Kirjoittaja Aihe: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne  (Luettu 36084 kertaa)

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« : 02.11.10 - klo:21.40 »
Yritän nyt vielä vedota teihin osaajiin ja kärsivällisiin ongelmassani...

Sain lopultakin asennettua (osin puolivahingossa) Ubuntu Studion (10.04) kotistudio-koneelleni. Olin ladannut U-Studion vaikka kuinka monesti CD- ja DVD-versioina, mutta en koskaan päässyt asennuksessa osiointia pidemmälle. En uskaltanut edetä, koska en ymmärtänyt täysin ohjeita/tekstipohjaista asennusta.

Ajattelin, että nyt aukeaa taivas. Vihdoinkin pääsen tekemään musaa Ardourilla ja muutenkin räpläämään loputtomia ilmaisia musasoftia ja sälää, mutta ei sittenkään. Pienen väännön jälkeen sain Ardourin käyntiin (kopsain jonkun koodin jostakin ohjeesta ja se laittoi minun tunnukseni johonkin listaan/kansioon tai jotakin sellaista...???).
Sitten intoa täynnä kitaraa kiinni koneeseen ja punainen lamppu päälle... ei mitään. Miksi?
Hieman vähemmillä odotuksilla Rakarrack -ohjelma auki ja kitaraa peliin... ei mitään. Miksi ei taaskaan?
Ainoa asia, josta ääntä ulos sain, oli joku miksaajien miksausohjelma (mp3 tiedostoilla) ja Ardour, kun importtasin sinne wav-tiedoston.

Olin kyllä kuullut/lukenut Jack:istä ja joistakin muista "jutuista", joita pitää ottaa huomioon ennen äänitysten alkua, mutta en arvannut ettei minun älyni riittäisi mihinkään, ei edes ohjeiden ymmärtämiseen, joita kyllä löysin (enimmäkseen amerikaksi, joka ei taivu minulta). Edes Asmo Koskisen ohjeet eivät auenneet minulle.

Olen tähän asti vääntänyt musaa (jopa tuotantoon asti) yksinkertaisella laitteistolla ja ohjelmistolla, tosin Windowsin puolella ja ihan normi tietsikalla: core2, 2gt muistia, Audigy (ensimmäinen versio liitäntäyksiköllä) äänikortti (48000/32), Sonar6 -softa ja jonkin verran kaupallisia ja ei kaupallisia pluggareita.

Tarkoituksenani olisi hankkia hiukan nykyaikaisemmat kalusteet (Sonar8.5 ja FireWire mikseri, 8 kanavainen tms.). Ajattelin kuitenkin ensin kokeilla Linuxilla ja sitten mahdollisesti unohtaa tuon Sonarin. Sonar on mielestäni erinomainen äänitys- ja muokkausväline, mutta Ardourin hinta/laatusuhde houkuttaa.

Mutta mutta... mikä tämä Jack oikein on ja miksi se on?
Ja mitä muuta minun pitäisi vielä tehdä ja tietää? Vai kannattaako tällä älyllä unohtaa koko juttu?
Jos jostakin syystä jaksat neuvoa, tee se rautalangalla.
Nolottaa, mutta kun ei osaa, on pakko kysyä.


kohina

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 163
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #1 : 02.11.10 - klo:23.17 »
Tuota noin ... Jack siis hoitelee ristikykennän virkaa ääniraudalta Ardourin kanaville, takaisin äänirautaan ja mahdollisesti kierrätettyinä joittenkin plugarien, esmes juuri Rakarragin kautta.
Jackissa myös starttaat ääniraudan ja valitset mitkä inputit/outputit ilmestyvät ristikytkentään.
Näin ikäänkuin lyhyesti jos tästä jotain apua. Jack+Ardour -maailma oli kyllä hämmentävä aluksi meikäläisellekin.
Suosittelisin kyllä niiden Asmon ohjeiden tutkimista uudemman kerran.


 
Registered User # 482897

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #2 : 03.11.10 - klo:03.18 »
Kirjoitan tämän karvaasti, mutta tässä oma käyttökokemukseni audiosoftien kanssa:

+ jos tarvitset pelkkää äänityslaitetta ja masterointia niin valitse ardour 2
+ jos tarvitset nuotinkirjoitussoftaa ja midi-kontrolleria, valitse rosegarden.

- Jos tarvitset VST-plugin tukea: unohda Linux --> VST ei toimi yhdessäkään softassa minkä asennat suoriltaan, vaan vaatii steinbergiltä lähdekoodin hakemisen ja softan kääntämisen lisäkoodin kanssa alusta uusiksi (ja on siis aloittelijalle todella vaikeaa)

- fluidsynth-DSSI soundfont player ei toimi repositorioista suoraan, pitää kääntää itse uusiksi jos haluaa että sillä ylipäätään
saa muutakin kun kohinaa ulos

- JACK vaatii opettelua ja suhteellisen paljon säätämistä että se toimii reaali-aikaisena -> jos et saa toimimaan reaali-ajassa sillä ei tee juurikaan mitään kun systeemiin tulee x-runeja
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #3 : 03.11.10 - klo:06.46 »
Vastauksia:
- En käytä enää midiä mihinkään. Korkeintaan (joskus) teen äänitettävästä biisistä rumpalille (tai muulle ensiksi äänitettävälle soittajalle) rumpuraidan, johonka voi tukeutua rumpuja äänitettäessä (mitään siitä raidasta ei jää lopulliseen tuotokseen, jos sellaisen teen). Siihen tuo Hydrogen näyttäisi olevan riittävä.
- Ardour, joka tuli mukana Studion asennuksessa, on versio 2.8.6. Se riittää minulle hyvin, jos vain muutaman pluggarin siihen saisin kytkettyä. Niin ja tietysti ensin pitäisi saada äänitettyä ja ääntä ulos värkistä.
- Ei pluggareiden tarvitse olla juuri vst-pluggareita, jos ne vain toimivat ja ovat edes kohtuullisia äänen laadultaan jne.
- Teen/tekisin koneellani lähinnä audio-äänityksiä, miksausta ja masterointia.
- Mutta tuo Jack... arveluttaa, että opinko tuota koskaan ymmärtämään.

Kiitos Kohinalle ja Petrille vastauksista.
« Viimeksi muokattu: 03.11.10 - klo:06.49 kirjoittanut TimOlli »

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #4 : 03.11.10 - klo:09.33 »
- Teen/tekisin koneellani lähinnä audio-äänityksiä, miksausta ja masterointia.
- Mutta tuo Jack... arveluttaa, että opinko tuota koskaan ymmärtämään.

OK. Teen ensi viikon alussa uuden oppaan Wikiin Ubuntu Studio 10.04:stä ja Alession ytimestä.

Teen siihen myös 'vuokaavion' yksinkertaisesta äänityksestä.

Katso sillä aikaa nämä videot (1-6):

http://www.vimeo.com/8873452

Itselläni on M-Audio Delta 66 (PCI) ja Echo AudioFire 4 (FW). Teen Wikin ohjeet niiden perusteella. Jokaisen täytyy sitten vain soveltaa ohjetta omalle raudalleen.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #5 : 03.11.10 - klo:13.24 »

Itselläni on työn alla kotistudion rakentaminen.  Tällä hetkellä 12 raitainen, kerron tarkemmin kun pääsen eteenpäin.  Tässä tilannekatsaus lyhyesti:

- Echo AudioFire 12,  12 line in / line out

- Ubuntu Studio 10.10 näyttäisi toimivan itselläni hyvin kahden muutoksen jälkeen:
1)  Kernel on peräisin päivitetystä Ubuntu Studiosta 10.04 eli asensin sen ensin, tein kaikki päivitykset ja lopuksi päivitin sen DVD: n ja verkkoyhteyden avulla versioon 10.10.  Tuo kernel vaatii erikoisasetukset jotka on melko helppo nykyään tehdä ohjeita seuraten.

2)  10.10 version FireWire audio ei pelittänyt suoraan asennuksen jälkeen vaan tein siihen muutoksen.

Tuo Jack Control on hieman sellainen "puhelinkeskus" jolla liitetään Ardourin tulot ja lähdöt systeemin tuloihin ja lähtöihin jotka ovat itseasiassa nuo Echon tulot ja lähdöt.  Sen lisäksi, jotta nuo Echon tulot ja lähdöt näkyisi systeemissä oikein niin FireWiren pitää jo toimia sitä ennen ok tai ei onnistu.

-  Jack Control on graafinen palikka joka käynnistää varsinaisen taustalla pyörivän "jackd" ohjelman halutuilla asetuksilla.  "jackd" tekee varsinaisen työn, tuolla Jack Control ohjelmalla tehdään vain valmiit asetukset sekä "kaapeloinnille" että "jackd": lle ja täräytetään "jackd" käyntiin ja pois.

- Kaapelointi tuossa Jack Control ohjelmassa on sekavan näköinen kun portteja on paljon,  itselleni oli kätevämpi tehdä nuo "pätsit" eli ohjelmalliset kaapeliyhteydet käyttäen "Patchage" ohjelmaa joka myös on Ubuntu Studion mukana.  Oli helpompi ymmärtää siinä nuo.
 
Asmo on tehnyt erinomaista työtä tämän asian tiimoilta jo pitkään ja hänen esimerkkinsä sai minut oikeastaan liikkeelle tämän asian kanssa sen lisäksi että studiointi kelanauhureilla on itselleni tuttua jo vuosikymmenten takaa ja soitan itsekin.
 
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #6 : 03.11.10 - klo:21.12 »
Asmolle:
Kiitos video-linkistä. Videot olen nähnyt muutaman kerran.
Ja kiitos, jos aiot tehdä jonkin uuden oppaan. Ethän koe, että syyllistän sinua jotenkin omasta osaamattomuudestani/ymmärtämättömyydestäni? Toivottavasti et. Olen vain niin onneton omaksumaan uutta, ja sitähän tämä minulle on.

Jos saisin päähäni perusperiaatteet ja oppisin hyödyntämään/käyttämään niitä, voisin työpaikallani (ala-asteen koululla) hyödyntää muutamaa konetta ja asentaa niihin Ubuntu Studion.
Olen jo "uittanut" yhden Ubuntun koulun ovesta sisään. Tein kirjastoomme Ubuntusta kirjastointikoneen. Siinäkin on vielä opeteltavaa, mutta kunhan opettelen Alexandrian käytön niin taas olen säästänyt koulun rahoja pinon.

Ajaaskel:
Mitä muuta rautaa sinulla on/tulee olemaan kuin Echo AudioFire 12? Kiinnostaa kovin erilaiset viritelmät. Toimiiko tuo Echo AudioFire 12 äänikorttina? Siis niin, ettei muuta kuin FW-piuha kiinni koneeseen ja rec?

Pitääpä kokeilla tuota Patchage -ohjelmaa. Jos se olisi helpommin ymmärrettävissä.


Pohdintaa...
- En edelleenkään ymmärrä MIKSI Jack on. Törmäsin Windowsin puolella Logic Audio 2.5:den aikoihin vastaavaan. Muistaakseni sekin liittyi kylläkin midiin eikä audioon.
- Olisiko äänikorttia/FW-mikseriä hankkiessa otettava jotenkin huomioon se, että toimiiko värkki Linuxissa vai ei? Ajureita varmaankin tarvitaan, mutta onko niitä joka värkille tehty (Linuxille, pc:lle tai mac:ille)?

Vinkkejä ja linkkejä saa vieläkin laittaa. Mitä voisin yrittää? Paitsi odottaa Asmon uutta ohjeistusta (josta jo etukäteen kiitoksia).
« Viimeksi muokattu: 03.11.10 - klo:21.15 kirjoittanut TimOlli »

kohina

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 163
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #7 : 03.11.10 - klo:23.03 »
Tässä Ardourin manuaalisivuilta Jackistä jos enklanti ei haittaa.

http://ardour.org/files/manual/sn-configuring-jack.html#selecting-capture-source

Registered User # 482897

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #8 : 04.11.10 - klo:06.35 »
Saan päätteestä seuraavan ilmoituksen käynnistettäessä (Ardour2).
Kertooko se jotakin virheistä tai puutteista?

Ardour/GTK 2.8.6
   (built using 6550 and GCC version 4.4.3)
Copyright (C) 1999-2008 Paul Davis
Some portions Copyright (C) Steve Harris, Ari Johnson, Brett Viren, Joel Baker

Ardour comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the source for copying conditions.
theme_init() called from internal clearlooks engine
/usr/share/themes/Clearlooks/gtk-2.0/gtkrc:76: error: unexpected identifier `colorize_scrollbar', expected character `}'
loading default ui configuration file /etc/ardour2/ardour2_ui_default.conf
loading user ui configuration file /home/timppa/.ardour2/ardour2_ui.conf
Loading ui configuration file /etc/ardour2/ardour2_ui_dark.rc
theme_init() called from internal clearlooks engine
ardour: [INFO]: Ardour will be limited to 1024 open files
loading system configuration file /etc/ardour2/ardour_system.rc
loading user configuration file /home/timppa/.ardour2/ardour.rc
ardour: [INFO]: No H/W specific optimizations in use
ardour: [INFO]: looking for control protocols in /home/timppa/.ardour2/surfaces/:/usr/lib/ardour2/surfaces/
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Mackie"
ardour: [INFO]: Control protocol Tranzport not usable
powermate: Opening of powermate failed - Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
ardour: [INFO]: Control protocol powermate not usable
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Generic MIDI"
system template path = /usr/share/ardour2//templates
Gtk-Message: (for origin information, set GTK_DEBUG): failed to retrieve property `GtkWidget::cursor-color' of type `GdkColor' from rc file value "((GString*) 0xb24f4530)" of type `GString'

Kiitos Kohina. Ymmärrän kyllä jotakin enklannista, mutta en tarpeeksi. Yritän suomennella tuota.

kohina

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 163
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #9 : 04.11.10 - klo:09.00 »
Hm... ei tuo lista kai mistään virheistä herjannut.
Käynnistitkö ensin Jackin, siis tämän graafisen josta valitaan mm. äänikortti, näytteenottotaajuudet, ja bittisyvyys?
Jack kyllä herjaa jos jokin ei ole kunnossa tässä vaiheessa.
Tämän jälkeen vasta Ardour, ja jos käynnistyksen yhteydessä kysytään Alsa vai Jack, valitse Jack.
Yleensä Jack tarjoaa jo valmiiksi Ardourin lähtöihin ja tuloihin kytkennät.
Myös Ardourin input kanavista voi valita sisääntulevan reitityksen.
Kun olet saanut Ardourin pystyyn, niin importtaa jokin .wav -file raidalle niin voit todentaa että toimiiko ulostulo.

Tässä vähän äkkiseltään, varsinainen äänityskone ei ole tässä käsillä.
Registered User # 482897

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #10 : 04.11.10 - klo:10.28 »
Lainaus
Mitä muuta rautaa sinulla on/tulee olemaan kuin Echo AudioFire 12? Kiinnostaa kovin erilaiset viritelmät. Toimiiko tuo Echo AudioFire 12 äänikorttina? Siis niin, ettei muuta kuin FW-piuha kiinni koneeseen ja rec?

Kerron hieman taustaa.  Meillä on viihdebändi (basisti, rumpali, kosketinsoittaja, puhaltaja) ja olemme tähän asti nauhoitelleet treenejämme oppimismielessä ja iloksemme Korg D3200 moniraitanauhurilla. Sillä saa 12 kanavaa kerralla sisään kohtalaisen korkealaatuisena.  Tuo laite on vaan hieman rajoittunut.   Tietokonenauhoitus tarjoaa paljon etuja ja Linux tuo tämän jokamiehen hintaluokkaan kunhan näkee kaiken tarvittavan vaivan että asennukset ja asetukset on oikein.  Nämä ääniasiat jakaantuvat oikeastaan kahteen luokkaan ja siitä on useita seuraamuksia:

1)  Peruskoneella, asetuksilla ja ohjelmilla tehtävä (ALSA, sisäinen äänikortti koneessa).  Yksinkertainen.

2) Pitkälle äänikäyttöön erikseen rakennettu ja viritetty (JACK, ulkoinen äänimoduli liitettynä joko USB: n tai ammattilaitteissa usein FireWire: n kautta).  Paljon monimutkaisempi pystyttää oikein, vaatii joko ammattimiehen pystyttämään tai hyvät ohjeet (jos on...) joita seurattava rakennusvaiheessa pilkullisesti.  FireWire mahdollistaa kaksi AF12 modulia yhden kaapelin päähän eli yhteensä 24 kanavaa sisään / ulos --- samanaikaisesti studiolaatuisena.  AF12 takaseinässä on kaksi FireWire liitintä jolloin siitä voi lenkittää suoraan seuraavaan moduliin.

Sisäisillä äänikorteilla on joko rajoituksia tai puutteita jonka vuoksi kaikki ammattimaisemmat toteutukset käyttävät ulkoista äänimodulia joko FireWire tai USB kaapelin päässä.  

Miksi JACK ammattipeleissä ?  Käytännön syyt varmaankin ovat aiheuttaneet tämän.  Jos käytössä on vain pari sisäänmenoa (mikrofoni, linja) ja ulostuloa niin asia on vielä yksinkertainen.  Mutta kun aletaan äänittämään ja toistamaan kymmenistä sisäänmenoista / ulostuloista samanaikaisesti niin asia mutkistuu.  Täytyy olla tapa kytkeä ohjelmasta vaikkapa 24 samanaikaista ulostulokanavaa oikeisiin kanaviin ääniajurilla (jonka takana tuo 2 kpl  x 12 = 24 kanavainen äänimoduli).  Olisi täysin mahdollista että tuo JACK toiminnollisuus olisi jokaisen ohjelman sisällä ilman että tarvitsee erikseen  käynnistää sitä ennen varsinaista ääniohjelmaa.  Ohjelmoijan näkökulmasta taasen JACK on helpotus, ei tarvitse kirjoittaa isoa määrää koodia sellaisesta mikä on valmiiksi tehtynä kun vaan lataa sen (JACK) ennen varsinaisen ohjelman käynnistystä.   Jos nyt tuossa JACK osassa olisi vika ja sitä jouduttaisiin korjaamaan niin sitten pitäisi korjata ne kaikki satakaksikymmentäseitsemän (?) muutakin ohjelmaa joissa se olisi sisäänrakennettuna sen sijaan että korjataan yksi ohjelma --- JACK.   Siispä elämme vaan sen asian kanssa että JACK istuu siellä meidän ääniohjelman ja koneen ääniajureiden välissä reitittämässä ääniä haluttuihin paikkoihin.  

Echo AudioFire 12 (lyhyemmin AF12) :  Se toimii monikanavaisen äänikortin tapaan mutta vain näille äänitysohjelmille, ei millekään koneen omille äänille ja piippauksille.  Se on siis lisäys / laajennus olemassaolevaan.  Kaikki ohjelmat jotka osaavat lähettää ääntä JACK: in kautta voivat käyttää sitä.  Koneen omat äänet kulkevat edelleen ALSA: n (= Linuxin "tavallinen" ääni) ja sisäisen äänikortin kautta.   Jos soitat mp-kolmosia tai katselet elokuvaa niin se tulee edelleen "vanhaa" tietä.

Mitä muuta "kovaa tavaraa" tarvitaan studioon ?  Tuo AF12 ottaa sisään lijatasoista signaalia. Mitä tuo "linjatasoinen" sitten tarkoittaa ?  Suomeksi sitä että sinne liitetään mikseri kiinni (tai jokin muu etuvahvistin).  Mikrofoni on aivan liian hiljainen ilman jotain vahvistinta välissä.  Mitään kautinlähtöä sinne EI saa koskaan kytkeä tai käry kävi ennen silmänräpäystä.  Linjataso siis kansanomaisesti tarkoittaa tuota välimaastoa joka jää erittäin hiljaisen mikrofonitason ja liian voimakkaan kaiutintason väliin eli volteista puhuttaessa mennään yhden voltin tai sen kymmenysten tietämissä.
Ulospäin myöskin AF12 antaa linjatasoista signaalia eli sinne kytketään jälleen mikseri jolloin voidaan miksata heti stereoksi nuo 12 kanavaa.  Tuota tapaa kutsutaan analogiseksi miksauksesksi.  On myös mahdollista että ei käytetä fyysistä mikseriä eli laitetta vaan miksataan tietokoneella jo stereoksi ja talletetaan vaikka .wav tiedostoon.   Tuon pystyy polttamaan vaikka CD: lle jolloin meillä on äänilevy.
Miksi sitten joku haluaisi miksata oikealla mikserillä jos voi tietokoneellakin suoraan tehdä sen ?  Syynä on useimmiten efektien käyttö,  fyysiseen mikseriin on helppo liittää kaikulaitteita yms. efektitavaraa ja työskentely on nopeata.   Tietokoneella vastaava vaatii koneesta jo ***tehoa*** ( = 4 ydin Intel tms.)  ja silti puuha voi tuntua hitaalta ja tuskalliselta.  Analogisesti tehty miksaus voidaan palauttaa tietokoneelle jälleen äänimodulin kautta josta taasen saadaan .wav ja poltettua äänilevy.  

JACK ja käyttö:  Jos hämärää niin kysy tarkemmin.  Tästä on tekeillä ohjeita (Asmo kirjoittelee ylläolevan tiedon mukaan).   Noin yleisesti,  JACK käynnistetään yleensä Jack Control ohjelman kautta, siellä Start ja Stop napit.  Sitä ennen sinne tehdään asetukset Setup napin takaa.  Nuo "johdotukset" Connection napin takana voi tehdä vasta kun Ardour on käynnistetty mutta itse en käyttänyt tuota Connection nappia vaan tein eri ohjelmalla ne (Patchage).

Vielä noista ulkoisita äänimoduleista:   Monet FireWire liitäntäiset toimivat suoraan mutta ei läheskään kaikki.  Asia on riippunut myöskin valmistajien asenteesta Linuxia kohtaan. Näistä on tehty myös yhteensopivuuslistaa ja valmistajista Echo ainakin on siellä mukana täysin tuettuna. Joitakin laitteita on saatu toimimaan vaikka ne eivät ole vielä listalla esim. mikserit joissa sisäänrakennettu FireWire liitäntä.   Kokeilkaa itse jos teillä on sellaisia miksereitä (Allen&Heath, Alesis, Mackie, Phonic...)--- ja kommentit tänne !




 
 

« Viimeksi muokattu: 04.11.10 - klo:10.58 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #11 : 04.11.10 - klo:10.58 »
JACK ja käyttö:  Jos hämärää niin kysy tarkemmin.  Tästä on tekeillä ohjeita (Asmo kirjoittelee ylläolevan tiedon mukaan).

Vielä noista ulkoisita äänimoduleista:   Monet FireWire liitäntäiset toimivat suoraan mutta ei läheskään kaikki.  Asia on riippunut myöskin valmistajien asenteesta Linuxia kohtaan. Näistä on tehty myös yhteensopivuuslistaa ja valmistajista Echo ainakin on siellä mukana täysin tuettuna.

Kokeilkaa itse jos teillä on sellaisia --- ja kommentit tänne !

Tämä oli erinomainen kuvaus!

Kirjoitan todellakin uuden Wiki-ohjeen, olen jo asentanut Ubuntu Studio x86_64 10.04:n ja Alession ytimen. Kaikki toimii jo - M-Audio Delta 66, NVidia (TwinView). FW-väylä vaatii aina hieman säätämistä, mutta siitä ohjeessa. Samoin oma PCI-äänikorttini, mutta siitäkin ohjeessa.

Olkaa tarkkoina Mackie-raudan suhteen!!! Älkää ostako liian uutta!!!

"Onyx and Onyx-i

I purchased a Mackie Onyx 1220i mixer.
(That is the "Onyx-i", *not* the "Onyx").
I am returning it as it is not currently supported.
(Reverting back to all analog mixer with PCI/PCIe audio interface.)"

http://www.ffado.org/?q=node/85

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #12 : 04.11.10 - klo:21.28 »
Iso kiitos vaivannäöstäsi Ajaaskel. Alan ymmärtämään tuon Jack:in tarpeellisuuden, kunhan oppisin vielä käyttämään sitä.
Kiitos myös Kohinalle ja Asmolle.

Vein kotistudiokoneeni takaisin "studiolle", jossa ei ole internet-yhteyttä (koska windowsin kanssa saa olla kaikenmaailman virustorjunnat ja muut härpäkkeet sotkemassa hommia).

Jään innolla odottelemaan Asmon ohjeistusta.

Lähinnä bändi-äänityksiä varten tarvitsen mahdollisuutta äänittää useampaa kanavaa kerrallaan, joista voi sitten ottaa vaikka basistin osuuden uusiksi ja saada muiden onnistuneet soitot jäämään (tämä siis lähinnä demoissa ja muuten-vaan -äänityksissä).
Omia biisejäni olen nauhoitellut yksi kanava kerrallaan tuolla 48000 / 32 -tarkkuudella ja hyvin on onnistunut.

Tuo AF-12 vaikuttaa mielenkiintoiselta. Joutuisin kuitenkin hankkimaan ainakin yhden mikserin lisää, joten euroja, joita on rajallisesti, kuluisi jo yli vaimoni sietokyvyn.

Olen iskenyt silmäni tähän ALESIS MULTIMIX 16 FIREWIRE:en. Saisin tällä luultavasti tehtyä kaiken sen mitä tarvitsen... äänittää useampia kanavia kerrallaan musasoftaan, kuivana äänitys ja paluukanavia (2kpl) pitkin aux:iin, josta sitten monitoreihin tai/ja kuulokevahvistimelle. Sitten miksaus ja masterointi ja demot/tuotokset jakeluun. Rock.

Olen kolmessa eri projektissa mukana ja kaikki niin eri genrejä kuin vain olla voi... lasten musiikki, Ramo-Punk ja Irlantilainen kansanmusiikki. Näitä olisi tarkoitus äänitellä, eli akustisia ja ei niinkään akustisia soittimia sekä lauluja ja "ei niinkään lauluja".

Jos siis säästäisin Sonarin hinnan siirtymällä Linuxiin, voisin sijoittaa ne rahat johonkin muuhun rautaan tai vaikkapa parempaan kitaraan.

Olenpa innoissani...

T.M

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 172
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #13 : 05.11.10 - klo:08.39 »
Vedän vielä hieman mattoa alta mutta suosittelisin tarkastamaan Zoom R16. Toimii ääni-interfacena tarvittaessa mutta meidän projektissa se on palvellut ihan suoraan taltiointikäytössä.

Nauhoitusprosessi lyhyesti:
- Soitetaan luurit päässä ja 4 mikillä rummut talteen+basso linjasta talteen. Kitarat+laulu linjasta vain luureihin. "Live"-otosta yksi mallikitara ja mallilaulu talteen.
- Sitten hierotaan lopulliset kitara/lauluraidat yksittäisinä ottoina.

Tämän jälkeen sotketaan vasta tietokone mukaan kuvioihin. Raidat DAW:iin ja mixaus jonkun vähempi puukorvaisen toimesta.

Zoom:n etu on helppo siirreltävyys ja toimii vaikka pattereilla. Etuset tuossa ovat ihan OK mutta tasonsäätöjen kanssa saa olla tarkkana.

Tuossa T-kaupan hinta. Suomesta taitaa saada hieman halvemmalla:
http://www.thomann.de/fi/zoom_r16.htm

koivukoski1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 728
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #14 : 05.11.10 - klo:13.13 »
Phonic 24 on toiminut jo pari vuotta,myös MarkII.Presonuksen Studio Live ei toiminut,
ainakaan vanhalla stackilla.Phonic + Ardour on vakaa ja nopea.
t.Koivukoski1

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #15 : 05.11.10 - klo:15.01 »
Tarkoitatko tätä Phonic mallia:

http://www.thomann.de/fi/phonic_phhb24u.htm

Lainaus
Lähinnä bändi-äänityksiä varten tarvitsen mahdollisuutta äänittää useampaa kanavaa kerrallaan, joista voi sitten ottaa vaikka basistin osuuden uusiksi ja saada muiden onnistuneet soitot jäämään (tämä siis lähinnä demoissa ja muuten-vaan -äänityksissä).

Toimii. Punainen nappi päälle Ardourissa vain niihin kanaviin joihin äänitetään. Muut soivat.

Mikseri FireWIre liitännällä tuntuisi aika monipuoliselta kompromissilta.  Näissä pelkissä moniraitureissa (Korg, Xoom, ym.) tahtoo törmätä joihinkin hankaluuksiin, tasojen säätely tarkkaa puuhaa, sävyn säätimet puuttuvat, phantom vain kahdessa kanavasssa (Zoom), tietokone interface toteutettu huonosti (Korg). Mikserissä puolestaan on sävyn säätöjen lisäksi mahdollisuus lisäksi nostaa hiljaiseksi jäänyttä raitaa.
« Viimeksi muokattu: 05.11.10 - klo:15.32 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

koivukoski1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 728
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #16 : 05.11.10 - klo:16.59 »
Tässä lukee PHONIC helix board 24 firewire.
Tämän jälkeen tuli MarkII malli pikku eroilla.
Kuvassa kaikki nappulat samat kuin omassani.
Huomaa, että mikserillä voit miksata monitoroinnin
mainilla+3:lla eri aux:lla=4 eri miksausta eri soittajien
kuulokkeisiin.Äänittäjä kuuntelee firewiree.
MarkII saa kylläkin,jos haluaa,kytkettyä kanava eq:t
äänitykseen.
t. Koivukoski1

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #17 : 06.11.10 - klo:12.23 »
Luiskahtaa offtopiciksi osittain... ei haittaa minua. Kaikki laitekombinaatiot kiinnostaa.

Phonicin mk2 on mielenkiintoinen. Mitähän muuta eroa tuolla mk2:lla on tuohon aiempaan verrattuna? Miksi se on halvempi? Puuttuuko siitä jotakin ominaisuuksia?
Joka tapauksessa tuo on kyllä kovin kallis minulle ja raitojakin tällä hetkellä tarpeettoman paljon. Tosin, kaikki tietää, että nälkä kasvaa syödessä... sitä paitsi, käyn jonkin verran miksailemassa bändejä, joten tuo Phonicin mk2 olisi hyvä siihenkin. Tosin yleensä on talon puolesta ollut laitteet. Mutta oma miksauspöytähän on kuin oma kitara vs jonkun-joku-lainakitara. Voihan sitä korvata klubikeikalla talon mikserin omalla ja tarjota samalla äänityspalvelua!!!

Nyt kiinnostaa sitten tietää äänityksen rajat... Kuinka monta raitaa ja kuin pitkään voi äänitys olla päällä (live keikkaa ajatellen)? Toki koneesta ja kiintolevytilasta riippuu, mutta tuleeko joitakin muita rajoitteita?

Zoom R16 kiinnostaisi muuten, mutta tarvitsen mikseriä treeni-/keikkakäytössä silloinkin, kun en äänitä.

Vedän vielä hieman mattoa alta mutta

Minulta saa vetää mattoa alta niin kauan, kunnes olen päätökseni tehnyt.

Lisää vain omia kokemuksia ja ideoita.
Budjettini ei vaikuta esitettyihin ehdotuksiin ja kokemuksiin. Tiedän, että rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta kun on vuosikausia itsekseen tehnyt ja toteuttanut vähillä rahoilla ja yhtä vähällä älyllä asioita, on mukava kuulla muiden vastaavia kokemuksia.

Kiitos kaikille tähän mennessä...
« Viimeksi muokattu: 06.11.10 - klo:12.25 kirjoittanut TimOlli »

koivukoski1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 728
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #18 : 06.11.10 - klo:15.20 »
MkII:ssa voi kytkeä kanavat äänitykseen aktiiviseksi, vanhemmassa ei,
koska firewire on kytketty kanavien direct outteihin
Vanhemmassa voi dipata joka kanavan erikseen phamtomiksi, MkII:ssa kaikki tai ei mitään!
Aikaisemmin perusmallin windows driveri salli vain cd tason, nykyjään sama driveri kuin MkII:ssa.
Linuxissa ei eroja.

T. Koivukoski1

TimOlli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 245
    • Profiili
Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
« Vastaus #19 : 06.11.10 - klo:17.27 »
Omistatko (Koivukoski1) kyseisen värkin?
Jos, niin kertoisitko miten toteutat omat "juttusi" sillä. Onko Jack:in tms asetukset hankalia? Mitä muuta rautaa sinulla on tukena?