Kirjoittaja Aihe: Mitä Ubuntun jälkeen?  (Luettu 16036 kertaa)

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2644
    • Profiili
Vs: Mitä Ubuntun jälkeen?
« Vastaus #40 : 01.05.12 - klo:14.39 »
Tätä ketjua lukiessa sai vaikutuksen, että kokeilua kokeilun vuoksi. Ihmetystä aiheutti myös kaatumisien lukumäärä. Itse kun en muista, että minulla olisi kone kaatunut. Moni ohjelma kylläkin. Siihen auttaa yleensä kill pid tai killall "ohjelma" vaikka merkkipohaisessa virtuaalikonsalissa. On hyvä, että vaihtoehtoja löytyy ja siten kokeiltavaakin. Itse en pidä kaikista 3D efekteistä mitä työpöydillä on oletuksena. Niistä on hankala päästä eroon ja tuovat vain epävakautta ja lisää kuormaa koneelle.

Taustalla minulla on nyt kääntymässa KDE 4.8.2 Gentoossa. Ottaa oman aikansa myönnän. Etuna on kuitenkin että voin suht helposti valita ne osat KDE:stä jotka oikeasti haluan ja jättää turhakkeet pois. Ei pelejä, ei kmail, kopete, tiedostojen hakuindeksoitia strigi, nepomuk... Tuloksena saan suht nopean ja vakaan työpöydän. Tietysti sen pyörivän kuution plus ne kymmenet muut karkit voisi asentaa myös jos sitä työpöytäviihdettä haluaa. Lxde on myös kevyt työpöytä esim. musan tai leffojen katselun taustalle. Onneksi siinä ei ole mukana automaattista näytönsäästäjää tai muita virranhallintoja jotka keskeyttävät ikävästi leffanautinnon tai musan kuuntelemisen.

Jotkut kikkareet kuten pulseaudio ovat turhan hankalia poistettavia Ubuntusta. Muistaakseni pulsen poiston riippuvuudet olisi poistanut vaikka mitä.. Onhan se hienoa, että kaikki on valmiina. Mutta jos ei satu tarvitsemaan bluetooth, tulostin ym. palveluita heti startissa. Minusta palvelut pitäisi asentaa vain jos niitä tarvitsee. Ei ftp, etätyöpöytää, ntfs levytukea. Networkmanegerinkin olen poistanut. Mitä sillä pöytäkoneessa tekee kun verkkossa ei muutoksia.

Multimedia minkä kanssa touhuan paljon musan ja leffojen ystävänä. Monissa jakeluissa on yllättävän vanhoja osia. Jopa ALSA voi olla niin vanha, että uudehkon koneen omistaja ei saa ääntä kuuluviin. Samoin monet kodekit uupuu tai ovat vanhoja.. Ubuntussa on onneksi hyvä pakettivalikoima ja sen lisäksi paljon ylimääräisiä "repoja" joista saa toimivamman VDR:n, XBMC:n, VLC:n + uudemmat kodekit. Joskus tuntuu, että olisi parempi että niitä soitto-ohjelmia ei olisi ollenkaan. Jos haluaa teräväpiirron toimimaan niin yleensä mennään virallisten pakettien ulkopuolelle. xine-lib vdpau tuella löytyy harvasta jakelusta. TV-kanavia löytyy jo HD:na. Samoin monella on niitä teräväpiirto matroskoja. Noissa kone yleensä nyykähtää. Vaikka olisi 4 ydintä, niin kodekki voi olla sellainen, että ei osaa jakaa kuormaa ja näytön-ohjaimen tuki rautapurulle uupuu. Vaikka tehoa olisi niin softat ei osaa käyttää. Ketjussa oli väite, että 32 bittiset olisivat vakaampia kuin 64 bittiset systeemi. Mikä osin voi pitää paikaansa, jos pohjana 32 bittinen systeemi. Kyllä 64 bittinen on vakaa ja nopeampi. Normaalissa netti selailussa siitä ei juuri ole etua.

Sitten päivittäminen. Nopea on sykli nykyään. Kun kerran kone on saanut vakaaksi ja toimivaksi kannattaa miettiä pakettien päivitysvauhtia. Jos kerran toimii kannattaako kirjasto X päivittää. Saataisiko se rikkoa jotain? jotkut kirjastot ovat sellaisia, että niitä käyttää kymmenet ohjelmat, jotka mahdollisesti tarvitsevat uudellaan kääntämisen jotta toimivisivat päivityksen jälkeen. Mikä tuo haastetta ns. jatkuvasti päivittyville jakeluille jollainen esim. Gentoo on. Muut jakelut julkaisetvat kerran pari vuodessa uuden version, mikä ratkaisee kirjastojen/ohjelmien riippuvuudet.  Itse tykkään tästä jatkuvasta "rolling release" systeemistä. Kun KDE on päivittymässä, niin olla toisella työpöydällä netissä. Varsinaisia käyttäkatkoja ja uudelleen käynnistyksiä tulee hyvin vähän. Lähinnä silloin kun kernelin vaihtaa kerran pari vuodessa. Tai siirtää käyttiksen toiselle levylle ym rauta päivitykst. Mutta kaatuminen? Eihän Linux kaadu jos kone on ehjä... Väite että Linux kaatuisi jatkuvasti tuntuu oudolta...

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Mitä Ubuntun jälkeen?
« Vastaus #41 : 02.05.12 - klo:12.57 »
Lainaus
Sitten päivittäminen. Nopea on sykli nykyään. Kun kerran kone on saanut vakaaksi ja toimivaksi kannattaa miettiä pakettien päivitysvauhtia. Jos kerran toimii kannattaako kirjasto X päivittää. Saataisiko se rikkoa jotain?

Tuo on enemmän kuin totta omankin havaintoni mukaan aika pitkältä ajalta.  Aina kun hyväksyy päivityksen suorittamisen ottaa riskin että jotain menee ohessa rikki ja mahdollisesti vielä sillä tavalla että ei heti tajua tai huomaa sitä.

Laitetaanpa tähän aluksi "Disclaimer", lieneekö tuo suomeksi tai savoksi "rutinan, kitinän, valituksen ja vastalauseiden poistaja (?)":  
"Nämä kaikki havainnot voivat johtua omista virheistäni ja/tai niistä voi aina syyttää/moittia minua."

Mitäpä siis sattui ?  Lähtökohta oli Natty joka oli alkuaan päivitetty 10.10 versioista.  Toimi melko pitkään ok ilman havaintoja ongelmista.  Jakelupäivityksen/päivitysten jälkeen alkoi suksi tökkiä eri nurkilla järjestelmää.   Systeemi muuttui vähitellen "viipyileväksi" eli tahmeaksi jolloin arvasin että jotain on nyt kyllä vinossa.  Vilkaisin "free -m" ja huomasin swapin kasvaneen aika vauhtia, "dmesg" näytti puolestaan että PulseAudio lähetti viestiä logitiedostoon liki yhtä soittoa.  Sain tappamalla PulseAudion viestitulvan loppumaan mutta se latautui automaattisesti uudestaan, ei auttanut kuin "sudo apt-get remove pulseaudio".  Yritin tutkia liittyikö tämä uuteen kernel-versioon mutta en löytänyt selkeää logiikkaa. Ongelma nimittäin olikin häipynyt kun asensin PulseAudion takaisin.  Tuo korjaus ei vielä yksinään riittänyt, havaitsin Thunderbird: in Lightning lisäosan myöskin seonneen ja jouduin poistamaan sen.  Onneksi en ollut tuota tarvinnut mihinkään vakavaan käyttöön.    Toisena aamuna myöhastyin päiväkodista --- koneeni kello oli jätättänyt todella paljon.    Mitenkäs tämä on mahdollista, koneessahan oli käynnissä "ntpd" ?   Oli vain ntp: n toiminta mennyt jotenkin sekaisin ja näytti järjettömiä lukuja kun katsoi "ntpq -p".   Vaihdoin käyttöön "ntpdate" ohjelman "crontab": in avulla toimivaksi kuten eräs foorumin käyttäjä vinkkasi. Tuo sentään toimi vielä vaikka "ntpd" oli mennyt jotenkin rikki.
Tuossako se olikin ? Ei......   Nuorimmainen katsoi koneella aiemmin nauhoitettua lasten ohjelmaa omalla tunnuksellaan ja kertoi:  "Iskä, tämä kone sulkeutuu aina jos yritän suurentaa tämän nurkasta."     Luulin ensin että olin saanut owner: it väärin johonkin ohjelmaan toisella tunnuksella mutta:  Tämähän teki samaa omallakin tunnuksellani.  Elokuvasoitin lähti käyntiin ja pyöri ok, jos yritit suurentaa nurkasta vetämällä niin  puf --- olit kirjautunut ulos.    Tämä lienee se tilanne mitä jotkut käyttäjät tarkoittavat "koneen sammumisella".
Raportoin vikoja ajoittain LauchPad: iin.  Nyt vikoja on niin monta ja hankalasti selvitettävissä (jos ollenkaan) että mikä liittyy mihin että nostan käteni pystyyn.   Onneksi tällä koneellani oli Gparted: in avulla tehty systeemikopio 10.10 versiosta (ennen päivitystä Nattyyn), käyntiin vaan.   Ei töki kello kun "ntpd" käytössä:
ntpq -p
     remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  jitter
==============================================================================
*ntp1.kolumbus.f 192.36.144.22    2 u   74  128  377    6.266   -0.774   0.595
+ns.inet.fi      195.156.100.62   3 u   94  128  377    5.622   -0.247   0.398
+ntp.saunalahti. 192.36.143.150   2 u  104  128  377    6.178   -1.176   1.836
     

Ei myöskään kurahda sessio ja kirjaa ulos kun venyttää elokuvasoitinta nurkasta.

Saan ajoittain täällä foorumilla vastalauseita vanhojen versioiden käytöstä.  Tässä tapauksessa vanhemman version säilömisestä oli ilmeistä hyötyä.   Päivitysintoisille jäitä niskaan:  Aina ei kannata päivittää sillä mielellä että saa jotain uusinta ja hienoa.   Toimivaa ei aina kannata "korjata".  Uusien asioiden ollessa testivaiheessa menee helposti jotain vanhaa rikki ennen kuin ongelmat on havaittu ja korjattu.
 
Itse koen myös Ubuntun päivityssyklin hätäiseksi.  Kun 10.10 on vakaan oloinen --- tuki lopetetaan. Eri asia on sitten tarvitseeko tuota tukea paljoakaan sen jälkeen kun kaikki toimii.  Mitäs ehjää korjaamaan. Ainut harmi tietysti puuttuvat tietoturvapäivitykset vaikka en ole itse sellaisia ongelmia Linuxin kanssa kohdannutkaan.      
« Viimeksi muokattu: 02.05.12 - klo:13.12 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Karvameduusa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1055
    • Profiili
Vs: Mitä Ubuntun jälkeen?
« Vastaus #42 : 02.05.12 - klo:18.34 »
En ihmettele yhtään Ubuntun epävakautta. Se on aivan normaalia.

Lainaus
Ubuntun paketit pohjautuvat Debianin unstable-kehityshaaraan: molemmat jakelut käyttävät paketeissaan Debianin deb-tiedostomuotoa ja paketinhallintatyökaluja (APT:ia ja Synapticia). Debian- ja Ubuntu-paketit eivät kuitenkaan välttämättä ole binääriyhteensopivia keskenään ja joskus .deb-paketit pitää kääntää uudelleen lähdekoodista jotta ne toimivat Ubuntussa. Monet Ubuntun kehittäjät ovat myös Debianin tärkeiden pakettien ylläpitäjiä. Ubuntu tekee yhteistyötä Debianin kanssa tuomalla tekemänsä muutokset takaisin Debianiin, mutta kriitikoiden mukaan tätä ei tapahdu tarpeeksi usein. Debianin perustaja Ian Murdock on ilmaissut huolensa siitä, että Ubuntun paketit mahdollisesti eriytyvät liikaa Debianista ollakseen yhteensopivia. Ennen julkaisua paketteja tuodaan Debianin unstable-haarasta ja niihin liitetään Ubuntu-spesifit muutokset. Kuukautta ennen julkaisua uusien muutosten tuominen lopetetaan, minkä jälkeen paketoijat keskittyvät varmistamaan, että tuodut ominaisuudet toimivat hyvin keskenään.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ubuntu#Historia_ja_kehitysprosessi