Totta kai tämä on syytä osittain ottaa kilpailijoiden välisenä nokitteluna ja jopa FUDina, mutta toisaalta on tuossa taustalla todellinen pointtikin. Canonicalin rahoituksella ei minun tietääkseni toistaiseksi ole tehty mitään kovin merkittäviä vaikkapa työpöytä-Linux-ohjelmistoja, paitsi lähinnä nuo netbook-softat. Vastaavasti esimerkiksi Red Hatilta ja Novellilta on tullut esimerkiksi NetworkManager, PulseAudio, PolicyKit, Compiz, system-config-printer sekä merkittäviä kernel-, Gnome-, X- ja virtualisointikontribuutioita. Ubuntusta sinänsä sai alkunsa Upstart, joka nyt on monessa muussakin distrossa, mutta tietääkseni sekin oli jonkun Canonicalin työntekijän vapaa-ajan projekti.
Toisaalta Ubuntu-yhteisössä on paljon hyvää ja distron viimeistelyssä on onnistuttu hyvin, joten siitä on tullut yllättävänkin nopeasti todella suosittu. Tämä varmaan on yksi syy siihen, että muut Linux-jakelijat ovat vähän ihmeissään ja "vihaisiakin".
Välillä tuntuu, että Canonicalia ei yleinen open source -yhteisö niin kiinnostakaan. Kuten Greg K-H:kin oli jossain maininnut, Ubuntussa on melko paljon kokeellisia tai beta-ajureita mukana, siinä olisi Canonicalille hyvä paikka tehdä lisää kernelikehitystä, kun korjailisi niitä upstreamiin sopiviksi, mutta näin ei ole ainakaan vielä oikein tapahtunut.
Joku kirjoitti edellä lokalisoinnista, sinänsä kiitos Ubuntun suomentajatiimille, mutta tämä on juuri yksi minun lempiaiheistani, kun puhutaan siitä, mitä vikaa Canonicalin toiminnassa on. Launchpad-käännöksethän eivät edelleenkään mene fiksusti upstreamiin, vaan jäävät pelkästään Ubuntuun (ellei nyt sitten joku ota asiakseen viedä niitä upstreamiin).