Muistien kanssa on aina kaikenlaisia juttuja, seuraavassa vastauksia:
Ensimmäiseksi lataa webistä emosi ohjekirja ja katso sieltä miten muistit ovat tuettuja.
1.
Muistien nopeuden tuki riippuu emolevystä ja prosessoristakin. Uudemmalla bioksella voi päästä korkeampaan nopeuteen. Lue bios-päivitysten release_notes -tiedostot jossa asiasta on varmaankin maininta jos näin on tapahtunut.
2.
Kun luet ohjekirjaa, ota huomioon, että sen kirjoitusvuonna ei vielä ollut olemassa uudempia/nopeampia/isompia komponentteja, joten niiden tuesta ei voinut puhua mitään. Lue nämä bios-päivitykset, joissa kerrotaan mitä on myöhemmin tullut tuetuksi.
3.
Ehkä suurempaa nopeutta todennäköisempää voisi kuitenkin olla isomman muistikamman tuki myöhemmissä bios-versioissa. (vrt edellä).
4.
Muistin tyypin pitää olla täysin sama, eli DDR. Yhteen slottiin emolla menee vain yhdentyyppistä muistia (joissakin emoissa on harvoin kahdenlaisia slotteja).
5.
Muisti voi olla nopeampaakin - se vain toimii sillä nopeudella minkä emo sallii. Varaudu tällöin rajoittamaan manuaalisesti muistin nopeutta, koska liian nopea voi toimi epävakaasti, jos automatiikka ei osaa sitä rajoittaa. Menee siis bios säätämiseksi.
6.
Kun säädät muisteja bioksessa, ota kaikki asemat irti siksi ajaksi, jotta voit helpommin boottailla konetta ja katsoa miten se reagoi eri muisteihin. (Käyttis voi hajota kovalevyllä äkkinäisten sammutusten tai käynnistysten vuoksi). Tee kone virrattomaksi kun säädät muisteja ja maadoita itsesi koneeseen. (Virraton = helpoiten erillinen, ulkoinen virtakytkin joka sammuttaa virran sekä koneestä ETTÄ näytöstä ja ota Ethernet-johto irti, antennikaapelista puhumattakaan. Sammuta ulkoisesta kytkimestä ja paina sitten virtakytkintä, jolloin puhallin pyörähtää = nyt kone on virraton). Älä sammuta virtoja bios-säädön aikana, jolloin säätöjä kirjoitetaan biokseen, mutta muuten on turhaa odotella (tai odota jos et ole varma mitä tarkoitin). (Maadoita = älä käytä tekokuituisia vaatteita ja kosketa kämmenellä virrattoman koneen runkoon ennenkuin kosket emoon.)
7.
Kaikkien valmistajien muistit eivät sovi kaikkiin emoihin. Tätä on vaikea kommentoida sen enempää kuin sanoa, että "kokeile". Muistaakseni tällaista oli DDR aikakaudellakin.
Vasta nyt päästään näihin kysymyksiisi:
8.
Muistit voivat olla erikokoisia, jos emo tai sen uudempi bios, tukee tällaista järjestelyä. Bankit pitää täyttää tällöin oikein. Katso manuaalista oikea järjestys.
9.
Muistit voivat mahdollisesti olla eri nopeuksisia, jos toimivat näin, niin toimivat hitaamman mukaan.
10.
Jos vaihdat kaikki keskenään samanlaisiin ja nykyisenkaltaisiin, niin voi olla helpointa saada toimimaan näin ... mutta ei se ole ehdoton vaatimus ... riippuu e.m. asioista.