Siis yksityiskopiointi on laillista, mutta joudumme maksamaan siitä? Vähän niinkuin lisenssin ostoa ohjelmistoihin. Et osta sitä musiikkia vaan oikeuden kuunnella ja mahdollisesti kopioida omaan käyttöön toiselle tallennusvälineelle. Miten nämä taiteilijat menettävät siis rahaa jos yksityinen kopiointi on laillista edellyttäen että musiiikki on kerran jo ostettu? Eikö heidän ole tullut ottaa huomioon se?
Jos emme maksaisi hyvitysmaksua niin me emme saisi:
- tehdä varmuuskopioita ostetuista levyistä
- kopioida itsellemme esim mökille tai autoon toista kopiota laillisesti hankitusta teoksesta.
- kopioida laillisesti hankittua teosta perheen jäsenille
- kopioida laillisesti hankittua teosta hyville ystäville (eli ei tuntemattomille tai kaikille luokkatovereille tai työpaikan tyypille ym)
- lainata kirjastosta teoksia ja kopioida niitä omaan yksityiseen käyttöön
Kautta aikojen hyvitysmaksun ansiosta olemme saaneet tehdä juuri tuollaisia asioita.
Mutta me olemme voineet myös säästää todella paljon rahaa. Esimerkiksi kun kaveri ostaa uuden levyn niin kaveri on voinut kopioida sen meille CD-R levylle josta on hyvitysmaksu maksettu tai muissa tilanteissa kuten yllä mainituissa.
Siis nyt kuvittele että kun hyvitysmaksun ansiosta me saamme tehdä muutaman kappaleen (1-10) yksityiseen käyttöön, hyville ystäville, perheenjäsenille ym. Niin he eivät joudu ostamaan omaa kopioita kuten ilman hyvitysmaksua he joutuisivat.
Hyvitysmaksu on maksu juurikin hyvitykseksi tekijöille siitä että hyvin pieni ryhmä ihmisiä ostaa yhden ainoan kappaleen teoksesta ja nauttii siitä kulttuurista ilman että jokainen heistä joutuisi hankkimaan oman henkilökohtaisen kappaleensa.
Esimerkiksi minä saisin kopioida juuri ostamani musiikkilevyn itselleni autoon, parhaalle kaverilleni ja sisarukselleni kunhan teen sen hyvitysmaksun piiriin kuuluvalle medialle.
Tuossa tilanteessa minä säästän rahaa koska minä en joudu ostamaan toista kappaletta autoon. Paras kaverini säästää rahaa koska hän ei joudu ostamaan omaa kappalettaan. Ja sisarukseni säästävät rahaa kun kukaan heistä ei joudu ostamaan omaa kappalettaan.
Ilman hyvitysmaksua olisi laillista käyttää vain sitä yhtä kappaletta jota sitten pitäisi lainata kavereille tai kuljettaa kodin, mökin ja auton välillä.
Tekijänoikeuslaki kun säilyttää määräysoikeuden myyntimäärissä ym itse tekijöillä (tai heidän oikeutensa luovuttamalleen taholle). Mutta hyvitysmaksun ansiosta päästiin tilanteeseen missä yksityinen kopiointi on laillista ja vapaata (saat sen tehdä vaikka P2P verkkoa hyödyntäen mutta et saa välittää teosta sellaisille ihmisille jotka eivät kuulu parhaimpiin ystäviisi ja perheenjäseniin).
Pelkästään hyvitysmaksun ansiosta maksettaisiin ylläolevassa esimerkissä vaikka 20€ + 5x20c eli vain 21 euroa sen sijaan että ilman hyvitysmaksua jokaisen meistä olisi pitänyt hankkia uudet/omat kappaleensa eli yhteensä olisimme maksaneet 120 euroa. Hyvitysmaksun ansiosta pystyisimme säästämään yhdessä peräti 99 euroa.
Onko niin kauheaa maksaa euro hyvitysmaksuihin kun sillä säästäisi viisi henkilöä monin kertaisesti teoksien hinnan?
Hyvitysmaksun idea on tarjota kansalaisille yksityinen kopiointi ja kulttuurin leviäminen pienissä piireissä niin että he voivat keskustella ja jakaa kokemuksiaan vapaasti ilman että joutuvat maksamaan tekijöille siitä kulttuurinautinnosta naurettavia summia.
Se mitä piraattipuolue yrittää ajaa läpi, on että yksityinen ja ei-voitonhakuinen kopiointi laillistettaisiin kokonaan . Eli yksinkertaisesti sanottuna, kaikki yksityisihmiset saisivat kopioida teoksia niin paljon kuin haluavat, täysin vapaasti jopa tuntemattomien ihmisten kanssa. Eli käytännössä kuka tahansa saisi marssia levykauppaan, ostaa uusimman julkaistun levyn ja kopioida sitä ilman voittoa (100kpl CD-R levyjä maksaa alle 20 euroa tilattuna saksasta) ja jakaa sitä levykaupan edessä pyytäen vain levystä raha eli n. 20 senttiä.
Kuka uskaltaa väittää että tuollainen 100 levyn ilmainen jakelu tuntemattomille ihmisille (vaikkapa koulun tai työpaikan aulassa kaikille koulun opiskelijoille) ei aiheuttaisi levyjen myymisen romahtamista kun yksityinen ei-voittoa tavoitteleva kopiointi mahdollistaisi kaiken teon? Ainoat jotka tuossa rahaa saisivat olisi tyhjien levyjen valmistajat.
Meidän yhteiskunta perustuu siihen että työllä on arvo. Se voi olla rahallinen tai se voi olla muulla tavoin mitattavissa oleva arvo. Jokaisella täytyy olla mahdollisuus luoda itse omia teoksia ja määrätä niille hinta kysynnän mukaan.
Jos itse päättää että oma työpanos on ilmaista niin se ei tarkoita että kaikkien muiden täytyy hyväksyä että heidän työpanoksensa on yhtä lailla ilmaista koska yhdenkin on.
Jos yksi kehittää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ilmaiseksi Internettiin ihmisille, niin se ei tarkoita etteikö kukaan muu saisi kehittää suljetun lähdekoodin ohjelmistoja maksullisena Internettiin tai avoimen lähdekoodin ohjelmistoja maksullisena Internettiin tai suljetun lähdekoodin ohjelmistoja ilmaisena Internettiin.
Se että joku/jotkut osaavat tehdä musiikkia jota on miellyttävä kuunnella, ei tarkoita että muut saavat vapaasti kopioida heidän teoksensa omaan käyttöön maksamatta mitään alkuperäisille tekijöille jos he alunperin pyytävät maksua teoksistaan. He eivät vain voi estää ihmisiä saamasta vaikutteita heidän musiikistaan ja kehittämällä jotain uutta luovalla tavalla.