Kirjoittaja Aihe: Kotiserveri-vinkkejä  (Luettu 26134 kertaa)

Pykmi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Kotiserveri-vinkkejä
« : 17.06.10 - klo:12.42 »
Projektina olisi tehdä ubuntu 10.04 server editionista kotiserveri. Verkosta sen verran että käytössä on kiinteä ip ja lähiverkossa (dlink dir-655) pyörii Ubuntu-kone, ps3 ja Htc Desire.
Tarkoituksena olisi pääasiassa säilötä dataa ja päästä käsiksi siihen kotikoneilta, internetin yli sftp:llä ja pystyä "lukemaan" dataa selaimella internetin yli.
Toinen tärkeimmistä ominaisuuksista olis kyky ladata torrenteilla data suoraan tälle serverille. Lähiverkossa ei ole niin väliä miten uuden torrentin lataus käynnistetään mutta torrent-clienttiin pitäisi päästä kiinni myös internetin yli selaimella.
Serveriin ei tule kiinni omaa näyttöä joten ylläpito hoidetaan toiselta kotikoneelta.

Ominaisuuksia:
- Tiedostojen jako lähiverkossa (nfs)
- Tiedostojen luku selaimella internetin yli (apache)
- Tiedostojen luku/kirjoitus internetin yli (openshh/sftp/webmin)
- Torrentit (rtorrent)
- Printterin jakaminen (CUPS)
- Backuppeja kotikoneesta (Back in Time)
- Streamaus videoista (*.mkv) ps3:lle (ps3mediaserver)
- Etäyhteys (webmin/openssh)
- Kuvien jako internetin yli (gallery3)

Ottaisin mielelläni vinkkejä millä softilla nämä ominaisuudet kannattaisi toteuttaa ja vinkkejä mitä muita käytännöllisiä ominaisuuksia serverille voisi asennella.

EDIT 2.7.2010. Päivittelin ominaisuuksien perään softia, joilla ominaisuudet toteutin.
EDIT 23.8.2010 Gallery3 lisätty.
« Viimeksi muokattu: 23.08.10 - klo:08.47 kirjoittanut Pykmi »

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #1 : 17.06.10 - klo:13.13 »
http://www.bit-tech.net/bits/2007/06/05/build_your_own_server/1 tuolla on englannin kielellä jotain ja varmasti asiallistakin. sivun alhaalla on alasveto valikko mistä pääsee eteenpäin

täältä löytyy jotain myös suomeksi,  http://wiki.ubuntu-fi.org/#head-ffdbd8bce57dba0a261002a8d3687566e47a7298
« Viimeksi muokattu: 17.06.10 - klo:13.17 kirjoittanut Jakke77 »
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #2 : 17.06.10 - klo:22.37 »
rtorrenttia suosittelen latausohjelmaksi ja etäkäyttöön ssh-serveriä. Backupit olen itse hoitanut rsyncillä, mutta ne ovatkin Ubuntu-koneiden välisiä.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #3 : 17.06.10 - klo:23.01 »
Torrentit:
Itse käytän Torrentfluxia (löytyy pakettivarastoista). Tosi kätevä ja mahdollistaa tuon verkon yli käytön. Selaimella pastetaan siihen linkki torrenttiin (käyttöliittymässä on tietty muutakin), klikataan pari kertaa ja sitten se lataa sen. :)

Siihen Streamaukseen PS3:lle kävisi varmaan MediaTomb.

Backupit hoidan itse niin, että käytössä on NFS-jako, jolle laitan ne Back In Timellä (löytyy pakettivarastoista).

Tulostimen voinee jakaa Cupsilla (asennettu oletuksena luulisin). En ole kokeillut, mutta itsellänikin suunnitelmissa jos nyt ensin hankittaisiin semmoinen.

Omalla palvelimellani on lisäksi MythTV, jolla (kahden DVB-T-virittimen voimin) voin tallentaa tv-ohjelmia ja elokuvia.

Noiden netinyli hommien kanssa kai ei ole muuta kuin laittaa siihen DLinkiin tarvittavat porttiohjaukset ja mahdollisesti käyttöön esim. Dy.fi, jotta pääsee osoitteella käsiksi eikä tarvitse muistaa (vaihtuvaa) IP:tä.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Pykmi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #4 : 02.07.10 - klo:12.31 »
Tässä olisi pieni pintaraapaisu asennuksesta ja konffauksesta. Kaikki konffaukset on tehty netistä löytyneistä oppaista, joten en tähän viitsi mitään suurempia ohjeita tehdä. Ihan vain muutamia vinkkejä aloittelijoille.

Nyt on 64-bittinen Ubuntu 10.04 -serveri pyörimässä. Asennus onnistui todella helposti a64 3200+, nvidia 6800, 2048Mt, 1,5Tt -koneeseen.  Asennus meni muuten "next, next..." -periaatteella paitsi kun valitsi asennettavia servuja. Valitsin listasta LAMP:n, print serverin ja openssh:n.

Asennuksen jälkeen ohjasin muutamia portteja reitittimestä serveriin (22, 445, 10000, 65090) ja samalla asetin dhcp:n antamaan serverille aina saman ip-osoitteen.

Asennuksen jälkeen päivitykset normaalisti apt-get:llä ja sen jälkeen webmin:n asennus (apt-get install webmin). Webmin:llä on todella kätevä konffata koko palvelinta ja sen osia selaimen kautta https://serveri.local:10000 tai https://"ulkoinenip":10000. Rinnalle vielä kun avaa ssh yhteyden terminaaliin, niin eipä tarvitse fyysisesti enää koskea palvelimeen.

Seuraavaksi asensin nfs-jaon kotihakemistosta ja mounttasin sen työasema-ubuntu-koneella, jolla voi nyt käyttää kotihakemistoa kuin ulkoista levyä. Tämän avulla säilytän melkein kaiken datan servulla, jonne pääsen kaikilta kodin työasemilta. Jaon avulla saan myös työaseman kotihakemistosta helposti kerran viikossa backupit serverille Back in time -ohjelmalla. Ohjelmalla saa kätevästi valittua myös kuinka kauan backupit säilyvät. Näin backupit eivät vie turhaa tilaa eikä niitä tarvitse poistaa manuaalisesti.

Torrenttien lataukseen kokeilin ensin Torrentfluxia mutta sen kankeus häiritsi niin paljon, että päätin kokeilla rtorrenttia ja se oli oikea ratkaisu. rTorrentin konffaaminen onnistuu helposti kätevän konffi-tiedostopohjan avulla. Torrentin lataaminen onnistuu niin, että tallennan torrent-tiedoston nfs-jaon kautta palvelimelle "Torrentit"-kansioon. rTorrent lukee tätä kansiota ja aloittaa lataamisen muutaman sekunnin päästä. Torrentin poistaminen rtorrentista onnistuu helposti vain poistamalla torrent-tiedosto kansiosta. Rtorrentin hallinnointi muuten tapahtuu terminaalin kautta (screen -R rtorrent ), mutta itse en ole sitä konffaamisen jälkeen tarvinnut.

Kavereille tein Apachella nettijaon kuville, kouluhommille jne. Jaon konffaaminen onnistui jälleen helposti webminin kautta. /var/www/ -hakemistoon tehdään linkit jaettaviin kansioihin (ln -s -t /var/www/ /home/pykmi/kuvat/ ). Samalla tein tein http-palvelimesta salasanasuojatun. Käyttäjien/salasanojen luonti onnistui "htpasswd -c /usr/local/apache/passwd/passwords pykmi" ja "htpasswd /usr/local/apache/passwd/passwords vieras" -komennoilla. Tämän jälkeen webminin kautta Apachen asetuksiin muutamat muutokset: authtype: basic, authname: secure area, auth-user-file: /usr/local/apache/passwd/passwords ja symlinkkien käytön tuki pitää myös laittaa päälle, jotta hakemistot näkyvät osoitteessa http://"ulkoinenip".

Printterin jakoa en ole CUPS:lla vielä testannut mutta sen pitäisi olla aika kakun pala. Ps3mediaserveriäkään en ole nyt päässyt testaamaan, kun ps3 on toisella paikkakunnalla.
« Viimeksi muokattu: 03.07.10 - klo:20.15 kirjoittanut Pykmi »

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #5 : 03.07.10 - klo:11.47 »
Kehitysehdotus:

Teeppä noista ulkopuolisten yhteyksistä ssl salattuja tuonne palvelimelle. Nostaa ainakin jonkin verran tietoturvaa. Ja jos ftp on käytössä/tulee käyttöön, niin kannattaa testata turvallisempaa sftp versiota

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #6 : 03.07.10 - klo:14.08 »
Webminiin on helppo laittaa ip-osoite rajoitus joista tulijat Webmin hyväksyy.  Itse käytän sitä aivan varoiksi (kun ulkoinen ip-osoitteeni säilyy kuitenkin palomuuripurkin ollessa aina päällä) --- eipä tarvitse kenenkään arpoa salanojani.

Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Pykmi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #7 : 03.07.10 - klo:20.14 »
Teeppä noista ulkopuolisten yhteyksistä ssl salattuja tuonne palvelimelle. Nostaa ainakin jonkin verran tietoturvaa. Ja jos ftp on käytössä/tulee käyttöön, niin kannattaa testata turvallisempaa sftp versiota
Itse asiassa kaikki on jo suojattuja. Webmin käyttää ssl:ää, torrentit käyttää kun se on mahdollista ja myös apache käyttää sitä. Ip-rajoituksia en ole laittanut päälle.

Sftp on käytössä kun ensiasennuksessa asentui jo openssh. Ftp-clientillä ottaa vain yhteyden porttiin 22, niin saa sftp-yhteyden.
« Viimeksi muokattu: 03.07.10 - klo:20.26 kirjoittanut Pykmi »

mobyduck

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #8 : 04.07.10 - klo:12.09 »
Ajattelin kanssa laittaa pystyyn webbiserverin.  Ainakin aluksi ihan kokeilu ja opiskelumielessä.  Asensin tomcatin ja se vastailee ihan hyvin lähiverkosta.  Mutta en näytä osaavan määritellä sitä tavoitettavaksi ulkoverkosta.  Minulla on Telewell TW-EA501 ADSL-modeemi, jonka asetuksista löysin kohdan 'IP-suodatus'.  Kuvittelin että se menisi jotenkin niin että kun yritän ulkoa ottaa yhteyden ulkoisella ip-osoitteellani porttiin X, niin se ohjattaisiin tuon suodattimen kautta tietylle lähiverkon koneelle kyseisen koneen sisäisen ip:n avulla ja porttiin 8080, jossa tomcat kuuntelee.  Olenko yhtään oikeilla jäljillä?  Joka tapauksessa en saanut tuota ohjausta aikaiseksi, vaan telewell-administrointi valittaa väärästä aliverkon peitteestä.

Pykmi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 11
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #9 : 04.07.10 - klo:13.05 »
Minulla on Telewell TW-EA501 ADSL-modeemi, jonka asetuksista löysin kohdan 'IP-suodatus'.  Kuvittelin että se menisi jotenkin niin että kun yritän ulkoa ottaa yhteyden ulkoisella ip-osoitteellani porttiin X, niin se ohjattaisiin tuon suodattimen kautta tietylle lähiverkon koneelle kyseisen koneen sisäisen ip:n avulla ja porttiin 8080, jossa tomcat kuuntelee.
Telewelissä portinohjaus muistaakseni tapahtuu kohdan Virtual server -alta. Sinne lisäät portin 8080 ja ohjaat sen serverisi sisäiseen ip:seen (muotoa 192.168.?.?). Nyt pitäisi toimia muodossa http://"ulkoinen-ip":8080 tai jos käytössäsi on suositeltu ssl-yhteys https://"ulkoinen-ip":8080

Muista että Telewelissä portit 3 ja 4 ovat defaulttina siltaavia joten niihin ei dhcp-palvelu vaikuta. Eikö sinulla ole mitään koneiden ja modeemin välissä? Esim. wlan reititintä? Jos ei ole niin muuta kaikki tw:n portit reitittäviksi. Jos taas wlan-reititin löytyy niin päivitä tw uusimpaan firmwareen ja kytke wlan-reititin 3 tai 4 porttiin. Silloin kaikki portinohjaukset on tehtävä wlan-reitittimeen.

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #10 : 04.07.10 - klo:13.43 »
http://portforward.com/ on ystäväsi, kun portteja tarvitsee aukaista.

karvanoppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 51
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #11 : 03.08.10 - klo:19.25 »
Terve.
Sain tuon vinkin Webmin tästä aiheesta joten ajattelin nostatella tätä. :) Iso kiitos tälle.

Eli itsellä media koneena Ubuntu tuossa kaapinpäällä ja siinä pyörittelen tällä hetkellä.

- Ubuntu 9.10
- PS3 Media Server 
- Samba (Jakaa tiedostot kolmelle Win7 koneelle)
- Torrentflux
- Apache (mysql + php)
- SSH + Webmin

Kone: E6400 Duo, 2g muistia, Asus mATX P2B-M, pari levyä.

Eli PS3:lle onnistunee nyt verkon yli x264 + muut teräväpiirrot (puran ne tuossa ubuntussa ja kelauskin toimii). Vanhalla setupilla 54 wlanissa ei mennyt, mutta vedin sitten viimein pienessä sisusta rempassa cat6 johdon olohuoneeseen.

Onkos btw... mitään kokemuksia jos lisäisin tuohon koneeseen tuon DVB-T kortin niin saisinkohan mitenkään järkevästi sitä kuvaa/tallenteita katsottua PS3:lta? Ainoo mikä yhtäkkii tuli mieleen niin ehkä tietokoneen kautta joku etä ohjelma webbiin, johon pistää tallennukset ja sitten jakaa ps3 media serverillä sen hakemiston mihin tallennukset tallentuu.
Oliko tohon rTorrenttiin olemassa jotain web clienttiä tms? Tällähetkellä muuten tyytyväinen tohon Torrentfluxiin mutta ainoastaan toi aika/kalenteri kohtainen kaistan käyttö siitä uupuu :( kun on tälläinen vähän vajaa yhteys niin joutuu tommoisten kanssa kikkailee...

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #12 : 04.08.10 - klo:11.00 »
Kokemusta ei ole, mutta eikös sillä ps3 mediaserverihässäkällä pysty katsomaan melkein mitä videoita tahansa sieltä serveriltä ?

Eli jos siis teet mediakoneesta myös tv vastanottimen ja tallennat sinne ohjelmia, niin ei teoriassa pitäisi olla suuria ongelmia/ongelmia ollenkaan katsoa niitä siitä ps3 kautta?

Mutua tosin koko teksti, koska ei ole tullut ps3 elämään niin paljon tutustuttua :)

karvanoppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 51
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #13 : 04.08.10 - klo:13.05 »
Ilokaasu: olet kyllä tuossa ihan oikeassa, että siinä pystyy lähes käytännössä kaikki formaatit katsomaan kuvista, musiikista, videoihin. Niinkuin tuossa aikasemmassa hiukan totesinkin. Eli juurikin tuo eri formaattien purkaminen on mahdollista purkaa media koneessa ja sitten lähettää ihan perus MPEG2:na ne verkon yli PS3:lle koska itse PS3:ssa ei taas ole kovinkaan monen formaation kodekkeja.
Lainaus
Onkos btw... mitään kokemuksia jos lisäisin tuohon koneeseen tuon DVB-T kortin niin saisinkohan mitenkään järkevästi sitä kuvaa/tallenteita katsottua PS3:lta? Ainoo mikä yhtäkkii tuli mieleen niin ehkä tietokoneen kautta joku etä ohjelma webbiin, johon pistää tallennukset ja sitten jakaa ps3 media serverillä sen hakemiston mihin tallennukset tallentuu.

Mutta juurikin tuon käyttöliittymä siihen kiinnostaisi, että pystyiskö sitä jotenkin toteuttamaan niin, että sitä voisi pleikkarilta ohjata tai olisiko mahdollisesti joku tehnyt jotain web clienttejä, jos ottais sitten webin kautta media koneeseen yhteyden ja sitä kautta hakkais noita ajastuksia?

PS3 Media serverissä on mahdollisuus myös streamata noita podcast, broadcast jne... juttuja ehkä näistä voisi olla apuja?


karvanoppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 51
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #14 : 06.08.10 - klo:16.56 »
Pieni lisäys vielä tähän, eli yritän vielä toohata tähän servuun backupin, kun ei oikeen enää isoo luottoo noihin kovalevyihin. Sen verta moneen otteeseen meinannut hävitä vanhat kuvat yms...

Laitoin tälläisen kotelon tulemaan. Näytti aika kivan näköiseltä ja ominaisuuksia kotitarpeisiin.
Hot-Swap kuudelle kovolle. Toivottavaste vaan kekseisi miten asennetaan   :-\
Linkki
Ehkä oli aika kun emäntää ketuttanut tollainen avonainen piirilevy ja pari kovalevyä + virtalähde tuolla kaapinpäällä, toista vuotta  ;D

Sitten tähän pari näitä 1T Barracudia.
Linkki

Sitten laitoin uuden verkkokortin että sais tuon 1000 megasen toimimaan tuohon mediakoneeseen.
Linkki Ainakin kauppias väittäis Linux tukea.

 
Tilaukseni jälkeen näytti olevan tullut myös Jimm's PC:n valikoimiin hiukan huokeampi ja aika nätin näköinen hot-swap kotelo noin niinkuin media koneen tyyliin sopiva.
kotelo 1
kotelo 2
Kotelo 2 olisi nätimpi, mutta itse pidin mukavampana ratkaisuna tuota Zalmania kun siinä noi äänen vaimennukset ja sitten virtalähde sijoitettu pohjalle.
« Viimeksi muokattu: 06.08.10 - klo:17.02 kirjoittanut karvanoppa »

karvanoppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 51
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #15 : 16.08.10 - klo:23.31 »
Jep eli hippasen kasailtu... asialliselta vaikuttaisi tuo kotelo. Ei mitään ohkaista räminä peltiä oleva onneksi. Myös hyvin hiljainen kuitenkin kun sisällä pyörii tällä hetkellä 4x 120mm ja yks ~90mm tuuletin.

Kuvia

Passasin tuon verkkokortin, kun olikin näköjään 1000mb lani portti tuossa jo vakionas. Onneksi tzekkasin ohjekirjan kun en oikeen olettanut että noin vanhassa emossa vielä on tuollaista lani porttia.

Kasasin tuon kasaan ja päivittelen ubuntun uusimpaan kymppi versioon. Josko seuraavaksi ihmettelis miten tuon raidin saisi toemii.


lide

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 66
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #16 : 17.08.10 - klo:08.27 »
Karvanoppa, jatka ihmeessä tätä keskustelua, itselläkin rupeaa kipinä syttymään kasailla serveri kotiin. Varsinkin jos tuo on oikeasti hiljainen!:)

_Pete_

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1845
  • Fufufuuffuuu
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #17 : 17.08.10 - klo:08.50 »

Kasasin tuon kasaan ja päivittelen ubuntun uusimpaan kymppi versioon. Josko seuraavaksi ihmettelis miten tuon raidin saisi toemii.


Saa toimimaan helpoiten kun tekee asennuksen käyttäen alternate-installeria. Sieltä käsin
partitiolevyt + tekee raid (+LVM) ja sen päälle itse asennus.


karvanoppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 51
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #18 : 18.08.10 - klo:17.14 »
Pete: öö mutta mulla on jo tämä Ubuntu asennettuna enkä haluaisi tehdä kaikkea uusiks? Vai voiko tuolla asennuksessa mahdollista vain tehdä noi osioinnit ja sen jälkeen ohittaa Ubuntun asennuksen?

En varmaan vielä mutta kohta voipi olla edessä että siirrän tämän ubuntun kyllä täydellisesti noille uusille teran raid1 setille kun tällä hetkellä tämä käyttöjärjestelmä pyörii 80gb IDE kovolla ja koneessa kuitenkin jo 3 sata2 levyä :)

henri_aleksi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 319
    • Profiili
Vs: Kotiserveri-vinkkejä
« Vastaus #19 : 18.08.10 - klo:17.46 »
Torrenttien lataustarkoituksessa kannattaa tutustua Delugeen myös (http://deluge-torrent.org/), se tarjoaa myös selaimen yli käytettävän käyttöliittymän.
"Theory is when you know something, but it doesn't work. Practice is when something works, but you don't know why.
Programmers combine theory and practice: Nothing works and they don't know why."