Ubuntun aloittelijana ihmetyttää, että miksi Ubuntussa on sekä ohjelmavarastot että pakettienhallinta?
Perusjuttu on se, että Debian-jakeluun on paketoitu ohjelmia kutakin versiota varten. Ne ovat deb-paketteja.
Ohjelma purkaa tällainen valmiiksi koottu ohjelma on dpkg.
Vähänkin monimutkaisemmat ohjelmat vaativat itse peruspaketin lisäksi monia jo asennettuja paketteja kuten esim. kirjasto tai jokin muu ohjelma. Jos riippuvuudet eivät täyty, yleensä ohjelma ei asennu, koska se ei toimisi.
Ohjelmavarastoissa on saatavilla kaikki nämä vaadittavat lisäpaketit, mutta pelkkä dpkg ei sinäsä riitä, vaan apt/synaptic/aptitude/adept huolehtivat myös näistä vaadittavista riippuvuuksista. Ne noutavat ja asentavat samalla kertaa myös nuo lisätarpeet, jotta ohjelma toimisi. Apt ja muut siis vain noutavat, mutta yhä dpkg on ohjelma, joka viimekädessä purkaa kunkin deb-paketin.
Lisäksi on vain muistutettava, että jakelun paketinhallintasoftilla on omat tietokantansa, joista käy selville, mitä koneelle on asennettu, jotta ohjelmien päivittäminen ja poistaminen helpottuu.
Historian siipien havinaa vain sen verran, että ennen näitä mainioita paketinhallintatyökaluja asennettiin aina yksittäisiä paketteja. Debianin paketinhallintajärjestelmä on ehkä nimenomaan paras verrattaessa muiden jakeluiden vastaaviin järjestelmiin. Nykyisin siis (lähes?) kaikissa Linux-jakeluissa on omat paketinhallintaohjelmansa. Ja apt on saatavilla muodossa tai toisessa lähes kaikkiin jakeluihin.