Omia kokemuksia mokkulasta ja DNA liittymästäMinä lähdin landelle pariksi kuukaudeksi ja ajattelin hyödyntää DNA:n edullista tarjousta saada tähän soveltuva lisäpalvelu ilmaiseksi. Vaikka lisäpalvelu oli ilmainen, jouduin ostamaan mahdollisimman halvan perusliitymän siihen. Mitä se nyt maksoi alle euron kuussa tai jotin. Ei paljoa paina. Siispä ostin vielä huutonetistä vanhan käytetyn mokkulan, eli selkeämmin sanottuna USB-liitäntään tulevan 3G-modemin. Se oli huawei E220 "soap on a rope". Ubuntu netbook remix tunnisti sen yllättävän hyvin. Piuha kiini vain ja sitten avautui yksi ikkuna joss kysyttiin, pari pikkujuttua ja sen jälkeen vain nettiin. Helppoa. Kokeilin samaa windowsin puolella ja homma onnistui sielläkin, muttei aivan noin sulavaliikkeisesti. Vähemmän automatiikkaa ja enemmän naputtelua ja säätämäsitä.
Joka tapauksessa mokkula on toiminut oikein hyvin. Ainoastaan vähän jäi harmittamaan että piti mennä ostamaan halvin, vanhin ja huonoin mokkula. Se kun ei tunne tätä uutta 900 MHz verkkoa. Tällä alueella (eli hornan kuusessa) olisi tuota uuttakin verkkoa, joten uudella mokkulalla pääsisi vissiin 1 Mb/s vauhdilla tai ehkä lujempaakin. Vanha sensijaan joutuu tyytymään EDGE verkkoon, eli tuubia ei sitten kattella, jollei jaksa odottaa sataa vuotta joka videon kohdalla. Muuten nettisurffailuun tämä kelpaa silti. Junamatkalla kun menin suurempien kaupunkien ohi, koetin mokkulaa ja sieltä löytyi sitä vanhempaa verkkoa (2100 MHz), jolloin nopeus alkoi olla sitä 1 Mb/s luokkaa.
Minäpä tosin käyttelen netin kautta lähinnä wikipediaa, wolfram alphaa, foorumeita, uutissivuja, blogeja sun muuta smmoista. Tässä parin kuukauden kuluessa olen oppinut olemaan ilman moderneja videosivuja. Google mapin hitaus vähän ahdistaa, mutta kyllä ilman sitäkin pärjää.
Mistä halpa mokkula?DNA liikkeissä on sitten toisinaan asiakaspalautusmokkuloita kolmella kympillä. Kannattaa sieltä hommata uusi mokkula ettei käy samalla tavalla kuin minulle. Niin no olihan tämä tosi halpa, joten kaippa se oli hinta-laatusuhteeltaan ihan sopiva.
NopeusMokkulan 3G yhteyden nopeus on minulla ollut parhaimmillaan hyvissä olosuhteissa jotain 1 Mb/s luokkaa. Ping on ollut aina surkean huono, joten nettipelejä ei missään nimessä voi suositella mokkulan käyttäjälle. Laggerit ounataan.
Näistä yhteyksistä tulikin mieleen, että jos ottaisin kotikäyttöön mokkulayhteyden, niin tuskin maksaisin enempää kuin sen 10 €/kk. Lisäraha ei kasvata nopeutta kovinkaan paljoa kun ottaa huomioon että suurempi nopeus on mahdollista vain tietyissä paikoissa. Toisaalta, jos asut pk-seudulla ja tiedät kaipaavasi tuubia koko ajan, eikä raha ole este, voisi nopeampaakin harkita. Muualla suomessa suurista nopeuksista maksamisen mielekkyys vaihtelee suuresti. Ikävää on maksaa 20 €/kk ja päästä silti vain EDGE nopeuteen.
Onko siinä langaton?Tuosta langattomuuden käsitteestä tuli hauska juttu vastaan kun kaveri kysyi onko kännykässäni "wireless" tai "langaton" Vastasin että on. Itseasiassa puhelimessani on harvinaisen monta erilaista langattoman kommunikaation muotoa. on IRDA, bluetooth, WLAN, GPRS, GSM puhelin ja vaikka mitä. Oikein ilkeästi kuin saivarrellaan, niin onhan "langaton" ollut puhelimissa jo vaikka kuinka kauan. Yhdellä kaverilla oli vielä semmosiet muinaiset IRDA yhteydellä toimivat chat näppikset. Se oli semmoinen kännykän kokoinen qwerty-näppis ja pikkuinen näyttö. Sillä sai IRDA tekstiviestin menemään parhaimmillaan parinkymmenen metirn päähän, kunhan laitteet olivat kasvotusten vastakkain. Se oli langatonta se. Oi vitsi, tällä "langaton" sanan tahallisella väärinymmärryksellä voisi kiusata ihmisiä vaikka kuinka paljon.
Varmaan kohta voisi myydä kovalla rahalla muinaisen 16 MB muistikortin jollekin tietämättömälle. Semmoinen taisi tulla ensimmäisen digikamerani mukana joskus milleniumin jälkeen. Pitääpä katsoa onko se vielä jossain kaapin pohjalla.