1. Jos koneessa on ennestään Windows 7 ja alle vuoden ikäinen kone, meinaako se silloin, että pitäisi 64 bittinen laittaa?
Ei. 32-bittiset sovellukset eivät toimi 64-bittisessä koneessa yhtään nopeammin. Nopeus ei ole - eikä saa olla - kriteeri peruskäyttäjälle, koska nopeusero ei ole kovin suuri. Jos jokin vaikkapa videoihin liittyvä isompi operaatio sujuu 25 minuutissa 30 minuutin sijaan, niin eipä sillä ole merkitystä mikäli ei tuota tee työkseen.
2. Näkeekö sen jostain: onko 32 vai 64 bittinen parempi?
Peukalosääntö: Jos laitat Ubuntun jonkun toisen ihmisen koneeseen, laita 32-bittinen versio.
Mikäli tämä ei itse tuo esille 64-bittisyyttä esille, tai sitä kuinka koneessa on paljon muistia ja hänen käytössänsä sitä myös tarvitaan, niin 32-bittisyys on varma valinta. Jotkin kolmansien osapuolien 64-bittiset sovellukset ovat aina silloin tällöin osoittautuneet toimimattomiksi, vaikka ne välillä olisivat olleet jo kunnossa. Näihin tuotteisiin Canonical ei tietenkään voi vaikuttaa. Joskus Skype ei toiminut 64-bittisenä, joskus jokin Flash ja Youtube.
Et halua tilannetta, että olet laittanut kaiken kuntoon, jonka jälkeen joudut selittämään miten yhtäkkiä ilmennyt ongelma ei ole sinun, Ubuntun, Linuxin, tai Canonicalin vika - ja sitä paitsi se ei edes kiinnosta ketään. Kaikkia asetelma vain harmittaisi.
Kun menet Ubuntun lataussivulle, huomaat miten 32-bittistä suositellaan, valitsitpa sitten Maverickin tai Lucidin. Luultavasti syy on tuo, että Ubuntun itsensä puolesta oltaisiin jo ajat sitten voitu mennä 64-bittiseen, mutta yleensä muut laahaavat kehityksessä jälkijunassa.
Tee jossakin vaiheessa tuttavillesi varmuuskopiot ja opeta miten niitä tehdään. Jos sitten joskus on syytä siirtyä 64-bittiseen, niin mikäpä siinä. Sitten voivat itse arvioida maksaako vaivaa. Luultavasti tuo ajatus ei nouse heille edes mieleen, joten ehkäpä sinunkaan ei kannata sitä miettiä.
3. Paljonko RAM:ia tulisi olla 64 bittistä varten vähintään, jotta kaikki kunnolla toimisi? Tuolla Ubuntu-Suomen latauslinkissä ehdotetaan, että koneille, joilla on yli 4 GiB RAM. Tässä asiakkaassa näkyy olevan 2 GiB.
Näitä voit testailla itsekin virtuaalikoneessa.
Kokeilinpa Linux Mintillä Ubuntun 10.10 vastineella miten 64-bittinen kone toimii eri muistimäärillä. 128Mb - ei voi suositella, että toimiihan se, vaan ei kovin järkevä valinta. 256Mb oli edelleen hitaampi kuin sen pitäisi olla, mutta vaikutti jo aivan kelvolliselta. 512Mb on jo yksiselitteisesti selvä syy käyttää täysveristä työpöytää.
5. Pitäisikö laittaa 10.04 LTS
Älä mene asentamaan ennenkuin olet kokeillut live-cd:ltä. Jos 10.04 LTS toimii, laita se. Nuo puolivuotisversiot ovat testialustoja, tai kokeiluversioita - miten vain - mutta joka tapauksessa ne eivät ole yhtä testattuja, vaan niiden parhaat puolet laitetaan sitten joskus uuteen LTS-versioon. Et halua selittää miksi nuo puolivuotisversiot täytyy päivittää uudempaan versioon käytännössä puolen vuoden välein. Syy siihen on se, että vaikka niitä tuetaan 18 kk, ne pitää päivittää aina seuraavaan, eikä versioita voi hypätä välistä pois. Jos sen tekee, täytyy Linuxista osata enemmänkin kuin mitä esimerkiksi minä osaan, tai sitten tehdä täysin uusi asennus.
Kuuden vuoden kokemuksella Ubuntusta en aloittelijalle haluaisi kertoakaan mitään noista puolivuotisversioista. Joskus on oma järjestelmäpäivityskin mennyt solmuun ja toisaalta kun on täällä nähnyt äänestysten raportteja, ongelmia on ilmennyt yllättävänkin monilla.
6. Asennuksen aikainen nettiyhteys on vain tuo mobiiliyhteys. Pitäisikö kone kantaa ADSL yhteyden saataville asennusta varten. Vaikuttako tähän (asennuksen viimeistelyn onnistumiseen mobiiliyhteyden varassa) jos on 10.04 tai 10.10?
Joskus järjestelmäpäivityksistä sanottiin, että niitä ei pitäisi tehdä langattoman varassa. Nykytilanteesta en tiedä. Toisaalta, eihän asennuksesi ole järjestelmäpäivitys.
7. Mitä ovat nuo kolmannet numerot: 10.04.1 ja 10.04.2 ja 10.04.nn jne? Pitäisikö ne jotenkin ottaa huomioon jakelua valitessa? Niitä täällä joskus vilahtelee, mutta lataussivulla en kyllä huomaa.
Point release eli pistejulkaisu, jonka merkitys on siinä että asennuslevylle on jo koottu tuoreet päivitykset. Tällöin ei heti asennuksen jälkeen joudu lataamaan ja asentamaan isoa määrää (esim. 200 - 300 Mt) päivityksiä, joiden asentamiseenkin menee oma aikansa, erityisesti jollakin vanhalla koneella. Itsellä on aina hyvä olla jokin asennuslevy. Uusin on aina tarjolla, joten sinun ei tarvitse ottaa huomioon tuota pistejulkaisua millään tavoin tässä asiassa.