joo tässä Linux voisi tehdä enemmän.. Eli pelit voisi ottaa helpommin käyttöön.. MS peleissä on ihan sairaasti asennusta, direct x ihmettelyä, laitteisto vaatimuksia,laitteisto homoutta (aina pitää ostaa uusi ja parempi nohjain,cpu yms.) eli kunnon toimiva portti pelistä kuin pelistä..
Eli jotenkin pitäisi keksiä systeemi, jolla pyöritetään raskaimpiakin uusia pelejä viisi vuotta vanhoilla koneilla?
Pelikonsolia kannattaisi harkita, niissähän ei paljon laitevaatimuksia tarvitse katsella.
- Onko linuxilla yhä elitistinen ja vaikeakäyttöisyyden maine?
- Onko tarjolla tarpeeksi erilaisia ohjelmia käyttäjien tarpeisiin?
- Käyttöjärjestelmän asennus pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja yksinkertaiseksi. Onnistuneiden asennusten kautta tulee lisää kokeilijoita ja mahdollisia käyttäjiä. Pieleen mennyt asennuskokeilu aiheuttanee mielipahaa ja turhaa kielteitä suhtautumista linuxiin.
- Ubuntun asennusohjeistukseen kaipaisin tarkennusta ja viilausta. Nykyinen netistä oleva ohje on epätarkka todellista aloittelijaa ajatellen. Parempi se on kuin huonekalujen kokoamisohjeet Tälle asialle voitaisiin tehdä jo nyt jotain.
- Tänä päivänä moni katselee elokuvia ja kuuntelee musiikkia tietokoneen avulla. Voisiko ne rajoitettut codecit saada vaikka klikattavan napin taakse? Tyyliin "Jos haluat katsella DVD elokuvia ja kuunnella mp3 musiikkia, paina tästä". Ei, en ole ehdottelemassa uutta "ikkuna"-logo käyttöjärjestelmää.
- Ilman keskustelupalstan antamaa opastusta ja tukea Suomessa tuskin olisi näin paljon Ubuntun käyttäjiä. Mahtavaa tiimityötä ja talkoohenkeä! terveisin Timo
Ohjelmia on minusta tarpeeksi moneen käyttöön, mutta toki enempi ei haittaisi. Kaikkia erikoisohjelmia ei saa Linuxille, mutta ei niitä kukaan estä tekemästä.
Mikäs tuossa asennuksessa sitten on? Käsittääkseni aika harva jakelu sen tekee muuksi kuin mahdollisimman helpoksi ja yksinkertaiseksi. Asennus ei kuitenkaan voi olla vain yhdellä "Asenna" -napilla toteutettava, koska vähimmilläänkin ainakin levyjen osioinnista joudutaan esittämään asentajalle kysymyksiä. Ubuntun asennus kysyy käyttäjältä tämän lisäksi lähinnä kieliasetuksia ja omaa nimeä.
Asennusohjeesta kannattaa kysyä selvennystä niihin kohtiin, jotka tuntuvat epäselvältä. Muutenhan niitä ei kukaan älyä täsmentää, kun kokeneelle käyttäjälle asiat joskus tuntuvat turhankin selviltä.
Lisätäänpä vielä:- Windows-ohjelmistojen lokalisointi & suomennokset ovat huomattavasti parempia kuin Linuxin
- Dokumentaation & tekstien dorka nörttihuumori ärsyttää
- Puutteellinen dokumentaatio
Itse olen varsinkin Gnome-puolen suomennokset kokenut hyvinkin laadukkaiksi, vaikka toki niissä aina puutteita on, ohjelmiin tulevista muutoksista johtuen. Lokalisoijat kun eivät aina meinaa pysyä kehittäjien tahdissa mukana. Lisäksi GNU/Linux -järjestelmissä tyypillisesti saa samalla asennuksella vaikka kymmenen eri kieltä käyttöön, kun Windows kai vieläkin ostetaan erikseen Eng/Fin/Swe -versioina? Ja jos nuo ovatkin yhdellä ja samalla lätyllä, niin tuskin esimerkiksi venäjää tai espanjaa Suomessa myytäviin Windowseihin kovin helposti saa käyttöön.
KDE:ssa olen enemmän puutteita huomannut lokalisoinnin osalta. Yksi kauan silmään pistänyt erikoinen piirre on KDE:n miinaharavan kuvaus "Kaivostyylinen peli". KDE taitaa suomennettavana olla aika laaja, ja sen käyttäjäkunta on uskoakseni hieman enemmän teknistä porukkaa kuin vaikka Gnomen, joten käännöksestä kiinnostuneita käyttäjiä voi olla melko vähänkin. Näistä en kuitenkaan osaa mitään arvailuja parempaa sanoa.
Itse käytän aina kaikkia jakeluita suomeksi, koska olen tuosta suomennoksen tilasta aika kiinnostunut. Käyttämieni ohjelmien suomennokset ovat minusta erittäin hyvällä mallilla (Gnomea siis enimmäkseen käytän) ja kyllä näitä uskaltaisin antaa käyttöön sellaisellekin, joka ei englantia osaa.
Dokumentaatio, varsinkin suomenkielinen, on kyllä usein aika heikossa tilassa. Useamman sivun tekstien kääntäminen on jo melko työlästä, ja kun alkuperäinen dokumentaatiokin saattaa olla hieman jälkijunassa, ei niitä ole välttämättä kannattavaa suomentaa kokonaan. Ubuntu Suomen ja linux.fi:n wikeihin on koottu paljon ihan suomenkielisiä ohjeita, jotka ovat ohjelmien omia ohjeita helpompia pitää ajan tasalla.
On näissä nykysuomennoksissa toki parannettavaa, mutta vapaita ohjelmia sentään saa suomentaa ja dokumentoida kuka haluaa. Peruskäytössä suomennokset ovat suurelta osin minusta riittävät.