Ei tuossa ole mitään omituista:
Windows on vaikea käyttää -> "koska Windows on niin surkea"
Linux on vaikea käyttää -> "koska käyttäjä ei vain osaa"
minusta tuo meni niin, että:
Windows on vaikea ylläpitää -> "koska Windows on niin surkea"
Linux on vaikea käyttää -> "koska käyttäjä ei vain osaa"
mutta oikeasti minulla ei ole mitään ongelmaa windowsin kanssa tai ihmisten kanssa jotka haluavat sitä käyttää. oma valinta.
Onko sinulla tähän muita korjausehdotuksia kuin ylläpidon ulkoistaminen sen osaavalle?
Tehdään näistä helpompi käyttöisiä?
tätä ei jaksaisi aina toistaa, mutta menköön nyt taas...
tietokoneet ovat oikeasti aika monimutkaisia laitteita ja niiden käyttö (varsinkin verkossa) vaatii käyttäjältä verraten paljon tietämystä erilaisista protokollista ja käytännöistä. toki käyttäjä voi yrittää konffata ja hallita konettaan copy&paste metodilla valmiiden ohjeiden mukaan ja saavuttaa vaihtelevantasoisia lopputuloksia. viheettömyyttä vastaan on paha taistella muuten kuin koulutuksella sillä ohjelmien tyhmentäminen onnistuu oikeasti vain tiettyyn rajaan asti. pitkälti ennen tätä rajaakin nousee esille kysymys siitä, onko helppokäyttöisyys sitä, että ohjelma on tehokas ja sillä voi suorittaa monimutkaisiakin toimenpiteitä kohtuullisella vaivalla vai sitä, että aloittelija pystyy tekemään pari helppoa toimenpidettä verraten vaivattomasti. toki jos sinulla on ajatuksia siitä, miten saavuttaa tehokkuus, monipuolisuus ja hyvin alhainen opettelukynnys kautta koko softan, niin kannusta sinua ehdottomasti ottamaan yhteyttä softan kehittäjiin ja osallistumaan kehitykseen suunnittelijana.
otetaan nyt vielä esimerkiksi sähköposti. se on netissä perustavanlaatuinen palvelu ja kaikki eivät vaan ihan oikeasti ole kiinnostuneita käyttämään webbipohjaista käyttöliittymään postiensa lukemiseen (tai mihinkään muuhunkaan). mitähän käyttäjän pitää tietää... no, ainakin oma sähköpostiosoite, käyttäjätunnus, salasana, postipalvelimen osoite (saapuvan), käytössä oleva protokolla (POP/IMAP), käytetäänkö salausta tai autentikontia, käytetty portti saapuvalle postille (usein onneksi oletus toimii), lähtevän postin palvelin, portti, salaus ja autentikointi (ja autentikointimetodi kuten saapuvallakin). jos kaikki menee hienosti ja posti kulkee, niin olisi tietty kiva, että postittelija käyttäisi fiksua merkistökoodausta siten, että se mainitaan myös postien headereissa, osaisi quotata fiksusti, olla lähettelemättä html postia niille jotka eivät sitä halua (tai ylipäätään kenellekään), olla lähettelemättä järkyttäviä powerpoint-forwardeja, käyttää toimivaa siguerotinta, jne. jne.
loppuun vielä pakollinen autovertaus: auton ajaminen liikennesääntöinen vaatii huomattavan paljon vähemmän opeteltavaa kuin tietokoneen käyttäminen. silti auton ajamista varten vaaditaan autokoulu ja hyväksytysti suoritettu ajokortti. oletettavasti tosin vain siitä syystä, että autolla voi helposti vahingoittaa muita (siis fyysisesti, nyt ei puhuta koneella asentuneesta malwaresta joka lähettää miljonille käyttäjille hemmetin ärsyttävää spammia).
vaikka tietokone/softavalmistajat ja jääkaappikauppiaat kuinka yrittäisivät hehkuttaa tietokonepakettiensa helppokäyttöisyyttä, totuus on kuitenkin se, että markkinoilla ei ole yhtäkään käyttöjärjestelmää tai tietokonetta jota olisi käyttäminen täysipainoisesti olisi triviaalia kenelle tahansa. valtaosa tavallisista käyttäjistä ei osaa edes ajastaa videoitaan