Kirjoittaja Aihe: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)  (Luettu 5766 kertaa)

pikkalle

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 378
  • Profiili
Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« : 24.06.12 - klo:10.52 »
Yritin päivittää 10.04 Ubuntun versioon 12.04, mutta homma ei onnistunut. Päivitys keskeytyi hieman ennen loppua, jolloin kone ilmoitti, että joitakin ohjelmistopaketteja joudutaan päivittämään uudelleen käynnistyksen jälkeen. Kun boottasin koneen päivityksen jälkeen, niin grub oli kadonnut ja sain vain virheimoituksen:

" The symbol 'grub_xputs' not found " ja sen jälkeen kone on vain grub rescue tilassa.

Aiemin olen aina asentanut uuden Ubuntun tyhjentämällä koko levyosion ja asentanut sitten uuden version samaan tilaan. Nyt ensimmäistä kertaa valitsin päivitystoiminnon, joka säilyttäisi soveltuvin osin vanhat asennetut ohjelmat ja levylle taltioidut tiedostot. Aiemmin minulla ei ole esiintynyt vaikeuksia suoran asennuksen yhteydessä, mutta nyt päivitys meni heti pieleen.

Koska olin ottanut kaikki tärkeät tiedostot talteen, niin asensin tämän jälkeen 12.04 version suorana asennuksena. Asennusohjelma meni kiltisti loppuun asti, mutta uudelleenkäynnistys ei nytkään onnistunut, vaan sain virheilmoituksen:

" Error: no such device: 52aeca4a-493f 40fbed-894db4c4b631 " ja kone jäi grub rescue tilaan.  Missä mahtaa olla vika?

Koneessani on kaksi 40 GB kovalevyä, joista WIN XP on levyllä SDA ja Ubuntu levyllä SDB. Asennuksen yhteydessä panin merkille, että kone asensi grub-ohjelman levylle SDB. Olen aiemmin ollut siinä uskossa, että grub asentuu levylle SDA. Nyt kysyn viisailta Ubuntu-miehiltä, mikä on seuraava tehokas komento, jolla saan koneeni ojennukseen?
 
Koneenssani on 2,4 GHz Celeron prosessori, 1.3 GB muistia ja kovalevy 40 GB, joten kai Uuden Ubuntun pitäisi siinä pyöriä.
« Viimeksi muokattu: 25.06.12 - klo:00.04 kirjoittanut pikkalle »

maksim

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 254
 • Mikähän tässä nyt mättää?????
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus!
« Vastaus #1 : 24.06.12 - klo:11.45 »
Ei se asennus välttämättä ole mennyt pieleen.
Vaatii vain hieman käsityötä.
Grubin paikka on valittavissa osioinnin yhteydessä, tai sitten sen voi asentaa käsin myöhemmin.
Selkeitä ohjeita löytyy tältäkin foorumilta.
Asennus tehdään live-levyn/tikun avulla.
Yksinkertaisin keino ensin, eli vaihda levyjen käynnistysjärjestys biosista.
Mikäli grub on siellä sdb -levyllä niin kone käynnistyy, tai tulee uusi virheilmoitus.

oobetimer

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1470
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus!
« Vastaus #2 : 24.06.12 - klo:12.13 »
Tuon pitäisi kertoa jo syyn ..  ;)

Koneessani on kaksi 40 GB kovalevyä, joista WIN XP on levyllä SDA ja Ubuntu levyllä SDB. Asennuksen yhteydessä panin merkille, että kone asensi grub-ohjelman levylle SDB.

Asenna grub levylle sda vaikka live-CD:n avulla, jolloin proseduuri menee suunnilleen näin:

1. Avaa pääte ja kirjoita siihen komennot

sudo blkid # komento kertoo levyt ja osiot. Jos asensit ubuntun vaikka osiolle /dev/sdb1, niin silloin grubin asennus menee näin:

sudo mount /dev/sdb1 /mnt
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /sda
sudo umount /mnt


2. Kun Ubuntu on sitten käynnistynyt, niin avaa pääte ja suorita komennot:

sudo os-prober
sudo update-grub
13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

pikkalle

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 378
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus!
« Vastaus #3 : 25.06.12 - klo:00.02 »
Rauta antaa periksi

Kiitokset viisaille Ubuntu-miehille hyvistä neuvoista. Muutin BIOS-asetuksissa kovalevyjen boottausjärjestystä, ja sen jälkeen sekä Ubuntu 12.04 että WIN XP käynnistyivät normaalisti.

Kone alkoi siis toimia, mutta ensimmäisten kokemusten mukaan rauta alkaa antaa liikaa periksi. Aivan selvästi huomaa sen, että uutta Ubuntua ei ole tarkoitettu vanhoihin 32 bittisiin koneisiin, vaan sitä pitäisi ajaa nykyaikaisilla moniydinprosessoreilla. Muistiakin pitäisi olla enemmän kuin 1 GB.

Suurimmaksi ongelmaksi näyttää muodostuvan nettiselailun hitaus. Systeemimonitorilla totesin, että suosituimpia nettisivuja (Iltasanomat, Iltalehti, Hesari yms) katsellessa prosessori toimii 100 % teholla. Sivuilta pitäisi poistaa flashiä käyttävät mainokset, mutta en enää löytänut FireFox-selaimesta Flashblock-lisäosaa, jonka avulla kuormitusta voisi vähän pienentää. Java-skriptitien käytön voisi myös estää, mutta monet sivut vaativat niiden käyttöä.

Muutaman päivän voin kokeilla tätä uutta Ubuntua, mutta todennäköisesti asennan koneeseeni takaisin Ubuntu 10.04 käyttöjärjestelmän, sillä vanhoissa koneissa se toimii notkeammin. Ubuntu 12.04 vaatisi tietokoneen vaihtamista tehokkaammaksi. Pelkän kevyen nettiselailun vuoksi ei oikein viitsisi mitään tehomyllyä ostaa.

Lopuksi kysyisin vielä viisailta Ubuntu-miehiltä, mikä on tällä hetkellä mukavin ohjelma mainosten poistamiseksi nettiselaimesta. Jos selaimen saisi hieman notkeammaksi, niin voisihan tätä uutta Ubuntua vähän kauemminkin koneessa pitää.

kalarm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 714
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #4 : 25.06.12 - klo:07.12 »
Rauta antaa periksiLopuksi kysyisin vielä viisailta Ubuntu-miehiltä, mikä on tällä hetkellä mukavin ohjelma mainosten poistamiseksi nettiselaimesta. Jos selaimen saisi hieman notkeammaksi, niin voisihan tätä uutta Ubuntua vähän kauemminkin koneessa pitää.

Viisaudesta en tiedä , mutta firefoxsissa voit kokeilla : Muokkaa -> asetukset -> sisältö ->sieltä ruksaat, Estä ponnahdusikkunat, Lataa kuvat automaattisesti, Salli javaScript- komentosarjat.Kahdesta viimeisestä mieluummin poistat ruksin, jos et niitä halua.
« Viimeksi muokattu: 25.06.12 - klo:07.15 kirjoittanut kalarm »
ubuntu 22.04.2 LTS 64bit
ubuntu 18.4 LTS 64bit
Windows 7 professional

Timo Virtanen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2083
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #5 : 25.06.12 - klo:09.15 »
Pikkuläppärillä, HP Compaq Mini 110c, pyörii nyt Lubuntu 12.04. Muistin kulutus heti käynnistyksen jälkeen LXDE työpöydällä oli 90M RAM. Asensin kuitenkin mieleiseni työpöydän ja muistinkulutus on nyt 110M RAM. Tätä kirjoittaessani, selain auki, Järjestelmänvalvonta näyttää 170M RAM olevan käytössä. Ehdottaisin, että testaisit Lubuntua ennen paluuta 10.04 jakeluun.

Mainokset saat pois Adblocker nimisellä lisäosalla, Ghostery nimisellä lisäosalla saat pudotettua trackereita pois kyydistä. Muistinkulutus hieman nousee mutta selaimen käyttö notkistuu huomattavasti.  terveisin Timo 
"Linux, made in Finland"

pikkalle

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 378
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #6 : 25.06.12 - klo:09.38 »
Rauta antaa periksi
Lopuksi kysyisin vielä viisailta Ubuntu-miehiltä, mikä on tällä hetkellä mukavin ohjelma mainosten poistamiseksi nettiselaimesta. Jos selaimen saisi hieman notkeammaksi, niin voisihan tätä uutta Ubuntua vähän kauemminkin koneessa pitää.

Viisaudesta en tiedä , mutta firefoxsissa voit kokeilla : Muokkaa -> asetukset -> sisältö ->sieltä ruksaat, Estä ponnahdusikkunat, Lataa kuvat automaattisesti, Salli javaScript- komentosarjat.Kahdesta viimeisestä mieluummin poistat ruksin, jos et niitä halua.

Kaikkea on kokeiltu

Olen FireFoxin asetuksista poistanut ponnahdusikkunat, mutta kuvia en kuitenkaan viitsi poistaa. Monet sivut vaativat myös Java-skriptien sallimista, joten niitäkään ei oikein voi poistaa. Joku tässä uudessa Ubuntussa on merkittävästi raskaampaa, koska samoilla asetuksilla selain on paljon hitaampi kuin vanhassa 10.04 Ubuntussa.

Olen alkanut epäillä myös sitä,  toimiiko Nvidia-näytönohjain tehokkaasti koneessani. 10.04 Ubuntussa kone suositteli asentamaan Nvidian omat ajurit, jotta näyttö toimisi oikein. Uudessa Ubuntussa kone ei kehota lataamaan Nvidian ajureita, mutta pitäisikö ne kuitenkin asentaa. Kysynkin nyt viisailta Ubuntu-miehiltä, johtuuko koneeni hitaus siitä, että näytönohjaimen ajurit eivät ole oikeita?Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #7 : 25.06.12 - klo:10.15 »
...
Olen alkanut epäillä myös sitä,  toimiiko Nvidia-näytönohjain tehokkaasti koneessani. 10.04 Ubuntussa kone suositteli asentamaan Nvidian omat ajurit, jotta näyttö toimisi oikein. Uudessa Ubuntussa kone ei kehota lataamaan Nvidian ajureita, mutta pitäisikö ne kuitenkin asentaa. Kysynkin nyt viisailta Ubuntu-miehiltä, johtuuko koneeni hitaus siitä, että näytönohjaimen ajurit eivät ole oikeita?

Voi hyvin johtua, mutta ne voi omakohtaisesti varmentaa. Koneeni ovat sen verran hyviä (AMD Dual Core, jos se nyt enää lasketaan hyväksi), että ongelmia ei ole ollut muutenkaan.

Sen olen kuitenkin huomannut jos vanhoilla Ubuntuilla, esim. 10.10, että nVidian avoimet ajurit eivät ole aina luotettavia - suljetut toimivat paremmin.

CoReD

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 138
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #8 : 25.06.12 - klo:12.20 »
Toisessa ketjussa jo suositeltiinkin kevyempiä *ubuntu-versioita koneen speksien perusteella. Itsellänikin yleisen nopeus/sujuvuuseron huomaa selkeästi Ubuntun ja Xubuntun välillä, vaikka koneesta löytyy vähän tuoreempaa rautaa.

Firefox ei ole mikän optimaalinen selain vanhoille koneille vaan kannattaisi etsiä jotain kevyempää vaihtoehtoa.

Chrome, Chromium, QupZilla, Midori nyt muutamia mainitakseni. Kaikki toimivat liukkaammin kuin Firefox ja rohmuavat vähemmän muistiakin. Vanhalla koneella myös AdBlockin kaltaiset (QupZillassa sisäänrakennettuna) lisäosat ovat kokolailla välttämättömiä, kiitos flash-mainoksia täyteen tungettujen nettisivujen. Chromessa on se hyvä puoli, että Chromessa on oma flash-plugarinsa Googlen toimesta - joka ainakin omalla koneellani toimii luotettavammin ja kevyemmin kuin erillinen flash-plugari repoista.

Jos koneesta löytyy nVidian näyttis, niin kannattaa ehdottomasti asentaa ne suljetut ajurit jotta saa näytönohjaimen suorituskyvyn kokonaisuudessaan käyttöönsä. Voi olla että Ubuntukin ehdottaa sinulle ajureiden asennusta, mikäli avaat sen ajureiden tarkistuksen manuaalisesti.

nVidian kanssa kannattaa muutenkin käyttää niitä suljettuja ajureita, vaikkei Ubuntu niitä lähtökohtaisesti suosittelisikaan, koska ne ovat lähtökohtaisesti huimasti avoimia paremmat. (kunhan vain omaa korttia tukevat)

Kaikista kivuttomin tapa saattaisi olla vaihto jo tässä vaihteessa kevyempään Lubuntuun tai Xubuntuun johon tuoreeltaan asentelee nVidian suljetut ajurit ja käyttää suosiolla kevyempää selainta asianmukaisella adblock kuorrutuksella. En oikein näe järkeä lähteä "twiikkaamaan" Ubuntua kevyemmäksi kun valmiita kevytversioitakin on olemassa.

Edit: jaa, tämä olikin jo ratkaistu....
« Viimeksi muokattu: 25.06.12 - klo:16.38 kirjoittanut CoReD »
Asus Maximux IV Hero | i5-4670K | Thermalright Archon SB-E | 2x4GB RipjawsX | GTX 970 4GB  | Samsung 128GB 840 Pro | Kingston 480GB SSDNow V300 | 2TB WD Green | Fractal Design Define R4 | Seasonic G-550 | Creative Sound Blaster Z |  Asus PB278Q | Win 8.1

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #9 : 25.06.12 - klo:13.52 »
Nvidiasi suhteen saaatta olla, että suljetut ajurit eivät enää tue sitä, joten käytössä on 12.04:ssä avoin nouveau-ajuri. Jos nyt ajelet Unity käyttöliittymällä, voit keventää helposti koneen kuormaa vaihtamalla käyttöön Unity 2D:n. Vaihto onnistuu sisäänkirjautumisruudussa, käyttäjäkohdan oikeassa yläkulmassa olevan ubuntu-ikonin takaa. XFCE- tai LXDE-työpöydillä saa sitten vielä lisää kevennystä, ne voi asentaa suoraan kirjautumisvaihtoehdoiksi.

Puhtaana jakeluasennuksena Xubuntu, joka käyttää XFCE-työpöytäympäristöä on hyvin paljon vanhan Gnomen kaltainen ja gtk-pohjaisena siinä pyörii natiivisti moni tuttu gnome-softa. Lubuntu LXDE-työpöytineen on taas varsinainen vauhtiveikko vanhemmassa koneessa, joille se erityisesti on tähdätty. Itsellä 2GHz läppärissä Xubuntu alkaa jo tuntua tahmealta eli taidan vaihtaa sen Lubuntuksi 12.10 päivityksessä. Pöytäkoneessa(2,8GHz) Lubuntu 12.04 boottaa noin neljäsosassa Ubuntun 12.04 ajasta ja on muutenkin reipas. Näihin kevyempiin Ubuntu-variantteihin voi asennella kaikki tutut raskaammat työkaluohjelmat(esim. LibreOffice, Firefox, jne), niille jää vain enemmän paukkuja, kun työpöydän pyöritys ei niele kaikkia tehoja.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

pikkalle

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 378
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #10 : 27.06.12 - klo:10.13 »

Puhtaana jakeluasennuksena Xubuntu, joka käyttää XFCE-työpöytäympäristöä on hyvin paljon vanhan Gnomen kaltainen ja gtk-pohjaisena siinä pyörii natiivisti moni tuttu gnome-softa. Lubuntu LXDE-työpöytineen on taas varsinainen vauhtiveikko vanhemmassa koneessa, joille se erityisesti on tähdätty. Itsellä 2GHz läppärissä Xubuntu alkaa jo tuntua tahmealta eli taidan vaihtaa sen Lubuntuksi 12.10 päivityksessä. Pöytäkoneessa(2,8GHz) Lubuntu 12.04 boottaa noin neljäsosassa Ubuntun 12.04 ajasta ja on muutenkin reipas. Näihin kevyempiin Ubuntu-variantteihin voi asennella kaikki tutut raskaammat työkaluohjelmat(esim. LibreOffice, Firefox, jne), niille jää vain enemmän paukkuja, kun työpöydän pyöritys ei niele kaikkia tehoja.

Ystävällisin terveisin

Jallu59

Jatkan kokeiluja

Kyllästyin selaimen hitaaseen toimintaan Ubuntu 12.04:ssä, ja siksi asensin koneeseeni takaisin vanhan Ubuntun. Kokeilin uutta Ubuntua myös 2-D tilassa, mutta ei selain siitä yhtään notkistunut. Selain oli niin hidas, että edes kirjanmerkkejä ei voinut asettaa kuin satunnaisesti. Ubuntu 10.04:ssä selain toimii taas riittävällä nopeudella.

Kesän ajelen tällä vanhalla Ubuntulla, mutta syksyllä aloitan sitten uudet kokeilut. Poltin asennuslevyt myös Xubuntusta ja Lubuntusta, ja päätän sitten syksyllä, kumman järjestelmän valitsen. Ensimmäisten live-CD kokeilujen jälkeen tuntuu siltä, että kallistun Lubuntuun. Siinä ei ole mitään turhaa koristelua työpöydässä, joten kaikki resurssit voidaan varata oikeille ohjelmille.

Ennen valintaa testaan vielä uutta Lubuntua vanhassa 233 MHz P2-koneessa, jossa on muistia 448 MB ja sitten vielä vanhassa 866 MHz P3 koneessa, jossa on muistia 512 MB. Näiden testien jälkeen valinta on varmasti helppo tehdä.

Syy uuden Ubuntun hitauteen myös 2 D tilassa saattaa olla siinä, että koneessa on ilmeisesti käytössä erilaisia työpöytätehosteita. Vanha Ubuntukin meni aika tahmeaksi, jos työpöytätehosteet olivat päällä. En ole koskaan sallinut mitään tehosteita, ja siksi Vanha Ubuntu toimiikin jopa vanhassa P3-koneessani ihan kelvollisesti.

Kysyn vielä lopuksi viisailta Ubuntu-miehiltä, saako jostain ladattua uuden Ubuntu 12.04 järjestelmän vanhalla mukavalla Gnome-työpöydällä varustettuna? Jos siitä ottaisi kaikki työpöytätehosteet pois, niin silloin se saattaisi toimia omassa tietokoneessani ihan kelvollisesti. Sellaisen version voisin asentaa koneeseeni, sillä tykkään kovasti tavallisesta Gnomesta.Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #11 : 27.06.12 - klo:11.51 »
Kysyn vielä lopuksi viisailta Ubuntu-miehiltä, saako jostain ladattua uuden Ubuntu 12.04 järjestelmän vanhalla mukavalla Gnome-työpöydällä varustettuna? Jos siitä ottaisi kaikki työpöytätehosteet pois, niin silloin se saattaisi toimia omassa tietokoneessani ihan kelvollisesti. Sellaisen version voisin asentaa koneeseeni, sillä tykkään kovasti tavallisesta Gnomesta.
Tiedä siitä viisaudesta, mutta vastaan kuitenkin, kun luulen tietäväni ja tiedän luulevani ;D.
Valmiista en tiedä, mutta jo normi 12.04 LTS asennuslevyltä asennetussa järjestelmässä on kirjautumisvaihtoehdot "gnome classic", sekä "gnome classic (no effects)" ja jotka muistuttavat vanhaa Gnome2:ta ylä- ja alapalkkeineen. Niiden muokkaus on vaikeampaa kuin vanhan Gnome2:n ja muokkausmahdollisuudet vähäisempiä, enkä muutenkaan viihtynyt sen kanssa paria viikkoa kauempaa, emännälle se on riittänyt. Lisäksi löytyy MATE-työpöytäprojekti vanhan Gnomen ystäville(löytyy haulla tältä foorumilta). Itse olen todennut Xubuntun/XFCE4:n & Lubuntun/LXDE:n itselleni sopivammiksi työpöydiksi. Xubuntu hieman raskaampi, mutta auomaattisempi. Lubuntu sitten karsitumpi, mutta vauhdikkaampi ja vähemmän resursseja kuluttavampi.

Tosiaan kaikki näyttötehosteet kannattaa vanhemmalla raudalla heittää ensimmäisenä romukoppaan, jos graafisesta suorituskyvystä on pulaa. Eli "gnome classic(no effects)" on se oikeampi valinta niistä kahdesta.

Se jäi vielä mainitsematta, että 12.04 muistaa viimeisimmän sisäänkirjautumisen työpöytävalinnan, joten sitä ei tarvitse joka kerta valita, kun on lopettanut kokeilut.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

khaosaming

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 348
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #12 : 27.06.12 - klo:12.30 »
...jo normi 12.04 LTS -asennuslevyltä asennetussa järjestelmässä on kirjautumisvaihtoehdot "Gnome Classic", sekä "Gnome Classic (no effects)"...
---------------------
Ubuntu 12.04:ssa ei ole enää oletuksena mukana Classicia lainkaan. Puhtaan asennuksen jälkeen saatavilla ovat vain 'Ubuntu' ja 'Ubuntu 2D'.

Classic Gnome -ympäristön saa asentamalla Synapticilla paketin 'gnome-shell'. Tämän jälkeen kirjautumisruudussa (rattaan takana)  näkyy uudet valinnat 'Gnome' ja 'Gnome Classic'. Näistä ensimmäinen on Gnome 3 ja jälkimmäinen perinteisen Gnomen oloinen Fallback-moodi.

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #13 : 27.06.12 - klo:12.45 »
Uusi Ubuntu versio vaatii tehoja ja sen työpöytä vaatii tehoja. Unityssä ei oikeastaan pitäisi puhua tehosteita vaan sen sisäänrakennetusta funktionaalisuudesta joka vaatii grafiikalta modernia suorituskykyä. Unity ei muistuta näitä vistamaisia virityksiä, joissa tehosteet ovat vain itsetarkoituksellista kikkailua. Joten jos haluat modernin työpöydän ja jakelun, niin siihen valitettavasti tarvitaan suhteellisen moderni kone. Kyse ei ole pelkästä työpöydästä vaan koko ohjelmistojärjestelmästä ja sen vaatimista resursseista.

Kuten tuolla edellä huomautettiin, jota et tainnut kokeilla, kyse ei välttämättä ole edes Ubuntusta vaan yksittäisestä järjettömiä resursseja vaativasta asiasta, kuten Firefoxin ajaminen oletuksilla älyttömillä kaupallisilla Web-sivuilla - joka vaatii järjettömästi resursseja vanhan koneen perspektiivistä ajatellen. Tällaiset asiat voi ratkaista pelkällä ohjelman vaihdolla, tässä tapauksessa Firefoxin vaihdolla tai sen konfiguroinnilla.

Edellä puhut vanhemmista koneista - mielestäni ei kannata päivittää kikkailemalla Ubuntua alaspäin, vaan ottaa suoraan sellainen jakelu, joka niihin sopii. Tällöin vältyt turhanpäiväisiltä ongelmilta - harrastelijalle tietysti ongelmat ei sinänsä aiheuta sen suurempaa päänvaivaa, mutta sellaiselle joka lähtökohtaisesti vain haluaa että järjestelmä toimii ylimääräisiä ongelmia ei kaivata.

Lubuntu on kummallisen nopea jakelu - olen kokeillut sitä varhaisilla AMD-koneilla ja se toimii pienilläkin muistimäärillä kummallisen nopeasti. Sinä puhut vielä 1-2 kertaluokkaa hitaammista, P II ja P III koneista - niistä ei ole kokemusta, mutta olihan sinulla niissäkin koneissa järkevänoloisesti keskusmuistia käytettävissä.

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #14 : 27.06.12 - klo:16.45 »
Kaikkiin tehopulmiin netissä on nykyään pääsyyllinen flash, jonka kelvoton koodi kyykyttää tai kieltäytyy toimimasta vanhemmilla näytönohjaimilla (<128MB näyttömuistia). Chromium toimii hiukan paremmin niissä ympäristöissä, kuin Firefox, mutta patkimistä silti esiintyy jos paukkuja on vähänlaisesti.

Kaupallisten televisiokanavien ja iltapäivälehtien omat ja ylläpitämät nettisivut ovat pahimpia mahdollisia kaikille selaimille ollen täynnänsä flash-mainoksia.

Lubuntu 12.04 pyörii mainittua flash-tahmailua lukuunottamatta ihan siedettävästi asiakkaani työntekijän työkoneessa (P3/600MHz/512MBram/32MBnäyttömuistia). Ja pomonsa mielestä ei niitä videoita tarvikaan työaikana kuikuilla  ;D

Kiitoksia Khaosaming:ille tarkennuksesta. En muistanut, että tuo Classic-optio tuli vasta Gnome3-kokeilun kylkiäisenä.
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Hannu Mikael

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 94
 • Kysyvä löytää
  • Profiili
Vs: Pieleen meni 12.04 asennus! (RATKAISTU)
« Vastaus #15 : 17.07.12 - klo:05.58 »
pikkalle

Jos Ubuntu 12.04 tuntuu vanhaan koneeseen liian raskaalta, reaalivaihtoehtoja ovat mainittu Lubuntu, sekä Xubuntu. Lubuntu 12.04 tosin on käsittääkseni lyhyen tuen 18 kuukauden versio, eli ei LTS.
Itsellä oli vm. 2005 koneideni kanssa samantyyppisiä ongelmia, asensin Xubuntu 12.04:n, ja toimivuus ja nopeus on Ubuntu 10.04:n luokkaa.