Tulipahan jatkettua vielä testailuja ja samalla voisi tännekkin jakaa taas ajatuksiaan.. Edellisen viestini jälkeen suositeltiin mm. LMDE:tä ja aptosidia. Noh, molemmat tuli kokeiltua.
LMDE oli alusta saakka tervassa kahlaamista. Asennus onnistui ihan ok, ei siinä mitään, mutta ensimmäinen päivitys rikkoi järjestelmän ihan totaalisesti. Lopulta kun vehkeen sai taas toimimaan totesin, että päivitys oli poistanut tukun ohjelmia ja näitä kun yritin asentaa takaisin, tsädäm, ei onnistu
Noh, aptitude selvitti pahimmat solmut, loppuviimeksi, siihen pisteeseen, että ohjelmia pääsi asentelemaan ja päivittämään. Leffoja katsellessa tuli huomattua, että äänet ei pelaa ja niitä selvittelemään heti seuraavaksi. Nvidian ajuritkaan eivät suostuneet asentumaan kunnolla ja videokuva "puuroutui" vähän väliä. Noh, pientä alkukankeutta, mutta miltä tuo LMDE tuntui käytössä? Eip mitenkään ihmeelliseltä. Käynnistys oli todella hidas ja työpöytäympäristö tuntui takertelevan siinä missä gnome3 normimintissäkin. Loppupäätelmänä isoja ongelmia ja turhanpäiväistä säätöä kertyi liiaksi ja eipä tuo LMDE tarjonnut mitään kummempaa niiden korvaamiseksi, joten seuraavan vaihtoehdon pariin..
Chakraa lähdin kokeilemaan läppärillä ja chakrankin kanssa vähän tahmea aloitus. Asennus nimittäin jäätyi/kaatui/jotain sinnepäin kolme kertaa kesken asentelujen, mutta loppuviimeksi suostui asentumaan ja pääsi kokeilemaan miten se chakra pelittää. Täytyy sanoa että Chakra oli ihan mukava tuttavuus. Vaikka Chakra imikin läppärin muistia melkoisella tohinalla ja olisi voinut kuvitella, että ikivanha sempron ja integroitu radeon eivät ikipäivänä jaksaisi rullata KDE:tä tehosteet päällä jotenkuten sulavasti niin toisin kävi. KDE rullaili ihan mallikkaasti, Chakra sai wlanin yms. laakista toimimaan, minkäänlaisia kaatuiluja/bugeja ei muutaman päivän käytössä huomannut, äänet toimivat laakista myös greativen usb-liitäntäisen headsetin kanssa ja muutenkin ensivaikutelma oli erittäin hyvä.
Ainut miinus löytyi siitä, että Chakra rasitti jollain tavalla läppäriä turhanpäiten, sillä lämmöt olivat jatkuvasti korkealla ja tuuletin ujelsi jatkuvasti täysillä kierroksilla vaikkei konetta rasittanutkaan. Ongelma jäi arvoitukseksi sillä top/htop eivät näyttäneet, että prosessorilla olisi jatkuvasti kova kuorma, eikä käyttökokemukseen heijastunut minkäänlaisia takerteluja/jämähtelyjä. Jännä juttu jota en lähtenyt sen enempää selvittelemään. Voi olla, että löytää tiensä vielä pöytäkoneeseen jossain vaiheessa.
Aptosid... Öh, paljon tälläkin palstalla mehuteltu... Kokeilin siis tuota itsekkin. Täälläkin on paljon puhuttu että aptosid on KDE:stä riippumatta sangen vikkelä liikkeissään ja tuo tuli itsekkin houmattua. Läppäriin tuo aptosid tuntuu kuitenkin huonohkolta valinnalta, wlanin toimimiseksi kun tarvitsee hakea firmwaret ja loppuviimeksi conffausfilujen kanssa sai pähkäillä jokusen tunnin ennenkuin kaikki lähti pelittämään. Parin päivän päästä päätin sitten päivittää ja kas, noh, langattoman kanssa tappelun sai alottaa alusta kun kernelikin meni päivittymään
Ensin ajattelin, että asentaisin tuon pöytäkoneelle jossa langattomasta ei tarvitse välittää, mutta jätin lopulta väliin kun päätin kokeilla jotain Archiin pohjautuvaa.
Nyt alla CTKarch ja kohtuu tyytyväinen tähän mennessä. Alkuun pientä taistelua kahden näytön kanssa ja jonkun verran joutui näpertelemään että sai netin kännykän kautta toimimaan, mutta tuohonkin oli hyvä graafinen työkalu jolla homma hoitui helposti. Kaikki pelittää hyvin ja nopeasti ja ohjelmat tuntuvat käyttävän huomattavasti vähemmän mehuja koneesta kuin debian-pohjaisten kanssa. Esim. olen tottunut siihen että työpöytäympäristöstä riippumatta X hörppää jatkuvasti jokusen prossan suoritintehoa, mutta tämän kanssa X:n tehontarve pyörii 0,2-1% luokassa. Debian pohjaisten kanssa muutenkin tottunut siihen, että vaikka kone idlaa ilman, että ohjelmia on käynnissä, prossukuorma seilaa 2-10% välillä. CTKarchin kanssa taas prossukuorma pysyy idlessä alta 1% kuten voi odottaakkin. Mm. smplayer haukkasi prossulta 5% toistaessaan shoutcastia ja nyt CTK:lla vlc vie tasaisesti 1% samassa toimessa (smplayeriä en saanut shoutcastia toistamaan vielä epäselvästä syystä, kaikki codekit kun on asennettu, tarvinnee ilmeisesti jonkun pluginin). Muuten nopeammasta käyttökokemuksesta kertoo mm. chromium joka, vaikka nopeasti on aina käynnistynytkin, käynnistyy nyt CTK:ssa ~2x nopeammin kuin mihin on tottunut millään debian/ubuntu-distrolla.
Vaikka CTK olikin hyvin löysä aloitus Archin kanssa niin täytyy kyllä olla tyytyväinen. Hyvin vähän mitään turhaa tuon CTK:n kanssa tuntui tulevan mukana ja kylmäkäynnistyksen jälkeen prosesseja on käynnissä reilut 70 (tottunut melkein distron kuin distron kanssa pitkälti yli sataan). Kylmäkäynnistyksessä en ole vielä muistinkäyttöä huomannut tarkastaa, mutta nyt 16h uptimen jälkeen muistia näyttäisi olevan käytössä rapiat 600megaa josta suurinosa chromiumin/vlc:n käytössä. Sinällään tuntuu melko suurelta tuo muistinkulutus, mutta kun rammia on tarjolla 4gb niin ei sinällään haittaa.
Visuaalisesti CTK on yllättävänkin "nätti" openboxia käyttäväksi distroksi. Valittavaksi löytyy mustanpuhuvaa ja vaaleaa teemaa joista ainakin tuo tumma sopii itselle vallan mainiosti. Itseasiassa valitsin CTK:n archbangin sijasta juurikin hifistellyn ulkoasun takia, muutenhan distrot ovat hyvin samanlaisia.
Yllättävän helppo ja tuskaton asennus ja käyttöönotto, erittäin nopea ja visuaalisesti "tarpeeksi nätti" ja pohjimmiltaan melko simppeli alkukattaus Archin pariin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos archia on halunnut testata, mutta asennusrumba on jäänyt pelottamaan.
CTK:nkin kanssa toki joutui säätämään conffausfilujen ja terminaalin kanssa, että homma lähti pyörimään kunnolla (localet, kahden näytön conffailu, netti usbin kautta, äänet hdmi:n kanssa yms. pientä), mutta yllättävän vähällä pääsi kuitenkin alkuun. Ja nyt kun nuo alkuconffailut on tehty, kaikki tuntuu toimivan kuin junan vessa.
Ainut ongelma tällä hetkellä on, että pacman ei suostu päivittämään järjestelmää (-Syu) herjaten riippuvuuksista package-queryn ja jonkun yuotudin (tai jotain sinnepäin
) kanssa, mutta tuohon en vielä sen enempää perehtynyt. Ilmeisesti package-query pitäisi poistaa ja asentaa uudempi versio ohi pacmanin tai odottaa että pakettivarastoihin päivittyy jokin uudempi versio "joskus lähitulevaisuudessa". Vaillinainen lontoonymmärrys ja nopea googlettelu nyt ei vielä selventänyt ihan täysin mitä pitäisi tehdä ja miten. Täytyy katsoa jossain vaiheessa kun on hetki ylimääräistä aikaa ja vähän intoa ruveta näpertelemään isommin.
Läppärissä taidan pysytellä toistaiseksi ubuntu 10.04:ssä, tuolla kun läppärin rauta toimii ilman säätöjä, mutta pöytäkoneen kanssa tulen kyllä pysyttelemään hetken jos toisenkin tämän CTKarchin parissa. Voi olla, että mielenkiinnosta täytyy vielä ArchBang ja ihan putipuhdas Arch jossain vaiheessa kokeilla, mutta erittäin tyytyväinen tälläerää
Sinällään voi tuntua tämä postaus vähän ristiriitaiselta; CTK vaati ihan yhtälailla säätöä kuin LMDE tai aptosidikin, mutta silti hylkäsin molemmat CTK:n tieltä. Kyse onkin siitä, antaako distro oikeasti vastinetta sille säätömäärälle minkä se vaatii ja selviääkö ongelmista yhdellä säätökerralla, vai joutuuko järjestelmän kanssa taistelemaan jatkuvasti. Toki alkukattaus vaikuttaa asiaan yhtälailla.
LMDE jota pidin jo valmiiksi hyvinkin "valmiina" aiheutti ison läjän ongelmia ja vääntämistä, eikä tarjonnut mitään vastineeksi. Käyttökokemus/nopeus/toiminnallisuus/työpöytäympäristö ei ollut sen kummempi kuin perus Ubuntussakaan, joka toisaalta toimii heittämällä. Lisäksi käyttö oli oikeastaan jopa Ubuntua takertelevampaa.
Aptosid taas vaikutti monellakin tapaa hyvältä ja pöytäkoneessa saatan tuon kanssa ottaa vielä uuden yrityksen. Nopea KDE-distro olisi kuitenkin mukava kokeilla. Läppäriin tuo on kuitenkin huono valinta. Toisaalta, KDE:n voin asennella tähän CTKArchiin yhtälailla, mikä tuntuukin todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Sinällään Debian ei tarjoa mitään, mitä Arch ei tarjoaisi ja molemmat ovat rolling releaseja joten ajan hermolla pysyy molempien kanssa.
Chakra olisi varmaan jäänyt läppäriin, jos olisin lähtenyt selvittelemään tuota lämpenemisongelmaa laajemmin.
CTK taas tarjosi selvästi vastinetta alkusäätämiselle. Käyttö on nopeaa ja sulavaa, koneen resursseja ei tunnu kuluvan hukkaan, kaikki tarvittava pelittää kuten pitääkin ja käyttökokemus on kaikinpuolin hyvä. Alkusäätämisestäkin voidaan olla vähän niin ja näin. Yhdellä näytöllä, ethernetillä, vapailla ajureilla ja oletussoftilla kaikki toimi ilman mitään säätämistä. Loput olikin enää hifistelyä joiden kanssa on joutunut vääntämään lähes jokaisen vaihtoehtodistron kanssa. Ja oli muuten linux-aikani simppelein nvidian suljettujen ajureiden asennus.
Lisäksi, vaikka ArchWikiä voi toki käyttää minkä distron kanssa tahansa, jo pelkästään tuon wikin takia täytyy nostaa hattua Archille joka suhteessa.
Ubuntu on kuitenkin hyvä mittari näitä distroja verratessa. Ubuntu 10.04 on pelittänyt käytännössä heittämällä jokaisella koneella johon olen sen asentanut, ilman mitään ylimääräistä näpräämistä. Lisäksi se on kohtalaisen nopea ja vakaa. Jos vaihtoehto vaatii säätöä, on sen oltava myös jollaintavalla Ubuntua parempi käyttökokemukseltaan ja nopeudeltaan. CTK täyttää tällä erää kriteerit oikein mallikkaasti
Edit: Vertailu lähimpään debian-serkkuun meinasi unohtua kokonaan.. Nimittäin CrunchBangiin.
CrunchBangista on paljon tuoreita kokemuksia, sillä #! oli työkoneella käytössä ihan viimepäiviin saakka. CTK:hon verratessa käyttökokemus on pitkälti samanlainen. CTK on ulkoasullisesti vähän hifistellympi ja käyttö on kokolailla yhtä nopiaa. CTK käynnistyy nopeammin ja ohjelmat vievät vähemmän mehuja koneelta, kuten aiemmin mainitsinkin. Nvidian suljetut ajurit asentuivat CTK:hon helpommin (#! kanssa jouduin turvautumaan johonkin scriptiin, että sain ajurit pelittämään kunnolla). #!:ssa törmäsin kuitenkin joku aika sitten mielenkiintoisiin ongelmiin. Kone jäätyi totaalisesti pari kertaa viikossa ja chromium takerteli pahasti. Käyttö tahmaantui muutenkin radikaalisti heti kun uptimeä alkoi kertymään enemmän (melkein kuin windowsissa konsanaan). Lisäksi kaverin läppärillä #! sotkee näyttöasetukset jokaisella käynnistyskerralla, eikä suostu liittämään kaikkia osioita #!:n käyttöön ilman komentoriviä.
Distroja on ehkä melko vaikea verrata toisiinsa.. Molempien käyttö on nopeaa ja mutkatonta, mutta jo pelkästään huomio siitä, että CTK:ssa samat ohjelmat vievät vähemmän resursseja samassa käytössä, asettaa CTK:n edelle. Tähän vielä nopeampi käynnistyminen ja #!:n jäätymisongelmat (jotka tosin ovat varmasti väliaikaisia ja johtuivat mitä ilmeisemmin jostakin päivityksestä) niin ainakin itse miellyin enemmän CTK:hon joka on kaikenlisäksi vielä rolling release.
...Tulipa pitkä postaus