifisiä laitteita, joiden laajennettavuus jää varsin vähäiseksi. Tietenkin nykyaikaan sopii, että kone vaihdetaan aina, kun sen pituus/paino jää selkeän alamittaiseksi.

Tosin voisin todeta, että koneiden/laitteiston kehitys on niin nopeaa, ettei välttämättä edesmennyt kierrätys ole kannattavaa edes pöytäkoneissa. Väylänopeudet, näytönohjaintyypit sekä esim. kiintolevyjen liitäntätavat kehittyvät nopeammin kuin vanha laite soveltuu (maksimaalisen hyödyn saamiseksi uusista osista).
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: petteriIII - 17.12.11 - klo:06.19

Tosin voisin todeta, että koneiden/laitteiston kehitys on niin nopeaa, ettei välttämättä edesmennyt kierrätys ole kannattavaa edes pöytäkoneissa. Väylänopeudet, näytönohjaintyypit sekä esim. kiintolevyjen liitäntätavat kehittyvät nopeammin kuin vanha laite soveltuu (maksimaalisen hyödyn saamiseksi uusista osista).

Kehittyyhän se kehitys ja tosi on: koko kone menee uusiksi. Aikoinaan päivitin pöytäkoneeni puolivuosittain, mutta tunnustan nyt: se on väline-urheilua; kivaa hommaa mutta ei sillä tietokoneen käytön kanssa ole mitään tekemistä. Ongelmajätettä tulee kylläkin paljon.

Nykyään käytän yksinomaan 10V vanhaa läppäriä pahvilaatikosta tehdyn alustan päällä nojatuolissa istuen. Yksi parannus siinä kyllä on: SSD kovalevy - se teki vanhasta oksennuksesta ihan käyttökelpoisen.
Otsikko: Vs: Läppärivillitys
Kirjoitti: JaniAlander - 17.12.11 - klo:08.24
Jaa, täytyy todeta tuohon kehitykseen ja siinä mukana roikkumiseen, että tarvis kaluston uusimiseen on aika lailla kiinni tarpeista. Jos pitää nätistä grafiikasta ja pelaa paljon, ok silloin tulee tarvista uusia kalustoa useaan. Jos taas käyttö rajoittuu johonkin verkon selailuun, tekstinkäsittelyyn jne.. ei kovin kummoista tarvetta ole kalustoa kovin usein uusia.

Itselläni on jo useamman vuoden palvellut pöytäkone tässä, ja ei siinä sanottavampia puutteita ole, pyörittää niin Ubuntua kuin tuota Vistan kammotustakin ihan kiitettävästi, ja palvelee oma pelimakuanikin ihan kelvollisesti.