Tässä olisi pieni pintaraapaisu asennuksesta ja konffauksesta. Kaikki konffaukset on tehty netistä löytyneistä oppaista, joten en tähän viitsi mitään suurempia ohjeita tehdä. Ihan vain muutamia vinkkejä aloittelijoille.
Nyt on 64-bittinen Ubuntu 10.04 -serveri pyörimässä. Asennus onnistui todella helposti a64 3200+, nvidia 6800, 2048Mt, 1,5Tt -koneeseen. Asennus meni muuten "next, next..." -periaatteella paitsi kun valitsi asennettavia servuja. Valitsin listasta LAMP:n, print serverin ja openssh:n.
Asennuksen jälkeen ohjasin muutamia portteja reitittimestä serveriin (22, 445, 10000, 65090) ja samalla asetin dhcp:n antamaan serverille aina saman ip-osoitteen.
Asennuksen jälkeen päivitykset normaalisti apt-get:llä ja sen jälkeen webmin:n asennus (apt-get install webmin). Webmin:llä on todella kätevä konffata koko palvelinta ja sen osia selaimen kautta
https://serveri.local:10000 tai https://"ulkoinenip":10000. Rinnalle vielä kun avaa ssh yhteyden terminaaliin, niin eipä tarvitse fyysisesti enää koskea palvelimeen.
Seuraavaksi asensin nfs-jaon kotihakemistosta ja mounttasin sen työasema-ubuntu-koneella, jolla voi nyt käyttää kotihakemistoa kuin ulkoista levyä. Tämän avulla säilytän melkein kaiken datan servulla, jonne pääsen kaikilta kodin työasemilta. Jaon avulla saan myös työaseman kotihakemistosta helposti kerran viikossa backupit serverille Back in time -ohjelmalla. Ohjelmalla saa kätevästi valittua myös kuinka kauan backupit säilyvät. Näin backupit eivät vie turhaa tilaa eikä niitä tarvitse poistaa manuaalisesti.
Torrenttien lataukseen kokeilin ensin Torrentfluxia mutta sen kankeus häiritsi niin paljon, että päätin kokeilla rtorrenttia ja se oli oikea ratkaisu. rTorrentin konffaaminen onnistuu helposti kätevän konffi-tiedostopohjan avulla. Torrentin lataaminen onnistuu niin, että tallennan torrent-tiedoston nfs-jaon kautta palvelimelle "Torrentit"-kansioon. rTorrent lukee tätä kansiota ja aloittaa lataamisen muutaman sekunnin päästä. Torrentin poistaminen rtorrentista onnistuu helposti vain poistamalla torrent-tiedosto kansiosta. Rtorrentin hallinnointi muuten tapahtuu terminaalin kautta (screen -R rtorrent ), mutta itse en ole sitä konffaamisen jälkeen tarvinnut.
Kavereille tein Apachella nettijaon kuville, kouluhommille jne. Jaon konffaaminen onnistui jälleen helposti webminin kautta. /var/www/ -hakemistoon tehdään linkit jaettaviin kansioihin (ln -s -t /var/www/ /home/pykmi/kuvat/ ). Samalla tein tein http-palvelimesta salasanasuojatun. Käyttäjien/salasanojen luonti onnistui "htpasswd -c /usr/local/apache/passwd/passwords pykmi" ja "htpasswd /usr/local/apache/passwd/passwords vieras" -komennoilla. Tämän jälkeen webminin kautta Apachen asetuksiin muutamat muutokset: authtype: basic, authname: secure area, auth-user-file: /usr/local/apache/passwd/passwords ja symlinkkien käytön tuki pitää myös laittaa päälle, jotta hakemistot näkyvät osoitteessa http://"ulkoinenip".
Printterin jakoa en ole CUPS:lla vielä testannut mutta sen pitäisi olla aika kakun pala. Ps3mediaserveriäkään en ole nyt päässyt testaamaan, kun ps3 on toisella paikkakunnalla.