Mielestäni ihan ok-kritiikkiä;
Joka tapauksessa en oikein tykkää Ubuntun ulkonäöstä:
- ensinnäkin jauntysta päivittäminen karmiciin epäonnistui melkein täydellisesti, heti käynnistäessä tuli joku kerneli-panikki
- kun sitten vedin karmicin "puhtaana", niin asennusvaiheessa oli jotain helvetin mainoksia Ubuntusta ja sen ohjelmistosta, aivan kuin tämä olisi joku windows, jota nimenomaan yritetään mielestäni välttää.
En ole päivittänyt Ubuntua kuin kerran elämässäni, ja silloin jouduin säätämään kaikki uudestaan. Siitä asti olen aina tehnyt puhtaan asennuksen, paitsi nykyään käytän Archia enkä asentele enää ollenkaan.
Lisäksi Ubuntussa on muita ominaisuuksia, joista en pahemmin tykkää, kuten:
- kirjautumisikkunan taustaa ei näemmä saa vaihdettua kirveenkään kanssa
- Ubuntussa on kaksi palkkia oletuksena, saa aina yhdistää ne yhdeksi, kun se yksikin riittää paremmin kuin mainiosti
Vanhemmassa GDM:ssä oli teemat ja kaikki. Uudessa versiossa ei vielä pysty muokkaamaan ulkoasua kovinkaan helposti. En tajua miksei sen mahdollistavaa ohjelmaa ole vielä kukaan tehnyt. Uuden GDM:n oletus on käsittämättömän ruma: taustalla vihreä lehtikuva, muuten harmaata.
Jälkimmäinen on täysin oma preferenssisi, joten jos olisi defaulttina yksi palkki, kahden palkin käyttäjät valittaisivat vastaavasti. Aika helppohan noita paneeleita on muokata.
- Karmicissa on neljä kuukautta vanha java, sekä uusin Synapticista löytynyt firefox oli 3.5.7 (Jauntyn kanssa asiat vielä hienommin)
- oletustaustakuva Ubuntussa on vähän tylsä
- Ubuntun valikoissa on erihauskoja nimiä, kuten "gedit Text Editor, Firefox Web Browser" - miksi niissä pitää lukea, mitä ne on? Kyllä nyt Firefoxista tyhmäkin ymmärtää, että se on selain. Taas piti Karmiciin päivitettyä muistella, miten noita valikoita sai muokkailtua
- Ubuntu tulee kerran kuuden kuukauden välein ja se pitää ilmeisesti joka kerta vetää "puhtaana". Miksi? Jopa Windowsin saa päivitettyä uudempaan niin, että kaikki edelliset tiedostot menevät "Windows.old" -kansioon, vai mikä olikaan.
- jne.
Jos haluaa aina uusinta softaa, pitää joko asentaa aina uusin versio haluamastaa distrosta tai käyttää "rolling release" -distroja, jotka päivittyvät jatkuvasti. Esim. firefoxin tapauksessa on tosiaan fakta, että windows-käyttäjät saavat uusimman version ennen Ubuntun käyttäjiä. Toisaalta Ubuntun käyttäjät nauttivat ehkä luottamuksesta paremmin testattuun softaan. Itse kyseenalaistan tuollaisen jäädyttämisen hyödyn.
Oletustaustakuva nyt vaihtuu oikeastikin muutamassa sekunnissa.
Omassa gnomessani ei valikoissa lue mitään ylimääräistä, enkä ole niitä koskaan muokannut. Muokkaus tosin on helppoa. Jos vähääkään omaa tietokoneen käyttöön liittyvää intuitiota, painaa valikkojen päällä hiirten oikeata nappia, ja toivoo, että siellä on muokkauksen mahdollistava vaihtoehto.
Ubuntu ja muutkin distrot kannattaa aina asentaa niin, että tekee /home:lle oman osionsa. Tällöin kun asennat uusiksi, siellä omassa kotihakemistossasi olevat ohjelmien asetustiedostot säilyvät. Jos asennat uuden Ubuntun, kaikki toimii ja näyttää teemoja myöten täysin samalta, ilman mitään työtä (paitsi tietysti jos ohjelma päivittyy ja vaihtaa ulkoasua).
Mutta siis kun vielä haluaisin tuon linuxin kanssa veivailla, jotta pääsee siitä ainaisesta huoltamisesta Ikkunatin (Windows(in) -> Ikkunat(in)) kanssa, niin mitä muita linuxeja sitten löytyisi, josta voisin tykätä? Kyseinen ystäväni selitti kanssa jotain KDE-linuxista, että sellainen kannattaisi hommaa, jos tulee Windowsin puolelta. Lisäksi hän selitti jotain jostain Arkh-linuxista, että jos siitä tulisi peruskäyttäjille oma versio, se olisi maailman paras käyttis koko maailmassa - tiedä sitten siitä sen paremmin.
Mielestäni sinulla ei ole mitään syytä vaihtaa, kokeile Ubuntua. Jos sinulla ei ole erillistä /home -osioita, asenna uusiksi. Tee tarpeeksi iso juuriosio, jotta voit asennella paljon erilaisia ohjelmia, joita kokeilet. Asenna myös KDE, vaihtele sen ja gnomen välillä. Tämä työ on "säätämistä", toisaalta omien mieltymysten hakemista ja tuloksena saat hyvin personoidun käyttiksen.
Niin, Arch linux on paras, mutta siinä tuo alun säätäminen on aivan eri tasolla - kokeile, jos komentorivi ei pelota. Mutta ulkonäöllisesti tämähän on ihan mitä haluat, kuten Ubuntukin ja mikä tahansa distro. Omassa Archissani on gnome, KDE:ta en vain kestä, vaikka useasti olen kokeillut.