Varmaan jokainen on jo törmännyt aiheeseen:
http://www.digitoday.fi/tietoturva/2009/01/17/conficker-mato-leviaa-erittain-nopeasti-jo-8-miljoonassa-koneessa/20091375/66?rss=6Itse Ubuntu- ja Zenwalk-käyttäjänä seuraan mielenkiinnolla sivusta, mitä tapahtuu. Toisaalta Windowskin on helppo suojata palomuurilla.
Ajattelin kuitenkin aloittaa keskustelun (ei sotaa) aiheesta, miksi Windows on alttiimpi viruksille? Itse lähden siitä seikasta, että tietoturva-aukkoja on kaikissa ohjelmistoissa. Ihminen niitä loppujen lopuksi koodaa riippumatta siitä, missä on töissä.
Mielestäni olennainen ero on levinneisyydessä, _avoimien_ aukkojen määrässä sekä käyttöjärjestelmän toimintatavassa. Windowsin perisynti on toimia aina järjestelmänvalvojan oikeuksilla ja käynnistää tiettyjä toimintoja käyttäjältä salassa. Esimerkkinä on raivostuttava autoplay-ominaisuus muistitikuilla ja rompuilla. Tämä suorastaan houkuttelee tekemään itsestään käynnistyviä viruksia. Windowsissa myös on iso läjä palveluita aina päällä riippumatta siitä, tarvitaanko niitä vai ei. Lisäksi Windows on joiltain osin huonosti dokumentoitu, joten kaikkia palveluita ei yksinkertaisesti uskalleta sammuttaa. Lisäksi helppokäyttöisenä (no jaa...) helposti unohtuu se tosiasia, että myös tätä järjestelmää tarvitsee säätää.
LInuxissa on usein myös yhtä paljon pahoja aukkoja. Kuitenkin avoimet aukot paikataan aika nopeasti. Lisäksi Linuxit on yleensä säädetty erikseen toimimaan käyttötarkoituksensa mukaan, joten työasemassa ei todellakaan pyöri mitään ylimääräisiä palvelinprosesseja, jolloin todellisuudessa hyödynnettävien tietoturva-aukkojenkin määrä vähenee.
Oman vaikutuksensa tuo myös se, että Windows on vihattu. Kun se on yleisin käyttöjärjestelmä, niin sitä vastaan kannattaa hyökätä. Yksin tämä ei selitä tätä huimaa eroa, koska palvelimista Linuxeja löytyy nykyään huomattavan paljon, joten eron täytyy olla myös näissä mainitsemissani asioissa.
Mitä mieltä muu foorumin väki on tästä asiasta? Yritetään välttää sotimista ja herättää ihan asiallista keskustelua ja miettiä myös sitä, miten Windowsia voisi saada paremmaksi.