Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: Tha-Fox - 17.09.08 - klo:22.21

Otsikko: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 17.09.08 - klo:22.21
Tein oman ketjun tälle laitteelle. Yleistä EEE-keskustelua löytyy tästä ketjusta (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=13844.0).

Nyt on päivä yritetty saada 901 boottaamaan usb-tikulta, mutta ei vaan onnistu  :'( Olen seurannut näitä ohjeita (https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick). Unetbootin-ohjelmalla loin tikun useamman kerran ja BIOSista laitoin Kingstonin tikun ekaksi. Xandros kuitenkin käynnistyy joka kerta. Kokeilin myös niin, että pistin live-levyn sisään ja sieltä laitoin Gpartedilla "boot-lipun" usb-tikulle päälle, mutta eipä sekään auttanut.

Kokeilin myös Live USB:ta (https://launchpad.net/liveusb). Tässä tuli kuitenkin käytännön ongelma. Buuttasin live-levyltä, asensin tuon paketin ja laitoin tikun valmistumaan. Odottelin pari tuntia, mutta vieläkään ei ole juurikaan edennyt. Pistään siis koneen umpeen ja kokeilen huomenna uudelleen paremmalla ajalla. Pitäisikö tuon normaalisti kestää useamman tunnin?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: BeerW0lf - 18.09.08 - klo:03.01
BIOSista laitoin Kingstonin tikun ekaksi. Xandros kuitenkin käynnistyy joka kerta.

Eli tikku on listassa ensimmäisenä "Boot devices"-valikossa, mutta laitoitko myös "hard disk options" valikosta tikun primary diskiksi? Itselläni 901 suostui vasta tämän jäkeen boottaamaan tikulta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 18.09.08 - klo:08.33
Täytyykin tutkia tuota. Huomasin kyllä valikon ja siinä oli kaksi ssd-levyä ykkösenä ja kakkosena. Vaihdan tuon ja testaan illalla. Kiitos vinkistä!

Paljon parjattu Xandros on jaksanut viihdyttää ihan hyvin yhden illan ajan. Käyttöliittymä oli todellakin selkeä ja intuitiivinen. Ensimmäinen ärsyttävyys, joka siitä löytyi, oli sammutus. Jos ensin painan alakulmasta sammutusnappia ja sen jälkeen valitsen avautuvasta valikosta vielä sammutusnapin, niin onko sen jälkeen vielä välttämätöntä kysyä varmistus, että haluanko nyt varmasti sammuttaa sen koneen?

Ubuntuhan siihen on saatava, jotta pystyy vähän erikoisempiakin ratkaisuja tekemään tuohon ja uskon, että ainakin etäkäytön luominen tuohon on helpompaa Ubuntulla kuin Xandrosilla. Bootti oli ihanan nopea Xandrosilla ja luulen, että sitä tulee vielä ikävä. Uudelleenkäynnistyksessä oli hankala saada selville, milloin pitää f2:sta painaa, kun ei oikein ottanut selvää, milloin sammumispiste on ohitettu. Menee kai hiljaisen käyntiäänen piikkiin tuo.

Toimiiko muuten Ubuntulla + adammin kernelillä nuo profiilit eli auto high performancet jne.? Huomasin, että jos läppäriä piti sylissä ja tuo em. profiili oli päällä, kone lämpesi jonkin verran pohjasta. Niin, että sen ihan tunsi farkkujen läpi. Pitänee tarkistaa vielä asentoa, että tukinko vahingossa ilmareikiä. Tuulettimien vonkumista ei ainakaan missään vaiheessa kuulunut. Tosin vieressä puhkui Acer, joka saattoi peittää äänet alleen  ;)

Näppistä en ole suuremmin ennättänyt testaamaan, mutta paremmalle puoliskolle tuntui kelpaavan, eikä viiden minuutin harjoittelun jälkeen enää typoja tullut. Web-kameraa en ole aiemmin omistanut, mutta mielestäni kuva oli riittävän terävä ja "perusmesekameroita" parempi.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nore - 18.09.08 - klo:09.56
Lainaus
Ensimmäinen ärsyttävyys, joka siitä löytyi, oli sammutus. Jos ensin painan alakulmasta sammutusnappia ja sen jälkeen valitsen avautuvasta valikosta vielä sammutusnapin, niin onko sen jälkeen vielä välttämätöntä kysyä varmistus, että haluanko nyt varmasti sammuttaa sen koneen?

http://wiki.eeeuser.com/howto:fastshutdown (http://wiki.eeeuser.com/howto:fastshutdown)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: _Pete_ - 18.09.08 - klo:10.05
<SNIP>
Nyt on päivä yritetty saada 901 boottaamaan usb-tikulta, mutta ei vaan onnistu 
<SNIP>

Mistä hommasit pelin ja paljonko kustansi ?

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 18.09.08 - klo:11.04
LapStoresta (http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=12010) hankin, postikuluineen taisi tulla 419€. Postiennakko oli maksutapana mielestäni hieman outo, mutta samapa tuo. Päivässä tuli liikkeestä tänne, joten ei valittamista. Valkoinen malli, joten en tiedä, olisiko mustaa pitänyt odotella kauemmin. Omani ennakkotilasin jo joskus elokuun alulla.

Pitäisi muuten varmaankin testata sitä advanced modeakin ennen Ubuntun asennusta, jotta tulee kerrankin KDE:täkin käytettyä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 18.09.08 - klo:13.33
Ensimmäinen ärsyttävyys, joka siitä löytyi, oli sammutus. Jos ensin painan alakulmasta sammutusnappia ja sen jälkeen valitsen avautuvasta valikosta vielä sammutusnapin, niin onko sen jälkeen vielä välttämätöntä kysyä varmistus, että haluanko nyt varmasti sammuttaa sen koneen?
Ja sama neuvo täällä kuin Muropaketin foorumillakin. Konetta ei tarvi sammutella kuin yöunille. Xandrosissa koneen pitäisi kestää standby-tilassa kuljettelua, eikä vie pahemin virtaakaan. Kansi vain kiinni ja menoksi. Tosin Ubuntu-asennuksen jälkeen on syytä tarkistella miten standby-tila toimii.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: cumppari - 18.09.08 - klo:16.10
Kertokkies kokeneemmat, toimiiko 901.ssä ubuntu niinkuin pitäisi? pitääkö säätää asennuksen jälkeen paljonkin konsolilla ja asennella korjauksia ja ajureita yms ? Langaton netti? Bluetooth? Pikanapit? Virransäästötila?

Koitin edelliseen läppäriin ubuntua, mutta karvas pettymys tuli kun en saanut langatonta nettiä millään toimimaan kunnolla(yhdisti siihen oman tahdon mukaan), ja kone sammuili miten sattuu(fujitsu amilon / sempron) Tai sitten en vaan osaa? Kun ubuntu toimi, niin se toimi hyvin, vaan kun ei toiminut niin konsoliin näpyttelyä vaan kehiin. Onko sen konsolin opettelusta muuten mitään hyvää ohjetta?

Niin siksi mietinkin että kannattaako tuo ubuntu-eee laittaa tuohon. Eläkääkä sanoko vain että "joo tottakai xandros on huono" vaan perustelkaa, olis kiva tietää mikä OS olis parhain tuolle, kun xandrosiin en oikeen osaa laittaa edes työpöytätilaa päälle tai asentaa uusia ohjelmia kuten bittorrent yms.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Melmacian - 18.09.08 - klo:19.47
Kertokkies kokeneemmat, toimiiko 901.ssä ubuntu niinkuin pitäisi? pitääkö säätää asennuksen jälkeen paljonkin konsolilla ja asennella korjauksia ja ajureita yms ? Langaton netti? Bluetooth? Pikanapit? Virransäästötila?
Aika paljon pitää säätää, mutta kaiken saa kyllä toimimaan. Hyviä ohjeitakin löytyy paljon.

Postisetä toi tänään mustan 901:n ^^
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: amuse - 18.09.08 - klo:21.35
Itselläni on nyt viikon ollut 901 Ubuntulla. Vaikka en kokenut konsolin naputtelija olekkaan, niin ei mitään ongelmia ole ollut. Eli 8.04.1 muistitikulta sisään ja array.org (http://www.array.org/ubuntu/):sta uusi kerneli sisään, ja lähes kaikki toimii. Pientä virittelyä vaatii saada kaikki pikanapit (mm. äänen voimakkuus) toimimaan, mutta array.orgista löytyy hyvät ohjeet.

eeeUser-foorumilla on eräs käyttäjä koodaillut vielä näppärän oloista apuohjelmaa eee:lle, mutta en ole sitä vielä asentanut, vaan olen odotellut lopullista versiota (http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=43975).

En osaa verrata Xandrosta ja Ubuntua keskenään, sillä en ole ensimmäistä koskaan käyttänyt. Oma koneeni tuli XP:llä, joka lähti kiitämään heti 15min ihmetelyn jälkeen...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 18.09.08 - klo:22.05
hyviä säätö ohjeita:
http://wiki.eeeuser.com/getting_ubuntu_8.04_to_work_perfectly
ja napit toimintaan skripti
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=39341

toimii hienosti, vielä kun saisi scrollauksen tohon hiiiri levyyn ja pieni mutta ärsyttävä piirre, firefoxisssa mustatun tekstin pasteus johonkin ei toimi "keskinapilla" (vasen ja oikea yhtäåaikaa pohjassa) :o
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: amuse - 18.09.08 - klo:22.50
vielä kun saisi scrollauksen tohon hiiiri levyyn

Itse tykkään tuosta vakiosta kahden sormen scrollista, mutta jos haluat oikean laidan scrollauksen, niin se onnistuu synaptecin ajureilla.

lisää  /etc/X11/xorg.conf rivi
Koodia: [Valitse]
Option          "SHMConfig"             "true"
ja /etc/modprobe.d/options
Koodia: [Valitse]
options psmouse elantech=1
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 18.09.08 - klo:23.09
kiitti!
eipä tullu  mieleen että se kakssormea tarkotti tollai  :D
tälleehän on oikeestaa parempi, ei tuu vahinkoskrollauksia...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 19.09.08 - klo:09.09
Nyt yksi tosi kalkkis tilas saman masiinan. Pitäisi löytää lahja 9-vuotiaalle tytölle ja sen kaksi isosiskoa sai läppärit äidiltä, joten ...
Ne kaksi läppäriä oli Vistalla, mutta tämän taidan tulevaqisuutta ajatellen virittää parhaaksi linuxiksi, kiva jos autatte 8)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 19.09.08 - klo:12.42
Hyvinhän tuo Ubuntu asentui, kun tein BeerW0lfin neuvon mukaan. Adammin kernelin otin toiselle tikulle valmiiksi ja asensin siitä ne pari pakettia. Tänään olisi tarkoitus koettaa säätää pikanapit toimimaan. Tuo elmuraton scripti (http://www.informatik.uni-bremen.de/~elmurato/901/Ubuntu_ACPI_scripts-EeePC_901_1000.tar.gz) on käsittääkseni toiminut oikein hyvin tuohon ongelmaan.

Tuo scrollaus kahdella sormella on erittäin hyvä mielestäni, juurikin vahinkoscrollausten vähentämiseksi. Ennätin jo itkeä, kun ei ollut page up ja -down nappeja näppiksessä, mutta tuolla scrollillahan menee ainakin yhtä näppärästi. Zoomausta pitäisi harjoitella. Onko joku saanut muita "liikkeitä" toimimaan? XP-versiossahan on ainakin nuo kuvan pyörittämiset ja ohjelman vaihdot (alt + tab).

Ongelma: Asensin Firefoxiin AdBlockin ja se räväytti ikkunan, jossa voi tilata estolistan. Ongelma on, ettei se mahdu pystysuunnassa ruudulle, enkä pysty raahaamaan ikkunaa alt-näppäimellä ruudun yläreunaa ylemmäs. Niinpä jää ok-nappi painamatta ja pitää vain sulkea se rastista. Saako noita ikkunoita jotenkin raahattua yläreunasta "ruudun yli"?

Asensin Ubuntun näiden ohjeiden (http://seanreiser.com/node/2653) mukaan. Jätin kuitenkin swapin pois, koska arvelin sen vähentävän levylle kirjoitusta ja jätin muodoksi ext2 osioille. Vielä pitäisi siirtää nuo logit kirjoittumaan keskusmuistiin ja pitää toivoa, ettei tule ongelmia, jottei tarvitse logeja lueskella  ;)

Sellaista tuli vielä mieleen, että lepotilaa on ilmeisesti syytä välttää, koska sehän kuluttaa kovalevyä, vai?

Edit: Löytyi tällainen tarina, jonka mukaan SSD:n kestosta ei tarvitsisi suuremmin huolehtia: http://www.storagesearch.com/ssdmyths-endurance.html
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 19.09.08 - klo:17.35
Lainaus
Sellaista tuli vielä mieleen, että lepotilaa on ilmeisesti syytä välttää, koska sehän kuluttaa kovalevyä, vai?

Lepotila (hibernate) tallentaa muistin tilan swappiin, joten sehän ei ole lainkaan käytettävissä, jos swap puuttuu. Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin toimiiko keskeytystila (suspend) Adammin kernelillä 100% luotettavasti.

Lainaus
Jätin kuitenkin swapin pois, koska arvelin sen vähentävän levylle kirjoitusta ja jätin muodoksi ext2 osioille.

Varmaan ihan järkevää poistaa swappi normaalikäytöstä. Toisaalta swap-asiaa ei ole syytä ajatella joko-tai-ratkaisuna. Swappia voi tehdä tarvittavan osion / tiedoston sopivalle massamuistille myöhemminkin ja muistia kuluttavien tehtävien vaatiessa voi ottaa sen käyttöön swapon-komennolla.
Lainaus
Saako noita ikkunoita jotenkin raahattua yläreunasta "ruudun yli"?
Riippuu ikkunamanagerista ja sen asetuksista. Käytätkö nyt Compizia vai Metacityä?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: jake - 19.09.08 - klo:18.13
Saa raahattua. Pidä altt-nappula alhaalla ja ota hiirellä kines mistä kohtaa ikkunaa lystät ja kuleta haluamaasi paikkaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: jake - 19.09.08 - klo:18.20
Nyt yksi tosi kalkkis tilas saman masiinan. Pitäisi löytää lahja 9-vuotiaalle tytölle ja sen kaksi isosiskoa sai läppärit äidiltä, joten ...
Ne kaksi läppäriä oli Vistalla, mutta tämän taidan tulevaqisuutta ajatellen virittää parhaaksi linuxiksi, kiva jos autatte 8)

Pitääkö se käyttis vaihtaa? ja jos, niin miksi? PS ai juu, se olikin wintöötti - Vaihda vaan mihin tahansa linuxiin !!!
Mutt see Xandros kun vaikuttaa varsin mukavalta. Ja onkin jopa käyttäjäläheisempi kuin Ubuntut ja muut linuxit.
Lisäksi sen langaton verkko, bluetooth (hiiri), usb, ym toimii heti ja se on varsin nopee...
Käynnistyy muutamassa sekunnissa
Mukana oleva kamera toimii heti Skypessä, ym
Minen ainakaan vaihda. Kiva tutustua erilaiseen ajatteluun perustuvaan käyttikseen (tai oikeastaan käyttöliittymään) ja laitteeseen ohjelmineen :)

Siinä on jokunen ihan pienille lapsille tarkoitettu pelikin mukana, jne.
Oma tuntumani on vasta puolen tunnin mittainen, kun oma lapseni halus myös tutustua siihen ja kehui kohta kivaksi ja nopeemaksi kuin perheen kaksi muuta kannettavaa (Acer ja IBM) Hän haluu ostaa samanlaisen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 19.09.08 - klo:18.33
Saa raahattua. Pidä altt-nappula alhaalla ja ota hiirellä kines mistä kohtaa ikkunaa lystät ja kuleta haluamaasi paikkaan.

Kuten sanottu riippuu ikkunamanagerista. Esimerkiksi Compizin oletusasetuksilla ikkuna tökkää ruudun ylälaidassa olevaan paneeliin. Mutta varmasti jotain vipua vääntämällä saa tuon tökkäämisen pois.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 19.09.08 - klo:19.24
Mielenkiintoinen tilanne tuon ikkunan reunan suhteen. Compiz on päällä. Heti asennuksen jälkeen oletustehosteilla ei antanut raahata yli. Laitoin äsken ne mukautetut tai mikä alimpana olikin. Sen jälkeen olen saanut menemään välillä reunan yli, välillä ei. Ja olen altilla ottanut kiinni milloin mistäkin kohtaa. Pitääpä koettaa etsiä sopiva täppä jostain. Nyt on kuitenkin täysin toimiva, pikanäppäimet sun muut toimii!

Edit: Nyt on metacity käytössä ja karkit otin pois. Ikkunat liikkuvat reunan yli, mutta vielä ajattelin kokeilla compizilla saada tuon toimimaan. Football Manager 2008 asentui kauniisti, mutta ei osaa käyttää koko näyttöä vaakasuunnassa, joten ahdasta on valikoiden suhteen.

Mites tuo vasemmanlaitimmainen pikanäppäin, tuo metallisella pohjalla oleva siis? Onko se tarkoitettu vain näytön pimentämiseen vai käyttääkö se tuota vga-porttia kuten fn+f5?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: lovejoy - 21.09.08 - klo:14.45
Sanokaas joku mitä tässä nyt pitäs tehdä kun kone ei näytä sitä Asus-logoa käynnistäessä? Tämän takia ei pääse biosiin vaikka kuinka paljon f2 painelee.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 21.09.08 - klo:15.23
BIOSista saisi ne "quick bootit" pois, mutta ei taida paljon auttaa  ;) Kokeile vaikka niin, että alat hakkaamaan f2:ta jo ennen virtanäppäimen painamista, niin et ainakaan myöhästy. Tai anna käynnistyä ja valitse käyttiksestä "käynnistä uudelleen" ja hakkaa taas f2:ta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Melmacian - 22.09.08 - klo:17.04
Sanokaas joku mitä tässä nyt pitäs tehdä kun kone ei näytä sitä Asus-logoa käynnistäessä? Tämän takia ei pääse biosiin vaikka kuinka paljon f2 painelee.
Siinä on joku Asusin/Xandrosin pikabootti päällä. Siitä pääsee pois väliaikaisesti sammuttamalla kone väkisin. Eli paina Xandrosissa virtanappi pohjaan niin pitkäksi aikaa, että kone sammuu. Sitten pitäisi tulla bios-valinta käynnistäessä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tura - 22.09.08 - klo:20.58
Myös täällä vihdoinkin Asus eee hirmu pitkän odotuksen jälkeen. Aikaisemmin mulla ei ole sylikonetta ollutkaan, enkä tämän kummoisempaa katsonut tarvitsevani. Unix-pohjaisuus, kestävyys ja akun pitkä käyttöaika sekä veskaan mahtuva koko oli seikkoja, joitten perusteella tiesin jo ajat sitte et tollanen sen olis oltava. Järkevää olis kai ollut odottaa vielä hintojen kohtuullistumista, mutta kun nyt tuntu olevan tarvetta tälle niin menköön...

Konetta kaupassa tutkailtuani suunnittelin, että vaihtasin tähän Ubuntun tai jonkun, mutta kun kaikki koodekit ja muut on kohillaan niin kannattaako tässä nyt alkaa sitten sohlaamaan näillä taidoilla. Ihan parasta on tää käytettävyys, sen kun vaan nappaa joka paikkaan mukaan. Näppäimistöönkin tottuu...

Virransäästötila on sitten ihan ufo eikä sitä voi säätää mistään. Tarkoitan kun läppään läpän kiinni, sammuu musat ja kaikki, ja koneen palautuminen kestää kauan ja joskus tila menee heti uudelleen päälle... Kone tuntuu myös vähän hitaanlaiselta kaikessa. Kaatuileekin aika paljon. Teenköhän mä jotain väärin.

Mutta sitten mulla on oikea ongelmakin. Bluetooth lopetti. Se tuossa toimikin ja pariutui mun nokialaisen kanssa mut nyt kuvake näyttää punasta ruksia ja laitteen haku antaa joka kerta viestin "For some reason, please restart AzureBT again" vai mitähän se oli. Vianmääritystyökalu jumitti eka BT-skannauksessa koko koneen, toisella kertaa ei löytänyt mitään.

ed. kirjoitusvirheitä...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 22.09.08 - klo:20.59
Sainkin LapStoresta valmiiksi linuxilla. On vielä paketissa, lueskelen ensin ohjeita. Xandros on minulle joskus tullut Linux Magazinen DVD:ltä, toimi hyvin, mutta jostain syystä hylkäsin sen jakelun. Sillä oli selväpiirteinen pakettilähde, mutta jotain jäi puuttumaan.

Pitäisi saada tähän langaton nettiyhteys kun menen Porvoon saaristoon. Toimiiko tässä esim. DNA:n mokkula? Siis linuxissakin? Joku muu kuten Elisan?

Olen nykyään "puolivallaton leskimies" kuten eräs presidenttiehdokas, joten tarvitsen seuraa (=Internetin) :-*
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ripa - 22.09.08 - klo:23.47
901:n hitaus
Suorittimen teho on säädettävissä

Suorittimen tehoa voi säätää kolmannesta funktiopainikkeesta
(näppäimistön yläpuolella kolmas nappi vasemmalta)

tai

näytön alareunasta oikealla on "nopeusmittari" tai "paristo" hiiri kuvakkeen päälle ja kakkosnappia.
Suurempi nopeus (teho) = suurempi virrankulutus, eli lyhyempi akun kesto
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ripa - 23.09.08 - klo:00.10
EeePc 901 ja langaton hiiri

Perinteinen langaton hiiri toimii mainiosti, mutta se vaati että koneen USB-porttiin kytketään tikku (receiver)
jolloin koneesta törröttää ikävästi ulkonevia osia.

901 ssä toimii myös Bluetooth hiiri (ainakin Logitech V470) jolloin mitään tikkua ei tarvitse kytkä törröttämään koneen kylkeen.
Jotta hiiri toimii pitäää koneesta tietenkin olla Bluetooth kytkettynä päälle ja "parittaa" hiiri ja kone.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tura - 23.09.08 - klo:18.18
Joo kiitos. Olisin toivottavasti tajunnut tuon joskus... Bluetoothkin sitten tänään yllättäen ilmestyi käynnistettäessä niin kuin ei mitään (siis uudelleenkäynnistelin kyllä ja ongelma kesti myös useamman käynnistyksen ajan muutoinkin). Elämä on taas ihanaa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 23.09.08 - klo:21.06
Kukaan saanut lämpötiloja näkyviin? Yritän conkyyn saada näkyviin. Ilmeisesti gentoossa saisi gkrellmillä näkymään: http://gentoo-wiki.com/Asus_EEE_PC_901#Sensors
Itse kokeilin tuota lm_sensorsia, joka ilmoitti, ettei löydä sensoreita, kuten linkissäkin sanotaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: ceoran - 23.09.08 - klo:21.33
Itsellä "Boot Device Priority" kohdassa näkyy oma Kingstonin 4gb muistitikku, mutta pelkästään tällä en saa tikulta buuttaamaan. "Hard Disk Drives" kohdassa ei näy usb-tikkua. Mikähän neuvoksi?  :-\

Edit: nyt näkyy, oli jotain väärin :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 23.09.08 - klo:21.42
Lainaus
Kukaan saanut lämpötiloja näkyviin?

Niin, minullahan ei ole eeepc:tä, mutta jos silti arvaisin...
Tietääkö acpi prosessorin lämpötilan. Conkyn muuttuja acpitemp...

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/temperature
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: samsunix - 24.09.08 - klo:06.12
Onko joku saanu webcamin jo toimintaan ?
Cheese aka muikku oli tuossa (acer)one linux jakelupaketissa valmiiksi asennettuna ja ihastuin kyllä heti... mitenkähän sen saisi pelaamaan nyt asuksessa ?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: ihaveeee901 - 24.09.08 - klo:10.03
Onkos joku saanut defaultti Xandrosissa bluetoothin toimimaan modeemikäytössä kännykän kanssa. Olisin perin onnellinen, jos tuo lähtisi stabiloitumaan tuosta. Ongelmahan on, että yhteys on perin epävakaa ja koko kone hyytyy, jos käyttää mobiilia bittiä useammalla yhteydellä. Ongelmasta jo kuukausi sitten näköjään ihmetelty (linkki alla) mutten löytänyt korjausta asukselta tai muualta netistä.

http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=40737
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 24.09.08 - klo:11.30
Virransäästötila on sitten ihan ufo eikä sitä voi säätää mistään. Tarkoitan kun läppään läpän kiinni, sammuu musat ja kaikki, ja koneen palautuminen kestää kauan ja joskus tila menee heti uudelleen päälle... Kone tuntuu myös vähän hitaanlaiselta kaikessa. Kaatuileekin aika paljon.
Kun koneen laittaa "lepotilaan" (sulkee kannen), sulkee se selvästi myös ainakin osan käynnissä olleista ohjelmista kuten wlan ja bluetooth. Mitä enemmän rojua ollut auki, sen kauemmin niiden sulkeminen kestää. Kun useita ohjelmia on ollut päällä, saattaa myös koneen käynnistyminen hidastua avattaessa kone uudelleen lepotilasta.

Bluetooth lopetti. Se tuossa toimikin ja pariutui mun nokialaisen kanssa mut nyt kuvake näyttää punasta ruksia ja laitteen haku antaa joka kerta viestin "For some reason, please restart AzureBT again" vai mitähän se oli. Vianmääritystyökalu jumitti eka BT-skannauksessa koko koneen, toisella kertaa ei löytänyt mitään.
Ja myöhemmin toteatkin, että bluetooth lähti taas pelittämään. Vaan näin on minullekin käynyt. Yhdellä kertaa bluetooth ei toimi, antaa tuon mainitsemasi ilmoituksen, tai ei vain löydä mitään laitteita. Muutaman tunnin jälkeen, kun kone on ollut täysin sammutettuna, bluetooth toimii taas yllättäen. Voisiko johtua koneen kuumenemisen aiheuttamista "oikosuluista"?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 24.09.08 - klo:12.05
Onkos joku saanut defaultti Xandrosissa bluetoothin toimimaan modeemikäytössä kännykän kanssa. Olisin perin onnellinen, jos tuo lähtisi stabiloitumaan tuosta. Ongelmahan on, että yhteys on perin epävakaa ja koko kone hyytyy, jos käyttää mobiilia bittiä useammalla yhteydellä. Ongelmasta jo kuukausi sitten näköjään ihmetelty (linkki alla) mutten löytänyt korjausta asukselta tai muualta netistä.

http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=40737
Olen kyllä saanut Sony Ericsson k800i puhelimen toimimaan modeemina Xandrosin helppokäyttötilassa, mutta edellyttää WLAN:in sammuttamista (WLAN OFF & BT ON). Vaan mitä tarkoitetaan "usealla yhteydellä"?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: perminna - 24.09.08 - klo:14.31
Onko joku saanu webcamin jo toimintaan ?
Cheese aka muikku oli tuossa (acer)one linux jakelupaketissa valmiiksi asennettuna ja ihastuin kyllä heti... mitenkähän sen saisi pelaamaan nyt asuksessa ?

Adammin kernelillä (http://www.array.org/ubuntu/) pitäisi 901:n web-kamera toimia kerrasta. Kernelin asennukseen USB-tikulta löytyy ohjeet kernelin sivuilta (http://www.array.org/ubuntu/setup.html). Näitä ohjeita tarvitaan vain, jos 901:n verkkoyhteyksiä ei ole säätänyt muuten kuntoon.

Kernelin asennuksen jälkeen kannattaa käydä BIOSissa tsekkaamassa, että kamera on käytössä. Ainakin 701:ssä Ubuntu-asennuksessa kamera disabloitui itsekseen. Kernelillä saa tärkeimmät komponentit kerralla kuntoon.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 24.09.08 - klo:14.53
kyllä seon oletuksena disabloituna myös 901:ssä.
eilen päivittelin 1502 bioksen niin oli kaikki disabloitu, wlan, bluetooth ja kamera.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 24.09.08 - klo:17.01
Täällä toimi adammin ensiasennuksen jälkeen kamera, vaikka BIOS ilmoitti sen olevan "disabled". Vaihdoin sen sitten myöhemmin sieltä päällekin, ettei muita häiritse  :D
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: samsunix - 24.09.08 - klo:23.31
joo lähti toi cheese toimiin kans suoraan ku kävi biosis enabloimassa sen kameran  ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: ihaveeee901 - 25.09.08 - klo:09.44
Onkos joku saanut defaultti Xandrosissa bluetoothin toimimaan modeemikäytössä kännykän kanssa. Olisin perin onnellinen, jos tuo lähtisi stabiloitumaan tuosta. Ongelmahan on, että yhteys on perin epävakaa ja koko kone hyytyy, jos käyttää mobiilia bittiä useammalla yhteydellä. Ongelmasta jo kuukausi sitten näköjään ihmetelty (linkki alla) mutten löytänyt korjausta asukselta tai muualta netistä.

http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=40737
Olen kyllä saanut Sony Ericsson k800i puhelimen toimimaan modeemina Xandrosin helppokäyttötilassa, mutta edellyttää WLAN:in sammuttamista (WLAN OFF & BT ON). Vaan mitä tarkoitetaan "usealla yhteydellä"?

Siis useaa yhteyttä tcp/ip mielessä. Käytännössä tulee vastaan, kun konffii maili-clienttiin muutaman mailitilin, webbiselaimeen kerralla 5-10 välilehteä auki, 3-5 terminaalia auki joissa ssh-yhteyksiä putkituksineen ja lopuksi starttaa pidginin. Sitten jokainen mainittu instanssi tekee jotain verkon yli niin tuntuu olevan liikaa. Eli käytännössä ihan kuorman alla kyyykkäämisestä on kyse. Bittejähän ei sinällään paljoa edes voi tuosta 384kbps liittymästä juostakaan. Ainakin kuvittelen että linkin postaus #8 on samassa tilanteessa. Eli toimii jos varovasti selaa vaan vähän webbiä, mut jos rupeaa tekemään jotain, ni koneen BT(?) tekee jotain tyhmää ja jäätää koko masiinan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 25.09.08 - klo:09.45
No niin! Tuli hankittua 901:n ja Xandros vaihtuu Ubuntuun. Ajattelin käyttää näitä ohjeita:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi

Mutta...

Lainaus
HUOM! Kun asennat Ubuntun ÄLÄ käytä journaloivaa tiedostojärjestelmää SSD:lle (ei siis ext3:a tai Reiserfs:ää tms). Tämä kuluttaa SSD enemmän, koska tiedostojärjestelmä joutuu vähän väliä kirjoittamaan levylle journalia. Lisäksi partitiointi vaiheessa on hyvä antaa osioille myös noatime optio.

Lisäksi on hyvä muistaa että SWAP -partitiota ei suositella käytettäväksi, samasta syystä kuin yllä journaloivien fs:n kanssa.

Eli ei saisi antaa ubuntun asennusohjelman automaattisesti osioida levyä? Voisiko joku vääntää mulle rautalankaohjeet miten siinä graafisesa ympäristössä osioidaan käsin oikein? Kiitos!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 25.09.08 - klo:11.05
Kaipaisin jonkinlaista yhteenvetoa. Miksi vaihtaa ihan hyvin toimiva Xandros Ubuntuun (Kubuntuun)?
 ::)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 25.09.08 - klo:11.23
Kaipaisin jonkinlaista yhteenvetoa. Miksi vaihtaa ihan hyvin toimiva Xandros Ubuntuun (Kubuntuun)?
 ::)

No jos minulta kysytään...
Xandros on ensisilmäyksellä liian yksinkertainen. Mielestäni se sopii erittäin hyvin ihan Pertti Peruskäyttäjälle. Minunkaltaiselle virittäjälle se ei sovi.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 25.09.08 - klo:11.28
mitä tarkoitetaan "usealla yhteydellä"?

Siis useaa yhteyttä tcp/ip mielessä. Käytännössä tulee vastaan, kun konffii maili-clienttiin muutaman mailitilin, webbiselaimeen kerralla 5-10 välilehteä auki, 3-5 terminaalia auki joissa ssh-yhteyksiä putkituksineen ja lopuksi starttaa pidginin. Sitten jokainen mainittu instanssi tekee jotain verkon yli niin tuntuu olevan liikaa. Eli käytännössä ihan kuorman alla kyyykkäämisestä on kyse. Bittejähän ei sinällään paljoa edes voi tuosta 384kbps liittymästä juostakaan. Ainakin kuvittelen että linkin postaus #8 on samassa tilanteessa. Eli toimii jos varovasti selaa vaan vähän webbiä, mut jos rupeaa tekemään jotain, ni koneen BT(?) tekee jotain tyhmää ja jäätää koko masiinan.
No nuo 3G yhteydet ovat muutoinkin yleistymisen myötä niin tukkoisia, ettei itselleni tulisi mieleenikään esimerkiksi kuunnella nettiradiota, ladata elokuvia ja selailla sivuja samanaikaisesti ainakaan 384-yhteydellä. Joku jollain foorumilla pelotteli jopa kännykän ylikuumenemisella liiassa 3G-käytössä. Itselläni 384 nopeuteen pystyvä kännykkä on ainoastaan hätävarana. Keväällä onnistuin purkamaan Elisan megaisen mokkulasopimuksen nimenomaan verkon ruuhkaisuuteen vedoten ja vaihdoin sen kaapelimodeemiin.

Vaan täytyypä testailla vielä vähän lisää 901:n Xandrosin rajoja kännykkämodeemilla ennen kuin siirryn Ubuntuun.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: ihaveeee901 - 25.09.08 - klo:12.09
mitä tarkoitetaan "usealla yhteydellä"?

Siis useaa yhteyttä tcp/ip mielessä. Käytännössä tulee vastaan, kun konffii maili-clienttiin muutaman mailitilin, webbiselaimeen kerralla 5-10 välilehteä auki, 3-5 terminaalia auki joissa ssh-yhteyksiä putkituksineen ja lopuksi starttaa pidginin. Sitten jokainen mainittu instanssi tekee jotain verkon yli niin tuntuu olevan liikaa. Eli käytännössä ihan kuorman alla kyyykkäämisestä on kyse. Bittejähän ei sinällään paljoa edes voi tuosta 384kbps liittymästä juostakaan. Ainakin kuvittelen että linkin postaus #8 on samassa tilanteessa. Eli toimii jos varovasti selaa vaan vähän webbiä, mut jos rupeaa tekemään jotain, ni koneen BT(?) tekee jotain tyhmää ja jäätää koko masiinan.
No nuo 3G yhteydet ovat muutoinkin yleistymisen myötä niin tukkoisia, ettei itselleni tulisi mieleenikään esimerkiksi kuunnella nettiradiota, ladata elokuvia ja selailla sivuja samanaikaisesti ainakaan 384-yhteydellä. Joku jollain foorumilla pelotteli jopa kännykän ylikuumenemisella liiassa 3G-käytössä. Itselläni 384 nopeuteen pystyvä kännykkä on ainoastaan hätävarana. Keväällä onnistuin purkamaan Elisan megaisen mokkulasopimuksen nimenomaan verkon ruuhkaisuuteen vedoten ja vaihdoin sen kaapelimodeemiin.

Vaan täytyypä testailla vielä vähän lisää 901:n Xandrosin rajoja kännykkämodeemilla ennen kuin siirryn Ubuntuun.

Jeps. Jekku on, ettei ilmiöllä taida olla oikein tekemistä itse siirretyn datan määrän / kaistan käytön kanssa vaan nimenomaan yhteyksien lukumäärän. Eli olen kipannut koko härpättimen helposti ilman että kaista on edes täysin käytössä. En sitä sano, etteikö kuormitus kaistanleveysmielessäkin auttaisi, muttei se ainakaan ainoa asia ole. Jos joku saa tolkkua tähän tai jopa jollain helpolla tapaa ratkaistua niin olisi aika rock. Muutenhan tämä on lähes käytettävä vekotin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 25.09.08 - klo:18.12
"As you can see from our Bootchart results, Ubuntu 8.10 Alpha 6 was the fastest of the four distributions tested both when it came to the timed process of booting the Linux distribution and the maximum disk throughput."

"With some tweaking, any Linux distribution can be made to boot faster by stripping out unneeded modules, removing extra processes, and making other optimizations."

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=asus_eee901_boot&num=2

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LadyBug - 25.09.08 - klo:20.47
Miksi vaihtaa ihan hyvin toimiva Xandros Ubuntuun (Kubuntuun)?

Minulla ainakin Xandrosin advanced modessa terminaali-ikkunassa oli selkeää lägiä. Eli kun painoin namiskuukkelia, niin kesti havaittavasti ennen kuin kirjain päivittyi terminaali-ikkunaan. Ubuntulla ei viipeitä ole.

Toinen juttu on tietysti ohjelmistopakettien saatavuus. Todennäköisesti se haluamani softa on olemassa Ubuntulle, mutta kun Xandroksen versiot joistain kirjastoista voivat olla vanhoja, niin se paketti ei välttämättä toimikaan Xandroksessa säätämättä. Jos Xandroksen ohjelmistotarjonta riittää, niin mikäs siinä, minulle ei riitä ja haluan pelata varman päälle.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 26.09.08 - klo:04.53
Miksi vaihtaa ihan hyvin toimiva Xandros Ubuntuun (Kubuntuun)?
Kiitokset vastauksista!

Joka hakkerointia kaipaa voi tietenkin asentaa vaikkapa Xandroksen rinnalle parikin jakelua. On monia juuri eeePC:lle tehtyjä vaikkapa Puppy. 

Toki Xandroksen ohjelmatarjonta on varsin rajallista, kokeilin sitä kerran. Mutta mitä esimerkiksi kaipaatte, jota ei Xandrokseen kunnollisena saa, mikä olisi tässä miniläppärissä järkevää olla?

Lahjoittanen tämän myöhemmin 10 vuotiaalle. Koeajatan eeePC:n tulevalla käyttäjällä ensin ja eiköhän hyvin räätälöity Xandros ole hänelle paras valinta. Yhtään ongelmaa ei toistaiseksi ole ilmennyt.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 28.09.08 - klo:14.48
Asensin Eee 901 koneelle Ubuntu eee -jakeluversion, koska halusin testaata miten vaivattomasti saisi kerta heitolla Ubuntun, 901 koneilla toimivan kernelin ja Ubuntu Netbook Remixin. Pidin kuitenkin mielessä myös Inf:n kirjoittamat perus-Ubuntun asennusohjeet (http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi). Postoin siis muun muassa SWAP-osion ja osioin 4 gigan SSD aseman yhdeksi juuriosioksi. 16 gigan SSD aseman osoitin /home kansioksi. En kuitenkaan huomannut valita ei-journaloivaa tiedostojärjestelmää, kun ohjeessa ei selkeästi sanota mikä sellainen vaihtoehto sitten voisi olla.

Nyt kuitenkin havaitsin, että tuuletin puhaltaa koko ajan. Voiko tämä johtua SWAP-osion poistamisesta ja siitä, etten valinnut jotain muuta tiedostojärjestelmää kuin ext3?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 28.09.08 - klo:15.39
Nyt kuitenkin havaitsin, että tuuletin puhaltaa koko ajan. Voiko tämä johtua SWAP-osion poistamisesta ja siitä, etten valinnut jotain muuta tiedostojärjestelmää kuin ext3?

Minulla on sellainen käsitys, että SWAP kannattaa aina laittaa, jopa 6GB:n palvelimiin. En tiedä mitä vaikutusta sillä tai sen puuttumisella on tuulettimeen. Keskustelua aiheesta:

http://kerneltrap.org/node/3202

Jäljelle taitaa jäädä ext2, jos ei halua köyttää journaloivaa. Joku voisi selittää näihin uusiin flash-kovalevyihin liittyvän 100 000 (?!) rajan.

"A downside of SSD storage (flash memory) is that an individual sector can only be written 100 000 times."

http://en.wikipedia.org/wiki/ASUS_Eee_PC

Jos on todellakin syytä käyttää ext2-tiedostomuotoa ja lisäksi siirtää /home toisaalle ja vielä siirtää juureen kirjoitettavat (/tmp, /var/log) toisaalle, niin otan kiitollisena vastaan tiedon, että näin täytyy tehdä.

http://www.ubuntu-eee.com/wiki/index.php5?title=How_to:_Reduce_Disk_Writes_to_Prolong_the_Life_of_your_Flash_Drive

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 28.09.08 - klo:16.07
http://www.ubuntu-eee.com/wiki/index.php5?title=How_to:_Reduce_Disk_Writes_to_Prolong_the_Life_of_your_Flash_Drive

Lisäsin Wikiin 701:n osalta paranoidikappaleen.

* Swap-osiota ei asenneta lainkaan

* /home sijoitetaan ulkoiselle sd-levylle pois juuresta

* / käyttää ei-journaloivaa tiedostojärjestelmää (ext2)

* /tmp ja /var-hakemistot liitetaan tmpfs:ään ja näin muistiin (ram), ei juureen /

* Firefoxin väliaikaistiedostot tallennetaan /tmp-hakemistoon ja sitä kautta muistiin (ram)

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu-Eee_Asus_Eee_701_4G?action=show#head-62643f4755568485bc3982c4477796ffaf40f31a

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 28.09.08 - klo:16.14
Lisäsin Wikiin 701:n osalta paranoidikappaleen.

Uh, pitääkö Eee ruuvata auki, että näkee, mikä Flash-kovalevy siellä on kuinka kauan se kestää...

"I'd just like to chime in and say that there should be absolutely *no* concern regarding the write life of the EEE's SSD. The EEE uses a 4GB NAND solid state drive. High end NAND flash has a life of between 1 and 5 million write cycles. Assuming the Asus EEE's drive is at the low end of 1 million writes, you're going to need to write roughly 4 PetaBytes to the drive before it dies. Thanks to hardware write leveling, if you somehow managed to pump 25MBps into the drive 24 hours a day, it would take you over 5 years to get there."

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=3908963&postcount=54

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 28.09.08 - klo:16.25
Uh, pitääkö Eee ruuvata auki, että näkee, mikä Flash-kovalevy siellä on kuinka kauan se kestää...

Okei, jätän tuon paranoidikappaleen, mutta itse en muuta omaa asennustani siitä, miten se on oletuksena asentunut.

"Example: With the Eee PC SSD, a typical user (6 hours/day, 10% write rate) will write for 36 minutes per day resulting in a useful lifespan of ~25 years in my worst case below (last line in the table). In other words, I'm not going to worry about it."

http://wiki.eeeuser.com/ssd_write_limit

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 28.09.08 - klo:20.51
Itse tein nuo paranoidit, mutta jos jossain vaiheessa uudelleen asennan, niin jätän nuo pois. Tuli mieleen, että kun laitoin tuon ei-journaloivan ext2:n, niin pitäiskös tuota jotenkin "eheyttää"?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 29.09.08 - klo:09.04
@ Asmo - Kiitoksia ajatuksia herättävistä kommenteista. Taidan itse pysyttäytyä journaloivasssa ext3 tiedostojärjestelmässä. Mitä taasen tulee SWAP-osioon, niin maalaisjärjellä ajatellen SWAP-osion puuttuminen pakottaa ohjelmat käyttämään jatkuvasti käyttömuistia, mikä (ehkä) pistää koneen käymään kuumemmalla, eli tuuletin saa kyytiä. Mutta tämä siis todellakin täysin asiantuntemattoman maalaisjärkeilyä ;) Ajatusketju kuitenkin jatkuu siten, että on syytä miettiä kumpi painaa vaakukupissa enemmän: ei SWAP-osiota SSD:llä, jolloin kone (tuuletin) pitää enemmän ääntä ja pitkässä juoksussa tuulettimen kestävyys vaarantuu, VAI säilyttää SWAP-osion, jolloin ei tuulettimen aiheuttamaa jatkuvaa "melua", mutta pitkässä juoksussa lyhentää SSD-aseman ikää.

En tunne SWAP-osion toimintaa kuitenkaan riittävästi. Eli en esimerkiksi tiedä käytetäänkö SWAP-osiota esimerkiksi vain silloin, kun käyttömuisti loppuu. Jos näin, niin edellä esittämäni maalaisjärkeily joutaa täysin romukoppaan, sillä en ole toistaiseksi tehnyt mitään verkkoselaamista raskaampaa, ja silti tuuletin puhisee täysillä. Olen myös tarkistanut, että muistinkäyttö ei ole selaillessa lähelläkään maksimia (1 giga). Tuulettimen jatkuvaa tohinaa en kuitenkaan havainnut Xandrosissa enkä mielestäni ensimmäisen Ubuntu-kokeiluni yhteydessä, kun käytössä oli vielä SWAP-osio.

Ja lisäkommentit ovat todellakin tervetulleita.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 29.09.08 - klo:09.19
Tuulettimen jatkuvaa tohinaa en kuitenkaan havainnut Xandrosissa enkä mielestäni ensimmäisen Ubuntu-kokeiluni yhteydessä, kun käytössä oli vielä SWAP-osio.

Samoin, omassa käytössäni 701 on hyvin hiljainen. Käytän sitä myös LTSP-päätteenä ja siinä käytössä ssd/kovalevyn käyttö ohitetaan kokonaan. Joten aina kun 701 on tyhmä pääte se ei kulu lainkaan  8).

Luotan toisaalta siihen, että Ubuntu Eee:n kehittäjät tietävät, mitä tekevät. Jos heidän oletusasetuksiinsa kuuluu etx3 ja SWAP, niin itse en tiedä/näe mitään syytä muuttaa noita oletuksia. Tuo ISO-levykuva Ubuntu Eee 8.04.1 pitää sisällään aika tavalla muutoksia silmällä pitäen Asus Eee:tä - miksi jotain näin merkittävä (ssd/kovalevyn hajoaminen) ei olisi huomioitu?

Vaikuttaa vähän myrskyltä vesilasissa koko kysymys ssd/kovalevyn hajoamisesta ennen aikojaan. Luultavimmin jotain muuta hajoaa sitä ennen läppäristä - kokemusta on siitäkin.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: veekoo - 29.09.08 - klo:10.22
@ Asmo - Kiitoksia ajatuksia herättävistä kommenteista. Taidan itse pysyttäytyä journaloivasssa ext3 tiedostojärjestelmässä. Mitä taasen tulee SWAP-osioon, niin maalaisjärjellä ajatellen SWAP-osion puuttuminen pakottaa ohjelmat käyttämään jatkuvasti käyttömuistia, mikä (ehkä) pistää koneen käymään kuumemmalla, eli tuuletin saa kyytiä.

Minä en oikein usko tuohon teoriaan. Lisää mieluummin työpöydän yläpalkkiin "prosessorin kellotaajuuden osoitin" jolla voi nähdä onko mitään virransäästötoimia käytössä. Uskoisin, että prosessori on tuolla se suurin yksittäinen lämmönlähde ja muistin merkitys on kutakuinkin olematon.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 29.09.08 - klo:10.53
Minulla ei ole swappia lainkaan, eikä tuo tuuletin ole kyllä sen kummemmin hurissut. Tähän mennessä olen kaksi kertaa saanut sen "käynnistymään" niin, että ääni on kuulunut.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 29.09.08 - klo:11.28
Mitä taasen tulee SWAP-osioon, niin maalaisjärjellä ajatellen SWAP-osion puuttuminen pakottaa ohjelmat käyttämään jatkuvasti käyttömuistia, mikä (ehkä) pistää koneen käymään kuumemmalla, eli tuuletin saa kyytiä.

Minä en oikein usko tuohon teoriaan. Lisää mieluummin työpöydän yläpalkkiin "prosessorin kellotaajuuden osoitin" jolla voi nähdä onko mitään virransäästötoimia käytössä. Uskoisin, että prosessori on tuolla se suurin yksittäinen lämmönlähde ja muistin merkitys on kutakuinkin olematon.

Minulla ei ole swappia lainkaan, eikä tuo tuuletin ole kyllä sen kummemmin hurissut. Tähän mennessä olen kaksi kertaa saanut sen "käynnistymään" niin, että ääni on kuulunut.

Olen tuota prosessorin kellotaajuuttakin seuranut, eikä se ole kyllä täysillä käynyt. Eli ilmeisesti minulla ei vain ole riittävän monta käyttökertaa taustalla, jotta voisin antaa luotettavaa tilastoa tuulettimen käynnistä. En vielä palaa SWAP-osion käyttöön, vaan testailen ensin jonkin aikaa hieman kattavammin. SWAP-osio voi nimittäin olla miniläppärissä jopa täysin turha, sillä ainkain muutamat Eeen käyttäjät ovat raportoineet muistinkäytön olevan todella vähäistä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 29.09.08 - klo:15.42

Lisäsin Wikiin 701:n osalta paranoidikappaleen.

* Swap-osiota ei asenneta lainkaan

* /home sijoitetaan ulkoiselle sd-levylle pois juuresta

* / käyttää ei-journaloivaa tiedostojärjestelmää (ext2)

* /tmp ja /var-hakemistot liitetaan tmpfs:ään ja näin muistiin (ram), ei juureen /

* Firefoxin väliaikaistiedostot tallennetaan /tmp-hakemistoon ja sitä kautta muistiin (ram)

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu-Eee_Asus_Eee_701_4G?action=show#head-62643f4755568485bc3982c4477796ffaf40f31a

No niin, ensin hieman ihmettelyä Suomen Ubuntusivujen wikistä. Koska wikiä selaileva ei näe ketkä ovat olleet luomassa joitain tiettyjä wiki-sivuja, ei tällöin osaa myöskään kohdentaa kysymyksiä kenellekään vastuulliselle kirjoittajalle.

Mutta "no hätä", esitetään kysymys yleisesti kaikille, jotka mahdollisesti osaavat neuvoa seuraavassa eteenpäin:

Nyt ongelmana on bluetoothin käyttö Ubuntu eee 8.04.1:n Netbook Remix tilassa ja Eee 901:ssä. Työpöydällä on kyllä hieno 'Bluetoothin tiedostjako' -kuvake aivan kuten 'Ubuntu Eee ja Asus Eee 701 4G (http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu-Eee_Asus_Eee_701_4G)' wikisivulla näytetään. Valitettavasti minulla tuosta kuvakkeesta ei pääse määrittämään bluetoothlaitteita. Bluetooth tiedostojako käynnistyy tehtäväpalkkiin, mutta mitään ei sen avulla pysty tekemään. BIOS:ssa bluetooth on päällä. Olenko nyt missannut jotain olennaista? 901-mallissa pitäisi olla bluetooth valmiiksi asennettuna ja Ubuntu eee:n viimeisimmän jakelun väitetään tukevan suoraan bluetoothia. Pitääkö minun kenties vielä seistä toisella jallalla, katsoa kainalon ali kaakkoon ja ajaa jokin mystinen komentosarja pääteikkunassa, vai onko Ubuntu Netbook Remixin valikoissa jokin minulta huomaamatta jäänyt graafinen sovellus, minkä avulla pystyn parittamaan bluetooth-laitteita?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 29.09.08 - klo:16.04
No niin, ensin hieman ihmettelyä Suomen Ubuntusivujen wikistä. Koska wikiä selaileva ei näe ketkä ovat olleet luomassa joitain tiettyjä wiki-sivuja, ei tällöin osaa myöskään kohdentaa kysymyksiä kenellekään vastuulliselle kirjoittajalle.

Nyt ongelmana on bluetoothin käyttö Ubuntu eee 8.04.1:n Netbook Remix tilassa ja Eee 901:ssä.

Näet kyllä Wikin muutoshistorian aivan tarkkaan - kun olet ensin luonut oman tunnuksen Wikiin.

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu-Eee_Asus_Eee_701_4G?action=info
http://wiki.ubuntu-fi.org/RecentChanges

Jätän vastaamisen niille, jotka omistavat 901-tietokoneen.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 29.09.08 - klo:16.24
Näet kyllä Wikin muutoshistorian aivan tarkkaan - kun olet ensin luonut oman tunnuksen Wikiin.

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu-Eee_Asus_Eee_701_4G?action=info
http://wiki.ubuntu-fi.org/RecentChanges

Jätän vastaamisen niille, jotka omistavat 901-tietokoneen.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.



Kiitoksia Asmo wikin käytön valistuksesta =)

Etsin/kysyin Bluetooth-ongelmaan ratkaisua nyt myös täällä (https://answers.launchpad.net/ubuntu-eee/+question/45345). Ilmoittelen, jos saan vastauksia muualta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 30.09.08 - klo:19.55
Tuolla käskyllä tuli lämpötila näkyviin. Mites tuota conkyn konffia pitäisi muokata, kun ei sieltä ainakaan heti löytynyt acpitemp-muuttujaa? Lämpötilaan liittyvä kohta näyttää seuraavalta:

Koodia: [Valitse]
${color #0077ff}HD IO: ${color lightgrey}${diskio} ${alignr}${color #0077ff}Temperature: ${color lightgrey}${execi 10 /home/admin/.bin/hddconky}C
${color #0077ff}${diskiograph 000000 0077ff}

Lainaus
Kukaan saanut lämpötiloja näkyviin?

Niin, minullahan ei ole eeepc:tä, mutta jos silti arvaisin...
Tietääkö acpi prosessorin lämpötilan. Conkyn muuttuja acpitemp...

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/temperature
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 30.09.08 - klo:20.14
Koodia: [Valitse]
${color orange}CPU Usage: $cpu  %   CPU: ${freq}mhz ${alignr}Temp: ${acpitemp}
Minulla on tuo rivi .conkyrc:ssä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 01.10.08 - klo:10.30
Etsin/kysyin Bluetooth-ongelmaan ratkaisua nyt myös täällä (https://answers.launchpad.net/ubuntu-eee/+question/45345). Ilmoittelen, jos saan vastauksia muualta.
Nyt bluetooth toimii ja sain kepulikonstein bluetooth hiiren toimimaan. Piti asentaa Synaptic pakettien hallinnassa puuttuva bluez-gnome ja parittaa hiiri EeePCusersFin-foorumille kirjoittamieni ohjeiden mukaisesti (http://eeeusersfin.net/eeepc/component/option,com_fireboard/Itemid,26/func,view/catid,9/id,277/#277).
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 01.10.08 - klo:12.05
Koodia: [Valitse]
${color orange}CPU Usage: $cpu  %   CPU: ${freq}mhz ${alignr}Temp: ${acpitemp}
Minulla on tuo rivi .conkyrc:ssä.

Jees, nyt tuli lämpötila näkyviin ja pääsee kyyläämään tuota vaihtelua. Kiitoksia, anttimr! Nyt näyttäisi pysyvän tuossa 50-55 asteessa. Kunhan innostuu lisää, niin voisi koettaa saada tuulettimen kierrokset näkyviin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: comaberenices - 02.10.08 - klo:09.38
Asensin uuteen eee901:eeni ubuntun ja adamin kernelin ym. muut hackit. Nyt kuitenkin käy niin, että osassa sovelluksista ikkuna avautuu niin paljon, että sen alareuna menee näytön alarajan alapuolelle. Tästä sitten seuraa mielenkiintoinen ongelma. Jos hiirellä yrittää klikata ikkunassa olevaa toimintonäppäin-kuvaketta (esim. evolutionin asennuksen yhteydessä seuraava-kuvake), niin sepä ei aktivoidu, vaan ikkunan näyttö ikään kuin liikkuu niin, ettei näppäin-kuvaketta saa millään ilveellä klikattua.

Osaisiko joku auttaa tässä?   
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 02.10.08 - klo:11.11
Itse taisin itkeä samaa asiaa tuolla eeeusersfinin foorumilla. Jos siis compiz (eli ne herkkukarkit) on päällä, ei alt pohjassa pysty hiirellä vetämään ikkunaa näytön yläreunaa ylemmäs. Ratkaisin tämän niin, että alussa kun asentelin sellaisia ohjelmia, joiden ikkunoita piti siirtää, otin työpöytätehosteet pois päältä. "Eli Järjestelmä - Asetukset - Ulkoasu - Työpöytätehosteet - Ei mitään", suunnilleen noin. Tällöin käytössä on compizin sijaan metacity ja voit tarttua ikkunaan mistä kohtaa tahansa hiirellä pitämällä altia pohjassa ja raahaamalla ikkunan reunan yli.

Tietäisikö joku, onko esim. compizin asetuksissa jotain vipua, jota sopivasta kiskaisemalla saisi ikkunoita raahattua yläreunan yli?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Cute1 - 02.10.08 - klo:14.45
Moro!

Kävin verkkokaupassa hipelöimässä 901:stä ja koska jotain sellaista olen tässä jo tovin kaipaillut niin alkoipa sitten kummasti kiinnostamaan :)
Luin ketjun (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?;topic=13844.0) läpi ja tovi meni. Vaikuttaisi kovasti siltä että suuri osa tällä foorumilla olevista omistajista haluavat kaikki säätää, viilata ja modata omaan eee:tään.

- siispä, ostan kaupasta kyseisen eee 901:n 20gb: mitä sellaista en voi tehdä tällä laitteella sellaisenaan mitä voin tehdä asennettuani esim. eeeBuntun, Array.org kernelin ja netBook remix:in ??

- kuinkas Wine, saanko laitettua sitä suoraan vai tarviiko olla eeeBuntu / Ubuntu eee tms.? Ja saanko jotenkin surullisen kuuluisan MS Word:n ja muun officen toimimaan? (niiltä kun ei valitettavasti voi välttyä työelämässä: muotoilut, erikoismerkit, taulukot eivät oikeasti ole koskaan samanlaisia tai tietoja jää puuttumaan)

- kannattaako siihen ottaa heti 2gb:n muistikampa? Ajatellen tulevaa: enemmän/raskaampia ohjelmia? Vai jauhaako riittävästi liikoja miettimättä 1gb:lla?

- mikä fireFox versio on "pakasta vedetyssä" versiossa? Ja toimiiko siinä ilman kikkailuja kaikki Flash-, quick-, youtube, ym. videot? Kotona minulla on käytössä perus Ubuntu pöytäkoneessa ja siihen pitää aina väliin asennella jos jotain lisävitkutinta että joidenkin sivujen videot tai animaatiot näkyvät.

edit: lisäkysymys

- Nokia N95 ja sen yhdistäminen eee 901:een, pääseekö nettiin?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 02.10.08 - klo:15.03
Luin ketjun (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?;topic=13844.0) läpi ja tovi meni. Vaikuttaisi kovasti siltä että suuri osa tällä foorumilla olevista omistajista haluavat kaikki säätää, viilata ja modata omaan eee:tään.

Itselläni syy oli saada kaikki laitteet käyttämään samaa Ubuntu 8.04.1-ympäristöä, oli laite sitten pääte, studio tai eee. Jokaisella lienee vähän omat syynsä.

Käytä sitä aikasi ja jos huomaat, että jotain puuttuu, niin sitten palaat asiaan. Noihin yksittäisiin kysymyksiin lienee vastattu monessakin ketjussa. Käytä halua.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 02.10.08 - klo:15.20
- siispä, ostan kaupasta kyseisen eee 901:n 20gb: mitä sellaista en voi tehdä tällä laitteella sellaisenaan mitä voin tehdä asennettuani esim. eeeBuntun, Array.org kernelin ja netBook remix:in ??

Ubuntu on muillakin koneilla, niin mitä sitä yhdessä poikkeusta tekemään  ;D Luulen, että Xandrosilla saa tehtyä hyvinkin paljon siitä, mitä itse koneella kikkailen. Mutta en halua, että minun pitää lisätä pakettilähteitä saadakseni vaikkapa irssin asennettua. Tässäkin on kyse vain siitä, mitä käyttäjä haluaa. Uskon, että isolle osalle ostajista Xandros riittää vallan mainiosti, helppokäyttöliittymällä tai KDE:llä. Itselleni Xandrosin parasta antia oli ehdottomasti Gcompris, joka oli heti asennettava Ubuntuun.  ;D

[OT]
Käytä halua.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Erinomainen typo! Tulee ihan Star Wars mieleen :D Kiitos Asmo, pelastit päivän!
[/OT]
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 02.10.08 - klo:16.13
- siispä, ostan kaupasta kyseisen eee 901:n 20gb: mitä sellaista en voi tehdä tällä laitteella sellaisenaan mitä voin tehdä asennettuani esim. eeeBuntun, Array.org kernelin ja netBook remix:in ??
Olennaisin syy itselläni Ubuntuun vaihtamisessa oli se, että havaitsin kriittisissä seikoissa Xandrosin liian epävakaaksi. Jouduin yllättävän usein hakkamaan F9:ää käynnistettäessä saadakseni tehdasasetukset palautetuksi. Muutamat sovellukset sekosivat, jos vaihteli helppokäyttöliittymän ja KDE:n välillä. Esimerkiksi langattoman tilan ilmaisin katosi helppokäyttönäkymästä ja lakkasi toimimasta KDE:ssa.

- kuinkas Wine, saanko laitettua sitä suoraan vai tarviiko olla eeeBuntu / Ubuntu eee tms.? Ja saanko jotenkin surullisen kuuluisan MS Word:n ja muun officen toimimaan? (niiltä kun ei valitettavasti voi välttyä työelämässä: muotoilut, erikoismerkit, taulukot eivät oikeasti ole koskaan samanlaisia tai tietoja jää puuttumaan)
Mielestäni olen Eeeuser-foorumilla lukenut kommentteja, että Winen saa Xandrosiinkin. Ja mitä tulee Microsoft Officen toimivuuteen tunnetuimmissa Linux jakeluissa Winen avulla, niin täällä käsittääkseni nuo on listattu:
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=31


- kannattaako siihen ottaa heti 2gb:n muistikampa? Ajatellen tulevaa: enemmän/raskaampia ohjelmia? Vai jauhaako riittävästi liikoja miettimättä 1gb:lla?
Näyttäisi siltä, että 2 gigan kampa on ihan turha. Xandrosissa en tullut seuranneeksi muistin käyttöä, mutta Ubuntussa en ole vielä kertaakaan ylittänyt edes puolta gigaa.

- mikä fireFox versio on "pakasta vedetyssä" versiossa? Ja toimiiko siinä ilman kikkailuja kaikki Flash-, quick-, youtube, ym. videot? Kotona minulla on käytössä perus Ubuntu pöytäkoneessa ja siihen pitää aina väliin asennella jos jotain lisävitkutinta että joidenkin sivujen videot tai animaatiot näkyvät.
Pakasta vedetyssä Xandrosissa taisi olla Firefox 2 piste jotain. Flash ja youtube ainakin muistaakseni toimivat yskimättä. Uusimmissa Ubuntu jakeluissa näyttää nuo pelaavan myös ilman ihemettelyä. Xandrosissa oli Java valmiiksi asennettu, mutta Ubunutussa saa varautua sen lataamiseen päivittämiseen. Synapticin avulla sen pitäisi kuitenkin sujua ongelmitta.

- Nokia N95 ja sen yhdistäminen eee 901:een, pääseekö nettiin?
Xandrosissa pitäisi kännykän bluetooth-parittamisen ja modeemikäytön onnistua heittämällä. Ubuntussa takkuan sen kanssa edelleen, mutta ei ole mahdotonta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Cute1 - 02.10.08 - klo:16.19
Kiitos!

Yritin tuossa jo kahlata tietoa noihin kysymyksiin mutta parempi näin!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 02.10.08 - klo:19.49
Tietäisikö joku, onko esim. compizin asetuksissa jotain vipua, jota sopivasta kiskaisemalla saisi ikkunoita raahattua yläreunan yli?

Sieltähän se löytyikin wikin 901-sivun loppuosasta.

Maaginen komento:
Koodia: [Valitse]
gconftool-2 --set /apps/compiz/plugins/move/allscreens/options/constrain_y --type bool 0
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Toni Alenius - 02.10.08 - klo:19.56
lueskelin uudesta Bitistä miniläppärivertailua, ja huomasin sen olevan aika puolueellinen 90x:n hyväksi, ihmettelin tätä, kunnes pääsin jonnekin lehden puolenvälin tienoille; 20 sivun mittainen ASUS -mainos.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: comaberenices - 03.10.08 - klo:14.11
Onko kukaan onnistunut hankkimaan asuksen tarjoamaa ilmaista tallennustilaa heidän palvelimeltaan? Miten tapahtuu?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: gefa - 03.10.08 - klo:21.54
Onkos tähän 900:n kukaan asentanut suoraan Kubuntua, tuo eeeubuntun ihmetyöpöytähäkkyrä (wannabe orgis eeexandros? ) ottaa kohtuulisen lahjakkaasti aivoon... kokeilin päivittää tuohon päälle kubuntudesktopin, mutta se jumi jostakin syystä heti kirjautumisruudunjälkeen, herjasi jotakin, että väliaikaistiedostot on täynnä tai muuta älytöntä...

Äsh taidanpa kokkeilla ihan itse ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: gefa - 04.10.08 - klo:18.13
Noniin, eli Kubu sisään ja heti eeepc kerneli perään, niin jo toimii mukisematta...
Paljon mukavampi käyttää, kuin tuo eeeubuntun mystinen työpöytäviritys, omituisine valikkoineen...;D
Otsikko: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: redu - 06.10.08 - klo:18.23
Haluan tuplabootin!

Mieluusti Ubuntu ja Win2k. Win2k:n tarvitsen Excelin ja joittenkin Windoze-tyyppisten erikoisprokkisten ajamiseen.
Kysymys1:
Voiko 20GB:n flashin osioida kuten kovalevyn? Esim. kahdelle käyttikselle ja datalle erikseen.
Kysymys2:
Voiko tämän vehkeen bootata optisesta usb-asemasta esimerkiksi Win2k:n asennusta varten?

redu
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: Dost - 06.10.08 - klo:18.40
Haluan tuplabootin!

Mieluusti Ubuntu ja Win2k. Win2k:n tarvitsen Excelin ja joittenkin Windoze-tyyppisten erikoisprokkisten ajamiseen.
Kysymys1:
Voiko 20GB:n flashin osioida kuten kovalevyn? Esim. kahdelle käyttikselle ja datalle erikseen.
Kysymys2:
Voiko tämän vehkeen bootata optisesta usb-asemasta esimerkiksi Win2k:n asennusta varten?

redu

Siellä ei ole 20 GB:n levyä. Siellä on 4GB:n nopeata ja 16GB:n huomattavasti hitaampaa levyjä. Voit pyhittää 4GB:n levyn Linukalle ja toiselle levylle teet linukalle erillisen /home osion vaikka 6 GB ja loput 10 GB sille suljetulle käyttikselle. Ulkoiselta optiselta asemalta homma hoituu. Hyvät ohjeet Ubuntulle täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi

EDIT: Kokeilithan ajaa sun erikoiset ohjelmat winellä? Kun tälläistä kuulee aina välillä, niin aina tekee mieli kysyä, että mikä exelissä on, mitä ei ole OpenOfficen Spreadsheetissa?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: gefa - 06.10.08 - klo:21.12
Ja se winku on muutoinkin vähän kyseenalainen asia, kun ajatellaan miten paljon se swappaa ja kirjoittelee kovolle mitä milloinkin ja mihin sattuu,,,lähinnä noin sen ssd levyn toimintaikää ajatellen...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: wally - 06.10.08 - klo:23.01
lueskelin uudesta Bitistä miniläppärivertailua, ja huomasin sen olevan aika puolueellinen 90x:n hyväksi, ihmettelin tätä, kunnes pääsin jonnekin lehden puolenvälin tienoille; 20 sivun mittainen ASUS -mainos.

Luin kanssa tuon. En tosin ole puolueellisuudesta ollenkaan samaa mieltä. Lisäksi jutussa oli selkeä virhe: Eee 701 ei ole "jopa alle 300e tms.", vaan ainakin kahdesta kaupasta 199e.

Syy 901:n ylivoimaan ei tosin ole pelkästään laitteessa, vaan vertailun asettelussa: pientä kokoa ja akunkestoa suosittiin erityisesti. Jos lisäksi ominaisuuslistaa vertaa, ei muiden pikkuläppärien eduksi jää juuri mitään. Windissä on isompi ja suurilla tiedostoilla nopeampi kovalevy, mutta toisaalta perinteinen kovalevy on samalla suuri miinus. Aspire One taas on melko äänekäs ja vähän hempulan oloinen. Akunkesto on heikko, kosketuslevy melko huono. Kaiken kaikkiaan ominaisuuslista jää Aspiressa jälkeen.

Kilpailu on kovaa. Minikokoisten laitteiden joukossa 901:n hinta/laatusuhde on tällä hetkellä ylivoimainen. Aspire Onen pitäisi maksaa n. 200e, että hintalaatu olisi samaa luokkaa, tai nykyisessä reilussa 300e pitäisi olla kelvollinen akku mukana.

Wind taas ei kuulu miniluokkaan, vaikkei jättiläinen olekaan (edit: tästä monta perustelua mb:ssä. Itse olen tunkenut Eee:n joka paikkaan, mm. vaimon käsilaukkuun, ja se tosiaan mahtuu suurin piirtein mihin vaan. Lautasen viereen kahvilassa, pianon kannen päälle jne.). Oletettavasti paremman näppäimistön ansiosta varmaankin omiaan pienenä luentoläppärinä, vaikka akunkesto ei aivan 901-luokkaan yllä. (Käytän Eee 901:stä pienenä luentoläppärinä, eikä tällä kirjoittaminen ole mikään ongelma. Alkaa nopeuskin oleen jo melko hyvää, ja virheitä tulee hyvin harvoin.)

Eee 901:n miinuksia:
-nopeampi ssd saisi olla vähän isompi, mielellään 8gt. 6gt riittäisi mainiosti, mutta ei tuollaisia taida löytyä
-Z-näppäimen alta löytyvät ohjelmoinnissa tarpeelliset merkit hankala käyttää <- yhden näppäimen takaa löytyy viisi merkkiä, mitä ei muualta löydy...
-pienet ä- ja ö-kirjaimet
-wlan voisi kuluttaa vähemmän virtaa, vie >2w, joka on kevyellä käytöllä n. 25-30% kokonaiskulutuksesta. (ehkä sama homma muissakin netbookeissa)
-ei Ubuntua vakiona (häviää Dellille tässä)
-voisi painaa 200g vähemmän, mutta ilman hiilikuitua lopputuloksena saattaisi olla rimpula?
-taustavalo olisi kiva pimeässä, vaikka kymmensormijärjestelmällä naputtelenkin. Erikoismerkit on hankala saada aikaiseksi, kun ei näe, ja ovat totutusta poikkeavissa paikoissa.
-typerä kiiltopinta on aina likainen ja nyt jo naarmuilla. Varsinkin tuossa kämmenen alla tuo peilipinta ihmetyttää.

Lujaa tekoakin tämä on kuin mikä. Lapset heittäneet kaaressa lattialle pari kertaa, eikä mitään. (Tähän Asusin mainos)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: redu - 07.10.08 - klo:08.09
Haluan tuplabootin!

Mieluusti Ubuntu ja Win2k. Win2k:n tarvitsen Excelin ja joittenkin Windoze-tyyppisten erikoisprokkisten ajamiseen.
Kysymys1:
Voiko 20GB:n flashin osioida kuten kovalevyn? Esim. kahdelle käyttikselle ja datalle erikseen.
Kysymys2:
Voiko tämän vehkeen bootata optisesta usb-asemasta esimerkiksi Win2k:n asennusta varten?

redu

Siellä ei ole 20 GB:n levyä. Siellä on 4GB:n nopeata ja 16GB:n huomattavasti hitaampaa levyjä. Voit pyhittää 4GB:n levyn Linukalle ja toiselle levylle teet linukalle erillisen /home osion vaikka 6 GB ja loput 10 GB sille suljetulle käyttikselle. Ulkoiselta optiselta asemalta homma hoituu. Hyvät ohjeet Ubuntulle täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi

EDIT: Kokeilithan ajaa sun erikoiset ohjelmat winellä? Kun tälläistä kuulee aina välillä, niin aina tekee mieli kysyä, että mikä exelissä on, mitä ei ole OpenOfficen Spreadsheetissa?

Suurkiitos!
Epäilinkin, että joku koira tähän on haudattu. Että 16G hitaampaa flashia! Taisi 901:n hankinta tyssätä tähän. Onko muissa mineissä sama jekku? Joku Dellin 12" uutuus + flash massamedia taitaisi sittenkin olla etulyönnissä?
Ref EDIT:
Excelin palkkigrafiikka saattaa pelittää OpenOfficessakin (en ole käyttänyt), mutta teknisten sovellusten käyrät piste-viivagrafiikalla eivät ole kaikki yhteensopivia. Käyrien tekeminen OpenOffice-spreadsheetissä on sitäpaitsi epäergonomista. Kokeiltu on monta kertaa. Ja petytty.
Wineä en ole käyttänyt, mutta epäilen pahasti, että joittenkin sovellusten kanssa menisi taisteluksi. Tuplabootti Win2k:lle on suoraviivainen, helppo ja varma ratkaisu.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:10.37
Epäilinkin, että joku koira tähän on haudattu. Että 16G hitaampaa flashia! Taisi 901:n hankinta tyssätä tähän. Onko muissa mineissä sama jekku? Joku Dellin 12" uutuus + flash massamedia taitaisi sittenkin olla etulyönnissä?
Eipä kannata ylireagoida. Katso ensin jkkmobile:n tekemä vertailu (http://jkkmobile.blogspot.com/2008/07/asus-eee-pc-ssd-read-and-write-tests.html). Lisäksi 16 gigan aseman heikko kirjoitusnopeus menettää merkityksensä jos määrität käyttömuistin (RAM) välimuistiksi. Pitkässä juoksussa Eee saattaa olla parempi, sillä siinä tuon 16 gigan aseman vaihtaminen on tehty todella helpoksi. Kun SSD asemien nopeudet kehittyvät ja hinnat tulevat alas, voi tilalle vaihtaa jotain parempaa. Lisäksi perus-Ubuntu kaikkine ohjelmineen pitäisi hyvin mahtua 4 gigan nopeammalle asemalle, jolloin 16 gigan asemaa ei tarvitse käyttää muuhun kuin omille tiedostoille.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 07.10.08 - klo:10.48
En ole havainnut tähän mennessä mitään hitautta levyssä. Ubuntu on asennettu nopeammalle asemalle ja Firefox asetettu käyttämään keskusmuistia, jolloin sivujen vierittäminen ei aiheuta hidastelua.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:11.29
En ole havainnut tähän mennessä mitään hitautta levyssä. Ubuntu on asennettu nopeammalle asemalle ja Firefox asetettu käyttämään keskusmuistia, jolloin sivujen vierittäminen ei aiheuta hidastelua.

Tuntuu olevan ajankohtainen aihe. Ohjekin löytyy Ubuntu eee wikissä (http://www.ubuntu-eee.com/wiki/index.php5?title=How_to:_Reduce_Disk_Writes_to_Prolong_the_Life_of_your_Flash_Drive). Tämän pitäisi toimia myös muissa Ubuntu kokoonpanoissa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 07.10.08 - klo:12.28
En ole havainnut tähän mennessä mitään hitautta levyssä.

Joo en minäkään. Jostain vaan luin ja pakkohan se on uskoa :D RAMmiahan voi toki hyödyntää, jos hitautta pelkää. En sitten tiedä miten se tapahtuu...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:12.38
RAMmiahan voi toki hyödyntää, jos hitautta pelkää. En sitten tiedä miten se tapahtuu...
Katso edellinen kommenttini  ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 07.10.08 - klo:12.52
Lainaus käyttäjältä: serola
Katso edellinen kommenttini  ;)

No niin :) Toi on hyödyllinen sivu. Tänks!

EDIT: Yks toveri kuitenkin ajatteli sitä win2k:ta. Pitää varmaan windowsista käsin optimoida?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:13.00
Upsista, enpä huomannut, että Inf on myös lisännyt samaisen ohjeen levykäytön vähentämisestä (http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi#head-21ed3b00a5a9fcb4ef8e0eb2e9fe4e49d089d5a5) suomeksi Wiki-artikkelissaan.

Edit: Ja samaisesta Wiki-artikkelista hieman ylempää löytyy ohje Firefoxia varten, kunhan ensin tekee tuon levykäytön vähentämistempun, eli siirtää /tmp kansion tmpfs-osioon muistikammalle.

Edit: Jaha, ja yksi hätsynpikaan löytämäni ohje (http://gadgetmix.com/index/?p=545) myös niille onnettomille jotka vielä pelaavat wintoosan kanssa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: redu - 07.10.08 - klo:13.35
Epäilinkin, että joku koira tähän on haudattu. Että 16G hitaampaa flashia! Taisi 901:n hankinta tyssätä tähän. Onko muissa mineissä sama jekku? Joku Dellin 12" uutuus + flash massamedia taitaisi sittenkin olla etulyönnissä?
Eipä kannata ylireagoida. Katso ensin jkkmobile:n tekemä vertailu (http://jkkmobile.blogspot.com/2008/07/asus-eee-pc-ssd-read-and-write-tests.html). Lisäksi 16 gigan aseman heikko kirjoitusnopeus menettää merkityksensä jos määrität käyttömuistin (RAM) välimuistiksi. Pitkässä juoksussa Eee saattaa olla parempi, sillä siinä tuon 16 gigan aseman vaihtaminen on tehty todella helpoksi. Kun SSD asemien nopeudet kehittyvät ja hinnat tulevat alas, voi tilalle vaihtaa jotain parempaa. Lisäksi perus-Ubuntu kaikkine ohjelmineen pitäisi hyvin mahtua 4 gigan nopeammalle asemalle, jolloin 16 gigan asemaa ei tarvitse käyttää muuhun kuin omille tiedostoille.

Kiitos hyvästä kirjoitus- ja lukunopeus-linkistä!
Ref:
But.. The new cheaper Eee PC 900 16G is slow... super slow.
I have tested XP on my 900's 16GB SSD, and it was slow.
But this new one is horrible slow.

901:n 16GB:n flash lienee yhtä vaatimaton kuin tuo "new cheaper 900 16GB". Lukunopeuskin on huono! Eivät hermot taitaisi kestää Win2k:ta hitaalla 16GB flashilla?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: Dost - 07.10.08 - klo:13.54
Lainaus käyttäjältä: redu
Eivät hermot taitaisi kestää Win2k:ta hitaalla 16GB flashilla?

Öö?
http://gadgetmix.com/index/?p=545

ja kun laitat koneen aina suspendiin, etkä sammuttele kovin usein, niin luulisi ettei tarvitse kärsiä hitaudesta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:13.59
901:n 16GB:n flash lienee yhtä vaatimaton kuin tuo "new cheaper 900 16GB". Lukunopeuskin on huono! Eivät hermot taitaisi kestää Win2k:ta hitaalla 16GB flashilla?
Noita jkk:n kommentteja kannattaa lukea tarkasti. Testissä ei siis ole 901:n 16 gigan asemaa, mutta sen lukunopeudet ovat muiden lähteiden perusteella ihan samaa luokkaa kuin 4 gigan asemmalla tai jkk:n testissä oleessa Toshiban verrokki HD-asemalla. Toistan vielä kerran, että Eee 901:n 16 gigan aseman ainoa heikkous on sen kirjoitusnopues. Tietääkseni 901 koneissa on kuitenkin  parempi 16 gigan SSD kuin tuo jkk mainitsema muutamiin 900-malleihin eksynyt "mopo-SSD".

Ja vielä kerran:
1) Käyttis ja kriittiset ohjelmat mahtuvat mainiosti 4 gigan asemalle.
2) Omia tiedostoja (esim. musiikkikappaleet) voi hyvin laittaa 16 giagan asemalle, sillä niitä yleensä vain luetaan.
3) Väliaikaistiedostoille tarkoitetut /tmp kansiot voi laittaa niin Windowsissa kuin Linuxissakin käyttömuistille (RAM), jolloin niiden kirjoitus ja lukeminen ovat monin verroin nopeampaa kuin millään asemalla.
4) Eee 901:ssä on helppo vaihtaa tuo 16 gigan asema, jos joskus tulee tarvis.

Tarkoitukseni nyt ei toki ole itsepäisesti puolustaa Eee 901 -minikannettavaa, mutta argumentit sen SSD-aseman hitauden aiheuttamista ongelmista ovat mielestäni melkoisesti liioiteltuja tai eivät perustu faktoihin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 07.10.08 - klo:14.26
No niin :) Pääsin melkein minäkin luuloista.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:15.09
Haluan tuplabootin!

Mieluusti Ubuntu ja Win2k. Win2k:n tarvitsen Excelin ja joittenkin Windoze-tyyppisten erikoisprokkisten ajamiseen.
Kysymys1:
Voiko 20GB:n flashin osioida kuten kovalevyn? Esim. kahdelle käyttikselle ja datalle erikseen.
Kysymys2:
Voiko tämän vehkeen bootata optisesta usb-asemasta esimerkiksi Win2k:n asennusta varten?

redu

Siellä ei ole 20 GB:n levyä. Siellä on 4GB:n nopeata ja 16GB:n huomattavasti hitaampaa levyjä. Voit pyhittää 4GB:n levyn Linukalle ja toiselle levylle teet linukalle erillisen /home osion vaikka 6 GB ja loput 10 GB sille suljetulle käyttikselle. Ulkoiselta optiselta asemalta homma hoituu. Hyvät ohjeet Ubuntulle täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi

EDIT: Kokeilithan ajaa sun erikoiset ohjelmat winellä? Kun tälläistä kuulee aina välillä, niin aina tekee mieli kysyä, että mikä exelissä on, mitä ei ole OpenOfficen Spreadsheetissa?
Ja huomaan itse menneeni hieman asian sivuun. Minä taasen suosittelisin uhraamaan 4 gigan nopean aseman wintoosalle ja haukkaamaan palan 16 gigan asemasta Ubuntulle tai ajamaan Ubuntua vaikkapa SD-kortilta. Kun Ubuntu-asennuksessa tekee nuo  levysäästötoimenpiteet (http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi#head-21ed3b00a5a9fcb4ef8e0eb2e9fe4e49d089d5a5), niin suorituskyvyn ei pitäisi pahemmin kärsiä silläkään puolella. Tosin minulla ei ole hajuakaan, saako tuon win2k:n ahdettua 4 gigaan  :-\

Edit: Ja itseasiassa USB-muistien on havaittu olevan SD-kortteja nopeampia (http://wiki.eeeuser.com/diskbenchmarks)...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 07.10.08 - klo:16.17
-ei Ubuntua vakiona (häviää Dellille tässä)
Minusta tuo ei ole miinus, koska se Xandros on huomattavasti helpompi kuin Ubuntu. Varmaan kävisi samalla tavalla kuin MSIlle ((ainakin) ekat kommentit kannattaa lukea): http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=35176&tyyppi=1
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 07.10.08 - klo:16.44
-ei Ubuntua vakiona (häviää Dellille tässä)
Minusta tuo ei ole miinus, koska se Xandros on huomattavasti helpompi kuin Ubuntu. Varmaan kävisi samalla tavalla kuin MSIlle ((ainakin) ekat kommentit kannattaa lukea): http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=35176&tyyppi=1
MSI:n tapauksessa käytössä on tietääkseni ollut 'Linux Novell (SUSE)' ja artikkelit tarkkaan lukeva saattaa huomata, että ovat itse asiassa harkinneet siirtymistä Ubuntuun Mac OS käyttöliittymällä.

On aivan turha haukkua käyttöjärjestelmää, jos vika on kayttöliittymässä ja mahdollisesti toimimattomissa ajureissa. Eee Xandrosin helppokäyttöliittymä on hyvä ja yksinkertainen peruskäyttäjälle ja ainakin itse sain kerrasta kaikki kaipaamani laitteet toimimaan. Ubuntun Netbook Remix on kuitenkin mielestäni jopa parempi kuin Xandrosin helppokäyttis. Eeen kohdalla Ubuntun riesana on edelleen laitteiden virittelyn työläys. Vaan tässäkin täytyy pitää mielessä, että kun ja jos Ubuntua aletaan myymään laitteen mukana valmiiksi asennettuna, niin tällöin kuluttaja ei joudu turhautumaan ajureiden metsästyksen ja virittelyn kanssa.

Periaatteessa on siis mahdollista virittää Ubuntu lähestulkoon täysin saman näköiseksi kuin vaikkapa Windows XP, jolloin käyttäjä ei juurikaan huomaa mitään eroa itse käyttöjärjestelmän käytössä. Erot tulevat esiin ohjelmien asentamisen ja esimerkiksi eri käyttöjärjestelmille saatavien toimisto-ohjelmien käytön yhteydessä. Microsoft Wordiin tottunut saattaa ryhtyä yskimään, kun Open Officen Writerissa ei jokin toimikaan kuten on tottunut.

Luulenpa, että olivat vain MSI:n tapauksessa jättäneet Linux Novell (SUSE):n virittelyn kesken.

Edit: Vilkaisin Linux Novell (SUSE) esittelyä, ja kyllä se minusta vaikuttaa hyvältä. Vaan jenkit nyt on laiskoja näkemään vaivaa minkään vähänkään uuden opetteluun. Eräs tutkijakollega kerran totesi, että ameriikan markkinoita hallitsee vaivattomuuden logiikka, eli jos tuote vähääkään poikkeaa totutusta tai sen hankkimisen eteen täytyy nähdä vaivaa, niin ei hyvä. Tuskinpa Eeen Xandros pärjää yhtään sen paremmin jenkkimarkkinoilla. Sen menestyksestä vain ei ole vielä julkaistu vastaavia tuloksia.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 ja tuplaboot
Kirjoitti: redu - 07.10.08 - klo:19.28

Toistan vielä kerran, että Eee 901:n 16 gigan aseman ainoa heikkous on sen kirjoitusnopues. Tietääkseni 901 koneissa on kuitenkin  parempi 16 gigan SSD kuin tuo jkk mainitsema muutamiin 900-malleihin eksynyt "mopo-SSD".

Ja huomaan itse menneeni hieman asian sivuun. Minä taasen suosittelisin uhraamaan 4 gigan nopean aseman wintoosalle ja haukkaamaan palan 16 gigan asemasta Ubuntulle tai ajamaan Ubuntua vaikkapa SD-kortilta. Kun Ubuntu-asennuksessa tekee nuo  levysäästötoimenpiteet (http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi#head-21ed3b00a5a9fcb4ef8e0eb2e9fe4e49d089d5a5), niin suorituskyvyn ei pitäisi pahemmin kärsiä silläkään puolella. Tosin minulla ei ole hajuakaan, saako tuon win2k:n ahdettua 4 gigaan  :-\

Edit: Ja itseasiassa USB-muistien on havaittu olevan SD-kortteja nopeampia (http://wiki.eeeuser.com/diskbenchmarks)...

901-mallin 16GB flashin lukunopeudesta pitäisi kyllä löytää mittaustietoa, ettei homma jää uskon varaan!

Mulla on vinttikamarissa vanha pöytäkone, jossa on 2 kpl 2.5G:n kovalevyjä. Toisessa on Ubuntu7.10 ja toisessa Win2k. Kumpikin mahtuu siis 2GB:n osioon, jos sovelluksia ei ole paljon.

Filosofiani Ubuntu + Win2k on se, että Win2k on viimeinen Winku, jota ei tarvitse aktivoida, mutta joka tekee kaiken sen mitä WinXP tai Vista. Mutta matoiseen nettiin en uskalla Win2k:lla mennä.
Pääkäyttis on siis Ubuntu, ja Win2k on käytössä vain erikoistarkoituksissa. Ubuntun on siis Mini-PC-tapauksessa oltava nopeassa flashissa!

Kaikenkaikkiaan Asus:in filosofia 901-minikoneeksi on hyvä: Akun kesto on kerrankin riittävä, ja kaikki vippastemput on tehty hinnan pitämiseksi pienenä. Yksi näistä tempuista on 4GB:n nopea flash, joka nipinnapin riittää käyttikselle, ja lisäflash, joka saa olla  hidas. Ovelaa! Pahaksi onneksi tämä filosofia tekee kuitenkin dualbootin kyseenalaiseksi. Mutta, ei se Asusia haittaa, koska dualboottaajia on 1 promille potentiaalisista asiakkaista! On pakko ihailla ja onnitella.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Toni Alenius - 07.10.08 - klo:22.57
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=35176&tyyppi=1
jotenkin osasin odottaakin tällaista lieveilmiötä, en ole varma mainitsinko epäilyistäni jossain vaiheessa, toisaalta tuo on Suomen osalta päinvastainen, mitä pelkäsin; uskoin että ihmiset olisivat luulleet saavansa "Saunalahden Miniläppärinsä" Windowsilla, ja antaneet melkosien rikinkatkuista palautetta myyjälle/ operaattorille huomattuaan koneessa olevan Linuxin, jota eivät osaa käyttää (olettamus nojaa tosiasiaan, että ylivoimainen valtaosa ihmisistä Suomessa ei ole eläissään nähnyt Linuxia, saati käyttänyt sitä, sulautetut järjestelmät poislukien.)
Toivotaan että asiakkaat pysyvätkin tyytyväisinä ainakin täällä Suomessa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: redu - 08.10.08 - klo:19.09
EEE 1000 on jo myynnissä:
Googlailin, ja huomasin, että joissakin maissa on versio 1000 tullut myyntiin:
8h akkukesto, 10.1" näyttö, 92% näppis, linux, 1.33kg, 8GB+32GB ssd, 450...500€, 267mm leveys
Flash on vähän nopeampi kuin 901:ssä. Sopisi mulle dualboottitarkoituksiin, mutta hinta on jo vähän suolainen. Saksassa on myynnissä vain kovalevyversio, HÖ!

Jostakin luin, että 1001 tulee pian. Siinä on lukemmas 1280 * 720 pikseliä näytössä.

Perskilas, näitä uusia versioita tulee EEE:stä liiankin tiuhaan. Eikö se aio koskaan stabiloitua?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 08.10.08 - klo:22.41
Googlailin, ja huomasin, että joissakin maissa on versio 1000 tullut myyntiin:
8h akkukesto, 10.1" näyttö, 92% näppis, linux, 1.33kg, 8GB+32GB ssd, 450...500€, 267mm leveys
Onko tuo vähän sama juttu kuin esim. 92% alkoholia tai sokeria tai vettä tai...no joo olipa taas fiksut jutut. Pitäisiköhän nukkua joskus...zzz...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 09.10.08 - klo:12.20
Googlailin, ja huomasin, että joissakin maissa on versio 1000 tullut myyntiin:
8h akkukesto, 10.1" näyttö, 92% näppis, linux, 1.33kg, 8GB+32GB ssd, 450...500€, 267mm leveys
Onko tuo vähän sama juttu kuin esim. 92% alkoholia tai sokeria tai vettä tai...no joo olipa taas fiksut jutut. Pitäisiköhän nukkua joskus...zzz...
Yli 100% näppis: http://www.uberreview.com/2007/01/vision-board-ii-keyboard-with-big-keys.htm
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 09.10.08 - klo:12.26
Suosittelen, Eee Control Tray (http://greg.geekmind.org/eee-control/) pikanäppäinten, laitteiden, tuulettimen ja virrankäytön hallintaan. Lue myös EeePCusersFin foorumipostini (http://eeeusersfin.net/eeepc/component/option,com_fireboard/Itemid,26/func,view/id,343/catid,9/) aiheesta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 10.10.08 - klo:14.09
Eri foorumeilla on ollut jonkin verran virrankäytöllä elvistelyä ja jotkut väittävät päässeensä Ubuntulla jopa yli 7 tunnin Eee 901 koneillansa. Nyt tarvis kuitenkin saada hieman faktoja Ubuntun käyttäjiltä.

1) Mikä kone? (esim. 901 20Gt)
2) Mikä akku? (esim. 6600 mAh, mikä tulee 901 koneiden mukana)
2) Mikä Ubuntun jakelukokoonpano? (esim. ubuntu 8.04.1 + Adammin kernel)
3) Mikä päällä ja mikä ei? (esim. wifi on, bluetooth off)
4) Prosessorin kellotus? (kirjoita komentoikkunaan cat /proc/eee/fsb )
5) Virrankulutus (present rate)? (kun kone ollut hetken päällä, kirjoita komentoikkunaan cat /proc/acpi/battery/BAT0/state ja kirjaa ylös 'present rate')

Ja ennen virrankulutuksen mittausta pidä näyttö suhteellisen normaalilla kirkkaudella (yli 75%).

Vertailun kannalta on siis olennaista tietää mikä on virrankulutus milläkin laiteasetuksilla. Jos esimerkiksi virrankulutus on jotakuinkin 1100 milliampeeria, niin täydellä akulla (6600 mAh) pääsee tuolloin teoriassa kuuden tunnin käyttöön (6600/1100). Virrankulutus toki kasvaa heti, kun vähänkin tekee jotain, eli esimerkiksi nettiradion kuuntelu kasvattaa virrankulutusta noin yli 100 milliampeeria. Jos taasen ei tee juuri mitään, wifi on pois päältä ja prosessori alikellotettu lukemiin 75 50 0, niin saattaa ainakin teoriassa päästä 880 miliampeerin lukemiin (6600 / 880 = 7,5 tuntia).
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LadyBug - 13.10.08 - klo:22.34
1) Mikä kone? - 901 20Gt
2) Mikä akku? - 6600 mAh
2) Mikä Ubuntun jakelukokoonpano?  - ubuntu 8.04.1 + Adammin kernel, elmuraton on/off-skriptit
3) Mikä päällä ja mikä ei?  - Wifi on päällä ja kytkeytyneenä koti-AP:hen, bluetööt+kamera off
4) Prosessorin kellotus?
    /proc/eee/fsb - 0 0 1, eli ei ylikellotusta
    /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor on asetuksella "powersave".
5) Virrankulutus (present rate)? Vaihtelee siinä 1270-1300 mA:n kieppeillä.

Muuttujia:
- jos käytän itselleni luontaisinta kirkkautta (noin 60% eikä yllä oleva n. 75%), present rate
  muuten ylläolevilla asetuksilla on siinä 1235-1250mA.
- CPU scaling governor mode "ondemand"/"performance" ei oikeastaan muuttanut virrankulutusta mihinkään, toisaalta systeemissä on käynnissä normaalin gnome-desktopin lisäksi vain yksi gnome-terminal.
- Bluetooth enabloimalla virrankulutus hyppäsi 20-30mA:ta ylemmäksi. BT ei kyllä ollut käytössä, ainoastaan päällä.
- Wifi off -asetuksilla kulutus tipahti 1010-1030mA:n kieppeille.
- Wifi off / bluetooth on, kulutus 1070mA.

Muutaman Wifi on/off togglen jälkeen Wifi off/bluetooth off/CPU powersave/kirkkaus 75% vakiintui noin 1030 mA:han.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: redu - 14.10.08 - klo:08.05
1) Mikä kone? - 901 20Gt
2) Mikä akku? - 6600 mAh
2) Mikä Ubuntun jakelukokoonpano?  - ubuntu 8.04.1 + Adammin kernel, elmuraton on/off-skriptit
3) Mikä päällä ja mikä ei?  - Wifi on päällä ja kytkeytyneenä koti-AP:hen, bluetööt+kamera off
4) Prosessorin kellotus?
    /proc/eee/fsb - 0 0 1, eli ei ylikellotusta
    /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor on asetuksella "powersave".
5) Virrankulutus (present rate)? Vaihtelee siinä 1270-1300 mA:n kieppeillä.

Muuttujia:
- jos käytän itselleni luontaisinta kirkkautta (noin 60% eikä yllä oleva n. 75%), present rate
  muuten ylläolevilla asetuksilla on siinä 1235-1250mA.
- CPU scaling governor mode "ondemand"/"performance" ei oikeastaan muuttanut virrankulutusta mihinkään, toisaalta systeemissä on käynnissä normaalin gnome-desktopin lisäksi vain yksi gnome-terminal.
- Bluetooth enabloimalla virrankulutus hyppäsi 20-30mA:ta ylemmäksi. BT ei kyllä ollut käytössä, ainoastaan päällä.
- Wifi off -asetuksilla kulutus tipahti 1010-1030mA:n kieppeille.
- Wifi off / bluetooth on, kulutus 1070mA.

Muutaman Wifi on/off togglen jälkeen Wifi off/bluetooth off/CPU powersave/kirkkaus 75% vakiintui noin 1030 mA:han.


Hah,
Akunkesto Ubuntulla olisi siis säästöasetuksilla n. 5...6 tuntia, kun MikroBitti mittasi WinXP:llä 8.5 tuntia? Kuluttaako Ubuntu noin paljon enemmän?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 14.10.08 - klo:09.31
Muutaman Wifi on/off togglen jälkeen Wifi off/bluetooth off/CPU powersave/kirkkaus 75% vakiintui noin 1030 mA:han.

Tuo on suurinpiirtein se mihin tulokseen olen itsekin tullut. Kun latauksen jälkeen akku tuskin koskaan näyttää enempää kuin 6300 mAh, voidaan karkeasti sanoa, että "normaalikäytössä" pääsee noin 5-6 tunnin hujakoille.

Akunkesto Ubuntulla olisi siis säästöasetuksilla n. 5...6 tuntia, kun MikroBitti mittasi WinXP:llä 8.5 tuntia? Kuluttaako Ubuntu noin paljon enemmän?

En ole nähnyt MikroBitin testiä, eli en osaa sanoa millä asetuksilla testin suorittivat, mutta Eeeuser foorumilla monikaan XP:n käyttäjä ei pääse normaalikäytössä yhtä huimiin tuloksiin. Eee 901 tehdasasennetun Windows XP:n salaisuus on kuitenkin "asus super hybrid engine" (http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=402732#p402732). Niiin kauan kuin Ubuntun kehittäjät eivät keksi sen salaisuutta, joutuu Eeen käyttäjät tyytymään heikompiin tuloksiin.

Keskeistä kuitenkin on, että virrankulutus riippuu täysin kulutustottumuksista  ;) Eee 901:llä on Ubuntullakin raportoitu jopa yli 7 tunnin tuloksia, kun näytön kirkkaus on kohtuullisella, CPU säästöliekillä, wifi ja muut härvelit pois päältä, eikä tehdä muuta kuin luetaan e-kirjaa. Eli se ei jää kauas ASUS:n väitteistä (http://event.asus.com/eeepc/battery/index.htm).
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LadyBug - 14.10.08 - klo:10.15
Käytän siis elmuraton kontrolliskriptejä pikanäppäimien yms asettamiseen. Nyt on kuitenkin tullut ns. marx:in eee-control-paketti, jonka pitäisi olla ilmeisesti vähän parempi noiden virransäästöasetusten osalta:
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=46010

Pitäisi testata tuota, mutta kun ajatus oli vetää koko Eee uusiksi vasta kun Intrepid tulee. Adamm on tehnyt kokeiluita erilaisilla Intrepid-kerneleillä, sieltä on tulossa joku laiha versio, josta on heitetty pois kaikeka turhaa.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 14.10.08 - klo:10.31
Nyt on kuitenkin tullut ns. marx:in eee-control-paketti, jonka pitäisi olla ilmeisesti vähän parempi noiden virransäästöasetusten osalta:
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=46010
Käytän Marxin Eee Control Tray:n vanhempaa versiota ja se todella tuntuu nipistävän virrankäytöstä hieman pois. Olennaista lienee se, että tuo asettaa CPU:n normaaliarvoiksi 100 50 0 ja alikellotusarvoiksi 75 50 0. Lisäksi tuossa on lisäasetus tuulettimen kontrolloimiseksi. Suosittelen Marxin pakettia lämpimästi. Mutta pieni varoitus lienee paikallaan. Eee-control-paketin asennus poistanee joitain Elmuraton skriptejä. Ainakin vanhemmassa versiossa Eee 901:n hopeiset pikanäppäimet ja ulkoisen näytön kontrollointi Fn+F5 näppäimellä katosi, koska ne on Eee-control-paketissa vapautettu käyttäjän määriteltäviksi. Ja ainakin Fn+F5 toiminnon joutunee määrittelemään manuaalisesti, jos edelleen haluaa käyttää sitä ulkoisen näytön kontrollointiin.

Edit: Päivitin Eee Control Trayn versioon 0.5 (http://greg.geekmind.org/eee-control/). Mitään olennaista uutta en havainnut. Asentaminen oli kuitenkin deb paketin ansiosta huomattavasti helpompaa. Ja sitten virrankulutuksen uudelleen tarkistus:

1) Mikä kone? - 901 20Gt
2) Mikä akku? - 6600 mAh (käytännössä noin 6300 mAh maksimissaan).
2) Mikä Ubuntun jakelukokoonpano?  - Ubuntu eee 8.04.1 + Marxin 'Eee Control Tray 0.5'
3) Mikä päällä ja mikä ei?  - Wifi on, bluetooth off, kamera off, SD lukija off
4) Prosessorin kellotus? - Alikellotettu lukemiin 75 50 0.
5) Virrankulutus (present rate)? - Välillä 900-1000.
Ynnä näytön kirkkaus 60%:ssa mihin se näyttää palautuvan aina virransäästötilan näytön pimentämisen jälkeen.

Eli ilmeisesti Eee Control Tray auttaa jollain mystisellä tavalla säästeliäänpään virrankulutukseen.

Edit: Vaan jos vähänkin oikeesti tekee jotain, kuten päivittelee verkkosivuja, niin kulutus nousee 1150 mAh tietämille.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 15.10.08 - klo:06.43
Täällä saaristossa on yhteyteni "sivistyneeseen maailmaan" vain Elisan mokkula heikohkolla kentällä. Haluaisin kuitenkin hiukan viritella 901:n alkuperäistä Xandrosia, missä on vain peruspäivitykset päällä.

etc/apt/sources.list
Lainaus
deb http://update.eeepc.asus.com/1.6 common main
deb http://update.eeepc.asus.com/1.6 p901 main
deb http://update.eeepc.asus.com/1.6 fi main

Linux Format July 2008 lehden mukaan Xandroksen varsinaiset lähteet saa käyttöön lisäämällä vain
Lainaus
deb http://xnv4.xandros.com/xs2.0/upkg-srv2 etch main contrib non-free
Liekö enää oikein ???

Toki tiedän, että tämä on Ubuntun foorumi, mutta kun surfailu on nyt hankalaa niin kysyn teiltä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 15.10.08 - klo:08.54
Linux Format July 2008 lehden mukaan Xandroksen varsinaiset lähteet saa käyttöön lisäämällä vain
Lainaus
deb http://xnv4.xandros.com/xs2.0/upkg-srv2 etch main contrib non-free
Liekö enää oikein ???
Sanotaanko tuossa lehdessä, että tuo pakettivaranto on nimenomaan Eee:n Xandros variantille? Kannattaa pitää mielessä, että Xandros ohjelmistovalmistajan omalla virallisella Xandros Linuxilla ei ole mitään tekemistä Eee PC koneissa käytetyn Linux käyttiksen kanssa. Koitin löytää vanhaa postiani aiheesta MuroBBS foorumilla, vaan sieltä on pirun vaikea löytää mitään (surkeat hakutoiminnot). Pääasia kutenkin tuossa postissa oli, että ASUS perustellusti käyttää nimeä 'GNU Linux', koska se vain perustuu Xandrosiin ja Debianiin.

Ja suosittelen jatkossa EeePCusersFin foorumia (http://eeeusersfin.net/eeepc/component/option,com_fireboard/Itemid,26/) Xandros-aiheisissa suomen kielisissä kysymyksissä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: redu - 17.10.08 - klo:17.26
1) Mikä kone? - 901 20Gt
2) Mikä akku? - 6600 mAh
2) Mikä Ubuntun jakelukokoonpano?  - ubuntu 8.04.1 + Adammin kernel, elmuraton on/off-skriptit
3) Mikä päällä ja mikä ei?  - Wifi on päällä ja kytkeytyneenä koti-AP:hen, bluetööt+kamera off
4) Prosessorin kellotus?
    /proc/eee/fsb - 0 0 1, eli ei ylikellotusta
    /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor on asetuksella "powersave".
5) Virrankulutus (present rate)? Vaihtelee siinä 1270-1300 mA:n kieppeillä.

Muuttujia:
- jos käytän itselleni luontaisinta kirkkautta (noin 60% eikä yllä oleva n. 75%), present rate
  muuten ylläolevilla asetuksilla on siinä 1235-1250mA.
- CPU scaling governor mode "ondemand"/"performance" ei oikeastaan muuttanut virrankulutusta mihinkään, toisaalta systeemissä on käynnissä normaalin gnome-desktopin lisäksi vain yksi gnome-terminal.
- Bluetooth enabloimalla virrankulutus hyppäsi 20-30mA:ta ylemmäksi. BT ei kyllä ollut käytössä, ainoastaan päällä.
- Wifi off -asetuksilla kulutus tipahti 1010-1030mA:n kieppeille.
- Wifi off / bluetooth on, kulutus 1070mA.

Muutaman Wifi on/off togglen jälkeen Wifi off/bluetooth off/CPU powersave/kirkkaus 75% vakiintui noin 1030 mA:han.


Hah,
Akunkesto Ubuntulla olisi siis säästöasetuksilla n. 5...6 tuntia, kun MikroBitti mittasi WinXP:llä 8.5 tuntia? Kuluttaako Ubuntu noin paljon enemmän?

Viimeinen "Tietokone"-lehti valaisee vähän asiaa:
Lehdessä on raportti eri käyttisten tehonkulutuksesta: Ubuntu, Vista, XP, OS X
Ilman virittelyjä XP näyttäisi raportin mukaan kuluttavan n. 10% vähemmän tehoa kuin Ubuntu. Mutta Vista on Ubuntuakin pahempi hotko.

Virittämätön Ubuntu ei siis ehkä sovi kovin hyvin Asus Eee:lle?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 17.10.08 - klo:18.57
Ilman virittelyjä XP näyttäisi raportin mukaan kuluttavan n. 10% vähemmän tehoa kuin Ubuntu. Mutta Vista on Ubuntuakin pahempi hotko.
Siinä ei tainnut olla virustorjuntaa? Ja muutenkin tuo XP on jo varsin vanha (2001?) (ei tarkoita ettei sopisi käytettäväksi siis olisi muuten vanhentunut), mutta Ubuntu on yleensä aina uusin (2008!) (tai ainakin uusin LTS-versio (2008!), joten se yleensä vaatii sen mitä muutenkin nykypäivänä. No Vista taitaa usein olla vielä omassa luokassaan.

Silti minusta jossain määrin tyhmä testi... ::)

Mitenhän kävisi vuosituhannen alkupuolelta olevalla jakelulla tai jollain kevyellä?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Fonz - 18.10.08 - klo:14.21
EEE 901:ssä pyörii ubuntun perusasennus ja kaikki on tähän asti sujunut hyvin. Nyt menin kuitenkin ahnehtimaan ja yritin saada ulkoista näyttöä koneeseen kiinni. No ongelmiahan siitä tietysti tuli.

Lopputulos on se, että uudelleenkäynnistyksen jälkeen Ubuntu ei tunnista koneen näytönohjainta/näyttöä oikein ja menee jonkinlaiseen low resolution tilaan. Tuolloin asetuksista ei pääse vanhoja resoluutioita palauttamaan.

Joten onko nyt ideaa miten tämä default-setup palautetaan. En tietystikään mitään varmuuskopioita tehnyt tuota näyttöasiaa säätäessä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 18.10.08 - klo:17.19
Auttaisiko:
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Fonz - 18.10.08 - klo:18.20
Auttaisiko:
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Tämä auttoi, kiitos vaan :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: audi - 21.10.08 - klo:18.12
Lopputulos on se, että uudelleenkäynnistyksen jälkeen Ubuntu ei tunnista koneen näytönohjainta/näyttöä oikein ja menee jonkinlaiseen low resolution tilaan. Tuolloin asetuksista ei pääse vanhoja resoluutioita palauttamaan. En tietystikään mitään varmuuskopioita tehnyt tuota näyttöasiaa säätäessä.

Jos innostut vielä säätämään, niin sitä ennen varmuuskopio:
Koodia: [Valitse]
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
Ja palautus (ehkä tiesitkin nämä käskyt):
Koodia: [Valitse]
sudo cp /etc/X11/xorg.conf_backup /etc/X11/xorg.conf
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 31.10.08 - klo:10.21
Miten lujaa saatte nuo pikkuämyrit huutamaan? Olen alsamixeristä laittanut äänet tappiin, mutta jos elokuvaa katsoo äänet täysillä (myös katseluohjelmasta), niin puheäänen pystyy juuri ja juuri erottamaan noin metrin päähän. Kone on asetettu myös "selälleen", jolloin kaiuttimet ovat olleet suoraan kuulijaa kohti, mutta ei ole tuntunut auttavan. Musiikki kuuluu kyllä ihan ok täydellä äänenvoimakkuudella, kunhan ei paria metriä kauemmas mene.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: tila89 - 01.11.08 - klo:12.59
Onko joku saanu 8.10:ä toimimaan eeePC:ssä? Itse kokeilin päivittää ja meni rikki eikä enää oikeen lopulta käynnistynytkään koko kone. Nyt yritin ihan puhdasta uutta asennusta niin en saanu tota Adammin kerneliä asentumaan.

Nyt pistän 8.04 takasin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ibuntu - 01.11.08 - klo:15.29
Onko joku saanu 8.10:ä toimimaan eeePC:ssä? Itse kokeilin päivittää ja meni rikki eikä enää oikeen lopulta käynnistynytkään koko kone. Nyt yritin ihan puhdasta uutta asennusta niin en saanu tota Adammin kerneliä asentumaan.

Nyt pistän 8.04 takasin.

Tänä aamuna asensin ts. päivitin 8.04:n 8.10:ksi päivitysten hallinnalla (ilmoitti, että uusi jakelujulkaisu on saatavilla). Käytössä: Ubuntueee, Eee PC 900, Kernel 2.6.24-21 - eeep . Asennus onnistui, ensin piti vain poistaa /etc/Fstab filestä tmp:n ohjaus menemästä RAM:iin. Toimii tämä ainakin vielä, en ole paljon ehtinyt testailemaan. Tiedä, onko tästä päivityksestä paljon hyötyä kun buuttaa kuitenkin tuolla Kernel 2.6.24 - eeep:llä.

Löysin tuossa väliajalla myös linkin jonka ohjeilla saa päivitettyä tuon Arrayn Kernelinkin.  Kernelin vaihdon jälkeen näyttää myös toimivan.  Linkki on http://www.array.org/ubuntu/setup-intrepid.html (http://www.array.org/ubuntu/setup-intrepid.html)

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: JJK - 01.11.08 - klo:21.53
mikähän mahtaa olla max resoluutio ulkoiselle paneelille?
Onko suurempi kuin oman näytön? Löytyskö 1680x1050?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Melmacian - 01.11.08 - klo:22.30
mikähän mahtaa olla max resoluutio ulkoiselle paneelille?
Onko suurempi kuin oman näytön? Löytyskö 1680x1050?
Kaveri käytti 901:ta 1920x1200 resoisen näytön kanssa. Käyttiksenä oli tosin Windows XP.  Kuulema isompiakin resoja oli listassa.

Eikös tuon piirin linux-ajuri ole ihan kunnollinen eli samaan kai sen pitäisi Ubuntullakin pystyä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: JJK - 01.11.08 - klo:23.02
mikähän mahtaa olla max resoluutio ulkoiselle paneelille?
Onko suurempi kuin oman näytön? Löytyskö 1680x1050?
Kaveri käytti 901:ta 1920x1200 resoisen näytön kanssa. Käyttiksenä oli tosin Windows XP.  Kuulema isompiakin resoja oli listassa.

Eikös tuon piirin linux-ajuri ole ihan kunnollinen eli samaan kai sen pitäisi Ubuntullakin pystyä.

Sitenhän tollasen vois vaikka hankkia.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 02.11.08 - klo:15.09
Voihan vinkura!
Ellalla 10 v. on synttärit ensi torstaina ja minulla on hänelle eeePC 901. Olen sitä noin kuukauden käyttänyt alkuperäisellä työpöydällä ja hyvin on mennyt. Nyt sitten keksin tarkistaa onko bios moderni. Ei tietenkään ollut. Ohjeet Wikistä, sieltähän ne aina kehoitetaan hakemaan, ovat os: http://wiki.eeeuser.com/eee_hardware_faq#bios

Toimin ohjeiden mukaan, latasin version 1603 zip-pakettina. Se vain nimetään uudelleen 901.rom:miksi, kopioidaan tyhjälle USB-tikulle, tökätään usb-porttiin ja eeePC käynnistetään Alt+F2 ja siitä lähtee
Lainaus
....
.....
USB Device found.
Reading file "901.ROM"

Mutta siihen se jää :o

Kovalevy käy, on nyt toiminut neljä tuntia. Jatkuuko tämä ikuisesti?
Sotkinko Ellan synttärilahjan?
Mikä avuksi?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LeP. - 02.11.08 - klo:15.31
Nimesitkö zip paketin romiksi vai puritko sen ensin ja nimesit sen sisältämän filun?
Ei käy ilmi viestissä, kai.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Karvameduusa - 02.11.08 - klo:16.41
Itse latasin afudos:n ja tein usb:tä käynnistys levykkeen.
Ajoin sitten afudos /ixxxx.rom.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 02.11.08 - klo:17.06
Nimesitkö zip paketin romiksi vai puritko sen ensin ja nimesit sen sisältämän filun?
Minä seurasin täsmälleen Wiki-kirjan ohjetta. Mielessä kävi, että ehkä zip-tiedosto pitäisi ensin purkaa, mutta kun sitä ei käsketty tekemään. Tämä oli varmaan armeijassa Korialla vuonna 1954 saamani koulutuksen ansiota. Nyt kun katson paketin sisälle niin siellähän lohöö tiedosto 1603.ROM kooltaan 512 KiB lie kooltaan juuri 0-sektorin kokoa. Koska eeePC:n SSD-levyn kirjoitusvalo palaa nyt kuudetta tuntia ja USB-tikku alkuun vilkkui "kovalevy" tai bios-varasto on jo sotkeutunut :P

"afudos" - miksi en löytänyt sitä vaikka kuinka Googlella hain ohjeita eeePC:n biosin päivittämiseen. Tältäkin foorumilta etsin haulla ohjeita, mutta ei löytynyt. Teki mieli kysyä, mutta kun niin usein kehoitetaan "etsi tietoa Wikistä tai Google-haulla" en kehdannut kysyä ...

...........................
Olipa pelästys. Nyt eeePC näyttää "biosin päivityksestä" huolimatta toimivan kuten ennenkin.  Puupäät kelluvat pinnalla eli oli tyhmällä onnea!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 02.11.08 - klo:17.57
Nyt on purettu tiedosto usb-tikulla ja päivittyminen käynnistynyt. Tilanne n. 1/2 tunnin päästä sama kuin aikaisemmin
Lainaus
Reading file "901.ROM"

Kauanko biosin päivitys kestää?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LeP. - 02.11.08 - klo:22.05
Itsellänihän ei tuota eeePc:tä ole vaikka haluaisinkin :D , mutta netin mukaan  asennuksen pitäisi kestää 5min. Lukemani mukaan usb tikku pitäisi formatoida fat16 (wikin mukaan fat32 ei toimi) tiedostojärjestelmään, sinne pitäisi heittää 901.rom:ksi nimetty 1603.ROM eikä muuta. Myös sd ja muut muistikortit pitäisi ottaa pois ja sitten buuttaus ja Alt+F2 jne...
Toimii tai ei noin sen pitäisi kai mennä.

Tuossa on ilmeisesti juttua tuosta afudoksesta ja muutenkin bios päivityksestä
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=11936.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 02.11.08 - klo:22.44
Nyt "päivitys" on kestänyt 5 tuntia, joten metsään menee jälleen. Ihme, että näin perustava asia mikrossa on tosi hankalaa. Taitaa olla viisainta pitää alkuperäinen 1301.

Tuossa on ilmeisesti juttua tuosta afudoksesta ja muutenkin bios päivityksestä
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=11936.
Koskee 701-versiota, saattaisi toki sisältää jotain tiedonjyviäkin jos jaksaisi/viitsisi lukea ja kokeilla.

Ehkä vika on USB-donglessa. Yritin formatoida sen Suse 11:ta Yastilla ja taisi sillä tulla fat32:ksi. Täytyy kaivaa jostakin formatoinnin terminaalikomennot ja yrittää niillä uudelleen. Tai sitten yrittää opiskella afudosia vaikka sen ohjeissa kehoitetaan formatoimaan disketti dos-käyttiksessä. Pitää varmaan käynnistää WindowsXP ja sählätä siellä usb-tikun kanssa.

Olen tämän ongelmani esittänyt kahdella eeePC-foorumilla, mutta kumpaankaan ei tule vastausta
http://eeeusersfin.net/eeepc/component/option,com_fireboard/Itemid,26/func,view/catid,4/id,440/#440
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=428416#p428416

Vain Suomen Ubuntu-porukalta saan vinkkejä, kiitos!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LeP. - 02.11.08 - klo:23.54
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20080909205630953&board_id=20&model=Eee+PC+901%2FLinux&page=1&SLanguage=en-us katos toi
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Karvameduusa - 03.11.08 - klo:00.16
1. Alusta USB tikku FAT32.
2. Tee USB tikusta käynnistyslevyke (löytyy googlella).
3. Lataa tästä nämä tiedostot (http://servut.us/Karvameduusa/linux/asusPC901/).
4. Laita USB tikulle afudos ja XXXX.rom.
5. Käynnistä tietokone uudelleen ja paina ESC heti alussa. Voi rämpätä.
6. Pitäisi ilmestyä boot valikko.
7. Valitse USB tikku boot valikosta.
8. Jos olet tehnyt kaikki oikein 1-2 kohtaa pitäisi ilmestyä komentorivi.
9. Kirjoita komentoriville: afudos /iXXXX.rom.
10. Afudos aloittaa flash biosia ja ilmoitaa lopuksi että on suorittanut flashin loppuun.
11. Boottaa kone ja mene Biosiin. Laita wifi, bluetooth, camera ja muut sälät päälle.
12. Asetukset nollaantuu Bios päivityksestä.
13. Sitten kaikki pitäisi olla valmista.

Pahoittelen kirjoitusvirheistä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 03.11.08 - klo:07.04
Kiitokset LePille linkistä http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20080909205630953&board_id=20&model=Eee+PC+901%2FLinux&page=1&SLanguage=en-us
Sieltä löytyi yksinkertaisin tapa päivittää bios. Sopii minulle, koska tässä on alkuperäinen Xandros. Sen "Lisää tai poista sovellus" hoitaa bios-päivityksen nopeasti ja kivuttomasti! Mikron mukana tuli peräti kaksi ohjekirjaa, mutta kummassakaan ei temppua neuvottu.

Tämä läppis menee Ellalle kun hän on torstaina 11 v. päivitettynä ja hyvin toimivana sekä mikro että Ella.

Myöhemmin hankin itselleni jonkin eeePC:n tai vastaavan ja sitten tarvinnen Karvameduusan ohjeita, kiitos.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: jake - 03.11.08 - klo:08.25
Voihan vinkura!
... eeePC 901. Olen sitä noin kuukauden käyttänyt alkuperäisellä työpöydällä ja hyvin on mennyt. Nyt sitten keksin tarkistaa onko bios moderni. Ei tietenkään ollut.


Tota noin... miten sen nyt sanois... kun oon pitänyt sua tollasena jo 'aikuiseen ikään' ehtineenä ja siksi kaiketi 'harkitsevana' miehenä, joka välillä sotkee koneensa, niin kuin toki me muutkin ;) ...

Mutt oliko tuo 'moderni bios' se syy, joka sai sinut 'vaarantamaan' Ellan, 10 v, synttärilahjakoneen?

Mitä väliä sillä on, onko se vanha ja vakaa vai moderni tai peräti ultra moderni, tms ultra bra?
Vai haitko biossin päivityksellä joitain vanhasta puuttuvia ominaisuuksia?
...ja saitko mitä mahd hait?

Muutenhan tuo on 'vanhan höyrypään typerää sekoilua', vai mitä?
Sorry - tuo ei ole tarkoitettu loukkaukseksi, vaan kommentiksi toiselta 'aikuiseen ikään' ehtineeltä linuxiin hurahtaneelta  höyrypäältä ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 03.11.08 - klo:10.04
...eeePC 901. Olen sitä noin kuukauden käyttänyt alkuperäisellä työpöydällä ja hyvin on mennyt. Nyt sitten keksin tarkistaa onko bios moderni. Ei tietenkään ollut.

Mitä väliä sillä on, onko se vanha ja vakaa vai moderni tai peräti ultra moderni, tms ultra bra?
Vai haitko biossin päivityksellä joitain vanhasta puuttuvia ominaisuuksia?
...ja saitko mitä mahd hait?

ASUS Eee GNU Linuxin (Xandrosin) BIOSin päivityksen hyödyllisyyden voi aina halutessaan tarkistaa ASUSTeKin sivuilta (http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us). Xandrosin "lisää/poista"-sovellus päivitti ainakin viimeksi kokeilemani perusteella versioon 1301 asti, eli sillä ei saa kaikkein "moderneinta" päivitystä. Itsellä harppaus 1101:stä 1301:een toi kuitenkin muutaman ihan merkittävänoloisen korjauksen:

Fixed NumLock may open by press pause key during POST
Update Boot Booster and Hidden Partition modules
Fixed the LCD brightness always be max when Boot Booster enabled
Fixed onboard LAN sometimes can''t detect issue

Mutta minulla siis nyt Eee 901 alla ja Ubuntu eee 8.04.1 päällä. Siihen siirryin, kun Xandrosin päivityspalvelu ei todellakaan ollut turhan "moderni". Esimerkiksi Firefox 3:a oli turha hakea Xandrosin lisää/poista-sovelluksen kautta. Mutta Xandrosin päivityspalvelua on ehkä päivitetty syyskuun jälkeen?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 03.11.08 - klo:19.54
oliko tuo 'moderni bios' se syy, joka sai sinut 'vaarantamaan' Ellan, 10 v, synttärilahjakoneen?
Toki biosin päivitys on hiukan jännempi juttu kuin vaikkapa linuxin tökkiminen mikroon, missä ennestään on toimiva Windows ja koko kovalevy yhtä ntfs-osiota. Toisaalta monet ongelmat juontuvat biosista ja ne korjautuvat uusien versioiden myötä. Esimerkiksi tämän "varsinaisen mikroni" bios tod. kaipaa päivitystä. Windows toki toimii moitteetta, mutta linuxien kanssa on tullut ongelmia, erityisesti Ubuntujen.

Ellan koneen pitäisi olla jatkossa mahdollisimman vakaa. Xandros päivittää järjestelmää, joskin harvaan tahtiin. Jokin tällainen päivitys saattaa tulevaisuudessa edellyttää 1301-versiota uudempaa biosia. Siksi otin riskin.

Myöhemmin ilmeni, että eeePC ja siinä oleva Xandros ovat hyvin tuotteistettu pakkaus. Esimerkiksi biosin päivitys sujui erinomaisesti kun vain keksin miten se tehdään. Jossain englanninkielisessä Asuksen manuaalissa temppu on neuvottu, mutta ei ole päässyt suomenkielisiin käsikirjoihin saakkaa. Maahantuoja ei ole viitsinyt kunnolla tuotteistaa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: jake - 04.11.08 - klo:00.21
No olihan se munkin sitt 'pakko' käydä kattomassa sitä biossin päivitystä, vaikka en enää 15 vuoteen oo moista edes ajatellut tekeväni. Joskus kun ns 'isot kovalevyt' tuli käyttöön, niin sillon johonkin winkkarikoneeseen päivitys saatettiin tehdä, mutt minähän käytin OS/2:a eikä sen kanssa tarvinnut välittää tuosta wintoosa-rajasta mitään. Ossi kun biossista käynnistyksensä jälkeen piitannut ;)

Mutt yllätyksekseni, mullahan oli tuo 1301-bios jo valmiina. Joten ei tullu 'päivitystarvetta' edes muiden yllytyksestä ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 04.11.08 - klo:10.25
olen itse päivitelly tohon varmaan 3 kertaa bioksen alt+f2 systeemillä toiminu joka kerta kuin buiccki
uusin 1702 joskus viimekuun puolessa välissä
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=47743
en huomannnut eroa toimivuuteen joten ei ehkä kannata päivitellä jossei välttämättä halua :-)

edit linkki suoraan biokseen
http://www.asustreiber.de/downloads/file/796-1702
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 05.11.08 - klo:16.03
Huomasin juuri, että jos painan pikanäppäimiä, niin ne eivät enää pompsahda alakulmaan, kuten ennen. Eli jos painan vaikkapa superhybrid-enginen nappia (tai mikä olikin?), niin alakulmaan ei tule sitä laatikkoa, jossa lukee esim. "performance mode". Conky näyttää napin painamisen jälkeen hetken prosessin "notification" vievän eniten prossua, mutta eipä mitään näy. Mikä kumma tuon katoamisen on voinut aiheuttaa? Täytyy nyt koettaa laittaa kellotaajuuden ilmaisin yläkulmaan ja siitä kurkkia, missä moodissa mennään. Kameran kanssa menee sen sijaan arpapeliksi, onko päällä vai ei  ;D
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Melmacian - 05.11.08 - klo:16.36
Huomasin juuri, että jos painan pikanäppäimiä, niin ne eivät enää pompsahda alakulmaan, kuten ennen. Eli jos painan vaikkapa superhybrid-enginen nappia (tai mikä olikin?), niin alakulmaan ei tule sitä laatikkoa, jossa lukee esim. "performance mode". Conky näyttää napin painamisen jälkeen hetken prosessin "notification" vievän eniten prossua, mutta eipä mitään näy. Mikä kumma tuon katoamisen on voinut aiheuttaa? Täytyy nyt koettaa laittaa kellotaajuuden ilmaisin yläkulmaan ja siitä kurkkia, missä moodissa mennään. Kameran kanssa menee sen sijaan arpapeliksi, onko päällä vai ei  ;D

Oletko kokeillut eee-control-trayta?

http://greg.geekmind.org/eee-control/
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 06.11.08 - klo:08.16
Enpä ole vielä testannut. Elin siinä uskossa, että tuo on nyt säädetty siihen kuntoon, että sillä mennään pari-kolme vuotta. Kaipa sieltä sitten joku päivitys sopivasti iski, en oikein muutakaan keksi. Täytyy tuo korjaaminen unohtaa vähäksi aikaa, kun vara-XP vilkuttelee toisella koneella sinistä ruutua jo käynnistymisen alussa. Kunhan sen saa joskus korjattua, niin voisi tuota trayta kokeilla.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 10.11.08 - klo:20.02
mikähän on pielessä ?
asentelin eeepc901 intrepidin, asensin nollasta, tuhosin myös userin homesta
.gnome ja .gconf hakemistot. toimii muuten hienosti (adam eeepc kernel +
eeecontrol + netbook remix)
nyt aina kun sammuttaa tai buuttaa herjaa gnome että "system policy prevent
stopping the when other users logged in"
siis joku muu muka käyttää myös konetta, no ei käytä  ;D   käytössä
automaattilogin.
who :
user     tty7         2008-11-10 19:55 (:0)
user     pts/0        2008-11-10 19:56 (:0.0)

edit: sudoersiin user tunnarille shutdown komentoon nopasswd ni jo herkes kyselemästä .
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 11.11.08 - klo:10.32
Tämä (eeePC 901) läppis menee Ellalle kun hän on torstaina 11 v. päivitettynä ja hyvin toimivana sekä mikro että Ella.
Olin n. vuorokauden babysitterinä. Koko tyttökolmikolla on nyt jokaisella omat notebook-mikrot. Isoilla tytöillä isot ja 11 vuotiaalla pieni eeePC alkuperäisella linuxilla ja 1603 biosilla.

En tarkistanut konetta kun Ella käytti sitä koko ajan. Oli sairas (?) ja poissa koulusta ja makasi sängyssä mikro mahan päällä. Ilmeisesti mikro toimii :-*

Kysyn myöhemmin haluaisiko Ella monipuolisemman käyttiksen, Mandrivan tai Ubuntun. Tytöillä oli aikaisemmin tavallinen mikro Mandrivalla, mutta muuttivat ahtaaseen asuntoon, mihin vain läppärit sopii mukaan. Nyt minulla on Tyrnävällä ylimääräinen hyvä pöytämikro, mutta ei sellaiset kenellekään kelpaa kun ihmiset hankii Windows-koneen marketista :P
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 11.11.08 - klo:19.39
Varoitus! Synaptic ehdottaa nykyään päivitystä Marxin eee-control vimpaimelle. Tuorein versio 0.7.3 ei kuitenkaan toimi ainakaan minun Eee 901 ja Ubuntu eee 8.04.1 kokoonpanon kanssa. ouduin ppoistamaan version 0.7.3 ja palauttamaan version 0.6 Marxin sivuilta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 11.11.08 - klo:19.52
8.10:n kanssa toi 0.73 toimii hyvin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 11.11.08 - klo:22.22
Huomasin juuri, että jos painan pikanäppäimiä, niin ne eivät enää pompsahda alakulmaan, kuten ennen.

Tänään huomasin, että taas toimii. Mikä lie piilotellut noita  ;D
Otsikko: Eee-control 0.7.3 toimimaan Ubuntu eee 8.04.1
Kirjoitti: Karvameduusa - 11.11.08 - klo:23.41
Eee-control 0.7.3 toimimaan Ubuntu eee 8.04.1:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install eee-control
Muokataan hieman eeepc-config tiedostoa:
Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/init.d/eeepc-config
Lisää # kommenttimerkki insert_module asus_eee eteen:
Koodia: [Valitse]
#insert_module asus_eee
Aja eee-control-daemon
Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/eee-control start
Lisää istunnot/session:
Koodia: [Valitse]
eee-control-tray
Viimeiseksi:
Koodia: [Valitse]
sudo reboot now
Muokattu 18.11.2008
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: arijoutsi - 12.11.08 - klo:06.25
Mikäs tämä Eee-control oikein on. Tai mitä se tekee?
Otsikko: Vs: Eee-control 0.7.3 toimimaan Ubuntu eee 8.04.1
Kirjoitti: serola - 12.11.08 - klo:09.13
Eee-control 0.7.3 toimimaan Ubuntu eee 8.04.1:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install eee-control
Muokataan hieman eeepc-config tiedostoa:
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/init.d/eeepc-config
Lisää # kommenttimerkki insert_module asus_eee eteen:
Koodia: [Valitse]
#insert_module asus_eee
Kiitokset suomennoksesta  :) Minulla tosin vaati koko koneen käynnistämistä uudelleen enkä ymmärtänyt mainintaa istuntoihin lisäämisestä.

@ Arijoutisi - Jaa että mikä ihmeen eee-control? No se on Eee PC minikannettavien työkalupalkille asennettava kontrollivalikko, jonka avulla voi:

1) ottaa käyttöön tuulettimen hallintaskriptin.
2) hallita prosessoritehoa.
3) hallita laitteita kuten WiFi, Bluetooth, kamera ja SD-kortinlukija.
4) valita ihan omat toiminnot pikanäppäimille.

Varjopuolena on, että eee-control asennus poistaa aiemmat mahdollisesti toimivat pikanäppäintoiminnot, mutta eee-control avulla voi valmiista vaihtoehdoista valita ihan omat pikanäppäintoiminnot ja jopa lisätä omia toimintoja (esim. käynnistää selaimen). Parasta on, että eee-control auttaa merkittävästi säästämään akun kulutusta.
Otsikko: Vs: Eee-control 0.7.3 toimimaan Ubuntu eee 8.04.1
Kirjoitti: pumo - 12.11.08 - klo:15.19
Lisää # kommenttimerkki insert_module asus_eee eteen:
Koodia: [Valitse]
#insert_module asus_eee

ainii, tuo sama piti tehdä intrepidissäkin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Toni Alenius - 25.11.08 - klo:00.33
yhtä asiaa ihmettelen 701:ssä, mikä oli järki ideassa laittaa stereokaiuttimet näytön sivuille, syömään tilaa jo muutenkin pieneltä näytöltä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Melmacian - 25.11.08 - klo:00.41
yhtä asiaa ihmettelen 701:ssä, mikä oli järki ideassa laittaa stereokaiuttimet näytön sivuille, syömään tilaa jo muutenkin pieneltä näytöltä.
Hintahan siinä tietysti. Pienet näytöt ovat halvempia: halvempi kokonaishinta koneelle.
Ei ne kaiuttimet oikeastaan tilaa vie siinä mallissa vaan täyttävät vain tyhjän tilan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 29.11.08 - klo:13.14
No miksi ubuntu 8.10 herää paljon hitaammin kuin 8.04 suspend-tilasta? Onko muillakin sama ongelma? Eee:n kerneli ja pikanäppäinskriptit asennettu ohjeiden mukaan. BT ja wlan ei mene pois päältä.

Mutta hei! Äsken huomasin, että 8.10:lle on omat ohjeet :D
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi_(Intrepid_Ibex)

Katsotaan saanko ongelmat ratkaistua...

Kuitenkin tämän viestiketjun pitää nostaa  ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Dost - 30.11.08 - klo:15.24
Lainaus käyttäjältä: Dost
Katsotaan saanko ongelmat ratkaistua...

Ei ihan. Herääminen suspendsta kestää 18 sekunttia edelleen. BT ja wlan pikanäppäimet nyt toimivat elmurato-skriptin ansiosta. Wlanin sininen valo tosin ei sammu.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: JanOks - 02.12.08 - klo:18.26
Eri foorumeilla on ollut jonkin verran virrankäytöllä elvistelyä ja jotkut väittävät päässeensä Ubuntulla jopa yli 7 tunnin Eee 901 koneillansa. Nyt tarvis kuitenkin saada hieman faktoja Ubuntun käyttäjiltä.

1) Mikä kone? (esim. 901 20Gt)
2) Mikä akku? (esim. 6600 mAh, mikä tulee 901 koneiden mukana)
2) Mikä Ubuntun jakelukokoonpano? (esim. ubuntu 8.04.1 + Adammin kernel)
3) Mikä päällä ja mikä ei? (esim. wifi on, bluetooth off)
4) Prosessorin kellotus? (kirjoita komentoikkunaan cat /proc/eee/fsb )
5) Virrankulutus (present rate)? (kun kone ollut hetken päällä, kirjoita komentoikkunaan cat /proc/acpi/battery/BAT0/state ja kirjaa ylös 'present rate')

Ja ennen virrankulutuksen mittausta pidä näyttö suhteellisen normaalilla kirkkaudella (yli 75%).

Tulipa tänään hommattua 901:n ja heti koitettua Ubuntua, niin voinpa itsekin kertoa mittaustuloksista, vaikka tästä kyselystä onkin jo hieman aikaa. Toivottavasti tuloksistani on jollekin iloa/hyötyä.

1) 901 Linux (20GB)
2) Koneen mukana tullut 6600 mAh
3) Ubuntu 8.10 + kernel 2.6.27-8-eeepc (adamm) + eee-control paketti asennettuna. Ubuntu asennettu SDHC-kortille, joka siis kokoajan kortinlukijassa. Koneen BIOS päivitetty versioon 1703.
4) prosessorin kellotusta en nää tuolla komennolla, ei löydy tuota /proc/eee/fsb:tä. Powersave moodi valittuna kuitenkin eee-contol:n avulla.

Tuloksia:
wlan yhdistettynä tukiasemaan, bt yhdistettynä kännykkään, näytön kirkkaus max = 1155 mA
wlan yhdistettynä tukiasemaan, bt pois, näytön kirkkaus max = 1145 mA
wlan off, bt yhdistettynä kännykkään, näytön kirkkaus max = 925 mA
wlan off, bt off, näytön kirkkaus max = 915 mA
wlan off, bt off, näytön kirkkaus säädetty itselle sopivaksi valaistussa huoneessa = 780 mA
wlan off, bt off, näytön kirkkaus min = 725 mA

Konetta ei ole paremmin viritelty vielä virransäästöä ajatellen, kunhan adammin kernelin ja eee-control:n asensin ja sen jälkeen tein nämä mittaukset. Mittausten aikana kone oli idlenä, Gnome desktop käytössä ja terminaalissa pyöri scripti, joka ajoi 5 sec välein komennon:
cat /proc/acpi/battery/BAT0/state | grep rate

Buuttasinpas vielä testiksi koneen mukana tulleeseen linuxiin (Xandros), kun se vielä levyllä on. Pidin SDHC kortin lukijassa, ettei sen poistaminen vääristäisi tulosta. Xandrosissa tulos asetuksilla wlan off, bt off, powersave moodi ja näytön kirkkaus min = 785 mA joten Ubuntu näyttää suoriutuvan pienemmällä virrankulutuksella. Tai sitten on jotain eroja näissä, että kuinka pienelle näytön kirkkauden saa tms.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Blue_eye - 11.12.08 - klo:19.52
Voihan vinkura!
Ellalla 10 v. on synttärit ensi torstaina ja minulla on hänelle eeePC 901. Olen sitä noin kuukauden käyttänyt alkuperäisellä työpöydällä ja hyvin on mennyt. Nyt sitten keksin tarkistaa onko bios moderni. Ei tietenkään ollut. Ohjeet Wikistä, sieltähän ne aina kehoitetaan hakemaan, ovat os: http://wiki.eeeuser.com/eee_hardware_faq#bios

Toimin ohjeiden mukaan, latasin version 1603 zip-pakettina. Se vain nimetään uudelleen 901.rom:miksi, kopioidaan tyhjälle USB-tikulle, tökätään usb-porttiin ja eeePC käynnistetään Alt+F2 ja siitä lähtee
Lainaus
....
.....
USB Device found.
Reading file "901.ROM"

Mutta siihen se jää :o

Kovalevy käy, on nyt toiminut neljä tuntia. Jatkuuko tämä ikuisesti?
Sotkinko Ellan synttärilahjan?
Mikä avuksi?


Ensimmäinen kirjoitus tälle foorumille. Vasta tämän eeepc:n saaneena laitoin läppärin nettiin kiinni ja aloin etsimään päivityksiä. Monen näköistä löytyi ja koitin pistää uusimmat versiot ohjelmista sun muista. Jossain vaiheessa eksyin ASETUKSET - LISÄÄ TAI POISTA SOVELLUS ja kun yhteydessä nettiin tarkistetaan ohjelmistopäivitykset niin välilehdeltä asetukset löytyy BIOS-päivitykset. Ja sitten ei muuta kuin sieltä vain valitsemaan haluamasi bios versio näyttäisi löytyvän ainakin 5 eri versiota. Tämä kävi melko sukkelasti aikaa kului vain 2min.

Toivottavasti tämä vähän helpottaa biosin päivitystä. Luultavasti tässä lähiaikoina päivitän tähän ubuntun. Ensin nyt kuitenkin tutustun tähän peruslinux käyttikseen mikä tuli tämän mukana.

Niin no olettaen, että kyse oli linux versioisesta eeePC 901:stä :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Blue_eye - 11.12.08 - klo:20.05
Ah näimmä tämä sama asia löytyi. Pitäisi aina lukea hiukan pidemmälle ennen kuin alkaa vastailemaan.  ::)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Amazed - 14.12.08 - klo:19.40
Onko kukaan saanut guitar prota pelittämään kunnolla 901:ssä? Muuten toimiii itelläni mutta midit pätkii välillä, kuulostaa aika hirveältä :)

Varmaan pitäs opetella käyttämään jackia kunnolla :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: progress - 14.12.08 - klo:23.26
Terve.

Laitteena musta 901 linux-versio, käyttis ubuntu 8.10,

Kaksi kysymystä:

1) Miten saan bluetooth kuulokkeet pelittämään ubuntun ja eeepc:n kanssa?
2) Onko tietoa miten saisi Fn+F5 ja Fn+F6  -funktionäppäimet toimimaan?



 
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 15.12.08 - klo:07.31
Terve.

Laitteena musta 901 linux-versio, käyttis ubuntu 8.10,

Kaksi kysymystä:

1) Miten saan bluetooth kuulokkeet pelittämään ubuntun ja eeepc:n kanssa?
2) Onko tietoa miten saisi Fn+F5 ja Fn+F6  -funktionäppäimet toimimaan?

1) Mikäs niissä on ongelmana? Jos laitat bluetoothin päälle ja kuulokkeet kiinni, niin mitä tapahtuu?
2) Yksi vaihtoehto on elmuraton skriptit, joista löytyy ohjeita mm. eeeuserin foorumeilla. Toinen on eee-control, jota en itse ole käyttänyt, mutta tässäkin ketjussa kerrotaan tuosta useasti.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: progress - 15.12.08 - klo:09.54
1) Miten saan bluetooth kuulokkeet pelittämään ubuntun ja eeepc:n kanssa?
2) Onko tietoa miten saisi Fn+F5 ja Fn+F6  -funktionäppäimet toimimaan?
1) Mikäs niissä on ongelmana? Jos laitat bluetoothin päälle ja kuulokkeet kiinni, niin mitä tapahtuu?

Saan laitteen paritettua ilman ongelmia jne, mutta en saa ääntä siirtymään kuulokkeisiin.

2) Yksi vaihtoehto on elmuraton skriptit, joista löytyy ohjeita mm. eeeuserin foorumeilla. Toinen on eee-control, jota en itse ole käyttänyt, mutta tässäkin ketjussa kerrotaan tuosta useasti.
Joo, eee-control asennettuna. Oli vain asetukset pielessä. Kiitokset.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: henkru - 24.12.08 - klo:22.47
Pukki toi Asusken ja Ubuntu siihen nyt asentui. Ihan kivalta tuntuu ja näpäimistöön alkaa tottua. Tuosta kosketushiirest sen verran että saako jotenkin siitä sen hiiren klikkauksen pois, niin että olisi vaan nuo hopeiset nappulat käytössä, kun tosi usein hiirtä liikuteltaessa sitä tulee painettua ns "kaksi kertaa".
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: audi - 25.12.08 - klo:17.33
Tuosta kosketushiirest sen verran että saako jotenkin siitä sen hiiren klikkauksen pois, niin että olisi vaan nuo hopeiset nappulat käytössä, kun tosi usein hiirtä liikuteltaessa sitä tulee painettua ns "kaksi kertaa".

Asenna Eee Control Tray (http://eeeusersfin.net/eeepc/component/option,com_fireboard/Itemid,26/func,view/id,343/catid,9/):

Lainaus
- Valita haluamasi toiminnot 901:n hopeanäppäimille valmiista vaihtoehdoista.
- Valita haluamasi toiminto lisäksi ainakin Fn+F5 painikkeelle.
- Säätää käsin mitä tahansa muita toimintoja ko. painikkeille.
- Valinnan kontrolloida langatonta, bluetoothia, webbi-kameraa ja kortinlukijaa.
- Valinnan kontrolloida tuuletinta.
- Valinnan kontrolloida prosessorin yli-/alikellostusta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Mr.Ubuntu - 26.12.08 - klo:02.06
Laittaa nyt tännekkin.

Lainaus
Kyseinen ohje tehty sitten 1000H eli en ole testannut kaikkia eeepc:n versioita.

# Eeepc:n BootBoosterin enablointi linuxissa, esim. ubuntu asennuksen jälkeen.
#
# Mitä tarvitaan
#- ohjeiden soveltamista
#- usb tikku ainakin 512MB? riippuu minkä jakelun otat
#- 20 minuuttia aikaa (evotathan menee ainakin tunti?)
#- unetbooting (voi soveltaa?)
#- varmaan pystyisi omalta levyltäkin lataamaan livecd kernelin, mutta tiedä/osaa/jaksa toteuttaa.
#- interwep yhteys (ei välttämätön jos löytyy työkalut valmiina tai livecd:n image koneelta)
#
#1. Asenna unetbooting > http://lubi.sourceforge.net/unetbootin.html
#2. Formatoi tikku, mkdosfs /dev/sdXX Valitse jakelu jossa on sfdisk + gparted, voi myös pistää valmiina olevan jakelun. huom i386 jakelu
#3. Käynnistä eeepc uudelleen, F2 rämpyttelyä, vaihda boottamaan usb-tikulta joka on jo kiinni koneessa.
#4. Käynnistä gparted, muokkaa primary osiosta mieluiten loppupäästä 8-50 MB osio ja formatoi kyseinen osio "unformatted" muotoon
#5. Katso mikä osio on kyseessä, esim. itselläni oli /dev/sda3, eikä sillä tunnu olevan mitään väliä mikä osio kunhan on primary.
#6. avaa xterm, gnome-terminal, tai mikä tahansa vastaava terminaali kun gparted on tehnyt tehtävänsä
#7. sudo -s tai su riippuen jakelusta, eli roottina tehdään seuraavat.
#8. sfdisk --change-id /dev/sda 3 ef             Tosiaan tuossa on väli oikeasti tuossa sda:n takana.
#9. sfdisk --print-id /dev/sda 3   nähdään onko se oikeasti vaihtunut
#10. reboot
#11. F2 rämpyttelyä > BootBooster  [enable]
#12. Pitäisi huomattavasti nopeampi bootti olla.

Olikohan kyseinen ohje täällä jossain? Ajattelin laittaa kun tuntui olevan vähän kiven alla tämäkin tieto.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: xjonex - 26.12.08 - klo:10.59
Pukki toi Asusken ja Ubuntu siihen nyt asentui. Ihan kivalta tuntuu ja näpäimistöön alkaa tottua. Tuosta kosketushiirest sen verran että saako jotenkin siitä sen hiiren klikkauksen pois, niin että olisi vaan nuo hopeiset nappulat käytössä, kun tosi usein hiirtä liikuteltaessa sitä tulee painettua ns "kaksi kertaa".

No minulla auttoi 1000h:ssa, kun laittoi Preferences --> Mouse --> Sensitivity -arvoa alemmaksi ja double click time out arvoa alemmaksi, niin minusta sen jälkeen väheni virhenäpäytykset ja en kyllä missää nimessä haluaisi disabloida touchpadin klikkaus - toiimintoja pois, on ne vaan niin käteviä, kun niitä harjaantuu käyttämään... ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 12.02.09 - klo:15.48
En nyt äkkiseltään muista, että tästä olisi ollut puhetta, niin kysytään: Onko muilla ongelmia flash-videoiden katsomisessa? Jos katson siinä sivun omassa pikkukehyksessä, niin tuppaa tökkimään. Jos taas pistää koko näytölle, niin alkaa melkoinen diashow. Ubuntu siis käytössä ja prosessori asetettu "performance on demand" -tilaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tekno - 13.02.09 - klo:02.31
Tekeekös eee-controllilla mitään 900:n kanssa

edit: vastaan itselleni: ei tee, koska smart fan huudattaa tuuletinta ja ainoa toimiva ominaisuus tuossa lienee webcamin sammutus/käynnistys
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 28.03.09 - klo:22.53
Kukaan kokeillut Jauntya tällä vielä? Sain juuri päivitettyä tämän array.org-version Intrepidiin. Jokos 901 mahtaa toimia kunnolla normi-Jauntylla?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Squirrel - 29.03.09 - klo:00.56
Kukaan kokeillut Jauntya tällä vielä? Sain juuri päivitettyä tämän array.org-version Intrepidiin. Jokos 901 mahtaa toimia kunnolla normi-Jauntylla?

Asensin ja ainakin toimi äänet jne. heittämällä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 29.03.09 - klo:23.10
Kukaan kokeillut Jauntya tällä vielä? Sain juuri päivitettyä tämän array.org-version Intrepidiin. Jokos 901 mahtaa toimia kunnolla normi-Jauntylla?

Asensin ja ainakin toimi äänet jne. heittämällä.


Jäi tuo jne. epäselväks, ni kuuluuko siihen esim. wlan? Entä ne yläosan neljä nappia? Bluetooth, kortinlukija? Nuo nyt on itselle oikeastaan ne tärkeimmät toimivat.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Squirrel - 30.03.09 - klo:09.39
Ne napit ei toiminut, eikä wlan. bluetoothia ja kortinlukijaa en ole toiminut, mutta olen tuon ohjeen mukaan asennellu, vielä ei oo valmis, kun tuo adamn on tehnyt jotain muutoksia, ohjeet ei toimi ja pitää soveltaa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 30.03.09 - klo:09.50
Ne napit ei toiminut, eikä wlan. bluetoothia ja kortinlukijaa en ole toiminut, mutta olen tuon ohjeen mukaan asennellu, vielä ei oo valmis, kun tuo adamn on tehnyt jotain muutoksia, ohjeet ei toimi ja pitää soveltaa.
Oletko koittanut Elmuraton 'Eeeasy Scripts' -skriptejä?
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=49081

Elmurato kehittää tuota parhaillaan myös Jauntyssa toimivaksi.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 02.05.09 - klo:02.42
Nyt on päivitetty Jauntyyn. Kymmenen minuutin testailun jälkeen ainakin lähes kaikki tuntuu toimivan. Wlan toimi suoraan, samoin vasemmanpuolimmaisin pikanappi ("ruksi"), joka lukitsee koneen. Olisin voinut väittää, että ennen se vain pimensi koneen näytön, mutta voin muistaa väärinkin. Kamera ei tunnistunut suoraan, pitänee BIOSia käydä katsomassa. Bluetoothia en pääse nyt kokeilemaan, mutta ainakaan pikanäppäimestä ei tunnu mitään tapahtuvan.

Vielä kun saisi tuon touchpadin helposti pois päältä kirjoittamisen ajaksi, niin olisin tyytyväinen. Tätäkin viestiä kirjoittaessa kämmen pyyhkäisi kerran koko viestin bittiavaruuteen.

Edit: Annoin tosiaan levyjen olla ext2-muodossa, kun tuota nelosta pääsee kuitenkin toisella koneella testaamaan. Muita wikin temppuja en ole vielä jaksanut tehdä uusiksi. Lisäilen niitä sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.

Ja näköjään Bluetooth ja kamera olivat BIOSista disabloituina ja pelittävät nyt oikein. Pikanäppäimissä on vielä ongelmaa. Asensin eee-appletin, joka löytyi Synapticista ja se antoi ainakin joitain toimintoja. Mutta pikanäppäimet eivät toimi vieläkään. Listasta löytyi myös eeepc-acpi-scripts, joka ei kuitenkaan suostu asentumaan, vaan palauttaa seuraavan virheen:
Koodia: [Valitse]
Seuraavien pakettien riippuvuuksia ei voitu selvittää. Tarkista, että kaikki tarvittavat ohjelmalähteet on määritelty asetuksissa.

eeepc-acpi-scripts:

 Riippuvuudet: acpi-support-base  but it is not installable
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 02.05.09 - klo:10.04
Vielä kun saisi tuon touchpadin helposti pois päältä kirjoittamisen ajaksi, niin olisin tyytyväinen. Tätäkin viestiä kirjoittaessa kämmen pyyhkäisi kerran koko viestin bittiavaruuteen.

Tuo olisi kyllä saatava. :)

BTW: Ainakin Operassa Ctrl + Z korjaa noita virheitä. :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LadyBug - 03.05.09 - klo:01.06
1) Miten saan bluetooth kuulokkeet pelittämään ubuntun ja eeepc:n kanssa?

Tiedän että tämä on vanha kysymys, mutta eilen sain oman Nokian BT-stereoheadsettini toistamaan påppia Jaunty UNR -pohjaisesta EEE PC:stä.

Edelleen enimmäkseen pätevät ohjeet löytyvät linkistä https://help.ubuntu.com/community/BluetoothHeadset noin askeleesta 10 eteenpäin. Muutokset em. ohjeisiin nähden: kohdan 14 modprobeja ei tarvita, kohdassa 16 minulla ei näkynyt BT-headset -korttia, kohdan 17 parituksen voi tehdä Jauntyn bluetooth GUIlla, kohdan 24 testit eivät oikein toimineet minulla. Mutta loppujen lopuksi kohdassa 27 musiikki tuli ulos BT-kuulokkeista. Mikrofonia en vielä ole testannut.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LadyBug - 03.05.09 - klo:01.12
Vielä kun saisi tuon touchpadin helposti pois päältä kirjoittamisen ajaksi, niin olisin tyytyväinen. Tätäkin viestiä kirjoittaessa kämmen pyyhkäisi kerran koko viestin bittiavaruuteen.

Homman avain on syndaemon-niminen palikka, joka tulee Jauntyn mukana.
Lisätietoja sen konffauksesta mm. http://ghantoos.org/2009/04/07/disable-touchpad-while-typing-on-keyboard/
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 03.05.09 - klo:02.08
Vielä kun saisi tuon touchpadin helposti pois päältä kirjoittamisen ajaksi, niin olisin tyytyväinen. Tätäkin viestiä kirjoittaessa kämmen pyyhkäisi kerran koko viestin bittiavaruuteen.

Homman avain on syndaemon-niminen palikka, joka tulee Jauntyn mukana.
Lisätietoja sen konffauksesta mm. http://ghantoos.org/2009/04/07/disable-touchpad-while-typing-on-keyboard/


Nöyrimmät kiitokset! Täytyypä tutustua. Testasin tuossa keskeytystilan ja hyvin tuntui pelittävän. Langaton yhdistyi takaisin ehkä noin kymmenessä sekunnissa automaattisesti, joten ei valittamista. Lepotilaa en voinut/ jaksanut testata, kun ei ole swappia.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Kerneli - 10.05.09 - klo:16.22
Onkos tiedossa mitään appletta tuonne palkkiin mistä pystyisi näitä juttuja säätämään? Repoista löytyvä eee-applet ei toiminut kunnolla.

EDIT: Nuo appletit ilmeisestikin vaatii joidenkin skriptien asentamisen. http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=65606 Tällaiset löysin mutta kovasti vaikuttavat olevan kesken ainakin "Known issues" kohdan mukaan. Lähinnä tuo " * The tray-icon is broken, so it will be disabled until it`s fixed" harmittaa.

Sitten tässä Jauntyssa on myös sellainen ongelma äänien kanssa että välillä kuuluu sellanen aika paha räsähdys ainakin kun on kaiuttimet / luurit kiinni koneessa. Intrepidissä ei ollut ongelmia.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: pumo - 11.05.09 - klo:19.04

EDIT: Nuo appletit ilmeisestikin vaatii joidenkin skriptien asentamisen. http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=65606 Tällaiset löysin mutta kovasti vaikuttavat olevan kesken ainakin "Known issues" kohdan mukaan. Lähinnä tuo " * The tray-icon is broken, so it will be disabled until it`s fixed" harmittaa.
asensin tuon heti jauntyn asennuksen perään, enkä tuota trayiconia ole kaivannut. asentuu kuitenkin tuonne system\preferenceihin josta saa säädettyä perus säädöt ja näkee esim lämmöt.
olihan tuolla eeeuser foorumilla tommonen mistä näyttää olevan jauntylle oma paketti.
http://greg.geekmind.org/eee-control/
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: LadyBug - 11.05.09 - klo:22.32
Onkos tiedossa mitään appletta tuonne palkkiin mistä pystyisi näitä juttuja säätämään? Repoista löytyvä eee-applet ei toiminut kunnolla.

No noita skriptisettejä on useita (ainakin elmuraton, marxin ja statux:in) ja jokaisella on oma tapansa heittää appletti paneeliin. Itse käytin aikaisemmin elmuraton skriptejä, jotka havaitsin ihan toimiviksi, nyt on uuden Jaunty-installin kanssa ajossa vaihtelun vuoksi statux.org:in kokoelma. Toimii sekin setti, paras puoli on se, että homma toimii repon kautta, ei tarvitse downloadailla skriptejä erikseen. Sieltäkin löytyy oma tray-applet http://www.statux.org/content?page=catalog&catagory=1&product=eeepc-tray

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Samu Wikstedt - 06.08.09 - klo:15.48
Wikiin oli näköjään tullut yksinkertaistettu conffausohje Asuksen 901:lle:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi_%289.04%29

Mutta onkohan tuonne pujahtanut virhe, vai olenko ymmärtänyt jotain väärin Atomin arkkitehtuurista, kun tuolla kehotetaan ajamaan mm. tälläinen rimpsu päätteessä:

sudo apt-get remove gnash gnash-common libflashsupport mozilla-plugin-gnash swfdec-mozilla && sudo apt-get install alsa-oss faac faad flashplugin-nonfree gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse ia32-libs ia32-sun-java6-bin icedtea6-plugin libmp3lame0 non-free-codecs openjdk-6-jre unrar

Nuo punaisella korostetut paketithan lienevät 64 bittisiä binäärejä?

Pitäisikö medibuntu repoista lisäksi löytyä nuo lopussa asennettavat acroread -kilkkeet -itse en löytänyt.


Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: gdm - 06.08.09 - klo:15.54
Nuo punaisella merkityt on yhteensopivuuskirjastoja jolloin pystyy 64-bit alustalla ajamaan 32-bit sovelluksia.

Ja ymmärtääkseni tuo atom on 64-bit kykenevä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Samu Wikstedt - 06.08.09 - klo:21.01
Nuo punaisella merkityt on yhteensopivuuskirjastoja jolloin pystyy 64-bit alustalla ajamaan 32-bit sovelluksia.

Ja ymmärtääkseni tuo atom on 64-bit kykenevä.

Niinpäs onkin, hmm... sitten lienee jotakin kämmiä jossain muualla, koska ainakaan ohjeen mukaisilla käskyillä (siis copy/paste terminaaliin) ei noita ia32-lib ym. kirjastoja löydy, kuten ei myöskään noita myöhemmin asennettavia paketteja (acroread-plugins mozilla-acroread). medibuntu kyllä löytyy repoista -piti tosin asentaa lisäämällä rivit käsin sources.list iin:

Koodia: [Valitse]
cat /etc/apt/sources.list |grep medibuntu
deb http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free
deb-src http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free
swiksted@swiksted-laptop:~$

Todennäköisesti jotain todella triviaalia on jäänyt huomaamatta...?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: gdm - 06.08.09 - klo:21.34
Ei sitä pakettia löydy jos olet asentanut 32-bit järjestelmän.
Siitä on vain amd64 versio saatavilla.

Mutta helpottaisi jos kertoisit mitä oikein haluat saavuttaa?
Niin olisi helpompi auttaa...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Samu Wikstedt - 06.08.09 - klo:21.57
Ei sitä pakettia löydy jos olet asentanut 32-bit järjestelmän.
Siitä on vain amd64 versio saatavilla.

Mutta helpottaisi jos kertoisit mitä oikein haluat saavuttaa?
Niin olisi helpompi auttaa...

Oikeastaan vaan ihmettelin ääneen, kun tuo wiki-ohje on kirjoitettu nimenomaan Asuksen 901:lle, niin olisiko siellä ollut joku syy asentaa juuri mainitut paketit, vai onko wikiin lipsahtanut copy/paste -virhe. Ja onko medibuntun repoista postettu nuo acroreader-pluginit? Ja tarvitseeko niitä aikuisten oikeasti?.

Eli mitään varsinaista ratkaistavaa ongelmaa meikäläisen asennuksessa ei ole :-)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 06.08.09 - klo:21.59
Minusta näyttäisi, että wikiartikkelissa on selkeä virhe. Jos ia32-sydeemit ovat asennettavissa vain 64-bit järjestelmään, neuvo installoida ne on ristiriidassa sen kanssa, että wikiohje käsittelee Ubuntu Netbook Remixin asentamista ja virittämistä ja UNR:n image tarjotaan ladattavaksi vain i386 arkkitehtuurille.
http://releases.ubuntu.com/9.04/

Lainaus
cat /etc/apt/sources.list |grep medibuntu
deb http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free
deb-src http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free
swiksted@swiksted-laptop:~$
Todennäköisesti jotain todella triviaalia on jäänyt huomaamatta...?

Ohjeessa seisoo
Koodia: [Valitse]
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
Eli lähteet tallennetaan /etc/apt/sources.list.d hakemistoon eikä suoraan sources listiin. Ymmärtääkseni apt haeskelee listan pätkät tuosta hakemistosta päivitys- ja asennusoperaatioita varten ja lisää ne varsinaisen /etc/apt/sources.listin sisältöön.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 06.08.09 - klo:22.05
Ei sitä pakettia löydy jos olet asentanut 32-bit järjestelmän.
Siitä on vain amd64 versio saatavilla.

Mutta helpottaisi jos kertoisit mitä oikein haluat saavuttaa?
Niin olisi helpompi auttaa...

Oikeastaan vaan ihmettelin ääneen, kun tuo wiki-ohje on kirjoitettu nimenomaan Asuksen 901:lle, niin olisiko siellä ollut joku syy asentaa juuri mainitut paketit, vai onko wikiin lipsahtanut copy/paste -virhe. Ja onko medibuntun repoista postettu nuo acroreader-pluginit? Ja tarvitseeko niitä aikuisten oikeasti?.


Ei tarvitse ellei ihan välttämättä halua katsella pdf:iä selaimessa. Muistaakseni oli myös olemassa tiettyjä pdf-lomakkeita, joita ei esimerkiksi Evincellä pystynyt täyttämään, mutta Acrobat Readerillä pystyi. Kritiikkinä ohjetta kohtaan sanoisin, että siitä puuttuu huomattavasti 901:n kanssa järkeviä & elämää helpottavia juttuja ja toisaalta kehotetaan asentamaan vain pienemmän porukan tarvitsemia paketteja (dvd-sydeemit laitteeseen, jossa ei ole dvd-asemaa?)

Kun 901:n 4 GB aseman vuoksi sekalaisia paketteja ei todellakaan kannata asennella päämäärättömästi ettei tila lopu kesken. Itse olen joutunut poistamaan hyötysovellusten alta mm. parisensataa megatavua olennusasennukseen kuuluvaa dokumentaatiota.
 
Ja juu tiedän, että wikiä saa mennä vapaaasti ja milloinvain parantelemaan, mutta pentele, taas ovat tunnukset wikiin hukassa. ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: gdm - 06.08.09 - klo:22.07
Eli lähteet tallennetaan /apt/sources.list.d hakemistoon eikä suoraan sources listiin. Ymmärtääkseni apt haeskelee listan pätkät tuosta hakemistosta päivitys- ja asennusoperaatioita varten ja lisää ne varsinaisen /etc/apt/sources.listin sisältöön.

joo, "sources.list.d/" hakemistoon voi tallentaa ylimääräisiä lähteitä
jolloin apt hakee ne sieltä.

tiedö sitten kuinka paljon selvempää tuo on, kuin tallentaa eri lähteet suoraan sources.list tiedostoon...
Koodia: [Valitse]
taavikko@hp-dv5:~$ cat /etc/apt/sources.list.d/kokeilu.list
kokeilu

taavikko@hp-dv5:~$ sudo aptitude update
E: Type 'kokeilu' is not known on line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/kokeilu.list
E: Type 'kokeilu' is not known on line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/kokeilu.list
E: The list of sources could not be read.
E: Type 'kokeilu' is not known on line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/kokeilu.list
E: The list of sources could not be read.
E: Type 'kokeilu' is not known on line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/kokeilu.list
E: Couldn't read list of package sources
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: progress - 28.08.09 - klo:18.09
Yritin tuossa googlailla, mutta en kai vain osannut.
Elikkä.. Onko EeePC 901:llä ubuntu 9.04 (tms) ajaneet kokeilleet Minttiä samaisessa koneessa? Itsellä ubuntu pyörii mukavasti, mutta kiinnostaisi tietää toimiiko mintissä softat nopeammin/sulavammin jne vai onko kyseessä vain hardispuolelta nuo rajoitukset.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: progress - 05.09.09 - klo:09.53
Yritin tuossa googlailla, mutta en kai vain osannut.
Elikkä.. Onko EeePC 901:llä ubuntu 9.04 (tms) ajaneet kokeilleet Minttiä samaisessa koneessa? Itsellä ubuntu pyörii mukavasti, mutta kiinnostaisi tietää toimiiko mintissä softat nopeammin/sulavammin jne vai onko kyseessä vain hardispuolelta nuo rajoitukset.
Tuntuu toimivan Linuxmintillä suhteellisen sulavasti, tosin kernelin vaihdoin arrayn tarjoamaksi.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Levis - 14.10.09 - klo:10.23
Toimisiko Ubuntu tällä miniläppärillä? Ainakin olisi kevyt käyttää. En jaksanut koko ketjua lukea läpi...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: CVTP - 14.10.09 - klo:11.22
Toimii, mutta ennemmin asentaisin siihen EasyPeasyn, joka on miniläppäriä varten tehty Ubuntu:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=easypeasy
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nm - 14.10.09 - klo:14.19
Easy Peasyä suosittelisin itsekin aloittelevalle Linux/Ubuntu-käyttäjälle ja muille vakautta arvostaville EeePC:n omistajille.

Ubuntu Netbook Remix on toinen vaihtoehto, mutta siinä pitäisi hypätä näytönohjaimen ajurin vuoksi seuraavaksi julkaistavaan 9.10-versioon, joka on vielä tällä hetkellä beta-asteella.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: peran - 15.10.09 - klo:07.37
Mä olen käyttänyt ongelmitta perus Ubuntu 9.04:sta 901:ssäni. Ajaa asiansa. Siis kevyttä nettikäyttöä ja sähköpostia. Tosin pyörähtää siinä Blenderikin, mutta sitä on tuskaa käyttää, kun ei ole numeronäppäimiä ja näyttökin on mitätön. Lisäksi vielä tehoja koneessa ei ole mahtavasti.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Thinkit - 15.10.09 - klo:08.59
Lainaus
Tosin pyörähtää siinä Blenderikin, mutta sitä on tuskaa käyttää, kun ei ole numeronäppäimiä

Minä ratkaisin ongelman silleen että lidl:sta ostin parillakympillä laukun missä on:
Numeronäppäimistö
Usb-minilaserhiiri
Usb-hubi
Kuuloke+mikki
modeemipiuha
verkkopiuha
usb-jatkopiuha
muutama adapteri usb-laitteille mm. tulostimelle

Mukava paketti asennukselle lähtiessä, ja mahtuu win- ja ubuntulevyt vielä mukaan siihen.

t: Antti  ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901 + Netbook Remix 9.10
Kirjoitti: Tura - 30.11.09 - klo:11.17
Sijoitetaan tämä nyt tänne ketjuun kun taitaa olla sopivin. Otsikoksi sopisi myös kokemuksia ja kysymyksiä päivityksen myötä.

Läpyskäni sai siis uuden päivityksen Jauntyn NR:sta Karmicin vastaavaan, tai oikeasti tein tikulta puhtaan asennuksen, koska varsinainen päivittäminen ei jostain syystä onnistunut. Ensimmäiseksi sipaisin ilman swappeja ext2:na, koska jotenkin vaihteeksi huolestuin flash-levyn kestävyydestä. Asennus onnistui parhaiten mitä milloinkaan ikinä, ja läpy toimikin kuin unelma, liikuttuneena totesin että tässä se nyt on, täydellinen käyttis...

Tietysti sitä innostui liikaa ja tuli latailtua pienempi levy liian täyteen ja muutenkin tehtyä kaikkea säätöä. Kirjoitinpa parin päivän päästä ensimmäisen skriptinikin, Firefoxin temp-kansion siirtämiseksi RAM:mille ja vaikka sinänsä sain ainakin jotain toimivaa aikaan niin se oli viimeisin niitti. Kone kaatuili muutaman kerran ja vaikka palautuikin aina, Firefox palautui oletusasetuksiinsa, menetin siis jokaisen kerran kaikki höyläykset&fiilaukset mitkä vaivalla tein. Ja nämä siis oli ensimmäistä kertaa tehty heti Karmic käyttöön otettaessa.

Sitten seurasi crash jonka perään tuli ne pelätyt boom ja bang enkä selvinnyt muuten kuin uuden asennuksen tekemällä. Nöyränä tyttönä laitoin nyt tiedostojärjestelmäksi etx4:n ja swappia jopa kasvatin (liikaakin, pitänee tehdä vielä uusi osiointi... :P) Tyytyväinen olen tähän Karmicin miniläpyskäversioon edelleen, työpöytävaihdon puuttuminen vähän ihmetyttää mutta kun se edeltäjässään oli sellainen katastrofi niin ehkä opin elämään tämän kanssa. Jos en niin täällähän oli ohjeet tilanteen muuttamiseksi...

Mutta se KYSYMYS. En nyt ole saanut selkoa, mitä kaikkia EEE/miniläpy -konfiguroita UNR 9.10 on ottanut huomioon. Ainakin EEE -appletin asennus lienee turhaa, koska pikanäppäimet tuntuvat toimivan (kunnes päivityksessä ~.01 latasin po. kilkkeen). Mutta mitäs tulis tuunata (noatime/relatime:) etc.), ja uskallanko kokeilla sitä skripitiä enää (enny löytänyt linkkiä tähän hätään, jossain wikissä se oli, SSD:n säästämiseksi).

Niin, ja osaisiko kukaan kertoa, miksi Firefoxin valikkopalkkitekstit ovat jatkuvasti harmaana, epäaktiivinen akkuna -tilassa??
- ed. korjaantui ikkunoiden ulkoasuteemaa vaihtamalla  ::)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 09.12.09 - klo:23.29
Onkos kohtalotovereita, joilla 16 GB:n sdb on levinnyt? Itselleni tämä sattui marraskuun lopussa - laite käväsi Uppsalassa huollossa. Sainkohan sitten tilalle valmiiksi viallisen SSD:n , kun vaihto-osasta huolimatta levyvirheet jatkuvat. Buffer I/O error on device sdb1, logical block nnnn sekä ata 2:01 error  {UNC IDNF } tyyppisiä virheitä ilmestyy jatkuvasti dmesgiin kun levylle koittaa kirjoittaa esim. dd:llä.

Toinen asiaan ehkä liittymätön bugi on sitten tämä, jonka vuoksi Karmic voi käyttäytyä huonosti tietyissä laiteissa.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/445852



   
 
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 09.12.09 - klo:23.31
En nyt kohtalotoveri sentään, minulla vain se näppäin hajosi. Mutta kauanko sinulla kesti takuuhuolto? Itselläni meni vähän vajaa kaksi viikkoa tuossa, seurannan mukaan suurin osa ajasta meni varaosan odotteluun Hollannista.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 09.12.09 - klo:23.37
Aikaa kului noin 12 pv, suurin osa siitä menomatkalla UPSin kanssa. Korjaus valmistui nopeasti sen jälkeen kun huolto oli kuitannut laitteen saapuneeksi. Palautuksessa kesti pari-kolme päivää.

Huoltokertomuksen mukaan laite on testattu täysin toimivaksi, mutta kaipa se on lähetettävä vielä takaisin, kun levy antaa virheitä niin Jauntyn kuin Karmicin kanssa... tosin hieman eri virheitä. Tutkimukset jatkuvat.   

Ekalla kerralla levyn rikkoutuessa sisällä oli Jaunty ja levyrikon yhteydessä korruptoituneina mm. Gnomen asetustiedostoja, joita luultavasti kirjoitetaan vähän väliä. Väkisinkin nousee mieleen tuliko SSD:n kirjoitusraja täyteen vajaan vuoden aktiivikäytöllä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 09.12.09 - klo:23.43
Tiedostojärjestelmä oli muuten ext3 toki noatime optiolla. Kunhan saa laitteen pystyyn, seuraava valinta filesysteemiksi on ext4 ilman journalointia tämän suosituksen perusteella:
http://thunk.org/tytso/blog/2009/03/01/ssds-journaling-and-noatimerelatime/#comment-2507
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: okebo - 12.01.10 - klo:17.51
Apuja kyselee vannoutunut Windows käyttäjä, joka on vuosien varrella yrittänyt asennella Linuxia varmaan 5-7 kertaa. Aina on jäänyt joku toimimatta tai asennus tökännyt heti alkuunsa.

Nyt sitten Asuksen 901 koneelle Ubuntun 9.10 asensin. Ja yllättävän hyvältä vaikutti heti alkuun.

Sitten alkoi se räätälöinti. Taistelua. No, Huawein mokkulan sain vihdoin toimimaan kaikkien pävitysten jälkeen. Nyt olisi ainakin kaksi asiaa vielä auki.

a) kiintolevy. Olen kahlannut kaksi päivää näitä keskusteluja ja kokeillut saada isompaa 8 gt osiota käyttöön. Aluksi se toimi siten että mounttasin sen erikseen. Sitten yritin ohjeiden mukaan saada sen automaattisesti mounttaamaan aina. Tein jotain hullua tai sitten ohjeet oli jo pari viikkoa vanhat eivätkä sitten toimineet tämän uusimman version kanssa(?).

Kun menen levytyökaluihin, niin 8.1 GB kiintolevy näkyy. Sinne ilmestyi yhden alustuskomennon yhteydessä 1.0 KB ei tunnistettu (tuntematon tai käyttämätön) ja 8.1 GB vapaana (Varaamaton tila)

Jos yritän alustaa tuon 8.,1 GB, niin se kysyy salasanan, nimen ja muodon. Valitsen mitä tahansa, niin toiminto päättyy virheilmoitukseen. Jos katson yksityiskohtia, niin siellä on pienessä ruudussa paljon rivejä, mutta ei niistä tolkkua saa.

Tavoitteena olisi, jos mahdollista, saada tuo koko tila yhdeksi, jolloin ei tulisi jo kerran ilmennyttä ilmoitusta että levytila loppuu kun päivitin softia.


b) toinen on se että pitäisi saada netti toimimaan Nokian N95 8G:n kanssa. Bluetooth kyllä jo näyttää puhelimen, mutta mitä muuta tarvitaan.

Ja jos joku antaa ohjeita, niin sillain please että tämmöinen Windows immeinen ymmärtäisi kanssa.
Ja jos satut olemaan Jyväskylässä niin vaikka ihan vierihoidon huolin.

--okebo--
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 12.01.10 - klo:22.02
Onko sinulla nyt siis Ubuntu asennettuna siihen 4 gigan levyyn? Oma kone on osioitu niin, että tuo pienempi 4 gigan levy on liitetty juuriosioksi ( / ). Isompi 16 gigan levy on taas kotiosiona ( /home ). Olen pyrkinyt pitämään softat aika minimissään ja tällä hetkellä on himpun yli 2,8 gigaa käytössä juuresta.

Miten yritit liittää tuota levyä? Kirjoititko fstabiin jotain rivejä vai käytitkö jotain graafista työkalua? Itselläni fstabissa on merkattu tuo isompi sdb-levy näin:

Koodia: [Valitse]
# /home was on /dev/sdb1 during installation
UUID=728e1184-8e24-4242-9531-974f8adccd93 /home           ext2    relatime        0       2

Tuo on ext2-muodossa koska paranoidina halusin ehkäistä levyn loppuunkulumisen. Jos nyt asentaisin, kokeilisin ext4:ää tiedostomuodoksi ihan mielenkiinnosta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: okebo - 12.01.10 - klo:22.10
On Ubuntu nyt sillä pienemmällä 4 Gb levyllä.

Enkä millään viitsisi uudelleen asentaa.

Yritin sitä isompaa mountata Storage Device Managerilla ja sit Levytyökalulla. Nyt sitä ei edes saa näkyviin enään tuolla ensin mainitulla.  Tuota komentoriviä en todellakaan vanhana Windows käyttäjänä oikein osaa käyttää (no olen kyllä CP/M ja DOS kaudenkin kokenut).


Yks lisäkysymys: sain etätyöpöydän toimimaan. a) toimii kauhean tahmaisesti nopeassa lähiverkossakin? b) sen kautta ei käynnisty mikään järjestelmä ryhmässä oleva ohjelma? onko se oikeuksista kiinni?

--okebo--
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: peran - 13.01.10 - klo:02.45
Asenna suosiolla uudestaan s.e. laitat järjestelmän siihen isompaan 16 Gt:n osioon.

Ehkä softa-raidilla olisi mahdollista tehdä yhteinen 'iso' osio, mutta sitä tuskin kannattaa tehdä, sillä kun toinen kiintolevyistä sanoo työsopimuksensa irti, on tuhoutunut molempien kiintisten sisällöt.

Itselläni 901:ssä on silleen, että järjestelmälle olen varannut n. 5 Gt, ja /home:lle loput swapin olen tietenkin jättänyt pois käytöstä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 13.01.10 - klo:22.39
Ehkä softa-raidilla olisi mahdollista tehdä yhteinen 'iso' osio, mutta sitä tuskin kannattaa tehdä, sillä kun toinen kiintolevyistä sanoo työsopimuksensa irti, on tuhoutunut molempien kiintisten sisällöt.

Eikös LVM toimi myös niin, että useammasta kiintolevystä saadaan yksi iso osio?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ganymedes - 14.01.10 - klo:12.01
Mielestäni Ubuntu 9.04:n uudelleen asennus on erittäin yksinkertainen toimenpide jos sitä ei halua keinotekoisesti vaikeuttaa. Ja kannattaa tehdä koska tämä pienempi partitio ei kunnolla riitä (minulla on samanlainen kone, missä on Ubuntu 9.04 - ei kai 9.10 kukaan siihen haluakaan asentaa).

1. Datat talteen mitä koneelle on tullut tehtyä. Nehän ovat kaikki (niinsanotusti) "/home/oma_tunnus" - alla jos ei ole halunnut tästä tehdä monimutkaista.

2. Uudelleenasennus siten, että koko levy otetaan käyttöön (kertoo menuissa asianmukaisesti siitä, että kaikki menee tässä vaihtoehdossa).

3. Datat takaisin, jos niitä oli

4. Valmis.

5. Sitten normaalit "huoltojutut", jotka ovat jo ennestään tuttuja. Kuten päivitykset, uudet ohjelmat, niiden konfigurointi jne - mutta nämähän ovat tuoreessa muistissa.

Kieltämättä sellainen juttu on, että Bioksesta pitää, luultavasti, käydä muuttamassa kovalevy jolta bootataan. Jos siis ei boottaa tämän jälkeen, niin pitää mennä Biokseen ja vaihtaa sieltä kovalevy jolta bootataan. Ongelma tässä on se, että ne molemmat ovat samannimisiä eikä ole, ehkä, itsestään selvää kummasti se nyt boottasi. No, eihän tässä ole kuin kaksi vaihtoehtoa, joten kokeilujakaan ei voi tulla kuin kaksi jos tekee oikein. (Luultavasti ylin on se mistä yrittää ekalla kertaa, joten kannattaa valita arvaukseksi alin - ja sitten varmasti muistaa tallentaa muutokset).
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: okebo - 15.01.10 - klo:22.21
Kiitos neuvoista.

Tosin kyl tää vaatis jonkun sanakirjan että ymmärtäisi.

Koneeseen vaihtui Windows koska oli kyllä pakko saada se toimimaan.  Nyt pelaa taas kaikki mitä tarvitsen ja taas kerran Linux saa odottaa tulevaisuutta meikäläisen osalta, ei riitä aika.

--okebo--
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 16.01.10 - klo:13.28
Tosin kyl tää vaatis jonkun sanakirjan että ymmärtäisi.

Sellasta se alussa on  :D Kannattaa tosiaan siihen ensiasennukseen varata aikaa. Saattaa ne myöhemmin simppeleiltäkin tuntuvat jutut vaatia aikaa ja opettelua. Itsekin piti käyttää pari päivää ohjeiden tutkailuun, että sain varmasti itseäni tyydyttävällä tavalla asennettua.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 22.04.10 - klo:00.53
Onko kukaan kokeillut vielä laitetta 10.04:llä? Kiinnostaisi tietää, onko eee-controlin Jauntyssa mahdollistamat toimet saatavissa tuohonkin? Eli saako bluetoothia ja wlania halutessaan pois, voiko prossun suorituskykyä säädellä ja ennen kaikkea saako touchpadin halutessaan pois päältä? Ajattelin itse testata asennustikulla tässä joku päivä, kunhan on sopiva aika käyttää palvelinta alhaalla.

Edit: Nyt on sopiva hetki kokeilla Lucidia live-tikulta. Täältä (http://linux.aldeby.org/eee-control-the-best-device-control-tray-icon-for-eee-pcs.html) sain sellaisen käsityksen, että tuo eee-control toimisi Lucidissakin. Harmi vain, että live-tikulla tuskin pystyn testaamaan täysin, jos tuo vaatii uudelleenkäynnistyksiä jossain vaiheessa.

Edit2: Ei ole ainakaan vielä homma ihan kuosissa. Saan lisättyä tuon linkissä mainitun lähteen ja päivitettyä listaukset, mutta asennus ei onnistu. Ilmoittaa, ettei riippuvuuksina olevat hotkeys- ja python-smbus -paketit ole asennuskelpoisia. Eikä niitä saa käsinkään asennettua.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 30.04.10 - klo:01.02
No niin. Testailin äsken asennuslevyllä ja tuntui asentuvan oikein tuo eee-control. En kuitenkaan saanut järjestelmää vielä asennettua, sillä asennus päätti hukata somman levyn heti, kun olin luonut sille tiedostojärjestelmän. Tämän jälkeen sitä ei saanut enää kirveelläkään takaisin. Tämän jälkeen oli ongelmia tikulta käynnistämisessä. Laitetaan nyt tämä episodi itsellekin ylös vastaisuuden varalle.

Ensimmäisellä käynnistyksellä homma meni siis seuraavasti.

1) Tikku koneeseen ja buutti.
2) F2:llä BIOSiin ja välilehti Boot.
3) Kohta Hard Disk Drives. Täältä varmistetaan, että tikku näkyy siellä ja itse olen siirtänyt sen ekaksi. En ole varma, onko sillä väliä.
4) Boot-valikosta edelleen kohta Boot Device Priority. Täältä ainakin tarvitsee laittaa tikku ensimmäiseksi, tai ainakin ennen SSD-levyä.

Kun toisella kerralla yritin käynnistää, tikku näkyi tuon Boot Device Priorityn alla hienosti, mutta Hard Disk Drivesin alla siitä ei ollut tietoakaan. Aikani kun käynnistelin konetta uusiksi, se lopulta ilmestyi tuonne ja käynnistys onnistui. Tavan 2 Gt:n Kingstonin Traveler-tikku ja muistaakseni Jauntyn asennuksessakin tuolla tikulla tuli pari kertaa tuo tilanne vastaan. Mikä lie...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 30.04.10 - klo:02.21
Nyt on Lucid asennettu ja hyvin näyttäisi pikaisella vilkaisulla toimivan. Pitää vielä odottaa perheen vaativamman käyttäjän palautetta selaimen nopeudesta Facebookissa. Ajattelin, että täytyy ainakin kokeilla pelkästään swap pois jättämällä, että miten nopeasti tässä ext4:n päällä toimii. Jos alkaa hidastelemaan, pitänee kokeilla temppien kirjoittamista muistiin jne.

eee-control tuntuu toimivan, joskin heti työpöydälle päästyäni tuli tyhjästä herja, että akussa on varausta 22%, vaikka kone on ollut koko ajan piuhassa. Tärkein minulle, eli touchpadin disablointi, on kätevästi pikanapissa suoraan. On se ihanan helppoa vielä! Huomenna, kun alkaa LAMPpia ja SSH:ta pystyttelemään ja kaivelemaan asetuksia, voi ärräpäitä jo lennelläkin :D
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nikka - 30.04.10 - klo:21.22
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 30.04.10 - klo:23.09
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?

Minulla tuo hotkey asentui Lucidin puolella vasta, kun olin ottanut universe-pakettivarastot käyttöön.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nikka - 01.05.10 - klo:09.15
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?

Minulla tuo hotkey asentui Lucidin puolella vasta, kun olin ottanut universe-pakettivarastot käyttöön.

Eli?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 01.05.10 - klo:10.13
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?

Minulla tuo hotkey asentui Lucidin puolella vasta, kun olin ottanut universe-pakettivarastot käyttöön.

Eli?

Eli Järjestelmä → Ylläpito → Ohjelmalähteet → [×] Yhteisön ylläpitämät avoimen lähdekoodin ohjelmistot (universe) → Sulje → Lataa uudelleen
Ottaa nuo universe-pakettivaraston (eli ohjelmalähteen) paketit käyttöön.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nikka - 01.05.10 - klo:17.48
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?

Minulla tuo hotkey asentui Lucidin puolella vasta, kun olin ottanut universe-pakettivarastot käyttöön.

Eli?

Eli Järjestelmä → Ylläpito → Ohjelmalähteet → [×] Yhteisön ylläpitämät avoimen lähdekoodin ohjelmistot (universe) → Sulje → Lataa uudelleen
Ottaa nuo universe-pakettivaraston (eli ohjelmalähteen) paketit käyttöön.

Universe-varastot on jo käytössä... eli se siitä...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 01.05.10 - klo:21.34
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?

Minulla tuo hotkey asentui Lucidin puolella vasta, kun olin ottanut universe-pakettivarastot käyttöön.

Eli?

Eli Järjestelmä → Ylläpito → Ohjelmalähteet → [×] Yhteisön ylläpitämät avoimen lähdekoodin ohjelmistot (universe) → Sulje → Lataa uudelleen
Ottaa nuo universe-pakettivaraston (eli ohjelmalähteen) paketit käyttöön.

Universe-varastot on jo käytössä... eli se siitä...

Eli eipä sitä ilmeisesti Karmicille saa. Ei muuta kuin uutta Lucidia asentamaan ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 13.05.10 - klo:03.06
Tuli nyt tehtyä pari havaintoa Lucidissa ilmenneistä outouksista.

1) Ei välttämättä rautariippuvainen, mutta jos kesken käytön hyppään virtuaaliterminaaliin, en pääse sieltä enää takaisin graafiselle puolelle. Se jää aina riville "checking battery state [ok]", eikä etene siitä enää mihinkään.

2) Koneen tuulettimet on ehkä liiankin hiljaiset. Havahduin äsken, että sitä ärsyttävää sirinää ei ole kuulunut enää lainkaan. Katselin sitten eee-controlilla lämpötiloja, näytti 73 astetta ja kone lämmitti sylissä aika reilusti. Pitää tutkia, mistä tuota saisi säädettyä. Nyt olen laittanut eee-controliin täpän kohtaan "smart fan control".
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: zordo - 13.05.10 - klo:12.51

2) Koneen tuulettimet on ehkä liiankin hiljaiset. Havahduin äsken, että sitä ärsyttävää sirinää ei ole kuulunut enää lainkaan. Katselin sitten eee-controlilla lämpötiloja, näytti 73 astetta ja kone lämmitti sylissä aika reilusti. Pitää tutkia, mistä tuota saisi säädettyä. Nyt olen laittanut eee-controliin täpän kohtaan "smart fan control".

/etc/eee-control.conf
Tuolta voit muuttaa editorilla nuo tuuletinta koskevat arvot kohdilleen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 14.05.10 - klo:09.52

2) Koneen tuulettimet on ehkä liiankin hiljaiset. Havahduin äsken, että sitä ärsyttävää sirinää ei ole kuulunut enää lainkaan. Katselin sitten eee-controlilla lämpötiloja, näytti 73 astetta ja kone lämmitti sylissä aika reilusti. Pitää tutkia, mistä tuota saisi säädettyä. Nyt olen laittanut eee-controliin täpän kohtaan "smart fan control".

/etc/eee-control.conf
Tuolta voit muuttaa editorilla nuo tuuletinta koskevat arvot kohdilleen.

Kiitokset tästä! Onko noita asetuksia dokumentoitu missään? Itselle nuo näytti melko selviltä, mutta voisin kuvitella, että kaikille ei ole. Oma fan-osio näytti tältä:

Koodia: [Valitse]
; maximum speed (0-100)
max-speed: 52
; adjustment function interval
interval: 7
; temperature which yields half of max-speed
critical-temperature: 55

Jos nyt oikein ymmärrän, niin max-speedin ollessa 52, kun lämpötila ylittää kriittisen rajan 55, tuuletin alkaa pyöriä puolella teholla eli 26 kierrosta/min. Pitänee koettaa nostaa noita maksimikierroksia ja katsella, alkaako lämmöt laskea. Tuo yli 70 luulisi jo vaikuttavan koneen käyttöikäänkin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 19.05.10 - klo:16.46
Kokeilin sitten minäkin Lucidia... Vähän epäilyttää onko siinä mitään lisäarvoa nykyiseen 9.04:ään verrattuna. Tein 2Gt:n sd-kortille asennusmedian ja ajoin siltä livenä. Tietenkään se ei ilman asennusta näytä parastansa, mutta silti... Tarkastin .iso tiedoston md5sum tarkistuksella kun levyn eheyttä ei voi Lucidissa enää tarkastaa.

-Kummallisia virheilmoituksia tulee (aiheettomasti), kuten: vapaata levytilaa 0 tavua! ym...
-Ei sammu sammutuspainikkeella vaan vaatii loputtomasti uutta kirjautumista. (Virtanappisammutus.)
-Paneeli on tylsä tummanharmaa teksti ym symbolit vaaleanharmaalla pohjalla, eikä teemaa voi vaihtaa.
-Paneelin  koko on turhan suuri, eikä se muutu.
-Paneelin painikkeita ei voi siirtää eikä lisätä. (Koko lisää paneeliin sovelmaa ei ole.)
-Monet sovellukset eivät käynnisty lainkaan.
-Kone lämpenee kovasti ja tuuletinkin humisee koko ajan (luullakseni täysillä)

Ovatko nuo em. kohdat vain liveajosta johtuvia? Siis esiintyvätkö asennuksen jälkeenkin eee 901 koneessa (/4Gt, /home16Gt)? Mieli tekisi LTS:ään siirtyä, ja onhan sitä paljon myös kehuttu.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 20.05.10 - klo:08.27
Kokeilin sitten minäkin Lucidia... Vähän epäilyttää onko siinä mitään lisäarvoa nykyiseen 9.04:ään verrattuna. Tein 2Gt:n sd-kortille asennusmedian ja ajoin siltä livenä. Tietenkään se ei ilman asennusta näytä parastansa, mutta silti... Tarkastin .iso tiedoston md5sum tarkistuksella kun levyn eheyttä ei voi Lucidissa enää tarkastaa.

-Kummallisia virheilmoituksia tulee (aiheettomasti), kuten: vapaata levytilaa 0 tavua! ym...
-Ei sammu sammutuspainikkeella vaan vaatii loputtomasti uutta kirjautumista. (Virtanappisammutus.)
-Paneeli on tylsä tummanharmaa teksti ym symbolit vaaleanharmaalla pohjalla, eikä teemaa voi vaihtaa.
-Paneelin  koko on turhan suuri, eikä se muutu.
-Paneelin painikkeita ei voi siirtää eikä lisätä. (Koko lisää paneeliin sovelmaa ei ole.)
-Monet sovellukset eivät käynnisty lainkaan.
-Kone lämpenee kovasti ja tuuletinkin humisee koko ajan (luullakseni täysillä)

Ovatko nuo em. kohdat vain liveajosta johtuvia? Siis esiintyvätkö asennuksen jälkeenkin eee 901 koneessa (/4Gt, /home16Gt)? Mieli tekisi LTS:ään siirtyä, ja onhan sitä paljon myös kehuttu.


Mitään noista en ole havainnut, enkä oikein usko, että sd-kortti medianakaan noita aiheuttaa. Hupaisin on tuo alin kohta, josta olen osittain kokenut saman. Kone nimittäin lämpenee, mutta tuulettimen ääntä ei silti kuulu, kuten tuossa pari viestiä alempana kommentoin. En nyt ole testannut, auttoiko tuo asetusten muutos.

Itselleni tuo LTS antaa sen lisäarvon, että kun kone toimii myös palvelimena, minun ei tarvitse pohtia päivittämistä vielä pitkään aikaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 20.05.10 - klo:11.44
Lainaus
Mitään noista en ole havainnut, enkä oikein usko, että sd-kortti medianakaan noita aiheuttaa. Hupaisin on tuo alin kohta, josta olen osittain kokenut saman. Kone nimittäin lämpenee, mutta tuulettimen ääntä ei silti kuulu, kuten tuossa pari viestiä alempana kommentoin. En nyt ole testannut, auttoiko tuo asetusten muutos.

Itselleni tuo LTS antaa sen lisäarvon, että kun kone toimii myös palvelimena, minun ei tarvitse pohtia päivittämistä vielä pitkään aikaan.

Tuotapa juuri tarkoitin kysyä: Eli onko tuollaista häikkää toisilla esiintynyt live-ajossa ja sitten kuitenkin toiminut asennuksen jälkeen? Unohdin myös mainita, että Netbook mallinen oli tämä 10.04 Finnish Remix.

Näyttäisi olevan entisiä isompi tuo saatavissa oleva sovellusvalikoima. Jos osaisi, ne kai saisi vanhempiinkin jakeluihin, luulisin.

En ole asentanut sitä eee-control sovelmaa. Sillä varmaankin saisi lämpötilat ja tuuletinkierrokset näkyville, mutta ihmisaisteilla mitaten lämpö on kyllä pelottavan korkea ja tuuletinkin sen tuntuu huomaavan, koskapa puhkuu kuin hiustenkuivaaja. Voisin kuvitella, että prosessori joutuu tekemään ylimääräistä hommaa live-ajossa ja siitä lämpenee.

Onkohan akun käyttöaika myös lyhyempi? Sähköllähän tuo lämpökin tehdään...

Sitä vielä kysyisin eee käyttäjiltä, että oletteko avanneet takalevyä ja putsanneet tuuletinta? Onko jotain oleellista otettava huomioon?

Koneen remontti on muutenkin edessä... Ajattelin katsoa, josko tuon mikrofonisysteemin saisi modifioitua tinakolvilla. Nyt ei voi sisäisiä mikrofoneja käyttää oikeastaan lainkaan koska ääni alkaa kiertää ja ulvoa kun se kantautuu muoveja pitkin kaiuttimista. Puheääni taas ei kantaudu niistä systeemiin koska ne on kytketty vastakkaisvaiheisiksi (näkyy Xoscope sovelluksessa). Ajattelin irrottaa ne ja porata muovikehyksen reikää isommaksi, että saa vaahtomuovikuplan mikkien ympärille, ja ohuilla joustavilla johtimilla mikit samanvaiheisiksi levylle kiinni. Takuu loppuu juuri näihin aikoihin.

e: kirotusvire
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: zordo - 20.05.10 - klo:14.02

Tuotapa juuri tarkoitin kysyä: Eli onko tuollaista häikkää toisilla esiintynyt live-ajossa ja sitten kuitenkin toiminut asennuksen jälkeen? Unohdin myös mainita, että Netbook mallinen oli tämä 10.04 Finnish Remix.

Näyttäisi olevan entisiä isompi tuo saatavissa oleva sovellusvalikoima. Jos osaisi, ne kai saisi vanhempiinkin jakeluihin, luulisin.

En ole asentanut sitä eee-control sovelmaa. Sillä varmaankin saisi lämpötilat ja tuuletinkierrokset näkyville, mutta ihmisaisteilla mitaten lämpö on kyllä pelottavan korkea ja tuuletinkin sen tuntuu huomaavan, koskapa puhkuu kuin hiustenkuivaaja. Voisin kuvitella, että prosessori joutuu tekemään ylimääräistä hommaa live-ajossa ja siitä lämpenee.

Onkohan akun käyttöaika myös lyhyempi? Sähköllähän tuo lämpökin tehdään...

Sitä vielä kysyisin eee käyttäjiltä, että oletteko avanneet takalevyä ja putsanneet tuuletinta? Onko jotain oleellista otettava huomioon?

Kannattaa muistaa myös wlan-ongelmat tiettyjen ralinkin wifisovittimien kanssa. Ilmeisesti joissain 901:ssä toimii hyvin, mutta osassa taas tökkii samaan tapaan kuin omassa 1000H:ssa. Ei välttämättä kannata vaihtaa vielä - omalla kohdalla kaikki toimi livekäynnistyksessä, mutta tuo wlan-ongelma https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/496093 (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/496093) Ralink 2860 kanssa toi  itsensä näkyviin vasta asennuksen jälkeen. Kannattaa ainakin selvittää oman wlansovittimesti malli komennolla   "lspci -vnn | grep RaLink" ennen asentamista.
Eee-controllilla pystyy säätämään tuuletuksen aloituslämpötilaa, tässä toimii hyvin tuo 52 astetta, mutta eipä se lämpötila siitä enää koneen päällä ollessa putoa sen alle(pysyy 55:ssä). Voisi kuvitella, että lämmöt eivät pääsisi nousemaan korkealle, jos säätää tuulettimen käynnistymään aiemmin. Omassa koneessa tosin tuuletin huusi ennen eee-controllia koko ajan, ja kovaa, vaikka prosessoria ei rasitettu yli 15%:n.
Akku kestää 10.04:lla 3,5h perussurffausta, mutta akku on kulutuksesta kärsinyt(energiaa täytenä nyt 32,8Wh, uuden 55Wh:sta). Verrattaessa Eeebuntun 3.0:aan akun kesto parani tunnilla.

Kysytään nyt vielä, että näyttääkö tuo virranhallinta varmasti oikein tuon akun kapasiteetin? Eli onko akku tosiaan noinkin huonossa kunnossa. Onko kukaan uskaltautunut testaamaan noita isompia akkuja, esim. 13500mAh akku UK Amazonin kautta (http://www.amazon.co.uk/13500mAh-Extended-Netbook-AL24-1000-AL23-901/dp/B003IIZPJ2/ref=sr_1_10?ie=UTF8&s=electronics&qid=1274353111&sr=1-10). Volttimerkintä täsmää tuohon origanaliin, mutta laadustahan ei taida olla mitään takeita.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 20.05.10 - klo:14.12
Varmistakaahan ettei koneen lämpeneminen ilmene vain silloin, kun laite on kytkettynä laturiin. Minulla laite ei nimittäin juuri "keitä", varsinkaan akkukäytöllä  ;D Käytössä 10.04 Finish Remix ja eee-control.

EDIT: @ Hajakenttä - Kaikki luettelemasi ongelmat huomioiden haiskahtaa hieman siltä, että livetikun luonnissa on jokin mennyt pieleen. Knnattaisikohan koittaa uudelleen  ???
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 20.05.10 - klo:19.16
Lainaus
@ Hajakenttä - Kaikki luettelemasi ongelmat huomioiden haiskahtaa hieman siltä, että livetikun luonnissa on jokin mennyt pieleen. Knnattaisikohan koittaa uudelleen

Taitaa olla juuri näin. Kirjoitin uudelleen sd-kortin ja lähes kaikki alkoi tosiaan toimia paljon vakuuttavammin. Parhaillaan kirjoitan FireFoxilla Lucidin alustalta sd-kortin varassa.

(Ajoin md5sum tarkistuksen .iso:lle ennen kortin kirjoitusta, mutta sitten huomasin kortin sisällöstä, että siellä on md5sum.txt niminen tiedosto. Viittaisi siihen, että se tekee tuon tarkistuksen itsekin, joten taisi olla turha toimi.)

Panelin käynnistimien lisäys/poisto sovelmaa en vieläkään saanut esiintymään millään. Onkohan siitä luovuttu? Ulkoasua kyllä muuten sai muutetuksi.

Lainaus
Varmistakaahan ettei koneen lämpeneminen ilmene vain silloin, kun laite on kytkettynä laturiin. Minulla laite ei nimittäin juuri "keitä", varsinkaan akkukäytöllä

Käy tämä tietenkin vähän vähemmän kuumana akulla, mutta silti minusta ylikuumana. Ainakin kuumempana kuin JJ, tai kuinkahan se on? Pitäisi laittaa lämpömittari, ettei olsi pelkkiä mielipiteitä.

e: Nyt kun kone on pöydällä pelkkä työpöytä auki, "tekemättä oikeaa työtä," se ei tosiaan keitä lainkaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 21.05.10 - klo:12.09
e: Nyt kun kone on pöydällä pelkkä työpöytä auki, "tekemättä oikeaa työtä," se ei tosiaan keitä lainkaan.
Suosittelen käyttämään alustaa, kun kone on sylissä, niin ei tule tukkineeksi ilmastointiaukkoja:
(http://farm4.static.flickr.com/3201/2866974181_5a34c8e491_m.jpg)
Tässä 3M hiirialusta. joita saattaapi löytyä työpaikan varastatoista. Samalla saa kätevän rannetuen ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nore - 21.05.10 - klo:12.14
Ohut muovinen leikkuulauta on myös kevyt ja kätevä. Jos se on tarpeeksi iso, sille mahtuvat myös eväät.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 21.05.10 - klo:13.47
Ohops, unohtui mainita, että olen vaihtanut muistikamman isompaan ;) Eli suattaapi auttaa pitämään menon "viileämpänä", kun ei tarvi kirjoitella ees ja taas käyttömuistin ja SSD:n välillä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 21.05.10 - klo:18.03
Lainaus
Kannattaa muistaa myös wlan-ongelmat tiettyjen ralinkin wifisovittimien kanssa. Ilmeisesti joissain 901:ssä toimii hyvin, mutta osassa taas tökkii samaan tapaan kuin omassa 1000H:ssa. Ei välttämättä kannata vaihtaa vielä - omalla kohdalla kaikki toimi livekäynnistyksessä, mutta tuo wlan-ongelma https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/496093 Ralink 2860 kanssa toi  itsensä näkyviin vasta asennuksen jälkeen. Kannattaa ainakin selvittää oman wlansovittimesti malli komennolla   "lspci -vnn | grep RaLink" ennen asentamista.

Onkos tuo erikoisesti Lucidille kuuluva bugi? Tällä Jaytyllä en ole huomannut mitään vaikeutta, vaikka tuo radio on juuri:
Koodia: [Valitse]
01:00.0 Network controller: RaLink RT2860
03:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L1e Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)
Ja kokeillessa se toimi hyvin.

Edit: Tarkemmin katsoen bugi vaivaa WPA tietoturvaa. Olenkin jo aikoja sitten ollut pakotettu toisen koneemme Broadcomin (Air Force One) sovittimen takia käyttämään kotiverkkomme langattomassa tukiasemassa WEP tietoturvaprotokollaa, joka ei ole ihan hyvä, mutta minkäs teet. Siksi tuo vika ei ole tullut esille tälläkään RaLinkillä, eikä varmaan haittaa Lucidia sen kummemmin.

Lainaus
Ohops, unohtui mainita, että olen vaihtanut muistikamman isompaan Wink Eli suattaapi auttaa pitämään menon "viileämpänä", kun ei tarvi kirjoitella ees ja taas käyttömuistin ja SSD:n välillä.

Tässä on 1 Gt keskusmuistia ja swap puuttuu ja tilapäistiedostot ovat keskusmuistilla. (En tiedä kuinka liveajo käyttää muisteja, taitaa olla aika "normaaliasetukset" ilman näiden erikoistuunauksien vaikutusta.) Takaluukkua avasin sen verran, että kurkistin sen muoviläpän alle. Muistikampa olisi helppo vaihtaa isompaan, eikä kai edes maksa paljoa. Vain yksi paikka siellä on, mutta siihen vaan 2 Gt kampa, niitä kai on saatavana.

Tuuletinta sieltä ei näkynyt. Täytynee putsausta varten avata koko takakansi.

Lainaus
Suosittelen käyttämään alustaa, kun kone on sylissä, niin ei tule tukkineeksi ilmastointiaukkoja:

Sitä takaluukkua käännellessä panin merkille, että siinä on ilmareikien kohdalla aika paksu suodatinkangas. Toisaalta... parempi taitaa olla, ettei sitä ainakaan poista... pölyähän sen on tarkoitus suodattaa. Vaikutti, ettei se ehjänä lähde pois, jotta voisi puhdistaa. :-\
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 22.05.10 - klo:02.03
Samoin täällä on RaLinkin piiri, eikä mitään ongelmia ole ollut. Olisikohan noissa sitten vielä jotenkin eri versioita RaLinkistä tai pitääköhän langattoman tukiaseman olla sopivasti konffattu? Itsellä ainakin wpa2 toimii moitteetta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 22.05.10 - klo:11.34
Lainaus
Samoin täällä on RaLinkin piiri, eikä mitään ongelmia ole ollut. Olisikohan noissa sitten vielä jotenkin eri versioita RaLinkistä tai pitääköhän langattoman tukiaseman olla sopivasti konffattu? Itsellä ainakin wpa2 toimii moitteetta.

Saattaa olla vain hyvää tuuria. Raportin mukaan se on satunnainen vika ja tulee murphynlain mukaan silloin kun siitä on eniten harmia... ;D

Seuraavassa kernelissä se onkin jo korjattu, joten eiköhän se siitä...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nikka - 22.05.10 - klo:19.17
Itsellä vielä 9.10 EEE 1005PE:ssä ja eee-controllia en saa asentumaan kirveelläkään, antaa vaan seuraavan virheilmoituksen:

Virhe: Riippuvuutta ei voida täyttää: hotkey-setup

Eikös tuon Paketinasentajan pitäisi täyttää/hakea kaikki riippuvuudet?

Minulla tuo hotkey asentui Lucidin puolella vasta, kun olin ottanut universe-pakettivarastot käyttöön.

Eli?

Eli Järjestelmä → Ylläpito → Ohjelmalähteet → [×] Yhteisön ylläpitämät avoimen lähdekoodin ohjelmistot (universe) → Sulje → Lataa uudelleen
Ottaa nuo universe-pakettivaraston (eli ohjelmalähteen) paketit käyttöön.

Universe-varastot on jo käytössä... eli se siitä...

Eli eipä sitä ilmeisesti Karmicille saa. Ei muuta kuin uutta Lucidia asentamaan ;)

Ny on lucid alla eikä eee-control asennu vieläkään... samaa hotkey-setuppia huutelee...
Muutenkaan en lucidiin ole kovin tyytyväinen. hitautta tuntus löytyvän reilusti enemmän ku karmicissa, bugeja/uusia ominaisuuksia(?) on reilusti...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 22.05.10 - klo:22.40
Ny on lucid alla eikä eee-control asennu vieläkään... samaa hotkey-setuppia huutelee...
Muutenkaan en lucidiin ole kovin tyytyväinen. hitautta tuntus löytyvän reilusti enemmän ku karmicissa, bugeja/uusia ominaisuuksia(?) on reilusti...

Onko universal-repot otettu käyttöön? Sieltä tuo hotkeys ainakin löytyy. Minkälaisia bugeja olet löytänyt? Itse huomasin nyt, että vaikka disabloin eee-controlilla touchpadin, se saattaa omia aikojaan pompata takaisin käyttöön ilman mitään ilmoitusta. Kun tämän jälkeen painan pikanäppäintä, se sanoo laittavansa toucpadin päälle (vaikka se siis jo on pompsahtanut jostain syystä päälle). Vahinkopainalluskaan ei voi olla syynä, koska pikanäppäin on erillinen näppäin tuossa yläreunassa.

Hitautta ei ole itsellä ollut havaittavissa, mutta muistinkäyttö on liki tuplaantunut.

Edit: Johan iski bugi (?), joka on vaivannut asennuksen jälkeen ehkä kolme kertaa. Jostain syystä usb-hiiri mennyt noilla muutamalla kerralla tilaan, jossa hiiri liikkuu, mutta klikkauksia ei rekisteröidä. Kun otan eee-controlilla touchpadin päälle, siinä napit toimivat normaalisti. Tämän jälkeen touchpad taas pois päältä ja hiiren klikkaukset toimivat normaalisti. En tiedä sitten, liittyykö eee-controliin vai ei.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nikka - 22.05.10 - klo:23.38
On Universe-repot käytössä...
Bugeista: äänet hävisi(sain taisteltua takasin), firefox "hävisi"(korvasin swiftfoxilla), kuvakkeita puuttuu/häviää, task-bar jumissa, en saa lisättyä/poistettua tavaraa sieltä, mitäs niitä muita oli... tuossa on nyt hieman alkuun.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 22.05.10 - klo:23.51
Millä tavalla tuo firefox hävisi? Saako sitä takaisin asentamalla uudestaan? Entä task bar, auttaako, jos poistat koko paneelin ja luot sen uudestaan ja lisäät siihen haluamasi härpäkkeet? Mitä kuvakkeita puuttuu ja mistä? Kuulostaa mielenkiintoisilta ongelmilta  :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: nikka - 23.05.10 - klo:00.03
Millä tavalla tuo firefox hävisi? Saako sitä takaisin asentamalla uudestaan? Entä task bar, auttaako, jos poistat koko paneelin ja luot sen uudestaan ja lisäät siihen haluamasi härpäkkeet? Mitä kuvakkeita puuttuu ja mistä? Kuulostaa mielenkiintoisilta ongelmilta  :)

Valikossa on gnomen oletuskuvake jonka alla lukee firefox, ennen ohjelma käynnistyi siitä, nyt ei.
Yritin asentaa uusiksi, ei onnistu: viimeisin herja: "E: eee-control: aliprosessi installed post-installation script palautti virhetilakoodin 1"

Task baria ei pysty poistamaan... hiiren vasenpaan oikean napin painalluksesta aukeaa valikko josta kaikki paitsi about-kohta on disabloitu eli harmaana joten niitä ei voi valita. Nyt kippas jo näyttökin ja alkaa hermo leikkaamaan kiinni... kohta takasin karmicin toimivaan maailmaan..

Sain taisteltua ton eee-controllin asentamalla manuaalisesti hotkey-setupin, mutta vituiksihan sekin sitten lopulta meni...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 23.05.10 - klo:00.05
Kuulostaa kieltämättä sen verran hämäriltä ongelmilta, että uudelleenasennus voisi olla järkevin, jos ei kiinnosta yksitellen alkaa noita selvittelemään. Hassua, miten itsellä ei ole tullut mitään noista vastaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 23.05.10 - klo:02.36
Nyt löytyi jotain mielenkiintoista tuohon tuulettimen liikkumattomuuteen liittyen. Asensin acpi-paketin ja sain sillä seuraavan tulosteen ulos:
Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/trip_points
critical (S5):           90 C

S5 menee minulta ohi, mutta tarkoittaako tuo sitä, että tuuletin aktivoituisi vasta 90 asteen kohdilla? Vai onko tuo piste jo sammumista varten?

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 23.05.10 - klo:10.24
S5 menee minulta ohi, mutta tarkoittaako tuo sitä, että tuuletin aktivoituisi vasta 90 asteen kohdilla? Vai onko tuo piste jo sammumista varten?
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Configuration_and_Power_Interface#Power_States
Soft Off, jos oikein ymmärsin niin meinaa sammutusta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 24.05.10 - klo:11.04
Näin taitaa olla. Oli näköjään tullut uusi versio eee-controlista ulos. Täytyy kokeilla, josko sillä saisi tuulettimen nytkähtämään liikkeelle.

http://greg.geekmind.org/eee-control/
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 24.05.10 - klo:17.43
Tuosta edellisestä sain sen verran vinkkiä, että huomasin minulla olevan väärä koodi (käsitys) tuosta lämpötilan katsomisesta päätteellä:

Koodia: [Valitse]
:~$ cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/temperature
temperature:             55 C

Näinhän se meneekin. Nyt ei tarvitse arvailla. Luulin, että tarvitaan jotain erikoissäätöjä, jotta tuo koodi toimisi, mutta se olikin vain pikkuisen väärin minulle opetettu. Ovat nämä koneet niin pikkumaisia. Luulisi sen olevan sama onko tavuviiva vai alaviiva.  ::)

EDIT:
Onko muuten mahdollista tehdä pikanäppäintä...(>järjestelmä>asetukset>pikanäppäimet)... esim: tuosta vapaasta F10 napista, jotta siitä painamalla käynnistyisi komento: cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/temperature ja pääte aukeaisi ja siinä näkyisi lämpötila? Olen yrittänyt monella tavalla, mutta en kai vain osaa tuon asettelun saloja. Joitakin pikanäppäimiä olen onnistunut kyllä asettamaan, kuten superL (Altin vasemmalla puolella) avaa päätteen ja "muotoilu" näppäin (AltGr:n oikealla puolella) avaa tiedostoselaimen ja nuo pienet hopean värisetkin olen onnistunut valjastamaan käyttöön.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 24.05.10 - klo:18.01
Näin taitaa olla. Oli näköjään tullut uusi versio eee-controlista ulos. Täytyy kokeilla, josko sillä saisi tuulettimen nytkähtämään liikkeelle.

http://greg.geekmind.org/eee-control/

Loistavaa, että projekti on hengissä ja kiitos vinkistä! Pitää tästä jopa asentaa Lucid 901:een ettei tarvitse tämän pitempään pyörittää Lucidin Alpha 3:sta livenä 1 Gt muistikortilta. Mikä sinänsä on toiminut jo 3 kk aivan mukiinmenevästi.
 
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 28.05.10 - klo:09.29
Nyt vasta tajusin, miten pahasti tuli sössittyä, kun asensin Ubuntun oletusasetuksilla, enkä jaksanut viilailla mitään. Akkukesto on nyt kokonaista 1h :D Useilla foorumeilla on varoiteltu käyttämästä 10.04:ää ext4:llä ja ilmeisesti siellä on jokin bugikin, joka herättelee konetta välillä aivan turhaan.

Pitänee tästä (http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=85230) tehdä noita avausviestin toimenpiteitä ja katsoa, mitä tapahtuu.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 28.05.10 - klo:12.29
Useilla foorumeilla on varoiteltu käyttämästä 10.04:ää ext4:llä
Mitä tuo aiheuttaa? Aiemmin käytin kyllä ext2:ta, mutta nyt päätin koittaa ext4:ää ihan mielenkiinnosta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 28.05.10 - klo:12.34
Useilla foorumeilla on varoiteltu käyttämästä 10.04:ää ext4:llä
Mitä tuo aiheuttaa? Aiemmin käytin kyllä ext2:ta, mutta nyt päätin koittaa ext4:ää ihan mielenkiinnosta.

Edellisen viestin linkin takaa löytyy vielä tällainen linkki (http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=715998), josta löytyy jotain tietoa tuosta bugista, joka ilmeisesti aiheuttaa levyn rassaamista 3 sekunnin välein. Koetan nyt, mitä tapahtuu, kun laitan fstabiin "noatime" osioiden parametreihin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 28.05.10 - klo:13.54
ilmeisesti aiheuttaa levyn rassaamista 3 sekunnin välein.
Olettaisin, että levyn rassaaminen näkyisi ihan konkreeettisesti levykäytön valon vilkkumisena ja ajoittaisena hidasteluna. Minulla 10.04 suomiremixi ei kuitenkaan moista tee, vaikka otinkin ext4:n käyttöön  ??? Vaan täytynee ryhtyä seuraamaan levykäyttöä muilla keinoin. Aiemmin suositeltiin SSD-asemissa käyttämään ext2:ta, jottei kirjoittelua tapahtuisi lainkaan (jos oikein muistan).
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 30.05.10 - klo:19.35
Kumpiko nyt on sitten parempi eee:lle, netbook vai desktop?

Näyttäisi, että netbook ei anna tuunata yläpalkkia. Sinne lukittuja kuvakkeita ei voi avata lukituksesta, eikä uusiakaan voi liittää. Koko valikkoakaan ei ole. Vai olenko väärässä?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 13.06.10 - klo:19.39
Nyt en ole ihan varma, mutta oletan, että uusimman kernelin myötä akku meni jotenkin jumiin. Se ei suostu latautumaan. Käytin eilen jonkin aikaa akulla, jolloin varaus laski 62 %:iin. Tämän jälkeen, kun piuhan laittoi kiinni, akkukuvake näyttää, että akku latautuu ja tuo etuosan valo välkkyy. Tuo on nyt välkkynyt pari päivää ja konetta on sammutettukin välissä. Ei vain nouse varaus.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 14.06.10 - klo:11.19
Nyt en ole ihan varma, mutta oletan, että uusimman kernelin myötä akku meni jotenkin jumiin. Se ei suostu latautumaan. Käytin eilen jonkin aikaa akulla, jolloin varaus laski 62 %:iin. Tämän jälkeen, kun piuhan laittoi kiinni, akkukuvake näyttää, että akku latautuu ja tuo etuosan valo välkkyy. Tuo on nyt välkkynyt pari päivää ja konetta on sammutettukin välissä. Ei vain nouse varaus.

Tuo on aika paha. Etenkin jos tosiaan ohjelmaperäinen vika, eikä raudoissa. Voihan olla, että varaustilan mittauskin vain on kupeellaan.

Onkos alkuperäinen akku ja takuut voimassa? Onkos ketulla sen verran sähkömiehen vikaa, että värkkäisi (milli)amppeerimittarin siihen koneen ja akun liittimen väliin? Voisi oikeasti nähdä meneekö sitä virtaa ja mihin suuntaan. Akussa on myöskin sisällä sulake, mutta jos se olisi palanut niin kone olisi pimeä. Sitten siellä on myös lämpötilan anturi ja varaus/purkaus virran shunttivastus, joka antaa virran säätöön peusteet. Niiden rakenne on merkkikohtainen, ja usein "fuskattu" halpisakuissa. Niiden antureiden takia myös liittimen nastoja on useita.

Toivotaan, että vika korjaantuu liittimet putsaamalla tai akkua vaihtamalla. Jos on ohjelmavika, niin sitten tuntuu jotenkin vaikealta, Vai olenko liian vanhanaikainen? Ainahan nyt ohjelmaviat korjataan!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 14.06.10 - klo:13.27
Nyt en ole ihan varma, mutta oletan, että uusimman kernelin myötä akku meni jotenkin jumiin. Se ei suostu latautumaan. Käytin eilen jonkin aikaa akulla, jolloin varaus laski 62 %:iin. Tämän jälkeen, kun piuhan laittoi kiinni, akkukuvake näyttää, että akku latautuu ja tuo etuosan valo välkkyy. Tuo on nyt välkkynyt pari päivää ja konetta on sammutettukin välissä. Ei vain nouse varaus.

Tuo on aika paha. Etenkin jos tosiaan ohjelmaperäinen vika, eikä raudoissa. Voihan olla, että varaustilan mittauskin vain on kupeellaan.

Onkos alkuperäinen akku ja takuut voimassa? Onkos ketulla sen verran sähkömiehen vikaa, että värkkäisi (milli)amppeerimittarin siihen koneen ja akun liittimen väliin? Voisi oikeasti nähdä meneekö sitä virtaa ja mihin suuntaan. Akussa on myöskin sisällä sulake, mutta jos se olisi palanut niin kone olisi pimeä. Sitten siellä on myös lämpötilan anturi ja varaus/purkaus virran shunttivastus, joka antaa virran säätöön peusteet. Niiden rakenne on merkkikohtainen, ja usein "fuskattu" halpisakuissa. Niiden antureiden takia myös liittimen nastoja on useita.

Toivotaan, että vika korjaantuu liittimet putsaamalla tai akkua vaihtamalla. Jos on ohjelmavika, niin sitten tuntuu jotenkin vaikealta, Vai olenko liian vanhanaikainen? Ainahan nyt ohjelmaviat korjataan!

Akku on alkuperäinen ja koneella on takuuta vielä alkusyksyyn saakka. Joten ehkä näillä käsillä ja varsinkin sähkömiehen taidoilla ei kannata härppiä konetta sen enempää. Pitänee kokeilla vielä konetta jollain vanhemmalla Ubuntulla suoraan tikulta ja katsoa, alkaako akku latautua vaiko ei.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 17.06.10 - klo:21.51
Unohdin, että läppärit on nykyään samanlaisia kuin Nokian kännykät. Sammutin koneen, otin akun ja virtajohdon irti, pidin hetken aikaa virtanappia pohjassa, (luin jostain googletuksen tuloksesta, että tämä tyhjentäisi vielä viimeisetkin virrat laitteesta) laitoin virtajohdon kiinni, kiinnitin akun ja kone käyntiin. Nyt ainakin vaikuttaisi lataavan ja ilmoittaa, että 50 minuutin päästä pitäisi olla täysi latinki. Seuraamme tilannetta!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 18.06.10 - klo:12.30
Voi! Kuinka monta tuntia olemmekaan viettäneet kaikkien näiden akkujen ja latauksen äärellä? Niistä on kyllä tullut varsinainen ihmisen taakka. Odotan innolla aikaa, kun kaikki ajamme sähköautoilla!

(Kannatan silti energian säästöä, luonnonsuojelua, teknistä kehitystä ja sähköautoja.)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 02.07.10 - klo:15.02
Olisikohan tämä se syy, miksi Lucidilla oli tuota wlanin tökkimistä juuri tällä eee 901:llä?

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=34368.0
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 24.07.10 - klo:17.23
Unohdin, että läppärit on nykyään samanlaisia kuin Nokian kännykät. Sammutin koneen, otin akun ja virtajohdon irti, pidin hetken aikaa virtanappia pohjassa, (luin jostain googletuksen tuloksesta, että tämä tyhjentäisi vielä viimeisetkin virrat laitteesta) laitoin virtajohdon kiinni, kiinnitin akun ja kone käyntiin. Nyt ainakin vaikuttaisi lataavan ja ilmoittaa, että 50 minuutin päästä pitäisi olla täysi latinki. Seuraamme tilannetta!

Otetaankin komento takas. Näköjään tuo akku latautuu tasan 77,2 %:iin, eikä liiku siitä mihinkään. Olisikohan jotain komentoa, jolla näkisi tuon akun varauksen tason? Ajattelin, jos akku olisikin täysi, mutta Ubuntu näyttäisi sen esim. rikkinäisen acpin takia vajaana. Muutenhan tuolla ei olisi väliä, mutta punainen akkuvalo koneen etureunassa välkkyy nyt koko ajan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 25.07.10 - klo:12.37
Unohdin, että läppärit on nykyään samanlaisia kuin Nokian kännykät. Sammutin koneen, otin akun ja virtajohdon irti, pidin hetken aikaa virtanappia pohjassa, (luin jostain googletuksen tuloksesta, että tämä tyhjentäisi vielä viimeisetkin virrat laitteesta) laitoin virtajohdon kiinni, kiinnitin akun ja kone käyntiin. Nyt ainakin vaikuttaisi lataavan ja ilmoittaa, että 50 minuutin päästä pitäisi olla täysi latinki. Seuraamme tilannetta!

Otetaankin komento takas. Näköjään tuo akku latautuu tasan 77,2 %:iin, eikä liiku siitä mihinkään. Olisikohan jotain komentoa, jolla näkisi tuon akun varauksen tason? Ajattelin, jos akku olisikin täysi, mutta Ubuntu näyttäisi sen esim. rikkinäisen acpin takia vajaana. Muutenhan tuolla ei olisi väliä, mutta punainen akkuvalo koneen etureunassa välkkyy nyt koko ajan.

Täytyy pitkin hampain myöntää, että siellä akun sisällä taitaa sittenkin olla jokin regulaattori tai hakkuri. yritin mitata volttipuntarilla akun napajännitettä sen liittimistä, mutta eihän siitä mitään järkevää tule. Parin nastan (5 nastaa) välillä oli 2,5 V, joten se ei ole mikään oikea arvo. Enkä suosittele muutenkaan sen liittimen ronkkimista. Oikosulun ja akun poksahtamisen vaara on aivan ilmeinen. Jollain ohjelmallisella konstilla se täytyy selvittää. Tällaisella koodilla sain näkymään akun jännitteet ja latausvirrat, mutta nehän on juuri sen acpin mielipiteitä, joten jos se on kupeellansa...

Koodia: [Valitse]
~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            2349 mA
remaining capacity:      4069 mAh
present voltage:         7992 mV
Ja 68,2% oli tuolloin akun varaus siitä kuvakkeesta hiirellä katsoen. Näyttäisi olevan ainakin tuo latausvirran arvo 2,349 A ja sen verran laturi tuntuisi lämpenevän. Laturin nimellis maksimivirta on sen pohjaan leimattu 3 A. Lieneekö tuo present rate aina sama jostain tiedostosta saatu, vai tosiaan mittausarvo?
Koodia: [Valitse]
~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            2302 mA
remaining capacity:      4715 mAh
present voltage:         8120 mV
Ja tuossa 83%. Ainakin ne arvot muuttuvat varauksen kasvaessa.

Lisäys:
Koodia: [Valitse]
~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mA
remaining capacity:      6054 mAh
present voltage:         8288 mV

Tässä verrokiksi 100% varauksen tiedot.

Lisäksi opettelin asiaa Wikipedian ja sen monien lähteiden kautta. Oppimani mukaan tässä koneessa (eee 901) näyttäisi olevan kaksi kennoinen lithium-ioni akku, joka on sellaista tyyppiä, että elektrodit ovat grafiitti ja koboltti ja varauksenkuljettajina lithium-ionit. Tämän päättelin siitä, että eri akkutyypeillä on hyvin erilaiset napajännitteet ja tähän näyttäisi sopivan tuo mainittu. Wikipedian monista lähteistä, joiden oikeellisuutta ei ole mitään syytä epäillä, tein seuraavan tiivistelmän:

Lithium - ioni akkujen jännitteet/kenno (grafiitti - koboltti kennoilla)

Eri elektrodi materiaaleilla on aivan erilaiset napajännitteet. Lithium - ioni akkuja ei saa sekoittaa lithiumakkuihin, joka on eri asia.
Lämpötila noustessaan alentaa napajännitettä.

nimellinen 4,20 V (+/- 0,05 V).
50% varaus on yleensä 3,8 V.
varaus enintään 4,1 V:iin vähentää kapasiteettia vain 10 %, mutta lisää elinikää paljon.
vaarallinen ylilataus 4,3 V aiheuttaa hapen vapautumista ja mahdollisen räjähdyksen.
paras ylärajajännite on 3,92 V
vahingoittuu alle 2,5 V varauksessa.
laite yleensä katkaisee purkauksen 2,7-3 V:iin.
kupari siltoja muodostuu ja oikosulkee kennon 1,5 V:n alivarauksessa muutamassa päivässä.

Jos haluaa akun kestävän pitkään käyttöä:
Ei saa pitää täyttä akkua aina latauksessa kiinni.
Tyhjentynyt akku on heti ladattava.
Ei saa pitää akkua kuumassa.
Näin menetellen akku kestää tuhansia lataus/purkaus kertoja.

Jos akku on pitkään tyhjänä, sen omapurkaus syväpurkaa sen ja joku kennoista saattaa oikosulkeutua pelkäksi kuparijohtimeksi (tämä on oma päätelmäni Wikipediasta rivien välistä) Tällöin akun kokonais napajännite laskee sen kennon 4,1 voltin verran täyteen ladatusta mitattuna.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 27.07.10 - klo:11.30
Kiitokset Hajakenttä varsin tyhjentävästä vastauksestasi! Osa tosin menee hilserajan yläpuolelta, mutta jotain älysinkin  ;)

Tässä verrokiksi oman akun tiedot, kun tuo kuvake ilmoittaa 75,7%.

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            0 mA
remaining capacity:      1049 mAh
present voltage:         8316 mV
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 27.07.10 - klo:18.15
Siinä on paljon sellaista kemiaa, jonka kai kuuluukin mennä yli hilseen, yritin poimia siitä oleellisen. Mutta tuo lataus näyttäisi suoriutuneen siten, että jännite on saavutettu (present voltage:         8316 mV), ja lataus siksi katkaistu normaalilla tavalla (ylilatauksen estämiseksi). Koska kapasiteetti (remaining capacity:      1049 mAh) on pahasti alamittainen, ja muistaakseni mainitsit sen koneenkin käyneen sillä akulla kovin lyhyen ajan ennen uutta täyttötarvetta, ottaisin tulosteet mukaan noista kahdesta verrokista ja menisin liikkeeseen kysymään takuun pitävyyttä. Ehkä siellä olisi esittelykone, jolla voisi koittaa täyttää sitä epäilyksenalaista akkua, sekä koittaa täyttää sillä epäilyksenalaisella koneella toista akkua. Jos insinöörien varoitukseen on uskominen, voi olla jopa kohtalokkaan vaarallista käyttää sitä viallista akkua (vetypurkausvaara), ja lopunperin, nehän ovat kulutustavaraa.

Muoks:
Niin... kumpikaan kenno ei ole mennyt oikosulkuun eikä poikki (jännitteestä päätellen), eikä jännitteen ylärajoilla pitäminen kovin nopeasti akkua heikennä, ja jos se ei ole tavan takaa aivan tyhjänä seissyt viikkokaupalla, niin ei kapasiteetti saa noin lysähtää. Risa se on!
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: mrl586 - 27.07.10 - klo:22.49
Jos koneen takuuaika päättyy alkusyksystä, on todennäköistä, että akun takuu on jo päättynyt, sillä akun takuu on usein lyhempi kuin muun koneen takuu. Tyypillinen takuuaika kannettavien akuille on 6 kk.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 28.07.10 - klo:16.05
Kyllähän akkujen takuut usein ovat koneen takuuta lyhyempiä, mutta sehän on vain myyjäliikkeen antama lisäetu myynnin edistämis tarkoituksessa. Ostin tämän koneen helmikuussa 2009 ja akku on edelleen hyvässä iskussa. Sen päällä lukee 6600 mAh ja jonkin ohjelmallisen mittarin mukaan kapasitettia on jäljellä 6054 mAh. Ja tätä konetta on käytetty vähintään akullinen lähes joka päivä. Kun @Tha-Fox akku on menettänyt kapasiteetistaan suurimman osan, jäljellä 1/6 osa, ja jos kauppias pesee asiasta kätensä, kannattaisi soittaa kauppiaan kanssa maahantuojalle ja kysyä: onko tuo kohtuullinen heidän mielestään, ja lähettävätkö hinnassa vastaantulevan uuden akun? Minusta se olisi reilua. Muussa tapauksessa sen, luullakseni kalliin, akun voinee uudelleenkennottaa.

Ei takuu ole ainoa laatutavaran mitta, kyllä laitteilta pitää voida odottaa kohtuullista kestävyyttä. Eikä saa olla liian kiltti kuluttaja.

Edit:
Hups... korjasin vuoden 2008 > 2009
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 28.07.10 - klo:23.08
Kone seisoo suurimman osan ajasta virtapiuhan päässä palvelimena, joten asia ei sinänsä ole kriittinen. Ainoastaan pidemmillä matkoilla tuo harmittaa, kun ei voi katsella leffaa loppuun yhdellä akulla. Outoa sinänsä, että minusta tuo akun käyttöiän lyheneminen osuu lähes samaan ajankohtaan kuin päivitys 9.04 --> 10.04. Pitäisi testata tuota vielä vaikkapa 9.04:n livetikulla ja katsoa, kestääkö yhtään kauemmin ja latautuuko täyteen.

Muoks: Niin ja 6kk takuu akussa, joten se meni umpeen reilu vuosi sitten. Pitänee kuitenkin ottaa LapStoreen yhteyttä ja kysellä, onko mahdollista saada uutta akkua tai hyvitystä joko heiltä tai maahantuojalta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 29.07.10 - klo:13.46
Tuokin unohtui mainita, että tämä minun kone on edelleenkin 9.04 JJ. Ja nuo antamani akun statukset on siis lähellä samaa kuin @Tha-Fox 10.04 LL, siis periaatteessa, vaikka akun kapasiteetti onkin lysähtänyt. Maksimijännite lopettaa näköjään latauksen ohjelmallisesti. Jos kone roikkuu alvariinsa verkkojohdossa ja jännite tuossa haitallisessa maksimissa, voi se ollakin syy siihen ennenaikaiseen vanhuuteen*. Näin olen antanut itseni ymmärtää tuolta wikin lähteistä.

Nyt pitäisi oppia se latausohjelmiston säätäminen. Akku kestäisi pitkään, jos sen lataus pysähtyisi jo 90% kohdalla. Akkukäytön ajan kustannuksella tietysti. Tai jännitteellä 3,95 V. Nythän se tuntuu varautuvan aivan tappiin 4,2 V miinus lämpötilan aiheuttama alenema**. Mutta tarvitaanko todella sitä 6,6 Ah, vai riittääkö 6 Ah?

Kone taitaa toimia ilman akkuakin ihan hyvin, mutta varakäynti puuttuu.

*Edit:
Tämä on oma arvioni. Voi olla, että ei ole mitään väliä onko johto kiinni vai irti.

**Edit:
Kun latausvirta kulkee akun läpi sen jännitteeseen summautuu akun sisävastuksen jännitehäviö ihan ohminlain mukaan. Kun latausvirta katkeaa se häviökin poistuu ja napajännite alenee. Se alenema on 0,3 V:n luokkaa. Kun sen voi mitata vain koneen käydessä, siitä osa on niinikään sisävastuksen jännitehäviötä, mutta purkauksella ja napaisuudeltaan kääntyneenä. Todellinen jännitehäviö on 0,1 V laskujeni mukaan. Se riippuu siis sisävastuksesta, joka on akun vanhenemisen eräs mitta. Tässä puolentoista vuoden vanhassa eee 901 akussa se on nyt n. 100 milliohmia.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 02.08.10 - klo:20.00
Edit:
Poikkeaa aiheesta, mutta kun on kysymyksessä nämä kalliit akut, ja monet näitä lukevat niin sallittaneen.

Tuli taas tutkittua tuota latausta sekä Jayntyllä, että Lucidilla. Varsinkin jälkimmäisellä tuntuu olevan jotain bugia siinä latauksen ohjauksessa. Se alkoi äkkiä nimitellä akkua kelvottomaksi ja kapasiteetin lysähtäneen 1/10 osaan alkuperäisestä. Kun annoin akun purkautua aivan loppuun ja sitten panin letkun kiinni, ei lataus pysynyt päällä kuin tuohon koneen itse arvioimaan kapasiteettiin asti*. Kun talossa oli vielä saman koneen vanha akku, laitettiin se koneeseen (ja kone sanoi, että akku on ehkä viallinen) ja parin päivän päästä muistui sitten mieleen kokeilla sitä uudempaa uudelleen. Yllätys oli suuri kun se alkoi kiltisti latautua ja tarkempi tutkimus osoitti sen kapasiteetinkin olevan lähes uuden veroinen. Kysymyksessä ei ollut keskusteluaiheen eee 901 vaan Asus A6R ja akku on vajaan vuoden ikäinen.

Koitin sitten 901.llä samaa juttua ja huomasin, että kun antaa akun purkautua aivan tyhjäksi asti ja sitten lataa täydeksi, sen laskennallinen kapasiteettiarvo suurenee. Konehan ei voi mitenkään muuten määritellä Ah määrää (eikä Wh määrää, joka on sen hetkisen jännitteen arvolla kerrottu Ah määrä) kuin mittaamalla jännitteen, virran ja ajan ja taulukoimalla siitä. Se sitten näköjään laitetaan seuraavaksi tavoitteeksi* Lucidilla (tai siltä ainakin näyttäisi) mutta Jayntyllä latauksen katkaisee akun jännitteen asetusarvo. 901:lläkin sain Jauntyllä kapasiteetin nousemaan reilut 300 mAh kun tyhjensin akun ja latasin uudelleen:

Muoks: Eihän se kapasiteetti siis mihinkään suurentunut, vaan Ubuntun mielipide siitä:

present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mA
remaining capacity:      6022 mAh
present voltage:         8294 mV
temperature:             62 C

Tuo oli ennen tyhjennystä.

present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged   
present rate:            0 mA
remaining capacity:      6333 mAh
present voltage:         8294 mV
temperature:             55 C

Tämä sen jälkeen täyteen ladattuna.

Myös jatkuvasta latauksesta täytynee muuttaa mielipidettä sallivampaan suuntaan. Näyttäisi siltä, että on samantekevää onko johto kiinni vai irti kun akku on täyttynyt. Latausvirta menee nollaksi ja jännite näyttäisi pysähtyvän alle 4,2 V:n per kenno, eli n. 4,15 volttiin. Ehkä insinööri on tuon ajatellut puolestamme.

*Edit:
Lucidin latausautomatiikka on selvästi sellainen, että se lataa niin kauan, että edellisillä latauksilla arvioitu (latausteho = nopeus kertaa tuntimäärä) akun jäljellä oleva kapasiteettiarvo (siihen mahtuva energia) tulee täyteen. Myös liian suurta jännitettä se tuntuu varovan ja katkaisee hetkeksi latauksen jos napajännite nousee yli 4,2 V/kenno.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 03.08.10 - klo:09.13
Latasin eilen (tällä Asus A6R vakiläppärillä) Lucidilla akun täyteen. Tänä aamuna kone käynnistyksessä sanoi taas, että akku on mahdollisesti viallinen ja kapasiteettia jäljellä 19%. Kun katsoin tietoja tarkemmin näkyy selvästi, että akku on kyllä ihan hyvä vuoden ikäiseksi. Lucid vaan on jostain kummasta keksinyt sille poskettoman tavoitekapasiteetin: === Muoks: Energia (suunniteltu): 368,6 Wh! Tuohan vastaisi 5713,3 Ah! siis 5713300 mAh! Eihän tuommosta akkua ole kuin sähköautossa.===  4400 mAh on tämä vanhanaikainen A6R:n akku ja se olisi 68200 mAh ja sen arvo näkyykin Lucidin ilmoituksessa (klikkaamalla patterin kuvaa ja valikosta tuntimääräriviä ===Muoks: Virrankäytön tilastot ===.) ihan oikein ja oikea kapasiteetin määrä olisi jotain vajaa 90 %.

Lucidilla on jokin epäjohdonmukaisuus noissa tiedoissa. Mitä se sitten vaikuttaa elämään? En tiedä. Ainakin kone purkaa ja lataa akkunsa ihan oikein, onneksi. Tarpeeton vikailmoitus vaan ilmaantui itsestään ja koko alkukesän toimi oikein.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 03.08.10 - klo:10.01
Latasin eilen (tällä Asus A6R vakiläppärillä) Lucidilla akun täyteen. Tänä aamuna kone käynnistyksessä sanoi taas, että akku on mahdollisesti viallinen ja kapasiteettia jäljellä 19%.

Samaa ilmoitusta tarjoaa minulle joka käynnistyksellä. Prosentit taitaa olla 21%.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 03.08.10 - klo:10.52
Latasin eilen (tällä Asus A6R vakiläppärillä) Lucidilla akun täyteen. Tänä aamuna kone käynnistyksessä sanoi taas, että akku on mahdollisesti viallinen ja kapasiteettia jäljellä 19%.

Samaa ilmoitusta tarjoaa minulle joka käynnistyksellä. Prosentit taitaa olla 21%.

Seuraamalla sitä latausta ja purkausta vaikka kellosta ja merkkaamalla muistiin saa jonkin käsityksen: onko akku oikeasti viallinen. Tässäkään tapauksessa siinä ei ole mitään vikaa. Koodistakin on apua:

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
Ja tällasta antaa kun ladattavaa on jäljellä puolisen tuntia.**

Koodia: [Valitse]
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            30705 mW
remaining capacity:      42075 mWh
present voltage:         16471 mV

Tuo Lucidin tällä tavalla antama listaus on siitä puutteellinen, että latausvirtaa ei ole ilmoitettuna kuten Jauntyllä on. Ehkä tuo charging* ja sen muuttuminen nollaksi korvaa sen tiedon: milloin lataus on saatu päätökseen.

*Muoks:
Tuo present rate näkyykin olevan se latausteho (jännitteellä jaettuna = latausvirta) ja se menee nollaksi latauksen loputtua. Sama näkyy virrankäytön historia luettelossa nimellä nopeus. (On siinäkin teholle nimi!)

**Muokkaus:
Tuo puoli tuntia oli Lucidin mielipide siitä tarvittavasta ajasta. Todellisuudessa aikaa meni vielä puolitoista tuntia?? Puolen tunnin arvio säilyi pitkään ja sitten 20 min puolisen tuntia ja sitten vielä varttitunnin arvio puolisen tuntia. Kun akku lopulta täyttyi se pysyi 100% ilmoitetussa varauksessa vain alle minuutin, ja sitten käynnistyi lataus vielä uudelleen viideksi minuutiksi. Tuo voi olla ihan tarkoitettukin noin, sillä akun jännite nousi yli sallitun rajan latauksen lopussa. Kun lataus loppui laski jännite juuri sen rajan alapuolelle ja sitten se 5 min tuli siihen päälle. Voi olla akun umpitäyteen pakkaamiseksi suunniteltu. Tuollainen, lataus-absorptio-lataus, metodi on aika tavallinen akkujen ylläpitolatureilla.

Kuitenkin tuo latauksen käytös on jotenkin outo. Ja mistä se 386,6 Wh*** tuli sinne listalle (suunnitelluksi) ja mistä sille tuli nyt arvoksi 66.9 Wh***?? Senkin huomasin, että akun kapasiteetin prosenttiarvo on laskettu*** tuosta (suunniteltu) arvosta, ja se on juuri se, joka näkyy siinä vikailmoituspompussa. Tarkistin vielä senkin, että ei akku seistessään käyttämättömänä oleellisesti purkaudu, tämän parin tunnin ajan vain tosin.

***Muokkauksen muokkaus:
Sepä onkin juuri päin vastoin: Energia (suunniteltu) arvo on laskettu jäljellä olevan kapasiteetin prosenttiarvon verran suuremmaksi kuin akkuun ladattaessa mahtunut energia. Kun vaihdoin 92%:sen akun tilalle vanhan, ehkä 5%:sen, akku tuli heti mukamas täyteen, ja suunnitelluksi tuli noin iso luku, sen 92%:n mukaan laskettuna. Sitä en tiedä: miten se prosenttiarvon laskenta on tarkoitettu. Kun kunnossa oleva akku laitettiin paikoilleen ja purettiin tyhjäksi (koneen sammumiseen asti) ja ladattiin täydeksi, tuo täysi energia ja prosenttiarvo asettuivat lähelle oikeita, luulisin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 04.08.10 - klo:19.42
Kyllä siinä 10.04:n latauksen ohjauksessa on jotain bugia.

Kun täällä oli näitä ukkosia ja sähkökatkoksia se latauskin tietysti katkesi niiden ajaksi. Kun akku oli vähän aikaa purkautunut ja sähkö tuli takaisin oli virrankäytön tilasto (klikaten patterin kuvaketta ja valikosta yläriviä ja välilehti yksityiskohdat) muuttunut perin kummalliseksi:

Energia 44 Wh
Energia täytenä 952,8 Wh
Energia suunniteltu 66,9 Wh
kapasiteetti 92,5 %

Siis melkein kilovattitunti pitäisi akkuun mahtua!

Sitten tuli sattumalta taas sähkökatko. Taas oli tiedot muuttuneet:

Energia 60, 4 Wh
Energia täytenä 956,1 Wh
Energia suunniteltu 66,9 Wh
kapasiteetti 92,5 %

Ja lataus vaan jatkui ja jatkui eikä akku näyttänyt täyttyvän. Sitten tehtiin tahallinen sähkökatko latausjohtoon pariksi sekunniksi. Latausvalo sammui ja akkukuvake muuttui vihreäksi ja akku ilmoitti olevansa täysi:

Energia 61,9 Wh
Eergia täytenä 956,1 Wh
Energia suunniteltu 66,9
Kapasiteetti 6,5 %

Kuitenkin tiedän akun olevan ihan kunnossa, joten nuo ihan poskettomat tiedot ja niiden pomppu vikailmoitukset ovat jonkin bugin aiheuttamia kiusoja. Luulin jo kerran päässeeni niistä eroon purkamalla akun tyhjäksi ja lataamalla täyteen, kun sillä tilanne näytti ihan järkevältä. Luulin kummallisuuksien johtuneen siitä, kun vaihdoin välillä vanhan akun käyttöön, mutta ei se niin ollutkaan. Latausautomatiikka sekoaa näköjään, jos käyttää akkukäytöllä vain vähän ja sitten kytkee latauksen. 9.04:llä ei ole tällaista ilmiötä.

Tutkimukset jatkuvat...

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 06.08.10 - klo:12.22
Tässä joitakin kokemuksia 901:n akusta ja Lucidin akunlatauskäytöksestä.
Tämän hetkinen akun kunto. Päivittäistä käyttöä marraskuusta 2008 alkaen.

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/battery/BAT0/info
present:                 yes
design capacity:         6580 mAh
last full capacity:      3587 mAh
battery technology:      rechargeable
design voltage:          8400 mV
design capacity warning: 143 mAh
design capacity low:     143 mAh
capacity granularity 1:  65 mAh
capacity granularity 2:  65 mAh
model number:            901
serial number:            
battery type:            LION
OEM info:                ASUS

Alkuperäisestä kapasiteetista on siten 54,5 % jäljellä. Käytän Lucid Alpha 3:sta (koska se on kelvannut ihan hyvin) SD-kortilta livenä. Kaksi tai kolme kertaa kesän aikana on käynyt niin, että akku ei ole alkanut latautua virtajohdon kytkemisen jälkeen. Toisella kerraalla muistaakseni kone oli käynnissä, toisella täysin sammutettuna. Uudelleenkäynnistys ei ole auttanut. Sensijaan Tha-Foxin jossain kertoma vinkki, että pitää ottaa virrat pois ja akku irti joksikin auttaa, minkä jälkeen akku alkaa taas latautua.

16 Gt SSD-asema (tai sen ohjain tms.) levisi jo viime syksynä, eikä tullut huoltoreissulla kuntoon. Muuten olen ollut äärimmäisen tyytyväinen koneen kestoon ja kannettavuuteen. Esimerkiksi näytön saranat ovat edelleen täydessä terässä ja paljon paremmat kuin useissa miniläppäreissä uutena.  
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: bazmeg - 16.08.10 - klo:15.29
Eee 901 (Lucid) tuntuu hidastelevan ajoittain, joten pieni tuunaus voisi olla paikallaan. Wikissä neuvottiin seuraavaa: “Korvaa relatime asetuksella noatime SSD-asemien kohdalla”. Millaiseksi alla oleva fstab-tiedosto siis pitäisi muuttaa, kun siinä ei mainita mitään relatimestä?

Surffailua saa ilmeisesti nopeutettua, kun asettaa firefoxin käyttämään rammia ssd-aseman sijaan. Miten kyseinen operaatio käytännössä tapahtuu?

Koodia: [Valitse]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bce4a8a7-5bef-409b-95eb-ff1f23434063 /               ext2    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sdb1 during installation
UUID=793f3726-bf6d-4be5-aa61-4fb4c56ec3d7 /home           ext2    defaults        0       2
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 16.08.10 - klo:16.04
Tulee tuonne options-kohdan alle. Tässä malliksi oman fstabin oleelliset rivit:

Koodia: [Valitse]
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
/dev/sda1       /               ext4    errors=remount-ro,noatime 0       1
/dev/sdb1       /home           ext4    defaults,noatime        0       2
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 19.08.10 - klo:15.46
Eee 901 (Lucid) tuntuu hidastelevan ajoittain, joten pieni tuunaus voisi olla paikallaan. Wikissä neuvottiin seuraavaa: “Korvaa relatime asetuksella noatime SSD-asemien kohdalla”. Millaiseksi alla oleva fstab-tiedosto siis pitäisi muuttaa, kun siinä ei mainita mitään relatimestä?

Surffailua saa ilmeisesti nopeutettua, kun asettaa firefoxin käyttämään rammia ssd-aseman sijaan. Miten kyseinen operaatio käytännössä tapahtuu?

Koodia: [Valitse]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bce4a8a7-5bef-409b-95eb-ff1f23434063 /               ext2    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sdb1 during installation
UUID=793f3726-bf6d-4be5-aa61-4fb4c56ec3d7 /home           ext2    defaults        0       2

Tuunasin aika paljon tätä 901:stä, mutta tässä on edelleen 9.04, osittain juuri siksi kun en ole raaskinut heittää hukkaan suuritöistä tuunausta, enkä ole lainkaan varma osaanko tehdä kaikki uudelleen Lucidille. ::)

Pääosin se kaikki on tehty sen takia kun ssd muistin kirjoitusoperaatioita pitäisi vähentää, josta seikasta ei olla läheskään samaa mieltä kaikissa lähteissä. Sinulla näyttäisi olevan ext2 tiedostojärjestelmä, jolla ei journalointia ole, joten sitä huolta ei ole muutenkaan. ext3 ja ext4 ovat käsittääkseni nopeampia toiminnaltaan ja sen nopeusedun hyödyntämiseksi minäkin olen sen ext3.n valinnut. Journaloinnin sitten rajoitin minimiin ja poistin kokonaan swap osion levyltä. Tilapäistiedostot sijoitin RAMille, joka sen sallii koska on 1 Gt.n kokoinen. Firefoxin välimuistin kirjoittamisen laitoin myös RAMille. Sen nopeushyöty on kuitenkin makuasia. Foxin sivujen "skrollaus" ylös ja alas ainakin toimii täysin ilman näkyvää nykimistä.

Kaiken sen tein näillä ohjeilla:

http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi#head-21ed3b00a5a9fcb4ef8e0eb2e9fe4e49d089d5a5

Se sivusto on jo hiukan vanhanaikainen, mutta siellä loppupuolella kohdasta: Tarpeettomien kielien poistaminen... alkaen on niitä asioita joita tässä tulee kysymykseen. On siellä muitakin hauskoja lisiä, kuten caps-loc ilmaisin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 20.08.10 - klo:13.14
Lainaus
Surffailua saa ilmeisesti nopeutettua, kun asettaa firefoxin käyttämään rammia ssd-aseman sijaan. Miten kyseinen operaatio käytännössä tapahtuu?

Tämä toimitus on myös tuolla em. sivulla. Hetken sitä opettelin, kun siinä sanotaan, sinänsä ihan johdonmukaisesti:

Lainaus
Jos, olet siirtänyt kansion /tmp RAM-muistiin yllä esitetyllä tavalla, Firefox kannattaa asettaa kirjoittamaan välimuistinsa RAM-muistiin SSD-kirjoitusten vähentämiseksi. Klikkaa sivua ("about:config") oikealla painikkeella ja valitse Uusi - Merkkijono ja kirjoita merkkijonon nimeksi "browser.cache.disk.parent_directory" ja arvoksi "/tmp".

Se about:config todellakin on sivun osoite, siis osoitepalkkiin kirjoitettuna ilman mitäään www.tä tai muutakaan. Sillä sivulla aukeaa ekana hyvin aiheellinen varoitus. Täytyy siis olla varma mitä on tekemässä. Uskalsin kuitenkin sen toimituksen tehdä, koska olin tallettanut kirjanmerkkikansion siltä varalta, että joudun asentamaan Firefoxin uudelleen, jos se menee rikki. Tarkasti ohjeen mukaan tehden kyllä kaikki meni ihan hyvin ja foxista tuli hyvin nopea. Verkkoyhteyden hitautta sekään ei tietysti korvaa, mutta sivujen sillä liikkuminen on tuulennopeaa, ja sillä on merkitystä kun on tämä pikkunäyttö.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: bazmeg - 23.08.10 - klo:02.42
Paljon kiitoksia Tha-Foxille ja Hajakentälle! Tuo Firefoxin välimuistin asettaminen käyttämään rammia nopeuttaa huomattavasti varsinkin paljon kuvia sisältävien sivujen selailua.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 23.08.10 - klo:17.32
Paljon kiitoksia Tha-Foxille ja Hajakentälle! Tuo Firefoxin välimuistin asettaminen käyttämään rammia nopeuttaa huomattavasti varsinkin paljon kuvia sisältävien sivujen selailua.

Jos vielä haluaa nopeuttaa sivujen latautumista, voi asentaa Adblock lisäosan ja sanoa hyvästit paljoille kuville.  ;)

Muuten, on siitä vähän haittaakin, jos väliaikaistiedostot ovat RAMilla: Jos jotain häikkää esiintyy, ei pidä sammuttaa koneesta sähköjä vaan ottaa heti esille tarvittavat lokitiedostot ja vaikka tallettaa ne asiakirjana, vaikka geditillä, koska RAMmissa olevat lokit katoavat sähköjen loppuessa. Ja samoin käy selaushistorialle, joten suojelupoliisin koputtaessa ovelle kannattaa sammuttaa kone.  ;)  Jos jokin sivu on tärkeä muistaa, se kannattaa tallettaa tuoreeltaan kirjanmerkkeihin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: _Pete_ - 24.08.10 - klo:08.57
Minusta tällä ram-kikkailulla yritetään tehdä samaa mitä kerneli tekee jo teidän puolesta:
välimuisti.

Tuunaamalla swapiness ja muita siihen liittyviä asetuksia epäilen että loppu tulos on melko sama.


Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 24.08.10 - klo:09.18
Minusta tällä ram-kikkailulla yritetään tehdä samaa mitä kerneli tekee jo teidän puolesta:
välimuisti.

Tuunaamalla swapiness ja muita siihen liittyviä asetuksia epäilen että loppu tulos on melko sama.




Itse olen jättänyt kaikki tuunaamiset sikseen. Ext4-tiedostojärjestelmä, enkä ainakaan vielä ole havainnut Lucidissa mitään hidastumisia selainkäytössä, enkä kyllä muutenkaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 24.08.10 - klo:11.10
Minusta tällä ram-kikkailulla yritetään tehdä samaa mitä kerneli tekee jo teidän puolesta:
välimuisti.

Tuunaamalla swapiness ja muita siihen liittyviä asetuksia epäilen että loppu tulos on melko sama.




Saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Toisessa koneessani on Lucid ja sen tiedostojärjestelmä on ext4 ja se tosiaan pyörittää Firefoxia nopeammin kuin edelliset. En tunne tekniikkaa niin hyvin, että osaisin arvata onko se kernelin ansiota. Siihen en kuitenkaan ole tätä välimuistin, (On muuten, väärä sana tässä yhteydessä. Välimuisti on fyysinen muistipiiri emolevyllä prosessorin ja keskusmuistin välissä ja joskus  itse prosessorilastulla.) tai siis Firefoxin väliaikaistiedostojen sijoittamista keskusmuistille, ole tehnyt. Ei ole mitään aihetta. Mutta alunperin siinäkin koneessa oli vähän pieni keskusmuisti (puoli gigaa) ja se ilmeisesti aiheutti kaikenlaista nyppimistä, joten laitoin siihen lisää muistia niin paljon kuin luukkuun mahtui ja moni vaikeus poistui. On siis vähän vaikea sanoa mistä mikäkin nykiminen on johtunut. Mutta se onkin pyörivällä magneettilevyllä tehty käkikelloajan kone.

SSD asemalla tehdyt koneet, kuten tämä eee 901, on yritetty saada kestämään pitempään joillakin kikkailuilla sitä journalointia vähentämällä, ja siksi sitä aikoinaan aloin opetella, en koneen nopeuden takia. Siitä SSD:n kestävyydestä on täällä kirjoiteltu kyllästymiseen asti, joten jätän sen aiheen. Kun laitoin internetselaimen väliaikaistiedostojen ylläpidon keskusmuistin puolelle SSD:n sijasta huomasin selvän nopeutumisen sivujen "skrollaamisessa" ylös ja alas. Se voi olla sen seurausta, että tässä koneessa on ext3 ja 9.04 sen silloisella kernelillä. Uudemmanmalliset SSD muistitkin ovat kai nopeampia kuin entiset ja kestävätkin kai kirjoittamista enemmän. Kehitys kehittyy
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: _Pete_ - 24.08.10 - klo:11.49

http://www.lesswatts.org/tips/disks.php

Tuolla noita säätöjä tähän liittyen.

/proc/sys/vm/swappiness
/proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: bazmeg - 25.08.10 - klo:01.50
Jos vielä haluaa nopeuttaa sivujen latautumista, voi asentaa Adblock lisäosan ja sanoa hyvästit paljoille kuville.  ;)

Adblock ja Flashblock ovatkin jo asennettuina, jotta hitaalla mokkulayhteydellä surffaamisesta saa edes jotenkin sujuvaa..

Minusta tällä ram-kikkailulla yritetään tehdä samaa mitä kerneli tekee jo teidän puolesta:
välimuisti.

Tuunaamalla swapiness ja muita siihen liittyviä asetuksia epäilen että loppu tulos on melko sama.

Itselläni toi ram-kikkailu ainakin teki paljon kuvia sisältävien sivujen skrollaamisen huomattavasti sujuvammaksi. Voi tosin olla, että muillakin keinoilla olisi päässyt samaan lopputulokseen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 02.10.10 - klo:20.55
Akkuaiheeseen palatakseni täällä tuntuu tapahtuvan nyt jotain kehitystä, oli se sitten positiivista tai negatiivista. Olen nyt käytellyt tätä pari kertaa akulla ja tämän jälkeen tuo "maksimivaraus" on pikku hiljaa kiivennyt ylöspäin. Viikko sitten se oli reilu 70%, sitten se kiipesi päälle 80:n ja nyt näyttää 97,1% ja ilmoittaa olevansa latautumassa. Tuo "akkuvalo" etureunassa palaa tasaisen punaisena. Toisaalta nuo akkuinfon rivit ovat oleellisilta osiltaan ennallaan:
Koodia: [Valitse]
design capacity:         6580 mAh
last full capacity:      1224 mAh

Ihmetyttää vaan edelleen, että voisiko oikeasti akun kestosta hävitä noin 75% sattumalta samaan aikaan, kun päivittää 9.04 --> 10.04. Täytynee käydä lontoonkielisillä foorumeilla etsimässä kohtalotovereita.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 05.10.10 - klo:22.18
Haikein mielin jätin hyvästit vanhalle hyvälle kaverille UNR 9.04 Jauntylle. Oli se vaan uskollinen palvelija.

Asensin tilalle Ubuntu 10.04 desktopin, en siis netbook edition mallia. Sd-kortilta asensin ja sain kaiken menemään kerralla kuntoon. Päivitin heti ekana koko roskan 42 pakettia, johon meni aikaa enemmän kuin asennukseen. Firefoxin profiilin laitoin tikulta ja samoin Evolutionin. Se oikein hämmästytti kun se kävi niin kätevästi kaikkine osoitekirjoineen. Osioinnin tein tavalliseen tapaan: Juurelle koko 4 Gt.n nopeamman levyn. Tapojeni vastaisesti tein pienen 200 Mt.n swapin isommalle 16 Gt.n ssd.lle ja loput  /home osiolle. Pöhötystauti tulikin heti ja juuriosion vapaata tilaa oli vain 300 Mt.Tilan vapauttamiseksi poistelin suuren joukon aivan tarpeettomia ohjelmia, vanhat kernelit tykötarpeineen (päivitys toi uudet), sekä Ubuntu docs tiedoston, jota kyllä ihmettelin, kun sen koko oli 270 Mt ja se vapautti tilaa vain parikymmentä. Missähän osiossa se oli? No... lopulta vapaata tilaa oli 1 Gt.

Rustasin mielestäni hyvän työpöydän tekemällä yhden ohjauspanelin yläreunaan. Otin teeman Seesteinen, poiskytkin visuaaliset tehosteet, ja muokkasin sopivat värit, ja sijoitin oikeaan reunaan ilmoitusasiat: wlan, bluetooth, patteri, ääni, tehomittari, kello ilman päivämäärää, sääsovelma, cap-lock ilmaisin. Vasempaan reunaan laitoin käskyasiat: punaisen sammutusnapin, näytä työpöytä, gnomen päävalikkonappi (se jossa ei ole kirjoitusta perässä), työtilanvaihdin kahdella tilalla, muistilappu (ei tomboy, vaan se pienempi). keskelle jäi täten mukavasti tilaa ikkunaluettelolle, johon ikkunakuvakkeet limittyvät kuin päreet.

Pikanappeihin vielä asettelin: päätteen, kotikansiot, foxin, evolutionin, ja tein vielä lämpötilan mittaamista varten pikanappiviritelmän.

Systeemi pelaa nyt parin päivän ajokokemuksella ihan vakaasti. Mitään häikkää ei vielä ole ollut. Bootti kestää sekuntikellolla mitattuna, virtanapin painalluksesta kaikkine tunnussanan syöttöineen työpöydän aukeamiseen 48 sekuntia. Sammutus vai muutaman sekunnin.

Uuden asennuksen, ei siis päivitystä, tein osittain siksi, kun halusin uuden ext4 tiedostojärjestelmän, jota ymmärtääkseni tämä ssd osaa hyvin hyödyntää nopeudekseen, osittain siksi kun monilla on ollut vaikeuksia juuri päivityksen kanssa. Se tosin saattaa olla vain luulo. Sekin vaikutti asiaan kun halusin juuri desktopin enkä netbookia.

Joillakin oli vaikeuksia lämpöjen kurissapitämiseksi. Siksi sitä seurailin (ja sen pikanäppäimenkin sille tein) ja totesin, että n. 63 asteen kohdalla tuuletin menee täysille ja hiljenee taas hetken päästä n. 58 asteen kohdalla, jossa pysyy pitkään ellei ole jotain raskasta ohjelmaa. Ja tämä verkkokäytöllä. Akkukäytöllä 63 astetta tulee vastaan hyvin harvoin.

Akku on myös ollut tarkassa seurannassa. Tein asennuksen tahallani akun puolivarauksen kohdalla. Silti se vaan jatkoi varautumista täyteen asti. Annoin sen purkautua tyhjäksi (valmiustilaan asettumiseen asti) ja siitä taas lataus täyteen. Ei tullut mitään ongelmaa: kapasitteettia on jäljellä 97,2 % niin kuin ennekin tai ehkä enemmän kuin ennen. Ilmeisen mittausepätarkkuuden takia akun varauskin on 6460 mAh, siis suurempi kuin entinen 6333 mAh. Lucidin akunlatauslogiikka, jota olen itsekin täällä kritisoinut, osoittaa näin olevansa ainakin päällisin puolin kunnossa. Lieneekö joku päivitys puuttunut asiaan?

Kokeilin myös muita jakeluita vaihtoehtoina. Vakavimmin harkitsin Xubuntua. Myös ajelin sd-kortilta JoliCloudia, joka näyttäisi olevan erinomainen vaihtoehto niille sosiaalisesti aktiivisille ihmisille, jotka eivät halua tehdä Linuxista harrastusta, vaan käyttää konettaan siihen mihin se on tarkoitettu, JoliCloudin tapauksessa arvatenkin yhteydenpitoon. Siinä on myös ilahduttavan helppo asennus verkon yli. Zenwalk oli vähällä viedä mennessään omalla poikkeuksellisuudellaan. Siinä on jakelu, jossa on luonnetta.

Kyllä Lucid on kuitenkin sen verran tutuksi jo tullut, että tällä linjalla nyt toistaiseksi jatketaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 09.10.10 - klo:11.23
Mikähän kumma häiriö oli tänä aamuna päivityksissä. En tullut katsoneeksi mitä päivityksiä olivat, kaksi turvallisuus- ja kaksi suositeltavaa päivitystä. Ne vaativat uudelleenkäynnistyksen, mutta sepä ei käynnistynytkään vaan jäi bootin kohdalle mustaan ruutuun. Ei ollut muuta tehtävissä (tai en osannut muuta) kun sammuttaa virtanapista. Sittenkään ei edennyt boottia pitemmälle. F2 napilla jatkoi kyllä siitä eteenpäin ja pyysi boottimedian asettamista. Enterillä sitten jatkoi boottia. Ubuntun käynnistys keskeytyi ennen kirjautumisikkunaa ja tuli siisti teksti: "Virheitä havaittu levyllä." Myös oli vaihtoehtoja korjaamiselle F nappi, josta ei tapahtunut mitään. Muitakin vaihtoehtoja tarjottiin ja valitsin I jätä huomiotta. Käynnistys jatkui ja Ubuntu toimii normaalisti. Katsoin levyn tilan:

Koodia: [Valitse]
:~$ df -h
Tiedostojärj.            Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/sda1             3,7G  2,5G  1,1G  70% /
none                  490M  276K  490M   1% /dev
none                  497M  1,3M  496M   1% /dev/shm
none                  497M   84K  497M   1% /var/run
none                  497M     0  497M   0% /var/lock
none                  497M     0  497M   0% /lib/init/rw
/dev/sdb5              15G  450M   14G   4% /home

Vähän alamittaiselta näyttää tuo levyn koko kummallakin levyllä, mutta se on ollut noin viime asennuksesta asti kun ext4 otettiin käyttöön. Minusta tuossa ei ole mitään vikaan viittaavaa. Mikähän tämmöistä tekee? Onko ollu muilla? Onko syytä huoleen?

Muuten on 901 toiminut Lucidin asennuksen jälkeen ihan hyvin. Ei ole kuumentunut, eikä akku ole keljuillut, vaikka olen monta kertaa ottanut virtajohdon kesken latauksen irti ja laittanut välillä hetkeksi kiinni, niin ei ole sekoillut silti.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: tuke81 - 09.10.10 - klo:11.46
Tjooh nuo liitetyt osiot nyt kertoo lähinnä sen mitkä on liitetty järjestelmään. Kirjotas sudo fdisk -l kertoo mitä osioita on koneella. Sinulla tuo 16 gigasessa näyttäis ekaosio olevan liittämättömänä järjestelmään, lienee se entinen root?

Ext4 tiedostojärjestelmä on ihan hyvä, mutta koska sinulla on ssd -asema pitäisi siitä poistaa journalointi käytöstä(toistuvat levylle kirjoitukset lyhentävät ssd levyjen ikää). Oletkos noita ohjeita seurannut:
http://linux.fi/wiki/Linux_minil%C3%A4pp%C3%A4riin
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 09.10.10 - klo:15.32
Juuri näyttää saman kokoiselta kuin minullakin. Meneekö tuo sitten bitti/tavu -vertailun ja rootille ylläpitoa varten oletuksena varatun pienen lohkon  (5 % ?) piikkiin?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.10.10 - klo:11.43
Koodia: [Valitse]
Levy /dev/sda: 4034 Mt, 4034838528 tavua
109 päätä, 2 sektoria/ura, 36149 sylinteriä
Yksiköt = 218 * 512 = 111616 -tavuiset sylinterit
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levyn tunniste: 0x000eb943

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1   *          10       36141     3938304   83  Linux

Levy /dev/sdb: 16.1 Gt, 16139354112 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 1962 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
[quote]Tjooh nuo liitetyt osiot nyt kertoo lähinnä sen mitkä on liitetty järjestelmään. Kirjotas sudo fdisk -l  kertoo mitä osioita on koneella. Sinulla tuo 16 gigasessa näyttäis ekaosio olevan liittämättömänä järjestelmään, lienee se entinen root?[/quote]

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levyn tunniste: 0x0002c156

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sdb1               1          25      194560   82  Linux-sivutus / Solaris
Osion 1 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sdb2              25        1963    15563777    5  Laajennettu
/dev/sdb5              25        1963    15563776   83  Linux

Tuommoselta näyttää.
Miten niin sylinterin rajalla?

Kyllä minä asennuksessa yritin jyrätä kaikki yli, eikä entinen rootti ollut 16 gigaisella vaan 4 gigaisella.

Joo... Kyllä olen levyoperaatioita vähentänyt juuri noilla ohjeilla jo ext3 järjestelmässä. Tässä Lucidissa en ole vielä ehtinyt, mutta tarkoitus on... Nykyiset uudet ssd:t sietänevät enemmän käyttöä, mutta tämä on vielä niitä vanhempia... Onhan niillä oikein nimetkin, mutta en nyt muista.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 21.10.10 - klo:15.00
Kertokaa hyvät ihmiset: mistä ihmeen nappiyhdistelmästä tulee tuo putkimerkki? Siis se pystyviiva (en voi laittaa mallia kun en tiedä sitä nappiyhdistelmää  ;D) siis se, joka on mustana z-napissa alareunassa keskellä ja punaisena aksenttien napissa ei-ku napin vasemmalla puolella?

Ja mistä yleensäkin tulee nuo punaiset ja vihreät? Onko sillä väliä jos kenoviivan kirjoittaa mustalla tai punaisella tai vihreällä napilla, tai pystyviivan punaisella tai mustalla? Pystyputkea usein tarvitaan komennoissa ja esim: Wikipedian koodissa liitettäessä kuvaa kuvatiedoston_nimen ja kuvatekstin välissä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 21.10.10 - klo:15.03
Lainaus
Kertokaa hyvät ihmiset: mistä ihmeen nappiyhdistelmästä tulee tuo putkimerkki

Fn+AltGr+Z

Jos tarvitsee usein eikä kaipaa sormijumppaa, merkkejä voi mapata toisiin näppäimiin xmodmap-ohjelmalla. Netistä löytynee hyvät vinkit.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 21.10.10 - klo:16.33
Lainaus
Kertokaa hyvät ihmiset: mistä ihmeen nappiyhdistelmästä tulee tuo putkimerkki

Fn+AltGr+Z

Jos tarvitsee usein eikä kaipaa sormijumppaa, merkkejä voi mapata toisiin näppäimiin xmodmap-ohjelmalla. Netistä löytynee hyvät vinkit.

Kiitos... :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 25.10.10 - klo:19.29
Jälleen näppäimistä kysyisin: Tässä koneessa kun ei ole koskaan ollut Windowsia niin ei ole lippu-nappiakaan, vaan altin vasemmalla puolella on mökin-kuva-nappi. Ennen se oli toimiva super-L nappi, mutta Lucidin tullessa se ei näy missään asettelussa, eikä sitä voi liittää mihinkään toimintoon. Mutta... näppäimistön asettelussa >järjestelmä>asetukset>näppäimistö>asettelut>valitsimet>Alt- ja Win näppäinten toiminta. On mahdollista asettaa esim: "META tulee Win näppäimestä"... Oletuksen sijaan. Kuinka käy jos valitsen sen, ja mikä on meta näppäin? En uskalla kysymättä kokeilla. ::)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Thinkit - 25.10.10 - klo:20.39
Meta-näppäin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Meta_key (http://en.wikipedia.org/wiki/Meta_key)

t: Antti  ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 03.11.10 - klo:14.55
Asetuksista pitäisi voida asettaa Windows lippu näppäimelle meta tai hyper merkitys, mutta onko tämä lipun paikalla oleva mökki näppäin samaa tarkoittava? Ennen sen nimi oli super-L, mutta Lucidilla se merkitys katosi ja napista tuli turhake. Edes asetuksien meta ja hyper ei siihen tartu. Onko joku keksinyt, mitä sillä napilla voisi tehdä? Voisihan siihen liimata pinkun kuvan ja lapset saisivat sitten luvan painaa vain sitä. ;D
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 10.11.10 - klo:21.14
Sainpahan taas uudenlaisen ilmiön esille tästä koneesta. Nyt, kun nappaan virtajohdon irti, kone ilmoittaa minuutin parin ajan, että akku kestää vielä noin 7h. Hetki tämän jälkeen arvio romahtaa 55 minuuttiin :D
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 10.11.10 - klo:22.17
Sainpahan taas uudenlaisen ilmiön esille tästä koneesta. Nyt, kun nappaan virtajohdon irti, kone ilmoittaa minuutin parin ajan, että akku kestää vielä noin 7h. Hetki tämän jälkeen arvio romahtaa 55 minuuttiin :D
Minulla (Asus A8Js) on 10.04:stä asti ilmoittanut 10h ja sitten se on muuttunut sinne 2h tai 1h 30 min tuntumaan. Ei muuten kestä kokonaista pitkää tv-ohjelmaa (läppäri sylissä, tv pöydällä eli läppäriä ei käytetä toistoon vaan surffaukseen). :P
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tura - 21.12.10 - klo:00.19
Kun on ollut akunkestosta puhetta täällä, niin itsellekin on tullut tuo "akku saattaa olla viallinen tai vanha" -ilmo tullut viime aikoina tutuksi. Minä luulin ja varmaan ihan oikein että akku on oikeasti vanha, koska onhan koneella jo reippaat kaksi vuotta ikää ja akku on alkuperäinen. Mutta mielenkiintoista.

Tässä olen miettinyt, että pikku Asukseni pitäisi nyt huoltaa ja päivittää. Akku ainakin tulee vaihtaa, mutta muistia myös kaipaisin lisää. Neljän Gt:n juuriosio on taas niin täynnä, ettei päivityksetkään enää mahdu. Täällä olenkin etsiskelemässä vinkkejä ja ohjeita, mutta taitaa mennä ens vuoden puollelle että viitsin tehdä asialle mitään...
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 21.12.10 - klo:11.55
Noita virranhallinta ongelmia on monilla näköjään. Itselläni ei ihan sellaisia ole ollut, että akku olisi vanhaksi ilmoittautunut, mutta yhden uuden havainnon kyllä tein.

Tästä koneestahan on Lucidin asennuksen jälkeen porukalla etsitty vikaa, joka aiheuttaa kaatumisen, tai jumiutumisen, miksi sitä nyt sanoisikaan. Käynnistyksen yhteydessä kun pitäisi aueta kirjautumisruutu, kone jää mustalle ruudulle mykkänä möllöttämään. Reunoista näkyy kuvassa olevan taustavalo, mutta mitään ei tapahdu mistään namikoista. Satunnainen vika ja aika harvoin. Nyt tein havainnon, että se saattaa, siis saattaa, liittyä virranhallintaan. Se ei koskaan esiinny, jos laittaa virrat päälle akkukäytöllä. Siis laturin letku irrotettuna. Ja laittaa johdon vasta sitten kiinni, jos muistaa.

9.04 jj ei koskaan tällaista tehnyt. ;D

Lainaus
Kun on ollut akunkestosta puhetta täällä, niin itsellekin on tullut tuo "akku saattaa olla viallinen tai vanha" -ilmo tullut viime aikoina tutuksi. Minä luulin ja varmaan ihan oikein että akku on oikeasti vanha, koska onhan koneella jo reippaat kaksi vuotta ikää ja akku on alkuperäinen. Mutta mielenkiintoista.
Saman ikäinen tämäkin akku suunnilleen on ja ihan iskussa vieläkin. 92,4% sanoo kone itse kapasiteetiksi. (Klikkaamalla akun kuvaketta ja pudotusvalikosta se ylempi vaihtoehto "Kannettavan akku...") Onhan akuilla tosin suuria yksilöllisiä heittoja ominaisuuksissa.

Lainaus
Tässä olen miettinyt, että pikku Asukseni pitäisi nyt huoltaa ja päivittää. Akku ainakin tulee vaihtaa, mutta muistia myös kaipaisin lisää. Neljän Gt:n juuriosio on taas niin täynnä, ettei päivityksetkään enää mahdu. Täällä olenkin etsiskelemässä vinkkejä ja ohjeita, mutta taitaa mennä ens vuoden puollelle että viitsin tehdä asialle mitään...
RAM on tässä minulla 1Gt ja ikinä ei ole vajaaksi jäänyt. Saa sitä toisen kamman mahtumaan jos haluaa. Root osio on yleensä sillä 4Gt ssd muistilla ja sitä on käsittääkseni kannattamatonta yrittää vaihtaa, koska se on tinattu kiinni emolevyyn, eikä kannalla, kuten on hiukan hitaampi 16Gt ssd. Se 4 riittää mainiosti, kun välillä sen siivoaa. Olen poistanut vanhat kernelit tykötarpeineen kohta sen jälkeen kun olen varmistunut uuden kunnollisesta toiminnasta. Siitä aina vapautuu rutkasti tilaa. Aina päivitysten jälkeen kannattaa ajaa:

Koodia: [Valitse]
sudo aptitude clean
Minusta on kumma, että päivitykset eivät itse aja tuota siivousta automaagisesti. Kai siihenkin on joku syy.

Ja olen myös menestyksellä käyttänyt työkaluohjelmaa: gtkorphan eli: remove orphaned pakcages, joka on Ubuntun pakettivarastossa.

Jos on käytössä swap osio, se kannattaa siirtää 16Gt levyn puolelle, siis /dev/sdb levylle GPartedi työkalulla ajamalla konetta livenä usb-tilulta. Tai poistaa swap-osio kokonaan, tästä on monia mielipiteitä, mutta en ole koskaan huomannut koneen käyttävän swappia. Tosin, lepotilaa ei sitten voi käyttää, mutta keskeytystila on melkein yhtä hyvä.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ganymedes - 21.12.10 - klo:12.09
Helpointa on asentaa se Ubuntu sille isommalle, 16 GB:n levylle. Bioksesta voi vaihtaa boottijärjestyksen. Silloin ei tarvitse leikkiä Ubuntun ohjelmien ja siivousten kanssa.

Pienemmän levyn voi mountata tarpeen tullen, vaikkapa backup-tarkoituksiin. Toisaalta - mihin sitä edes tarvitsee kun halvalla saa lisää ulkoistakin muistia (320 GB = 43 euroa) - onhan siinä 3 USB porttia jotka riittävät mainiosti.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 21.12.10 - klo:18.35
Helpointa on asentaa se Ubuntu sille isommalle, 16 GB:n levylle. Bioksesta voi vaihtaa boottijärjestyksen. Silloin ei tarvitse leikkiä Ubuntun ohjelmien ja siivousten kanssa.

Pienemmän levyn voi mountata tarpeen tullen, vaikkapa backup-tarkoituksiin. Toisaalta - mihin sitä edes tarvitsee kun halvalla saa lisää ulkoistakin muistia (320 GB = 43 euroa) - onhan siinä 3 USB porttia jotka riittävät mainiosti.

Jos ei välitä niiden ssd muistien nopeudesta, vaan se 16Gt:n nopeus riittää, niin silloinhan voi liittää molemmat levyt yhdeksi ja käyttää koko 20Gt:n levyä sellaisenaan.

Mitä taas siivoukseen tulee, niin kyllä se isokin levy täyttyy tällä mentaliteetilla, että aina jätetään roskat nurkkia täyttämään. Aika pieni vaiva on tuo clean, eikä turhien kerneleidenkään poisto iso urakka ole. Ja jos vähänkin asentaa ohjelmia ja niitä sitten turhina poistaa, niin aina jää rippeitä kymmeniä megoja turhina paketteina. Tällaisia systeeminhuoltohommia ei pitäisi olla, jos meinaisi olla jokamiehen käyttöjärjestelmä. Synaptikin käynnistäminen on jo taitoa vaativa juttu, kokemusta on. ::)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 22.12.10 - klo:02.04
Tällaisia systeeminhuoltohommia ei pitäisi olla, jos meinaisi olla jokamiehen käyttöjärjestelmä.

Oletko ihan varma? :D

Itse olen pitänyt tuossa 2,9 gigan tuntumassa, vaikka LAMP on alla. Se vain mietityttää, että riittääkö tuo vapaa tila silloin, kun päivittää 10.04 --> 12.04 tai mikä se seuraava LTS onkin.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 22.12.10 - klo:18.06
Tällaisia systeeminhuoltohommia ei pitäisi olla, jos meinaisi olla jokamiehen käyttöjärjestelmä.

Oletko ihan varma? :D

Itse olen pitänyt tuossa 2,9 gigan tuntumassa, vaikka LAMP on alla. Se vain mietityttää, että riittääkö tuo vapaa tila silloin, kun päivittää 10.04 --> 12.04 tai mikä se seuraava LTS onkin.

Nooh.. onko sellaista järjestelmää, jota ei tarvitse yhtenään huoltaa? Voi jopa olla niinkin, että silloin oltaisiin sen järjestelmän ominaisuuksien armoilla, eikä mitään voisi sille tehdä. Parempi ehkä näin.

Jos asentaa conkyn tai jotenkin muuten seuraa levyn osioiden käyttöä, huomaa kyllä hyvin kuinka jokaisella päivityksellä tiedostojärjestelmän koko kasvaa. Kolmessa vuodessa ehtii kasvaa aika paljon. Jos / olisi edes 5 GiB niin pelivaraa olisi tarpeeksi.

Se 901:n 4-gigainen voi käydä tosiaan ahtaaksi, jos ei sitä kolmeen vuoteen siivoa ennen seuraavaa LTS jakelua. Ja tuosta swapista jo mainitsinkin. Jos on tehty kuten yleensä neuvotaan: swap osioksi yhtä paljon kuin on RAM, siis giga? Silloin tuosta mainitusta 2,9 gigasta jää vapaaksi 100 megaa. Se ei riitä päivityksille kääntää kylkeänsä. Siksi se swap toiselle levylle tai pois kokonaan. 2,46 GiB näyttää olevan tässä koneessa käytössä nyt ja vapaana 1,04 GiB ja mainiosti riittävät. (Sekin pitää muistaa, että kauppias myy gigatavuja GB ja kone syö gibitavuja GiB.)

Näin joulun alla vielä muutama laki:

1. Jos systeemi vikaantuu, se tekee sen silloin ja siinä tilanteessa, jolloin siitä on eniten harmia.

2. Määrämittaan katkaistu putki tai johto tai levyosio on liian lyhyt.

3. Epäjärjestys lisääntyy, kunnes se täyttää sille varatun tilan.

Hyvää joulua kaikille!  ;D
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: anttimr - 23.12.10 - klo:22.53
Tällaisia systeeminhuoltohommia ei pitäisi olla, jos meinaisi olla jokamiehen käyttöjärjestelmä.

Oletko ihan varma? :D

Itse olen pitänyt tuossa 2,9 gigan tuntumassa, vaikka LAMP on alla. Se vain mietityttää, että riittääkö tuo vapaa tila silloin, kun päivittää 10.04 --> 12.04 tai mikä se seuraava LTS onkin.

Kannattaa muistaa, että sen hakemiston, johon apt-get latailee (isoissa päivityksissä satoja megoja) deb-paketteja, ei tarvitse sijaita /-osiolla. Paikan voi vaihtaa aptin asetuksista tai ehkä helpommin symbolisella linkillä vaikka osoittamaan sinne 16 GB osiolle tai ulkoiselle levylle tai jonnekin.

Puhun siis /var/cache/apt/archives hakemistosta. Temppu helpottaa varmasti tilapulaa isoissa päivityksissä.  
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 27.12.10 - klo:13.26
Tällaisia systeeminhuoltohommia ei pitäisi olla, jos meinaisi olla jokamiehen käyttöjärjestelmä.

Oletko ihan varma? :D

Itse olen pitänyt tuossa 2,9 gigan tuntumassa, vaikka LAMP on alla. Se vain mietityttää, että riittääkö tuo vapaa tila silloin, kun päivittää 10.04 --> 12.04 tai mikä se seuraava LTS onkin.

Kannattaa muistaa, että sen hakemiston, johon apt-get latailee (isoissa päivityksissä satoja megoja) deb-paketteja, ei tarvitse sijaita /-osiolla. Paikan voi vaihtaa aptin asetuksista tai ehkä helpommin symbolisella linkillä vaikka osoittamaan sinne 16 GB osiolle tai ulkoiselle levylle tai jonnekin.

Puhun siis /var/cache/apt/archives hakemistosta. Temppu helpottaa varmasti tilapulaa isoissa päivityksissä.  

Tuo symbolinen linkki olisi mielenkiintoinen juttu. Nyt vaan pitäisi osata se. Katsoin wikiä ja opin seuraavaa:

Lainaus
cd hakemisto_jossa_linkki_luodaan
ln -s linkin_kohdetiedosto linkin_nimi

Menenkö siis kohteeseen  /var/cache/apt/archives ja teen sinne sen linkin koodilla ln -s ja kohteeksi jonkun kansion, jonka olen sitä varten luonut ja nimennyt /home hakemistokohtaan?

Juuri tuli uusi kerneli päivitys ja 241 MiB meni tilaa. Onhan siinä kyllä se vanha kerneli pahimman varalle.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: _Pete_ - 28.12.10 - klo:08.56

Menenkö siis kohteeseen  /var/cache/apt/archives ja teen sinne sen linkin koodilla ln -s ja kohteeksi jonkun kansion, jonka olen sitä varten luonut ja nimennyt /home hakemistokohtaan?

Juuri tuli uusi kerneli päivitys ja 241 MiB meni tilaa. Onhan siinä kyllä se vanha kerneli pahimman varalle.

Sinun pitää ensin poistaa alkuperäinene  /var/cache/apt/archives hakemisto jotta voit tehdä sen tilalle linkin.

sudo -i
cd /var/cache/apt/
rm -r archives
ln -s /home/jokuminnehaluat archivces

nyt: ls -l

näyttää että archives on -> linkki muualle

Hakemistossa, jonne linkki osoittaa pitää olla myös partial hakemisto samalla tyyliin kuin alkuperäisessä /var/cache/apt/archives oli.


Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 28.12.10 - klo:12.24

Menenkö siis kohteeseen  /var/cache/apt/archives ja teen sinne sen linkin koodilla ln -s ja kohteeksi jonkun kansion, jonka olen sitä varten luonut ja nimennyt /home hakemistokohtaan?

Juuri tuli uusi kerneli päivitys ja 241 MiB meni tilaa. Onhan siinä kyllä se vanha kerneli pahimman varalle.

Sinun pitää ensin poistaa alkuperäinene  /var/cache/apt/archives hakemisto jotta voit tehdä sen tilalle linkin.

sudo -i
cd /var/cache/apt/
rm -r archives
ln -s /home/jokuminnehaluat archivces

nyt: ls -l

näyttää että archives on -> linkki muualle

Hakemistossa, jonne linkki osoittaa pitää olla myös partial hakemisto samalla tyyliin kuin alkuperäisessä /var/cache/apt/archives oli.





Selväksi tuli! Kiitos avusta.  ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: fossiili - 15.05.11 - klo:08.27
Virtalähde eli AC/DC-muuntaja hajosi. Tuottaisi 12v --- 3A.

Mitenkähän tuollaisen hankkisi? Liitinkin on toki eeePC:n omalaisensa  ::)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Terhi - 15.05.11 - klo:10.18
Virtalähde eli AC/DC-muuntaja hajosi. Tuottaisi 12v --- 3A.

Mitenkähän tuollaisen hankkisi? Liitinkin on toki eeePC:n omalaisensa  ::)

Tietokonekaupasta (http://www.tietokonekauppa.fi/?koodi=23856) tai Verkkokaupasta (http://www.verkkokauppa.com/fi/product/34582/ccddn/Asus-EEE-PC-701-900-901-1000-Power-Black-virtalahde). Mun omasta pikkuisesta on akku loppu, joten osui silmään sellaista etsiessäni. Edullinen tarvikeakku löytyy muuten Akkukaupasta (http://www.akkukauppa.com/catalogsearch/result/?q=asus+eee+901) tai batteryClubilta (http://batteryclub.inkclub.com/ProductList.aspx?CtryNo=246&LangNo=58&Group=LaptopBatteries&Brand=asus&Model=Eee+PC+901) (inkClub). Akkukaupasta en ole koskaan tilannut mitään tai ainakaan vielä. Eikä voida noiden liikkeiden omistajia syyttä liiallisesta mielikuvituksesta kaupan nimiä keksiessä :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: mrl586 - 15.05.11 - klo:10.27
ebay?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 26.05.11 - klo:20.23
Oman Asuksen akku alkaa olla kestoltaan kovin vähäinen. Kyseessä siis alkuperäinen valkoinen 901. Saisin akun mustasta Asus EEE 901 Go:sta, jossa on erillinen SIM-paikka akun takana. Katselin merkintöjä ja molemmat ovat 6600 mAh kapasiteetiltaan, mutta jännite on omassa 7,3V ja Go-mallissa 7,4V. Ei kai tuo 0,1V:n ero ylöspäin vaikuta niin radikaalisti, että piirit käryää, jos tuon lykkää kiinni?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 28.05.11 - klo:14.40
Oman Asuksen akku alkaa olla kestoltaan kovin vähäinen. Kyseessä siis alkuperäinen valkoinen 901. Saisin akun mustasta Asus EEE 901 Go:sta, jossa on erillinen SIM-paikka akun takana. Katselin merkintöjä ja molemmat ovat 6600 mAh kapasiteetiltaan, mutta jännite on omassa 7,3V ja Go-mallissa 7,4V. Ei kai tuo 0,1V:n ero ylöspäin vaikuta niin radikaalisti, että piirit käryää, jos tuon lykkää kiinni?

Minun valkoisessa kääpiössä lukee akun päällä 6600 mAh 7,4 V. Ja ihan normi eeePC 901, eikä missään lue Go.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Pakana - 28.05.11 - klo:22.52
Mistäköhän tuo 7,3V on tempaistu.. Kennon nimellisjännite on kuitenkin 3,7V, josta tuo 7,4V muodostuu.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tomin - 28.05.11 - klo:23.09
Mistäköhän tuo 7,3V on tempaistu.. Kennon nimellisjännite on kuitenkin 3,7V, josta tuo 7,4V muodostuu.
Laitettu kennojen puutteessa vähän huonommat sinne sisälle? ;)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 29.05.11 - klo:11.54
Mistäköhän tuo 7,3V on tempaistu.. Kennon nimellisjännite on kuitenkin 3,7V, josta tuo 7,4V muodostuu.
Laitettu kennojen puutteessa vähän huonommat sinne sisälle? ;)

Laitteen arvokilpeen voi tietysti leimata mitä vain. Eri asia on sitten, mitä akkukotelon sisällä oikeasti on.
Litium-ioni-akkujen napajännite juoruaa jotain siitä mitä kennoa on käytetty. Litiumiahan niissä ei ole, paitsi litiumioni virrankuljettajana anodin ja katodin välillä. Anodi on yleensä grafiittia, hiiltä siis, ja katodin koostumukselle, ja hinnalle, on paljon vaihtoehtoja. Wikipediassa lisää:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku
Tämä asia tulee muutaman vuoden päästä keppi kädessä meitä vastaan kun ostamme sähköautoja. Kun akku maksaa saman kuin auto on aika selvä, että akkua yritetään tehdä halvalla. Silloin toinen akku on toista parempi, etenkin käyttöiältään, ja kaikenlaista huijaria tulee olemaan. Raha on hyvä konsultti.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 07.07.11 - klo:09.08
Päivitetään tilannetta sen verran, että lykkäsin tuon 901 Go:n akun sisälle koneen ollessa käynnissä ja lähti ainakin latautumaan. Kapasiteetiksi näytti 95%. Nappaan lähipäivinä piuhaa irti ja katselen, kestääkö minkä aikaa käynnissä. Plussana tuo musta akku näyttää melkein tyylikkäältä valkoisessa koneessa, kun käyttäessä näytön alle tulee musta putki :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 09.05.12 - klo:10.01
Asensin Lubuntu 12.04 LTS version Eee PC 901:een. Asensin sen Ubuntu 10.04 LTS version päälle. Asennusken yhteydessä grub meni sekaisin. Foorumilta löytyneiden ohjeiden avulla löysin siihen kuitenkin korjaustyökaluksi Boot-Repair ohjelman, jonka asensin live CD tikulle ja suoritin sieltä käsin:

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

Eli sain kaiken nyt jotakuinkin toimimaan, mutta pari ongelmaa on vielä...

Valitsin tiedostojärjestelmäksi ext4 vaan olisiko ollut järkeä valita jokin sopivampi SSD asemille? Viime kertaisista kokeiluista liian kauan aikaa, joten en tiedä miten asiat ovat muuttuneet.

Eee-cotrol palikkaa ei näköjään ole enää päivitetty eikä sitä löydy. Tuuletin huutaa hetken käytön jälkeen täysillä. Miten saan sen (helposti) kuriin?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: kamara - 09.05.12 - klo:16.13
Valitsin tiedostojärjestelmäksi ext4 vaan olisiko ollut järkeä valita jokin sopivampi SSD asemille? Viime kertaisista kokeiluista liian kauan aikaa, joten en tiedä miten asiat ovat muuttuneet.

Itselläni on ollut ext4 10.04 LTS:tä lähtien, ja olen ollut tyytyväinen, vaikka nykyisin en juurikaan käytä EEE 901 miniläppäriä.

Se tulee mukaan matkalle, jos lähden sellaiselle.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 09.05.12 - klo:21.36
Itselläni on ollut ext4 10.04 LTS:tä lähtien, ja olen ollut tyytyväinen, vaikka nykyisin en juurikaan käytä EEE 901 miniläppäriä.
Minäkin olen ollut tyytyväinen 10.04 LTS versioon, mikä olikin kaikkein paras Linux kokemukseni ikinä. Käytin tuossa ext4 tiedostojärjestelmää, ja hieman googlailutani tulin siihen tulokseen, että ext4 lienee paras vaihtoehto jatkossakin (lubuntu 12.04:ssä).

Ongelmaksi Ubuntu 10.04:n kanssa kuitenkin mudostui ensisijaisen nopean SSD aseman rajallinen koko. Jokaisen päivityksen myötä tila vähitellen hupeni olemattomiin, vaikka poistelinkin vanhoja kerneleitä ja koitin putsata pois turhia. Ohjelmista suurin tilasyöppö näytti olevan Open Office.

Nyt yritän siirtyä Lubuntuun, mutta valitettavasti tuo eee-control näyttää jääneen kehityksen jalkoihin ja jostain täytyy nyt löytyä konstit tuulettimen hallintaan. Yritän suosia kestävää kehitystä ja puhaltaa henkeä vanhaan rautaan niin kauan kuin on suinkin mahdollista, mutta nyt näyttää pahasti siltä, että Eee PC ei enää taivu viimeisimpien jakeluiden rajoitteisiin. Muutama vuosi sitten povattiin yleisesti, että  SSD asemat korvaisivat kovalevyt, vaan eipä siltä näytä. Ja Eee PC:n muukin rauta näyttää jääneen harvinaisuudeksi jota ei tueta, mikä on todella harmi  :(
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 10.05.12 - klo:14.24
No nyt löytyi tämmöinen: http://jupiter.sourceforge.net
Ehkä se auttaa myös tuulettimen hallintaan.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 11.05.12 - klo:10.54
Taitaa vanhalla olla kuulo herkistynyt ja muutoinkin tullut vainoharhaiseksi. Sähläsin läpi "senosorit" ja "fancontrollit" ja ei tuo tuuletin todellakaan täysillä puhalla.

Toisin sanoen lubuntu 12.04 näyttää hallitsevan tuulettimen ja lämpötilat ihan OK heti asennuksesta, eli ei ole tarvetta säätöihin.

Kaikki näyttää siis toimivan kuten pitääkin, eikä tarvitse myöskään enää asennella mitään lisäpalikoita (toivottavasti). Ja tämä siis koskee keskustelusäikeen mukaisesti Eee PC 901 koneita.

Tällä hetkellä mieltä askarruttaa enää yksi kysymys: Onko lubuntu 12.04 myös LTS eli pitkän tuen jakelu, kuten isoveikkansa ubuntu 12.04?
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: mrl586 - 11.05.12 - klo:12.56
Tällä hetkellä mieltä askarruttaa enää yksi kysymys: Onko lubuntu 12.04 myös LTS eli pitkän tuen jakelu, kuten isoveikkansa ubuntu 12.04?
Lubuntu 12.04 ei ole LTS. Lähde: https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseNotes/Lubuntu#Support
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 11.05.12 - klo:13.35
Tällä hetkellä mieltä askarruttaa enää yksi kysymys: Onko lubuntu 12.04 myös LTS eli pitkän tuen jakelu, kuten isoveikkansa ubuntu 12.04?
Lubuntu 12.04 ei ole LTS. Lähde: https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseNotes/Lubuntu#Support
Kiitos :) Tuo on tärkeä tieto, eli tiedän varautua vaihdokseen/päivitykseen taas puolentoista vuoden päästä. Sinänsä harmi, että ubuntu tuli liian raskaaksi pienelle Eee PC:lle. Rautapuolen vaihtoehdoiksi ubuntun kanssa jäi joko hankkia isompi SSD tai kokonaan uusi kone. Siis koitan pärjäillä lubuntulla tuon 18 kuukautta.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: kamara - 11.05.12 - klo:14.51
Tällä hetkellä mieltä askarruttaa enää yksi kysymys: Onko lubuntu 12.04 myös LTS eli pitkän tuen jakelu, kuten isoveikkansa ubuntu 12.04?
Lubuntu 12.04 ei ole LTS. Lähde: https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseNotes/Lubuntu#Support
Kiitos :) Tuo on tärkeä tieto, eli tiedän varautua vaihdokseen/päivitykseen taas puolentoista vuoden päästä. Sinänsä harmi, että ubuntu tuli liian raskaaksi pienelle Eee PC:lle. Rautapuolen vaihtoehdoiksi ubuntun kanssa jäi joko hankkia isompi SSD tai kokonaan uusi kone. Siis koitan pärjäillä lubuntulla tuon 18 kuukautta.

Eikös Ubuntu vielä mene sentään 16 Gt:uun, jolloin riittää se, että asentaa juuren siihen.

4 Gt:n voi sitten jättää kotihakemistoon, mikäli on linux-mallista kyse.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Qrc - 11.05.12 - klo:15.01
Eikös Ubuntu vielä mene sentään 16 Gt:uun, jolloin riittää se, että asentaa juuren siihen.

4 Gt:n voi sitten jättää kotihakemistoon, mikäli on linux-mallista kyse.

On tuo 16 Gt:n asema kylläkin niin hidas, ettei taida kannattaa.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: kamara - 11.05.12 - klo:15.31
Eikös Ubuntu vielä mene sentään 16 Gt:uun, jolloin riittää se, että asentaa juuren siihen.

4 Gt:n voi sitten jättää kotihakemistoon, mikäli on linux-mallista kyse.

On tuo 16 Gt:n asema kylläkin niin hidas, ettei taida kannattaa.

Tämä nyt menee vähän inttämiseksi, mutta itselleni kyseinen nopeus riittää. Toimii se nyt ainakin nopeammin, kuin monet muut vuoden vanhat Windowsit. (Tosin Win 7 taitaa olla jo parannettu painos).
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 11.05.12 - klo:20.06
Eikös Ubuntu vielä mene sentään 16 Gt:uun, jolloin riittää se, että asentaa juuren siihen.

4 Gt:n voi sitten jättää kotihakemistoon, mikäli on linux-mallista kyse.
Eee 901:ssä 4Gt on nopea asema, 16Gt puolestaan luku- ja kirjoitusnopeudeltaan selvästi hitaampi. Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien kannalta on parempi pitää ne nopealla asemalla.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: kamara - 11.05.12 - klo:21.40
Eikös Ubuntu vielä mene sentään 16 Gt:uun, jolloin riittää se, että asentaa juuren siihen.

4 Gt:n voi sitten jättää kotihakemistoon, mikäli on linux-mallista kyse.
Eee 901:ssä 4Gt on nopea asema, 16Gt puolestaan luku- ja kirjoitusnopeudeltaan selvästi hitaampi. Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien kannalta on parempi pitää ne nopealla asemalla.

Vaikka järjestelmä onkin huomattavasti hitaampi, ei se tee siitä käyttökelvotonta. Itse olen tyytynyt siihen ratkaisuun, kun en jaksa säätää.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Leho - 18.05.12 - klo:22.11
Ois muuten näppärä tietää, miten sen apt-getin asetukset säädetän, että sais tuon isomman kiintolevyn käyttöön päivityksiä varten..
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 20.05.12 - klo:01.12
Ois muuten näppärä tietää, miten sen apt-getin asetukset säädetän, että sais tuon isomman kiintolevyn käyttöön päivityksiä varten..

Jos muistan vielä oikein, niin teet ensin hakemiston, jota haluat käyttää ja sitten annat päivityskäskyn muodossa

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get -o dir::cache::archives="/väliaikainen/päivitysten/välimuistin/sijainti" upgrade
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Mistofelees - 05.06.12 - klo:13.24
Kiitos :) Tuo on tärkeä tieto, eli tiedän varautua vaihdokseen/päivitykseen taas puolentoista vuoden päästä. Sinänsä harmi, että ubuntu tuli liian raskaaksi pienelle Eee PC:lle. Rautapuolen vaihtoehdoiksi ubuntun kanssa jäi joko hankkia isompi SSD tai kokonaan uusi kone. Siis koitan pärjäillä lubuntulla tuon 18 kuukautta.
Itsellä on puukotettu 10.04 901:ssä, Xubuntu T91MT:ssä ja Lubuntu 701:ssä.
T91MT kaatuilee satunnaisesti ja välillä sammutus jää mustalle ruudulle nalkkiin. Pitää pistää homma uusiksi.

Xubuntu on ollut muuten ihan kiva.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: serola - 05.06.12 - klo:13.47
Alan sopeutua Lubuntu 12.04:ään  :) Harmittaa vain tuo pitkän tuen puuttuminen.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 09.08.12 - klo:23.44
Kerronpa täälläkin kuinka rustasin vanhan (vai onko 4 v jo vanha?) eee 901 koneen uuteen uskoon kun Ubuntu kasvoi ulos tuosta 4 GB:n SSD muistista.

Hommeli on niinkin yksinkertainen, että tehdään sille isommalle dev/sdb SSD muistille kolme osiota / juuriosio n. 2 GiB,  swap muodon vuoksi 200 MiB, ja loput /home osiolle. Nyt te sanotte, että blää! se on hidas se isompi SSD. Mutta jutun hienoin oivallus onkin, että pikkumuistille dev/sda tehdään osio /usr ja se käytetään siihen kokonaan. Vielä pitää muistaa laittaa käynnistyslatain siihen dev/sdb muistiin koska siinä on / osio.

Vielä mainittakoon sekin, että laitoin tiedostojärjestelmäksi ext2, koska nämä SSD:t alkavat olla jo vanhoja ja tuo ext2 ei kirjoita sitä journalia. En huomaa nopeudessa mitään menetystä ainakaan. Voi olla vaikka nopeampikin kuin ext4. ::)

Nyt asennus pyörimään ja lopputuloksesta näkyy, että nopealla SSD:llä on kaikki mikä nopeutta tarvitsee osiossa /usr. Se on nim. käyttöjärjestelmän vilkkaan liikenteen osa. Hitaammalla levyllä / osiossa on oikeastaan vain kernelit. Niitä mahtuu nyt sinne parikin ikäluokkaa mainiosti.

Itse asensin Xubuntun (kun en oppinut Archia asentamaan), mutta uskallan luvata, että vakio Ubuntukin tällä konstilla mahtuu hyvin. Xfce vaan kuluttaa muistia niin niukasti, boottaa nopeasti ja prosessorin lämpökin on alhainen, ja Xubuntu on muutenkin niin hienostunut ja silti täysiverinen Ubuntu.

Näillä mennään seuraava 5 vuotta, jos ei rauta ruostu sitä ennen. :)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: mrl586 - 10.08.12 - klo:02.27
Itse asensin Xubuntun (kun en oppinut Archia asentamaan), mutta uskallan luvata, että vakio Ubuntukin tällä konstilla mahtuu hyvin.
Archin voi asentaa monella eri tavalla. Helpoin tapa lienee tällä hetkellä Bridge Linuxin (http://millertechnologies.net/index.html) käyttö
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Karvameduusa - 10.08.12 - klo:11.14
Ei tuo Arch Linux perusasennus mikään vaikea ole.

Muutama hyvä linkki perusjärjestelmän asennukseen:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_Guide (https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_Guide)
http://www.youtube.com/watch?v=HtTt674qi74 (http://www.youtube.com/watch?v=HtTt674qi74)

Muu asennus:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Post-Installation (https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Post-Installation)
https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Extra (https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Extra)
https://wiki.archlinux.org/ (https://wiki.archlinux.org/)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ganymedes - 10.08.12 - klo:17.05
Kerronpa täälläkin kuinka rustasin vanhan (vai onko 4 v jo vanha?) eee 901 koneen uuteen uskoon kun Ubuntu kasvoi ulos tuosta 4 GB:n SSD muistista.

Hommeli on niinkin yksinkertainen, että tehdään sille isommalle dev/sdb SSD muistille kolme osiota / juuriosio n. 2 GiB,  swap muodon vuoksi 200 MiB, ja loput /home osiolle. Nyt te sanotte, että blää! se on hidas se isompi SSD. Mutta jutun hienoin oivallus onkin, että pikkumuistille dev/sda tehdään osio /usr ja se käytetään siihen kokonaan. Vielä pitää muistaa laittaa käynnistyslatain siihen dev/sdb muistiin koska siinä on / osio.

Vielä mainittakoon sekin, että laitoin tiedostojärjestelmäksi ext2, koska nämä SSD:t alkavat olla jo vanhoja ja tuo ext2 ei kirjoita sitä journalia. En huomaa nopeudessa mitään menetystä ainakaan. Voi olla vaikka nopeampikin kuin ext4. ::)

Nyt asennus pyörimään ja lopputuloksesta näkyy, että nopealla SSD:llä on kaikki mikä nopeutta tarvitsee osiossa /usr. Se on nim. käyttöjärjestelmän vilkkaan liikenteen osa. Hitaammalla levyllä / osiossa on oikeastaan vain kernelit. Niitä mahtuu nyt sinne parikin ikäluokkaa mainiosti.
...

Itse asensin juuri 12.04:n kun totesin, että sehän toimii live-boottinakin varsin asiallisesti tällä eeePC 901:llä (1 GB, 4+16 GB, ei-3G -malli).

Asennettuna se toimii hyvin ja akkukestokin pomppasi aika paljon ylöspäin verrattuna 9.04 NBR:ään. Osioinnin annoin mennä aivan oletuksilla.

Toisaalta, kyllähän tiettyä hidastelua on kun vertaa AMD Dual Core -pöytäkoneeseen esimerkiksi - samalla tavalla hidasteli 9.04 NBR. Yleensäkin SSD-levyjen nopeutta hehkutetaan ohjelmien avauksessa. Olen joskus kysellyt, että mikä merkitys sillä nyt on, että Firefox aukeaa 0.2 sekunnissa eikä 1 sekunnissa.

Mutta, mutta ... asia ei liene tästä kiinni. Ehkäpä kyse onkin sitten siitä, että kyllähän se Firefoxin aukaisu kestää hitaalla levyllä jos on 10 välilehteä auki - tai joillakin voi olla vaikka 20. Eli siis laajemmin SSD-levyä hehkutetaan kun se on erittäin nopea ohjelmilla, joilla datan nopeus on tärkeää. Tällainen on Firefox, jos käyttää tällä tavalla, ja tällainen on esim. Clementine joissakin tilanteissa.

Tuo /usr:n nopeuttaminen ei vaikuttane nopeuttavasti tässä tilanteessa. Home:n siirtäminen tuolle nopeammalle levylle voisi auttaa jotakin, mutta turhan pieni levyhän se on (4 GB nimellisesti).

Itse olen ajatellut, että pystyisikö vaihtamaan tähän härveliin nykyteknologian mukaisen SSD-levyn ja samaan sitä kautta nopeutta ja myös enemmän tilaa datalle. En ole laitetta purkanut, mutta ei kai levyn vaihtaminen kovinkaan vaikeaa tai kallista voi olla.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Karvameduusa - 10.08.12 - klo:18.39
Itse olen ajatellut, että pystyisikö vaihtamaan tähän härveliin nykyteknologian mukaisen SSD-levyn ja samaan sitä kautta nopeutta ja myös enemmän tilaa datalle. En ole laitetta purkanut, mutta ei kai levyn vaihtaminen kovinkaan vaikeaa tai kallista voi olla.

Minä olen avannut kyseisen miniläppärin. Kyseisen miniläppärin flash levy on erillinen piirilevy. Siihen ei ainakaan käy normaali kiintolevy.

Tämän kaltainen piirilevy löytyy koneen sisältä:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Asus_Eee_PC_901_8-Gb_SSD.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Asus_Eee_PC_901_8-Gb_SSD.jpg)

Ebay:stä näyttäisi löytyvän isompaa levyä:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pc901+ssd&_sacat=0&_odkw=pc901&_osacat=0 (http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pc901+ssd&_sacat=0&_odkw=pc901&_osacat=0)
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Ganymedes - 10.08.12 - klo:19.33
Itse olen ajatellut, että pystyisikö vaihtamaan tähän härveliin nykyteknologian mukaisen SSD-levyn ja samaan sitä kautta nopeutta ja myös enemmän tilaa datalle. En ole laitetta purkanut, mutta ei kai levyn vaihtaminen kovinkaan vaikeaa tai kallista voi olla.

Minä olen avannut kyseisen miniläppärin. Kyseisen miniläppärin flash levy on erillinen piirilevy. Siihen ei ainakaan käy normaali kiintolevy.

Tämän kaltainen piirilevy löytyy koneen sisältä:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Asus_Eee_PC_901_8-Gb_SSD.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Asus_Eee_PC_901_8-Gb_SSD.jpg)

Ebay:stä näyttäisi löytyvän isompaa levyä:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pc901+ssd&_sacat=0&_odkw=pc901&_osacat=0 (http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pc901+ssd&_sacat=0&_odkw=pc901&_osacat=0)

Eh, kuvittelin että tuo toinen levy olisi ollut perinteinen levy  :(
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.08.12 - klo:20.50
Ei tuo Arch Linux perusasennus mikään vaikea ole.

Muutama hyvä linkki perusjärjestelmän asennukseen:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_Guide (https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_Guide)
http://www.youtube.com/watch?v=HtTt674qi74 (http://www.youtube.com/watch?v=HtTt674qi74)

Muu asennus:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Post-Installation (https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Post-Installation)
https://wiki.archlinux.org/]https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Extra/[url]
[url]https://wiki.archlinux.org/]
[url]https://wiki.archlinux.org/]https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Extra/[url]
[url]https://wiki.archlinux.org/ (https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide/Extra/[url=http://[url)

Ei se perusasennus vaikeaa olekaan. Olen tehnyt sen jo kaikkiaan 4 kertaa. Sehän menee ihan nuottien mukaan. Vaikeus alkaa sitten kun kone täytyy virittää käyttöön. Jo pelkästään peilipalvelimien löytäminen osoittautui arpapeliksi. Useita koitin ja pacman totesi "yhtään pakettia ei päivitetty datassa olleiden virheiden takia" tjsp. Myös pacman totesi muutamien pakettien olevan päivitettävä ennen muita. Kun sen sitten suurella vaivalla tekee, ei taaskaan päivitykset kelpaa tiedonsiirtovirheiden takia. Kun kyykkiminen adsl modemin (8 Mbit/sek) vieressä letkun varassa kyllästytti, yritin virittää wlan yheyttä. Niitä olen kyllä aika monia saanut pelaamaan ja tämäkin toimii heittämällä Ubuntussa, mutta Arch ei tahtooni taipunut. Ja kyllä on läksyt luettu. Nuo em. dokumentit on minulla koko viime talven olleet printattuna paperille. Tällä erää sanoin Archille: pidä tunkkis!

Olisin joka tapauksessa asentanut Xfce ympäristön, joten Xubuntu tekee sen homman kyllä hienosti.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.08.12 - klo:21.38
Itse olen ajatellut, että pystyisikö vaihtamaan tähän härveliin nykyteknologian mukaisen SSD-levyn ja samaan sitä kautta nopeutta ja myös enemmän tilaa datalle. En ole laitetta purkanut, mutta ei kai levyn vaihtaminen kovinkaan vaikeaa tai kallista voi olla.

Minä olen avannut kyseisen miniläppärin. Kyseisen miniläppärin flash levy on erillinen piirilevy. Siihen ei ainakaan käy normaali kiintolevy.

Tämän kaltainen piirilevy löytyy koneen sisältä:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Asus_Eee_PC_901_8-Gb_SSD.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Asus_Eee_PC_901_8-Gb_SSD.jpg)

Ebay:stä näyttäisi löytyvän isompaa levyä:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pc901+ssd&_sacat=0&_odkw=pc901&_osacat=0 (http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=pc901+ssd&_sacat=0&_odkw=pc901&_osacat=0)

Tuossa linkin kuvien joukossa onkin sopivasti adapterilevy. 901:n takaluukun kaksi ruuvia kun avaa ja kurkistaa luukun alle, näkyy se muistin piirilevy. (Ei pidä sorkkia sitä!) Kun se piirilevy korvataan adapterilla siihen tyhjään tilaan, joka on aika avara, mahtuu melkein mikä tahansa muistimoduli tai vaikka käkikello kiintolevy. Siis sellainen, jossa on nauhakaapelin pätkä. Se nauhakaapeli sopii sen adapterin sivuliittimeen, jota varten koneen muovikotelossa on kolo valmiina. Oli siitä joku juutuupikin, mutta en nyt sitä taas löydä, ainakaan juuri tälle konemallille.

Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.08.12 - klo:21.48
Kerronpa täälläkin kuinka rustasin vanhan (vai onko 4 v jo vanha?) eee 901 koneen uuteen uskoon kun Ubuntu kasvoi ulos tuosta 4 GB:n SSD muistista.

Hommeli on niinkin yksinkertainen, että tehdään sille isommalle dev/sdb SSD muistille kolme osiota / juuriosio n. 2 GiB,  swap muodon vuoksi 200 MiB, ja loput /home osiolle. Nyt te sanotte, että blää! se on hidas se isompi SSD. Mutta jutun hienoin oivallus onkin, että pikkumuistille dev/sda tehdään osio /usr ja se käytetään siihen kokonaan. Vielä pitää muistaa laittaa käynnistyslatain siihen dev/sdb muistiin koska siinä on / osio.

Vielä mainittakoon sekin, että laitoin tiedostojärjestelmäksi ext2, koska nämä SSD:t alkavat olla jo vanhoja ja tuo ext2 ei kirjoita sitä journalia. En huomaa nopeudessa mitään menetystä ainakaan. Voi olla vaikka nopeampikin kuin ext4. ::)

Nyt asennus pyörimään ja lopputuloksesta näkyy, että nopealla SSD:llä on kaikki mikä nopeutta tarvitsee osiossa /usr. Se on nim. käyttöjärjestelmän vilkkaan liikenteen osa. Hitaammalla levyllä / osiossa on oikeastaan vain kernelit. Niitä mahtuu nyt sinne parikin ikäluokkaa mainiosti.
...

Itse asensin juuri 12.04:n kun totesin, että sehän toimii live-boottinakin varsin asiallisesti tällä eeePC 901:llä (1 GB, 4+16 GB, ei-3G -malli).

Asennettuna se toimii hyvin ja akkukestokin pomppasi aika paljon ylöspäin verrattuna 9.04 NBR:ään. Osioinnin annoin mennä aivan oletuksilla.

Toisaalta, kyllähän tiettyä hidastelua on kun vertaa AMD Dual Core -pöytäkoneeseen esimerkiksi - samalla tavalla hidasteli 9.04 NBR. Yleensäkin SSD-levyjen nopeutta hehkutetaan ohjelmien avauksessa. Olen joskus kysellyt, että mikä merkitys sillä nyt on, että Firefox aukeaa 0.2 sekunnissa eikä 1 sekunnissa.

Mutta, mutta ... asia ei liene tästä kiinni. Ehkäpä kyse onkin sitten siitä, että kyllähän se Firefoxin aukaisu kestää hitaalla levyllä jos on 10 välilehteä auki - tai joillakin voi olla vaikka 20. Eli siis laajemmin SSD-levyä hehkutetaan kun se on erittäin nopea ohjelmilla, joilla datan nopeus on tärkeää. Tällainen on Firefox, jos käyttää tällä tavalla, ja tällainen on esim. Clementine joissakin tilanteissa.

Tuo /usr:n nopeuttaminen ei vaikuttane nopeuttavasti tässä tilanteessa. Home:n siirtäminen tuolle nopeammalle levylle voisi auttaa jotakin, mutta turhan pieni levyhän se on (4 GB nimellisesti).

Itse olen ajatellut, että pystyisikö vaihtamaan tähän härveliin nykyteknologian mukaisen SSD-levyn ja samaan sitä kautta nopeutta ja myös enemmän tilaa datalle. En ole laitetta purkanut, mutta ei kai levyn vaihtaminen kovinkaan vaikeaa tai kallista voi olla.

Helppo se SSD on päivittää isompaan ja nopeampaan. Kuten sanottu, päätin jääräpäisyyttäni pärjätä tämän koneen tehdasvehkeillä katkeraan loppuun saakka.

Xubuntu on todella akun ja kaiken kannalta ihanteellinen minusta. Se mahtui ihan hyvin tuohon 4G pikkulevyyn, mutta LibreOffice sarja olisi pitänyt jättää pois. Sitähän siellä ei oletuksena olekaan. Halusin sen kuitenkin kun sitä tarvitsen. Pelkän jokapäiväisen Firefoxin pyöritykseen tosiaan riittäisi vähempikin, vaikka Puppy.

Joskus vuosia sitten Linux.fi foorumilla minulle jo tukiopetettiin tuon /usr osion tekeminen tämän konemallin tilanahtauden takia. En silloin sitä aivan sisäistänyt ja se nyt muistui mieleen, onneksi.
Otsikko: Vs: Asus EEE 901
Kirjoitti: Tha-Fox - 01.01.13 - klo:15.53
Sain tuon oman miniläppärin päivitettyä 12.04:ään, mutta ilmeisesti näytönohjaimen ajureissa on jotain pielessä, koska jokainen toiminto graafisessa ympäristössä tapahtuu kuin hidastetussa filmissä. Onko teillä heittää jotain kevyitä distroja tuohon tilalle? ArchBang on tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona, mutta tuosta OpenBoxista ei ole WM:nä mitään kokemusta. Tarkoitus olisi pyhittää tuosta matkalankku, jolla voi kirjoittaa pieniä dokumentteja matkalla.