Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Multimedia ja grafiikka => Aiheen aloitti: TimOlli - 02.11.10 - klo:21.40

Otsikko: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 02.11.10 - klo:21.40
Yritän nyt vielä vedota teihin osaajiin ja kärsivällisiin ongelmassani...

Sain lopultakin asennettua (osin puolivahingossa) Ubuntu Studion (10.04) kotistudio-koneelleni. Olin ladannut U-Studion vaikka kuinka monesti CD- ja DVD-versioina, mutta en koskaan päässyt asennuksessa osiointia pidemmälle. En uskaltanut edetä, koska en ymmärtänyt täysin ohjeita/tekstipohjaista asennusta.

Ajattelin, että nyt aukeaa taivas. Vihdoinkin pääsen tekemään musaa Ardourilla ja muutenkin räpläämään loputtomia ilmaisia musasoftia ja sälää, mutta ei sittenkään. Pienen väännön jälkeen sain Ardourin käyntiin (kopsain jonkun koodin jostakin ohjeesta ja se laittoi minun tunnukseni johonkin listaan/kansioon tai jotakin sellaista...???).
Sitten intoa täynnä kitaraa kiinni koneeseen ja punainen lamppu päälle... ei mitään. Miksi?
Hieman vähemmillä odotuksilla Rakarrack -ohjelma auki ja kitaraa peliin... ei mitään. Miksi ei taaskaan?
Ainoa asia, josta ääntä ulos sain, oli joku miksaajien miksausohjelma (mp3 tiedostoilla) ja Ardour, kun importtasin sinne wav-tiedoston.

Olin kyllä kuullut/lukenut Jack:istä ja joistakin muista "jutuista", joita pitää ottaa huomioon ennen äänitysten alkua, mutta en arvannut ettei minun älyni riittäisi mihinkään, ei edes ohjeiden ymmärtämiseen, joita kyllä löysin (enimmäkseen amerikaksi, joka ei taivu minulta). Edes Asmo Koskisen ohjeet eivät auenneet minulle.

Olen tähän asti vääntänyt musaa (jopa tuotantoon asti) yksinkertaisella laitteistolla ja ohjelmistolla, tosin Windowsin puolella ja ihan normi tietsikalla: core2, 2gt muistia, Audigy (ensimmäinen versio liitäntäyksiköllä) äänikortti (48000/32), Sonar6 -softa ja jonkin verran kaupallisia ja ei kaupallisia pluggareita.

Tarkoituksenani olisi hankkia hiukan nykyaikaisemmat kalusteet (Sonar8.5 ja FireWire mikseri, 8 kanavainen tms.). Ajattelin kuitenkin ensin kokeilla Linuxilla ja sitten mahdollisesti unohtaa tuon Sonarin. Sonar on mielestäni erinomainen äänitys- ja muokkausväline, mutta Ardourin hinta/laatusuhde houkuttaa.

Mutta mutta... mikä tämä Jack oikein on ja miksi se on?
Ja mitä muuta minun pitäisi vielä tehdä ja tietää? Vai kannattaako tällä älyllä unohtaa koko juttu?
Jos jostakin syystä jaksat neuvoa, tee se rautalangalla.
Nolottaa, mutta kun ei osaa, on pakko kysyä.

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 02.11.10 - klo:23.17
Tuota noin ... Jack siis hoitelee ristikykennän virkaa ääniraudalta Ardourin kanaville, takaisin äänirautaan ja mahdollisesti kierrätettyinä joittenkin plugarien, esmes juuri Rakarragin kautta.
Jackissa myös starttaat ääniraudan ja valitset mitkä inputit/outputit ilmestyvät ristikytkentään.
Näin ikäänkuin lyhyesti jos tästä jotain apua. Jack+Ardour -maailma oli kyllä hämmentävä aluksi meikäläisellekin.
Suosittelisin kyllä niiden Asmon ohjeiden tutkimista uudemman kerran.


 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Petri Järvisalo - 03.11.10 - klo:03.18
Kirjoitan tämän karvaasti, mutta tässä oma käyttökokemukseni audiosoftien kanssa:

+ jos tarvitset pelkkää äänityslaitetta ja masterointia niin valitse ardour 2
+ jos tarvitset nuotinkirjoitussoftaa ja midi-kontrolleria, valitse rosegarden.

- Jos tarvitset VST-plugin tukea: unohda Linux --> VST ei toimi yhdessäkään softassa minkä asennat suoriltaan, vaan vaatii steinbergiltä lähdekoodin hakemisen ja softan kääntämisen lisäkoodin kanssa alusta uusiksi (ja on siis aloittelijalle todella vaikeaa)

- fluidsynth-DSSI soundfont player ei toimi repositorioista suoraan, pitää kääntää itse uusiksi jos haluaa että sillä ylipäätään
saa muutakin kun kohinaa ulos

- JACK vaatii opettelua ja suhteellisen paljon säätämistä että se toimii reaali-aikaisena -> jos et saa toimimaan reaali-ajassa sillä ei tee juurikaan mitään kun systeemiin tulee x-runeja
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 03.11.10 - klo:06.46
Vastauksia:
- En käytä enää midiä mihinkään. Korkeintaan (joskus) teen äänitettävästä biisistä rumpalille (tai muulle ensiksi äänitettävälle soittajalle) rumpuraidan, johonka voi tukeutua rumpuja äänitettäessä (mitään siitä raidasta ei jää lopulliseen tuotokseen, jos sellaisen teen). Siihen tuo Hydrogen näyttäisi olevan riittävä.
- Ardour, joka tuli mukana Studion asennuksessa, on versio 2.8.6. Se riittää minulle hyvin, jos vain muutaman pluggarin siihen saisin kytkettyä. Niin ja tietysti ensin pitäisi saada äänitettyä ja ääntä ulos värkistä.
- Ei pluggareiden tarvitse olla juuri vst-pluggareita, jos ne vain toimivat ja ovat edes kohtuullisia äänen laadultaan jne.
- Teen/tekisin koneellani lähinnä audio-äänityksiä, miksausta ja masterointia.
- Mutta tuo Jack... arveluttaa, että opinko tuota koskaan ymmärtämään.

Kiitos Kohinalle ja Petrille vastauksista.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 03.11.10 - klo:09.33
- Teen/tekisin koneellani lähinnä audio-äänityksiä, miksausta ja masterointia.
- Mutta tuo Jack... arveluttaa, että opinko tuota koskaan ymmärtämään.

OK. Teen ensi viikon alussa uuden oppaan Wikiin Ubuntu Studio 10.04:stä ja Alession ytimestä.

Teen siihen myös 'vuokaavion' yksinkertaisesta äänityksestä.

Katso sillä aikaa nämä videot (1-6):

http://www.vimeo.com/8873452

Itselläni on M-Audio Delta 66 (PCI) ja Echo AudioFire 4 (FW). Teen Wikin ohjeet niiden perusteella. Jokaisen täytyy sitten vain soveltaa ohjetta omalle raudalleen.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 03.11.10 - klo:13.24

Itselläni on työn alla kotistudion rakentaminen.  Tällä hetkellä 12 raitainen, kerron tarkemmin kun pääsen eteenpäin.  Tässä tilannekatsaus lyhyesti:

- Echo AudioFire 12,  12 line in / line out

- Ubuntu Studio 10.10 näyttäisi toimivan itselläni hyvin kahden muutoksen jälkeen:
1)  Kernel on peräisin päivitetystä Ubuntu Studiosta 10.04 eli asensin sen ensin, tein kaikki päivitykset ja lopuksi päivitin sen DVD: n ja verkkoyhteyden avulla versioon 10.10.  Tuo kernel vaatii erikoisasetukset jotka on melko helppo nykyään tehdä ohjeita seuraten.

2)  10.10 version FireWire audio ei pelittänyt suoraan asennuksen jälkeen vaan tein siihen muutoksen.

Tuo Jack Control on hieman sellainen "puhelinkeskus" jolla liitetään Ardourin tulot ja lähdöt systeemin tuloihin ja lähtöihin jotka ovat itseasiassa nuo Echon tulot ja lähdöt.  Sen lisäksi, jotta nuo Echon tulot ja lähdöt näkyisi systeemissä oikein niin FireWiren pitää jo toimia sitä ennen ok tai ei onnistu.

-  Jack Control on graafinen palikka joka käynnistää varsinaisen taustalla pyörivän "jackd" ohjelman halutuilla asetuksilla.  "jackd" tekee varsinaisen työn, tuolla Jack Control ohjelmalla tehdään vain valmiit asetukset sekä "kaapeloinnille" että "jackd": lle ja täräytetään "jackd" käyntiin ja pois.

- Kaapelointi tuossa Jack Control ohjelmassa on sekavan näköinen kun portteja on paljon,  itselleni oli kätevämpi tehdä nuo "pätsit" eli ohjelmalliset kaapeliyhteydet käyttäen "Patchage" ohjelmaa joka myös on Ubuntu Studion mukana.  Oli helpompi ymmärtää siinä nuo.
 
Asmo on tehnyt erinomaista työtä tämän asian tiimoilta jo pitkään ja hänen esimerkkinsä sai minut oikeastaan liikkeelle tämän asian kanssa sen lisäksi että studiointi kelanauhureilla on itselleni tuttua jo vuosikymmenten takaa ja soitan itsekin.
 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 03.11.10 - klo:21.12
Asmolle:
Kiitos video-linkistä. Videot olen nähnyt muutaman kerran.
Ja kiitos, jos aiot tehdä jonkin uuden oppaan. Ethän koe, että syyllistän sinua jotenkin omasta osaamattomuudestani/ymmärtämättömyydestäni? Toivottavasti et. Olen vain niin onneton omaksumaan uutta, ja sitähän tämä minulle on.

Jos saisin päähäni perusperiaatteet ja oppisin hyödyntämään/käyttämään niitä, voisin työpaikallani (ala-asteen koululla) hyödyntää muutamaa konetta ja asentaa niihin Ubuntu Studion.
Olen jo "uittanut" yhden Ubuntun koulun ovesta sisään. Tein kirjastoomme Ubuntusta kirjastointikoneen. Siinäkin on vielä opeteltavaa, mutta kunhan opettelen Alexandrian käytön niin taas olen säästänyt koulun rahoja pinon.

Ajaaskel:
Mitä muuta rautaa sinulla on/tulee olemaan kuin Echo AudioFire 12? Kiinnostaa kovin erilaiset viritelmät. Toimiiko tuo Echo AudioFire 12 äänikorttina? Siis niin, ettei muuta kuin FW-piuha kiinni koneeseen ja rec?

Pitääpä kokeilla tuota Patchage -ohjelmaa. Jos se olisi helpommin ymmärrettävissä.


Pohdintaa...
- En edelleenkään ymmärrä MIKSI Jack on. Törmäsin Windowsin puolella Logic Audio 2.5:den aikoihin vastaavaan. Muistaakseni sekin liittyi kylläkin midiin eikä audioon.
- Olisiko äänikorttia/FW-mikseriä hankkiessa otettava jotenkin huomioon se, että toimiiko värkki Linuxissa vai ei? Ajureita varmaankin tarvitaan, mutta onko niitä joka värkille tehty (Linuxille, pc:lle tai mac:ille)?

Vinkkejä ja linkkejä saa vieläkin laittaa. Mitä voisin yrittää? Paitsi odottaa Asmon uutta ohjeistusta (josta jo etukäteen kiitoksia).
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 03.11.10 - klo:23.03
Tässä Ardourin manuaalisivuilta Jackistä jos enklanti ei haittaa.

http://ardour.org/files/manual/sn-configuring-jack.html#selecting-capture-source (http://ardour.org/files/manual/sn-configuring-jack.html#selecting-capture-source)

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 04.11.10 - klo:06.35
Saan päätteestä seuraavan ilmoituksen käynnistettäessä (Ardour2).
Kertooko se jotakin virheistä tai puutteista?

Ardour/GTK 2.8.6
   (built using 6550 and GCC version 4.4.3)
Copyright (C) 1999-2008 Paul Davis
Some portions Copyright (C) Steve Harris, Ari Johnson, Brett Viren, Joel Baker

Ardour comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the source for copying conditions.
theme_init() called from internal clearlooks engine
/usr/share/themes/Clearlooks/gtk-2.0/gtkrc:76: error: unexpected identifier `colorize_scrollbar', expected character `}'
loading default ui configuration file /etc/ardour2/ardour2_ui_default.conf
loading user ui configuration file /home/timppa/.ardour2/ardour2_ui.conf
Loading ui configuration file /etc/ardour2/ardour2_ui_dark.rc
theme_init() called from internal clearlooks engine
ardour: [INFO]: Ardour will be limited to 1024 open files
loading system configuration file /etc/ardour2/ardour_system.rc
loading user configuration file /home/timppa/.ardour2/ardour.rc
ardour: [INFO]: No H/W specific optimizations in use
ardour: [INFO]: looking for control protocols in /home/timppa/.ardour2/surfaces/:/usr/lib/ardour2/surfaces/
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Mackie"
ardour: [INFO]: Control protocol Tranzport not usable
powermate: Opening of powermate failed - Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
ardour: [INFO]: Control protocol powermate not usable
ardour: [INFO]: Control surface protocol discovered: "Generic MIDI"
system template path = /usr/share/ardour2//templates
Gtk-Message: (for origin information, set GTK_DEBUG): failed to retrieve property `GtkWidget::cursor-color' of type `GdkColor' from rc file value "((GString*) 0xb24f4530)" of type `GString'

Kiitos Kohina. Ymmärrän kyllä jotakin enklannista, mutta en tarpeeksi. Yritän suomennella tuota.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 04.11.10 - klo:09.00
Hm... ei tuo lista kai mistään virheistä herjannut.
Käynnistitkö ensin Jackin, siis tämän graafisen josta valitaan mm. äänikortti, näytteenottotaajuudet, ja bittisyvyys?
Jack kyllä herjaa jos jokin ei ole kunnossa tässä vaiheessa.
Tämän jälkeen vasta Ardour, ja jos käynnistyksen yhteydessä kysytään Alsa vai Jack, valitse Jack.
Yleensä Jack tarjoaa jo valmiiksi Ardourin lähtöihin ja tuloihin kytkennät.
Myös Ardourin input kanavista voi valita sisääntulevan reitityksen.
Kun olet saanut Ardourin pystyyn, niin importtaa jokin .wav -file raidalle niin voit todentaa että toimiiko ulostulo.

Tässä vähän äkkiseltään, varsinainen äänityskone ei ole tässä käsillä.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 04.11.10 - klo:10.28
Lainaus
Mitä muuta rautaa sinulla on/tulee olemaan kuin Echo AudioFire 12? Kiinnostaa kovin erilaiset viritelmät. Toimiiko tuo Echo AudioFire 12 äänikorttina? Siis niin, ettei muuta kuin FW-piuha kiinni koneeseen ja rec?

Kerron hieman taustaa.  Meillä on viihdebändi (basisti, rumpali, kosketinsoittaja, puhaltaja) ja olemme tähän asti nauhoitelleet treenejämme oppimismielessä ja iloksemme Korg D3200 moniraitanauhurilla. Sillä saa 12 kanavaa kerralla sisään kohtalaisen korkealaatuisena.  Tuo laite on vaan hieman rajoittunut.   Tietokonenauhoitus tarjoaa paljon etuja ja Linux tuo tämän jokamiehen hintaluokkaan kunhan näkee kaiken tarvittavan vaivan että asennukset ja asetukset on oikein.  Nämä ääniasiat jakaantuvat oikeastaan kahteen luokkaan ja siitä on useita seuraamuksia:

1)  Peruskoneella, asetuksilla ja ohjelmilla tehtävä (ALSA, sisäinen äänikortti koneessa).  Yksinkertainen.

2) Pitkälle äänikäyttöön erikseen rakennettu ja viritetty (JACK, ulkoinen äänimoduli liitettynä joko USB: n tai ammattilaitteissa usein FireWire: n kautta).  Paljon monimutkaisempi pystyttää oikein, vaatii joko ammattimiehen pystyttämään tai hyvät ohjeet (jos on...) joita seurattava rakennusvaiheessa pilkullisesti.  FireWire mahdollistaa kaksi AF12 modulia yhden kaapelin päähän eli yhteensä 24 kanavaa sisään / ulos --- samanaikaisesti studiolaatuisena.  AF12 takaseinässä on kaksi FireWire liitintä jolloin siitä voi lenkittää suoraan seuraavaan moduliin.

Sisäisillä äänikorteilla on joko rajoituksia tai puutteita jonka vuoksi kaikki ammattimaisemmat toteutukset käyttävät ulkoista äänimodulia joko FireWire tai USB kaapelin päässä.  

Miksi JACK ammattipeleissä ?  Käytännön syyt varmaankin ovat aiheuttaneet tämän.  Jos käytössä on vain pari sisäänmenoa (mikrofoni, linja) ja ulostuloa niin asia on vielä yksinkertainen.  Mutta kun aletaan äänittämään ja toistamaan kymmenistä sisäänmenoista / ulostuloista samanaikaisesti niin asia mutkistuu.  Täytyy olla tapa kytkeä ohjelmasta vaikkapa 24 samanaikaista ulostulokanavaa oikeisiin kanaviin ääniajurilla (jonka takana tuo 2 kpl  x 12 = 24 kanavainen äänimoduli).  Olisi täysin mahdollista että tuo JACK toiminnollisuus olisi jokaisen ohjelman sisällä ilman että tarvitsee erikseen  käynnistää sitä ennen varsinaista ääniohjelmaa.  Ohjelmoijan näkökulmasta taasen JACK on helpotus, ei tarvitse kirjoittaa isoa määrää koodia sellaisesta mikä on valmiiksi tehtynä kun vaan lataa sen (JACK) ennen varsinaisen ohjelman käynnistystä.   Jos nyt tuossa JACK osassa olisi vika ja sitä jouduttaisiin korjaamaan niin sitten pitäisi korjata ne kaikki satakaksikymmentäseitsemän (?) muutakin ohjelmaa joissa se olisi sisäänrakennettuna sen sijaan että korjataan yksi ohjelma --- JACK.   Siispä elämme vaan sen asian kanssa että JACK istuu siellä meidän ääniohjelman ja koneen ääniajureiden välissä reitittämässä ääniä haluttuihin paikkoihin.  

Echo AudioFire 12 (lyhyemmin AF12) :  Se toimii monikanavaisen äänikortin tapaan mutta vain näille äänitysohjelmille, ei millekään koneen omille äänille ja piippauksille.  Se on siis lisäys / laajennus olemassaolevaan.  Kaikki ohjelmat jotka osaavat lähettää ääntä JACK: in kautta voivat käyttää sitä.  Koneen omat äänet kulkevat edelleen ALSA: n (= Linuxin "tavallinen" ääni) ja sisäisen äänikortin kautta.   Jos soitat mp-kolmosia tai katselet elokuvaa niin se tulee edelleen "vanhaa" tietä.

Mitä muuta "kovaa tavaraa" tarvitaan studioon ?  Tuo AF12 ottaa sisään lijatasoista signaalia. Mitä tuo "linjatasoinen" sitten tarkoittaa ?  Suomeksi sitä että sinne liitetään mikseri kiinni (tai jokin muu etuvahvistin).  Mikrofoni on aivan liian hiljainen ilman jotain vahvistinta välissä.  Mitään kautinlähtöä sinne EI saa koskaan kytkeä tai käry kävi ennen silmänräpäystä.  Linjataso siis kansanomaisesti tarkoittaa tuota välimaastoa joka jää erittäin hiljaisen mikrofonitason ja liian voimakkaan kaiutintason väliin eli volteista puhuttaessa mennään yhden voltin tai sen kymmenysten tietämissä.
Ulospäin myöskin AF12 antaa linjatasoista signaalia eli sinne kytketään jälleen mikseri jolloin voidaan miksata heti stereoksi nuo 12 kanavaa.  Tuota tapaa kutsutaan analogiseksi miksauksesksi.  On myös mahdollista että ei käytetä fyysistä mikseriä eli laitetta vaan miksataan tietokoneella jo stereoksi ja talletetaan vaikka .wav tiedostoon.   Tuon pystyy polttamaan vaikka CD: lle jolloin meillä on äänilevy.
Miksi sitten joku haluaisi miksata oikealla mikserillä jos voi tietokoneellakin suoraan tehdä sen ?  Syynä on useimmiten efektien käyttö,  fyysiseen mikseriin on helppo liittää kaikulaitteita yms. efektitavaraa ja työskentely on nopeata.   Tietokoneella vastaava vaatii koneesta jo ***tehoa*** ( = 4 ydin Intel tms.)  ja silti puuha voi tuntua hitaalta ja tuskalliselta.  Analogisesti tehty miksaus voidaan palauttaa tietokoneelle jälleen äänimodulin kautta josta taasen saadaan .wav ja poltettua äänilevy.  

JACK ja käyttö:  Jos hämärää niin kysy tarkemmin.  Tästä on tekeillä ohjeita (Asmo kirjoittelee ylläolevan tiedon mukaan).   Noin yleisesti,  JACK käynnistetään yleensä Jack Control ohjelman kautta, siellä Start ja Stop napit.  Sitä ennen sinne tehdään asetukset Setup napin takaa.  Nuo "johdotukset" Connection napin takana voi tehdä vasta kun Ardour on käynnistetty mutta itse en käyttänyt tuota Connection nappia vaan tein eri ohjelmalla ne (Patchage).

Vielä noista ulkoisita äänimoduleista:   Monet FireWire liitäntäiset toimivat suoraan mutta ei läheskään kaikki.  Asia on riippunut myöskin valmistajien asenteesta Linuxia kohtaan. Näistä on tehty myös yhteensopivuuslistaa ja valmistajista Echo ainakin on siellä mukana täysin tuettuna. Joitakin laitteita on saatu toimimaan vaikka ne eivät ole vielä listalla esim. mikserit joissa sisäänrakennettu FireWire liitäntä.   Kokeilkaa itse jos teillä on sellaisia miksereitä (Allen&Heath, Alesis, Mackie, Phonic...)--- ja kommentit tänne !




 
 

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 04.11.10 - klo:10.58
JACK ja käyttö:  Jos hämärää niin kysy tarkemmin.  Tästä on tekeillä ohjeita (Asmo kirjoittelee ylläolevan tiedon mukaan).

Vielä noista ulkoisita äänimoduleista:   Monet FireWire liitäntäiset toimivat suoraan mutta ei läheskään kaikki.  Asia on riippunut myöskin valmistajien asenteesta Linuxia kohtaan. Näistä on tehty myös yhteensopivuuslistaa ja valmistajista Echo ainakin on siellä mukana täysin tuettuna.

Kokeilkaa itse jos teillä on sellaisia --- ja kommentit tänne !

Tämä oli erinomainen kuvaus!

Kirjoitan todellakin uuden Wiki-ohjeen, olen jo asentanut Ubuntu Studio x86_64 10.04:n ja Alession ytimen. Kaikki toimii jo - M-Audio Delta 66, NVidia (TwinView). FW-väylä vaatii aina hieman säätämistä, mutta siitä ohjeessa. Samoin oma PCI-äänikorttini, mutta siitäkin ohjeessa.

Olkaa tarkkoina Mackie-raudan suhteen!!! Älkää ostako liian uutta!!!

"Onyx and Onyx-i

I purchased a Mackie Onyx 1220i mixer.
(That is the "Onyx-i", *not* the "Onyx").
I am returning it as it is not currently supported.
(Reverting back to all analog mixer with PCI/PCIe audio interface.)"

http://www.ffado.org/?q=node/85

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 04.11.10 - klo:21.28
Iso kiitos vaivannäöstäsi Ajaaskel. Alan ymmärtämään tuon Jack:in tarpeellisuuden, kunhan oppisin vielä käyttämään sitä.
Kiitos myös Kohinalle ja Asmolle.

Vein kotistudiokoneeni takaisin "studiolle", jossa ei ole internet-yhteyttä (koska windowsin kanssa saa olla kaikenmaailman virustorjunnat ja muut härpäkkeet sotkemassa hommia).

Jään innolla odottelemaan Asmon ohjeistusta.

Lähinnä bändi-äänityksiä varten tarvitsen mahdollisuutta äänittää useampaa kanavaa kerrallaan, joista voi sitten ottaa vaikka basistin osuuden uusiksi ja saada muiden onnistuneet soitot jäämään (tämä siis lähinnä demoissa ja muuten-vaan -äänityksissä).
Omia biisejäni olen nauhoitellut yksi kanava kerrallaan tuolla 48000 / 32 -tarkkuudella ja hyvin on onnistunut.

Tuo AF-12 vaikuttaa mielenkiintoiselta. Joutuisin kuitenkin hankkimaan ainakin yhden mikserin lisää, joten euroja, joita on rajallisesti, kuluisi jo yli vaimoni sietokyvyn.

Olen iskenyt silmäni tähän ALESIS MULTIMIX 16 FIREWIRE:en. Saisin tällä luultavasti tehtyä kaiken sen mitä tarvitsen... äänittää useampia kanavia kerrallaan musasoftaan, kuivana äänitys ja paluukanavia (2kpl) pitkin aux:iin, josta sitten monitoreihin tai/ja kuulokevahvistimelle. Sitten miksaus ja masterointi ja demot/tuotokset jakeluun. Rock.

Olen kolmessa eri projektissa mukana ja kaikki niin eri genrejä kuin vain olla voi... lasten musiikki, Ramo-Punk ja Irlantilainen kansanmusiikki. Näitä olisi tarkoitus äänitellä, eli akustisia ja ei niinkään akustisia soittimia sekä lauluja ja "ei niinkään lauluja".

Jos siis säästäisin Sonarin hinnan siirtymällä Linuxiin, voisin sijoittaa ne rahat johonkin muuhun rautaan tai vaikkapa parempaan kitaraan.

Olenpa innoissani...
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: T.M - 05.11.10 - klo:08.39
Vedän vielä hieman mattoa alta mutta suosittelisin tarkastamaan Zoom R16. Toimii ääni-interfacena tarvittaessa mutta meidän projektissa se on palvellut ihan suoraan taltiointikäytössä.

Nauhoitusprosessi lyhyesti:
- Soitetaan luurit päässä ja 4 mikillä rummut talteen+basso linjasta talteen. Kitarat+laulu linjasta vain luureihin. "Live"-otosta yksi mallikitara ja mallilaulu talteen.
- Sitten hierotaan lopulliset kitara/lauluraidat yksittäisinä ottoina.

Tämän jälkeen sotketaan vasta tietokone mukaan kuvioihin. Raidat DAW:iin ja mixaus jonkun vähempi puukorvaisen toimesta.

Zoom:n etu on helppo siirreltävyys ja toimii vaikka pattereilla. Etuset tuossa ovat ihan OK mutta tasonsäätöjen kanssa saa olla tarkkana.

Tuossa T-kaupan hinta. Suomesta taitaa saada hieman halvemmalla:
http://www.thomann.de/fi/zoom_r16.htm
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 05.11.10 - klo:13.13
Phonic 24 on toiminut jo pari vuotta,myös MarkII.Presonuksen Studio Live ei toiminut,
ainakaan vanhalla stackilla.Phonic + Ardour on vakaa ja nopea.
t.Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 05.11.10 - klo:15.01
Tarkoitatko tätä Phonic mallia:

http://www.thomann.de/fi/phonic_phhb24u.htm (http://www.thomann.de/fi/phonic_phhb24u.htm)

Lainaus
Lähinnä bändi-äänityksiä varten tarvitsen mahdollisuutta äänittää useampaa kanavaa kerrallaan, joista voi sitten ottaa vaikka basistin osuuden uusiksi ja saada muiden onnistuneet soitot jäämään (tämä siis lähinnä demoissa ja muuten-vaan -äänityksissä).

Toimii. Punainen nappi päälle Ardourissa vain niihin kanaviin joihin äänitetään. Muut soivat.

Mikseri FireWIre liitännällä tuntuisi aika monipuoliselta kompromissilta.  Näissä pelkissä moniraitureissa (Korg, Xoom, ym.) tahtoo törmätä joihinkin hankaluuksiin, tasojen säätely tarkkaa puuhaa, sävyn säätimet puuttuvat, phantom vain kahdessa kanavasssa (Zoom), tietokone interface toteutettu huonosti (Korg). Mikserissä puolestaan on sävyn säätöjen lisäksi mahdollisuus lisäksi nostaa hiljaiseksi jäänyttä raitaa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 05.11.10 - klo:16.59
Tässä lukee PHONIC helix board 24 firewire.
Tämän jälkeen tuli MarkII malli pikku eroilla.
Kuvassa kaikki nappulat samat kuin omassani.
Huomaa, että mikserillä voit miksata monitoroinnin
mainilla+3:lla eri aux:lla=4 eri miksausta eri soittajien
kuulokkeisiin.Äänittäjä kuuntelee firewiree.
MarkII saa kylläkin,jos haluaa,kytkettyä kanava eq:t
äänitykseen.
t. Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 06.11.10 - klo:12.23
Luiskahtaa offtopiciksi osittain... ei haittaa minua. Kaikki laitekombinaatiot kiinnostaa.

Phonicin mk2 on mielenkiintoinen. Mitähän muuta eroa tuolla mk2:lla on tuohon aiempaan verrattuna? Miksi se on halvempi? Puuttuuko siitä jotakin ominaisuuksia?
Joka tapauksessa tuo on kyllä kovin kallis minulle ja raitojakin tällä hetkellä tarpeettoman paljon. Tosin, kaikki tietää, että nälkä kasvaa syödessä... sitä paitsi, käyn jonkin verran miksailemassa bändejä, joten tuo Phonicin mk2 olisi hyvä siihenkin. Tosin yleensä on talon puolesta ollut laitteet. Mutta oma miksauspöytähän on kuin oma kitara vs jonkun-joku-lainakitara. Voihan sitä korvata klubikeikalla talon mikserin omalla ja tarjota samalla äänityspalvelua!!!

Nyt kiinnostaa sitten tietää äänityksen rajat... Kuinka monta raitaa ja kuin pitkään voi äänitys olla päällä (live keikkaa ajatellen)? Toki koneesta ja kiintolevytilasta riippuu, mutta tuleeko joitakin muita rajoitteita?

Zoom R16 kiinnostaisi muuten, mutta tarvitsen mikseriä treeni-/keikkakäytössä silloinkin, kun en äänitä.

Vedän vielä hieman mattoa alta mutta

Minulta saa vetää mattoa alta niin kauan, kunnes olen päätökseni tehnyt.

Lisää vain omia kokemuksia ja ideoita.
Budjettini ei vaikuta esitettyihin ehdotuksiin ja kokemuksiin. Tiedän, että rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta kun on vuosikausia itsekseen tehnyt ja toteuttanut vähillä rahoilla ja yhtä vähällä älyllä asioita, on mukava kuulla muiden vastaavia kokemuksia.

Kiitos kaikille tähän mennessä...
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 06.11.10 - klo:15.20
MkII:ssa voi kytkeä kanavat äänitykseen aktiiviseksi, vanhemmassa ei,
koska firewire on kytketty kanavien direct outteihin
Vanhemmassa voi dipata joka kanavan erikseen phamtomiksi, MkII:ssa kaikki tai ei mitään!
Aikaisemmin perusmallin windows driveri salli vain cd tason, nykyjään sama driveri kuin MkII:ssa.
Linuxissa ei eroja.

T. Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 06.11.10 - klo:17.27
Omistatko (Koivukoski1) kyseisen värkin?
Jos, niin kertoisitko miten toteutat omat "juttusi" sillä. Onko Jack:in tms asetukset hankalia? Mitä muuta rautaa sinulla on tukena?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 07.11.10 - klo:06.06
Lainaus
Omistatko (Koivukoski1) kyseisen värkin?
Jos, niin kertoisitko miten toteutat omat "juttusi" sillä. Onko Jack:in tms asetukset hankalia? Mitä muuta rautaa sinulla on tukena?

Edellisen TimOlli: n kysymyksen lisäksi kiinnostaa miten / mihin kohtaan Phonic: ssa on kytketty kanavapaluut mixdown-vaiheessa eli kun kuuntelee äänitystään niin arvatenkin ekvalisointi toimii kanavissa mutta toimiiko silloin myös gain (herkkyys) ? Tuo mk II mallin phantom kaikissa kanavissa ei haittaa mitään (kunhan kytkee vain mikrofoneja silloin XLR / Canon liittimiin).  Tuosta Phonic: sta on myös pienempiä versioita, löytyy kaiki mallit tuolta Thomannilta kun kirjoittaa siellä hakukenttään vaikka "Phonic FireWire".


Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 07.11.10 - klo:12.08
  Gain toimii ainoastaan äänityksessä. MkII:lla myös kanava eq:t, jos haluaa. Nämä siis tietokoneelle menevään audioon. Monitorointiin pöytä toimii normaalisti. Miksatessa mikseri toimii firewire äänikorttina, eikä mikseriä käytetä ollenkaan. Miksaus tapahtuu Ardourilla.

  Avataan Jack, valitaan asetuksista firewire, jos haluan käyttää Ardourin efektejä monitoroinnissa,
käytän pieniä latensseja(n.2-3ms), koska isot haittaisivat soittoa. 96k näytteitä, 64frame jopa 16 mahdollinen jolloin päästään 0.33ms latenssiin, mikä kuormittaa jo rajusti konetta. Start Jack, ja käynnistä Ardour. Add tracks / busses tarpeen mukaan. Kytke Ardourin kanava haluttuun mikserin kanavaan. Huolehdi myös, että kytket tämän virtuaalikanavan master outtiin, suoraan tai jonkun bussin kautta.
  Äänityksessä Jackistä paras laatu päälle, ettei tulisi aliansing ääniä, ja jotta saavutettaisiin parempi headroom. Dichterointi viimeiseksi. Tehottomalla tietokoneella lisätään frameja kunnes toimii.

  Tavoitteeni on korvata reaaliaika Linuxilla kalliit ja isot efektiräkit PA-laitteistosta. Normaalisti äänitän Cubasella, mutta nykyään myös Ardourilla. Nyky releillä pystyy pyörittämään 16kanavaa, 16-32pluggeria ja vain 3ms latenssia.

  Wxp + cubase5.11 nykyäänkin latenssit kaukana reaali ajasta, kymmeniä jopa satoja millisekuntteja.

  Vielä releistäni.. Prosessorina: Q9550 Oc: 3.2Ghz. Dram latencyt 4-4-4-12 400Mhz. PCI 120Mhz
                              Näytönohjain: Nvidia9800gt ?
                              Mikserit: Phonic Helix 24, Soundcraft 24/2, Tag 16/8/2,
                              tarvittaessa Presonus Studio Live käytössä.
                              Monitorointi: Yamahan monitor speaker, Axiom 201. ( lisäksi normaaleja stereo kaiuttimia)
                              Näytöt: 42" ja 22". Touchscreen jäännyt vaiheeseen(calibrointi päin pefaa)

T. Koivukoski1

Edit: ( lisäksi normaaleja stereo kaiuttimia )
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 07.11.10 - klo:13.30

Tuosta Phonic: sta on myös pienempiä versioita, löytyy kaiki mallit tuolta Thomannilta kun kirjoittaa siellä hakukenttään vaikka "Phonic FireWire".

Muuten ovat houkuttelevia nuo kevyemmät mallit Phonic:ista, mutta tuo main out on toteutettu niissä muissa plugeilla tai rca-liittimillä. Tulisi ehkä pulmia liittää mikseriä mikserinä jossakin miksauskeikalla. Ainakin sopivat johdot pitäisi olla erikseen messissä. Kaipa hifistelijät kuulisivat eron äänessäkin.

Tavoitteeni on korvata reaaliaika Linuxilla kalliit ja isot efektiräkit PA-laitteistosta. Normaalisti äänitän Cubasella, mutta nykyään myös Ardourilla.

Tuotahan minäkin tavoittelen. Lisäksi olisin valmis luopumaan Windowsistakin, mutta taidan antaa sen olla nyky-softineen ja pluggareineen ja käyttää tarvittaessa niitä. Minulla softana tuo Sonar 6 + kilkkeet.

Kylläpä sinulla on värkkejä. Äänitätkö itseäsi, bändiäsi vai pidätkö kaupallista studiota?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 07.11.10 - klo:14.53
  Kaukokaapeli vaatii balancoidut lähdöt. Niissä yleensä rajummat operaationvahvistimet. Itselläni lisäksi
PA-driveri välissä. Näin aktiivisesti jaot, kompurat, limitterit ja kierronesto käytössä. Lyhyillä kaapeleilla saattaa plugeilla pärjätä. Kun eihän nämä etuasteetkaan ihan pro;ta ole näissä ko.halvemmissa pöydissä, toki voi esim. putkietuasteella partantaa tilannetta.

Kylläpä sinulla on värkkejä. Äänitätkö itseäsi, bändiäsi vai pidätkö kaupallista studiota?

  Kaikkea tuota

  Kys. Onko kukaan kokeillut Ardour 3? Entä onko kukaan kokeillut wst pluggereita siinä?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 07.11.10 - klo:18.53
Onko tuo Ardour 3 myös ilmainen?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 07.11.10 - klo:19.19
  Toivotaan! Muuten useat firewire kortit ei toimi wxp ,w7 tai linux koneissa audiota pyöritellessä.
Esim. Presonuksen manuaalissa on mainittu millä se toimii ja millä ei, joten googlaile
ennen kuin ostat kortteja!
t.Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 08.11.10 - klo:08.14
Lainaus
Miksatessa mikseri toimii firewire äänikorttina, eikä mikseriä käytetä ollenkaan. Miksaus tapahtuu Ardourilla.

Tuo oli mielenkiintoinen tieto eli mikserillä ei voi tehdä analogisena mixdown: ia. Joissain malleissa se on mahdollista (Allen&Heath ainakin). Laitteen hintakin on kyllä toinen.


Lainaus
Onko tuo Ardour 3 myös ilmainen?

He tekevät lahjoitusvaroin Ardour: ia.  Voi lahjoittaa mitä haluaa, pystyy tai kohtuulliseksi katsoo.  
Lienee 2.8.11 versio uusin tällä hetkellä ainakin mitä webbisivuja katsoin muta onhan siellä mainintoja myös 3 -versiosta, ilmeisesti testaajilla käytössä.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 09.11.10 - klo:06.43
Sittenhän saanemme kohtapuolin nähdä, millainen Ardour 3:sta tuli...

Onko Jack:istä suomennettuja ohjeita olemassa?

Otan laitehankintojeni kanssa aikalisän, koska nyt on mietittävä mitä oikeasti tarvitsen ja mihin rahat riittävät. Veronpalautukset tulevat kohta, silloin pitäisi olla ostopäätökset valmiina.
Ideoita saa laittaa...
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 09.11.10 - klo:10.22
Saimme systeemimme kasalle tilapäisillä "risukaapeleilla" niin että pääsimme koeäänittämään yhden kappaleen kerralla sisään.  Työskentely ja tilanteen seuraaminen on helpompaa tietokoneseen perustuvalla nauhoituksella kuin tuolla Korg D3200 moniraiturilla jota käytimme aiemmin ja helppo säädettävyys sekä äänitysvaiheessa että raitojen miksauksessa stereoksi oli suoranainen ilon aihe. Toinen mikseri toistovaiheessa tuntui kätevältä ratkaisulta. Tyytyväisyytemme suorastaan säteili !  

Alussa meinasi tulla paljon ihmettelyn lisäksi harmaita hiuksia kun näytti että edellisenä päivänä valmiiksi testatut asetukset eivät enää toimikaan ja Jack Control alkoi antaa ajokieltomerkkejä ja pitkiä sekavia virheitä.  No, onneksi tyhmä olin jälleen minä itse, boottimenussa on oletuksena väärä kernel ja pitää huomata valita se toinen kohta missä itselläni on "preempt kernel" ja kaikki toimi hyvin.      

Jack -asetuksissa käytin tosi äänityksessä aivan vaan varoiksi hieman isompaa puskuria ettei tule yllättäviä häipymiä nauhoitukseen (Jack Control näyttää sellaista laskuria joka kulkee nimellä "xrun" eli kuinka monesti on dataa menetetty kun nopeus ei ole riittänyt).  Aiemmassa "kidutustestissä" käytin minimaalista puskuria saadakseni mahdolliset ongelmat esiin jolloin satunnaista "xrun" -ilmiötä esiintyi edelleen.  

Lainaus
Otan laitehankintojeni kanssa aikalisän, koska nyt on mietittävä mitä oikeasti tarvitse

Oma tuntumani vaihtoehtoihin on tämä:
Kätevin / edullisin rajoitetulla budjetilla lienee mikseri jossa on FireWire liitäntä. Voi käyttää muuhunkin kuin pelkkään nauhoitukseen.   Rajoituksena on edellen loppumiksaus:  Vain tietokoneella.  Joillekin tämä riittää, toiset voivat kokea sen hankalaksi.  Loppumiksaus ("mixdown") tietokoneella vaatii koneen jossa on tehoa ja vääntöä riittävästi.  Muuten siinä menee iäisyys, ainakin jos haluaa sen hyvin tehdä.  

Ulkoinen äämimoduli on taasen hinnakkaampi ratkaisu mutta jättää täysin vapaat kädet tehdä loppumiksaus niin tai näin.  Loppumiksauksen voi edelleen halutessaan tehdä digitaalisena tietokoneella tai sen voi tehdä analogisena toisella mikserillä ja käyttää kaikkia niitä ulkoisia efektejä mitä on mahdollisesti jo muutenkin ostettu bändikäyttöön.  Helppo lisäillä kaikuja ym. käden käänteessä ja tuloksen kuulee heti.  Työskentely näin päin on sitä vanhaa tuttua mihin useimmat soittajat ovat jo tottuneet.  Tuotos pitää tässä tapauksessa erikseen nauhoittaa takaisin stereona tietokoneelle.   Sekin on tietysti mahdollista että vaan tarkastetaan aikaansaannokset heti analogisen miksauksen kautta ja tehdään loppumiksaus digitaalisena --- kaikki onnistuu helposti kunhan "rauta on tarpeeksi raskasta".


 

 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 09.11.10 - klo:15.28
Tämähän on hyvä tarpeellinen threadi ja vilkkaampi kuin muusikoiden.net:n vastaava

Muistutan vielä LinuxDSP -plugareista. Jotkut ilmaisia ja jotkut tyypistä riippuen maksavat pikkuisen mutta esim. eq:t ovat paljon mukavampia käyttää ja katsella kuin Ardourin mukana tulevat.


www.linuxdsp.co.uk (http://www.linuxdsp.co.uk)

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 09.11.10 - klo:16.26
  Itse en kaipaa mikseri mixdownia.Pahimmillaan kymmeniä lisälaitteita,mitkä ei edes"kuulu"
lopputuloksessa.Rumpujen gatet ,drumpunch,side chainit,kompurat,limitterit.Niin paljon laitteita ja piuhoja,että joku aina rikki.Lisäksi vielä efektit?Millä korvaa automaation?Ehkä kymmenen miestä?
  Digipöytä tai tietokone+jotain ,mutta tosi kalliita kun mennään hyviin etuasteisiin.Siksi vanhan ja uuden liittäminen kiinnostaa.Firewire Tag Scorpioniin??Kun vaan osaisi!
  Muuten Ardourin mukana jo vähän "oikean"näköisiä pluggereita.Uusi ohjelmointi rajapinta kai sen takana?

  Ps. Joskus paras äänitys/mixaus 2raitaRevox +"keinopää".
t.Koivukoski1 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 14.11.10 - klo:10.34
Ardour:n sidechain tuntuu toimivan!
Luulin ettei toimisi ennen Ardour 3.
Hyvä!
t, Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 14.11.10 - klo:17.06
boottimenussa on oletuksena väärä kernel ja pitää huomata valita se toinen kohta missä itselläni on "preempt kernel" ja kaikki toimi hyvin.     

Jack -asetuksissa käytin tosi äänityksessä aivan vaan varoiksi hieman isompaa puskuria ettei tule yllättäviä häipymiä nauhoitukseen (Jack Control näyttää sellaista laskuria joka kulkee nimellä "xrun" eli kuinka monesti on dataa menetetty kun nopeus ei ole riittänyt).  Aiemmassa "kidutustestissä" käytin minimaalista puskuria saadakseni mahdolliset ongelmat esiin jolloin satunnaista "xrun" -ilmiötä esiintyi edelleen.   



Lisää Jack -vinkkejä. Nuo oli hyviä Ajaaskel.

En tarvitse "tietokoneesta mikseriin miksattavaksi" -ominaisuutta. Olen tottunut tekemään pluggareilla sen mitä tarvitsen. Tulee kalliiksi ostaa kaikkeen oma rauta ja vedellä sitten piuhoja pitkin ja poikin.
Satsaan mieluummin koneen muistiin ja prosessoritehoon. Niin ja tietty johonkin FW-mikseriin.

Tämä DSP lienee vastaava kuin VST?

Onpa joskus julkaistu muinaisen punk-henkisen orkesterimme tuotos, joka äänitettiin vanhalla c-kasettinauhurilla. Ei onnistuneeseen tuotokseen aina tarvita viimeisintä tekniikkaa. Tosin kyllähän ajat ovat hiukan muuttuneet... ja oma vaatimustaso.

Onko Ardour 3:sta aikataulutietoja?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 14.11.10 - klo:20.33
   


Lainaus


Tämä DSP lienee vastaava kuin VST?

Onpa joskus julkaistu muinaisen punk-henkisen orkesterimme tuotos, joka äänitettiin vanhalla c-kasettinauhurilla. Ei onnistuneeseen tuotokseen aina tarvita viimeisintä tekniikkaa. Tosin kyllähän ajat ovat hiukan muuttuneet... ja oma vaatimustaso.

Onko Ardour 3:sta aikataulutietoja?

VST on winkkumaailman plugariformaatti tai toinen niistä. DSP on lyhenne sanoista digital signal processing ja se esiintyy insinöörijargonissa tiuhaan. Käyttöjärjestelmästä riippumaton ilmaus.
Linux plugareita löytyy LV2 ja LADSPA formaateissa joista LV2 on nätimpi silmälle. Jotkut VST:t voi saada toimimaan jonkinasteisen säädön jälkeen, mutta en tiedä maksaako vaivan.

Neuvoisin pitäytymään vaan Ardour 2:n viimeisimmissä versioissa. Kolmonen tulee kun tulee ja mahdollisuudet että ensimmäiset versiot ovat hiukka bugisia on suuri.





Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 15.11.10 - klo:01.00
Noita LADSPA plugareita löytyy iso valikoima heti.  Testailin joitakin LADSPA -kaikuja livenä lataamalla "ecamegapedal" ohjelmaan, huutelin mikkiin ja kuuntelin kuulokkeilla miltä tila kuulosti samalla kun säätelin efektin asetuksia lennossa.

Sain kelvolliset balansoidut kaapelit Thomannilta äänimodulin tuloihin / lähtöihin ja piti päästä heti testaamaan. Häiriöitä ei ainakaan ole minkäänlaisia vaikka kuuntelee pää kiinni monitorissa.
Äänitimme Ardourilla, käytimme sitä moniraiturin tapaan eli en tehnyt tuossa ohjelmassa muuta kuin nauhoitusta ja toistoa. Käytössä oli 12 raitaa, otimme tavaraa 8 raidalle samaan aikaan kun pikku mikserissämme ei ollut kanavakohtaisia lähtöjä enempää, puskuri 128 x 3 oli Jack Control asetuksissa, pyöri neljä tuntia putkeen nauhoitusta / toistoa, xrun nolla eli hyvin toimii.

Tuntuu ihan kelvolliselta välineeltä tämä Ubuntu Studio 10.10 kun käyttää tuota "preempt" kerneliä ja vanhaa FireWire stackiä.  Studio 10.04 versiossa oli jotain selvittämätöntä hämärää, xrun alkoi juosta kun hiirtä liikutteli.  Tuo vika loppui kokonaan 10.10 version myötä. Yksi vika vielä esiintyy, jonkinlainen näytön korruptio Ardourissa eli ylimääräisiä ohuita pystyviivoja jotka "pakenevat alta" kun äänitys ehtii niiden kohdalle.  Eivät kyllä haittaa työtä, enemmänkin häiritsevät silmää.  Näyttö on FullHD ja kortti GeForce avoimilla ajureilla.  Jack ei ole aiheuttanut mitään kiusaa tällä kokoonpanolla.  Pieni kummallisuus on että Patchage -ohjelma heittää kaapelinipun kierteille näytöllä, pitää siirtää laatikot oikeille paikoille käsin aina kun avaa ohjelman vaikka olisi tallettanut näytön asetukset. Pieni kiusa tuo on tosin toistaiseksi kun en muuta asetuksia usein.

Jos teet kaiken miksauksen digitaalisena koneella niin investoi koneen nopeuteen, i7 ei ole yhtään liikaa vaikka itselläni on vanhempi 4-ydin Intel.  Saa hyvää jälkeä noilla plugineilla kun harjoittelee hieman ja tutkii / oppii eri efektien mahdollisuudet ja rajoitukset.  Plugineita on niin paljon että en ole itse ehtinyt kokeilla kuin joitakin niistä vasta, lähinnä kaikuja.  Kokeiltavaa riittää kun näissäkin on parametrit säädettävissä.   Joku varmaan tietäisi jo kokemuksesta mikä on hyvä LADSPA kaiku-plugin  esim. laululle ja miksi.



Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 15.11.10 - klo:16.49
  10.04 xrunoili minullakin, mutta vain 2.6.32 kernelillä. Kun taas
2.6.31 real time kernelillä toimii hyvin.
t.Koivukoski1 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 15.11.10 - klo:18.26
Jään innolla odottelemaan Asmon ohjeistusta.

Vähän viipyy, mutta huomenna illalla Wikissä on uusi ohje.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Jallu59 - 15.11.10 - klo:18.55
  Kun eihän nämä etuasteetkaan ihan pro;ta ole näissä ko.halvemmissa pöydissä, toki voi esim. putkietuasteella partantaa tilannetta.
Hifistin ja elelktoniikkainsinöörin näkökulmasta FET-etuaste tekee saman puhtaammin. Putken harmonisia säröjä voi sitten lisäillä hallitusti lisälaitteilla tai ohjelmallisesti  ;D

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 16.11.10 - klo:11.03
Siis...
En odota A3:sta, tuhlaan rahani konetehoihin (mitä nyt FW-mikseristä sitten jää...), syöksyn wikiin lukemaan Asmon ohjeistusta (yes), päivitän 10.04 > 10.10 ja tutustun LADSPA- ja LV2pluggareihin.

Yes. Lisää samaa.

Mitä pluggareita käytätte eniten...?

Itse tarvitsen (normi ja tila-) kaikua, multikompuraa, putkiefektipluggaria/etusta, eq:ta (10kan), kitaraprosessoria (vahvari- ja kaiutinsimuja), mikrofonisimua, kohinasuodatinta ja satunnaisesti joitakin muita.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 16.11.10 - klo:11.36
En odota A3:sta, tuhlaan rahani konetehoihin (mitä nyt FW-mikseristä sitten jää...), syöksyn wikiin lukemaan Asmon ohjeistusta (yes), päivitän 10.04 > 10.10 ja tutustun LADSPA- ja LV2pluggareihin.

Mitä pluggareita käytätte eniten...?

Suosittelen (aina) käyttämään kolmeksi vuodeksi tuettua 64-bittistä versiota. Siksi edellinen ohje oli 64-bittisestä Ubuntu 8.04, jota voi edelleen käyttää; ensi kesään saakka. Toki ohjelmat menevät eteenpäin, mutta Ubuntu Studio 8.04 aivan iskussa edelleen. Uusi ohje on Ubuntu Studio 64-bit 10.04:stä.

Älä päivitä 10.10 vain siksi, että se on mahdollista. Pitää olla joku parempi syy.

En oikein tunne tuota plug-in-maailma, vain peruskäytön Ubuntu Studiosta, mutta uusimmassa Riffissä on juttu Linux-plug-ineista. Riffissä on terve ote Linux-maailmaan noin ylipäänsä, jos olette huomanneet/lukeneet.

http://www.riffi.fi/riffi2010_6/linux.htm

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 16.11.10 - klo:11.59
Lainaus
FET-etuaste tekee saman puhtaammin
FET vastakytketyssä piirissä ?  FET yksinään käyttäytyy jossain määrin putken kaltaisesti. Taitaa olla operaatiovahvistimia aika monessa mikserissä nuo sisäänmenot tai op-amppi terästettynä jollain bipolaarilla.

Lainaus
...tuhlaan ylimääräiset rahat konetehoon...
Kokeilin uteliaisuudesta erilaisissa koneissa Audacity: ssä ajaa LADSPA kaikuefektejä (C*Plate, Gverb) yhdelle trackille.  Vanha AMD XP kone 5...8 minuuttia, 2-ydin ACER-läppärikin tosi hidas,  Q8300 (vanhempi 4 ydin Intel) pöytäkone ehkä noin 10 sekuntia.  i7-xxx löisi aivan uudet lukemat tuohon ja olisi tähän asti sopivin ainakin itsellleni.   Prossujen hinnatkin ovat laskeneet, alkaa kiinnostaa esim. i7-950. "Extreme" malli olisi tietysti mukava mutta niin on tuhannen (?) euron hintakin pelkällä prossulla.  Lieneekö kukaan kokeillu nopeimmilla AMDeilla miten nopeasti kaikuefekti menee läpi ?
 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Jallu59 - 16.11.10 - klo:12.16
Lainaus
FET-etuaste tekee saman puhtaammin
FET vastakytketyssä piirissä ?  FET yksinään käyttäytyy jossain määrin putken kaltaisesti. Taitaa olla operaatiovahvistia aika monessa mikserissä nuo sisäänmenot tai opamppi terästettynä jollain bipolaarilla.
Eiköhän valtaosa nykyisistä operaatiovahvistimista ole CmosFET-teknologialla toteutettuja (en ole koskenut niihin muutamaan vuoteen). FET tosiaan toimii putken lailla eli on jänniteohjattu komponentti. FET tekee sen vaan paljon paljon puhtaammin. Ei kai bipolaaritransistoreita enää kukaan käytä audio-pääteasteissa, kun FET-tekee kaiken paljon sitäkin siistimmin, säästäen vielä sähköäkin(ohjausvirrat erittäin pieniä).

EDIT: Niin siis todellakin kokemusta putkivehkeistä on. Mulla on ollut putkilla toteutettu kitaravahvistin, että putkilla toteutetut sähköurut, enkä todellakaan kaipaa yhtään putkea enää. Lisäksi olen taistellut aikanaan eräidenkin putkiradioiden kanssa sekä siviilissä, että valtion kustantamassa 11kk ulkoilmaelämäkoulutuksessa.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 16.11.10 - klo:12.33
Lainaus
Ei kai bipolaaritransistoreita enää kukaan käytä audio-pääteasteissa, kun FET-tekee kaiken paljon sitäkin siistimmin, säästäen vielä sähköäkin(ohjausvirrat erittäin pieniä).
En ole viime aikoina kurkkinut päätteiden sisälle mutta jos sähköä halutaan säästää niin digitaaliperiaatteella toimiva PWM -pääte lienee niitä säästeliäimpiä ja tuottaa myös lämpöä vähemmän. Nopeat kytkentäjat ovat siinä tärkeitä, ei niinkään se mikä kuluu ohjausvirtana.  Virtaa niissäkin tarvitaan mutta ihan eri syystä:  Ohjattaessa joudutaan varaamaan ja purkamaan FETin hilan (G) kapasitanssia nopeasti.  Virta on tuossa suoraan verrannollinen jännitteen muutosnopeuteen dV/dT.  No, lipsahti hieman eletroniikkasuunnittelun puolelle :)
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Jallu59 - 16.11.10 - klo:12.57
Itse pitäydyn A-luokassa vahvistimissa, jos mahdollista. Kaikenlainen pätkiminen (digitointi ja PWM) aiheuttaa ääneen kuultavia virheitä jos pyöritään säällisissä pulssitaajuuksissa ja korkeilla taajuuksilla taas alkaa virrankulutuksen lisäyskin olla merkittävä, etenkin pääteasteissa.

Selvennykseksi: A-luokan vahvistin toimii täysin lineaarisella alueella, toisin sanoen on mahdollisimman puhtaasti analoginen. Lisäinfoa:
http://www.students.tut.fi/~jmikkola/hifiopas/vahvistin.html#vahvistinluokat (http://www.students.tut.fi/~jmikkola/hifiopas/vahvistin.html#vahvistinluokat)

Tämä nyt tosiaan lipsahti elektroniikkapuolelle, eikä auta Jackin ymmärtämiseen, mutta toisaalta auttaa ymmärtämään tekniikkajargonia musiikkivehkeissä.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 16.11.10 - klo:14.32
Lainaus
Kaikenlainen pätkiminen (digitointi ja PWM) aiheuttaa ääneen kuultavia virheitä

Liki kaikki ääni jota kuuntelemme nykyään on digitoitua, CD: t, tv: n ääni, tietokoneen ääni, jne.  tarkasti ottaen se on "huonoa" mutta ei häiritsevän huonoa ?  Täysin aitoa ääntä kuulee vain paikan päällä akustisesti mutta aika moni on laadullisesti aivan tyytyväinen näihin digitoituihinkin ääniin.  Jostain vanhan ajan levysoittimesta ja vinyylilevyistä löytyy vielä sitä analogista ääntä mutta siinäkin pitänee olla tarkkana: Vinyylilevyistäkin osa on tehty digitaalisin menetelmin, joko taltiointi tai masterointi.  Taitaa olla harvassa tänä päivänä levyt jotka on nauhoitettu Revoxilla ja masteroitu analogisena vinyylille.



Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 16.11.10 - klo:21.02

OK. Tällä pitäisi päästä alkuun.

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_Studio
http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_Studio_10.04

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Ganymedes - 16.11.10 - klo:22.28
...  
Taitaa olla harvassa tänä päivänä levyt jotka on nauhoitettu Revoxilla ja masteroitu analogisena vinyylille.

Onneksi.

Olen sitä aikakautta että olen "joutunut" harrastelijamaisesti revoxeja ja vinyylejä käyttämään ja omassa käytössä tyytymään astetta huonompiin kun auton hintaa ei ollut näihin sijoittaa ... Edellä oli eräs sana lainausmerkeissä, koska kun paremmasta tulevaisuudesta ei ollut tietoa, niin hienoahan se oli kun sai Revoxin hyppösiinsä  ;D

Muistan vielä hyvin ryttääntymiset, katkeamiset, läpikuulumisen, matalien bassojen puuttumisen, diskanttien leikkaantumisen, järjettömän harmonisen särön, diskanttien särkymisen, yliohjaussärön, tason äkkinäisen vaihtelun, naarmuuntumisen, naksunnan, neulan hyppäykset, kohinan, sihinän, huonon kohinasuhteen, huonon dynamiikan, stereo kuvan vaeltelun, stereokuvan epämääräisyyden, neulan luistelun, särkymiset, käyristymiset, pilalle kuumenemisen, huojunnan, väärän nopeuden, neulan likaantumisen, pölyn poiston ongelmat, äänirasian huonot kontaktit ... jäikö jotain pois ... no, ainakin jatkuva jyrinä.

Näiden lisäksi tulivat sitten varsinaiset mekaaniset&elektroniset viat sekä levyjen ja nauhojen tuotantopuolen ongelmat - ja näitä oli paljon - äänityksen puutteista nyt aloittamattakaan.

Nykyään kun sijoittaa isohkoon musiikkiarkistoon jopa 30 euroa enemmän kuin tarpeen ja käyttää kunnollista bittivirtaa tai jopa FLACia, sekä hankkii kunnollisen äänikortin (esim. EMU 0202 USB) ja laittaa pyörimään Opethin "Ghost of Perdition" (2005) riittävällä äänenvoimakkuudella, niin ihan ensimmäiseksi ei tule mieleen se, että äänityksessä, tuotannossa, formaatissa, mediassa ja esivahvistimessa olisi jotain vikaa  ;D ;D ;D

Suurin vika ketjussa tänä päivänä ovat ihmiset, jotka kuvittelevat, että PC-kaupoissa myydään hyviä äänentoistolaitteita ja yritysten kuten Logitech ja Creative tuotteet soveltuvat musiikin kuunteluun, vaikka ne eivät ole koskaan tehneet mitään tuotetta joka siihen soveltuisi.

(Tarkoille lukijoille huomautettakoon, että EMU ei ole Creativen suunnittelema, vaikka omistajasuhteet nykyään ovatkin mitä ovat.)
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:14.55
Kiitos Asmo. Nyt on ohjeet asennukseen. Sitten tarvitsee vain kokeilla ja käyttää.
Olisin päivittänyt tuohon 10.10:een vain, koska Ajaaskel:ilta loppui joku ongelma päivityksessä. En sitten päivitä, ellei minulla tule sama pulma vastaan.
Jack:istä vielä kun suomeksi saisi selkeät ohjeistukset... toki tuostakin jo alkuun pääsee ja kuten sanoit ohjeissa, että "Vain tekemällä oppii - erehtyminen opettaa eniten".

LV2 kuulostaa hyvältä. Näitäkö saa netistä surffaamalla (tuskin pakettivarastosta)?

Ja antakaa vaan lipsahdella aiheesta. Kaikki, mikä liittyy äänittämiseen, soittamiseen tai ylipäänsä musiikkiin, kiinnostaa.

Digi vs analog -sotaan vastaan, että helppous on digin puolella äänityksissä. En ole sellainen lasikorva, joka kuulisi eron vinyyliltä, että kummalla tekniikalla se on masteroitu. Minulle tärkeintä musiikin kuuntelussa on hyvä biisi ja fiilis, jonka se minulle tuo tai on tuomatta. Sama se minulle on, miten se on äänitetty tai millä, jos lopputulos miellyttää.
Tämä taistelu taitaa olla saman suuntaista kun putki vs transistori. Transistori säästää sähköä ja tilaa, mutta putki kuulostaa miellyttävämmältä minun korvaani, ainakin kitaravahvareissa ja etusissa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Ganymedes - 17.11.10 - klo:15.08
...
Tämä taistelu taitaa olla saman suuntaista kun putki vs transistori. Transistori säästää sähköä ja tilaa, mutta putki kuulostaa miellyttävämmältä minun korvaani, ainakin kitaravahvareissa ja etusissa.

Onhan se. Ai niin, tuosta omasta listastani jäi pois ainakin: häipymät (drop-out) ... tarkoittaa tietysti pikanttia lisää äänentoistoon kun magneettisuus on hävinnyt nauhalta ja sikäli musiikki häviää hetkeksi. Onhan se tietysti makuasia miten hyvältä nuo kaikki kuulostavat.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Jallu59 - 17.11.10 - klo:17.02
Huonosti hoidettuna kaikki tallenteet käyttäytyvät huonosti ja kieltämättä magneettisuus häviää pikkuhiljaa.

OT:Tuon magneettikentän heikkenemisen takia kiintolevyt kannattaisikin silloin tällöin, ainakin muutaman vuoden välein, formatoida. Muuten voi alkaa bittejä olemaan enemmänkin poikittain. Oli hikinen homma saada pelastettua 20 vuotta vanhalta ms-dos kiintolevyltä pelastettua erään asiakkaan kirjallisia töitä, kun boottisektoreiden magneettisuus oli niin heikkoa, että vain noin joka kahdeksas bootti onnistui.

Putken huonoja puolia säröilyn lisäksi on sen nopeahkot vanhenemisilmiöt: kohinaa, ritinää, hurinaa, loppujen lopuksi se alkaa olla radiovastaanotinkin  ;D

EDIT: siis kokemusta putkivehkeistä todella on. Minulla on ollut putkilla toteutut kitaravahvistin sekä sähköurut ja voin todeta, että se oli onnen päivä kun ekan transistorivehkeen sain. Lisäksi olen taistellut erinäisten putkiradioiden kanssa sekä siviilissä, että valtion kustatamassa 11kk:n ulkoilmaelämäkoulutuksessa  ;D

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:17.29
Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, pyytäisin aivan aloitus asetuksia tuohon Jack:iin.
En edelleenkään saa siitä mitään irti.
Rakarrak:ista saan aikaiseksi pelkkää suhinaa, vaikka olen kokeillut kaikki piuhanvetovaihtoehdot Jack:issa. Ardour on aivan yhtä hiljainen, paitsi se, että importtaus onnistuu ja ne filet kuuluu kajareista (ilman säätöä Jack:ista).

Help.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 17.11.10 - klo:17.54
Lainaus
Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, pyytäisin aivan aloitus asetuksia tuohon Jack:iin.
En edelleenkään saa siitä mitään irti.

Asetukset ?  Tuollahan on uudessa Studio 10.04 ohjeessa kuvat, asetukset tapauksessa ALSA = koneen sisäinen äänikortti ja FireWire =  ulkoinen äänimoduli.  Jotain epäselvää näissä ?

Periaate / järjestys noin yleisesti on se että ensin asennetaan tuo Studio 10.xx, tehdään asetukset real time / preempt -käyttöä varten (siitäkin on kuva ohjeessa), tehdään Jack Control -asetukset ohjeen kuvan mukaisesti joko ALSA: lle tai FireWirelle (nämä löytyvät kun ensin käynnistää Jack Control ja painaa siellä Setup -nappia) , bootti asetusten tekemisen jälkeen, käynnistetään Jack Control "Äänituotanto" -menusta, 
painetaan "Start" -nappia tuosta Jack Controllin etuseinästä,   mennään sitten vasta lataamaan niitä ohjelmia mitä halutaan käyttää, esim.  Ardour.   
Kun jokin haluttu ohjelma, esim. Ardour on käynnissä niin sen jälkeen pääsee tekemään noita johdotuksia joko "Jack Control" tai "Patchage" ohjelman kautta. 

Asiaa saattaa sekoittaa hieman se että jotkut ohjelmat osaavat käyttää ALSAa suoraankin.

Tästä pitäisi ehkä tehdä parempi ohje kuvineen ja selityksineen, ihmettelin itsekin hieman ennen kuin tämä kakku alkoi  jotenkin hahmottua.

 


     
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:18.53
Kysymys:
- "Kun käynnistät qjackctl-ohjelman ensimmäisen kerran, niin sille pitää kertoa, mitä äänikorttia käytät ja millä tavalla"...
Missä voin valita äänikortin? En näe tuossa (Jack:in setup:issa) tekstiä "M-Audio Delta 66".
Minulla on käytössä kaksi äänikorttia, toinen on Audigy (pci+5.jotakin-liitäntäboksi) ja toinen on emoon intedroitu. Miten tiedän, minkä valitsen (dummy, sun, oss, alsa, portaudio, coreaudio, freebob vai firwire)? Vaikka kuinka vaihtelen tuota "Driver" pudotusvalikon valintaa, ei löydy äänikorttia nimeltä.

Kuvalliset ohjeet olisivat kivat.

Ainakin minulle tuottaa ongelmia se, että kun asiantuntijat antavat neuvoja, he olettavat vastaanottajan tietävän termistön. Helpottaisi myös se, että osaisi englantia hyvin.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 17.11.10 - klo:19.27
Minulla on käytössä kaksi äänikorttia, toinen on Audigy (pci+5.jotakin-liitäntäboksi) ja toinen on emoon intedroitu. Miten tiedän, minkä valitsen (dummy, sun, oss, alsa, portaudio, coreaudio, freebob vai firwire)?

Ota pois (käytöstä) se integroitu, niin olen tehnyt itsekin. Se tehdään tietokoneen biosista.

Sinä valitset 'alsan'.

Mitä sanoo 'alsamixer'? Avaa se pääteikkunassa, ruutukaappaus ohessa. Tätä olen selittänyt vanhemmassa ohjeessa kohdassa 'alsamixer', lue sitä myös.

Myönnän, että ohjeet voi aina tehdä paremmin, mutta tuolla nyt aloitetaan. Kuka tahansa voi parantaa ohjetta - se on Wikin idea!

Ongelma on tietenkin siinäkin, että audio-rautaa on lukematon määrä käytössä ihmisillä eri koneissa. Minä olen tehnyt ohjeet omalla raudallani - voin vain toivoa, että kukin osaa soveltaa ohjetta omaan rautaansa... niin itsekin olen tehnyt lukiessani muiden ohjeita...

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:19.55
Kiitos.

Olen valinnut alsan.
Katsoin päätteestä tuon alsamixerin ja siellä oli oletusäänikorttina Nvidia jotakin, ei sb audigy 1, niin kuin tahtoisin. Vaihdoin sen siinä päätteessä, mutta kun suljin sen, se muuttui takaisin. Pitäisi vissiin mennä biosiin...

Mutta kun tarvitsen/tarvitsisin molempia äänikortteja. Kuuntelen musiikkia (opettelemme bändin kanssa uusia biisejä jne) samalla sessiolla kun äänitän. En tietenkään samaan aikaan, mutta vie kallista aikaa käynnistää kone aina uudelleen kuunnellakseen musaa ja sitten taas äänittääkseen. Nyt se on käynyt vahvistimen sisääntulokytkintä kääntämällä (windowsissa).
Eli onko tällainen edes mahdollista? Pelkään, että vastaatte että on, Jack:iä säätämällä...

Edit: Tuskin ketään yllättää, etten löytänyt biosista valintaa näiden kahden äänikortin välillä...
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 17.11.10 - klo:20.28
Mutta kun tarvitsen/tarvitsisin molempia äänikortteja. Kuuntelen musiikkia (opettelemme bändin kanssa uusia biisejä jne) samalla sessiolla kun äänitän. En tietenkään samaan aikaan, mutta vie kallista aikaa käynnistää kone aina uudelleen kuunnellakseen musaa ja sitten taas äänittääkseen.

Jos kuuntelen nettiradiota (Audacious/radioparadise.com), niin PulseAudio osaa automaattisesti mykistää Audaciouksen, kun käynnistän QJackCtl-ohjelman. En tarvitse siihen kahta äänikorttia!?

Auttaako, jos teen screencasteja? Jotakin tähän tapaa. Lataa (n. 15 Mb) tai katso FireFoxilla. Otin pois toisen näytön NVidian konfausohjelmalla, screencastin koko on FullHD (1920x1080). En yrittänyt kikkailla tähän ääntä.

http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/jackd_ardour2.ogg

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 17.11.10 - klo:20.57
Lainaus
Myönnän, että ohjeet voi aina tehdä paremmin, mutta tuolla nyt aloitetaan. Kuka tahansa voi parantaa ohjetta - se on Wikin idea!

Anteeksi Asmo, huomasin että lausahdukseni tuolla ylempänä voi aiheuttaa väärinkäsityksen.  Viittasin tuohon omaan lyhyeen selitykseeni asioiden järjestyksestä jonka voisi kirjoittaa paremmalla ajalla tarkemmin, en missään tapauksessa ohjeeseesi jossa en havainnut mitään vikaa ja joka on hyvä.

Laitoin myös täysin puhtaan Studio 10.10 asennuksen käyntiin nähdäkseni onko tässä eroa, edellinen asennukseni oli 10.04 ensin ja sitten 10.10 päivitys.  Se ongelma mikä omalla koneellani esiintyi 10.04 version kanssa oli että hiiren liikuttelu sai Ardourin pysähtelemään hetkeksi ja xrun alkoi kasvaa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:21.04
Itsetuntoni on pian alle nollan...

Kiitos Asmo tuosta screencastista. Olen tehnyt nämä samat (toki paljon muutakin ja väärää) asiat moneenkin kertaan, mutta kun mitään ei tapahdu. Ei kuulu kitara Ardourissa.

Sain kitaran kuulumaan vaimeasti pelkällä alsamixerillä, kun vaihdoin tuon äänikortin sb:ksi, mutta alsaan tai rakarrakiin se ei mene.

Katsoin tuosta sinun screencastista, että Latency:si oli tosi alhainen verrattuna minun yli 60:n. Näinköhän minulla on kaikki asentunut oikein tässä päivityksessä? Miten sen varmistaisin? Ainakin realtime:sta ollaan kaukana.

Kehotit puhtaaseen asennukseen, mutta kun en uskaltanut sitä tehdä (tästä surullinen tarina alussa)...

Minäkään en syytä ohjeistustasi. Päin vastoin. Hienoa kun viitsit auttaa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 17.11.10 - klo:21.14
Katsoin tuosta sinun screencastista, että Latency:si oli tosi alhainen verrattuna minun yli 60:n. Näinköhän minulla on kaikki asentunut oikein tässä päivityksessä? Miten sen varmistaisin? Ainakin realtime:sta ollaan kaukana.

Kopioi tänne nämä käskyt.

uname -a
cat /proc/asound/cards

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:21.35
Tässäpä nämä...

timppa@timppa-desktop:~$ uname -a
Linux timppa-desktop 2.6.32-25-generic-pae #45-Ubuntu SMP Sat Oct 16 21:01:33 UTC 2010 i686 GNU/Linux

timppa@timppa-desktop:~$ cat /proc/asound/cards
 0 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xfce78000 irq 21
 1 [Audigy         ]: Audigy - SB Audigy 1 [SB0090]
                      SB Audigy 1 [SB0090] (rev.3, serial:0x511102) at 0xd880, irq 16
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 17.11.10 - klo:21.37
Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, pyytäisin aivan aloitus asetuksia tuohon Jack:iin.
En edelleenkään saa siitä mitään irti.
Rakarrak:ista saan aikaiseksi pelkkää suhinaa, vaikka olen kokeillut kaikki piuhanvetovaihtoehdot Jack:issa. Ardour on aivan yhtä hiljainen, paitsi se, että importtaus onnistuu ja ne filet kuuluu kajareista (ilman säätöä Jack:ista).

Help.

Mitä vaihtoehtoja tulee Jack > Setup > Input Device -valinnasta?
Outputtihan on jo kohdallaan. Kanavasta pitää laittaa äänitysnappi päälle ja jos reititys kanavaan on kunnossa pitäisi input mittarin hyppiä.

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:21.45
Jack > setup > inputdevice: hw:0, plughw:0, /dev/audio, /dev/dsp
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: kohina - 17.11.10 - klo:21.52
Jack > setup > inputdevice: hw:0, plughw:0, /dev/audio, /dev/dsp

Ok, kokeilitko valita hw:0 tai plughw:0?
Mitä oli outputdevice kun sait ulostuloa onnistuneesti?

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 17.11.10 - klo:22.38
plughw:0:lla saa aikaiseksi vinkunaa ja suhinaa.

En ole ennen muutellut tuota outputdeviceä. Siinä on ollut oletus.

Koitin Patchage:lla vedellä piuhoja sinne ja tänne... ei mitään tolkkua tästä hommasta.

Olen tässä istunut taas tämänkin päivän kitara sylissä ja kokeillut ja toivonut... kun ei niin ei.
Hyvää yötä ja kiitos kärsivällisille.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 18.11.10 - klo:08.00
timppa@timppa-desktop:~$ uname -a
Linux timppa-desktop 2.6.32-25-generic-pae #45-Ubuntu SMP Sat Oct 16 21:01:33 UTC 2010 i686 GNU/Linux

timppa@timppa-desktop:~$ cat /proc/asound/cards
 0 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xfce78000 irq 21
 1 [Audigy         ]: Audigy - SB Audigy 1 [SB0090]
                      SB Audigy 1 [SB0090] (rev.3, serial:0x511102) at 0xd880, irq 16

Voit asentaa Alession realtime-ytimen, tai edes preemt-ytimen, mutta sitten muut järjestelmän säädöt tulee olla myös kohdallaan, Muuten tämä on turhaa yritystä.

Yritä poistaa se integroitu bios-säädöistä. Osaan asettaa fyysiset verkkokortit oikeaan järjestyksen (eth0, eth1, jne), mutta en ole paneutunut monen äänikortin asennuksiin. Yksi riittää minulle.

http://alsa.opensrc.org/index.php/Proc_asound_documentation
http://gleamynode.net/articles/1508/

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 18.11.10 - klo:14.24
Laitoin Alession real time -kernelin puhtaaseen Studio 10.10 asennukseen mutta pieni ongelma: Ei tunnista fullHD näyttöä ja menee matalampaan tarkkuuteen. Tutkin illemmalla lisää mutta toimiiko Asmo sinula tuo fullHD normaalisti ? Sain varmaan jotain väärin kun en lisännyt Alession PPA: ta ohjelmalähteisiin vaan tiputin .deb paketit suoraan ja asentelin yksitellen ne. Ehkä jokin jäi vielä puuttumaan ?  Ne kyllä asentui ilman valituksia puuttuvista riippuvuuksista.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:15.12
Laitoin Alession real time -kernelin puhtaaseen Studio 10.10 asennukseen mutta pieni ongelma: Ei tunnista fullHD näyttöä ja menee matalampaan tarkkuuteen. Tutkin illemmalla lisää mutta toimiiko Asmo sinula tuo fullHD normaalisti ? Sain varmaan jotain väärin kun en lisännyt Alession PPA: ta ohjelmalähteisiin vaan tiputin .deb paketit suoraan ja asentelin yksitellen ne.

Jos käytät Nvidian suljettua ajuria, ajurimoduulin kääntäminen voi epäonnistua puuttuvien headerien vuoksi. Tarkista siis että myös kernelisi versiota vastaavat headers-paketit on asennettu. Kokeile sitten poistaa ja asentaa näytönohjaimen ajuri uudelleen ja tutki dpkg:n tulostetta.

Muiden ajurien kohdalla ongelma voi johtua kernelin ja X.org:n ajurin epäyhteensopivuudesta. Kannattaa tutkia X.org:n lokia (/var/log/Xorg.0.log).
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 18.11.10 - klo:15.33
Tutkin illemmalla lisää mutta toimiiko Asmo sinula tuo fullHD normaalisti ?

Kyllä. Mutta käytän siis Ubuntu Studio x86_64 10.04:ää. Alession paketit on tarkoitettu joko 10.04:lle tai 11.04:lle. 10.10 skipataan yli. NVidia-paketti on vain 10.04:lle (195.36.24-0ubuntu2~10.04~ppa1).

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.



Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 18.11.10 - klo:15.39
Ok, tutkinpa tuota illalla lisää, käytössä on vain avoin ajuri kun en käytä tehosteita tms.  Saattaisi myös olla mielenkiintoista katsoa 11.04 versiolla ja liittyä testaajiin.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:15.56
Alession-realtime-ydintä hakiessani en löytänyt tuosta linkistä, joka ohjeissa oli, mitään .deb pakettia tai vastaavaa, jonka olisin voinut ladata. Pitääkö sille sivulle kirjautua tai jotakin?

Aikani kun surffailin ja haeskelin, löysin ainakin samoilla numeroilla varustetun vastaavan ja asensin sen. Kuulostaa tyhmältä, mutta nyt alkaa olla jouhi jo sen verran kireällä, ettei harkintaa näköjään juurikaan tule käytettyä.

Ja sen verran on minulle valjennut, että kun kone käynnistetään, pitää valita, minkä ytimen lataa! Tämä ehkä kertoo teille, miksi en ole ymmärtänyt aiempia ohjeita!!! Olen noviisi ja tottunut käyttämään windowsia. Rautalankaa siis peliin, jos jostakin syystä joku vielä jaksaa neuvoa, please.

Minulla on nyt kolme ydintä alkuvalikossa(+windows). Siellä on kaksi realtime-ydintä ja yksi tavallinen, jonka tiedot laitoin teille tässä aiemmin. Siksi siis sitä latenssiakin oli niin paljon... kai.

Ja nyt kun lataan kumman tahansa näistä realtime-ytimistä, törmään samaan pulmaan kuin Ajaaskel. Nvidia minullakin on näyttiksenä (integroitu). Jos keksit keinon tähän, kerrotko rautalangalla kuinka minäkin voisin yrittää... Tätä on hankala käyttää, kun kirjaimet ovat pienen kissan kokoisia.
Nuo Mn:n headerit eivät luonnollisesti kerro minulle mitään. Jos olisi joku koodi, jonka voisin kopsata ja ajaa päätteellä...
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:16.18
Alession-realtime-ydintä hakiessani en löytänyt tuosta linkistä, joka ohjeissa oli, mitään .deb pakettia tai vastaavaa, jonka olisin voinut ladata. Pitääkö sille sivulle kirjautua tai jotakin?

Aikani kun surffailin ja haeskelin, löysin ainakin samoilla numeroilla varustetun vastaavan ja asensin sen. Kuulostaa tyhmältä, mutta nyt alkaa olla jouhi jo sen verran kireällä, ettei harkintaa näköjään juurikaan tule käytettyä.

Mene tälle sivulle: https://launchpad.net/~abogani/+archive/ppa
ja lue kohta:

Lainaus
Adding this PPA to your system

You can update your system with unsupported packages from this untrusted PPA by adding ppa:abogani/ppa to your system's Software Sources. (Read about installing)

Lisäohjeita on tuossa linkissä "Read about installing".

Eli päätteessä:

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:abogani/ppa
sudo apt-get update

Sitten voit etsiä realtime-kernelin vaikkapa graafisella pakettienhallinnalla ja asentaa paketin sieltä, tai komentaa päätteessä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install linux-image-realtime
PPA:ssa olevien Nvidian ajurien pitäisi asentua päivityksessä, tai sitten voit poistaa ajurin ja asentaa sen uudelleen Laiteajurien hallinnassa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 18.11.10 - klo:16.45
    Jos käytät (Add Track) audiokanavaa kitarassasi se ei kuulu ennen kuin
painaa record painiketta,Oletusnimi Audio1, tämän alla painike, jossa 1.
Hiiri kohdalle ja näkyy in1-> system:capture. Paina tästä jos haluat muuttaa.
   Jos käytät Bussia (Add Bus) se ei oletuksena kytkeydy mihinkään, vaan
pitää kytkeä nimen alla olevasta painikkeesta painamalla ja sitten Edit.
valitse joku capture (kitarasi).
Nimi on Bus1. Alla olevassa painikkeessa viiva   -.
   Katso myös lähdöt kanava tai bus stripin alareunasta. Esim. Master tai out1 ehkä
joku toinen bus (Bus2) jne...
   2.6.32 piippailee jos pienet latencyt. 2.6.35 on jo aika hyvä, sillä kyllä soittaa
ja mallintelee ...(Ubuntu 10.10)
   Esimerkin nimet oletuksia ja tulevat automaattisesti, voit muuttaa niitä
mieleiseksi.
   Klikaile oikealla kanavien/ryhmien mustia tyhjiä alueita ja voi lisäillä
lähtöjä ja tuloja ja laitteita.
t.Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:17.30
Nm:
Kiitos koodeista. Nyt toimii näyttö. Yes. Pieni pilkahdus valoa pimeyteen... tätä kaipasin.

Koivukoski1:
Perehdyn vinkkeihisi, kunhan saan edes jotakin tulemaan läpi. Kitaraan Ardour ei reagoi mitenkään. Kajareista kuuluu kitara, toisin Jack ei liity siihen mitenkään, koska sen käynnistys tai käynnistämättömyys ei vaikuta.

Laittaisin tähän kuvankaappauskuvan työpöydästäni, mutta en osaa. Sain kyllä kuvan otettua, mutta kuinka se siirtyy kuvana tähän?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:18.28
Paitsi, ettei näyttö sittenkään toimi.
Hienoa. Vinkkejä???
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:18.34
Paitsi, ettei näyttö sittenkään toimi.
Hienoa. Vinkkejä???

Mitä nämä komennot tulostavat päätteeseen:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove nvidia-current
sudo apt-get install nvidia-current

Näytä myös X.org:n lokitiedosto, /var/log/Xorg.0.log (laita se viestin liitteeksi)
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:18.46
Jestas... tuota riittää.

timppa@timppa-desktop:~$ sudo apt-get remove nvidia-current
[sudo] password for timppa:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
Seuraavat paketit POISTETAAN:
  nvidia-current
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 1 poistettavaa ja 1 päivittämätöntä.
1 ei asennettu kokonaan tai poistettiin.
Toiminnon jälkeen vapautuu 72,6M t levytilaa.
Haluatko jatkaa [K/e]? k
(Luetaan tietokantaa... 231274 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Poistetaan pakettia nvidia-current...
Removing all DKMS Modules
Done.
update-alternatives: removing manually selected alternative - switching gl_conf to auto mode
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-173/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/GL.conf (gl_conf) in auto mode.
Suoritetaan kohteen python-gmenu liipaisimia...
Rebuilding /usr/share/applications/desktop.fi_FI.utf8.cache...
Suoritetaan kohteen libc-bin liipaisimia...
ldconfig deferred processing now taking place
Suoritetaan kohteen man-db liipaisimia...
Suoritetaan kohteen python-support liipaisimia...
Tehdään asetuksia: nvidia-173 (173.14.22-0ubuntu11) ...
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.31-11-rt
Removing old nvidia-173-173.14.22 DKMS files...

-------- Uninstall Beginning --------
Module:  nvidia-173
Version: 173.14.22
Kernel:  2.6.31-11-rt (i686)
-------------------------------------

Status: Before uninstall, this module version was ACTIVE on this kernel.

nvidia-173.ko:
 - Uninstallation
   - Deleting from: /lib/modules/2.6.31-11-rt/updates/dkms/
 - Original module
   - No original module was found for this module on this kernel.
   - Use the dkms install command to reinstall any previous module version.

depmod....

DKMS: uninstall Completed.

------------------------------
Deleting module version: 173.14.22
completely from the DKMS tree.
------------------------------
Done.
Loading new nvidia-173-173.14.22 DKMS files...
Building for 2.6.31-11-rt and 2.6.33-29-realtime
Building for architecture i686
Building initial module for 2.6.31-11-rt
Done.

nvidia-173.ko:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/2.6.31-11-rt/updates/dkms/

depmod....

DKMS: install Completed.
Building initial module for 2.6.33-29-realtime

Error! Bad return status for module build on kernel: 2.6.33-29-realtime (i686)
Consult the make.log in the build directory
/var/lib/dkms/nvidia-173/173.14.22/build/ for more information.
dpkg: virhe käsiteltäessä nvidia-173 (--configure):
 aliprosessi installed post-installation script palautti virhetilakoodin 10
Suoritetaan kohteen python-gmenu liipaisimia...
Rebuilding /usr/share/applications/desktop.fi_FI.utf8.cache...
Suoritetaan kohteen initramfs-tools liipaisimia...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.33-29-realtime
Suoritetaan kohteen python-support liipaisimia...
Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä:
 nvidia-173
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
timppa@timppa-desktop:~$ sudo apt-get install nvidia-current
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
Seuraavat UUDET paketit asennetaan:
  nvidia-current
0 päivitetty, 1 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 1 päivittämätöntä.
1 ei asennettu kokonaan tai poistettiin.
Noudettavaa arkistoa 23,3Mt.
Toiminnon jälkeen käytetään 72,6M t lisää levytilaa.
Nouda:1 http://ppa.launchpad.net/abogani/ppa/ubuntu/ lucid/main nvidia-current 195.36.24-0ubuntu2~10.04~ppa1 [23,3MB]
Noudettiin 23,3Mt ajassa 20s (1 155kt/s)                                       
Valitaan aikaisemmin valitsematon paketti nvidia-current.
(Luetaan tietokantaa... 231173 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Puretaan pakettia nvidia-current (.../nvidia-current_195.36.24-0ubuntu2~10.04~ppa1_i386.deb)...
Suoritetaan kohteen man-db liipaisimia...
Tehdään asetuksia: nvidia-173 (173.14.22-0ubuntu11) ...
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.31-11-rt
Removing old nvidia-173-173.14.22 DKMS files...

-------- Uninstall Beginning --------
Module:  nvidia-173
Version: 173.14.22
Kernel:  2.6.31-11-rt (i686)
-------------------------------------

Status: Before uninstall, this module version was ACTIVE on this kernel.

nvidia-173.ko:
 - Uninstallation
   - Deleting from: /lib/modules/2.6.31-11-rt/updates/dkms/
 - Original module
   - No original module was found for this module on this kernel.
   - Use the dkms install command to reinstall any previous module version.

depmod....

DKMS: uninstall Completed.

------------------------------
Deleting module version: 173.14.22
completely from the DKMS tree.
------------------------------
Done.
Loading new nvidia-173-173.14.22 DKMS files...
Building for 2.6.31-11-rt and 2.6.33-29-realtime
Building for architecture i686
Building initial module for 2.6.31-11-rt
Done.

nvidia-173.ko:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/2.6.31-11-rt/updates/dkms/

depmod....

DKMS: install Completed.
Building initial module for 2.6.33-29-realtime

Error! Bad return status for module build on kernel: 2.6.33-29-realtime (i686)
Consult the make.log in the build directory
/var/lib/dkms/nvidia-173/173.14.22/build/ for more information.
dpkg: virhe käsiteltäessä nvidia-173 (--configure):
 aliprosessi installed post-installation script palautti virhetilakoodin 10
Tehdään asetuksia: nvidia-current (195.36.24-0ubuntu2~10.04~ppa1) ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-current/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/GL.conf (gl_conf) in auto mode.
update-alternatives: varoitus: skip creation of /usr/lib32/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 because associated file /usr/lib32/nvidia-current/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 (of link group gl_conf) doesn't exist.
update-alternatives: varoitus: skip creation of /usr/lib32/libvdpau_nvidia.so because associated file /usr/lib32/nvidia-current/vdpau/libvdpau_nvidia.so (of link group gl_conf) doesn't exist.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.31-11-rt
Loading new nvidia-current-195.36.24 DKMS files...
Building for 2.6.31-11-rt and 2.6.33-29-realtime
Building for architecture i686
Building initial module for 2.6.31-11-rt
Done.

nvidia-current.ko:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/2.6.31-11-rt/updates/dkms/

depmod....

DKMS: install Completed.
Building initial module for 2.6.33-29-realtime
Done.

nvidia-current.ko:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/2.6.33-29-realtime/updates/dkms/

depmod.....

DKMS: install Completed.

Suoritetaan kohteen python-gmenu liipaisimia...
Rebuilding /usr/share/applications/desktop.fi_FI.utf8.cache...
Suoritetaan kohteen initramfs-tools liipaisimia...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.33-29-realtime
Suoritetaan kohteen python-support liipaisimia...
Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä:
 nvidia-173
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)


[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:19.17
Laitan tähän kuvankaappauksia liitteenä. Kai ne näkyy???

Tuossa Kuvankaappaus.png -kuvassa vielä vanha tilanne, jolloin näyttö hetken toimi.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:19.18
Vielä yksi, kun ei mahtunut edelliseen...

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:19.30
Jestas... tuota riittää.

timppa@timppa-desktop:~$ sudo apt-get remove nvidia-current

[...]

Tehdään asetuksia: nvidia-173 (173.14.22-0ubuntu11) ...

Poista tuo nvidia-173. Se on turhaan asennettuna, koska näytönohjaimesi (GF 8200) toimii myös uusimmalla ajurilla.

Xorg:n lokin perusteella käytät nyt kerneliä 2.6.31-11-rt. Se on väärä. Valitse käynnistysvalikossa 2.6.33-29-realtime. Nvidian ajurimoduuli näkyy kääntyvän sille ihan hyvin.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:19.32
Kuinka voin poistaa tämän ytimen?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:19.37
Kuinka voin poistaa tämän ytimen?

No kokeile ensin, että uusi toimii. Sitten voit poistaa vanhan etsimällä kyseisen version pakettienhallinnan hakutoiminnolla.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:19.44
Laitan tähän kuvankaappauksia liitteenä. Kai ne näkyy???

Näkyy hyvin.

Tuossa viimeisessä Jackin setup-kuvassa näkyy, ettet ole asettanut äänilaitteita täsmälleen. Se on luultavasti välttämätöntä, ellet kytke integroitua äänikorttia pois BIOS-asetuksella (kulkee yleensä nimikkeellä "Enable/Disable integrated audio" tai "AC'97" tai "HD audio").

Eli siis tuolla Jackin asetuspaneelissa on kohdat Input Device ja Output Device, joissa on alasvetovalikko ja sen oikealla puolella painike, jossa on oikealle osoittava nuoli. Siitä nuolesta avautuu valikko, josta voit valita oikean äänilaitteen nimen perusteella.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:19.59
Jack > setup > inputdevice: hw:0, plughw:0, /dev/audio, /dev/dsp
Samoin output.

Mikähän noista on Audigy1?
Kävin nuo jo kertaalleen läpi, mutta kokeilen vielä.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:20.19
Jack > setup > inputdevice: hw:0, plughw:0, /dev/audio, /dev/dsp
Samoin output.

En tarkoittanut sen alasvetovalikon vaihtoehtoja vaan nuolipainikkeen takana olevia.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:20.34
No enpä noita ole huomannut. Siellähän se valinta on.

Kokeilen sitä heti, kun olen saanut taas realtime-kernelin asennettua. Poistelin molemmat aiemmin asentamistani ja päätin aloittaa puhtoisemmalta pöydältä.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 18.11.10 - klo:20.57
Kokeilen sitä heti, kun olen saanut taas realtime-kernelin asennettua.

Käyttäjän pitää kuulua ryhmään 'audio' ja ryhmällä 'audio' pitää olla riittävät oikeudet käyttää realtime-ominaisuuksia. Olen selittänyt näitä 8.04:een pohjautuvassa ohjeessa.

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_Studio_8.04#head-815284634df75c825139609017e22c8245b7caf8

Mutta asiat ovat (tietenkin) hieman muuttuneet 10.04:ssä. Jos asennuksen tekee DVD:ltä suoraan, kaikki on kunnossa. Päivityksessä saattaa jokin kohta jäädä säätämättä.

Realtime-tuki ryhmälle 'audio' 10.04:lle ja 10.10:lle on selitetty tässä englanninkielisessä ohjeessa.

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudioPreparation#Real-Time%20Support

1. Oletko ryhmässä 'audio'?

Mitä sanoo 'cat /etc/group | grep audio' - laita tänne.

2. Onko ryhmälläsi 'audio' riittävästi oikeuksia käyttää ytimen realtime-ominaisuuksia?

Mitä sanoo 'cat /etc/security/limits.d/audio.conf' - laita tänne.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:21.07
No niin... Sitten seuraava pulma.

Kun poistelin noita kerneleitä, niin ilmeisesti minulta hävisivät suljetut ajurit jonnekin. Kun siis avaan Järjestelmä>laiteajurit, saan tiedon että "suljettuja laiteajureita ei ole käytössä tälle tietokoneelle".

Perehdyn Asmo tuohon sinun ohjeeseen, kunhan saan näytön pelaamaan.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:21.08
Kun poistelin noita kerneleitä, niin ilmeisesti minulta hävisivät suljetut ajurit jonnekin. Kun siis avaan Järjestelmä>laiteajurit, saan tiedon että "suljettuja laiteajureita ei ole käytössä tälle tietokoneelle".

Mitä tapahtuu, kun asennat päätteessä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install nvidia-current
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:21.11
Tämä:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
nvidia-current on jo uusin versio.
nvidia-current on merkitty käyttäjän toimesta asennetuksi.
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:21.16
Eipä tuossa sitten pitäisi olla mitään asennettavaa. Laiteajurien hallinta saattaa bugittaa kernelin vuoksi, mutta se ei ole mikään välttämätön työkalu.

Jos nyt käynnistät koneen 2.6.33-29-realtime -kernelillä, mitä X.org:n loki kertoo?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 18.11.10 - klo:21.22
   Kokeilin omalla koneella soittaa suoraan äänikortin linjaan, ei se toiminut
täälläkään.No asensin ac97:n modulin jolloin /dev/dsp löytyi. Ei auttanut sekään.
Väänsin ja käänsin ja nyt firewire ja jackd ei tule toimeen keskenään.
Normaalisti äänitän firewire pöydällä ja joskus toistan miksatessa alsan kautta.
Ja siis eka kokeilu äänittää äänikortilta meni pieleen.
 Huomenna pitäisi äänitellä toivottavasti äänet löytyvät!
t.Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:21.23
Tätä tarkoittanet? Liite.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:21.31
Ai niin, sinulta puuttui myös xorg.conf, eli et ole käyttänyt suljettua ajuria vaan avointa Nouveauta, joka ei nyt toimi tällä realtime-kernelillä.

Ota suljettu ajuri käyttöön komentamalla päätteessä sudo nvidia-xconfig ja käynnistä kone uudelleen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:21.32
Asmolle:
audio:x:29:pulse,timidity,timppa

ja

# generated by jackd's postinst.
#
# Do not edit this file by hand, use
#
#    dpkg-reconfigure -p high jackd
#
# instead.
@audio   -  rtprio     99
@audio   -  memlock    unlimited
#@audio   -  nice      -19
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:21.34
Nm:

Siellä kerrottiin näin:
Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
                  At least one Device section is required.

Backed up file '/etc/X11/xorg.conf' as '/etc/X11/xorg.conf.backup'
New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 18.11.10 - klo:21.48
audio:x:29:pulse,timidity,timppa

@audio   -  rtprio     99
@audio   -  memlock    unlimited
#@audio   -  nice      -19

OK. Nyt vain SB äänikortti käyttöön QJackCtl-ohjelmassa.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:21.50
Siellä kerrottiin näin:
Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
                  At least one Device section is required.

Backed up file '/etc/X11/xorg.conf' as '/etc/X11/xorg.conf.backup'
New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'

Näyttää kuitenkin tehdeen tehtävänsä. Jos ajuri ei vieläkään lähde toimimaan uudelleenkäynnistyksen jälkeen, näytä taas X.org:n loki.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:21.52
Tässä tämä liite.

Kiitos

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 18.11.10 - klo:22.18
Tässä tämä liite.

Current Operating System: Linux timppa-desktop 2.6.33-29-realtime #1-Ubuntu SMP PREEMPT RT Wed Aug 4 20:14:20 UTC 2010 i686

(EE) NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module.

Hmm. Olen testannut tuon saman ytimen ja nvidia-ajurin aiemmin, kun Alessio sitä pyysi. Se toimii.

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-studio-devel/2010-October/002707.html
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-studio-devel/2010-October/002710.html

Tuota noin. Sinulla ei siis ole mahdollisuutta ottaa integroitua äänipiiriä pois käytöstä eikä tehdä puhdasta 10.04 DVD-asennusta? Se olisi kohtuullisen yksinkertainen ratkaisu?

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:22.20
Tekstipohjaiseen osiointiin on minun tietoni loppuneet. Se on minulle hebreaa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 18.11.10 - klo:22.22
Tosin kuten huomaat, kaikki muukin tuntuu olevan.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:23.34
Lainaus
Current Operating System: Linux timppa-desktop 2.6.33-29-realtime #1-Ubuntu SMP PREEMPT RT Wed Aug 4 20:14:20 UTC 2010 i686

(EE) NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module.

Kokeile vielä kerran poistaa sekä nvidia-current että nvidia-173 -paketti ja asenna nvidia-current uudelleen:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get purge nvidia-173 nvidia-current
sudo apt-get install nvidia-current
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 18.11.10 - klo:23.36
Tekstipohjaiseen osiointiin on minun tietoni loppuneet. Se on minulle hebreaa.

Miksi joudut tekstipohjaiseen osiointiin? Olethan asentanut nykyisenkin järjestelmäsi ilman sitä, vai?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:06.23
Ei onnistunut vieläkään.

Olen asentanut tämän Ubuntu Studio 10.04:n tavallisen Ubuntun päälle päivittämällä. Käytin jotakin koodinpätkää, jonka jostakin löysin. Muistaakseni Asmon ohjeista.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 19.11.10 - klo:08.43
Ei se tekstipohjainenkaan osiointi ole kauhean paha asentaa jos menee likimain enter, enter -tekniikalla läpi. Tarjosi muistaakseni oletuksena asennusta muiden järjestelmien rinnalle eli ei hävitä mitään. Tuo "Alternate" asennuslevy on tekstipohjainen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 19.11.10 - klo:11.03
Otin käyttöön integroidun äänipiirin. Kuvassa näkyy myös webkamera.

En todellakaan tiedä - en ole selvittänyt, kun olen käyttänyt Aleksanterin miekkaa [1] - miten äänikortit arvotaan, mutta voin kyllä valita integroidun (hw:2) ja käynnistää jack-palvelimen QJackCtl-ohjelmalla valitsemalla sen. Nettiradio mykistyy samalla, vaikka jatkaakin soittamista taustalla. Katso kuva.

http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/soundcards.png

Jos siis järjestelmäsi on muuten kunnossa, niin voit pitää kaksi äänikorttia/piiriä ja valita oikean QJackCtl-ohjelmassa. Kyse on liitännöistä. Delta 66 käyttää 1/4" liitäntöjä (ulkoinen boksi), integroitu 3,5mm liitäntää. Siinä on aikamoinen ero.

[1] "Gordionissa makedonialaiset pysähtyivät lepäämään. Siellä Aleksanterin sanotaan avanneen niin sanotun Gordionin solmun. Legendan mukaan hänestä, joka pystyisi avaamaan solmun, tulisi Aasian kuningas. Erään version mukaan Aleksanteri leikkasi solmun auki miekalla." http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_Suuri

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 19.11.10 - klo:12.55
Ei onnistunut vieläkään.

Kokeilin juuri itse. Ajurimoduulin kääntäminen epäonnistui, koska abogani-PPA:n nvidia-current -paketissa ei ole riippuvuutta linux-headers-realtime -pakettiin. Jouduin siis asentamaan jälkimmäisen käsin, minkä jälkeen ajuri toimi ongelmitta. Headers-paketin asentaminen ja moduulin kääntäminen kesti kyllä harvinaisen pitkään tuolla realtime-kernelillä, mutta ehkäpä tämä on normaalia.

Kokeile siis tätä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install linux-headers-realtime
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 19.11.10 - klo:13.03
En todellakaan tiedä - en ole selvittänyt, kun olen käyttänyt Aleksanterin miekkaa [1] - miten äänikortit arvotaan, mutta voin kyllä valita integroidun (hw:2) ja käynnistää jack-palvelimen QJackCtl-ohjelmalla valitsemalla sen.

No niin. Arpominen liittyy tähän tiedostoon: 'cat /proc/asound/modules'.

 0 snd_ice1712
 1 snd_usb_audio
 2 snd_hda_intel

Noita varten pitäisi puukottaa/muokata jotakin alsa-tiedostoa. Pääsen helpommalla ottamalla integroidun kokonaan pois käytöstä. Olen laiska ;-)

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 19.11.10 - klo:13.17
Kokeilin hieman lisää tuota Alession "Real Time" ydintä Studio 10.10 versiossa (johon sitä ei ole tarkoitettu).  Poistin käsin tehdyn asennuksen ensin ja lisäsin tuon PPA: n ohjelmalähteisiin mutta eihän se tarjoakaan mitään sitä kautta kun tuo PPA ei ole versiolle 10.10.  Palasin sitten vanhaan kaavaan ja asensin .deb paketit yksitellen kunnes Synaptic näytti samat asennetut paketit kuin Studio 10.04 asennusohjeessa näkyy.   Toimi jonkin aikaa niin että näytössä alempi tarkkuus kunnes näppi ja hiiri häipyivät yht'äkkiä. Kaikki muu pysyi käynnissä normaalin näköisesti;  kun painoin virtanappia niin antoi sammutusmenun (josta en tietenkään voinut valita mitään ilman näppistä).  

Taidan olla tyytyväinen toistaiseksi tuohon aiemmin tekemääni viritykseen eli Studio 10.04: stä "Alternate" Studio 10.10 asennuslevyllä päivitetty 10.10 jossa päivitetty "preempt" ydin ja FireWIre muutettu käyttämään vanhempia ajureita.  Omassa koneessani tuo käyttää omilla (=avoimilla) näytön ajureilla fullHD tarkkuutta ilman lisävirittelyä ja on nykyisellään aivan käyttökelpoinen / toimiva kokoonpano (ja käyttää RT asetuksia Jack: ssä).

Uusin uusi eli (11.04) kiinnostaa erityisesti FireWIren osalta, uusi FireWire "ajuripino" (Stack) pitäisi olla tehokkaampi ja sen jättäisin käyttöön jos saan toimimaan.   Tässä 10.10 versiossa en ole sillä onnistunut.
  
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 19.11.10 - klo:13.20
Lainaus
koska abogani-PPA:n nvidia-current -paketissa ei ole riippuvuutta linux-headers-realtime -pakettiin

Huomasin itse myös tuon linux-headers-realtime puuttuneen koeasennuksestani ja lisäsin sen myöhään illalla mutta se ei ratkonut 10.10 version ongelmia.  

Edit:  Tämä puute ei kuitenkaan itselläni liittynyt näytönohjainasioihin.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:13.46
Kokeile siis tätä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install linux-headers-realtime

Tämä toimi. Yes. Nyt on näyttöasiat kunnossa. Ainakin toistaiseksi.

Tuossa käynnistyessään kone vilauttelee kamalia määriä erroreita. Käynnistyy kuitenkin normaalisti. Pitäisikö huolestua?

Nyt käyn vielä kerran kokeilemaan äänten saantia kitarasta Ardouriin jne...
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 19.11.10 - klo:13.50
Tämä toimi. Yes. Nyt on näyttöasiat kunnossa. Ainakin toistaiseksi.

Hyvä. Voin lisätä tuon asennusohjeen Asmon wikiartikkeliin. Alessiollekin voisi lähettää viestiä nvidia-paketin puuttuvasta riippuvuudesta, mutta oliko Asmo jo yhteyksissä sinnepäin?

Lainaus
Tuossa käynnistyessään kone vilauttelee kamalia määriä erroreita. Käynnistyy kuitenkin normaalisti. Pitäisikö huolestua?

Riippuu virheviestien sisällöstä. Voit tutkia järjestelmälokia (/var/log/syslog), josko samat virheet näkyisivät siellä.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:14.36
Kiitos kaikille kärsivällisille.

Nyt pääsin jo askeleen pidemmälle. Sain kitaraa äänitettyä ja toistettua Ardourilla. Ilmeisesti minulla toimii nyt kaikki teknisesti. Tai ainakin melkein... edelleenkään kitara ei kulje Rakarrakin kautta, vaikka vetelen piuhoja miten tahansa. Mutta olkoon, perehdyn siihen myöhemmin.

Mutta... tuo Jack.
Äänitin innoissani pienen palan eräästä kappaleesta soinnuilla ja sitten melodiaa toiselle raidalle, mutta se äänittikin ykkös-raidan kakkos-raidalle, eikä komea melodiani äänittynyt mihinkään.
Arvatenkin pitäisi nyt mennä Jack:in "Connect" nappulan tai Patchagen kautta vetelemään piuhoja jonnekin.
Onko jokainen raita, paitsi ensimmäinen, käytävä käsin piuhottamassa Jack:issa?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 19.11.10 - klo:14.49
Hyvä. Voin lisätä tuon asennusohjeen Asmon wikiartikkeliin. Alessiollekin voisi lähettää viestiä nvidia-paketin puuttuvasta riippuvuudesta, mutta oliko Asmo jo yhteyksissä sinnepäin?

Olen mukana testiporukassa ja aloitan, kun 11.04:n Alpha 1 tulee ulos.

https://wiki.ubuntu.com/RealTime
https://wiki.ubuntu.com/NattyReleaseSchedule

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 19.11.10 - klo:15.31
Nyt pääsin jo askeleen pidemmälle. Sain kitaraa äänitettyä ja toistettua Ardourilla. Ilmeisesti minulla toimii nyt kaikki teknisesti. Tai ainakin melkein... edelleenkään kitara ei kulje Rakarrakin kautta, vaikka vetelen piuhoja miten tahansa.

Tehdään stereo-raita nimeltään 'Kitara',  vedetään piuhat Rakarrackista (rakarrack/out) Ardourin (ardour/kitara/in) 'Kitara'-raitaan. Minulla on tässä Echo FW-kortti käytössä, kitaran piuha menee suoraan laitteen IN 1:een.

Rakarrackin ulostulosta (rakarrack/out)  on vedetty myös piuhat FW-laitteen (system/playback), jotta voin kuunnella kitaraa FW-kortin kuulokeliitännästä.

http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/Rakarrack_01.png
http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/Rakarrack_02.png

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 19.11.10 - klo:15.42
http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/Rakarrack_01.png
http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/Rakarrack_02.png


Minimiliitännät: kitara > fw-kortti > rakarrack > fw-kortti > kuulokkeet.

http://www.arkki.info/howto/Ubuntu_Studio/10.04/Rakarrack_03.png

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 19.11.10 - klo:16.29
  Asmolle kiitti hyvistä ohjeista!
TimOllille, laitoin aikaisemmin vinkkejä, miten löydät
Ardourin kanavasisääntulovalitsimet (onko toi sana ).
Taidan pitää vielä tän 2.6.31 rt:n, ja joskus ajan kanssa
uudempi rt.
t. Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 19.11.10 - klo:17.07
Lainaus
Arvatenkin pitäisi nyt mennä Jack:in "Connect" nappulan tai Patchagen kautta vetelemään piuhoja jonnekin.
Onko jokainen raita, paitsi ensimmäinen, käytävä käsin piuhottamassa Jack:issa?

Ne nauhoitukset menee sinne minne johdot on vedetty.

Itse tein näin mutta käyttötapani voi poiketa koska käytän vain moniraiturina:
Jack Control käyntiin,  Start, Ardour käyntiin, keksitään jokin kappaleen nimi millä tehdään uusi sessio ("New") ja valitaan siinä suoraan että tehdään 12 raitaa, nuo 12 aukeaa suoraan eteen sieltä, mennään korjaamaan piuhasotku "Patchage" ohjelmalla haluttuun järjestykseen, Ardourista aktivoidaan niiden kanavien punaiset napit joihin halutaan äänittää, itse laitoin 8 raitaa kerralla kun bändi oli paikalla, äänitys päälle.  Tallennetaan tämä taiteellinen tuote (Ctrl-S tai menusta "Save") ja suljetaan Ardour.   Kun Ardour käynnistetään uudestaan se palauttaa samat johdotukset mitkä oli käytössä kun äänitystä tehtiin eli se muistaa ne kappale- eli sessiokohtaisesti kun avaat nimellä jonkun äänitetyn kappaleen.

Tämän lisäksi tallensin Ardourissa tuon "12 track" asetuksen talteen eli "Template" ja nimeksi vaikka 12-raitaa.  Kun alan uuden kappaleen niin valitsen vain kappaleen nimen ja käytä "Template" 12-raitaa ja asetukset ovat valmiina.
Tähän Templateen voi tietysti tallettaa minkälaiset asetukset vaan haluaa ja ne saa nimellä kutsuttua kun alkaa uuden työn.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:18.01
Ajaaskel:
Kaikki muu on selvää minulle, paitsi tuo "mennään korjaamaan piuhasotku...".
Asmon vinkillä "Vain tekemällä oppii - erehtyminen opettaa eniten", selviän kyllä muuten eteenpäin, mutta tuo Jack ja nuo piuhanvedot... aaargh.

Asmo:
Kiitos noista kuvista jack:istäsi ja muista. Juuri nämä ovat sitä mistä parhaiten opin... yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ei nyt tullut mitään yhtä hienoa vertausta kuin tuo Aleksanteri ja se solmu. Hieno.

Mutta mikä menee väärin, kun tein piuhat juuri kuten sinäkin ja sain aikaiseksi pelkkää kiertoa, ikävää vinkunaa.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:18.22
Ajaaskel:
Voisitko laittaa kuvan sinun Patchage:n "piuhasotkusta"? Se auttaisi taas metrillä eteenpäin Jack:in kivisellä polulla.
Muidenkin vastaavat kiinnostaa... ei uteliaisuutta, vaan opiksi minulle ja muille, kuten että "ai, noinkin voi tehdä...".
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 19.11.10 - klo:20.37
Ardourista on ihan hyvä perusohje, tosin taas englanniksi.

http://en.flossmanuals.net/ardour/
http://en.flossmanuals.net/Ardour/StartJackUbuntu

Ei kai kukaan oleta, että ProTools pitäisi saada suomeksi, audio-termistökin taitaa olla sen verran vakiintunutta, että sen suomentaminen on turhan vaivalloista/turhaa.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 19.11.10 - klo:22.02
Lainaus
Voisitko laittaa kuvan sinun Patchage:n "piuhasotkusta"?

Tässä tulee. Piti kammata ne johdot suoriksi ensin kun pääsevät esille .. :)   Tuossa kuvassa on tarkemmin katsottuna kummallisuuksia joita en osaa selittää vielä eli numeroinnit juoksevat kummasti noissa nimissä. Kanavat oikeasti juoksevat kuitenkin järjestyksessä ylhäältä alas kun katson mitä äänimodulissa tapahtuu näitä "johtoja" kytkettäessä.

Tuossa idea lyhyesti on esittää mikä  Ardourin raitojen ulostulo 1..12 vastaa äänimodulin ulostuloja 1..12 ja vastaavasti mikä Ardourin raitojen 1..12 sisäänmeno vastaa äänimodulin sisäänmenoja 1..12.  Äänimodulini on Echo Audiofire 12 jossa on siis 12 itsenäistä sisäänmenoa ja ulostuloa.


[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:23.21
En kaipaa protoolsia tms, vaan syytä siihen, miksi minulla tämä ei toimi. Minulla on samat asetukset kuin sinulla. Ei vain toimi, vaikka on jo yli sata viestiä puolin ja toisin kirjoitettu.
Olette olleet tosi kärsivällisiä ja neuvoneet hienosti.

En aina tarkoita suomentamisella sitä, että esim. Master-nappula kirjoitetaan minulle suomeksi, vaan lähinnä sitä, mitä sillä tehdään suomeksi (toki Masterin ymmärrän).

Enkä kaipaa niinkään apua Ardourin käyttöön, vaan edelleen tuohon saamarin Jack:iin.

Olen jo monesti tämän ketjun aikana päättänyt, että nyt oli viimeinen päivä kun tässä istun kitara polvella ja yritän räplätä asioita kuntoon. Silti olen edelleen täällä.

Olenko tehnyt jotakin väärin, mutta mitä? Olenko jättänyt tekemättä jotakin, mutta mitä? Onko joku nappula painamatta tai joku päivitys asentamatta, mutta mikä?



Kirjoitin tuon tuohtuneena noin 21.40, mutta en lähettänyt sitä. Laitoin sen kuitenkin. Ehkä ei olisi pitänyt...
MUTTA, kuinkas kävikään?
Räpläsin taas kaikkea mahdollista ja oho... Rakarrak lähti toimimaan. Kiertää vieläkin herkästi, mutta sain sillä ääntä kajareista. Rock. En kylläkään ole varma, mitä tein, mutta luullakseni Alsamixer:istä kanavia avatessani tai sulkiessani tulin tehneeksi vahingossa jotakin oikein. Sattuu kai tätäkin joskus.

Kokeilen huomenna lisää. Nyt unta.

Ja ISO kiitos vielä kärsivällisille.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:23.26
Ajaaskel:
Kiitos tuosta kuvasta. Kas kun sinulla ei ole noita "System" -laatikoita lainkaan tuolla??? Minulta ei kuulu pihaustakaan ilman niitä. Vai pitäisikö?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 19.11.10 - klo:23.29
Ai niin. Taidatkin tehdä sen miksauksen mikserissä?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 20.11.10 - klo:00.01
Enkä kaipaa niinkään apua Ardourin käyttöön, vaan edelleen tuohon saamarin Jack:iin.

Tämä kone on siis Ubuntu Studio x86_64 10.04.1.

Ok. Minusta jackd on yksinkertainen juttu; jackd ei vaadi kuin nämä asiat toimiakseen:

1. Realtime-ydin.

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ uname -a
Linux ubuntu-studio 2.6.33-29-realtime #1-Ubuntu SMP PREEMPT RT Wed Aug 4 17:22:37 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux
studio@ubuntu-studio:~$

2. Audio-ryhmälle oikeudet käyttää realtime-ydintä.

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ cat /etc/security/limits.d/audio.conf
# generated by jackd's postinst.
#
# Do not edit this file by hand, use
#
#    dpkg-reconfigure -p high jackd
#
# instead.
@audio   -  rtprio     99
@audio   -  memlock    unlimited
#@audio   -  nice      -19
studio@ubuntu-studio:~$

3. Oman käyttäjätunnuksen kuulumisen audio-ryhmään.

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ cat /etc/group | grep audio
audio:x:29:pulse,timidity,studio
studio@ubuntu-studio:~$

4. Tiedon - järjestysnumeron - haluamastaan äänikortista, jos niitä on enemmän kuin yksi. Vaihtoehdot ovat hw:0, hw:1, hw:2 jne. Linux arpoo ne miten sattuu, tällä kertaa näin päin.

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ cat /proc/asound/cards
 0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xe3220000 irq 31
 1 [Q9000          ]: USB-Audio - QuickCam Pro 9000
                      Logitech, Inc. QuickCam Pro 9000 at usb-0000:00:1d.7-3.1, high speed
 2 [M66            ]: ICE1712 - M Audio Delta 66
                      M Audio Delta 66 at 0x10c0, irq 22
studio@ubuntu-studio:~$

Tämän jälkeen jackd käynnistetään QjackCtl-ohjelmalla, josta myös valitaan haluttu äänikortti. QJackCtl tallentaa määritykset piilotiedostoon .jackdrc, josta voi poimia rivin, jolla jackd:n voi halutessaan myös käynnistää komentoriviltä. Näin:

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ cat .jackdrc
/usr/bin/jackd -m -dalsa -dhw:2 -r44100 -p128 -n3 -Xseq
studio@ubuntu-studio:~$

Nyt siis käynnistän jackd:n käyttämään äänikorttia hw:2 eli Delta 66.

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ /usr/bin/jackd -m -dalsa -dhw:2 -r44100 -p128 -n3 -Xseq
jackd 0.118.0
[--]
no message buffer overruns
JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
SSE2 detected
apparent rate = 44100
creating alsa driver ... hw:2|hw:2|128|3|44100|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:2
configuring for 44100Hz, period = 128 frames (2.9 ms), buffer = 3 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian
ALSA: use 3 periods for capture
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian
ALSA: use 3 periods for playback

Jos haluankin käyttää integroitua äänipiiriä, niin se sattuu olemaan hw:0 tällä kertaa, joten käynnistän jackd:n näin.

Koodia: [Valitse]
studio@ubuntu-studio:~$ /usr/bin/jackd -m -dalsa -dhw:0 -r44100 -p128 -n3 -Xseq
jackd 0.118.0
[--]
no message buffer overruns
JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
SSE2 detected
apparent rate = 44100
creating alsa driver ... hw:0|hw:0|128|3|44100|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:0
configuring for 44100Hz, period = 128 frames (2.9 ms), buffer = 3 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian
ALSA: use 3 periods for capture
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian
ALSA: use 3 periods for playback

Jos sinulla on nämä kaikki kohdallaan, mutta silti jackd ei toimi, niin en todellakaan tiedä mitä muuta pitäisi tehdä. Nuo yllä olevat muutamat kohdat ovat olleet samalla tavalla jo monta vuotta, itse käytin näitä samalla tavalla jo Ubuntu 6.06:ssa.

Enkä minä edelleenkään suosittele käyttämään kuin Ubuntu Studio 10.04:ää - vain siihen saa realtime-ytimen ja nvidia-ajurin Alessiolta.

Patchage on hyvä työkalu pihojen ymmärtämiseen, jos QJackCtl:n oma välilehti ei riitä.

http://qjackctl.sourceforge.net/qjackctl-ss1.html

Tämä on jo iankaikkisen vanha ohje (2005), mutta kun jackd/QJackCtl ei ole muuttunut toiminnoiltaan lankaan näinä vuosina - se tekee sen, mitä se on jo vuosia tehnyt:

http://www.linuxjournal.com/article/8354

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 20.11.10 - klo:03.03
Lainaus
Kas kun sinulla ei ole noita "System" -laatikoita lainkaan tuolla???

Kyllä ne näkyy jos käytän koneen sisäisiä ääniä eli valitsen "ALSA" tuossa Jack Control ohjelmassa. Nyt kun käytän ulkoista äänimodulia niin valintani on "FireWire" ja siellä näkyy sitten nuo FireWire laatikot.
Ne vaihtuu aina se mukaan mikä ääniliitäntä on valittu käyttöön tuossa Jack Control ohjelmassa.

Tuohon monen ALSA-äänikortin järjestyksen vaihtelun estoon joku ehdottaa tätä keinoa, en ole testannut:

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=2459417&postcount=2 (http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=2459417&postcount=2)


 
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: koivukoski1 - 20.11.10 - klo:12.40
   Nyt minunkin jackin setup:n input device [>] painike on aktiivinen. Vika ei ole haitannut, kun olen aina käyttänyt firewireä. Nyt äänikortit näkyy. Kokeilen ehkä tota X-fi:tä (otin pois, kun xp64 ei aina toiminut kun kortti oli uusi).
   2.6.36:ssa on kai uusia firewire eväitä. Jokunen vanhempikin kortti lähtee toimimaan(Ricoh...).
Kiitti neuvoista.
t.Koivukoski1
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 20.11.10 - klo:12.48
Olen tavattoman kiitollinen teille kaikille. Asmolle upeasta työstä Ubuntu Studion parissa ja muillekin kärsivällisille neuvojille. Kiitos.

Olen nyt päässyt hieman lähemmäs alkuperäistä tavoitettani ja rohkenen jatkaa, vaikka tähän asti polku onkin ollut hieman kuoppainen. Vein Studio-koneeni takaisin "pajalle". Kokeilen siellä äänityksiä jne. ja kertoilen niistä sitten myöhemmin.

Tahtoisin sanoa tämän niin hienovaraisesti kuin osaa, joten antanette anteeksi, ellei se kaikilta osin sitä ole. Tarkoitukseni on kuitenkin hyvä...

Toivon teidän neuvojien ymmärtävän, ettei kaikki asiat, jotka ovat teille yksinkertaisia ja itsestään selviä, ole niitä aloittelijalle. Opettajantyötä tehdessäni törmään tähän usein oppilaiden kanssa toimiessani. Kun olen selittänyt ummet ja lammet jostakin asiasta, nousee vapiseva käsi ja kysyy "ope, mitä tarkoittaa ummet?".
Itse olen tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuotta tietokoneella (lähinnä harrastemielessä). Kuten ketjun alussa kerroin, olen vaihtamassa käyttämääni musa-softaa uudemmaksi ja hankkimassa muutenkin uusia värkkejä. Tämä Linuxin käyttö ratkaisi muutaman pulman, joista vähäisin ei ole raha.
Mutta kaikki nämä säädöt ja koodit, ennen kuin pääsee tekemään mitään, ovat olleet musertavia minulle. Ymmärrän, että sellainen, jolla on hyvät perustiedot ja taidot Ubuntusta tai Linuxista ylipäänsä, saavat helposti Asmon ohjeilla homman toimimaan, mutta aloittelija taatusti häkeltyy kaikesta koodi- ja säätöhässäkästä, jota pitää ensin harrastaa.
Jo normi-Ubuntun asentaminen on haaste uudelle Linuxin käyttäjälle. Eihän edes tietokoneen käyttö, riippumatta käyttiksestä,  ole kaikille itsestään selvää.
Ymmärrän, että sellaiset ohjeet, joissa KAIKKI neuvotaan a:sta ö:hön, ovat lähes mahdottomat tehdä. Niistä tulisi liian pitkätkin. Itseäni helpottavat kuvat ja käyttäjien kokemukset kovasti.

Toivoisin kovasti osaavani asiat niin hyvin, että voisin myös auttaa muita. Olen saanut aina apua täältä Ubuntun foorumeilta. Tiedän, että on mukavaa kun voi auttaa. Olen toistaiseksi ollut vain saamapuolella.

Kauan eläköön musiikki, mutta vielä kauemmin elävä musiikki.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 20.11.10 - klo:12.59
Kauan eläköön musiikki, mutta vielä kauemmin elävä musiikki.

Menen illalla kuuntelemaan Juha Kankaan juhlakonserttia.

"Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin perustaja ja pitkäaikainen kapellimestari Juha Kangas laskee muusikonuransa alkaneen vuonna 1960 pelimanniyhtyeessä, josta sittemmin tuli Kankaan Pelimannit. Juhlimme Kankaan elämäntyötä konsertilla, jossa soi hänelle ja KPKO:lle erityisen läheinen musiikki."

http://www.orkesteri.kokkola.fi/

Yritän sen jälkeen vielä parantaa Ubuntu Studio-ohjetta lisäämällä sinne tarkentavia kuvia.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 20.11.10 - klo:19.05
Kävin juuri itsekin soittelemassa Irkkumusaa (bassolla) erään Kaustis-projektin kanssa.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 20.11.10 - klo:22.07
Lainaus
2.6.36:ssa on kai uusia firewire eväitä. Jokunen vanhempikin kortti lähtee toimimaan(Ricoh...).
Tuo on myös kiinnostava tieto.  Huomasin muuten että Behringer FCA202 antoi elonmerkkejä FireWire liitännässä vanhemmassa i386 koneessani. Täytynee tutkia tuokin kun ehtii.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 21.11.10 - klo:15.19
Yritän sen jälkeen vielä parantaa Ubuntu Studio-ohjetta lisäämällä sinne tarkentavia kuvia.

Menee tähän iltaan, mutta sillä välin voi silmäillä Gentoo-miesten jackd-juttuja. Kuten tiedetään, Gentoo-miehiin sopii laulu:

http://www.youtube.com/watch?v=XJsp5vaI_0I

http://en.gentoo-wiki.com/wiki/JACK

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 21.11.10 - klo:20.58
Nyt loppui hetkeksi säätäminen...
Vein koneeni pajalle ja eipä lähtenyt siellä enää edes Ubuntu käyntiin.
Tämä johtuu kaiketi siitä, että minulla oli kotona kone kiinni DVI-kaapelilla ja pajalla on HDMI-kaapeli full-hd -näyttöön. Se siitä siis.
Nyt mennään tovi Windowsilla. Ei jaksa enää.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: ajaaskel - 21.11.10 - klo:21.08
Älä tuosta masennu äläkä luovuta loppu metreillä, saat sen kyllä toimimaan.  Itse äänittelin tänään bändin kanssa Ardourilla suoraan kaikki soittimet ja laulut sisään omille raidoille.  Mainio peli kun kaikki järjestyksessä.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 21.11.10 - klo:21.14
Nyt mennään tovi Windowsilla. Ei jaksa enää.

Tuota noin. Missä päin Suomea asut? Voit vastata privana. Olen ennenkin tehnyt LTSP-reissuja sinne ja tänne oluen hinnalla  - "To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer.” ;-)

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 27.11.10 - klo:19.02
Oho. Kiitos Asmo tarjouksesta. Hyvinkäällähän minä asustelen.
Teen yhden koulun c-kasetti projektin ensin (Windows:illa vielä) ja pyytelen sitten vielä hiukan apuja täällä foorumilla, mutta kiva tietää, että jos paniikki tulee, saan mahdollisesti apua livenäkin (palkkiota/lahjusta vastaan tietty).

En aio vielä kuitenkaan luovuttaa, vaikka tuossa hiukan välillä turhauduin. Pieni tauko ja vähän etäisyyttä toimii.

Saako minun tapauksessa hdmi-kaapelilla hommaa pelittämään?
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: nm - 27.11.10 - klo:22.11
Saako minun tapauksessa hdmi-kaapelilla hommaa pelittämään?

Tuon pitäisi kyllä toimia suoraan, joskin liitäntöjen järjestys (ykkös/kakkosnäyttö) voi vaikuttaa asiaan. Jos käytät normaalisti näytönohjaimen DVI-lähtöä, yksi helppo ratkaisu olisi DVI->HDMI-adapteri.
Otsikko: Vs: Auta "basistia" ymmärtämään Jack:iä jne
Kirjoitti: TimOlli - 02.12.10 - klo:22.28
Kävin pajalla ja kokeilin pikaisesti käynnistää konetta... lähti lopulta käyntiin, mutta kestää tavattoman kauan verrattuna aiempaan. Grub:ista sain käynnistymään kummankin käyttiksen (Ubu ja Win).

Kunhan taas jaksan hommaan panostaa, tuon koneen netin äärelle ja kyselen hiukan.

Vaihdan kaapelia, kunhan sellaisen löydän. Ehkä sekin auttaa.