Taidatpa Tommi olla väärässä. Ei Oraclen tarvi jakaa Openofficea maksuttomasti kellekään eikä Oraclen kehitysversiot siitä tarvi olla avoimia muiden käytettäviksi, ei. Openoffice on nyt Oraclen tuotemerkki eikä se muiden käytettävissä ilman Oraclen lupaa.
Ei kerran avoin lähdekoodin ohjelma ole välttämättä ikuisesti avointa lähdekoodia.
Omistaja eli lähdekoodin haltia päättää avoimuudesta just niinkuin itse tykkää - ei kuitenkaan takautuvasti...
No joo, kun nyt ajattelen niin periaatteessa kyllä, Oracle voisi ihan hyvin laittaa OpenOffice.orgin suljetuksi, ja samalla lakkaisi ottamasta vastaan ulkopuolisten ilmaiseksi tekemää kehitystyötä ja alkaisi itse vastaamaan koko Open Office kehityksestä. Mutta jos siis periaatteena on se, että annetaan muiden tehdä työt lähdekoodipalkkiolla ja sitten myydään toimistopakettia kilpailijaa edullisempaan hintaan, niin kyllä silloin on pakko pitää vapaat lisenssit käytössä. Ja sama vanha lisenssi näyttää edelleen OpenOffice.orgilla olevan käytössä.
Siksi porukka perusti säätiön jatkamaan Openofficen vapaan version kehitystä Libreoffice-nimellä, koska Openoffice meni Oraclelle. Libreofficen kehitys jatkuu siitä Sun Microsystemsin aikaisesta Openofficeversiosta eteen päin ihan omia latujaan. Eikä siihen saa ottaa mitään Openofficen uudempien kehitysversion ominaisuuksia ellei siis Oracle anna lupaa.
LibreOffice perustettiin käsittääkseni siksi että jo pidemmän aikaa ihmiset olivat olleet tyytymättömiä Sunin toimintaan OpenOffice.org:in kanssa, ja nyt sattui olemaan hyvä tilaisuus. Oracle sai Sunin haltuunsa vuoden 2010 helmikuun alussa, ja OpenOffice.orgin versio 3.3 beta julkaistiin vuoden 2010 elokuussa, ja tähän Oraclen aikaiseen beta-versioon LibreOffice perustuu. Joku OpenOffice.org kehittäjä kirjoitti blogissaan että jatkaa mieluummin OpenOffice.org kehittäjänä kuin lähtee LibreOfficeen, sillä todennäköisesti kaikki OpenOffice.orgiin tulevat ominaisuudet otetaan myös LibreOfficeen, mutta toisinpäin tuskin tulee tapahtumaan.