Seniorin lista pitää hyvin paikkansa. Vastaavasti voisi listata ongelmaryhmiä - mitä niille voisi tehdä?
Tehokäyttäjät
- näillä on käytössä tyypillisesti aika paljon ohjelmia ja tietyt ohjelmat ovat kovassa käytössä. Loppujen lopuksi nämä käyttäjät tuntevat vain yhden tavan tehdä asioita ja sehän on Windows tapa tänä päivänä. Näiden päätä ei helposti käännetä - olettaen, että Windows niin-sanotusti "toimii".
Ammattilaiset
- tällaisia on loppujen lopuksi aika vähän. Tarkoitan tällä ihmisiä jotka oikeasti ymmärtävät tietotekniikkaa, ohjelmia, käyttöjärjestelmiä ja laitteistojakin (en siis tarkoita sitä, että on täysi Guru Photo Shopissa, mutta ei omaa syvällisempää tietoa). Täällä forum-laboratoriossahan tällaisia tapaa paljonkin, mutta luonnossa aika harvoin.
- oikeasti nämä ihmiset voisivat halutessaan helposti käyttää mitä hyvänsä käyttöjärjestelmää ja käyttää mitä hyvänsä sovelluksia tilanteen mukaan ilman sen suurempaa päänsärkyä.
- nämä voisi vielä jakaa kahteen ryhmään:
a) Ammattimaiset jotka eivät näe mitään syytä perehtyä Linuxiin ammatillisistä syistä tai uskomuksista johtuen. Voiko heitä hirveästi moittiakaan, sillä "raha on Windows maailmassa"? Uskomuksia voi tietysti tyrmätä, mutta kuten yleensäkin, uskomuksia vastaan taistelu on hyvin vaikeaa koska järkipuhe ei niitä vastaan tehoa ollenkaan.
b) Ammattilaiset jotka eivät enää halua pilata vapaa-aikaansa käyttämällä huonoa tai kallista käyttöjärjestelmää (= Windows). Edellä mainitusta syystä johtuen panostavat hivenen opiskeluun ja käyttävät Linuxia, eihän oikeastaan muuta vaihtoehtoa edes ole (koska Apple on selvästi kalliimpi ja joustamattomampi, suljettu vaihtoehto).
Kummatkin edelliset ryhmät, tehokäyttäjät ja ammattilaiset, ovat hyvin merkittäviä suunnannäyttäjiä.
Kyllähän näillekin ryhmille tietysti aina jotakin voi tehdä, mutta näihin vaikuttaminen on varmastikin erilaista kuin loppukäyttäjiin vaikuttaminen.