Haikein mielin jätin hyvästit vanhalle hyvälle kaverille UNR 9.04 Jauntylle. Oli se vaan uskollinen palvelija.
Asensin tilalle Ubuntu 10.04 desktopin, en siis netbook edition mallia. Sd-kortilta asensin ja sain kaiken menemään kerralla kuntoon. Päivitin heti ekana koko roskan 42 pakettia, johon meni aikaa enemmän kuin asennukseen. Firefoxin profiilin laitoin tikulta ja samoin Evolutionin. Se oikein hämmästytti kun se kävi niin kätevästi kaikkine osoitekirjoineen. Osioinnin tein tavalliseen tapaan: Juurelle koko 4 Gt.n nopeamman levyn. Tapojeni vastaisesti tein pienen 200 Mt.n swapin isommalle 16 Gt.n ssd.lle ja loput /home osiolle. Pöhötystauti tulikin heti ja juuriosion vapaata tilaa oli vain 300 Mt.Tilan vapauttamiseksi poistelin suuren joukon aivan tarpeettomia ohjelmia, vanhat kernelit tykötarpeineen (päivitys toi uudet), sekä Ubuntu docs tiedoston, jota kyllä ihmettelin, kun sen koko oli 270 Mt ja se vapautti tilaa vain parikymmentä. Missähän osiossa se oli? No... lopulta vapaata tilaa oli 1 Gt.
Rustasin mielestäni hyvän työpöydän tekemällä yhden ohjauspanelin yläreunaan. Otin teeman Seesteinen, poiskytkin visuaaliset tehosteet, ja muokkasin sopivat värit, ja sijoitin oikeaan reunaan ilmoitusasiat: wlan, bluetooth, patteri, ääni, tehomittari, kello ilman päivämäärää, sääsovelma, cap-lock ilmaisin. Vasempaan reunaan laitoin käskyasiat: punaisen sammutusnapin, näytä työpöytä, gnomen päävalikkonappi (se jossa ei ole kirjoitusta perässä), työtilanvaihdin kahdella tilalla, muistilappu (ei tomboy, vaan se pienempi). keskelle jäi täten mukavasti tilaa ikkunaluettelolle, johon ikkunakuvakkeet limittyvät kuin päreet.
Pikanappeihin vielä asettelin: päätteen, kotikansiot, foxin, evolutionin, ja tein vielä lämpötilan mittaamista varten pikanappiviritelmän.
Systeemi pelaa nyt parin päivän ajokokemuksella ihan vakaasti. Mitään häikkää ei vielä ole ollut. Bootti kestää sekuntikellolla mitattuna, virtanapin painalluksesta kaikkine tunnussanan syöttöineen työpöydän aukeamiseen 48 sekuntia. Sammutus vai muutaman sekunnin.
Uuden asennuksen, ei siis päivitystä, tein osittain siksi, kun halusin uuden ext4 tiedostojärjestelmän, jota ymmärtääkseni tämä ssd osaa hyvin hyödyntää nopeudekseen, osittain siksi kun monilla on ollut vaikeuksia juuri päivityksen kanssa. Se tosin saattaa olla vain luulo. Sekin vaikutti asiaan kun halusin juuri desktopin enkä netbookia.
Joillakin oli vaikeuksia lämpöjen kurissapitämiseksi. Siksi sitä seurailin (ja sen pikanäppäimenkin sille tein) ja totesin, että n. 63 asteen kohdalla tuuletin menee täysille ja hiljenee taas hetken päästä n. 58 asteen kohdalla, jossa pysyy pitkään ellei ole jotain raskasta ohjelmaa. Ja tämä verkkokäytöllä. Akkukäytöllä 63 astetta tulee vastaan hyvin harvoin.
Akku on myös ollut tarkassa seurannassa. Tein asennuksen tahallani akun puolivarauksen kohdalla. Silti se vaan jatkoi varautumista täyteen asti. Annoin sen purkautua tyhjäksi (valmiustilaan asettumiseen asti) ja siitä taas lataus täyteen. Ei tullut mitään ongelmaa: kapasitteettia on jäljellä 97,2 % niin kuin ennekin tai ehkä enemmän kuin ennen. Ilmeisen mittausepätarkkuuden takia akun varauskin on 6460 mAh, siis suurempi kuin entinen 6333 mAh. Lucidin akunlatauslogiikka, jota olen itsekin täällä kritisoinut, osoittaa näin olevansa ainakin päällisin puolin kunnossa. Lieneekö joku päivitys puuttunut asiaan?
Kokeilin myös muita jakeluita vaihtoehtoina. Vakavimmin harkitsin Xubuntua. Myös ajelin sd-kortilta JoliCloudia, joka näyttäisi olevan erinomainen vaihtoehto niille sosiaalisesti aktiivisille ihmisille, jotka eivät halua tehdä Linuxista harrastusta, vaan käyttää konettaan siihen mihin se on tarkoitettu, JoliCloudin tapauksessa arvatenkin yhteydenpitoon. Siinä on myös ilahduttavan helppo asennus verkon yli. Zenwalk oli vähällä viedä mennessään omalla poikkeuksellisuudellaan. Siinä on jakelu, jossa on luonnetta.
Kyllä Lucid on kuitenkin sen verran tutuksi jo tullut, että tällä linjalla nyt toistaiseksi jatketaan.