Kirjoittaja Aihe: Näistä avautujista...  (Luettu 14933 kertaa)

muep

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 896
    • Profiili
Näistä avautujista...
« : 26.08.07 - klo:11.54 »
Eli vastahan tässä näitä tuli parikin kipaletta:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=12221.0
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=12196.0

Ja onhan noita ennenkin nähty ties miten paljon. Ärsyttäviä ovat, kun pitää niin vihaisesti tulla valittamaan semmoisesta, mikä ilmaiseksi ja suurelta osin vapaaehtoistyönä tuodaan suorastaan tarjottimella nenän eteen. Eihän sitä pakko ole kuitenkaan käyttää, että turha sitä on Linux -käyttäjille tai kehittäjille suuttua.

Joskus sitä miettii, että mitä niille sitten käy. Voisihan sitä kuvitella, että vaikka he nyt ovatkin suorastaan verisesti loukkattuja esim. Ubuntun toimivuudella ja sillä ihmeellisellä tosiasialla, ettei se olekaan ihan Windows, niin tulevatko ne kuitenkin takaisin? Mitäs, jos myöhemmin alkaa se verenpaine taas laskea, ja vaikka jonkun Windows -viruksen päästessä yllättämään alkaisi taas se Linux kiinnostamaan?  ;) Entä sitten, jos uuden kokeilun aika tulee? Josko olisivat edellisestä kokeilusta viisastuneet, ja muistaisivat sitä apua kysyä, tai ainakin etsiä?

Kehtaisikos kukaan tunnustaa, että joskus on tuommoisen avautumisen jonnekin Linux -foorumille tai vastaavaan pistänyt, ettei
minun koneilleni tule enää IKINÄ linux käyttöjärjestelmää.
, mutta nykyään onkin aktiivinen käyttäjä? Johtuiko mielenmuutos Linuxin ja ohjelmien kehityksestä, vai liittyikö siihen vain ajan kuluminen, muistojen kultautuminen, muuten vaan henkinen kasvaminen tai vaikka mielenkiinnon loppuminen PC-peleistä?

Vai ovatko nämä kaikki tosiaan niin hattuuntuneita Linuxiin, etteivät tosiaan koskaan palaa?
[http://smolt.fedoraproject.org/show?uuid=pub_ac53b581-021a-4b76-bd14-e7d51f55462f]Pöytäkone[/url]
Läppäri

JTap

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 276
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #1 : 26.08.07 - klo:12.29 »
Joillekin puupäille auttaa kun oppii sen, että ensin luetaan ohjeet ja vasta sitten kokeillaan, hankalaa tosin vielä meikäläisellekin joskus, mutten silti valita kun muistan missä se vika oikeasti on.

pttk

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1045
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #2 : 26.08.07 - klo:12.35 »
Voisihan sitä kuvitella, että vaikka he nyt ovatkin suorastaan verisesti loukkattuja esim. Ubuntun toimivuudella ja sillä ihmeellisellä tosiasialla, ettei se olekaan ihan Windows, niin tulevatko ne kuitenkin takaisin? Mitäs, jos myöhemmin alkaa se verenpaine taas laskea.

 Osa ainakin tulee takaisin esimerkki naapurista kokeili distroa jota en nyt imeä ja hattuuntui niinpaljon koko linuxiin. Että meni ostamaan XP;n pro version lisensseineen, mutta kun aikani pulisin niin nyt siellä käytetäänkin Ubuntua.   ;)

Kiinnostus kuitenkin palasi sielläkin jo heti "verenpaineen laskettua" kun näytin sremtuner nettiradiolistaa ja hän vertasi sitä Winamp;piin, elikä osa ainakin tulee takaisin nopeastikin.
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

Ubuntuu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 186
  • Linux koodari
    • Profiili
    • Kotisivuni
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #3 : 26.08.07 - klo:12.59 »
Se on kova isku itsetunnolle, kun on luullut osaavansa käyttää tietokonetta ja sitten huomaakin, että osaakin oikeasti käyttää vain Windowsia. Tästä syntyy vastareaktio "Linux on paska, koska minä osaan käyttää tietokonetta, mutta Linux ei toimi kuten oletan". Ja sitten osaamisen puutteesta johtuva turhautuminen pitää päästä purkamaan johonkin. Nettifoorumi on oiva väline, kun voi piiloutua nimimerkin taakse ja pauhata suu vaahdossa.

Yleensä harhaluulona on se, että "Koska osaan ajaa Ladaa osaan ajaa kaikkea", mutta kun joutuukin hävittäjän puikkoihin, niin vanha osaaminen onkin yhtäkkiää yhtä tyhjän kanssa.

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #4 : 26.08.07 - klo:13.16 »
Joskus manasin itselleni että ei kyllä ihan heti tule linuxi tähän koneeseen enään kun ei osannutkaan säätää ja ei hermot kestänyt.Mihinkään foorumeille en ole koskaan jaksanut lähteä avautumaan. Neljä vuotta siitä nyt on ja melkein kaksi vuotta ubuntua käyttänyt. Ilmeisesti se tarvitsi vaan sen oikean paikan josta aloittaa, ilman suomenkielisiä ohjeita tässä tuskin nyt istuttaisiin kirjoittelemassa ties kuinka monetta viestiä muiden samassa jamassa olevien henkilöiden rohkaisemiseksi :)

Stanner

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 203
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #5 : 26.08.07 - klo:15.26 »
No suurin osahan näistä tulee ihan siitä, etteivät osaa käyttää linuxia ja sitten menetetään hermot sen vuoksi. Monet muuttavat mielensä sen jälkeen, kun oppivat linuxia käyttämään. Ja eihän tätä ole pakko käyttää jos ei halua. Toimiihan se windowskin.

Kaikki ihmiset eivät pidä koneen säätämisestä, mutta siitä huolimatta haluavat(joutuvat) tehdä näitä perusasioita, nettisurffaus, musiikin/videon kuuntelu, tekstinkäsittely, yms. Sitten kun huomaa ettei linuxeja saakaan kaupasta valmiina asennettuna ja pitäisi asentaa itse, niin siinä vaaditaan jo vähän tietoakin tietokoneista. Moni ihminen ei tätä tietoa omista. Sitten menee hermot.

Linuxissa minusta on hienoa juuri se, että kunhan tämä vielä vähän kehittyy niin tulevaisuudessa varmasti saadaan tehtyä useampi sellainen distro joka asentuu koneelle nappia painamalla ja siinä toimii suoraan nuo perusasiat, jotka halutaan tehdä. Jotkut nykyajankin distrot pääsevät jo tähän melkein...laitteistotuessa vaan vielä parantamisen varaa.

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #6 : 26.08.07 - klo:16.33 »
ja laitteistotukikin on lähinnä siitä kiinni, kun ei julkaista laitteelle tarvittavia tietoja. Kyllähän noita osaavia koodaajia on, mut sen oon ymmärtäny näistä puheista, että ilman kunnon speksejä laitteen toimivuudesta on mahdoton ajuria kirjoittaa.
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #7 : 26.08.07 - klo:16.38 »
Tottumuskysmyksiä, kun jokin ei toimi niin kuin haluaa tai edes sinnepän tai sitten osaamisen puutteesta niin siitä on leikki kaukana.

Muutama viikko sitten buuttasin windowsiin jostain ihmeen syystä ja tulos:
Hiiri lensi seinälle komeassa kaaressa ja meni säpäleiksi. Hyvä uutinenhan tässä oli se, että se oli Microsoftin valmistama  ;D ja muutenkin sopi aika huonosti mustalla tusilla värjäämieni Windows-näppäimien jälkeen pöydälle   :P
Terveisin kyllä sitä täälläkin osataan  ;)
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

Stanner

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 203
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #8 : 26.08.07 - klo:19.52 »
ja laitteistotukikin on lähinnä siitä kiinni, kun ei julkaista laitteelle tarvittavia tietoja. Kyllähän noita osaavia koodaajia on, mut sen oon ymmärtäny näistä puheista, että ilman kunnon speksejä laitteen toimivuudesta on mahdoton ajuria kirjoittaa.

On noissa toimivissakin laitteissa parantamisen varaa. Esim itse joutusin pistämään kotihakemistooni erillisen koodin .asoundrc nimiseen tiedostoon, jotta sain äänikorttini toimimaan oikein. Minusta on aika paljon vaadittu jos aloittelevalta tietokoneen käyttäjältä odotetaan, että se osaisi tuollaisen tiedoston ja koodin kotihakemistoon heittää. Vaikka he löytäisivätkin ohjeet forumilta niin eivät he välttämättä tajuaisi ohjeiden olevan ratkaisu juuri heidän ongelmaan. Pää vain menee sekaisin kun katsoo jotain koodinpätkää, josta ei ole mitään hajua mitä se tekee. En esimerkiksi itse tiedä vieläkään mitä koodi tekee, olin vain tyytyväinen kun äänet toimi.

Minusta tosin tämäkin ongelma juontaa juurensa ihan sinne ettei laitteiden valmistajat tue laitteitaan kunnolla linuxissa. Nekin joiden laitteet toimii, harvoin antavat kotisivuillaan mitään informaatiota miten laitteen saa toimimaan linuxissa. Se jo helpottaisi kummasti, jos tällaiset ohjeet annettaisiin.

Esim omalla koneellani on terratecin 1200 dvb-c digitv kortti, joka toimii moitteettomasti, kunhan asentaa patchin ensin. Terratecin omilla sivuilla ei kuitenkaan edes mainita kortin käyvän linuxiin, mistään patchausohjeista puhumattakaan. Tämä asia tosin tulee korjaantumaan kunhan linux yleistyy. Jossain vaiheessa kun linuxista tulee tarpeeksi suosittu on laitteidenvalmistajienkin pakko alkaa noteeraamaan linuxkäyttäjät. Sitä odotellessa...

peran

  • Vieras
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #9 : 26.08.07 - klo:20.37 »
Aina on laitetta ostaessa kysyttävä, että toimiiko laite varmasti minun Ubuntussani/Linuxissani. Ihan vain periaatteessa, vaikka olisikin katsonut nettisivuilta sen toimivuuden.

Muussa tapauksessa ei kauppiaille tule palautetta tai ideaa, että linuxiinkin kannattaa panostaa.

Minä olen kyllä yrittänyt kysellä toimivuudesta, vaikka kyllästyttävän usein (lue aina) ällistynyt tyhmä katse tai vastaavaa. (Esim. Yhdessä mukavassa liikkeessä tuli jotain tällaistä:"Että näin vaikeasti heti aamusta pitää aloittaa".)

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #10 : 26.08.07 - klo:20.45 »
Kyllähän noita osaavia koodaajia on, mut sen oon ymmärtäny näistä puheista, että ilman kunnon speksejä laitteen toimivuudesta on mahdoton ajuria kirjoittaa.

ei se mahdotonta ole, vaan hidasta ja vaivalloista. lisäksi, kun usein ne laitteet jotka eivät toimi, ovat niitä halvimpia ja huonompia, ei niiden tukemiseen jakseta laittaa 'paukkuja' jos siihen ei ole omakohtaista tarvetta. jos laitteet ovat kyllin laadukkaita ja niiden elikaaren voi olettaa hieman pidemmäksikin, niin ajurit melko varmasti tulevat. esim. nvidian korteille on tulossa avoin ajuri, joskis se on edelleen hieman vaiheessa...
Janne

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #11 : 26.08.07 - klo:22.37 »
Ihminen on aika erikoinen elikko. Ei uskota huokean, tai peräti ilmaisen, voivan olla kunnollista.
Esimerkki: Kun Hondaa alettiin tuoda suomeen oli hinta edullinen, mutta myynti takkuili. Maahantuonti siirtyi Veholle, joka oitis teki hintoihin roiman korotuksen ja johan alkoi kauppa käymään  :D
Poistuu taka vasemmalle - - -

juyli

  • Vieras
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #12 : 27.08.07 - klo:10.15 »
Esimerkki: Kun Hondaa alettiin tuoda suomeen oli hinta edullinen, mutta myynti takkuili.

Huono esimerkki. Honda oli moottoripyörävalmistaja, joka laajensi tuotantoaan autoihin. Varhaisimmat automallit olivat edullisia, mutta kun autojen taso parani, hinnatkin nousivat. Minulla on ollut pari Honda-autoa.

Parempia esimerkkejä kyllä löytyy. "Win-only" modeemit, joiden toiminta eletroniikkapiirien sijaan hoidetaan käyttöjärjestelmästä riippuvalla softalla. Samoin monet halpis-tulostimet, jotka hoidetaan yleisistä standardeista poikkeavilla laitekohtaisilla virityksillä, joiden ajurit tarjotaan vain Win/Mac -ympäristöön.
Wlan-laitteet taas ovat ikävä esimerkki laitteista, joissa valmistajat saattavat vaihtaa piirisarjojaan jopa ilmaisematta sitä mallimerkinnöissään.

Timo Jyrinki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 1260
    • Profiili
    • kotisivu
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #13 : 27.08.07 - klo:12.43 »
Tuossa tuli vinkkiä sähköpostitse, että osa ongelmista varmaan johtuu siitä, että "tietokoneosaaja" (eli Windows-osaaja) ottaa käyttöönsä 64-bittisen Ubuntun muttei pärjää ilman Adoben suljettua Flashia eikä toisaalta osaa sitä 32-bittistä Flashin versiota säätää käyttöönsä. Muokkasin Lataussivua nyt niin, että on entistä selvemmin "useimmille sopiva Ubuntu" ja sitten tarkempi valinta kiinnostuneille, ja sielläkin on nyt jo heti 3-kohdan yhteydessä varoitus ettei 64-bittinen välttämättä sovi peruskäyttäjille mm. Flashin puutteen takia.

Kupuntu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 804
  • Kubuntu 8.10 @ Amilo A1645
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #14 : 27.08.07 - klo:21.15 »
Itselläni on myös samansuuntaisia kokemuksia. Pieni historia on paikallaan. Eli aloitin tietokonen käytön joskus 97, ja vuoteen 2006 alla oli windows. Sitten heti yuoden 2006 alussa laitoin openSuSEn. Parin viikon päästä laitoin Ubuntun. Olin tyytyväinen, mutta onnea ei kestänyt kuin vähän yli vuosi. Tuossa kesäkuussa suutuin sitten lopullisesti, kun rupesi lykkäämään kernel paniccia, ja laitoin XP:n takaisin. Näihin päiviin saaka oli (tai on vielä toisena) XP, mutta ihan sattumalta keksin yrittää linuxia uudelleen, vaikka olin varma että en siihen enää koske. Ja tässä sitä ollaan. Kubuntu 7.04 rullaa alla oikein sujuvasti, ja jopa beryl toimii.
Amilo A1645: AMD 3300+ 2.0 Ghz, 512 mb RAM, 80 gb kiintolevy.
Last.fm

Ked

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 394
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #15 : 27.08.07 - klo:21.49 »
Vai ovatko nämä kaikki tosiaan niin hattuuntuneita Linuxiin, etteivät tosiaan koskaan palaa?

Puoli vuotta sitten vannoin itse noin Windowsista, mutta sitten selvisi että tulostimeni ei juurikaan Linuxissa toimi, joten täydellinen siirtyminen ei ihan niin vain käynytkään. Sama saattaa käydä myös toisinpäin; itselläni on esimerkiksi muutama Linux-ohjelma joista en haluaisi luopua.

Ennen uutta tulostinta eletään siis kahden käyttiksen helvetissä...


Yleensä harhaluulona on se, että "Koska osaan ajaa Ladaa osaan ajaa kaikkea", mutta kun joutuukin hävittäjän puikkoihin, niin vanha osaaminen onkin yhtäkkiää yhtä tyhjän kanssa.

Kyllä Hynynen (Äijissä) vaikutti hallitsevan Hornet-simulaattorin noin autoilupohjalta yllättävänkin hyvin.  ;)

Jeeps, mutta laitteistotuki taitaa olla se isoin ongelma. Erilaisten tekstipätkien ja tiedostojen lisäileminen vaatii jonkin verran tietoa, eikä välttämättä edes toimi kaikissa kokoonpanoissa samalla tavalla. Aika monta kertaa olen tuntenut itseni jotenkin tyhmemmäksi kuin muut, kun olen ensin tarkalleen tehnyt kuten ohjeissa on neuvottu, saamatta silti jotain laitetta toimimaan.

Itse uskon, että Linux olisi hyvin paljon yleisempi jos:
1) laitteistotuki olisi parempi ja kaikkien laitteiden säätämiseen olisi graafinen ympäristö
2) saataisi Linux-versiot muutamista ohjelmista (mm. Photoshop)

juminy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 500
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #16 : 27.08.07 - klo:22.56 »
2) saataisi Linux-versiot muutamista ohjelmista (mm. Photoshop)

Kuinka monella lopulta on näin kallista *) softaa käytössään?
*) http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/tuote.aspx/25595

serola

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 647
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #17 : 27.08.07 - klo:23.25 »
2) saataisi Linux-versiot muutamista ohjelmista (mm. Photoshop)

Kuinka monella lopulta on näin kallista *) softaa käytössään?
*) http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/tuote.aspx/25595
Ja ennen kuin kukaan alkaa ehdottelemaan Gimp:iä tilalle...
http://www.google.fi/search?q=gimp+vs+photoshop

Outolintu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 174
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #18 : 27.08.07 - klo:23.40 »
Tuossa tuli vinkkiä sähköpostitse, että osa ongelmista varmaan johtuu siitä, että "tietokoneosaaja" (eli Windows-osaaja) ottaa käyttöönsä 64-bittisen Ubuntun muttei pärjää ilman Adoben suljettua Flashia eikä toisaalta osaa sitä 32-bittistä Flashin versiota säätää käyttöönsä. Muokkasin Lataussivua nyt niin, että on entistä selvemmin "useimmille sopiva Ubuntu" ja sitten tarkempi valinta kiinnostuneille, ja sielläkin on nyt jo heti 3-kohdan yhteydessä varoitus ettei 64-bittinen välttämättä sovi peruskäyttäjille mm. Flashin puutteen takia.


Asensin kokeilumielessä 64-bittisen Gutsyn tribe4-version ja viimeisimmät päivitykset.
Paketinhallinnasta löytyi yllättäen flashplugin-nonfree ja nspluginwrapper,joten kokeilin niitä piruuttani.
Tässä nyt sitten katsellaan 64-bittisellä Swiftweaselilla youtubea...
Numbat

Stanner

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 203
    • Profiili
Vs: Näistä avautujista...
« Vastaus #19 : 28.08.07 - klo:01.10 »
2) saataisi Linux-versiot muutamista ohjelmista (mm. Photoshop)

Kuinka monella lopulta on näin kallista *) softaa käytössään?
*) http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/tuote.aspx/25595

Niillä, jotka tarvitsevat tuollaisia ohjelmia ammatikseen. Sama pätee moneen muuhunkin ohjelmaan. Esim. erinäisiä 3d-mallinnus ja piirto-ohjelmia on paljonkin, joita ei saa linuxille.