Kirjoittaja Aihe: maailman pisin yhdysana  (Luettu 8712 kertaa)

shelby

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1865
    • Profiili
Vs: maailman pisin yhdysana
« Vastaus #20 : 01.04.10 - klo:12.38 »
Ja eikös Kiinassa ja yleensä sielläpäin kirjoiteta merkeillä. Oikeelta alhaalta ylöspäin tjsp. Yksi sana voi käsittää 1000 merkkiä. Tai yksi merkki tarkoittaa 1000:tta sanaa, Ja mites ne hieroglyfit ja hepreat yms.
Ubu Gnome 20.04.3 LTS
Win 8.1 laptop I
Win 10 laptop II
Ubu Mate 20.04.3 LTS
Kubu 20.04.3 LTS

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: maailman pisin yhdysana
« Vastaus #21 : 01.04.10 - klo:13.33 »
Ja eikös Kiinassa ja yleensä sielläpäin kirjoiteta merkeillä. Oikeelta alhaalta ylöspäin tjsp. Yksi sana voi käsittää 1000 merkkiä. Tai yksi merkki tarkoittaa 1000:tta sanaa, Ja mites ne hieroglyfit ja hepreat yms.

Kiinaa en tunne yhtään mutta thaikieltä kirjoitetaan thaimaalaisilla kirjaimilla joita kutsutaan usein nimellä "koo-kai" joka on itseasiassa yksi thaikielen k-kirjaimista.  Arabiaa sen sijaan kirjoitetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylös. Sen vuoksi esimerkiksi arabiankielisen Wordin käyttäminen oli hauska kokemus, menutkin oli arabiaksi ja aika pian alkoi muistaa menusta sen kohdan jolla sen sai toimimaan englanniksi... ;)  

Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

pelko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 171
    • Profiili
Vs: maailman pisin yhdysana
« Vastaus #22 : 04.04.10 - klo:22.06 »
Muutaman vuoden takainen tieto kertoo pisimmän suomenkielisen sanan olevan:

Ohjuksenharhautusjärjestelmätestilentosuunnittelupöytäkirjanpitäjä.

Tieto jonkun vuoden takaisesta mikä missä milloin:sta.

tetrafuran

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 405
    • Profiili
Vs: maailman pisin yhdysana
« Vastaus #23 : 06.04.10 - klo:22.50 »
Orgaanisen kemian nimet eivät tosiaan ole suomea, mutta ne ovat tarkkoja, kuvaavia, systemaattisia ja toisinaan aivan mahdottomia. Mitä suurempi molekyyli on kyseessä, sitä hankalampi sen IUPAC-nimi tulee olemaan. Tästä syystä monilla aineilla onkin helpot ja vakiintuneet triviaalinimet, kuten c-vitamiini, niasiini, riboflaviini, beetta-karoteeni, amfetamiini, kofeiini, nikotiini, RDX, TNT, arginiini, metioniini, glukoosi, sokeri, sytosiini, urasiili, tymiini, glutamiinihappo, glyseroli jne.

Käsittääkseni tämä pisimmän yhdyssanan kiista on jo ratkaistu aikoja sitten. Tietysti määritelmästä riippuen voittaja voi olla vähän eri. Jos asetetaan yhdyssanan vaatimukseksi, että sen pitää olla oikeasti käytössä ja sillä pitää olla oikeasti joku tietty merkitys. Tällöin muistaakseni tähän täsmäävä sana on se suihku_turbiini_apu_mekaanikko jne tjsp.

Jos taas pidetään ikkunat ja ovet auki joka suuntaan, niin katso tiede-foorumin sanamato -niminen keskustelu. Se sanamato turpoaa kuin pullataikina.

Hieman asian verestä menee, mutta huomasin että täälläkin oli esitelty se pitkä sana, jossa itseasiassa ei ollut kyse yhdyssanasta lainkaan. Se oli se epätäsmällisyydess... tiiätte kyl. Siinä pelattiin vain liitepartikkeleilla ja taivutusmuodoilla. Lopputulos on täysin teennäinen eikä sillä ole ymmärrettävää merkitystä taikka käyttökohdetta. Loppujen lopuksi se on vain yksi sana, eikä sitä siis ole yhdistetty mihinkään toiseen.
And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: maailman pisin yhdysana
« Vastaus #24 : 07.04.10 - klo:07.56 »
...
Käsittääkseni tämä pisimmän yhdyssanan kiista on jo ratkaistu aikoja sitten. Tietysti määritelmästä riippuen voittaja voi olla vähän eri. Jos asetetaan yhdyssanan vaatimukseksi, että sen pitää olla oikeasti käytössä ja sillä pitää olla oikeasti joku tietty merkitys.
...

No juuri tuon takia tämä ei ratkea koskaan - kieli ei ole staattinen asia, vaan muuttuu koko ajan. Lisäksi, kuten sanoit, riippuen määritelmästä. Mitä sekin tarkoittaa, että "pitää olla oikeasti käytössä" -riittääkö käyttö 7. päivää lehdessä vai pitääkö olla tieteellinen julkaisu vai päättääkö asian joku lautakunta? Pitäisi sitten varmaan ensin laatia "yhdyssanalautakuntaperustamisasiakirjaehdotus"  ;D ... tämäkin on jo pidempi kuin jotkut aiemmin ehdotetut.

Olet oikeassa, täällä on käsitelty sanoja ja yhdyssanoja sekaisin, siitä on jo ollut puhe.