Rhino
Onko windows 98, windows XP, windows vista ja windows 7 eri käyttöjärjestelmiä?
XP.tä vanhemmat Windowsit olivat MS.Dos-käyttöjärjestelmän graafisia käyttöliitymiä
Ei 2K ja NT:t olleet vain graafisia käyttöliittymiä MS-DOSin päällä vaan perustuvat samaan (vähän vanhempaan tottakai) NT ytimeen kuin XP, Vista ja 7...
Samaa mieltä olen itse tuosta. Win 95/98 olivat samaa käyttistä, koska rakentuivat samaan järjestelmäarkkitehtuuriin.
Mutta WinNT/2000/XP ovat samaa.
Vistan ja Win7:n osalta asia on vähän tulkinnanvarainen, koska ne toki pohjaavat samaan NT-ytimeen, mutta sen rakenne muutettiin jo Vistassa paljon entistä kerroksellisemmaksi. Ja Win7:ssahan koko ytimen rakennetta on laitettu todella uuteen uskoon, purkamalla ja selkeyttämällä sen sisäisiä modulien välisiä ristiinkutsuja.
Joten tavallaan voisi olla perusteita kutsua Win7:aan (ja samaa rakennetta jo myös olevaa Win2008serveriä) melkeinpä omiksi käyttisversioiksi.
Samoin esim. Applen käyttisten osalta siinä on ollut täysin eri käyttiksiä historian aikana selvästi. Nykyinen OS X on eri käyttis kuin aiemmat.
Linuxin osalta viimeaikaiset työpöytäjakeluitten versiot, joissa ytimen rekanne ei ole kokenut aivan mullistavia rakenteen muutoksia, ovat mielestäni samaa käyttöjärjestelmää ja sen eri versioita tai jakeluversioita.
Sitten mobiilipuolella voi kyllä pitää sekä linuxin että Windowsin että OS X:nkin mobiiliversioita melkeinpä eri käyttiksinä, työpöytäjakeluihinkin verrattuna. Ja aivan samoin voi pitää osittain ainakin sekä linuxin että windowsin sulautetuille laitteille tarkoitettuja versioita eri käyttiksinä - niiden rakenne on niin erilainen.
Linux-jakeluissahan on keskenään eroa lähinnä
- taustakuvissa, visuaalisissa tyyleissä
- mukaan otetuissa sovelluksissa
- jakelijan tekemissä graafisissa hallintatyökaluissa
Noita voisi kyllä hyvin kehittää ja tarjota vaihtoehtoina samankin, yhdessä kehitettävän jakelun kautta.
Nykyisinhän ihmiset kuitenkin vaihtavat Gnomen / KDEn teemoja haluamikseen ja vaihtavat sovelluksiakin osin.
Ja noitahan ei kehitetä varsinaisesti siinä jakelussa vaan Gnome-, KDE-, Banshee-... projekteissa, joista ne jakeluun otetaan mukaan. Kunkin jakelun pakettivarastosta löytyy sitten myös ne toisessa jakelussa oletuksiksi mukaan otetus ohjelmat. Ja sieltä pakettivarastoista saa myös niitä toisen jakelun tekemiä hallintatyökalujakin asennettua. Joten kaikki voisi yhtä hyvin olla yhdessäkin eikä erikseen. Yhteistyössä olisi enemmän voimaa - ja silti valinnanvapautta nykyiseenkin tyyliin.
Nyt Windows ja OS X pääsevät hyötymään vain tästä linux-jakeluitten keskenään itse harrastamasta hajoitamme ja emme pääse hallitsemaan -tilanteesta.
Oikeasti, RedHatin, Novellin, Canonicalin, ehkä Mandrivankin pitäisi yhtyä. Mark olisi karismaattinen (ja muutenkin ihan fiksuja sivuillaankin puhuvan
http://www.markshuttleworth.com/ ) johtohahmo ja yhteisvoimin linuxia saataisiin vietyä oikeasti paljon tehokkaammin eteenpäin. Tai no tuo työpöytäkäyttöhän se ongelma onkin, palvelinpuolihan on menestynyt jo - mutta sehän toimiikin enemmän maksullisena, mutta edullisempana ja teknisesti hyvänä vaihtoehtona unix/windows-vaihtoehdoille. Työpöytäpuolella Mark on vienyt tunnettuutta eteenpäin, mutta ilman tuloja ja siten omia kehitysresursseja, paukkuja puuttuu.
Todella menestyvän työpöytäjakelunkin pitäisi varmasti oikeasti maksaakin jonkin verran, edes 20 €/$ - jotta hommaan tulisi kunnnolla puhtia.