Paras desktop pohdinta:
Ubuntu ja PCLOS ovat mielestäni loistavia "gateway-drug" jakeluja. Vaikka tässä tulee kolmella koneella pyöriteltyä milloin mitäkin, niin sitä kuitenkin vähän väliä lyö ubuntun takaisin. Ja tässä läppärissäni on sen verran eksoottista rautaa, että pääsen huomattavasti vähemmällä, kun pidän ubuntun tässä. Yhden koneenhan tarvii olla jatkuvasti käyttökunnossa...
Archia käytin pöytäkoneessa reilun puoli vuotta täyspainoisesti. Sen miinus on pitkässä juoksussa epävakaus. Juuri asennettuna se on kuitenkin aivan timantti. Puolessa vuodessa tapahtuu kummia jos ei vetele pacmanilla päivityksiä joka päivä. Tai vähintään joka toinen. Milloin on bash vaihtanut paikkaa, milloin man, jne... Tulevaisuudessa palaan taatusti archiin vielä joskus. Loistodistro, kunhan saavat päätettyä tärkeimpien pakettien lopulliset sijainnit. Pacman on hyvä ja nopea, kdemod vetelee originaalia kuonoon mennen tullen.. Arch tekee mitä lupaa, on kevyt ja helposti tajuttava.
Gentoota en ole jaksanut asentaa, kun pöytäkoneessa ei ole ollut riittävästi potkua. Ei nykyään jaksa odotella kolmea päivää, että gnome kääntyy... Mutta käytössä olevasta jakelusta riippumatta ohjeita tulee etsittyä gentoon wikistä. Siinä missä Ubuntu on Opel ja Arch Meercedes-Benz, niin Gentoo on Rolls-Royce. Gentoosta binääri-painos samalla muokkattavuudella, niin otan heti...
Fedora taas loistaa planet CCRMA:n ansiosta, jos vähänkin tekee kotiäänittelyä vaativampaa äänityöskentelyä. Mukavasti edellä Ubuntun studio-metapaketteja... Eikä sinihattu kovin huono ole muutenkaan. Muuta sanottavaa ei fedorasta juuri olekkaan...
OpenSolariksen suurin miinus on, ettei se ole linux.
Olen vasta tutustumisvaiheessa OpenSolariksen kanssa, mutta ensituntumalta uskallan sanoa, ettei tämä jää kokeiluksi. Sun microsystemsin omat graafiset työkalut ajurinhallintaan yms.. ovat sen verran loistavia, että OS haukasi onnistuneesti palan sydämestäni. Välittömästi. OpenSolaris myös antaa mukavasti uutta tuulta bsd-puolelle. En laita yhtään vastaan.
Vaimon koneessa hyrrää Leopardi (OSX 10.5.***), joka on täydellinen, kun kerran työkalusta on kysymys. Helppo ylläpitää, ja kun töissä tarvitaan Adoben ohjelmistoja, niin osx on ainoa järkevä vaihtoehto. Siitä tämä on erikoinen kaupallinen käyttis, että olen nähnyt ihmisten tekevän video-editointia Avidin ohjelmilla jopa kuusi vuotta vanhan raudan kanssa. Ja vieläpä täysin sujuvasti. Macin kanssa homma ei ole koskaan tehoista kiinni, vaan siitä miten käyttis on optimoitu raudalle. Ja ainahan voi ottaa terminaalin esiin, jos ei jaksa katsella silmäkarkkeja jatkuvasti. Ja mikäs se sieltä terminaalista pilkottaakaan? No sehän on BSD!
Pelaaminen hoituu muuten Sony-merkkisellä konsolilla (paitsi wesnoth ja linux + SNES-emu + usb-joypad), joten mukavasti olen päässyt kokonaan irti W(kirosana)-käyttiksistä.
Ja palvelinmietteitä...
Debian 4.1. Piste. Saatan tulla lisäämään tähän solariksen, kunhan ymmärrän sitä paremmin. Mutta siihen saakka. Debian. En aio edes harkita muita. Piste.
Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että mielestäni paras käyttöjärjestelmä on GNU/Linux ja/tai BSD.
Jokaisessa jakelussa on jotain hyvää, eihän näin kattava tarjonta muuten pysyisi näin kattavana. Ubuntusta on hyvä aloittaa.