Ihmettelen itse vähän sitä, miksei tuohon Vistan seuraajaan näytä otetun mukaan hyviä juttuja, joita tuli Vistan jälkeen, 2008 alussa, julkistettuun Windows 2008 Serveriin? Sehän rakentuu myös ihan Vista-pohjalle ja pelittää vanhemmassakin koneessa Vistaa paljon nopeammin. Siinä on Vista toteutettu jotenkin ihan oikealla tavalla niin kuin se olisi kuulunutkin; siiinä mm. saa asennuksessa valittua mitä osia haluaa ottaa käyttöön :
http://www.win2008workstation.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/03/WirelessNetworking1.jpg(Aivan kuten Windows 2003 serveriäkin aikoinaan, niin tuota 2008 serveriäkin käyttävät monet MS universal-lisenssin haltijat ihan SinäOikeana Vista-työasemanakin ja siitähän on iihan Vistan oloiseksi muunnosohjettakin :
http://www.win2008workstation.com/wordpress/ )
Lisäksi Windows 7:ssä voisi kyllä ihan oikeasti jo - pitkästä aikaa - kehittää jotenkin tehtäväpalkkia. Sehän on ollut suhteellisen samanlainen jo iät ja ajat. Mitään Maccimäistä alareunan animoitua käynnistintä tuskin tarvitaan, sehän on vaan karkitusta, mutta KDE:stä voisi ottaa oppia siinä mielessä että osat voisi erotella - tai siis sallia pikakäynnistyskuvakkeiden, aktiivisten sovellusikkunoiden osa ja se oikean reunan statuskuvakkeiden osa eroteltaviksi niin että ne voisi vetää eri puolille näyttöä. Pikakäynnistinkuvakkeet voisi siten vetää sivureunaan ja aktiivisten sovellusikkunoiden osan näytön ala- tai yläreunaan.
Sinällään tuo Office2007aan tullut toimintoribboni-juttu osoittautui ihan hyväksi innovaatioksi. Hyvä jos sitä levitetään nyt yhtenäisemminkin käyttöliittymään. MS lienee siis vähän edes kuunnellut käyttäjiä kommenteista että käyttöliittymässä on ollut jo vähän liikaa kirjoa eri aikakausilta ja winukkaversioista.
Vistaanhan vaihdettiin jo muittenkin käyttöjärjestelmien käyttöä suvaitseva kokonaan uusi käynnistyslataaja, mihin voi lisätä hyvin rinnalla olevien muidenkin käyttöjärjestelmien käynnistyksen. Samoin Vistassa laitehallinnassa kiintolevynhallintaan uutena tullut osion pienennys/laajennus toi kätevän keinon muutella osioitten kokoa ja vapauttaa tilaa muillekin käyttöjärjestelmille levyltä. Muita levyjärjestelmiä se toki ei osaa käsitellä, mutta helpotti linuxin asentamista koneessa jo olevan windowsin rinnalle (siis tarkoitan sitä että siinä näkee windowsin puolelta miten täynnä levyasema on ja miten paljon siitä voi vapauttaa - linuxin asennuksen levyosiointityökalullahan tilan nappaaminen linuxille on tehtävä vähän summamutikassa).
Itse olen ainakin noilla ja EasyBCDn avulla asentanut useammallekin Vista-koneelle linuxin rinnalle.
Virtuaalityöpöytien lisäämisen järkevyydestä natiivina Windowsiin en ole ihan varma, kannattaako.
Nehän saa lisäosilla ne jotka niitä tuntevat oikeasti tarvitsevan. Ihmiselle kuitenkin se mikä on todella kulloinkin näkyvissä, antaa eniten.
Tietenkin joskus on kiva leikkiä pyöritellä winukassakin esim. CubeDesktoppia
http://www.cubedesktop.com/.
Mutta jos tuo seuraava winukka on todella tulossa jo ensi vuoden lopulla tarjolle, niin mitenkähän mahtaa käydä sen siinä yhteydessä paljon puhutun sormiohjauksen toteutuksen. Ehditäänköhän sitä todella suunnittelemaan ja miettimään kunnolla ja toteuttamaan riittävän hyvin? Kosketusnäytöillä sormiohjaus vaatii jo käyttöliittymältäkin vähän muuta kuin hiiri/kohdistin/näppisohjaus - sormenpäät vaativat jo käyttöliittymän kontrolliobjekteilta vähän erilaisia ominaisuuksia kun esim. hiiri, jotta ne toimisivat todella kunnolla - ja hyödyllisestikin. Tosin onhan tuohon puoleen ollut jo vuosia ja vuosikymmeniä ihan yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tutkittua tietoa ja jos jonkinlaisia prototyyppejä ja toteutuksia, ja tietysti jo toimivia toteutuksia käytössäkin, ei vähiten touch-me-Maceissä.
Mutta, onhan noita Windows 7:n kosketusohjaus-demoja ollut jo pitkään esilläkin :
http://d6.allthingsd.com/20080528/windows-7-touch-demo/http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2008/05/27/microsoft-demonstrates-multi-touch.aspx