Herää tietysti kysymys, että mikä tässä on se varsinainen ongelma?
Jos puhelimessa käytetään ohjelmistoja, joihin Microsoftilla on patenttioikeudet - en nyt puutu siihen, että onko vai ei - niin totta kai he voivat rahastaa. Ja kaupallisena yrityksenä varmasti rahastavat jos vain pystyvät - muutoinhan toimitusjohtaja saa omistajilta potkut (noin yleensä, en tunne Microsoftin omistajajärjestelyjä sen paremmin).
Exchange on serveriohjelmisto ja sikäli hehän voisivat rahastaa myös jokaisesta laitteesta jolla serveriohjelmistoon ollaan kytkeydytty. Ehkä ohjelmistoa pitäisi hiven muuttaa, jotta tällaiselle lisenssipolitiikalle saataisiin valvontaakin - en tiedä miten on, mutta tällaisesta ei vielä liene kyse.
Ongelma on nähdäkseni se, että jos jokaisesta Android-laitteesta joudutaan maksamaan tuo maksu, kuten yllä on väitetty. Tätä en kuitenkaan pidä ihan tämän planeetan ongelmana. Oletettavasti, Microsoftin patentteja vaativat ohjelmistot muuttuvat maksullisiksi tällaisessa tapauksessa. 10-15 US$ on sinänsä erittäin paljon lisättäväksi puhelimen nettohintaan, joten tuskin sisältyvät.
Oletettavasti Windows 7 puhelimen hintaan sisältyy mahdollisuus Exchangen käyttöön ilmaiseksi.
Mitä sitten kukaan kuvittelee, että ohjelmistoyritys, jolla on määräävä markkina-asema, tekisi vastaavassa tilanteessa? Exchangen käyttö ja patenttien lisenssointi on business-to-business kauppaa, eikä siinä kukaan kuvittelekaan, että mitään ilmaisia lounaita tarjottaisiin?
Kuluttajat ja firmat voivat tietysti vetää omat johtopäätöksensä - ja ovat niin jo tehneetkin. Ei ole mikään pakko käyttää Microsoftin tuotteita - eiväthän ne edes ole toiminnaltaan erityisen hyviä. Esim. G-mail ja Googlen tuotteet yleensäkin ovat huomattavasti parempi ratkaisu pienelle yritykselle, mielestäni. Toisaalta, jokainen tekee mitä lystää - niinhän se toimii markkinataloudessa. Jos haluaa maksaa Exchange-lisensseistä myös Android-laitteiden kanssa, niin omapa on asiansa.