Eli voit kokeilla Ubuntua ns. live-käytössä, eli boottaamalla rompulta voit kokeilla Ubuntua ilman muutoksia kiintolevyllesi. Rompulta käyttö on tietysti hidasta ja rajoittunutta. Samalla tule havainneeksi koneesi perusyhteensopivuuden Ubuntun kanssa. Jos tulos tyydyttää voit asentaa Ubuntun Windowsin rinnalle (ns. Dual-Boot). Pääsääntöisesti Ubuntuun ei tarvitse ladata erillisia ajureita, vaan linux-käyttöjärjestelmäydin hoitaa laitteistotunnistuksen ja ajurien käyttöönoton sen perusteella. Tulostimen joutuu määrittämään, vaan sekin tunnistuu yleensä oikein ja ehdottaa oikeita ajureita käyttöön. Lenovon omistajat voivat kertoa yksityiskohtaisempaa tietoa kokemuksistaan.
Jos asennukseen päädyt, ota kuitenkin ensin varmuuskopiot kaikesta tarpeellisesta datasta ennenkuin aloitat. Kehoitan sinua myös ennen asennusta perehtymään erityisesti osiointiin, ettet sotke tarpeettomasti systeemiäsi.
Pääsääntönä linux-käytössä on, että ohjelmia/ajureita ei latailla sieltä täältä, vaan ne asennetaan jakeluversion pakettienhallintaohjelmalla pakettivarastoista.
Suosittelen lukemaan dokumentin Ubuntu tutuksi
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi niin saat laajemman käsityksen Ubuntun mahdollisuuksista ja toimintakäytännöistä.
Ubuntun Open Office osaa lukea ja tallettaa useassa MSOffice-muodossa tiedostoja. Vakiona tuleva OpenOfficen versio 2.4. ei kuitenkaan osaa vielä MSOffice2007:n tiedostoformaatteja, niitä varten täytyy ladata erikseen OpenOffice3, joka osa kyseisetkin formaatit. OpenOffice3 Ubuntussa ei vielä sisällä suomen kielen oikolukua, 2.4. sisältää, molemmat voivat olla asennettuina yhtä aikaa. Ellei tekstiä, taulukkoa yms. dokumenttia ole tarkoitus jälkikäsitellä koululla tallennukseen / tehtävän palautukseen voi käyttää PDF-formaattia, jonka OpenOffice osaa tehdä.
Jos termit ovat outoja, surffaile lisäksi sivustolla
www.linux.fi jossa on tosi paljon tietoa linuxista yleisesti
Ystävällisin terveisin
Jallu59
PS: Jos nurkissa pyörii joku vanha käytöstä poistettu tietokone, jossa on vähintään 256Megatavua keskusmuistia(384MB suositeltavaa), voit sillä harjoitella Ubuntun asennusta, jos kokeilu aktiivikoneen kanssa hirvittää. Vanhoilla koneilla nopeus on tietysti suhteellista, mutta esim vanhat XP-koneet saavat aivan uutta puhtia, kun niihin vaihtaa linuxin. W98-koneetkin saavat vielä uuden elämän, jos muistia on tarpeeksi.