Tämän päivän Etelä-Saimaan verkkoversiossa on pieni maininta Lauritsalan koulun linuxista. Laitan tähän linkin jotta voitte käydä lukemassa jutun http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id=4&news_id=200814688928&rss=1
ilkkak, miten opiskelijat ovat ottaneet linuxin vastaan? Nythän on jo kokemuksia asiasta....
Kyselee nimin: Utelias veronmaksaja Skinnarbystä
Yläkoululla on nyt ollut puoli lukukautta homma toiminnassa. Itse olen tuolla lukion puolella, joten en pysty aivan täyttä kuvaa antamaan. Olen pariin kertaan kysellyt systemaattisesti mediateekin koneilla olevilta oppilailta heidän mielipiteitään. Kommentteina mainittiin, että toimii yllättävän hyvin ja ovat selkeitä käyttää. Mesen puuttumista valiteltiin (puuttuu koska clienttia ei tarkoituksella ole asennettu). Yleisilme: oppilaat tyytyväisiä.
Oppilasryhmille on annettu erilaisia ohjelma- ja selainympäristöjä käyttötaitojen mukaan. Kaikilla on netin aloitussivu pakotettu koulun kotisivulle. Graafisena ympäristönä vakioitu xfce (josta henk koht en pidä). n. 10 % uusista terminaaleista on jouduttu vaihtamaan takuuseen. Vialliset laitteet hankaloittivat alkua syksyllä. Järjestelmä on kaatunut kaksi kertaa tilaan, josta se on jouduttu opinsysin taholta boottaamaan. Ongelma on ilm. ollut taustapalvelimen ldap eikä varsinaisesti LTSP. Käyttökatkojen pituudet ollut molemmilla kerroilla alle puoli tuntia. Uptime ollut siis melkoinen. Kun katsoo mediateekin 40 koneen käyttöä ei voi kuin ihmetellä kuinka päivästä toiseen oppilaita istuu 2 - 4 kpl:tta per työasema aamusta iltaan ja koneet toimivat koko ajan moitteetta. Pääteitä on yhteensä nyt n 100 (ts. loput on vanhoja winkkareita) ja ltsp-palvelin alkaa olla tapissaan. Enempää terminaaleja ei lisätä ennen toisen LTSP-palvelimen tuloa.
LTSP-terminaalin kasaaminen vanhoista koneista on toimittajan softalla tehty äärimmäisen yksinkertaiseksi. Jos PXE-boot toimii koneessa, kone verkkoon ja täytetään dhcp:n antama dialogi. Sitten toiselle koneelle ja hyväksytään kone verkkoon. Odotetaan minuutti ja uusi kone on täysiverinen LTSP-terminaali. Hommaan menee n. 5 minuuttia. Vastineeksi joidenkin vanhojen koneiden pxe-bootin kasailuun menee paljon aikaa.
Ylläpidollisesti ongelmia on ollut joissain käyttäjätileissä. Salasanoja oikoo muutama opettaja ja kirjoitinongelmia voivat ratkoa kaikki opettajat. Laitetoimittajalla on tuki-järjestelmä ja räätälöityjä toimintoja on saatu tarpeen mukaan.
Opettajia ei järjestelmä ole rasittanut. Tiedustelin, paljonko yläkoulun atk-tukihenkilöt olivat käyttäneet laskutettuja tunteja homman pyörittämiseen. Vastaus oli: AIkovat laskuttaa jos tulee enemmän hommia (!). Palvelimia operoi toimittaja, jonka laskutus vastaa opettajan 5 tunnin palkkaa kuukaudessa per palvelin.
Ainoat opettajien kommentit jotka olen kuullut:
- "Ihme kun ei ole enää luokissa toimimattomia laitteita. Kaikki toimii joka kerralla kun käytetään".
- "Kukaan ei enää käytä windowsia kun se on niin hidas" (vanhoissa winkkareissa ltsp/windows multiboot, joka asentuu itsestään LTSP-asennuksen yhteydessä)
- "Ai toimiiks ne koneet luokassa. Pitää joskus kokeilla.
- "miks piti vaihtaa tähän uuteen. Mitä mä nyt teen powerpointeilla. Mitä - ai ne toimii - no pitää joskus kokeilla."
Rehellisesti sanoen - en ole kuullut ainoatakaan negatiivista kommenttia!
Sitten lukion puolelta kommentti. Meillä on remontti koulussa menossa ja 1-luokkalaiset ovat eri koulussa joissa perinteinen m$-ympäristö. Kun heille mainitaan linux, hymähtää useampi halveksivasti. Asenteita siis on täälläkin. Korjatussa koulussa olevat 2. ja 3.-luokkalaiset ovat nyt 2 viikkoa tutustuneet uusiin terminaaleihin. Katsotaan mitä tapahtuu. Itsellä ollut luokassa 600 MHz-ikäpolven terminaali. Lyhyesti: Kaikki toimii. Nopeus parempi kuin uudessa dual-core-kubuntu työasemassa opettajanhuoneessa. Näyttö huonompi. Että sellainen tapaus.
Kiitos kysymästä - Koska Skinnarbyn veronmaksaja on asiasta kiinnostunut, otapa yhteyttä, niin esittelen toimintaa henk. koht. Kutsu koskee muitakin jos olette Lpr:ssä päin ja asia kiinnostaa.