Kirjoittaja Aihe: Tiedonhakuvihjeitä käytettäessä esim. Googlea  (Luettu 7980 kertaa)

serola

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 647
    • Profiili
Tiedonhaun puoliammattilaisena olen oppinut ainakin sen, että ihmiset laittavat hakukenttään yleensä 1-2 sanan mittainen hakulauseen. Näin teen itsekin. Vaan miten noita 1-2 sanaa hyödyntäisi parhaiten?

Tarkista ensin mistä indeksistä hakupalvelu hakee. Google globaalina hakukoneena vaatii hakusanoja jotka täsmentävät asiayhteyden. Esimerkiksi haettaessa Linux-käyttöjärjestelmissä toimivia ohjelmia pitää tällöin muistaa laittaa tuo linux-sana hakulauseeseen.

Jos taasen haet esimerkiksi tästä foorumista, niin täsmentämistä linux tai ubuntu sanoilla tuskin tarvitsee.Tämä varmasti kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta itse esimerkiksi tuossa taannoin en ensin tajunnut, että Ubuntu tutuksi -kirja on yksi monista wiki-kirjoista osoitteessa fi.wikibooks.org. Näin ollen wikibooks palvelussa tehtyihin hakuihin on järkevää lisätä sana ubuntu.

Lähde kuitenkin aina rajaamaan hakua yleisestä yksityiseen. Etenkin, jos olet epävarma, kannattaa ensin hakea yhdellä termillä. Esimerkiksi kaivattaessa lisätietoa ohjelmasta nimeltä Motion, riittää ensin pelkkä ohjelman nimi. Google globaalina hakukoneena löytää tällöin useammankin vastaavan nimisen ohjelman ja myös paljon muuta sanaan liittyvää. Seuraavaksi kannattaa rajata käyttöjärjestelmän nimellä. Ei kuitenkaan pidä rynnätä heti liian yksityiskohtaiseksi ja laittaa hauksi: ubuntu motion, vaan laajemmalla termillä: linux motion. Testaa itse edellisiä hakuja ja totea millä niistä tulee paras tulos.

Mieti myös rinnasteisia termejä. Jos esimerkiksi et Ubuntun ohjelmien lisäys ja poisto -toiminnolla löydä ohjelmaa sen nimellä, niin mieti mitä ohjelmalla tehdään. Käytä sitten niitä termejä haussa. Esimerkiksi langattoman laitteen hallintaan liittyviä ohjelmia usein kuvataan termeillä wlan, wifi tai wireless.
« Viimeksi muokattu: 21.09.07 - klo:18.21 kirjoittanut Timo Jyrinki »

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Tiedonhakuvihjeitä
« Vastaus #1 : 22.08.07 - klo:12.46 »
Serolalla ei varmaan ole estettä jos siirretään tämä jonnekkin toiselle alueelle ja merkataan pysyväksi, jotta jotkut sitten edes joskus tajuaisivat tämän lukea :P ?

serola

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 647
    • Profiili
Vs: Tiedonhakuvihjeitä
« Vastaus #2 : 22.08.07 - klo:14.02 »
Serolalla ei varmaan ole estettä jos siirretään tämä jonnekkin toiselle alueelle ja merkataan pysyväksi, jotta jotkut sitten edes joskus tajuaisivat tämän lukea :P ?
Sopii vallan mainiosti. Itsekin ajattelin jotain tuollaista, mutta märkäkorvana en kehdannut esittää moista. Ja tämän aiheen alla voi toki muutkin jakaa tiedonhakuvihjeitä. Hyvä konsti on kertoa esimerkiksi omasta kokemuksesta. Lupaan myös jatkossa kertoa lisää esimerkkejä. Eräs juuri kokemani ongelmallinen tiedonhaku oli, kun halusin nopeasti löytää unix-komennon tiedostojen nimen muuttamiseksi. Jos kysytte neuvoa täällä foorumissa, niin saatte varmaan usein neuvon katsoa vastausta Ubuntu tutuksi -wikikirjasta. Vaan koittakaapa sanahaulla löytää tuolta jotain unix komennoista. Ensinnäkin vastaan tulee edellisessä viestissäni mainitsemani ubuntu-hakusanalla rajaamisen tarpeellisuus. Toiseksi ongelmana on se, että aiheelle ei ole pyhitetty omaa artikkelia, joten ette varmaankaan löydä ainuttakaan otsikkoa missä puhuttaisiin mitään komennoista. Itse koitin hakua: ubuntu komennot. Itseni kannalta relevantti artikkeli oli listalla vasta viidentenä ja kyseisellä Ubuntu tutuksi/Peruskäyttö -sivulla mainitaan oppaita komentorivikäyttöön vasta aivan sivun lopussa. Siis ei välttämättä helpoin reitti löytää nopeasti kaivattua asiaa.

serola

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 647
    • Profiili
Sanakatkaisusta ja rinnasteisilla termeillä hakemisesta
« Vastaus #3 : 22.08.07 - klo:15.37 »
Suomen kielen erikoisuutena ovat taivutuspäätteet ja yhdyssanat. Sen takia joutuu tekemään joskus tosissaan töitä, yrittäessään löytää jotain vaikkapa sellaisella hakusanalla kuin: uudelleennimeäminen. Ongelmaksi koituu eri muodot joilla aihetta voidaan käsitellä: uudelleennimeäminen, uudelleen nimeäminen (periaatteessa virheellinen tapa, mutta yleistynyt englannin kielen vaikutuksesta) tai uudelleennimentä (soikko ei tunne moista, mutta tätäkin esiintyy).

Joissain erikoishauissa voi apuna käyttää sanakatkaisua. Esimerkiksi Adobe Reader ja Firefoxin hakutoiminto hakee merkkijonoa mistä tahansa kohdasta, eikä siis tee eroa sanojen rajojen suhteen. Firefoxissa vois siis hakea dokumentin sisältä vaikkapa hakusanalla uudelleennim. Tämä ei kuitenkaan pure ainoaankaan globaaliin hakukoneeseen, vaikka esimerkiksi Googlessa on melko kattava automaattinen synonyymihaku. Googlessa ei siis auta etsiä käyttöjärjestelmä-aiheisia sivuja termillä käyttöjärj, vaan pitää mieluiten koittaa ensin sanan perusmuodolla käyttöjärjestelmä. Tällöin Google tunnistaa sanan ja osaa ehdottaa myös muita taivutusmuotoja.
« Viimeksi muokattu: 22.08.07 - klo:15.40 kirjoittanut serola »

serola

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 647
    • Profiili
"Yhdys sanat" ongelmana?
« Vastaus #4 : 03.10.07 - klo:13.49 »
Taitaa yhdyssanojen kirjoittaminen olla monelle ongelmallista. Saattaa kuulostaa kielipoliisin touhulta, että ylipäätään otan asian puheeksi. Ongelmana ei kuitenkaan ole pelkästään mahdollinen väärinkäsitysten riski vaan yhdyssanojen katkaiseminen saattaa vaikeuttaa myös tiedonhakua.

Otetaanpa esimerkki. Jos tällä foorumilla joku kirjoittaisi viestin missä toistuvasti esiintyisi vain merkkijono 'ääni kortti', niin kyseinen viesti ei löytyisi haulla 'äänikortti'. Jos taasen käyttää yhdyssanan oikeaa muotoa eli 'äänikortti', niin foorumilla käytetty hakukone mahdollistaa jopa sanakatkaisun, jolloin voisi koittaa esimerkiksi hakua 'äänikortt'. Tällöin yhdyssanan muutkin mahdolliset taivutusmuodot löytyvät. Huomatkaa, että viestissä oikein kirjoitettu yhdyssana taasen löytyy, vaikka haun kirjoittaisi väärin muotoon 'ääni kortti'.

Siis vierailkaapa vaikka täällä: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/yhteen_vai_erikseen/yhdyssanat_ja_sanaliitot/

jemaku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 328
    • Profiili
Vs: "Yhdys sanat" ongelmana?
« Vastaus #5 : 03.10.07 - klo:14.26 »
foorumilla käytetty hakukone mahdollistaa jopa sanakatkaisun, jolloin voisi koittaa esimerkiksi hakua 'äänikortt'. Tällöin yhdyssanan muutkin mahdolliset taivutusmuodot löytyvät.

Katkaistaan kunnolla ne sanat, eihän noin löydy tietoa edes äänikorteista!

Mikko Mäkinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Vs: Tiedonhakuvihjeitä käytettäessä esim. Googlea
« Vastaus #6 : 03.10.07 - klo:15.08 »
Moi,

Googlea käytettäessä kannattaa muistaa myös google.com/linux .
Asiasta enemmän: http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=276696

Mikko