Toisaalta - lain nykymuodon mukaan - kopiosuojattua levyä ei taida saada enää ripatakaan. Sanoit kylläkin, että haluat vain kuunnella.
Miksei saisi? Jos levy pystytään kopioimaan jollain tavanomaisella ohjelmistolla ja sarjatuotantoa olevalla CD-asemalla, vaikka vanhemmallakin, sellainen kopiosuojaus ei ole lain määrittelemä tehokas tekninen toimenpide.
Tuosta asiasta taistellaan DVD-levyjen suhteen. Käräjäoikeus ja hovioikeus (muistaakseni) olivat eri mieltä. Jätän sen oikeusasteiden harkittavaksi ... jos sitä ei ole jo päätetty?
On näämmä päätetty, ovat herrat hovioikeudenneuvokset ensin tehneet päätöksen ja sen jälkeen keksineet sopivat perustelut. Perusteluillaan taas on varsin vähän tekemistä voimassa olevan lain kanssa. Tekijänoikeuslaki 50a§ toinen momentti:
Tehokkaalla teknisellä toimenpiteellä tarkoitetaan tekniikkaa, laitetta tai osaa, joka on suunniteltu tavanomaisessa käyttötarkoituksessa estämään tai rajoittamaan teoksiin ilman tekijän tai oikeuksien muun haltijan lupaa kohdistuvia tekoja
ja jolla tavoiteltu suoja saavutetaan.Viimeisen lauseen ehto ei täyttynyt edes vuonna 2004, jolloin hallituksen esitys Lex Karpelasta annettiin, saati sitten tekoaikana. Muuten, MPlayer'ini on imuroitu the Department of Information and Communication Technologies at New Mexico State University in Las Cruces, NM, USA, ylläpitämältä palvelimelta sisältäen libdvdcss v1.2.10 kirjaston, joka löytyy palvelimelta myös erillisenä pakettina. Olen ollut käsityksessä, että jenkkilässä on täkäläistä ankarampi käytäntö tekijänoikeusasioissa.
Ja jos levyä ei pysty laitteillaan kuuntelemaan muuten kuin tekemällä kopion, se on tietenkin sallittua.
Tuossa on monta oletusta, lakien keskinäinen soveltamisjärjestys on kyseessä, yleisen oikeustajun käsite ja myös se että kummalla osapuolella on näyttövelvollisuus. Ei ole yksinkertaista. Lisäksi on vielä se, että mikä se seuraamus oikeasti olisi.
Saman pykälän kolmannessa momentissa lukee:
Mitä 1 momentissa säädetään, ei sovelleta, ... jos teoksen kappaleen laillisesti hankkinut tai haltuunsa saanut kiertää teknisen toimenpiteen teoksen saamiseksi kuultavilleen tai nähtävilleen.
Ja yhdessäkään audio-cd:ssä ei ole
tehokasta teknistä toimenpidettä kopioinnin estämiseksi eikä voikaan olla, jos jonkinlainen yhteensopivuus olemassa olevaan laitekantaan halutaan säilyttää. Cd-levyn kaltaisten tallenteiden kopiosuojaus on tehty rikkomalla tahallaan cd-standardin mukainen toteutus. Kuluttajaviranomaisten tai markinatuomioistuimen, tai mille instanssille se nyt kuuluukaan, pitäisi kieltää sellaisen virheellisen tavaran myynti ja markkinointi.