Selvennän hieman kysymystäni. Käytin viimeksi ennen ubuntuun siirtymistäni ilmaista Windowsin RuSlav-nimistä näppäinjärjestystä. Nytkin se löytyy helposti kirjoittamalla googlen hakuruutuun RuSlav.
RuSlav on Helsingin yliopiston slavistiikan ja baltologian laitoksella laadittu näppäinjärjestys, jonka yksinkertaisena johtoajatuksena on se, että suomen A-kirjaimen kohdalla on venäjän А-kirjain, suomen B-kirjaimen kohdalla venäjän Б-kirjain, suomen D-kirjaimen kohdalla venäjän Д-kirjain jne. Yllä mainituissa Windowsin oletusarvoisissa venäläisissä näppäimistöissä sitä vastoin suomen A-kirjaimen kohdalla on venäjän Ф-kirjain, suomen B-kirjaimen kohdalla venäjän И-kirjain, suomen D-kirjaimen kohdalla venäjän В-kirjain jne. Tämä voi tuottaa hankaluuksia, jollei satu hallitsemaan perinteistä venäläistä näppäinjärjestystä.
Vastaava ajatus on ubuntun venäjä foneettinen -näppäinjärjestyksessä, mutta näissä kahdessa on erojakin, kuten ilmenee tabulaattorin jälkeisestä näppäinrivissä olevista kirjaimista.
Ш Щ Е Р Т Ы У И О П Я Ю (RuSlav)
Я В Е Р Т Ы У И О П Ш Щ (ubuntu foneettinen)
Koska käytän kirjoittaessani kymmentä sormea, pysyisin mielelläni ennen oppimassani.
Windowsin eri versioille on omat RuSlavinsa, Muunnosta ubuntulle ilmeisesti ei ole.
Windowsissa on useita helppokäyttöisiä ohjelmia (Keyboard Layout Creator), joilla osaamatta ohjelmoida voi tehdä haluamansa näppäinjärjestyksen. Tällaista ohjelmaa olisin toivonut ubuntuunkin.
Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita.